Nougat Candy Sedap Tapi...

Monday, November 18, 2019

Assalamualaikum/Salam Sejahtera
Eh, lupa pula ada dapat Nougat candy ni. Dah simpan awal-awal dalam peti ais sampai lupa nak bawa keluar ambil gambar. Dah lama rasanya teringin nak rasa nougat candy ni sebab katanya sedap. Diperbuat daripada susu unta dan dicampurkan dengan pelbagai jenis kacang macam almond, pistachio dan lain-lain.

Susu unta pun belum pernah rasa. Jadi, tak tahu lah rasa dia macamana kan? Yes, finally dapat juga rasa nougat candy ni. Nougat ni sejenis manisan arab. Kalau kat Malaysia, di kedai kedai arab banyaklah dijual. Boleh juga dapatkan di shopee kalau tak silap Fiza pernah baca entri blogger yang beli nougat ni dari shopee je.



Pertama kali rasa nougat ni macam rasa lain macam. Susu unta tu macam susah nak diterima oleh tekak. Rasa lemak susu unta tu lain sikit daripada susu lembu biasa. Selain tu ada rasa macam mint sikit. Rasa kacang tu okaylah sebab dah memang suka rasa kacang tu. Nougat candy sedap jugalah tak manis sangat tapi...lagi sedap kot kalau diperbuat daripada susu lembu sebab dah biasa dengan rasa susu lembu kan.

Nougat candy ni kalau teringin makan boleh je buat sendiri sebab Fiza google pun ada bermacam-macam resepi nougat. Kena datang mood rajinlah baru boleh cuba buat. Lagi satu, kalau resepi mudah dan bahan senang nak dapat boleh jadi rajin nak cuba. Tapi kalau jenis bahan pun susah nak cari dan leceh nak buat memang lebih prefer beli terus je senang.

With Love, Sihatimerahjambu

50 comments

  1. kalo tgk dr segi rupa rs mcm dh pernah mkn..

    ReplyDelete
  2. Akak dah makan masa boss bawak balik dari outstation..dia ada pelbagai perisa dan nougat jenis ni akak makan kacang je..hahahaha...x berapa suka

    ReplyDelete
    Replies
    1. A ah kak. ada pelbagai rasa dan kacang tu. Mujur juga ada kacang tu kak, kalau tak lansung tak boleh terima. Huhu

      Delete
  3. bau di cemana? heheheh akak pernah la makan nouget candy tapi idok la pernah yang dari susu unta hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia macam xde bau kuat pun. tu yang masih boleh terima lagi lah.

      Delete
  4. Sedapnyaaa... antara manisan arab yang jadi feveret kita. ^^

    ReplyDelete
  5. pernah makan.. tak kena dengan tekak.. hahaha..

    ReplyDelete
  6. Belum pernah rasa lagi susu unta.

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. Menarik kalau rasanya sedap selari dengan citarasa :)

      Delete
  8. belum pernah rasa , tapi nampak candy tu macam menarik . Office saya dekat dengan kedai yang jual-jual makanan sunnah dan berasal dari mekah , madinah . Last week saya try beli manisan arab *tak ingat nama apa* sebab nampak menarik sangat design dan coraknya . Sekali try makan memang buang balik , tekak tak boleh terima . Membazir je beli . 4 ketul kecil besar kuih koci tu dah 6 ringgit .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pernah juga rasa beberapa manisan arab daripada kawan husband.Mostly tak kena dengan rasa orang Malaysia. Harga boleh tahan juga kan. Kalau nak beli kena beli sikit sikit atau rasa dulu

      Delete
  9. dah pernah cuba pelbagai manisan termasuk yang ini.. hemmm, sayangnya saya tak pandai menikmatinya.. tak boleh.. tak boleh.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..sayang betul tak boleh nak menikmatinya. mujur satu je. Kalau tak jenuh nak habiskan.

      Delete
  10. ammi suka..1st try masa kat Madinah dulu. Pastu siap beli banyak bawak balik

    ReplyDelete
  11. Saya samapai gagal fokus sama gambarnya ,saya kira itu tempe :D.
    SUSU unta kayak gimana tuh rasanya blm pernah ngerasain hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kelihatan kayak tempe ya? gimana rasanya kena cuba rasa.

      Delete
  12. pernh mkn tp bkn yg dr arab yg kata susu unta..tp xbrp suka sbb keras2 gtu hehe..tkperlu ltk dlm peti ais sbb lg makin keras

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada banyak jenis nougat ni..kalau dapat yang bukan susu unta mungkin sedap rasanya kot sebab susu unta ni xbiasa rasa kan. Memang simpan luar je tapi so far makan tak keras sangat. lembut je

      Delete
  13. Sy suka nougat ni...tp xleh makan slalu @ banyak, sbb klu utk saya, kategori manis dah ni.... Hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang ni mungkin tak manis sangat kot. rasa macam tak manis lansung cuma rasa lemak susu dan kacang je :)

      Delete
  14. first time dengar dan nampak nougat ni..
    rasanya tekak sy pun x bole terima ni hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat dari susu unta kan.. susu lembu pun jarang minum hehehe

      Delete
  15. tak kena dengan tekak walaupun suka makan kacang hehehe

    ReplyDelete
  16. Pernah makan Mrs. A suka jer... hikS!

    ReplyDelete
  17. suka makan ni especialy yang kacang pistachio tu. sedap lemak2 manis

    ReplyDelete
    Replies
    1. kacang pistachio memang sedap rasanya. tapi nougat ni kurang sikit lah

      Delete
  18. I like it! :)

    Don't forget to visit my blog: fhrpermanentnotes.blogspot.com

    ReplyDelete
  19. rasa macam pernah makan kalau tengok dari bentuk haha lupa pulak kat mana :3

    ReplyDelete
  20. susu unta? haha xleh nak bayang rasa dia mcm mana. selalu minum susu lembu atau kambing je. boleh cuba kot terjumpa kat kedai2 arab kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa itulah..pelik kan tapi orang sana biasa dah..kita je yang luar biasa..hihi

      Delete
  21. Manis sangat! Macam salah satu manisan dari Turki..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang ni tak terlalu manis. ya, di turki pun ada juga :)

      Delete
  22. ray selau beli yg kat famous amos tu je.

    ReplyDelete
  23. Pernah rasa manisan arab ni. Ada yang boleh lalu tekak, ada yg too sweet. Ada juga yg tak ok kat tekak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. yang tak boleh terima tu memang takleh masuk tekak lansung. huhu

      Delete
  24. sedapnya.. tak penah lagi buat sendiri

    ReplyDelete
  25. nougat candy selalu mesti manis,
    so memang dah tak makan yang nougat nougat ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang ni macam kurang manis je. cuma rasa susu unta dia je lain macam kot.

      Delete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.