Bangunan Stadthuys

Tuesday, February 19, 2019

Assalamualaikum/Salam Sejahtera
Jalan punya jalan di Riverside Melaka, sedar tak sedar dah sampai di Bangunan Stadthuys di Bandar Hilir Melaka. Punyalah jauh kami orang berjalan dari Hotel sampai sini. Stadthuys bermaksud dewan bandaraya" dalam bahasa Belanda. Bangunan ini juga lebih dikenali dengan nama Bangunan Merah dan terletak di sebelah gereja.


Terakhir kali Fiza jejak Bandar Hilir Melaka tahun 2014. Tahun 2019 datang lagi sini saja nak tengok-tengok apa yang baru. Yang baru, Fiza perasan adalah "I Love Melaka" ni. Mula-mula nak bergambar kat sini terpaksa menunggu giliran nak bergambar. Kalau tak tunggu dan bergambar selamba je, mesti dalam gambar tu akan ada gambar orang lain. Nak tak nak, tunggu je la dan dapat juga lah gambar berdua setelah menunggu giliran beberapa minit.


Masa Fiza datang sini tengah cuti Chinese New Year. Lagilah meriah dengan pengunjung dari dalam dan luar negara. Kat sini bermacam-macam aktiviti boleh dibuat. Paling popular ialah naik beca sekitar Bandar Hilir ni. Beca masing-masing kemain meriah dengan hiasan dan lagu dibuka kuat-kuat. Memang betul-betul happening lah kat sini. Tak pernah tak ramai. 

Selain tu, kau orang juga berpeluang menunggang kereta kuda yang Fiza rasa satu tarikan terbaru disini. Sebelum ni tak ada kot? Ke dah lama ada cuma Fiza je baru tahu. Kalau dah sampai sini, bergambar sakan selagi termampu. Fiza dah tak berapa excited datang sini sebab dah banyak kali datang. Jadi ambil gambar mana yang baru je lah.

Dan lagi satu, kalau kau orang datang dari jauh tu boleh beli pelbagai jenis sourvenir untuk di bawa pulang sebagai kenangan. Nak beli fridge magnet dah ada dalam koleksi. Bab membeli sourvenir Fiza skip je dan lebih menikmati permandangan dan melayan mood cuaca tengah panas terik. Okay, next?
With Love, Sihatimerahjambu

3 comments

  1. meriah dtg bandar melaka time cuti...

    tak pernah bergambar berlatar belakangkan bangunan tu, nampak cantik lak bila gambar time2 pns gitu

    ReplyDelete
  2. kena note sesiap ni nanti boleh pergi

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.