Resepi Spaghetti/Pasta Carbonara Cheesy Creamy

Saturday, October 29, 2011
Resepi ni saje nak bagi fy terliur sebab jadikan Fiza dan Fi comel dalam watak dalam drama blog die[tibe macam tak paham ayat Fiza ni].ok dah abaikan..Hari ni Fiza nak share resepi simple ni..bahan-bahan pun simple dan senang nak beli kat mane mane..jangan pegi kedai buku lak nak beli bahan bahan ni..beli buku resepi takpe..

Tak semestinye memasak kene ade semua bahan nak sedap kan.kadang-kadang boleh gune bahan lain untuk sedapkan masakan..resepi yang ade tak semestinye perlu complete.kene pandai tengok mane yang perlu mane yang tak..mostly yang extra accesories tu susah nak dapat macam daun rosemarie,oregano..jarang ade kat kedai runcit biasa..so,Fiza buat resepi yang mudah je ni tapi rase ni sangat marvellous la..tengok presentation agak kurang sikit la..tapi rase sangat sedap hokeh!

Ni Pasta Vegeroni spirals
  Ni pulak spagetti angel hair
Ni bahan-bahan yang Fiza gunekan..sesuai untuk orang-orang bujang je la..dan untuk save budget jugak
Cost under RM40

Bahan-bahan:
Spaghetti/pasta [Ape ape jenis pun boleh]
1 biji Bawang besar bombay [warne soft yellow tu..ape ntah name die]
2 Ulas bawang putih
Meatball
Black Pepper powder
Cheese[tak kesah ape2 jenis pun boleh]
Susu [creamy]
Cheese &Herbs prego sauce
carbonara sauce prego
minyak zaitun[minyak masak pun boleh]
garam

cara-cara:
Rebus spaghetti/pasta.Setelah masak toskan dan letak dalam bekas.
potong halus bawang putih
potong dadu bawang besar
Masukkan sedikit minyak zaitun atau minyak masak
Tumiskan bawang putih yang dipotong halus sampai naik bau
Masukkan cheese and herbs sauce dan juga carbonara sauce prego
Masukkan meatball
Setelah meatball hampir masak,masukkan susu mengikut citarasa sebab ade yang suke creamy ade yang suke light creamy kan..
Masukkan bawang besar yang dipotong dadu tadi.
Masukkan  beberapa keping cheese..jangan abeskan semua
last sekali masukkan black pepper dan garam.Rase dulu sebelum letak garam sebab tak letak garam pun takpe dah ade rase tapi ade orang suke masak macam rase masin sikit kan..

Sebelum tuangkan sauce dalam bekas spaghetti/pasta tadi..letak beberapa keping cheese dulu.Tuangkan sauce di atas cheese tu..tutup bekas dan biarkan seketika.Kemudian boleh lah bersantap ramai-ramai.btw,boleh tambah sosej,daging ayam dan lainlain kalau nak.bawang besar tu tumis sekali dengan bawang putih pun takpe kalau tak suke bawang.Tapi nak bawang tu macam rangup sikit fiza letak kemudian..ermm..semua main campak campak je dah siap..simple je kan?
"Selamat Mencuba dan Selamat Menjamu Selera"



29 comments on "Resepi Spaghetti/Pasta Carbonara Cheesy Creamy"
  1. ooiiiii meleleh oiiii!!! lapq lapaq..

    saje je fizah ni. eh, fiza blh masuk masterchef lah!

    ReplyDelete
  2. nyum..nyum..sedapnyer..so creamy..nnti nak cube buat..hehehe

    ReplyDelete
  3. aaaaaaaaaaahhhhh! sedapnyaaaaaa! nak salin resepiiiii!!

    ReplyDelete
  4. wah sedapnya very kebetulan dear.. kak citra baru beli carbonara sauce prego tu ingat nak msk pasta fusilli.. tengah cari2 camne resepinya.. so akak bole try la resipi u.. nanti akak bg feedback yer.. thanks for d resepi :)

    ReplyDelete
  5. wah.. bestnya resipi nie.. senang aje tgk.. nak try la wat ..:)

    ReplyDelete
  6. adoiyaiii..dh lame laling wa xmasak spagheti..lapoooo ni, tulun!!!

    ReplyDelete
  7. Ya Allah..

    Speechless~

    Arghhhhh!!

    Geram tengok gambar bebola daging bergentel-gentel dengan sos keju tu.




    Ok. makan tak ajak.. fine.


    tacing ahh..

    ReplyDelete
  8. @Cik Azizah
    salin??buat sekali tau!penat dah bagi banyak2 resepi kat jijah ni

    ReplyDelete
  9. @Citra NaniZam
    ouh ye kak?selamat mencuba kak..ok kak,selamat menjamu selera juga >.<

    ReplyDelete
  10. @cikgu ainura
    sangat senang..man campak2 je dah siap..sedap pulak tu..haruslah kene cube >.<

    ReplyDelete
  11. @mr.curly
    incek curly,ni takleh lawan ciskek tu..huhu

    p/s:suruh mrs curly masak nanti eh

    ReplyDelete
  12. @Acik
    sedap juga..tapi dah jemu bolognese..try carbonara pulak.hehe

    ReplyDelete
  13. @-Incek Fik-
    alah incek fik,ni yang aritu punye la..ni baru nak mengupdate resepi..alah..fik boleh try nanti ye..sesuai untuk orang bujang neh..hehe

    ReplyDelete
  14. wowww nyummy!

    kakak sis pun suka sgt spaghetti ni :0

    ReplyDelete
  15. Terliur melihat spagetti cheese carbonara creamy nie...cm saya dlu dri tin cheese carbonara creamy 2 panaskan + spagetti shja(nk cepat je,al-maklum lah dh lapar n 2 yg fast)..so dh tau dr resipi fiza berikan blh =kan pengetahuan dlm bab masak spagetti nie..Tq

    ReplyDelete
  16. resepi ni utk brape orang makan ye?

    ReplyDelete
  17. Senangnya punya resep lezat dan blogf menawan...

    ReplyDelete
  18. emm..nak try..lma da cari resipi..xtau pulk da dlm blog akak nie..

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen yang diberikan.

Auto Post Signature

Auto Post  Signature