Cara Buat Gambar Bergerak Dengan Aplikasi Plotagraph

Thursday, November 09, 2017

Nampak macam dah trend je upload gambar bergerak di instagram. Tak pasal-pasal Fiza pun terjebak sekali. Gigih mencari macamana nak buat gambar bergerak macam tu. Gambar bergerak yang dimaksudkan tu seperti contoh di bawah. Hanya awan je bergerak yang lain statik je.

Cari punya cari, Finally baru Fiza ketahui nama aplikasi tu iaitu 'Plotagraph'. Fuhhh..finally jumpa juga aplikasi buat gambar bergerak yang paling awesome dan kualiti gambar pun okay selepas save. Yang tak bestnya aplikasi ni berbayar. Aduhai..disebabkan kau memang nak sangat, memang kena bayar lah RM19.90. 


Cara Buat Gambar Bergerak Dengan Aplikasi Plotagraph. Pertama sekali, kau orang perlu ada sistem requirements yang diperlukan seperti dibawah.

iPHONE: iPhone SE, iPhone 6, iPhone 6s, iPhone 6 Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus
iPAD 64Bit and Higher: iPad Air, iPad Air 2, iPad Mini 2, iPad Mini 3, iPad Mini 4, All iPad Pro Models.

Untuk android Fiza tak pasti samada ada atau tidak. Kau orang boleh cuba try cari di play store.

1. Masuk App Store dan cari plotagraph

2. Purchase aplikasi Plotagraph
3. Selepas purchase dia akan automatik download dan install, kemudian open.
4. Selepas open aplikasi plotagraph, tekan + untuk pilih gambar



5. Kemudian tekan icon ANIMATE tu untuk buat animation. Selepas pilih icon animate, kau orang tap, hold dan tarik arrow tu pada gambar mengikut arah gerakan yang kau orang nak buat dia jadi bergerak.


6. Lepas dah tambah arrow gerakan animate tu, pilih MASK untuk highlight bahagian yang kau orang tak nak bergerak (statik).


7. Untuk buat gerakan perlahan atau laju pada bahagian animation tu, kau orang boleh SPEED. Kemudian tekan play untuk view gerakan yang kau orang dah buat tu.


8. Dah puas hati, lepas tu boleh lah save. Tekan icon share tu.
Export Sizes
• GIF, aPNG - 600px
• MP4 - up to 1200px
• MP4 for camera roll - up to 1920px for most devices
• MP4 for camera roll - up to 1200px for iPhone 5S and iPad Air


9. Kau orang boleh save ikut kesesuaian yang kau orang nak. Kemudian save to camera roll. Siap! 

Mudah sangat kan? Aplikasi yang sangat friendly user.

What's New in Version 1.4
- Improved compatibility with iOS 11 and iPhone X
- Drag & Drop support
- Hold undo/redo button to undo/redo all changes in current session
- Full HD resolution enabled for all MP4 export presets
- Speed optimization and bug fixes

Sangat menarik buat gambar bergerak macam ni. Lagi-lagi kalau view yang cantik. Sesuai juga untuk buat gambar bergerak pada produk yang kau orang jual tu untuk tujuan promosi. Thumbs up!
A post shared by Azhafizah Md Nor (@azhafizah.mdnor) on
With Love,
image

17 comments

  1. Fuhh . Menarik . Apps baru ke ni ..tapi berbayar pulak .huhu

    ReplyDelete
  2. ooo berbayar rupanya...kite pengguna android mmg x dpt la buat.. hehe

    ReplyDelete
  3. ohhhh yes yes. this one. selalu jugak nampak org post but tak pernah try buat pon.
    ray follow ur ig. sudilah followback sini ye. hehe

    ( @raydahalhabsyi )

    ReplyDelete
  4. Alamakkk nak buat jugaa tapi kena beli apps ni. Huaaaaaaa

    ReplyDelete
  5. ohhh berbayar.. tunggu lama sikitlah.. dah famous nanti mesti ada duplicate yang free nya.. =P

    ReplyDelete
  6. Nasiblah belum timbul keinginan lagi nak menggerakkan gambo. Nampaknya mcm complicated jugak tu....

    ReplyDelete
  7. Sekarang ni macam2 apps blh guna... tak ssh dah nak buat lagu mana pon..

    ReplyDelete
  8. Hmm berbayar ke hehe.. kena sabar dulu la

    ReplyDelete
  9. Adehhh
    Berbayr la pulak
    Baru je igt nak donload taw kak fiza hehehe

    ReplyDelete

LATEST PHOTOS ON INSTAGRAM

All rights reserved Blog Sihatimerahjambu