Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

[Wide]

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

No

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Yes

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Resepi Sotong Sumbat


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Sebelum taip entri panjang-panjang, maafkan Fiza kalau akhir-akhir ni banyak entri dan post berkaitan tentang makanan. Sila ambil dari sudut positif. Bukan nak buat terliur ke apa cuma nak buat kau orang jadi rajin untuk memasak kalau teringin apa yang Fiza masak sebab Fiza akan kongsikan resepi dalam blog. Yang penting kau orang rajin nak buat. Kalau malas tak dapat apa lah ye.

Atas permintaan beberapa orang, Fiza kongsikan resepi sotong sumbat versi citarasa Fiza sebab Fiza tengok ada bermacam versi dan cara masakan. Ada juga sotong sumbat kuah percik yang putih tu. Fiza suka masak yang simple-simple je menggunakan bahan yang ada. Jadilah versi sotong sumbat versi kuah sambal bali. Nak buat sambal merah macam biasa pun boleh tapi Fiza nak kelainan sikit buat versi sambal bali tu.

Kau orang mesti tahu resepi ayam sambal bali yang tular suatu ketika dahulu kan. Kuah sambal tu Fiza buat versi sambal ayam bali. 

Bahan-bahan sumbat

( Bahan-bahan sumbat ni bergantung berapa banyak sotong)
Udang
Daun Sup
Bawang putih
Bawang Merah
1 sudu blackpepper
 Telur
Lada sulah
Cili besar 

Cara masak bahan sumbat

1. Udang, daun sup, bawang putih, bawang merah da cili merah dipotong kecil-kecil dan satukan bersama blackpepper dan lada sulah sebagai perasa dalam satu mangkuk. 
2. Pecahkan telur dalam mangkuk yang sama kemudian kacau.
3. Kalau untuk diet : gunakan kuali non stick tanpa minyak dan buat macam telur hancur.
 Atau boleh gunakan 1 sudu minyak zaitun untuk buat telur hancur.
4. Dah masak telur hancur, ketepikan dan biarkan sejuk.

Bahan-Bahan Sambal

Sotong ( gunakan sotong yang besar sebab senang nak sumbatkan bahan)
2 ulas bawang putih
2 biji bawang merah atau 1 biji bawang besar
3 sudu cili kisar
1 batang serai
2 tangkai daun kari
1 sudu sos tiram
1 sudu kicap manis
secubit garam
2 sudu minyak masak atau minyak zaitun
1 sudu madu ( kalau takde gantikan dengan gula 1 sudu)

Cara Masak

1. Sumbatkan dahulu bahan sumbat yang dah siap tadi ke dalam sotong kemudian ketepikan dahulu. Pinkan dengan menggunakan lidi.
2. Panaskan minyak dan tumiskan serai dan daun kari kemudian di ikuti dengan bawang putih dan bawang merah di cincang halus.
3. Setelah naik bau masukkan cili kisar dan biarkan garing seketika
4. Masukkan garam, madu, sos tiram dan kicap manis.
5. Masukkan sotong yang telah disumbat tadi dan biarkan masak. Siap!

Senang je kan? Nampak je macam banyak bahan dan cara yang macam panjang tapi kalau dah biasa masak akan jadi senang. Selamat mencuba! 
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
11 Comments
Share :

11 comments:

  1. ju rasa mcm nk cuba pula sb ju xperna mkn sotong sumbat =D

    ReplyDelete
  2. Terbaiikkk.. pas bersalin mesti try ni.. hehe tq fiza.. :)

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum azha...wah !! sedapnya tengok sotong tu...:)
    ** Mama Maszull

    ReplyDelete
  4. Amboi warna merahnya mengancam nafsu makan... huhu

    ReplyDelete
  5. nampak menyelerakan , tak pernah buat lagi resepi ni

    ReplyDelete
  6. aduhhhh diet diettt aduhh tapi sedappppppp

    Jom ke Blog Uyul Rosli >> Uyul Rosli | Blonolog Blogger Picisan

    ReplyDelete
  7. terliur pulak...try jugak nak buat,tapi asyik xde masa je..hehe

    ~ Kisahsidairy~

    ReplyDelete
  8. yup. akak xkisah pun org post pasal makanan. sbb akak pun sama jugak hehe...
    wow, nampak sedap. mcm senang jugak.. nnt nak try ;)

    ReplyDelete

My blog is around for the long haul because I 'm really appreciate our relationships with one another above just about everything else. A blog entry isn’t just a block of text, but a slice of humanity and an opportunity to begin a real conversation.Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much!

DISCLAIMER


All content provided on this azhafizah.com blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of azhafizah.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

Blog Comments Policy

The owner of this blog reserves the right to edit or delete any comments submitted to this blog without notice due to :
1. Comments deemed to be spam or questionable spam
2. Comments including profanity
3. Comments containing language or concepts that could be deemed offensive
4. Comments that attack a person individually

This privacy policy statements is made on [January 23, 2017] and may have a change on the futures with or without notice. You should read this privacy policy on this page on the futures when updated.

[name=Azhafizah Md Nor] [img=https://scontent-kul1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-1/p160x160/14448782_10210636189243803_7128433474369868727_n.jpg?oh=4425e5a9103abc1ff3665fd0f83feec3&oe=58F1F071] [description=Married.Blogger.Graphic Designer.Johorian.B.Eng (Hons) Electrical & Electronics Engineering.UiTM.Untuk tempahan DESIGN, PENGIKLANAN, COLLABORATION, SPONSORSHIP, GUEST POST dan PRODUK REVIEW boleh emailkan ke :azhafizahmdnor@gmail.com] (facebook=https://www.facebook.com/AzhafizahMdNor) (twitter=https://twitter.com/Azhafizah) (instagram=https://www.instagram.com/azhafizah.mdnor/)

Blog Sihatimerahjambu

Follow @azhafizah.mdnor