Malaysia memang kaya dengan pelbagai jenis makanan yang sedap-sedap. Tambah lagi Malaysia mempunyai masyarakat yang berbilang kaum, bangsa, agama dan budaya. Memang beraneka lah segala hidangan menu di Malaysia ni. Ada masakan tradisional melayu, masakan Cina, masakan india dan beberapa lagi suku kaum di Malaysia. 

Walaupun tinggal di Malaysia, tak semua jenis makanan dapat dicuba dan dirasa. Kita semua tahu yang setiap negeri ada hidangan tradisi masing-masing. Dalam banyak-banyak makanan di Malaysia, makanan apa yang paling sedap? Fiza nak kongsikan The 5 Most Delicious Malaysian Foods: Have You Tried Them?

1. Nasi Lemak 

Nasi lemak adalah makanan paling popular dan dikenali sebagai signature dish Malaysia. Nasi lemak juga kegemaran rakyat Malaysia tidak kira usia dan kaum. Semua sukakan nasi lemak. Kebiasaannya nasi lemak dihidangkan untuk waktu sarapan pagi je. Tapi sekarang, nasi lemak dihidangkan pada bila-bila masa je. Pagi petang siang malam mudah je nak dapat makan nasi lemak.


Hidangan nasi lemak terdiri daripada nasi yang dimasak dengan santan menjadikan rasa nasi lebih berlemak. Sebab itu dinamakan nasi lemak. Tak lengkap hanya sekadar nasi, dihidangkan Bersama sambal, ikan bilis goreng, kacang goreng, telur goreng atau telur rebus dan hirisan timun. Lagi sedap jika nasi lemak dibungkus dengan daun pisang. Bila aroma daun pisang dan nasi lemak panas bergabung, rasa nasi lemak bertambah sedap dibuatnya. Aduh, terasa kat tekak ni bila cakap pasal nasi lemak daun pisang.

Nasi lemak juga melalui fasa perubahan selari dengan perubahan zaman. Banyak hidangan nasi lemak telah dipelbagaikan dengan lauk pauk dan nasi juga dipelbagaikan dengan warna-warna yang menarik. Nasi lemak pandan lah, nasi lemak strawberry lah. Macam-macam lah menu nasi lemak yang menjadi viral sekarang ni. Tapi yang tradisional juga yang sedap. Betul tak? Mana satu yang menjadi pilihan?

2. Nasi Kandar 

Peminat nasi kandar sila angkat tangan! Fiza yakin, majoriti rakyat Malaysia memang suka dengan nasi kandar. Nasi kandar adalah hidangan tradisi orang utara yang berasal dari Penang. Datang ke Penang, wajib cuba makan nasi kandar. Merata-rata kedai jual nasi kandar dan memang mudah untuk didapati. Biasanya yang popular tu lah yang paling sedap orang kata. Yang popular tu kau orang boleh google sendiri ye. 


Nasi kandar ni dimasak dengan rempah ratus sebab tu rasa dia sedap. Kemudian dihidangkan dengan pelbagai jenis kuah kari dan gulai. Segala kuah tu dicampur dalam satu pinggan sampai banjir. Selain lauk berkuah bergulai, ada juga lauk yang digoreng. Kemudian ditambah dengan ulam-ulaman seperti bendi , timun, cili hijau dan macam-macam lagi. 

Orang Penang biasa sangat dah makan nasi kandar ni. Pagi-pagi lagi dah breakfast dengan nasi kandar. Nasi kandar Penang memang padu bak hang! Eh, rasa macam teringin pula makan nasi kandar. Makan dengan kuah kari banjir pekat likat tu memang tak pandang kiri kanan dah. Kenyang dia boleh bawa sampai ke petang!

3. Nasi Dagang 

Selain dua hidangan nasi di atas tu, nasi dagang salah satu makanan paling sedap di Malaysia yang asalnya dari negeri Terengganu. Nasi dagang juga merupakan makanan Malaysia yang popular di sekitar pantai Timur dan terdapat pelbagai versi sebenarnya. Nasi dagang di masak dengan cara kukus dengan menggunakan beras yang istimewa.


Rasa nasi dagang seperti pulut dan kebiasaannya dihidangkan dengan lauk gulai ikan tongkol. Rasa ikan tongkol yang lembut tu memang sesuai dengan rasa nasi dagang tu. Tak lengkap lah kalau tak ada menu sampingan. Antaranya telur rebus, timun, sambal kelapa dan juga jelatah timun. Kecur air liur dibuatnya sebab agak lama juga tak pekena nasi dagang ni. Susah nak dapat dan boleh cakap ianya sejenis makanan rare yang senang nak dapat kat negeri pantai timur je.

4. Banana Leaf

Pernah makan makanan yang dihidangkan atas daun pisang tak? Of course lah pernah sebab nasi lemak juga dibungkus/di alas dengan daun pisang. Banana leaf pula adalah sejenis hidangan nasi dan lauk pauk yang diletakkan di atas daun pisang pengganti kepada pinggan. Nama pun banana leaf kan. 


Tradisi makan atas daun pisang ni adalah tradisi orang india yang dibawa daripada India Selatan dan semakin popular di Malaysia. Makan makanan yang diletakkan atas daun pisang ni akan membangkitkan aroma yang sedap dan membuatkan lebih berselera nak makan. Lagi-lagi bila letak nasi dan lauk panas-panas.

Sedap dia jangan cakaplah. Memang sedap sungguh! Disebabkan banana leaf ni India style, jadi lauk pauk dia ala india lah macam kari, gulai, keropok papadom dan bermacam menu lagilah. Siapa biasa makan kat kedai mamak, itulah menu yang ada Cuma bezanya dihidangkan atas daun pisang. 

5. Satay

Jemu dengan menu berasaskan nasi? Jangan risau lah, satay kan ada! Orang Korea kalau datang Malaysia memang suka makan satay sebab mereka jenis suka makan daging yang dibakar. Satay di Malaysia ni ada bermacam-macam jenis satay dan wajib ada kuah kacang sebagai pelengkap hidangan. Tak ada kuah kacang, tak satay lah kan. Dulu-dulu kalau beli satay, harga siap sekali dengan timun, bawang dan nasi impit. 


Sekarang nak timun, bawang dan nasi impit tu kena bayar okay. Hidangan sampingan tu wajib ada barulah rasa makan satay tu lebih nikmat terasa. Satay ayam dan daging antara satay yang menjadi pilihan rakyat Malaysia. Kalau Fiza, satay ayam lah menjadi pilihan. Satay daging ni kurang sikit sebab kurang makan daging. Kalau dapat satay sedap dan kuah kacang pun sedap, 10 cucuk satay laju je makan. Terbayang bayang pula satay di saat kelaparan ni.

Sekarang semua makanan sedap di Malaysia di dah boleh dapat dimana je. Kalau belum cuba semua menu di atas ni, Kau orang boleh je ORDER FOOD dimana mana saja dan pada bila bila masa pun. Cakap je nak makan apa, terus order kat Foodpanda dan makanan dihantar terus depan pintu rumah kau orang. Mudah dah zaman sekarang ni. Tak payah nak berlapar atau mengidam tu. Order je dapat, order je sampai. Mudah bukan? Sediakan duit je lah, itu yang paling penting.

Hampir sebulan dah bereksperimen dengan pomander orange-clove ball yang dijadikan sebagai pewangi semulajadi dalam rumah. Jujur cakap, bau dia memang best bermula dengan process cucuk clove (bunga cengkih) pada buah orange sampailah beberapa hari. Bau tu memang ada lah. Tapi selepas tu bau dia berkurang hari demi hari. Tapi apa yang Fiza baca daripada cariaan google, bau dia akan jadi lagi best bila kering.


Yang kecewanya bila pomander orange-clove lansung tak keluar bau yang kuat dah. Bau tu ada kalau dihidu dekat-dekat. Untuk secara menyuluruh satu bilik tu memang tak berbau kuatlah. Fiza rasa lah pomander ball ni sesuai untuk musim sejuk kot atau kena letak di ruang yang tidak besar atau perlu penuhkan orange dengan clove yang banyak atau mungkin juga perlu gunakan orange yang tertentu yang lebih sesuai untuk menghasilkan bau yang lebih kuat atau perlu buat banyak.

Ermm..banyak juga kebarangkalian nak mengkaji. Tapi tak apalah, yang penting dah cuba dan menikmati bau pomander orange-clove yang sedap tu. Sangat sesuailah dijadikan pewangi semulajadi dalam rumah. Cuma bau dia tak tersebar luas dan tak  kuat sangat. Entah mana silapnya pun tak tahu lah. Tapi bau dia serious sedap (untuk deria bau Fiza) dan sesuai dijadikan sebagai aromateraphy untuk membangkitkan mood yang positif dan happy.

Ada yang dah pernah cuba tak? Atau ada tips yang berguna untuk buat pomander orange-clove ball ni berbau kuat sikit untuk sesebuah ruang. Tapi kalau dah jenis berbau kuat bila musim sejuk je, tak dapatlah nak membuatnya kan. Bye bye lah jawabnya. Nampaknya kena juga sentiasa gunakan essentials oil setiap hari sebagai aromateraphy.

Sejak google + ditamatkan bulan April yang lepas, masih ramai rupanya blogger yang masih belum bertukar kepada profile blogger yang asal. Kalau dalam masa 30 hari tak tukar semula kepada yang asal, profile blogger akan di delete dan perlu create akaun baru. Bila check broken link, meriah lah keluar semua link profile blogger yang dah didelete tu menjadi profile not available. Sedangkan blogger tu masih aktif lagi. 
Bagi yang masih aktif tu eloklah edit semula link blog dalam blogger profile tu untuk memudahkan blogger lain trace untuk jejak balas (blogwalking) ke blog kau orang. Tak susah mana nak edit blogger profile tu. Boleh ikut tutorial bergambar yang Fiza sediakan bawah ni. Settings>>User settings>> User profile [klik edit]


Kemudian pada bahagian privacy klik select blogs to display. Kalau ada banyak blog tu, pilih blog yang aktif dan mana-mana blog yang dirasakan untuk dikongsikan.


Untuk yang dah letak tu bagus. Ada juga sesetengah blogger yang hanya letak sites yang dia follow. Bila letak sites lain, jadi tak tahu nak klik link mana untuk jejak balas blog owner tu. Sama juga kalau tak letak link blog sendiri. Bila orang lain tak dapat nak ke blog kau orang, dah rugi satu kunjungan balas dah kan. Bila ada link blog dalam profile blogger tu lebih memudahkan kerja untuk blogwalking lah kiranya.



By the way, alang-alang dah buat entri ni. Ada pesanan untuk blogger Han ni. Seorang yang rajin blogwalking dan tinggalkan komen. Tapi bila klik profile, profile not available pula. Rasa bersalah sungguh kalau tak balas jejak dan balas komen. Siapa tuan punya blog, mohon munculkan diri dengan tinggalkan link blog. Lebih bagus sekiranya letak link pada profile blogger tu. Dapat jugalah Fiza balas kunjungan semula.

Eh, lupa pula ada dapat Nougat candy ni. Dah simpan awal-awal dalam peti ais sampai lupa nak bawa keluar ambil gambar. Dah lama rasanya teringin nak rasa nougat candy ni sebab katanya sedap. Diperbuat daripada susu unta dan dicampurkan dengan pelbagai jenis kacang macam almond, pistachio dan lain-lain.

Susu unta pun belum pernah rasa. Jadi, tak tahu lah rasa dia macamana kan? Yes, finally dapat juga rasa nougat candy ni. Nougat ni sejenis manisan arab. Kalau kat Malaysia, di kedai kedai arab banyaklah dijual. Boleh juga dapatkan di shopee kalau tak silap Fiza pernah baca entri blogger yang beli nougat ni dari shopee je.



Pertama kali rasa nougat ni macam rasa lain macam. Susu unta tu macam susah nak diterima oleh tekak. Rasa lemak susu unta tu lain sikit daripada susu lembu biasa. Selain tu ada rasa macam mint sikit. Rasa kacang tu okaylah sebab dah memang suka rasa kacang tu. Nougat candy sedap jugalah tak manis sangat tapi...lagi sedap kot kalau diperbuat daripada susu lembu sebab dah biasa dengan rasa susu lembu kan.

Nougat candy ni kalau teringin makan boleh je buat sendiri sebab Fiza google pun ada bermacam-macam resepi nougat. Kena datang mood rajinlah baru boleh cuba buat. Lagi satu, kalau resepi mudah dan bahan senang nak dapat boleh jadi rajin nak cuba. Tapi kalau jenis bahan pun susah nak cari dan leceh nak buat memang lebih prefer beli terus je senang.

Petang ni entah kenapa tiba-tiba rasa check dashboard guna phone je sebab malas nak on dekstop. Tapi sesuatu telah terjadi dimana rasa bersalah tu terasa sampai sekarang. Ceritanya begini, sedang elok check awaiting komen untuk dipublish tiba-tiba jari kau yang kurang runcing tu dengan tak semena-mena terkena button delete.


Laju je process tu dan of course tak sempat lansung nak back ke apa..Habis semua segala komen hilang macam tu je! Sempat Fiza baca beberapa komen untuk ditapis sebelum publish. Lepas terdelete tu lansung lupa siapa yang tinggalkan komen. Dengan itu, Fiza nak mintak maaf kepada mereka yang telah meninggalkan komen di blog ni pada mana-mana entri sehingga pukul 5 petang hari ni (15 November 2019), terutamanya entri Buah Tangan Dari Tanah Suci.

Kalau kau orang masih ingat ada komen, boleh tinggalkan komen di sini untuk Fiza jejak balas semula. Ada cara ke nak dapatkan komen semula? Cari-cari macam tak ada je. Fiza hargai segala komen yang ditinggalkan. Silap Fiza juga tak zoom out dulu sebelum tekan. Over confident dengan jari tu. Padahal kerap juga typonya kalau menaip guna handphone. Maaf sekali lagi ya kawan-kawan.

Alhamdulillah ahli keluarga yang mengerjakan umrah selamat sampai di bumi Malaysia awal pagi semalam. Flight landed tepat jam 2:35 macam tu ikut masa flight tracker. Fiza dengan husband sampai tepat masa landed tu terus parking kereta. Tapi macam biasalah nak menunggu urusan pelepasan dan ambil luggage lagi ambil masa.

Dalam sejam lebih jugalah menunggu. Takpe, janji semuanya selamat sampai dengan selamat. Biasanya kalau orang balik umrah mesti dapat buah tangan macam ni. Kurma tu wajiblah ada. Fiza suka kalau dapat kacang gajus dan pistachio ni. Kalau makan tak reti nak berhenti makan. Sedap kot makan kekacang ni. Memang masing-masing beli kacang ni je lah kalau balik umrah atau haji. 


Cuma ada satu yang rare tak pernah makan, iaitu butir biji jagung disalut tepung perisa kari kot. Rasa dia sedap macam makan kacang rangup salut tepung tu. Selain tu ada dapat coklat, kek, jajan dan air zam zam. Belum ada rezeki nak sampai sana. Dapat merasa buah tangan dari tanah suci kira bersyukur juga.

Pernah makan sayur pucuk manis tak? Sayur pucuk manis antara lauk paling kerap di makan masa kecil-kecil dulu sebab mak tanam dekat sekitar rumah. Bila nak masak buat lauk petik je dah boleh buat lauk dah. Biasanya pucuk manis ni mak masak goreng pedas je. Kadang-kadang je masak lemak putih campur keledek. Pun sedap juga.

Agak lama juga mak tak tanam sayur pucuk manis ni. Tiba-tiba balik kampung haritu ternampak banyak pokok pucuk manis ni. Apa lagi, terus petik lah buat sayur untuk makan tengahari. Fiza ni pantang nampak apa yang ada kat rumah tu. Confirm nak petik buat lauk. Ada pucuk ubi, confirm buat ulam. Senang kalau duduk kampung ni, tak putus ulam dan sayur. Pendek kata, memang hidup sihat lah dengan ulam-ulaman bila duduk kampung.


Kalau kau orang tak pernah tengok pokok sayur pucuk manis ni. Inilah rupa dia. Ada nampak buah-buah rupa macam ni, inilah dia pokok pucuk manis atau mungkin ada nama lain. Tempat kau orang panggil nama apa? Inilah satu-satunya sayur yang Fiza rasa tak pahit dan manis. Sesuai lah untuk kau orang yang tak suka sayur pahit tu.

Tekstur daun dia agak rangup bila dimakan. Memang sedap dan rasa manis tu buat lagi sedap. Sebab tu lebih sedap digoreng pedas. Barulah terasa makan sayur yang sedap bila ada rasa pedas tu. Dapat makan sayur segar macam ni memang satu nikmat. Lagi-lagi bila sayur ni susah nak jumpa. Kalau ada mungkin boleh jumpa dijual di pasar tani. Pernah jumpa tak sayur pucuk manis ni?

Buah mulberry selain dimakan begitu saja, paling sedap dibuat jus katanya. So Fiza pun macam excited lah nak cuba buat jus mulberry. Disebabkan buah dia masam manis macam tu Fiza suka, so berharap jugalah air buah mulberry ni sedap juga. Dengan berbekalkan kerajinan, gigih jugalah menyiapkan pati jus mulberry.

HOMEMADE PATI JUS MULBERRY CARA FIZA

Dengan buah mulberry yang tak berapa nak banyak tu, Fiza cuba jugalah buat sebab nak rasa punya pasal. Panaskan air secukupnya, tambah gula dan masukkan buah mulberry. Masak sampailah air bertukar menjadi warna merah. Sukatan gula dan air tu pandai-pandai adjust ikut rasa nak manis atau kurang manis.

Dah masak semua bahan, tunggu sejuk kemudian baru blend okay. Ada orang lepas blend tu dia tapis. Tapi Fiza tak tapislah, sebab suka serat-serat tu sekali dalam pati. Lebih bagus kot dicampurkan dengan serat buah mulberry tu sekali. Gigit-gigit rasa macam letak selasih pula. Rasa air buah mulberry sedap seakan-akan jus roselle macam tu.


Minuman jus buah lagi sedap diminum sejuk. Buah mulberry ni banyak khasiatnya. Lebih elok kalau tak ditambah gula. Nanti nak cuba buat jus buah mulberry guna buah mulberry yang hitam manis je tanpa gula. Barulah betul-betul berkhasiat. Bila dah campur gula ni memang tak sihatlah jadinya. Cuma rasa sedap je lah.

Tahu tak yang sebatang pokok buah mulberry ni mempunyai khasiat tersendiri dari hujung akar sehingga ke daun mulberry. Buah Mulberry mengandungi asid sitrik, vitamin C dan gula. Daun mulberry pula mengandungi adenin, amilas, asid suksinik, karotena dan kolin. Biji mulberry juga mengandungi ureas dan akar pokok memiliki beta-amirin, minyak meruap, resinotanol dan sitosterol.

Ada sesetengah orang jadikan daun mulberry sebagai ulam dan ada juga jadikan daun mulberry sebagai teh mulberry. Nampak menarik bukan? Daun mulberry juga boleh dimasak lemak cili api. Apa rasa dia? Okay, macam rasa nak cuba. Tapi kena tunggu balik kampung ambil stok. Banyak betul yang nak dicuba dengan pokok buah mulberry ni. Ada yang pernah rasa daun mulberry tak? Buat ulam ke, masak lemak ke. Ada?

Amboiii...lama menyepi tak berupdate blog. Apatah lagi nak berblogwalking. Ampun! 3 hari sepi sebab balik kampung. Bila dapat cuti lama sikit kat kampung memang tak menyempat nak update blog ni. Sekadar sempat update facebook, instagram dan twitter je lah. Itupun mana yang sempat. Kenikmatan berada kat kampung tu boleh lupa sekejap dunia internet ni. Cliche kan? Tapi itulah realitinya.

Ni dia hasil tuaian buah mulberry kat kampung. Sebenarnya tak pernah tahu kewujudan pokok buah mulberry ni kat  belakang rumah. Tapi haritu balik kampung, explore habis-habisan tanaman mak kat kampung tu. Baru tahu ada buah mulberry ni. Apa lagi, terus petik mana yang masak dan hampir masak. Tak dapat banyak sebab masih ada banyak yang masih belum masak lagi.


Geram sungguh la tengok buah yang nak masak ranum ni. Tangan tu rasa nak petik je lah. Memang petik terus makan je la jawabnya. Tak sabar nak rasa sebab tak pernah rasa pun sebelum ni. Yang hitam betul tu buah paling masak dan manis rasanya. Yang hampir bercampur warna hitam dan merah ni masam manis rasanya. Sedap juga!


Yang warna kurang merah ni memang agak masam. Tak mampu nak telan. Tapi kalau kau orang sejenis yang suka masam, mesti suka yang warna macam ni. Sedap tu sedap tapi bila rasa masam tu terasa. Mak aiiii..masam nau nau.


Warna ala pink ni kira masih baby lagi. Kalau berani, makanlah. Fiza berani cakap yang ni memang confirm masam ya amat walaupun tak cuba makan yang ni. Fiza berani makan sampai yang dalam gambar atas ni je. Lebih masam daripada tu memang tak sanggup lah.


Pokok mulberry ni macam pokok bunga raya je rupanya. Daun dan batang dia seakan-akan lebih kurang sama. Terjakun sekejap sebab tak pernah tengok depan mata. Pokok dah besar tapi kenapa tak pernah perasan sebelum ni eh? Sebelum ni tak pernah berbuah mungkin, itu yang kurang perasan agaknya.



Pokok dia jenis tinggi tapi dahan-dahan halus macam pokok bunga  raya cuma versi besar je lah. Buah buah banyak lagi atas pokok tu. Tak sampai nak ambil. Lagipun banyak yang belum masak betul lagi. Dalam masa terdekat ni kalau dapat balik kampung, nak potong dahan je. Mudah nak ambil dan lebih rimbun lepas potong.



Harap harap ada rezeki balik nanti dapat buah mulberry lebih sikit. Terasa nak buat pati jus mulberry. Ada orang kata sedap. Apa yang ada ni nak cuba buat dulu. Tengok macam mana kesedapan jus mulberry ni.

Tu dia nama menu air inspired di kala musim hujan ni. Musim hujan patut minum air panas. Ni minum air sejuk pula dia. Tiba-tiba rasa  nak minum air sirap lemon. Biasa air sirap limau. Limau tak ada, gantikan dengan lemon. Lagipun stok lemon ni sentiasa ada buat masa ni sebab husband kadang tu request teh o ais lemon favourite dia. Kalau dah minta, tak sampai hati pula tak buatkan air favourite.

Tapi lebih suka sirap lemon daripada teh o ais lemon. Nak buat sirap lemon pun lagi senang daripada nak teh o ais. Nak kena masak air, tungguh teh kembang, masuk air, masuk lemon  lagi. Banyak kerja nak buat. Kalau buat air sirap lemon ni mudah ya amat! Tuang kordial sirap, masuk air sejuk dan masukkan hirisan lemon. Letak ais sikit. Dah siap! Dapat minum masa cuaca panas memang sedap lah.


Siapa yang tak suka air sirap kan. Air manis tradisional dulu-dulu. Orang kata air murah tapi not for me. Murah tak murah pun tetap sedap sampai teringin minum sebab dah lama tak minum. Oh ya, masih ada gula tersembunyi. Tak boleh minum selalu. Kalau teringin baru buat dan kalau buat tak manis sangat. Letak lemon tu ada rasa masam sikit lagi sedap. Kuranglah sikit rasa manis tu. 

Kalau teringin je minum sebab lebih suka minum air panas daripada air sejuk sebenarnya. Ada orang suka minum air sejuk daripada air masak. Bila tekak terasa teringin tu, selagi tak dapat selagi tu lah ligat terasa rasa  kat tekak tu ha. Seksa tau! Mujur bukan mengidam bersebab. Tapi kalau betul betul mengidam agaknya lagi dasyat kot. Siapa suka air sirap lemon? Haa pergi buat cepat.

Opsss..short entry suka suka untuk petang ni. Teruk betul idea update blog sekarang ni. Guna gambar yang ada dalam handphone je ni untuk dijadikan cerita dalam blog. Ada gambar, ada lah cerita. Boleh?


Seawal pukul 5 pagi dah bangun siapkan breakfast dan bekalan untuk suami. Bangun pula dengar hujan kat luar tu. Hujan-hujan pun jangan haraplah nak sambung tidur ye. Hari ni menu nasi goreng je la paling cepat siap. Sekali dengan bekal je senang. Syukur suami bukan jenis cerewet bab makanan, janji isteri dia masak. Haa sebab tu lah kena rajin masak. Pandai tak pandai belakang kiralah ye. Ngam je siap masak, dah masuk subuh. Sekarang waktu solat pun dah makin cepat. Terus mandi dan boleh solat awal.

Kau orang biasa breakfast awal tak? Jenis Fiza, perut tak boleh nak terima makan berat awal waktu. Breakfast berat-berat selepas pukul 9 pagi tu kira waktu yang sesuai untuk seorang yang bernama Fiza ni. Kalau awal sangat, mulalah perut meragam mohon ke toilet. Kalau nak berjalan jauh tu memang tak akan makan awal sebab risau dalam perjalanan tu susah kalau perut buat hal. Dahlah bukan jenis yang suka guna toilet awam. Faham-fahamlah toilet awam macamana kan. Kecuali R&R je lah yang macam okay sikit.


Untuk tak membiarkan perut kosong, alas perut dengan roti sementara nak tunggu breakfast berat. Bekalan roti pun wajib ada kat rumah. Bila lapar anytime boleh makan cicah dengan air panas. Paling suka roti gardenia yang baru ni ada inti perisa coklat, jagung dan kacang merah. 

Yang jenis pek 6 buku roti tu. Rasanya beli yang tu lagi jimat daripada beli roti yang panjang satu-satu tu. Bagus juga kan gardenia keluarkan roti macam ni. Selain pelbagai pilihan inti, roti gardenia memang lebih lembut daripada roti biasa. Rasa roti pun sedap. Memang tak cari roti lain dan tak pilih jenama lain dah. 

Ikan bilis, antara barang asas dapur yang wajib ada. Tak ada ikan bilis macam serba tak lengkap sebab banyak menu masakan harian menggunakan ikan bilis. Lainlah kalau hari hari menu bakar je, memang tak guna ikan bilis lah kan. Ikan bilis pula ada bermacam-macam jenis dan yang Fiza tahu ikan bilis mata biru antara ikan bilis yang paling popular. Tapi ikan bilis mata biru agak mahal dan susah nak jumpa juga kan?

Pemilihan ikan bilis juga bergantung pada citarasa dan kena ikut bajet masing-masing. Ya, tak semua orang mampu beli ikan bilis mahal. Cukup sekadar ada ikan bilis pun dah okay. Kalau Fiza, mudah je. Ada ikan bilis yang Fiza suka dan elok, terus beli. Kalau mahal, beli sekadar termampu lah ikut bajet berapa yang ada. Janji dapat ikan bilis pilihan.


1. BETUL-BETUL KERING

Nak membeli ikan bilis tu kena pastikan ikan bilis tu betul betul kering dan tidak lembap ye. Sebab ikan bilis yang tidak kering betul dia akan mudah berkulat dan tidak tahan lama kalau simpan dalam bekas bertutup. Kejap je dah ada kulat-kulat putih dan berbau. Pernah terjadi kes macam ni sebab silap beli ikan bilis.

2. IKAN BILIS SAIZ SEDERHANA

Keduanya Fiza suka ikan bilis yang sederhana besar saiznya dan warnanya lebih cerah. (baca: lebih putih). Sebab Fiza rasa saiz yang sederhana ni sesuai untuk pelbagai jenis masakan. Ikan bilis ni jenis nipis. Bila digoreng sangat rangup dan tidak liat. Sesuai sangat goreng untuk buat nasi lemak atau sambal goreng ikan bilis.

Kalau beli jenis besar tu dan tidak betul kering, bila goreng di akan rasa liat dan kurang sedap. Tapi ada sesetengah suka ikan bilis macam tu. Macam Fiza cakaplah, ikut pilihan masing-masing. Fiza suka jenis ikan bilis yang macam Fiza terangkan kat atas tu. Tapi tak tahu nama jenis ikan bilis tu. Kalau nampak jenis ni memang tak cari lain dah.

Ikutkan , lebih suka beli yang dah siap dibersihkan sebab lebih senang terus simpan dalam bekas je lepas beli. Tapi yang dah bersih tak ada ikan bilis jenis ni. Terpaksalah beli yang belum dibersihkan. Nak tak nak kenalah ambil masa bersihkan perut ikan bilis ni sebelum simpan. Fiza simpan ikan bilis dalam bekas kedap udara dan letak dalam peti ais untuk lebih tahan lama.

Ikan bilis pun dah mahal sekarang. Kalau dulu orang kata tak ada duit makan ikan bilis pun jadilah. Tapi sekarang tak boleh dah pakai ayat tu sebab ikan bilis ni dah bukan dalam kategori makanan rakyat marhaen dah. Ikan bilis dah naik taraf antara barangan dapur yang mahal. Sedih!

Entah kenapa susah betul nak konsistent minum air masak yang cukup setiap hari. Kalau minum air masak banyak sangat walaupun belum melebihi had 3 liter sehari tu rasa macam nak muntah. Tapi kalau minum air manis banyak lebih 3 liter tak ada hal pun. Tak rasa nak muntah mula. Heiii memang saja tak nak bagi minum air masak ni.

Keperluan air dalam badan seseorang tu berbeza mengikut Body Mass Index (BMI) masing-masing. Dan dengan cara minum air masak secukupnya adalah tips rahsia kurus ataupun kurangkan berat badan dengan cepat dan semulajadi. Dengan syarat, jangan ambil minuman makanan manis dan konsisten minum air secukupnya. Kalau itu pun tak mampu nak buat, sila jangan mimpi nak turunkan berat badan dengan mudah.

So disebabkan nak termuntah minum air masak tu, bolehlah minum air detox paling mudah untuk dibuat sebagai 'perisa' air masak dan mungkin juga lebih terasa sedap untuk diminum. Bila sedap dan ada rasa barulah macam okay sikit untuk minum air masak secara konsisten. Jadi mudahlah cara untuk minum air masak secukupnya setiap hari.


AIR DETOX LEMON

Cara paling mudah adalah dengan tambah lemon dalam air masak. Cara Fiza, hanya letak sepotong hirisan lemon dalam air masak. Sudah mencukupi untuk penambah rasa air masak tu. Ada juga yang guna kaedah perah lemon. Demi nak cepat dan mudah, ikut je cara Fiza. mudah dan jimat lah kiranya tak perlu letak banyak dan tak perlu letak bahan lain. Fiza suka tambah dalam air sejuk ataupun air suam.

FUNGSI AIR DETOX

Air detox berfungsi mengeluarkan toksin dalam badan dengan cara paling selamat. Jika berjaya amalkan secara konsisten, pembuangan toksin akan jadi lebih kerap dan tidak terkumpul dalam badan. Bila toksin dibuang, organ dalaman bebas toksin dan badan pun jadi lebih sihat. Air detox ni tidak mengandungi kalori. Jadi, tak perlu risau lah okay.



Disebabkan lemon ni antara buah yang paling mudah nak beli dan tahan lama simpan, so Fiza anggap ini cara paling mudah lah nak buat tambah perisa air masak menjadi air detox. Biasanya harga sebiji lemon lebih kurang 80 sen hingga RM1.20. 

Sebiji boleh guna untuk seminggu. Kena pandai-pandai bajet potongan untuk kegunaan seminggu kalau nak jimat. Kalau banyak bajet, sehari sebiji pun okay kalau mampu nak tahan kemasaman lemon tu. Bila dah ada perisa tu mohon rajinlah minum air masak ye. 

BiO-LIFE, satu jenama produk kesihatan yang telah bertapak lama selama 29 tahun di Malaysia. Terdiri daripada team of Nutritionists, Biochemists, Food technologists and Microbiologists yang telah menghasilkan produk yang terbaik untuk pengguna. Segala produk yang dihasilkan telah mencapai piawaian bertaraf dunia disokong oleh kelulusan dari Thailand FDA, Australia TGA dan GMP Jerman.

PYNOCARE

Terbaru, BiO-LiFE telah menghasilkan produk terbaru iaitu PYNOCARE sejenis suplemen kesihatan de-pigmentasi oral pertama yang dirumus khas dengan kaedah breakthrough proprietary formulation - MSCC Complex Actisome ™, dengan ekstrak tumbuhan semulajadi dan vitamin yang diuji secara klinikal untuk mendapatkan kembali tona kulit yang cerah sekata dari dalam ke luar. 


BAHAN-BAHAN PYNOCARE

MSCC Complex Actisome ™
  • Mengandungi French Maritime Pine Bark Extract : Kaya dengan procyanidin oligomerik (OPCs) dan bioflavonoid yang berfungsi sebagai antioksidan untuk menghapuskan radikal bebas. Berupaya untuk membentuk  menghasilkan lebih banyak struktur antioksidan dengan cara mengitar semula vitamin C dan manghasilkan vitamin E.
  • Vitamin C (Ascorbic Acid) : Merupakan antioksidan daripada UVa, UVB dan cahaya yang boleh dilihat. Menghalang penghasilan dan pembentukan melanin serta bekerjasama dengan vitamin E.
  • D.Salina Ektrak : Membekalkan sumber semulajadi yang kaya dengan karotenoid, beta-karotena. Merupakan antioksidan semulajadi yang melindungi membran sel dari pengoksidaan lipid dan kerosakan yang disebabkan oleh cahaya UV.
  • Vitamin E : Sebagai antioksidan larut lemak utama yang menghalang pengoksidaan lipid dan menghapuskan radikal bebas. Memberi perlindungan UV serta mengurangkan kesan-kesan foto penuaan.
Dengan menggunakan MSCC Complex Actisome ™ ni dapat meningkatkan bioavailability untuk penyerapan yang lebih baik. Antaranya :

  • PERTAHANAN DARI RADIKAL BEBAS

Kaya dengan antioksidan untuk menghapuskan radikal bebas dan mengatasi tona kulit yang tidak sekata pada akarnya.

  • PELINDUNG UV

Meningkatkan pertahanan terhadap terhadap kerosakan kulit yang disebabkan oleh cahaya UV

PUNCA-PUNCA MASALAH KULIT

Banyak faktor dan punca masalah kulit boleh berlaku jika tidak dijaga dengan betul. Antara punca-punca masalah kulit :
  • Cahaya matahari, ini adalah faktor utama yang menyumbang kepada masalah kulit lebih teruk
  • Perubahan hormon semasa kehamilan dan pengambilan pil kontraseptif
  • Kosmetik yang bertoksik pada cahaya seperti merkuri dan asid salisilik
  • Ubat-ubatan yang bertoksik pada cahaya seperti antibiotik dan ubat anti-radang.

KENAPA PERLU DAPATKAN PYNOCARE

Jika ada masalah kulit tidak sekata dan inginkan kulit lebih cerah sekata, boleh cuba pynocare ni sebab produk ini telah diuji secara klinikal, semua ramuan daripada bahan semulajadi dan bebas daripada sebarang bahan pengawet. Pynocare adalah produk yang telah disahkan HALAL dan boleh diamalkan tanpa ragu-ragu.

CARA PENGAMBILAN PYNOCARE

Pengambilannya sangat mudah, iaitu hanya perlu ambil 2 kapsul sehari selepas makan. Boleh ambil 1 kapsul siang dan 1 kapsul malam.


UNTUK PEMBELIAN PYNOCARE

Boleh dapatkan di mana-mana famasi berikut :
#biolifemalaysia  #MegaBIOLIFE  #pynocare

Tahu tak cara simpan telur yang betul? Agak keliru sebenarnya cara simpan telur ni. Perlu basuh dulu ke tidak ye? Sebelum ni Fiza simpan telur dengan cara, lepas beli terus basuh dan simpan dalam peti ais. Letak pada tempat bekas telur yang memang biasa dalam peti ais tu lah. Rupanya salah cara simpan macam tu. Ingatkan dah basuh bersih macam tu bagus lah. Rupanya salah cara simpan telur macam Fiza tu.

Pertama sekali, beli telur yang elok dan tidak retak. Jangan basuh telur dan simpankan dalam bekas khas telur yang jenis bertutup. Kenapa tak boleh basuh dan simpan terus dalam peti ais? Masa ayam bertelur, ayam akan keluarkan sejenis cecair (egg bloom/cuticle) yang menyaluti seluruh liang-liang permukaan telur untuk elakkan kuman masuk dalam telur dan berfungsi juga untuk kekalkan kelembapan dengan cara menghalang air dari meruap keluar melalui kulit telur. 


Lapisan tersebut dipanggil protective layer. Jadi, kalau basuh telur tu akan menghilangkan protective layer tersebut. Sebab tu tak digalakkan basuh telur. Tapi...kalau ada tahi ayam melekat tu, sah sahlah kotor dan ada kuman. Telur ni boleh tercemar dengan kuman salmonella dan boleh memasuki dalam makanan yang lain dalam peti sejuk.

Jadi nak buat macamana yang ada tahi ayam tu? Boleh je basuh hilangkan tahi ayam tapi tak perlu sental beria sampai hilang protective layernya. Tapi nak masak nanti, utamakan guna telur yang dibasuh ni dulu daripada telur yang tidak dibasuh. Sebab telur yang tak dibasuh tu lebih tahan lama kalau simpan berbanding telur yang telah dibasuh.

Bila nak masak tu wajib basuh telur dahulu ye. Kau orang ada selera ke nak makan telur yang tak basuh tu? kot ada tahi ayam terlepas pandang melekat pada telur lepas tu tercampur dalam masakan. Eiii geli kan? Sangat sensitif tau bila nampak orang masak telur tak basuh. Terus hilang selera dibuatnya. Lainlah kalau kau orang jenis tak kisah. 



Nak simpan kat luar pun boleh juga sebenarnya. Cuma kalau simpan kat luar tu telur akan lebih cepat rosak. Kalau jenis hari hari makan telur tu tak pelah. Confirm stok telur cepat habis kat rumah tu kan. Simpan kat mana pun tak de hal kalau macam tu.

Selamat pagi semua! Salam jumaat. Hari yang penuh berkat dan paling ditunggu sebab esok cuti kan. Pagi ni menu breakfast Fiza nasi goreng dan kopi panas. Masak nasi goreng dengan sayur campur je rencah dia. Tak tahu nak bagi nama apa nasi goreng ni. Nasi goreng ala-ala nasi goreng cina tapi pedas. Kalau nasi goreng tak pedas tak rasa nikmat makan nasi goreng tu. Jenis suka makan pedas memang wajib masak pedas.



Blend bawang putih (1 ulas), bawang merah kecil (3 biji), cili api dan ikan bilis. Fiza suka blend kasar je baru sedap macam guna lesung. Tumis bahan blend, dah garing sikit masukkan sayur campur tu. Agak agak dah masak sayur tu, masukkan nasi dan masukkan 1 sudu serbuk cukup rasa. Kacau rata dah siap. Senang bukan?

Kalau dah letak cukup rasa tu tak perlu letak garam lagi okay. Kang tak pasal terlebih masin pula. Nak sedap lagi lepas tumis tu letak lah udang sikit. Tapi kalau nak cepat Fiza buat cara macam ni je senang. Malas nak defrost udang walaupun udang cepat je nak defrost kan. Tapi nak cepat dan senang kerja, masukkan sayur sebagai rencah pun dah okay dah. Sedap pun sedap. Lagi sedap kalau bahan tumis tu garing sikit dan blend kasar.

Itu ikut taste Fiza lah. Taste masing-masing kan berbeza. Makan nasi goreng ni berat sikit tapi okaylah kurang mengantuk kalau nak dibandingkan dengan nasi lemak berlemak lagi buat cepat mengantuk. Dah ada nasi goreng, kenalah hidangkan dengan kopi panas, barulah ngam hidangan breakfast kan. Kau orang breakfast apa pagi ni?

Eh, macam sesuai pula kedatangan bulan November dengan musim hujan sekarang ni. Welcome November rain! Kedatangan bulan November disambut dengan musim hujan setiap hari hujung-hujung bulan October. Alhamdulillah Allah turunkan hujan menyejukkan bumi yang dah lama kepanasan. Tumbuh-tumbuhan pun hidup gembira dengan turunnya hujan. Cuma part tak syok hujan ni bila risau akan banjir. Harap tak berlakulah banjir besar.

October melabuhkan tirai dengan beberapa kisah sedih. Mood pun turun naik bulan october ni rasa lansung tak bersemangat bila abah kat kampung sakit sampai tak mampu lansung nak bangun. (#cancerfighterstage4). Kanser dah merebak ke tulang buatkan tulang abah dah tak kuat lagi. Rasa sedih tu hanya Allah yang tahu. Tak sabar nak balik kampung minggu depan lama sikit jaga abah. Sekarang kakak jaga abah. Selagi belum boleh balik ni risau dia semua benda serba tak kena.


Doakan abah Fiza kuat dan kembali sembuh. Moga ada keajaiban berlaku dengan izin Allah. Fizikal Fiza nampak kuat tapi dalam hati tak tahu nak kata. Nangis tu biasa. Kadang makan pun boleh nangis camne. Nak elakkan sedih, kena buat something yang happykan diri sendiri. sebab tu orang nampak macam Fiza ni happy go lucky je. But deep inside my heart. So fragile!


Nice meeting you, NOVEMBER,
After all of the hustle and bustle,
I've decided to everything on hold,
take a break for a while and
enjoy life's sweet and simple little pleasures.
This is not a 'procrastinate'
maybe a short 'procaffeinate', I guees?
( a tendency to not start anything until you have had a
cup of coffee ;p)
Sometimes it is the Simples Thing in life that
brings you joy the most.
Be grateful!

Ye, faham. Ini ujian untuk Fiza dan keluarga. Memang kalau boleh nak positive dan terus kuat untuk semua orang. Maaf, entri ni tersedih pula. Jarang benar Fiza update kisah sedih atau terlalu personal dalam blog ni. Tapi entah kenapa rasa macam laju nak menaip. Harap semuanya baik-baik je. InshaAllah. Apapun bulan november rain ni jaga diri di musim hujan ni ye.