Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

[Wide]

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

No

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Yes

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Koleksi Pokok Sirih Gading


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Selamat pagi! Seharian semalam Fiza tak update sebarang entri. Kepenatan dek melayan kemeriah konvokesyen anak buah di UiTM Shah Alam. Masa itulah nak mengimbas mengenang kembali zaman konvokesyen di tempat yang sama. Semalam pula cuaca sangat panas, memang berkuah ketiak menunggu di luar dewan sampai habis. Sessi petang pula tu kan. Takpelah, bukan selalu merasa suasana konvo. Haruslah meraikan mereka yang dah berjaya menjadi graduan. Tahniah semua!

Bercakap pasal cuaca, baru-baru ni cuaca sangat tak menentu kejap panas dan kejap hujan. Dan bila musim panas untuk mengurangkan panas dalam rumah, adalah baiknya kita tanam pokok sirih gading. Tak perlu tanah, masukkan je dalam bekas air kerana air akan menyerap wap-wap panas. Tak pasti fakta atau apa. Tapi itu dari apa yang Fiza pernah baca dari artikel mana pun Fiza dah lupa. Kalau ada yang pernah terbaca, silalhah kongsikan fakta tersebut dalam kotak komen.

Selain itu, pokok sirih Gading merupakan tanaman yang bagus untuk membersihkan udara. Fiza pernah update entri berkaitan pokok gading sebelum ini. Boleh klik pada link di yang Fiza dah bold kan. 
Pokok Sirih gading atau nama lainnya Golden Pothos @ Devils Ivy @ Plant Scindapsus Aureus. Pokok yang paling mudah untuk ditanam dan cepat membesar. Fungsinya menyerap formaldehyde dan toksin-toksin berbahaya lain. Sangat cantik dijadikan perhiasan dalam rumah.
Pokok Sirih Gading antara tanaman yang senang nak jaga. Fiza paling suka letak dalam air je. Tak perlu fikir nak siram ke apa. Dari satu pokok dah berpokok-pokok dah. Disebabkan itu, mulalah mencari bekas pasu kaca untuk letak pokok sirih gading. Pokok yang sama tapi bekas pasu kaca yang berbeza. Bolehlah buat perhiasan dan letakkan di tempat yang sesuai dengan pasu yang sesuai.


Bekas kaca bulat tu Fiza beli di Mr. DIY RM11.90 kalau tak silap sebab dah lama beli. Yang 3 lagi beli di IKEA murah-murah saja, dari kiri RM9.90, RM3.90 dan RM7.90. Cantik memang cantik tapi kena pastikan bekas air tu tidak dijadikan tempat pembiakan nyamuk. Jangan lupa letakkan ubat jentik-jentik atau garam. Naya je kalau ade jentik-jentik. Selain kena saman, dapat penyakit pula. 


With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
6 Comments
Share :

6 comments:

  1. oooo sirih gading namanye ni ye.. Yg lea punye dah mati keras dh.. hehehe

    ReplyDelete
  2. hehe senang nak jaga boleh letak atas meja je..

    ReplyDelete
  3. selain tu letak dekat tepi pc,agak2 kalau sakit mata tengok pc,tngok kehijauan pokok..mata fresh sikit
    ~ Kisahsidairy~

    ReplyDelete
  4. Kebetulan cuaca disini sedang panas bagi satu boleh?haha

    salam kenal
    http://original-worlds.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. sesuai kalau jijah tanam ni.. panas melampau2..huhu

    ReplyDelete
  6. aahh btl btl, kena jaga pbiakan nyamuk kalo nak buat mcm ni .. cntik ju tgk =) harga dekat Mr Diy mmg ekonomik kan

    ReplyDelete

My blog is around for the long haul because I 'm really appreciate our relationships with one another above just about everything else. A blog entry isn’t just a block of text, but a slice of humanity and an opportunity to begin a real conversation.Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much!

DISCLAIMER


All content provided on this azhafizah.com blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of azhafizah.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

Blog Comments Policy

The owner of this blog reserves the right to edit or delete any comments submitted to this blog without notice due to :
1. Comments deemed to be spam or questionable spam
2. Comments including profanity
3. Comments containing language or concepts that could be deemed offensive
4. Comments that attack a person individually

This privacy policy statements is made on [January 23, 2017] and may have a change on the futures with or without notice. You should read this privacy policy on this page on the futures when updated.

[name=Azhafizah Md Nor] [img=https://scontent-kul1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-1/p160x160/14448782_10210636189243803_7128433474369868727_n.jpg?oh=4425e5a9103abc1ff3665fd0f83feec3&oe=58F1F071] [description=Married.Blogger.Graphic Designer.Johorian.B.Eng (Hons) Electrical & Electronics Engineering.UiTM.Untuk tempahan DESIGN, PENGIKLANAN, COLLABORATION, SPONSORSHIP, GUEST POST dan PRODUK REVIEW boleh emailkan ke :azhafizahmdnor@gmail.com] (facebook=https://www.facebook.com/AzhafizahMdNor) (twitter=https://twitter.com/Azhafizah) (instagram=https://www.instagram.com/azhafizah.mdnor/)

Blog Sihatimerahjambu

Follow @azhafizah.mdnor