Baju Pengantin Songket Elfira Loy Memang Wow!

Saturday, January 26, 2019

Assalamualaikum/Salam Sejahtera
Masih lagi boleh dikatakan pasangan pengantin baru Elfira Loy dan Faris Anuar yang telah melansungkan sebanyak 5 Majlis Resepsi. Pecah rekod 5 Majlis Resepsi yang semuanya serba mewah. Dalam banyak-banyak busana persalinan pengantin Elfira dan Faris tu, Fiza paling tertarik dengan busana pengantin tradisional songket.


Entah kenapa macam rasa mata ni sangat suka pandang baju kahwin songket berwarna purple yang Elfira pakai ni. Nampak sangat classic dan tradisional. Tapi tak terlalu tradisional sebab rekaan baju kahwin El menggabungkan konsep tradisional dan moden. Gabungan accesories sanggul lintang dan bunga tangan emas membuatkan busana pengantin songket Elfira ni nampak sangat mewah dan ekslusif.

Fakta tentang busana pengantin tradisional songket Elfira & Faris
  • Rekaan ekslusif ini direka oleh pereka fesyen terkenal, Rico Rinaldi yang mengambil masa 5 hari untuk menyiapkannya. 
  • Persalinan ini hanya dipakai selama 1 jam sahaja. 
  • Menggunakan kain songket palembang pemberian ibu mertua Elfira. 
  • Penggunaan bunga telur sebagai elemen jawa dalam rekaan busana tersebut. 
  • Sebanyak 50,000 biji manik termasuk batu swarovski 
  • Harganya mencecah harga RM30,000 dengan menggunakan tenaga 11 artisan selama 70 jam. 


Nampak tak betapa wow nya busana baju pengantin Elfira Loy ni. Tengok baju ni rasa macam nak buat majlis resepsi sekali lagi. Kalau tahu dulu masa kahwin dah pilih baju songket dah. Tapi itulah, masa tu fikir baju pengantin moden je kan. Nak buat macamana. 

Harap berpeluang nak pakai baju kahwin songket. Untuk photoshoot anniversary perkahwinan ke kan? Kalau ada sponsor dan rezeki memang tak lepaskan peluang nak pakai baju kahwin songket. Harap ada peluang itu.

Credit :beautifulnara.com
With Love, Sihatimerahjambu

3 comments

  1. LeYa memang favourite color purple. Memang cantik sangat. Harganya pun wow! Kan best kan? Kalau dapat pakai jugak busana songket

    ReplyDelete
  2. hehehe baju2 dia semua cantik time resepsi. orang pun lawa.. kite boleh brangan jew hehe..

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.