Buat Tampalan Baru Gigi Depan Fraction

Thursday, October 12, 2017

Fuhhh..ingatkan tak bertemu lagi dengan doktor gigi. Rupanya jodoh kuat betul dengan doktor gigi ni selepas 6 bulan reda dengan kronologi cabut gigi geraham bongsu december 2016 tahun lepas, hari ni terpaksa bertemu lagi dengan doktor gigi. Bukanlah sakit gigi pun tapi di sebabkan rimas dengan gigi depan yang fraction bertukar warna. Retakan tu di sebabkan tampalan lama dah mungkin sampai masanya kena buat tampalan baru.

Dah lama bertangguh nak buat tampalan baru bagi nampak sama warna dengan gigi asal. Tangguh punya tangguh, hari baru dapat pergi. Nasib baiklah bukan sakit gigi. Kalau sakit gigi bertangguh pergi memang azab! Sebelum pergi klinik gigi, Fiza tanya dulu kawan Fiza yang kebetulan kerja di klinik gigi samada doktor kerajaan boleh buat ke tampalan depan sebab takut doktor malas nak layan kes macam ni. Sebab tak sakit, cuma tujuan utama nak nampak gigi cantik je. 


Since kawan Fiza kata boleh dengan yakinnya pergi juga. Pergi agak lewat sikit dalam pukul 9 macam tu dan tak ramai orang. Alhamdulillah, lega tak perlu tunggu lama. Hari ni sekali lagi dengan doktor india juga yang friendly. Tak pernah jumpa lagi doktor gigi yang kasar. Setakat ni so far alhamdulillah okay layanan doktor gigi. Masuk je bilik doktor tanya "puan nak buat rawatan apa ye hari ni?" Terus Fiza tanya dulu boleh tak buat tampalan baru gigi depan. Lepas dia check-check semua, then doktor kata boleh.

Lepas dah kata boleh tu lega rasa sebab tak perlu nak tunggu lagi dan lagi atau pergi klinik swasta untuk buat tampalan ni sebab sebelum ni buat kat klinik swasta. Beratus ratus wei! Rabak poket. So kali ni cuba klinik kerajaan je.  Okay, then doktor pun mulalah menggerudi gigi. Aduhaiii bab bunyi tu memang ngilu rasanya. Kau orang pun dah pernah rasa kan kalau tampal gigi tu. Takpelah, sabar dan tenang je. Beauty is pain, right? Kejap je tu! Pujuk hati sendiri. Lebih kurag dalam setengah jam lebih siaplah tampalan gigi baru Fiza. Tadaaa..cantik dah bila senyum. 


Kalau tengok betul-betul middle teeth gap macam senget tapi kalau sekali imbas tak nampak pun sebab ikut struktur gigi asal. Sebelum buat tampalan baru lagi lah obvious nampak. Tambahan lagi faction tu lain warna agak kelabu memang nampak kurang cantik gigi tu. Walaupun dalam gambar tak jelas tapi diri sendiri kurang selesa tengok setiap kali tengok cermin. Lepas ni misi buat scaling pulak. Harap-harap gigi lebih putih bersih dan cantik. Susunan gigi walau tak cantik mana tapi tak rasa nak pakai braces. Satunya kos mahal dan lagi satu risau tak mampu nak menanggung risiko semasa pakai. Takut gigi terbarai je la. Lagi-lagi kes yang baru-baru ni kan. 

Walaupun terpaksa menunggu giliran sanggup je tunggu sebab  bayar pun murah. Daftar RM1 dan tampalan RM2. Total baru RM3. Kalau sebelum ni Fiza buat di klinik swasta RM2++ hampir 3 ratus kalau tak silap. Apapun tepuk poket sendiri lah ye. 
With Love,
image

5 comments

  1. tgh sakit gigi ni..maybe yg tampal tu dah pecah. berjurai air mata tahan sakit bila berdenyut. dah ler ptg ni ade pertandingan choral speaking... kene ckp kuat2, kene senyum2.. senyum dalam tangisan.. aduuuuuhuhuuu :'(

    ReplyDelete
  2. Lama tak g klinik gigi.. Last tahun 2011 tak silap la

    ReplyDelete

LATEST PHOTOS ON INSTAGRAM

All rights reserved Blog Sihatimerahjambu