Jenis-Jenis Roti Wholemeal

Thursday, April 13, 2017
Dalam program diet, jangan sekali kali makan roti putih kerana roti putih bukan sumber karbohidrat yang bagus kerana akan menukar karbohidrat kepada gula dengan cepat. Akan tetapi roti wholemeal adalah kategori karbohidrat yang kompleks di mana akan mengambil masa yang lama untuk bertukar kepada gula dalam badan. Bila proses perlahan, tenaga yang dikeluarkan juga perlahan dan ini akan mengurangkan peluang lebihan tenaga membentuk menjadi lemak. Makan roti wholemeal pun akan rasa kenyang lebih lama. Faham ke tidak?

Roti wholemeal juga ada pelbagai jenis iaitu Bran & WheatGerm (Light Fiber), Finegrain Wholemeal ( High Fiber), 100% Wholegrain (with sunflower Seeds) dan juga 100% WholeGrain (with Canadian Purple Wheat). Kebiasaannya dalam menu harian Fiza, Fiza guna yang warna hijau tu iaitu 100% Wholegrain with sunflower seeds. Tapi Fiza paling suka yang canadian purple wheat tu sebab lebih banyak serat. Yang finegrain tu kurang suka sebab kurang serat. Memang kurang serat pun sebab light fibremeal tapi kandungan kalori 0mg.

Kredit foto : google
Confused juga nak memilih roti yang sesuai untuk pemakanan diet ni. Setelah di kaji, dapatlah beberapa keputusan nutrisi setiap jenis roti wholemeal ni. 

Bran & WheatGerm (Light Fibermeal)

Nutrition Facts
Gardenia - Bran & Wheatgerm Light Fibremeal Bread
  1.   
Calories71Sodium104 mg
Total Fat1 gPotassium0 mg
Saturated0 gTotal Carbs13 g
Polyunsaturated0 gDietary Fiber1 g
Monounsaturated0 gSugars0 g
Trans0 gProtein3 g
Cholesterol0 mg
Vitamin A0%Calcium0%
Vitamin C0%Iron0%

Finegrain Wholemeal ( High Fiber)

Nutrition Facts

Gardenia - Finegrain Wholemeal High Fibermeal

  1.   
Calories137Sodium0 mg
Total Fat2 gPotassium0 mg
Saturated1 gTotal Carbs0 g
Polyunsaturated0 gDietary Fiber0 g
Monounsaturated1 gSugars0 g
Trans0 gProtein7 g
Cholesterol0 mg
Vitamin A229%Calcium159%
Vitamin C0%Iron4%

100% WholegGrain (with sunflower seeds)

Nutrition Facts

Gardenia - 100% Wholegrain With Sunflower Seeds

  1.   
Calories148Sodium266 mg
Total Fat2 gPotassium0 mg
Saturated1 gTotal Carbs22 g
Polyunsaturated1 gDietary Fiber9 g
Monounsaturated1 gSugars0 g
Trans0 gProtein9 g
Cholesterol0 mg
Vitamin A0%Calcium0%
Vitamin C0%Iron0%

100% WholeGrain (with Canadian Purple Wheat)

Nutrition Facts

Gardenia - 100% Wholegrain With Canadian Purple Wheat

  1.   
Calories145Sodium249 mg
Total Fat2 gPotassium0 mg
Saturated1 gTotal Carbs21 g
Polyunsaturated1 gDietary Fiber5 g
Monounsaturated1 gSugars0 g
Trans0 gProtein9 g
Cholesterol0 mg
Vitamin A0%Calcium0%
Vitamin C0%Iron0%

Dah tahu maklumat tentang jenis roti, jadi bolehlah buat pilihan yang tepat untuk menu yang sesuai dengan pemakanan diet.

Kredit : myfitnesspal 

5 comments on "Jenis-Jenis Roti Wholemeal"
  1. Gardenia hijau dengan purple tu memang roti yang wajib ada di rumah. Dah lama gantikan roti putih dengan roti wholemeal. Pada mulanya memang rasa macam tak sedap, tapi lama lama dah biasa makan jadi tak best dah kalau roti putih tu. Rasa kosong sangat. Hehehe 😅👏

    ReplyDelete
  2. hehehe selalu tibai jaaa.. x praasan pun ada banyak2 jenis..

    ReplyDelete
  3. sesuai utk org yg mementingkan kesihatan n diet

    ReplyDelete

Komen yang baik-baik dan jaga adab sebagai komentator. Terima kasih.

Auto Post Signature

Auto Post  Signature