Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

[Wide]

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

No

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Yes

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Infused Detox Waters atau Air Detox


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Infused Detox Waters atau disebut Air detox. Infused detox water boleh menguruskan badan secara sihat tanpa pengambil sebarang produk pengurusan badan. Sangat berkesan, jimat dan mudah untuk disediakan. Bahan utama adalah air yang memang sepatutnya kita minum air banyak dalam proses pengurusan badan ni dan bahan lain adalah campuran buah, herba dan bahan yang sesuai untuk digunakan.

Air detox ni menggalakan kita minum air lebih banyak disebabkan air detox lebih sedap dengan pelbagai campuran dari air kosong tu kan. Secara tak lansung air ni boleh menjadi tujuan detox bergantung pada resepi campuran yang digunakan.


Antara 5 jenis buah Air detox untuk tenaga dan cuci perut.

Oren, lemon, dan halia.

Buah Oren membantu dalam peredaran darah yang sihat, lemon membantu dalam pencernaan (menyegarkan nafas), dan halia adalah sistem imun booster terkenal.

Infused Detox Waters


Timun, raspberry dan anggur

Timun adalah penghidratan dan menyingkirkan toksin, Raspberi mempunyai ciri-ciri anti-radang, dan kandungan anggur  melawan kanser dan pembersihan kompaun.

Infused Detox Waters

Rhubarb, epal, dan Kulit Kayu Manis

Rhubarb mengandungi vitamin K untuk membantu pembekuan darah, epal mempunyai  mengekalkan kesihatan tulang dan tisu kesihatan, dan kayu manis adalah salah satu yang paling berkesan sebagai penggalak metabolisme.

Infused Detox Waters


Strawberry and Limau

Strawberi penuh dengan anti-oksidan, dan limau adalah sangat baik senjata anti-penuaan kerana sifat pemulihan untuk rambut, kulit dan kuku.

Infused Detox Waters


Nanas and mint

Nanas merupakan bahan anti-radang yang membantu melegakan sakit sendi dan artritis, dan mint menyokong sistem penghadaman dengan mengaktifkan kelenjar air liur dan enzim pencernaan.

Infused Detox Waters

Cara untuk buat air detox :
1. Potong bahan bahan mengikut citarasa 
2. Letakkan potongan tersebut di bawah jar, kemudian tambahkan ais diatas potongan bahan tersebut.
3. Masukkan air sehingga penuh 1 liter dan tutup.
4. Biarkan semalaman sehingga bahan sebati dalam peti ais.

Boleh minum bila bila masa sahaja macam minum air kosong cuma air detox lebih sedap berperisa :). Antara kebaikan air detox ni :
  • pH dan tahap gula dalam darah yang seimbang
  • yang dibersihkan dan kawal usus
  • penurunan berat badan (lemak, bukan air) 
  • beban toksin berkurangan 
  • sistem imun diperkukuhkan
  • elak sembelit 
  • kehilangan keinginan untuk gula dan perangsang yang lain
  • pembersihan sel dan pembinaan semula 
  • berseri dan kulit sihat
  • sakit berkurangan dan alahan 
  • tahap tenaga meningkat
Dah ada resepi ni kenalah try jugak kan. Sesiapa dah cuba? Mesti kagum dengan kesannya kan? 

Credit image n info : Bembu

With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
54 Comments
Share :

54 comments:

  1. Senang...murah dan mudah...biasa akak buat guna lemon....detox seminggu 2 kali ..

    ReplyDelete
  2. selalu jugak guna lemon...tapi taklah dibiarkan semalaman...

    ReplyDelete
  3. bila tgk buah potong kecik2 nampk menarik pulak.
    boleh cuba try test nie.

    ReplyDelete
  4. yup, akk mmg suka detox semulajadi mcm ni.. dulu ms sblum pregnen, akk suka minum air lemon... mmg pagi2 tu cepat sgt nak membuangnya hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul2. Saya skrg pn amal mcm tu. Air+lemon+teh hijau. Senang membuang. Air detox ni pernah buat sekali tp jadi terlampau pahit sampai takleh minum huhu. Letak lemon banyak sangat kot :P

      Delete
    2. Kalau tknk pahit. Buang kulit lemon dulu sayang. Ehehe

      Delete
  5. Minuman untuk kesihatan...akak tak pernah buat lagi ni dik...

    ReplyDelete
  6. biasanya guna lemon...sedap sgt
    bagus utk sesiapa yg x suka minum plain water

    ReplyDelete
  7. Oren.lemon dahn halia tu rasanya lebih sedap dari yang lain..haaha..akak pun nak try buat nanti..kalau rajin la..hehhe

    ReplyDelete
  8. thanks for sharing...selalu buat yang lemon jer...hehe

    ReplyDelete
  9. byk kali dh tgk...tp tak pernah try lagi...mungkin pasni kena try gak!hehe

    ReplyDelete
  10. saya selalu buat tapi bahannya saya ambil saja apa yang ada dalam peti sejuk ... mmg fresh rasanya kat tekak .

    ReplyDelete
  11. menarik ni.. lebih2 utk minuman kesihatan

    ReplyDelete
  12. menarik ni.. lebih2 lagi utk kesihatan

    ReplyDelete
  13. ada sedikit pertanyaan, dari segi jumlah potongan buah memang seperti digambar?
    atau hanya letak sikit. Pernah buah untuk lemon tapi letih nak minum hehe

    ReplyDelete
  14. mak akak selalu buat air detox ni campuran asam keping & bawang putih untuk maintain darah tinggi..

    ReplyDelete
  15. Thanks Fiza sudi berkongsi resipi ..hehehe resipi ker ..ala kira resipi jer laaa hegehe

    ReplyDelete
  16. Ni first time akak dengar pasal Infused Detox Water ni.. Menarik sangat.. Nanti dah ada fridge nak kena gi cari botol kaca cani ah.. Try wat air detox.. Cam best pulak tengok.. Hehe..
    Rosmiza Ali Official Blog™

    ReplyDelete
  17. sangattt awesome cara ni untuk detox... tq for sharing.. nak kne betul2 buat baru menjadi ni...

    ReplyDelete
  18. oh, dah tahu serba sikit buah ape nak letak nanti. thanx share this :)

    ReplyDelete
  19. oo..cmni rupenye cara nk buat..nnt share ye lps mnm tu badan rase cmne..

    ReplyDelete
  20. Air ni rupanya..tapi suka air halia rebus tanpa campur yg lain..

    ReplyDelete
  21. dah dapat resepi... memang kena cuba buat sendiri...

    ReplyDelete
  22. tak sabar nak buat sendiri.... apa lah agaknya rasa air tu nanti ehh

    ReplyDelete
  23. Pernah lihat kawan-kawan minum air ni... macam sedap je... tapi kena standby ke tandas lah kan... apa pun thanks for sharing...

    ReplyDelete
  24. Hari hari buat minggu ni missed sbb buah hbs

    ReplyDelete
  25. Baik untuk kesihatan, apa salahnya cuba buat.. :)

    ReplyDelete
  26. Nanti nak buat la.Dah lama mencari resipi ni.hehehe

    ReplyDelete
  27. minuman detox ni bleh bertahan berapa hari???

    ReplyDelete
  28. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  29. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  30. Air ni leh tahan brape lame ye klu x letak dlm fridge

    ReplyDelete
  31. Macam best je..blh try buat lepas ni

    ReplyDelete
  32. Orange Flavored Cinnamon Tea-it is a sort of Detox Tea, the planning is done inside minutes and can be served hot.
    Opioid and heroin addiction treatment

    ReplyDelete

My blog is around for the long haul because I 'm really appreciate our relationships with one another above just about everything else. A blog entry isn’t just a block of text, but a slice of humanity and an opportunity to begin a real conversation.Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much!

DISCLAIMER


All content provided on this azhafizah.com blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of azhafizah.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

Blog Comments Policy

The owner of this blog reserves the right to edit or delete any comments submitted to this blog without notice due to :
1. Comments deemed to be spam or questionable spam
2. Comments including profanity
3. Comments containing language or concepts that could be deemed offensive
4. Comments that attack a person individually

This privacy policy statements is made on [January 23, 2017] and may have a change on the futures with or without notice. You should read this privacy policy on this page on the futures when updated.

[name=Azhafizah Md Nor] [img=https://scontent-kul1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-1/p160x160/14448782_10210636189243803_7128433474369868727_n.jpg?oh=4425e5a9103abc1ff3665fd0f83feec3&oe=58F1F071] [description=Married.Blogger.Graphic Designer.Johorian.B.Eng (Hons) Electrical & Electronics Engineering.UiTM.Untuk tempahan DESIGN, PENGIKLANAN, COLLABORATION, SPONSORSHIP, GUEST POST dan PRODUK REVIEW boleh emailkan ke :azhafizahmdnor@gmail.com] (facebook=https://www.facebook.com/AzhafizahMdNor) (twitter=https://twitter.com/Azhafizah) (instagram=https://www.instagram.com/azhafizah.mdnor/)

Blog Sihatimerahjambu

Follow @azhafizah.mdnor