Kalau di instagram memang bersepah komen pengumpul syiling lama (old coin collector) mencari syiling lama kononnya nak beli syiling lama dengan harga yang mahal. Awas ya! Jangan tertipu dengan komen dan jangan dilayan jika ada old coin collector yang direct message instagram yang dihantar tu. Ini adalah salah satu modus operandi mereka untuk menipu sesiapa sahaja. Jadi, kena ingat yang ini adalah scam!

Sekarang ni berbeluasa betul scammer sana sini dan pelbagai jenis taktik yang mereka lakukan. Bijak betul mereka yang menipu orang ni. Jangan sesekali terperdaya dengan janji manis scammer ni kononnya nak beli dengan harga yang mahal. Padahal ada udang disebalik batu. Harap kita semua dijauhkan daripada scammer durjana ni semua.


Ini je syiling lama yang Fiza ada. Syiling yang disimpan sebab dah tak ada nilai untuk digunakan. Simpan buat kenangan je lah. Duit syiling 1 sen tu lagilah tak laku lansung zaman sekarang ni. Kalau dulu berguna juga lah kot. Zaman sekarang pun duit syiling baru pun orang tak pandang dah. Kalau ada duit syiling tu masukkan dalam tabung je lah. Tak kuasa nak masukkan dalam purse segala syiling tu. Buat berat dan rosak purse je kan. So ke tabung je tempatnya.

Bila syiling dah penuh tabung, satu masalah nak masukkan dalam bank. Tak semua bank terima duit syiling tu. Kadang rasa macam nak maki je kalau bank tak nak terima duit syiling. Tabung Haji juga lah tempat untuk masukkan segala duit syiling dalam tabung tu. Tak faham kenapa bank susah sangat nak terima duit syiling. Malas nak kira ke camna entah? Mesin kan ada!

Tabung ni kalau penuh hampir RM1k tau! Haritu lebih setengah pun dah RM5++
Bila tak ada cash, ambil duit tabung dan biasanya digunakan membeli di pasar malam je. Peniaga pasar malam okay je kalau terima duit syiling. Tapi ada je yang shopping di mall pakai duit syiling. Jenuh cashier nak mengira. Nak buat macamana kan, sebab susah nak bank in bila bank tak nak terima. Katanya dah ada mesin cash deposit syiling tapi sampai sekarang masih tak nampak kewujudannya. Tapi tak kisah dah lah, menabung ni tetap untung. Lama-lama banyak juga.

Sebelum syiling tu hilang nilainya, lebih baik gunakan sementara masih bernilai. Kalau tak, macam ni lah jadinya. Simpan je untuk simpanan koleksi syiling lama. Okay lah tu kan buat kenangan boleh cerita kat anak cucu nanti. Kotlah nanti masa depan lansung tak ada duit syiling. dah. Mana lah tahu kan. Entah entah nanti semua main swap card je lansung tak ada cash..Heii, jauh betul fikir. Ye lah, tahun depan dah 2020 zaman kereta terbang. Eh!


Dulu pantang dengar ada BIG BAD WOLF (BBW) BOOKS mesti nak terjah sebab nak mencari buku-buku yang menarik untuk dibaca. BBW yang dulu sentiasa meriah di Serdang. Sekarang semua tempat dah ada BBW mengikut jadual. Pernah pergi di Malaysia Agro Exposition Park Serdang (MAEPS) dan The Mines. Di MAEPS tu faham-fahamlah dia punya sesak macamana dan kena naik bas. Masa tu hujan pulak tu, memang gigih betul.

Padahal Fiza bukan jenis yang suka bersesak dengan orang ramai. Tapi entah kenapa tergerak kaki nak ke sana dengan husband (masa tu masih status boyfriend). Masing-masing memborong buku dan majalah. Bermacam-macam buku kami orang borong. Buku ilmiah, majalah dan novel kami orang beli. Ratusan ringgit jugalah keluar duit masa tu.


Sekarang ni kalau ada mana-mana BBW memang tak pergi lah kecuali kalau betul-betul ada buku yang nak dibeli. Novel novel english yang Fiza beli ni pun dah lama terabai tak terbaca. Kalau baca komik laju je habiskan sebab suka baca komik daripada novel. Komik english yang Fiza suka baca "Diary of a Wimpy Kid". Itupun dah lupa kisah dia dan tak beli edisi terkini dah.

Ikutkan kalau pergi BBW tu nak je beli borong banyak buku. Tapi entah mana nak letak tak tahu lah. Rak buku pun dah penuh. Yang masih berbalut pun tak buka lagi. Husband punya novel english pun banyak melebih daripada koleksi Fiza. Aduhaiii, sama-sama pengumpul buku sejak dulu. Sekarang ni cukup sudah. Lepas kahwin lansung tak pergi dah. Duit digunakan lebih kepada keperluan lah.

Novel english Fiza suka baca walaupun ada part yang kurang faham. Dulu beli sebab nak improve english. Sekarang ni nak cakap english dengan siapa pula kan. Novel melayu ada satu je Fiza beli "Bukan Kerana Aku Tak Cinta" sebab masa tu tengah trending Drama tu lakonan Sharnaaz Ahmad dan Nelydia  Jebat dan Mastura). Pengaruh drama betul lah kan. Terbeli sebab tak sabar nak tunggu ending kisahnya.


Morning peeps! Salam jumaat. Breakfast apa pagi ni? Pagi ni sempat masak mee goreng je untuk breakfast merangkap bekal untuk husband. Nak masak nasi goreng kena tunggu nasi masak dan ambil masa nak menunggu tu. Kebetulan ada mee dan husband pun dah request awal nak bawa bekal mee goreng je. So okaylah menu mee goreng je mudah dan cepat siap.


Kalau beli mee mesti beli NuMee gardenia tu sebab lebih sedap tak rasa kapur dan telah dipasteur. Memang tak beli brand lain dah. Masak mee goreng pun tak perlu letak garam dah sebab dah tambah sos cili, sos tiram, kicap pekat dan kicap lemak manis untuk pelengkap rasa. Lagipun memang suka masak kurang garam. 

Bahan pun letak apa yang ada je. Udang pun nampak seketul je muncul. Yang lain udang disebalik mee. Oh ya, lagi satu wajib tumis dengan cili padi untuk tambah rasa pedas sebab cili kisar tu guna cili kering yang tak berapa nak pedas. Melayan tekak orang johor dan nismilan ni memang wajib ada rasa pedas tu.

Pagi ni tak mengopi. Kita mengeteh O lah pula. Satu jug Teh O buat guna 2 sudu gula sahaja ye dan seuncang teh boh. Kena kurangkan manis juga dalam minuman tapi kena lebihkan manis dalam senyuman. Cewahhh..Teh O yang tak habis tu hiriskan lemon dan masukkan dalam peti ais. Dah sejuk nanti boleh minum teh o ais lemon pula kan. Bagus tak idea ni?

Awak awak semua breakfast apa pagi ni? Seronok lah dah jumaat, esok dah cuti dah. Esok plan nak balik kampung. Tak sabar! Tapi bab packing tu yang malas tu. Okay short entry je pagi ni. Eh..tak berapa nak short sangat pun. Nak sambung buat design dan ada masa baru sambung blogwaking okay.

Masuk bulan November ni, Fiza perasan pageviews blog tak berapa nak cantik secantik bulan October. Disebabkan Google algorithm berubah lagi, makanya memang memberi kesan kepada turun naik pageviews sesebuah blog tu. Nak bercakap tentang Google algorithm memang tak arif lansung lah. Cuma tahu term perkataan je lah.


Apa yang Fiza perasan pageviews merundum agak teruk menurun. Lebih kurang dalam 20-30% penurunan pageviews blog Fiza. Pageviews blog kau orang okay tak? Mulanya pelik juga kenapa performance blog kurang bagus macam bulan October. Padahal tak ada ubah coding blog dan masih kekal aktif update dan blogwalking juga.

Kemudian ada blogger share pasal google algorithm berubah. Jadi, sedikit sebanyak ada kena mengena juga lah dengan punca penurunan pageviews bulan ni. Bila pageviews merundum earnings blog juga merundum teruk. Rasa kecewa dan sedih tu of courselah ada. Lagi lagi tak pandai bab SEO, dan yang berkaitan dengan google ni. Jadi, kena akur lah.


Apa apa pun kena berbalik kepada back to classic tujuan asal buat blog. Bila fikir semula dan update something yang berguna untuk dikongsikan, rasa kecewa tu digantikan dengan kepuasan berblog. Seronok bila berblog macam dulu-dulu boleh tulis anything yang kita suka dan tak terhad kepada review sahaja.

Lagi seronok bila dapat blogwalking ke blog blogger lain. Tapi kalau dah sibuk memang tak boleh nak kata apalah. Biasanya kalau blogwalking tu Fiza akan komen secara pukal atau at least akan komen 2 entri lah macam tu. Ikut keadaan masa yang ada. Orang kata, memberi itu lebih baik kan. So kita beri mana termampu.

Sebelum nak pergi KAISON dah list out dah nak beli apa mengikut bajet. Kalau tak disenaraikan nanti lain jadinya. Almaklumlah, perempuan ni pantang masuk tempat-tempat macam ni. Sekali dah terpandang benda cantik tu, tengok harga macam ngam dengan bajet terus masuk bakul. Siapa macam ni? Haha...kejadian yang sukar di atasi sejak zaman berzaman. Kan kawan-kawan?

Kebetulan semalam husband cuti dan memang nak ke Uniqlo. Mujur Uniqlo ada di AEON Nilai ni. Kalau tak, macam biasa kena pergi ke IOI City Mall atau MyTOWN yang paling dekat biasa pergi. Kalau pergi MyTOWN kang termasuk IKEA pulak camne. Eh! Lagi besar bajet tu. AEON Nilai pun okaylah, boleh masuk KAISON. Ye tak?



Seperti yang disenaraikan, dapatlah Fiza beli 2 ketul ceramic pots KAISON ni. Tengok dalam instagram terus tersuka dan tertarik dengan saiz dan juga lukisan pada pot ni. Fiza kan suka benda seni ni, of course lah tersuka. Bukan apa, nak beli untuk letakkan snake plants dan juga pothos. Fiza nak transfer pokok-pokok dalam air yang dah berakar banyak tu dalam mini pots macam yang Fiza beli ni lah.

Credit image : KAISON

Sedang elok pula tu lukisan tu sama dengan apa yang Fiza nak tanam dalam tu. Sesuai sangat! Nampak lebih comel dan cantik bersama. Wahai pokok yang disayangi, dah pindah masuk pot comel tu jangan berani-berani buat-buat mati ye. Eh, terugut pula! Harap hidup membesar dengan sihat ye. Awaklah penyeri dalam rumah ni. Yang belakang tu terbeli, untuk buat props photography. Ada tujuan, jadi tak rugi membeli. Alasan!

Tapi Fiza tak jumpalah cotton jute rope tu untuk buat macrame feathers tu. Yang ada jute rope guni yang keras. Nampaknya kena beli online kat shopee jugalah. By the way, terima kasih yang suggest KAISON.

Morning peeps! Pagi ni cuaca sejuk dan mendung sikit. Barangkali nak hujan mungkin. Pagi ni menatap lama sikit rupa baru mini aquarium untuk betta fish belaan tu. Ingat lagi tak Fiza pernah letak pokok pothos dan pokok penggaga.  Pokok pothos tu okay sangat letak dalam mini aqurium tu cuma Fiza saja nak letak penggaga lepas tu. 

Tapi sayang pokok penggaga tu macam kurang sihat letak dalam tu. Tak sesuai rendam banyak air sangat kot. Semalam ajak husband pergi kedai nak beli betta fish seekor lagi untuk letak dalam balang kaca bulat sebab dalam balang tu besar sikit dan sesuai untuk mini aquarium. Asalnya balang tu Fiza letak pothos je tapi macam baru baru ni ada jejentik dan kerap tukar air, jenuh juga. 


Itu yang plan nak beli betta fish untuk prevent jejentik hidup dalam tu. At least bila ada jejentik boleh buat makanan ikan kan. Lepas tu nampak water plant yang macam cantik je, macam nak beli je. Pantang nampak benda cantik sikit. Terus  beli water plant tu namanya cambomba Aquatica. Water plant ni nampak sangat cantik letak dalam air dia akan mengembang macam dalam gambar.

Fiza beli 2 ikat water plant tu untuk 2 aquarium lah cadangnya. Tapi rupanya satu ikat tu dah banyak sangat. Seikat RM3 dah cukup dah. Hang pi beli sampai 2 ikat tu pasaipa Fiza oi! Haa itulah nampak seikat tu nampak sikit je kan. Bila letak dalam satu satu aquarium mini tu diri sendiri terasa lemas tengok betta fish tak selesa. Kalau ikan tu boleh bercakap mesti dia dah menjerit lemas lemas agaknya. Haha...


Inilah dia betta fish baru. Comel dan cantik warnanya. Disebabkan dia kecil lagi saiz dia dan duduk banglo besar sikit. Fiza sumbat banyak sikit water plant dalam balang mini aqurium ni. Nampak seronok dia main sorok-sorok celah water plant tu. Yeay! Water plant cambomba Aquatica ni kalau letak dalam aquarium besar sikit memang cantik tengok terendam dalam air tu.

Kalau ikutkan minat memang nak je ada aqurium besar dan letak oksigen gas tu. Tapi yelah, fikirkan mana nak letak dalam rumah tak berapa nak ada ruang kosong ni. Lupakan saja. Ada yang mini pun cukup dah. Lagipun lebih mudah nak uruskan. Ikut kemampuan mana yang boleh dan sesuai lah.

Sejak sebulan lebih Fiza agak aktif blogwalking semula memandangkan tak sesibuk dulu. Tapi akan kembali sibuk dalam seminggu dua lagi. Biasalah ada kerja design hujung tahun untuk persiapan tahun baru. Masa dah sibuk ni kurang sikitlah masa nak berblogwalking. Kena perah otak untuk kerja design pula. Tapi tak sibuk sangat lah pun sebab tak ambil banyak sangat tempahan. Kesian dekat diri sendiri bila otak dan badan penat, nanti dia jadi macam kecelaruan sikit.

Okay, berbalik kepada tajuk utamanya. Rezeki dengan berblogwalking ni berpeluanglah jadi top komentator blog Suria Amanda untuk bulan October yang lepas. Seperti yang dijanjikan, hari ni selamat sampai hadiahnya iaitu buku resepi makan makan romantis oleh Chef Fazalina dari Blogger Suria Amanda. Resepi yang ada dalam buku ni adalah resepi barat yang diolah cara melayu.


Dah ambil gambar semua terlupa nak ambil gambar dalam buku ni. Okay takpe, Fiza kongsikan sikit apa yang ada dalam buku ni. Mostly resepi barat yang mudah contohnya seperti spaghetti, lamb chop dan banyak juga resespi minuman yang sedap-sedap. Sesuailah dengan tema makan malam romantis tu. Agak agak nak romantis sikit makan malam tu, boleh lah cuba resepi dalam buku ni. 


Apapun terima kasih atas pemberian hadiah buku resepi yang sangat menarik ni. Semoga terus dilimpahkan dengan rezeki yang berpanjangan. Aaminn...Doakan Fiza dilimpahkan dengan rezeki yang lebih. So boleh juga Fiza sambung tradisi macam dulu bagi hadiah pada komentator yang rajin tinggalkan komen. Sedang plan juga. InshaAllah ada rezeki lebih Fiza akan teruskan. Jika tak, mungkin boleh hadiahkan design untuk header blog ke kan sementara tak sibuk. Okay tak?


Seronok tau kalau bangun tidur buka mata terus nampak permandangan lawa macam ni rasa macam sayang nak tutup mata semula sambung tidur. Sumpah lawa Cambugahay Falls Philippines ni. Dalam hati berkata " Kalaulah dapat bercuti berdua dengan husband di Cambugahay Falls Philippines ni, memang rasa bahagia dan tenang sangat bila close to nature. 

Tengok gambar pun dah rasa wow, apatah lagi sampai sana. Mesti tak sudah sudah nak cakap cantik lawa best semua tu. Macam dah boleh bayangkan kalau berada di Cambugahay Falls Philippines. Takpe, mimpi dan berangan dulu. Mana tahu boleh jadi kenyataan satu hari nanti. 

http://www.azhafizah.com/
credit : google
Cambugahay Falls terletak di Lazi Siquijor Island. Tempoh perjalanan untuk sampai ke sini lebih kurang dalam 30minit. Kalau nak tahu, Cambugahay Falls adalah air terjun paling popular di Siquijor kerana air terjunnya yang bertingkat-tingkat. 

AKTIVITI

Selain mandi manda berenang tu, boleh jungle trekking, swinging from the tree swings, jumping from cliff spots, berehat di pondok yang disediakan dan bermacam-macam lagi aktiviti yang boleh dibuat di Cambugahay Falls. Confirm tak sempat nak boring. Paling syok dapat menikmati keindahan alam ciptaan Allah yang sangat indah ni.

KEMUDAHAN

Dah sampai sini mesti rasa nak stay lagi kan. Kau orang boleh glamping atau stay di resort dan hotel yang berdekatan. Untuk berehat santai di sekitarnya pun disediakan pondok kecil yang boleh disewa. Ada banyak pilihan tempat tinggal mengikut bajet masing-masing. Nak exclusive stay lah kat villa ke dan tak berapa nak bajet nak rasa suasana camping, glamping pun okaylah.

Cambugahay Falls Philippines
credit : google

Kalau depan mata terpegun tau tengok permandangan indah macam ni. Tapi dari hasil pembacaan Fiza, ada juga yang datang ke Cambugahay Falls agak kecewa sebab warna airnya tidak seperti dalam gambar. Ibarat kata "indah khabar dari rupa". Ada juga yang review tempat ni agak kurang bersih sebab ada banyak sampah. Haa, silap siapa tu? Itu semua silap mereka yang datang tak pandai nak jaga kebersihan alam.

Pantang tau kalau tempat cantik lawa macam ni pengunjung sendiri tak tahu nak menikmatinya dengan betul. Haa apa lagi kau orang, bookmark dan masukkan Cambugahay Falls siap-siap dalam wishlist tempat menarik untuk bercuti akan datang. Fiza kalau datang sini sekadar bergambar je kot. Tak berani nak masuk dalam air. Susah nak atasi sejenis aquaphobia ni. Setakat celup celup kaki dalam air okay lagi. Nak masuk mandi tu entah ada kekuatan tak tahu lah. Fiza is seram!

Tertengok mana entah macrame feathers wall hanging, terus rasa macam nak cuba buat satu lah. Panahan pandang pertama, terus rasa jatuh cinta dengan hiasan rumah macrame feathers wall hanging tu. Alang-alang ada lebihan tali jut (jute rope) kat rumah ni, saja cuba-cuba lah DIY macrame feather ikut tutorial daripada youtube.

Rasa macam nampak mudah je nak buatnya, jadi kena teruskan lah buat sementara kerajinan masih ada. Rupa dia elok ke tidak belakang cerita lah. Yang penting cuba dan belajar buat dulu. Hasil dari berkat kerajinan yang sementara cuma tu, siap jugalah macrame feather buatan tangan Fiza. Yang guna tali jut putih tu kira okay lagilah kalau sekali pandang. Tapi yang guna tali guna warna coklat tu agak serabut tengok. Jenis tali tak sesuai kot buat macrame feather ni.


Nak lagi cantik elok kena guna cotton jute rope katanya. Kat mana nak beli tali tu ye. Ada sesiapa tahu? Kena cari tali yang sesuai barulah cantik juga kejadian hasilnya. Tak mengapa, yang dah siap ni boleh buat hiasan juga lah kan. Nampak menjadi cuma rupa dia kurang cantiklah kan.


Fiza plan nak buat macam ni sebenarnya. Kena buat besar untuk hiasan gantung dinding dalam rumah. Fuhhh, jenuh nak buat banyak macam ni. Tapi kalau kena dengan tali yang cantik, dah siap memang nampak lawa. Suka lah tengok hiasan rumah ala boho (bohemian) style ni. Berambu ramba gitu. Ada juga yang buat gunakan tali yang berwarna warni lagilah cantik. 

credit : google

Selain dibuat untuk hiasan gantung di dinding boleh dibuat keychain, anting-anting, dream catcher, hiasan dalam frame dan bermacam-macam lagi lah. Google je macrame feather, bermacam-macam jenis dan style ada. Ini antara tutorial mudah untuk dibuat. Fiza ikut style ni je. Dah mahir sikit baru kita level up sikit belajar macrame knots yang lain. Tengok je kat youtube, bermacam-macam jenis tutorial macrame knots ada.

Credit : google

Mulanya tu nampak macam serabut je dan nampak susah je nak buatnya. Tapi mudah je rupanya nak buat kalau biasa dengan ikatan asas mudah ni. Cuba dulu baru tahu senang ke susah. Tak cuba tak tahu kan. Bila dah terpengaruh ni, rasa rajin nak cuba buat lagi sampai perfect. Tapi itulah, bahan utama cotton jute rope tu kena cari dulu. 

Selamat berhujung minggu! Pernah dengar pokok bunga janda kaya tak? Dah lama perasan pokok bunga janda kaya ada kat depan rumah mak. Cuma tak tahu apa entah namanya pokok jenis kelopak berbaldu besar-besar macam ni. Bila google baru tahu namanya dan tahu kewujudan nama pokok bunga janda kaya. Pelik bunyi nama pokok bunga ni.

Pokok bunga janda kaya ni juga dikenali dengan nama musa indah. Haa lagi pelik nama tu! Tak payah nak buat pelik sangat. Terima je lah nama tu. kalau baca dari kisah dongengnya kenapa panggil bunga janda kaya tu sebab ditanam oleh janda kaya kematian suami yang suka tanam pokok bunga. Nama musa indah tu tak tahu pula dari mana datangnya. Pelik pelik je lah nama orang dulu-dulu bagi kan.



Pokok bunga janda kaya ni hidup tumbuh rimbun dan berbunga lebat sepanjang tahun katanya. Betul fakta tu sebab memang sentiasa berbunga je tengok tak pernah tak ada bunga walaupun sentiasa ada bunga gugur. Pokok bunga janda kaya ni macam jarang juga orang tanam dan mungkin kurang mendapat perhatian juga. Nak kata tak cantik, cantik je rupanya.

Pada Fiza, bunga janda kaya ni sangat unik rupa dia. Kelopak dia besar dan tumbuh sejambak sejambak macam tu. Warna bunga pun sangat lawa dan tesktur kelopak bunga seperti baldu. Menarik kan? Sangat cantik tumbuh merimbun dan sentiasa banyak bunga. Sesuai untuk tanaman hiasan landskap rumah kat kampung.

Pernah juga nampak pokok janda kaya di tanam tepi tepi jalan dan juga highway. Pokok janda kaya ni kalau tak silap ada warna oren dan putih. Tapi warna merah jambu ni juga lah yang paling cantik dan yang popular orang tanam. Pokok janda kaya boleh ditanam dengan keratan batang atau kaedah tut. So far macam mudah di jaga. Cuma kalau nak tanam kat rumah sendiri macam tak sesuai ditanam dalam pasu.
Bila balik kampung, biasanya mak mesti akan simpan stok udang galah untuk dimasak bila anak-anak balik. Dari kecil sampai besar, itulah lauk kegemaran Fiza. Memang tak pernah jemu makan. Untung juga duduk kampung ada orang kampung kerjanya tangkap hasil sungai akan hantar ke rumah mak. Udang sungai, ikan baung, ikan lais tak pernah mak menolak kalau orang hantar ke rumah. Dapat yang fresh terus masak lagi sedap.

Mak abah sebenarnya bukan makan sangat pun. Mungkin dah biasa makan. Kadang beli untuk simpankan stok anak-anak je. Mak kita kan, of courselah tahu lauk kegemaran anak-anak dia. Setiap kali balik mesti akan ada lauk udang. Tak kisah lah galah atau tak. Mesti akan ada punya. Asal Fiza balik je mesti mak keluarkan udang dalam peti ais. Bila lama tak balik, mulalah mak telefon cakap ada udang nak pancing kita balik kampung lah tu. Faham sangat. Alhamdulillah rezeki.


Sekarang ni bila balik kampung, Fiza akan masak sendiri la. Tak harapkan mak masak dah kecuali lauk yang memang sedap dimasak oleh mak je. Setakat lauk udang galah masak lemak cili api ni mudah je. Takde hal lah nak masak. Lagipun udang sungai masak apa pun sedap. Rasanya manis dan isi dia sedap. Style masak lemak orang johor mudah je lebih kurang orang negeri sembilan. Yang penting wajib pedas. Jom belajar cara masak udang galah masak lemak cili api mudah je.

Bahan-bahan

Udang
1 biji santan kelapa
Air (untuk perah santan)
1 genggam cili api
1 inci kunyit hidup
2 keping asam keping
garam secukup rasa

Cara masak

1. Bersihkan udang dulu dan masukkan dalam periuk. Tak perlu letak atas dapur lagi. Sementara tu perah santan secukupnya dan masukkan ke dalam periuk. Pastikan paras santan tu lebih sikit daripada paras udang (undang tenggelam). 
2. Untuk blend kunyit dan cili api tu gunakan santan je tak perlu guna air dah. Siap blend terus masukkan dalam periuk yang sama.
3. Letak periuk atas dapur dan masukkan garam dan juga asam keping. Untuk elakkan santan pecah minyak, masak guna api perlahan. Atau kalau rajin boleh kacau kacau perlahan. Biasanya masak guna api perlahan je sebab tak ada masa nak menunggu dan mengacau tu. Biarkan sampai udang masak. Biasa masak udang sekejap je tak biarkan lama sebab kalau lama sangat nanti isi udang tu keras kurang sedap.

Mudah bukan? Boleh juga guna cara ni untuk masak lemak cili api ayam ke ikan sungai ke. Memang inilah cara paling mudah. Satukan semua bahan dan masak atas dapur. Tak payah nak tumis bagai. Bahan pun sikit je kan.


Dari pagi entah apa nak update untuk harini. Sejak semalam buntu nak update apa pun tak tahu. Hari demi hari terasa banyak betul benda nak fikir dan makin banyak beban nak ditanggung. Lumrah hidup ada banyak masalah nak difikirkan dan biarlah masalah tu difikirkan sendiri dan moga Allah permudahkan segala urusan setiap hambaNya. Aaminn...

Okay, tak nak sedih tak nak membebel panjang cuma saja nak kongsikan indoor plants Fiza yang terkini. Pokok sirih gading atau dikenali dengan nama pothos  tu indoor plants paling popular. Yang warna hijau tu memang dah membesar dengan jayanya. Sebelum ni daun dia tak banyak macam tu pun. Sekarang dah penuh satu balang dan rimbun. Bila menjalar panjang keluar tu, Fiza potong dan masukkan semula. Itu yang merimbun macam tu.


Satu lagi spesis pothos daun hijau kuning tu baru ambil kat kampung. Baru perasan mak ada spesis pothos yang lain. Potong sikit pokok mak dan potong kecil lagi dapat 4 batang. Tertarik dengan corak daun pothos mak ni. Kalau tak, hijau saja boring juga tengok kan. Tapi elok jugalah tengok pokok hijau setiap hari sebagai terapi mata. Udara pun lebih sihat ada tumbuhan hijau dalam rumah ni.

Sansevieria/Snake plant/pokok lidah mertua ni masih dalam proses propagate. Dah tumbuh akar nanti, plan nak pindahkan keluar jadi outdoor plant pula. Tapi tak semualah. Masih memerlukan indoor plants untuk segarkan dan bersihkan udara dalam rumah. Proses propagate ni ambil masa juga sebulan lebih jugalah nak tumbuh akar. Seronok juga memantau proses pertumbuhan indoor plants ni. 


Sebelum ni letak air semata-mata dan jadikan water plant. Tak nak letak tanaman menggunakan tanah sebab takut kotor dalam rumah dan perlu penjagaan yang rapi seperti siraman air dan cahaya. Disebabkan dalam rumah pun cahaya semulajadi kurang masuk dalam rumah bertutup dan kurang masa nak menyiram. Jadi, water plant jadi pilihan. Tambah batu bagi nampak cantik dan cuma perlu tambah air bila air berkurangan. Mudah bukan? Buat dekorasi letak atas meja pun cantik. Letak kat dapur pun cantik. Silalah buat. 

Psstt..Betul ke kalau sembang atau nyanyi untuk tumbuhan, tumbuhan akan hidup lagi sihat? Fakta ke auta tu? Ada juga tengok dalam cerita upin ipin tu. Haha, pengaruh kartun betul kan. Atau memang betul wujud petua tu. Suka letak dalam balang kaca ni bukan apa, suka tengok perkembangan akar keluar daripada batu-batu tu. Maknanya tumbuhan hidup sihat lah tu kan. Tak ada lah pertumbuhan terbantut. Kalau tanam dalam tanah, tak nampak. Alasan!

Malaysia memang kaya dengan pelbagai jenis makanan yang sedap-sedap. Tambah lagi Malaysia mempunyai masyarakat yang berbilang kaum, bangsa, agama dan budaya. Memang beraneka lah segala hidangan menu di Malaysia ni. Ada masakan tradisional melayu, masakan Cina, masakan india dan beberapa lagi suku kaum di Malaysia. 

Walaupun tinggal di Malaysia, tak semua jenis makanan dapat dicuba dan dirasa. Kita semua tahu yang setiap negeri ada hidangan tradisi masing-masing. Dalam banyak-banyak makanan di Malaysia, makanan apa yang paling sedap? Fiza nak kongsikan The 5 Most Delicious Malaysian Foods: Have You Tried Them?

1. Nasi Lemak 

Nasi lemak adalah makanan paling popular dan dikenali sebagai signature dish Malaysia. Nasi lemak juga kegemaran rakyat Malaysia tidak kira usia dan kaum. Semua sukakan nasi lemak. Kebiasaannya nasi lemak dihidangkan untuk waktu sarapan pagi je. Tapi sekarang, nasi lemak dihidangkan pada bila-bila masa je. Pagi petang siang malam mudah je nak dapat makan nasi lemak.


Hidangan nasi lemak terdiri daripada nasi yang dimasak dengan santan menjadikan rasa nasi lebih berlemak. Sebab itu dinamakan nasi lemak. Tak lengkap hanya sekadar nasi, dihidangkan Bersama sambal, ikan bilis goreng, kacang goreng, telur goreng atau telur rebus dan hirisan timun. Lagi sedap jika nasi lemak dibungkus dengan daun pisang. Bila aroma daun pisang dan nasi lemak panas bergabung, rasa nasi lemak bertambah sedap dibuatnya. Aduh, terasa kat tekak ni bila cakap pasal nasi lemak daun pisang.

Nasi lemak juga melalui fasa perubahan selari dengan perubahan zaman. Banyak hidangan nasi lemak telah dipelbagaikan dengan lauk pauk dan nasi juga dipelbagaikan dengan warna-warna yang menarik. Nasi lemak pandan lah, nasi lemak strawberry lah. Macam-macam lah menu nasi lemak yang menjadi viral sekarang ni. Tapi yang tradisional juga yang sedap. Betul tak? Mana satu yang menjadi pilihan?

2. Nasi Kandar 

Peminat nasi kandar sila angkat tangan! Fiza yakin, majoriti rakyat Malaysia memang suka dengan nasi kandar. Nasi kandar adalah hidangan tradisi orang utara yang berasal dari Penang. Datang ke Penang, wajib cuba makan nasi kandar. Merata-rata kedai jual nasi kandar dan memang mudah untuk didapati. Biasanya yang popular tu lah yang paling sedap orang kata. Yang popular tu kau orang boleh google sendiri ye. 


Nasi kandar ni dimasak dengan rempah ratus sebab tu rasa dia sedap. Kemudian dihidangkan dengan pelbagai jenis kuah kari dan gulai. Segala kuah tu dicampur dalam satu pinggan sampai banjir. Selain lauk berkuah bergulai, ada juga lauk yang digoreng. Kemudian ditambah dengan ulam-ulaman seperti bendi , timun, cili hijau dan macam-macam lagi. 

Orang Penang biasa sangat dah makan nasi kandar ni. Pagi-pagi lagi dah breakfast dengan nasi kandar. Nasi kandar Penang memang padu bak hang! Eh, rasa macam teringin pula makan nasi kandar. Makan dengan kuah kari banjir pekat likat tu memang tak pandang kiri kanan dah. Kenyang dia boleh bawa sampai ke petang!

3. Nasi Dagang 

Selain dua hidangan nasi di atas tu, nasi dagang salah satu makanan paling sedap di Malaysia yang asalnya dari negeri Terengganu. Nasi dagang juga merupakan makanan Malaysia yang popular di sekitar pantai Timur dan terdapat pelbagai versi sebenarnya. Nasi dagang di masak dengan cara kukus dengan menggunakan beras yang istimewa.


Rasa nasi dagang seperti pulut dan kebiasaannya dihidangkan dengan lauk gulai ikan tongkol. Rasa ikan tongkol yang lembut tu memang sesuai dengan rasa nasi dagang tu. Tak lengkap lah kalau tak ada menu sampingan. Antaranya telur rebus, timun, sambal kelapa dan juga jelatah timun. Kecur air liur dibuatnya sebab agak lama juga tak pekena nasi dagang ni. Susah nak dapat dan boleh cakap ianya sejenis makanan rare yang senang nak dapat kat negeri pantai timur je.

4. Banana Leaf

Pernah makan makanan yang dihidangkan atas daun pisang tak? Of course lah pernah sebab nasi lemak juga dibungkus/di alas dengan daun pisang. Banana leaf pula adalah sejenis hidangan nasi dan lauk pauk yang diletakkan di atas daun pisang pengganti kepada pinggan. Nama pun banana leaf kan. 


Tradisi makan atas daun pisang ni adalah tradisi orang india yang dibawa daripada India Selatan dan semakin popular di Malaysia. Makan makanan yang diletakkan atas daun pisang ni akan membangkitkan aroma yang sedap dan membuatkan lebih berselera nak makan. Lagi-lagi bila letak nasi dan lauk panas-panas.

Sedap dia jangan cakaplah. Memang sedap sungguh! Disebabkan banana leaf ni India style, jadi lauk pauk dia ala india lah macam kari, gulai, keropok papadom dan bermacam menu lagilah. Siapa biasa makan kat kedai mamak, itulah menu yang ada Cuma bezanya dihidangkan atas daun pisang. 

5. Satay

Jemu dengan menu berasaskan nasi? Jangan risau lah, satay kan ada! Orang Korea kalau datang Malaysia memang suka makan satay sebab mereka jenis suka makan daging yang dibakar. Satay di Malaysia ni ada bermacam-macam jenis satay dan wajib ada kuah kacang sebagai pelengkap hidangan. Tak ada kuah kacang, tak satay lah kan. Dulu-dulu kalau beli satay, harga siap sekali dengan timun, bawang dan nasi impit. 


Sekarang nak timun, bawang dan nasi impit tu kena bayar okay. Hidangan sampingan tu wajib ada barulah rasa makan satay tu lebih nikmat terasa. Satay ayam dan daging antara satay yang menjadi pilihan rakyat Malaysia. Kalau Fiza, satay ayam lah menjadi pilihan. Satay daging ni kurang sikit sebab kurang makan daging. Kalau dapat satay sedap dan kuah kacang pun sedap, 10 cucuk satay laju je makan. Terbayang bayang pula satay di saat kelaparan ni.

Sekarang semua makanan sedap di Malaysia di dah boleh dapat dimana je. Kalau belum cuba semua menu di atas ni, Kau orang boleh je ORDER FOOD dimana mana saja dan pada bila bila masa pun. Cakap je nak makan apa, terus order kat Foodpanda dan makanan dihantar terus depan pintu rumah kau orang. Mudah dah zaman sekarang ni. Tak payah nak berlapar atau mengidam tu. Order je dapat, order je sampai. Mudah bukan? Sediakan duit je lah, itu yang paling penting.

Hampir sebulan dah bereksperimen dengan pomander orange-clove ball yang dijadikan sebagai pewangi semulajadi dalam rumah. Jujur cakap, bau dia memang best bermula dengan process cucuk clove (bunga cengkih) pada buah orange sampailah beberapa hari. Bau tu memang ada lah. Tapi selepas tu bau dia berkurang hari demi hari. Tapi apa yang Fiza baca daripada cariaan google, bau dia akan jadi lagi best bila kering.


Yang kecewanya bila pomander orange-clove lansung tak keluar bau yang kuat dah. Bau tu ada kalau dihidu dekat-dekat. Untuk secara menyuluruh satu bilik tu memang tak berbau kuatlah. Fiza rasa lah pomander ball ni sesuai untuk musim sejuk kot atau kena letak di ruang yang tidak besar atau perlu penuhkan orange dengan clove yang banyak atau mungkin juga perlu gunakan orange yang tertentu yang lebih sesuai untuk menghasilkan bau yang lebih kuat atau perlu buat banyak.

Ermm..banyak juga kebarangkalian nak mengkaji. Tapi tak apalah, yang penting dah cuba dan menikmati bau pomander orange-clove yang sedap tu. Sangat sesuailah dijadikan pewangi semulajadi dalam rumah. Cuma bau dia tak tersebar luas dan tak  kuat sangat. Entah mana silapnya pun tak tahu lah. Tapi bau dia serious sedap (untuk deria bau Fiza) dan sesuai dijadikan sebagai aromateraphy untuk membangkitkan mood yang positif dan happy.

Ada yang dah pernah cuba tak? Atau ada tips yang berguna untuk buat pomander orange-clove ball ni berbau kuat sikit untuk sesebuah ruang. Tapi kalau dah jenis berbau kuat bila musim sejuk je, tak dapatlah nak membuatnya kan. Bye bye lah jawabnya. Nampaknya kena juga sentiasa gunakan essentials oil setiap hari sebagai aromateraphy.

Sejak google + ditamatkan bulan April yang lepas, masih ramai rupanya blogger yang masih belum bertukar kepada profile blogger yang asal. Kalau dalam masa 30 hari tak tukar semula kepada yang asal, profile blogger akan di delete dan perlu create akaun baru. Bila check broken link, meriah lah keluar semua link profile blogger yang dah didelete tu menjadi profile not available. Sedangkan blogger tu masih aktif lagi. 
Bagi yang masih aktif tu eloklah edit semula link blog dalam blogger profile tu untuk memudahkan blogger lain trace untuk jejak balas (blogwalking) ke blog kau orang. Tak susah mana nak edit blogger profile tu. Boleh ikut tutorial bergambar yang Fiza sediakan bawah ni. Settings>>User settings>> User profile [klik edit]


Kemudian pada bahagian privacy klik select blogs to display. Kalau ada banyak blog tu, pilih blog yang aktif dan mana-mana blog yang dirasakan untuk dikongsikan.


Untuk yang dah letak tu bagus. Ada juga sesetengah blogger yang hanya letak sites yang dia follow. Bila letak sites lain, jadi tak tahu nak klik link mana untuk jejak balas blog owner tu. Sama juga kalau tak letak link blog sendiri. Bila orang lain tak dapat nak ke blog kau orang, dah rugi satu kunjungan balas dah kan. Bila ada link blog dalam profile blogger tu lebih memudahkan kerja untuk blogwalking lah kiranya.



By the way, alang-alang dah buat entri ni. Ada pesanan untuk blogger Han ni. Seorang yang rajin blogwalking dan tinggalkan komen. Tapi bila klik profile, profile not available pula. Rasa bersalah sungguh kalau tak balas jejak dan balas komen. Siapa tuan punya blog, mohon munculkan diri dengan tinggalkan link blog. Lebih bagus sekiranya letak link pada profile blogger tu. Dapat jugalah Fiza balas kunjungan semula.

Eh, lupa pula ada dapat Nougat candy ni. Dah simpan awal-awal dalam peti ais sampai lupa nak bawa keluar ambil gambar. Dah lama rasanya teringin nak rasa nougat candy ni sebab katanya sedap. Diperbuat daripada susu unta dan dicampurkan dengan pelbagai jenis kacang macam almond, pistachio dan lain-lain.

Susu unta pun belum pernah rasa. Jadi, tak tahu lah rasa dia macamana kan? Yes, finally dapat juga rasa nougat candy ni. Nougat ni sejenis manisan arab. Kalau kat Malaysia, di kedai kedai arab banyaklah dijual. Boleh juga dapatkan di shopee kalau tak silap Fiza pernah baca entri blogger yang beli nougat ni dari shopee je.



Pertama kali rasa nougat ni macam rasa lain macam. Susu unta tu macam susah nak diterima oleh tekak. Rasa lemak susu unta tu lain sikit daripada susu lembu biasa. Selain tu ada rasa macam mint sikit. Rasa kacang tu okaylah sebab dah memang suka rasa kacang tu. Nougat candy sedap jugalah tak manis sangat tapi...lagi sedap kot kalau diperbuat daripada susu lembu sebab dah biasa dengan rasa susu lembu kan.

Nougat candy ni kalau teringin makan boleh je buat sendiri sebab Fiza google pun ada bermacam-macam resepi nougat. Kena datang mood rajinlah baru boleh cuba buat. Lagi satu, kalau resepi mudah dan bahan senang nak dapat boleh jadi rajin nak cuba. Tapi kalau jenis bahan pun susah nak cari dan leceh nak buat memang lebih prefer beli terus je senang.

Petang ni entah kenapa tiba-tiba rasa check dashboard guna phone je sebab malas nak on dekstop. Tapi sesuatu telah terjadi dimana rasa bersalah tu terasa sampai sekarang. Ceritanya begini, sedang elok check awaiting komen untuk dipublish tiba-tiba jari kau yang kurang runcing tu dengan tak semena-mena terkena button delete.


Laju je process tu dan of course tak sempat lansung nak back ke apa..Habis semua segala komen hilang macam tu je! Sempat Fiza baca beberapa komen untuk ditapis sebelum publish. Lepas terdelete tu lansung lupa siapa yang tinggalkan komen. Dengan itu, Fiza nak mintak maaf kepada mereka yang telah meninggalkan komen di blog ni pada mana-mana entri sehingga pukul 5 petang hari ni (15 November 2019), terutamanya entri Buah Tangan Dari Tanah Suci.

Kalau kau orang masih ingat ada komen, boleh tinggalkan komen di sini untuk Fiza jejak balas semula. Ada cara ke nak dapatkan komen semula? Cari-cari macam tak ada je. Fiza hargai segala komen yang ditinggalkan. Silap Fiza juga tak zoom out dulu sebelum tekan. Over confident dengan jari tu. Padahal kerap juga typonya kalau menaip guna handphone. Maaf sekali lagi ya kawan-kawan.

Alhamdulillah ahli keluarga yang mengerjakan umrah selamat sampai di bumi Malaysia awal pagi semalam. Flight landed tepat jam 2:35 macam tu ikut masa flight tracker. Fiza dengan husband sampai tepat masa landed tu terus parking kereta. Tapi macam biasalah nak menunggu urusan pelepasan dan ambil luggage lagi ambil masa.

Dalam sejam lebih jugalah menunggu. Takpe, janji semuanya selamat sampai dengan selamat. Biasanya kalau orang balik umrah mesti dapat buah tangan macam ni. Kurma tu wajiblah ada. Fiza suka kalau dapat kacang gajus dan pistachio ni. Kalau makan tak reti nak berhenti makan. Sedap kot makan kekacang ni. Memang masing-masing beli kacang ni je lah kalau balik umrah atau haji. 


Cuma ada satu yang rare tak pernah makan, iaitu butir biji jagung disalut tepung perisa kari kot. Rasa dia sedap macam makan kacang rangup salut tepung tu. Selain tu ada dapat coklat, kek, jajan dan air zam zam. Belum ada rezeki nak sampai sana. Dapat merasa buah tangan dari tanah suci kira bersyukur juga.

Pernah makan sayur pucuk manis tak? Sayur pucuk manis antara lauk paling kerap di makan masa kecil-kecil dulu sebab mak tanam dekat sekitar rumah. Bila nak masak buat lauk petik je dah boleh buat lauk dah. Biasanya pucuk manis ni mak masak goreng pedas je. Kadang-kadang je masak lemak putih campur keledek. Pun sedap juga.

Agak lama juga mak tak tanam sayur pucuk manis ni. Tiba-tiba balik kampung haritu ternampak banyak pokok pucuk manis ni. Apa lagi, terus petik lah buat sayur untuk makan tengahari. Fiza ni pantang nampak apa yang ada kat rumah tu. Confirm nak petik buat lauk. Ada pucuk ubi, confirm buat ulam. Senang kalau duduk kampung ni, tak putus ulam dan sayur. Pendek kata, memang hidup sihat lah dengan ulam-ulaman bila duduk kampung.


Kalau kau orang tak pernah tengok pokok sayur pucuk manis ni. Inilah rupa dia. Ada nampak buah-buah rupa macam ni, inilah dia pokok pucuk manis atau mungkin ada nama lain. Tempat kau orang panggil nama apa? Inilah satu-satunya sayur yang Fiza rasa tak pahit dan manis. Sesuai lah untuk kau orang yang tak suka sayur pahit tu.

Tekstur daun dia agak rangup bila dimakan. Memang sedap dan rasa manis tu buat lagi sedap. Sebab tu lebih sedap digoreng pedas. Barulah terasa makan sayur yang sedap bila ada rasa pedas tu. Dapat makan sayur segar macam ni memang satu nikmat. Lagi-lagi bila sayur ni susah nak jumpa. Kalau ada mungkin boleh jumpa dijual di pasar tani. Pernah jumpa tak sayur pucuk manis ni?

Buah mulberry selain dimakan begitu saja, paling sedap dibuat jus katanya. So Fiza pun macam excited lah nak cuba buat jus mulberry. Disebabkan buah dia masam manis macam tu Fiza suka, so berharap jugalah air buah mulberry ni sedap juga. Dengan berbekalkan kerajinan, gigih jugalah menyiapkan pati jus mulberry.

HOMEMADE PATI JUS MULBERRY CARA FIZA

Dengan buah mulberry yang tak berapa nak banyak tu, Fiza cuba jugalah buat sebab nak rasa punya pasal. Panaskan air secukupnya, tambah gula dan masukkan buah mulberry. Masak sampailah air bertukar menjadi warna merah. Sukatan gula dan air tu pandai-pandai adjust ikut rasa nak manis atau kurang manis.

Dah masak semua bahan, tunggu sejuk kemudian baru blend okay. Ada orang lepas blend tu dia tapis. Tapi Fiza tak tapislah, sebab suka serat-serat tu sekali dalam pati. Lebih bagus kot dicampurkan dengan serat buah mulberry tu sekali. Gigit-gigit rasa macam letak selasih pula. Rasa air buah mulberry sedap seakan-akan jus roselle macam tu.


Minuman jus buah lagi sedap diminum sejuk. Buah mulberry ni banyak khasiatnya. Lebih elok kalau tak ditambah gula. Nanti nak cuba buat jus buah mulberry guna buah mulberry yang hitam manis je tanpa gula. Barulah betul-betul berkhasiat. Bila dah campur gula ni memang tak sihatlah jadinya. Cuma rasa sedap je lah.

Tahu tak yang sebatang pokok buah mulberry ni mempunyai khasiat tersendiri dari hujung akar sehingga ke daun mulberry. Buah Mulberry mengandungi asid sitrik, vitamin C dan gula. Daun mulberry pula mengandungi adenin, amilas, asid suksinik, karotena dan kolin. Biji mulberry juga mengandungi ureas dan akar pokok memiliki beta-amirin, minyak meruap, resinotanol dan sitosterol.

Ada sesetengah orang jadikan daun mulberry sebagai ulam dan ada juga jadikan daun mulberry sebagai teh mulberry. Nampak menarik bukan? Daun mulberry juga boleh dimasak lemak cili api. Apa rasa dia? Okay, macam rasa nak cuba. Tapi kena tunggu balik kampung ambil stok. Banyak betul yang nak dicuba dengan pokok buah mulberry ni. Ada yang pernah rasa daun mulberry tak? Buat ulam ke, masak lemak ke. Ada?

Amboiii...lama menyepi tak berupdate blog. Apatah lagi nak berblogwalking. Ampun! 3 hari sepi sebab balik kampung. Bila dapat cuti lama sikit kat kampung memang tak menyempat nak update blog ni. Sekadar sempat update facebook, instagram dan twitter je lah. Itupun mana yang sempat. Kenikmatan berada kat kampung tu boleh lupa sekejap dunia internet ni. Cliche kan? Tapi itulah realitinya.

Ni dia hasil tuaian buah mulberry kat kampung. Sebenarnya tak pernah tahu kewujudan pokok buah mulberry ni kat  belakang rumah. Tapi haritu balik kampung, explore habis-habisan tanaman mak kat kampung tu. Baru tahu ada buah mulberry ni. Apa lagi, terus petik mana yang masak dan hampir masak. Tak dapat banyak sebab masih ada banyak yang masih belum masak lagi.


Geram sungguh la tengok buah yang nak masak ranum ni. Tangan tu rasa nak petik je lah. Memang petik terus makan je la jawabnya. Tak sabar nak rasa sebab tak pernah rasa pun sebelum ni. Yang hitam betul tu buah paling masak dan manis rasanya. Yang hampir bercampur warna hitam dan merah ni masam manis rasanya. Sedap juga!


Yang warna kurang merah ni memang agak masam. Tak mampu nak telan. Tapi kalau kau orang sejenis yang suka masam, mesti suka yang warna macam ni. Sedap tu sedap tapi bila rasa masam tu terasa. Mak aiiii..masam nau nau.


Warna ala pink ni kira masih baby lagi. Kalau berani, makanlah. Fiza berani cakap yang ni memang confirm masam ya amat walaupun tak cuba makan yang ni. Fiza berani makan sampai yang dalam gambar atas ni je. Lebih masam daripada tu memang tak sanggup lah.


Pokok mulberry ni macam pokok bunga raya je rupanya. Daun dan batang dia seakan-akan lebih kurang sama. Terjakun sekejap sebab tak pernah tengok depan mata. Pokok dah besar tapi kenapa tak pernah perasan sebelum ni eh? Sebelum ni tak pernah berbuah mungkin, itu yang kurang perasan agaknya.



Pokok dia jenis tinggi tapi dahan-dahan halus macam pokok bunga  raya cuma versi besar je lah. Buah buah banyak lagi atas pokok tu. Tak sampai nak ambil. Lagipun banyak yang belum masak betul lagi. Dalam masa terdekat ni kalau dapat balik kampung, nak potong dahan je. Mudah nak ambil dan lebih rimbun lepas potong.



Harap harap ada rezeki balik nanti dapat buah mulberry lebih sikit. Terasa nak buat pati jus mulberry. Ada orang kata sedap. Apa yang ada ni nak cuba buat dulu. Tengok macam mana kesedapan jus mulberry ni.

Tu dia nama menu air inspired di kala musim hujan ni. Musim hujan patut minum air panas. Ni minum air sejuk pula dia. Tiba-tiba rasa  nak minum air sirap lemon. Biasa air sirap limau. Limau tak ada, gantikan dengan lemon. Lagipun stok lemon ni sentiasa ada buat masa ni sebab husband kadang tu request teh o ais lemon favourite dia. Kalau dah minta, tak sampai hati pula tak buatkan air favourite.

Tapi lebih suka sirap lemon daripada teh o ais lemon. Nak buat sirap lemon pun lagi senang daripada nak teh o ais. Nak kena masak air, tungguh teh kembang, masuk air, masuk lemon  lagi. Banyak kerja nak buat. Kalau buat air sirap lemon ni mudah ya amat! Tuang kordial sirap, masuk air sejuk dan masukkan hirisan lemon. Letak ais sikit. Dah siap! Dapat minum masa cuaca panas memang sedap lah.


Siapa yang tak suka air sirap kan. Air manis tradisional dulu-dulu. Orang kata air murah tapi not for me. Murah tak murah pun tetap sedap sampai teringin minum sebab dah lama tak minum. Oh ya, masih ada gula tersembunyi. Tak boleh minum selalu. Kalau teringin baru buat dan kalau buat tak manis sangat. Letak lemon tu ada rasa masam sikit lagi sedap. Kuranglah sikit rasa manis tu. 

Kalau teringin je minum sebab lebih suka minum air panas daripada air sejuk sebenarnya. Ada orang suka minum air sejuk daripada air masak. Bila tekak terasa teringin tu, selagi tak dapat selagi tu lah ligat terasa rasa  kat tekak tu ha. Seksa tau! Mujur bukan mengidam bersebab. Tapi kalau betul betul mengidam agaknya lagi dasyat kot. Siapa suka air sirap lemon? Haa pergi buat cepat.

Opsss..short entry suka suka untuk petang ni. Teruk betul idea update blog sekarang ni. Guna gambar yang ada dalam handphone je ni untuk dijadikan cerita dalam blog. Ada gambar, ada lah cerita. Boleh?


Seawal pukul 5 pagi dah bangun siapkan breakfast dan bekalan untuk suami. Bangun pula dengar hujan kat luar tu. Hujan-hujan pun jangan haraplah nak sambung tidur ye. Hari ni menu nasi goreng je la paling cepat siap. Sekali dengan bekal je senang. Syukur suami bukan jenis cerewet bab makanan, janji isteri dia masak. Haa sebab tu lah kena rajin masak. Pandai tak pandai belakang kiralah ye. Ngam je siap masak, dah masuk subuh. Sekarang waktu solat pun dah makin cepat. Terus mandi dan boleh solat awal.

Kau orang biasa breakfast awal tak? Jenis Fiza, perut tak boleh nak terima makan berat awal waktu. Breakfast berat-berat selepas pukul 9 pagi tu kira waktu yang sesuai untuk seorang yang bernama Fiza ni. Kalau awal sangat, mulalah perut meragam mohon ke toilet. Kalau nak berjalan jauh tu memang tak akan makan awal sebab risau dalam perjalanan tu susah kalau perut buat hal. Dahlah bukan jenis yang suka guna toilet awam. Faham-fahamlah toilet awam macamana kan. Kecuali R&R je lah yang macam okay sikit.


Untuk tak membiarkan perut kosong, alas perut dengan roti sementara nak tunggu breakfast berat. Bekalan roti pun wajib ada kat rumah. Bila lapar anytime boleh makan cicah dengan air panas. Paling suka roti gardenia yang baru ni ada inti perisa coklat, jagung dan kacang merah. 

Yang jenis pek 6 buku roti tu. Rasanya beli yang tu lagi jimat daripada beli roti yang panjang satu-satu tu. Bagus juga kan gardenia keluarkan roti macam ni. Selain pelbagai pilihan inti, roti gardenia memang lebih lembut daripada roti biasa. Rasa roti pun sedap. Memang tak cari roti lain dan tak pilih jenama lain dah. 

Ikan bilis, antara barang asas dapur yang wajib ada. Tak ada ikan bilis macam serba tak lengkap sebab banyak menu masakan harian menggunakan ikan bilis. Lainlah kalau hari hari menu bakar je, memang tak guna ikan bilis lah kan. Ikan bilis pula ada bermacam-macam jenis dan yang Fiza tahu ikan bilis mata biru antara ikan bilis yang paling popular. Tapi ikan bilis mata biru agak mahal dan susah nak jumpa juga kan?

Pemilihan ikan bilis juga bergantung pada citarasa dan kena ikut bajet masing-masing. Ya, tak semua orang mampu beli ikan bilis mahal. Cukup sekadar ada ikan bilis pun dah okay. Kalau Fiza, mudah je. Ada ikan bilis yang Fiza suka dan elok, terus beli. Kalau mahal, beli sekadar termampu lah ikut bajet berapa yang ada. Janji dapat ikan bilis pilihan.


1. BETUL-BETUL KERING

Nak membeli ikan bilis tu kena pastikan ikan bilis tu betul betul kering dan tidak lembap ye. Sebab ikan bilis yang tidak kering betul dia akan mudah berkulat dan tidak tahan lama kalau simpan dalam bekas bertutup. Kejap je dah ada kulat-kulat putih dan berbau. Pernah terjadi kes macam ni sebab silap beli ikan bilis.

2. IKAN BILIS SAIZ SEDERHANA

Keduanya Fiza suka ikan bilis yang sederhana besar saiznya dan warnanya lebih cerah. (baca: lebih putih). Sebab Fiza rasa saiz yang sederhana ni sesuai untuk pelbagai jenis masakan. Ikan bilis ni jenis nipis. Bila digoreng sangat rangup dan tidak liat. Sesuai sangat goreng untuk buat nasi lemak atau sambal goreng ikan bilis.

Kalau beli jenis besar tu dan tidak betul kering, bila goreng di akan rasa liat dan kurang sedap. Tapi ada sesetengah suka ikan bilis macam tu. Macam Fiza cakaplah, ikut pilihan masing-masing. Fiza suka jenis ikan bilis yang macam Fiza terangkan kat atas tu. Tapi tak tahu nama jenis ikan bilis tu. Kalau nampak jenis ni memang tak cari lain dah.

Ikutkan , lebih suka beli yang dah siap dibersihkan sebab lebih senang terus simpan dalam bekas je lepas beli. Tapi yang dah bersih tak ada ikan bilis jenis ni. Terpaksalah beli yang belum dibersihkan. Nak tak nak kenalah ambil masa bersihkan perut ikan bilis ni sebelum simpan. Fiza simpan ikan bilis dalam bekas kedap udara dan letak dalam peti ais untuk lebih tahan lama.

Ikan bilis pun dah mahal sekarang. Kalau dulu orang kata tak ada duit makan ikan bilis pun jadilah. Tapi sekarang tak boleh dah pakai ayat tu sebab ikan bilis ni dah bukan dalam kategori makanan rakyat marhaen dah. Ikan bilis dah naik taraf antara barangan dapur yang mahal. Sedih!

Entah kenapa susah betul nak konsistent minum air masak yang cukup setiap hari. Kalau minum air masak banyak sangat walaupun belum melebihi had 3 liter sehari tu rasa macam nak muntah. Tapi kalau minum air manis banyak lebih 3 liter tak ada hal pun. Tak rasa nak muntah mula. Heiii memang saja tak nak bagi minum air masak ni.

Keperluan air dalam badan seseorang tu berbeza mengikut Body Mass Index (BMI) masing-masing. Dan dengan cara minum air masak secukupnya adalah tips rahsia kurus ataupun kurangkan berat badan dengan cepat dan semulajadi. Dengan syarat, jangan ambil minuman makanan manis dan konsisten minum air secukupnya. Kalau itu pun tak mampu nak buat, sila jangan mimpi nak turunkan berat badan dengan mudah.

So disebabkan nak termuntah minum air masak tu, bolehlah minum air detox paling mudah untuk dibuat sebagai 'perisa' air masak dan mungkin juga lebih terasa sedap untuk diminum. Bila sedap dan ada rasa barulah macam okay sikit untuk minum air masak secara konsisten. Jadi mudahlah cara untuk minum air masak secukupnya setiap hari.

Air Detox Paling Mudah

AIR DETOX LEMON

Cara paling mudah adalah dengan tambah lemon dalam air masak. Cara Fiza, hanya letak sepotong hirisan lemon dalam air masak. Sudah mencukupi untuk penambah rasa air masak tu. Ada juga yang guna kaedah perah lemon. Demi nak cepat dan mudah, ikut je cara Fiza. mudah dan jimat lah kiranya tak perlu letak banyak dan tak perlu letak bahan lain. Fiza suka tambah dalam air sejuk ataupun air suam.

FUNGSI AIR DETOX

Air detox berfungsi mengeluarkan toksin dalam badan dengan cara paling selamat. Jika berjaya amalkan secara konsisten, pembuangan toksin akan jadi lebih kerap dan tidak terkumpul dalam badan. Bila toksin dibuang, organ dalaman bebas toksin dan badan pun jadi lebih sihat. Air detox ni tidak mengandungi kalori. Jadi, tak perlu risau lah okay.

Air Detox Paling Mudah


Disebabkan lemon ni antara buah yang paling mudah nak beli dan tahan lama simpan, so Fiza anggap ini cara paling mudah lah nak buat tambah perisa air masak menjadi air detox. Biasanya harga sebiji lemon lebih kurang 80 sen hingga RM1.20. 

Sebiji boleh guna untuk seminggu. Kena pandai-pandai bajet potongan untuk kegunaan seminggu kalau nak jimat. Kalau banyak bajet, sehari sebiji pun okay kalau mampu nak tahan kemasaman lemon tu. Bila dah ada perisa tu mohon rajinlah minum air masak ye.