Image Slider

Bunga Tangan Selepas Simpan 3 Tahun Lebih

Saturday, April 29, 2017
Selamat pagi semua orang! Ceria kau orang hari sabtu ni sebab minggu ni cuti hujung minggu yang panjang. Tak panjang mana cuma tambah sehari je lagi cuti hari isnin. Haruslah cuti hari isnin tu sebab hari perkerja. Suri rumah je tak pernah ada hari cuti. Bertabahlah wahai para suri rumah.

Hari cuti takde apa plan pun nak di buat cuma menyiapkan kerja-kerja yang masih pending dan kerja menemani Encik Suami di makmal je la. Nak balik kampung, minggu lepas dah balik kampung sebab minggu ni Encik Suami kena siapkan kerja yang dah postpone hari tu. Macam biasa balik kampung, ada saja benda-benda yang mengimbas kembali zaman-zaman lampau. Takdelah lampau sangat, zaman 3 tahun yang sudah berlalu.

Salah satunya bunga tangan bunga segar masa Fiza nikah dan merangkap bunga tangan masa bersanding. Fiza pilih bunga rose soft pink dan juga purple sebab  tema kahwin pink belacan dan tema family warna purple. Tambah sikit baby's breath flower tu macam kebiasaan bunga tangan yang lain.


Jangan tak percaya, Fiza masih simpan lagi bunga tangan 3 tahun lepas walaupun dah layu kering dah. Fiza tak jaga mana, cuma biarkan dalam pasu je. Elok pulak tu tak rapuh cuma kering je. Sayang oiii nak buang macam tu je. Tunggu lah kalau dah rapuh berdebu esok, baru lah sampai masanya Fiza buang. 


Kalau kau orang tak guna bunga segar bolehlah simpan sampai bila-bila buat perhiasan dalam rumah pun menarik juga. Seronok kalau dapat bunga segar setiap hari. Tapi itulah kan, bunga pun dah mahal. Nak beli hari-hari memang taklah. Hari-hari tertentu je baru dapat bunga segar.

Bunga tangan ni pun Fiza dapat harga murah dalam RM4+.00 kalau tak silap sebab bagitau kat owner tu harga untuk butik andaman. Mak andam Fiza lah bagitau, suruh bagitau je untuk andaman dapatlah harga murah. Kalau tak, harga biasa RM8+.00 juga tu. Harga sekarang tak tahu berapa entah. Nak jimat, beli bunga plastik tu dan DIY bunga tangan.


Lantern Tealight Untuk Dekorasi Rumah

Friday, April 28, 2017
Agak lama juga tak update entri berkaitan dengan dekorasi rumah. Almaklumlah sibuk dengan kerja lain. Hal dekorasi tolak tepi dulu. Nak mencari idea mendekorasi pun belum ada. Jadi, kita update entri dekorasi rumah yang mana belum sempat update lagi.

Kalau tidur, Fiza pasang lilin daripada menggunakan lampu tidur. Janji ada cahaya daripada tidur bergelap terus. Dengan menggunakan lilin secara tidak lansung dapat menjimatkan penggunaan elektrik. Tapi nak guna lilin, kena fikirkan juga soal keselamatan dulu. Kena pastikan lilin yang digunakan di letakkan ke dalam bekas yang lilin yang bertutup. Kenapa kena bertutup? Bukanlah tutup semua. Janji bertutup daripada terkena langsir atau kertas. Kalau dah terbakar tengah tidur bahaya tu.

Sebelum ni Fiza guna candle holder jenis terbuka tu. Tapi bila fikirkan beberapa risiko tu, eloklah guna bekas lilin yang lebih bagus dan seeloknya bertutup. Kalau kertas terbang pun tak masuk dalam bekas dan terkena api tu.

Survey punya survey terberkenan dengan Rotera lantern for tealight ni di IKEA. Kebetulan juga harga lebih murah daripada sebelum ni. Memang Fiza berhajat nak beli. Hajat sebenarnya nak beli warna dark lilac tu tapi takde stok. Yang dark lilac tu RM14.90 lebih murah berbanding yang putih dan hitam ni RM19.90. Disebabkan stok takde, terpaksalah Fiza beli yang hitam ni. Okaylah warna hitam, kalau jelaga hitam api tak nampak sangat kan.



Cantik lantern ni. Suasana malam pun jadi romantik gitu. Selain penggunaan untuk letak lilin waktu, boleh dijadikan hiasan untuk rumah juga. Kalau candle light dinner pasang lilin pun menarik. Nak pasang gantung di luar rumah pun cantik ni. Boleh buat dekorasi luar rumah. Diperbuat daripada besi, kaca dan Polyester powder coating. Kalau nak bersihkan pun cuma perlu lap dengan kain lembap je. Bila warna hitam ni tak perlu nak bersihkan hari-hari sebab tak nampak kotor. Kan!


Length: 21 cm
Diameter:: 12 cm
Weight: 0.40 kg

Kalau berminat cepat beli sebab Fiza tengok di IKEA Cheras tu cepat sangat habis stok. Melampau betul. Dahlah jauh nak pergi tapi gigih juga pergi tu.

Design Terbaru Sampul Duit Raya Hipster

Masih tak move on dengan sampul duit raya hispter ni selagi raya belum habis. Bulan puasa pun belum muncul lagi. Macam yang Fiza cakaplah, tempahan di buka awal supaya kau orang boleh tempah awal dan dapat awal. Bulan puasa nanti bolehlah fokus pada bulan ramadhan dan rehat lebih sikit.

Apa yang Fiza tak suka kalau kelam kabut masa bulan puasa nanti kalau kau orang tempah last minit. Kalau lambat sikit kau orang marah Fiza berbakul-bakul. Pula tu pos laju mesti hadkan waktu last penghantaran juga sebelum raya. Semua orang pun nak bercuti awal balik kampung beraya. Kau orang pun, bulan puasa bukannya nak bersabar sikit. Sedangkan bulan puasalah kau orang kena sabar lebih. Dah dah Fiza tak nak bebel, kau orang fikir sendiri lah yang mana terbaik.

Demi menggembirakan hati kau orang untuk buat tempahan, Fiza tambahkan 10 lagi design terbaru sampul duit raya hipster. Sebelum ni Fiza sempat buat 5 je tapi Fiza tambah lagi 10 sebab kebetulan ada masa lebih sekarang ni. Cantik ke tidak corak baru ni? Lebih hipster kan?



Ada corak bunga, corak yang simple, corak tribal, corak kucing, corak cupcake, corak daun-daun dan juga corak ala-ala ketupat. Untuk design sampul duit raya ni sesuai corak macam ni je. Kalau nak letak gambar sendiri, pastikan dilukis hitam bukan berwarna sebab printed ink hitam je baru sesuai dengan kraft paper ni. Ada yang request nak letak design sendiri. Tapi kena ada extra charge sebab Fiza perlu edit untuk disesuaikan dengan layout sampul duit raya dan design tu kenalah sesuai untuk di print. Takut dah design cantik-cantik tapi tak cantik pula kalau print hitam sahaja. Dapat bayangkan tak output dia macam kita fotostat tu. Dapat bayangkan tak?


ALBUM DESIGN SAMPUL DUIT RAYA


Antara tempahan customer yang tempah awal dah siap dan semoga selamat sampai ke tangan penerima. Untuk Tempahan, kau orang boleh whatsapp Fiza terus ye. 

Whatsapp : 
www.wasap.my/+60129072776

Size : 6.5inci x 3.4 inci
Black laser printed
Recycle Kraft Paper Paper 90gsm
Glueless
Minimum order : 10pcs
Pos : Selasa dan Khamis
Harga Sampul Duit Raya Hipster
10pcs = RM6
20pcs = RM12
30 pcs = RM18
40 pcs = RM24
50 pcs = RM30
Postage RM8 SM | RM11 SS

Telekung Japanese Cotton Lace Berpoket

Salam Jumaat yang barakah. Semoga hari yang baik memberikan kita sesuatu yang baik-baik juga. Makanya, doa yang baik-baik je okay. Dah lama juga Fiza tercari-cari telekung japanese cotton yang menepati citarasa. Memang pakai telekung cotton warna putih lagi selesa tapi bila memikirkan kain putih mudah nampak kotor. Jadi, Fiza lebih prefer telekung yang berwarna selain putih. Memang wajib ada telekung extra sebab boleh ganti-ganti bila telekung di basuh.

Jumpa pula dengan telekung japanese cotton lace yang berpoket ni terus buat Fiza jatuh hati nak beli. Senang nak bawa travel sebab dapat beg free sekali tu. Jenis Fiza kalau telekung travel dan ke masjid pakai telekung lain. Senang. Ye lah, lain orang lain keselesaanya kan. Nak tahu apa yang menariknya tentang telekung ni.

Keistimewaan Telekung Japanese Cotton Lace

100% Japanese Cotton 
Japanese cotton Lace Collection jenis materialnya 100% dari kain COTTON iaitu 3X lebih SEJUK dan SELESA. Tidak licin dan tidak jarang sebab dari high-quality COTTON.

Free Matching Travel Bag

Didatangkan dengan matching travel bag yang comel sepadan dgn corak kain telekung. Senang, bawa pergi surau, masjid ataupun travel nak bawa telekung. Tak perlu beg lain dah. Dah macam handbeg pun ada.

Poket Berzip

Apa yang menariknya, telekung Verda Lace ni ada poket tersembunyi di bahagian dada telekung menggunakan zip tersembunyi. Kalau sekali imbas memang tak perasan ada zip. Bolehlah kau orang buat simpan handphone, kunci ataupun barang berharga dalam poket tersembunyi ye sebagai langkah keselamatan untuk barang berharga. Mudah dan sangat selesa.

Cotton Lace

Lebih menarik dengan adanya fully lace daripada material cotton juga. Lace di bahagian muka dan tepi telekung. Tak lupa juga lace di sekeliling beg. Nampak lebih menarik kan.

Double Layer

Double layer (lining 2x ketebalan) pada bahagian atas kepala sehingga ke paras dada. Tak nampak bayangan leher dan warna kulit, aurat terjaga ketika solat.

Getah Pada Bahagian Dahi 

Terpaling Fiza suka sebab bahagian muka yang kecil dan bergetah. Tak perlu nak pakai inner. Rambut pun tak terkeluar masa solat.

Dagu Bertutup Penuh

Bahagian dagu bertutup penuh dan sangat selesa. Jahitan yang sangat kemas dan semestinya padan dengan pelbagai saiz muka.

Kain Telekung Bergetah

Bahagian kain bergetah yang tidak longgar. Confirm kain tak terlondeh ketika solat. Kain pun panjang labuh.

Design Yang Cantik

Telekung Japanese Cotton Verda Lace didatangkan dengan beberapa corak yang menarik. Semestinya corak english cotton dan juga ada corak polka dots. Kalau berminat boleh whatsapp untuk melihat corak yang lain.

Kelebihan utama telekung ni adalah bahagian poket yang menjadikan telekung ni lain daripada yang lain. Selain tu mempunyai lace dan juga beg travel. Sesuai bawa masjid, surau, travel, office dan mana-mana pun sesuai. Betul tak? 

Ukuran Saiz Dewasa
Telekung - Ukuran dari bawah dagu sampai ke lutut adalah 82cm
Kain - Ukuran dari pinggang sampai ke kaki adalah 130cm

Fiza nak ingatkan yang telekung ni harganya bukan murah macam telekung biasa dan tak mahal sangat. Kira berbaloi beli sebab kualiti dan exclusive. Tak lama lagi nak masuk ramadhan dan lepas tu raya. Bolehlah beli telekung yang cantik untuk bawa terawih. Takpun belikan untuk adik, kakak mak atau mak mertua. Nak buat hadiah atau hantaran pun menarik juga.

Nak tahu harganya dan corak yang lain, boleh whatsapp Fiza. 

Whatsapp : 

*Maaf kualiti gambar tak memuaskan. Ambil gambar waktu malam pencahyaan kurang bagus. Nanti Fiza ambil gambar lain okay.

Blouse Nursing Printed Murah

Thursday, April 27, 2017

Salam Malam Jumaat. Kejap sangat hari berlalu, esok dah hari jumaat. Ke mana hujung minggu ni? Ada jemputan kenduri kahwin ke? Kalau tiap-tiap minggu ada jemputan kenduri kahwin jenuh juga nak memikirkan nak pakai baju apa. Tak kan nak pakai baju yang sama. Tapi kalau dah baju tu je yang suka pakai takde masalah pun. Bukan tak basuh pun kan. Hehe...

Zaman dulu kalau pergi kenduri kahwin mesti pakai baju kurung, zaman sekarang pakai seluar jeans pun orang tak hairan dah. Paling senang pakai blouse dan skirt labuh. Dah nampak macam pakai baju kurung moden dah. Kalau kau orang jenis yang suka pakai blouse tak kira pergi kerja atau pergi kenduri atau keluar bersantai ke, kau orang boleh beli blouse nursing printed murah-murah dan semestinya cantik ada pelbagai corak. Yang jenis plain pun ada.Semestinya sangat sesuai untuk ibu-ibu yang breastfeeding sebab tu namanya Blouse Nursing.

Ramai yang suka membeli barang murah tapi biar berkualiti. Ye, begitu juga dengan blouse nursing printed ni sangat murah bawah RM30 dan berkualiti. Material jenis cotton lycra stretchable. Kalau rasa ketat boleh beli yang saiz besar sikit. Blouse ni sesuai juga untuk mereka yang berbadan besar sebab ada saiz sehingga XXL. Suka tak? So yang kurus dan sebaliknya boleh bergaya dengan blouse cantik ni. 



Bila dah digayakan, nampak sopan dan macam baju kurung pahang pun iye.


Selain digayakan dengan skirt, sesuai juga digayakan dengan seluar. Pakai dengan apa pun nampak masih sopan, menutup aurat dan sesuai untuk muslimah-muslimah di luar sana.

Untuk dapatkan dan beli blouse nursing printed murah ni kau orang kena cepat sebab ini antara koleksi laku keras sekarang ni. Kaedahnya siapa cepat book dan cepat buat payment, dia akan dapat. Kalau tak, memangislah kau orang kat tepi bucu katil tu. Beli hadiah untuk adik beradik, mak mertua pun boleh juga. Harga murah, beli banyak-banyak pun takpe kan. Kalau hari-hari bekerja pakai blouse tu boleh borong beli 5 helai sekali untuk seminggu. Senang tak perlu fikir nak pakai baju apa dah. Cakap banyak je tak guna, kau orang pergi singgah dan nantikan koleksi terkini blouse nursing printed beserta maklumatnya nanti okay.





DIY Label Tag Barang Dapur Tema Rustic

Dah makan tengahari ke semua orang? Kalau sudah, baguslah. Kalau belum, sila cepat-cepat makan. Akhir-akhir ni Fiza agak ada masa untuk buat sesuatu yang Fiza minat selain menghabiskan masa depan komputer buat kerja design. Bila mood design takde, mulalah terfikir idea nak tukar label barang dapur. Konon nak bertukar kepada tema rustic. Makanya, bila dah rajin tu kena cepat-cepat buat takut Cik 'M' datang tiba-tiba. 

Nak jimat dan nak lebih puas hati, macam biasa kita do it yourself (DIY) je. Cuma kau orang perlu kreatif untuk design label. Kalau kau orang takde idea nak gunakan shape label yang cantik, download label tag yang Fiza dah sediakan. Kau orang hanya perlu tambah perkataan je. Okay, Fiza dah memudahkan kerja kau orang kan. Sebelum ni Fiza kongsikan cara untuk buat transparent sticker tu kan tapi kali ni Fiza buat sticker label yang lebih mudah dan bukan transparent


Cara buat Label Tag Barang Dapur
1. Design label tag
2. Print
4. Potong mengikut bentul label
5. Gunakan selotape yang bersaiz besar untuk lekatkan label tag pada bekas/botol. Selotape ni tak perlu potong mengikut bentuk. Lekatkan terus macam biasa.

Disebabkan dah tersuka dengan tema rustic dan agak hipster ni. Jadi, saja tukar mood dengan dapur. Fiza print atas recycle kraft paper. Botol-botol tu kau orang recycle je dari botol-botol sos spaghetti. Buang pelekat dan tampalkan label tag yang kau orang buat tu. Nampak comel je bekas-bekas barang dapur nanti kan. Nampak kena pula warna label tag tu dengan penutup botol kaca ni. Kan?


Melabel barangan dapur salah satu idea untuk dekorasi di dapur. Barulah rasa semangat sikit nak memasak dan menceriakan suasana di dapur. Bila dah melabel jadi mudah nak mencari atau kenal dengan barangan dapur yang ada. Betul tak? Sesambil tu boleh ambil tahu apa yang tidak tahu. Ye lah, jangan tak kenal garam dan gula pula.



Ayam Panggang Oven Vs Pemanggang Ajaib

Selamat pagi semua orang. Amboi puan Fiza oii..pagi-pagi dah tunjuk gambar makanan. Nak bagi orang terliur gamaknya. Kalau dah terliur silalah masak sendiri. Tak susah mana. Resepi pun Fiza dah kongsikan dalam blog ni. Cuma perlu ada usaha nak mencari dan rajin masak je. Kalau malas memang tak dapat apa.

Sejak terjebak dalam cabaran untuk kurus ni, Fiza memang rajin masak makanan dengan cara panggang/bakar. Lebih senang dan lebih sedap. Kalau rebus atau kukus rasanya agak bosan juga. Kalau guna kaedah panggang Fiza akan gunakan oven dan pemanggang ajaib. Nak tahu tak masak guna oven atau pemanggang ajaib lebih sedap? Nak tahu jawapannya, sila baca entri sampai habis.


Ayam Panggang Versi Oven
Panggang ayam menggunakan oven lebih memudahkan kerja. Hanya perlu set temperature dan masa untuk memasak. Bila dah masak mengikut masa yang ditetapkan, tandanya ayam dah masak. Kerja membersihkan oven pun tak susah mana. Tapi hasil ayam yang di panggang tu agak kering pada bahagian luar sampai kering hangus teruk walaupun dah diletakkan minyak zaitun dan bahagian kulit tidak dibuang untuk menghasilkan minyak supaya ayam tidak kering dan mengelakkan isi dalam hangus. Rasa isi so far lembut cuma perlu masak lama sikit untuk pastikan bahagian dalam betul-betul masak. Untuk bahagian peha ni Fiza gunakan suhu 250 dan masak selama 25 minit. 


Ayam Panggang Versi Pemanggang Ajaib.
Lain sungguh rasa ayam panggang kalau guna pemanggang ajaib ni. Memang ajaib rasanya. Rasa ayam lagi lembut dan ternyata lebih sedap. Tak terlalu kering pada bahagian luar dan well cooked sampai ke bahagian dalam. Ambil masa lebih kurang dengan masak menggunakan oven. Cumanya yang leceh kena alert kalau dah masak sebab bukan macam oven dah siap je akan berbunyi. Lagi satu yang leceh bab mencuci pemanggang ajaib ni.

Kadang-kadang tu boleh jadi masalah juga nak buat pilihan ketika memasak. Nak guna oven atau pemanggang ajaib. Nak cepat atau nak lambat. Nak senang atau nak susah. Nak sedap atau tak sedap. Ingat senang kerja seorang surirumah ni. Nak memasak pun jadi boleh jadi masalah tau. Apapun mestilah pilih kaedah yang sedap. Tapi kalau tak cukup masa, pilih kaedah yang cepat dan senang.


Tempah Sampul Duit Raya Murah

Wednesday, April 26, 2017
Ada yang tercari-cari ke di mana nak tempah sampul duit raya murah-murah? Kau orang nak yang murah boleh tempat di sini. Ye, di sini www.azhafizah.com. Tahun lepas minimum order 1000pcs dan ke atas tapi tahun ni dah boleh tempah minimum order 100pcs. Kalau nak kelainan dan nak ada sampul duit raya sendiri exclusive untuk bagi duit raya masa raya nanti, Fiza nasihatkan tempah awal sebab sekarang tempahan telah dibuka sehingga 2 minggu sebelum raya. 

JANGAN TEMPAH LAST MINUTE sebab tempahan akan ditutup awal. Lagipun kalau kau orang tempah lewat, kalau lambat dapat nanti kau orang salahkan Fiza pula lambat sedangkan kau orang yang lewat tempah. Fiza tak naklah nanti kena marah berbakul-bakul dengan kau orang nanti kalau lambat. Pulak tu kena maki bulan puasa. Rasa tak syoklah kan. Jadi, kalau tak nak ada masalah lewat tu SILA TEMPAH AWAL

Jika berlaku masalah lewat sikit tu kau orang kena faham sebab kalau sekali tempah banyak akan mengambil masa. Perkara biasa berlaku tapi inshaAllah team-team tempahan sampul duit raya akan buat yang terbaik untuk semua pelanggan yang tempah. Untuk harga sampul duit raya, kau orang boleh rujuk dalam gambar di bawah.


Material art paper sahaja jangan tanya jenis lain dan tak buat hot stamping. Free postage untuk kuantiti sehingga 2000pcs. Lebih daripada kuantiti tersebut kena tambah kos penghantaran. Kalau nak lagi berbaloi tempah 1000 atau 2000 pcs sebab boleh dapat free 250pcs dan 500pcs tu. Design juga percuma. Jadi, apa tunggu lagi. Sila buat tempahan awal ye. Kalau lambat, jangan merayu suruh terima tempahan sebab pernah jadi tahun lepas. Maaflah terpaksalah kecewakan kau orang. Kilang pun nak tutup awal dik nak raya. Kalau tempah last minit, siapa je yang nak buat kerja nanti.

Kalau nak tempah dalam kuantiti yang sikit 100pcs ke bawah, boleh tempah sampul duit raya hipster yang Fiza buat sendiri. Lebih hipster dan tema rustic gitu. Tanpa gam dan mesra pengguna. Kalau suka jenis sampul duit hipster pun kena tempah awal juga. Tempah lambat Fiza tak layan sebab agak ambil masa nak siapkan tempahan, kerja print, gunting dan lipat secara manual.


Size : 6.5inci x 3.4 inci
Black laser printed
Recycle Kraft Paper Paper 90gsm
Glueless
Minimum order : 10pcs
Pos : Selasa dan Khamis
Harga Sampul Duit Raya Hipster
10pcs = RM6
20pcs = RM12
30 pcs = RM18
40 pcs = RM24
50 pcs = RM30
Postage RM8 SM | RM11 SS

Rahsia Minyak Zaitun

Selamat petang semua orang. Baru lepas makan tengahari, mood mengantuk pun sampai. Walaupun bekerja di rumah je tapi Fiza memang bukan sejenis yang suka tidur siang sebab nak tidur pun tak sempat demi menyiapkan kerja hakiki yang tak pernah habis.

Demi cabaran untuk kurus juga Fiza memilih bahan-bahan asas masakan yang terbaik untuk menjaga kesihatan. Tak nak lah kurus tanpa berlapar nanti jatuh sakit pula. Jadi, kita kawal pemakanan mana yang boleh selain kena rajin bersenam. Disebabkan Fiza kurang masa nak bersenam, kita kawal pengambilan makanan seharian dengan menggunakan bahan masakan yang bagus.

Untuk kurus kenalah amalkan cara masak seperti kukus, panggang, bakar dan rebus. Bila dah hari-hari masak cara macam tu, penggunaan minyak dalam masakan pun makin dilupakan dan cuma guna untuk menumis je la kalau teringin masakan bergoreng. Guna minyak pun sikit je janji ada minyak. Bila dah kurang menggunakan minyak, terus decide nak gunakan minyak zaitun untuk memasak. Guna sikit je dah memadai memandangkan harga minyak zaitun sangat mahal jadi sayang nak guna banyak-banyak. Dari situ, kita boleh kawal pengambilan minyak berlebihan. Cara tak macam tu? 


Seperti garam bukit juga, selain memasak minyak zaitun boleh digunakan untuk tujuan kecantikan dan dah tentu untuk kesihatan juga. Dari pembacaan Fiza, banyak amalan yang diamalkan orang zaman dahulu untuk mengekalkan kecantikan, salah satunya dengan minum minyak zaitun setiap hari.

Dari segi kecantikan, boleh merawat kulit muka, mengawal muka berminyak, membuang kotoran di muka, merawat rambut dan sebagainya. Dari segi kesihatan pula,  memelihara kesihatan jantung, mengurangkan paras kolestrol, menyihatkan usus dan banyak lagi. Kau orang boleh google untuk maklumat lanjut.



Minyak zaitun sangat sesuai untuk digunakan untuk salad ataupun menumis sayur-sayuran. Tapi kau orang kena ingat minyak zaitun akan jadi tidak sihat bila masak menggunakan suhu yang tinggi iaitu dengan menggunakan api yang besar. Rugi lah khasiat minyak zaitun kalau macam tu. Jadi, kalau setakat nak menumis dengan api perlahan mungkin masih boleh mengekalkan khasiat minyak zaitun tu. Biasanya Fiza guna minyak zaitun ni untuk panggang ayam dan menumis sikit-sikit je la. Bukan untuk penggunaan masakan yang berat-berat macam sambal dan sebagainya.

Kalau di kaji tentang minyak zaitun memang ada banyak rahsianya. Cukuplah Fiza kata yang minyak zaitun adalah minyak terbaik untuk guna dalam menu diet harian.
Minyak zaitun atau adalah minyak yang didapat dari buah zaitun (Olea europaea), pokok tradisional dari lembah Mediterranean. Minyak zaitun berasal dari pokok zaitun yang tumbuh lambat, mempunyai batang berkedut dan kelabu ramping dengan cabang pecah-pecah. Pokok zaitun boleh tumbuh sehingga 50 meter di habitat semula jadi mereka dan hidup selama lebih daripada 500 tahun. Buah ini mempunyai bentuk bulat gemuk dengan warna hijau apabila mentah dan berubah menjadi kekuning-kuningan apabila sudah mula memasak. Minyak dapat digunakan untuk memasak, kosmetik, ubat herba, dan sabun, dan juga sebagai bahan bakar untuk lampu minyak. Manfaat minyak zaitun sangat banyak bagi kesihatan kerana mengandungi lemak tak tepu yang tinggi (terutamanya asid oleik dan polifenol).-wikipedia
Minyak zaitun juga ada pelbagai jenis. Tak sempat Fiza nak mengkaji, Fiza beli pun mana yang ada masa shopping barang basah. Kalau kau orang rajin, kaji dulu minyak zaitun yang mana lebih baik sebelum membeli.

Rahsia Ayam Panggang Sedap Dengan Rempah Misteri

Tuesday, April 25, 2017
Jadi trending blog Fiza ni update entri makanan je sekarang ni macam di instagram. Itu aje lah modal yang ada untuk di buat entri. Kira berbaloilah nanti kau orang nak google nak masak apa, ada idea lah nak masak apa kalau terjumpa blog ni. Kan kan. Lagipun resepi dalam blog ni mudah-mudah dan kebanyakkannya menu yang sihat. Sihat ke? Yang sihat tu sila ikut, yang tak sihat tu sesekali je boleh.

Sebelum ni Fiza pernah kongsikan rahsia resepi char kuew teow dan mee goreng mamak sedap dengan menggunakan pes. Kali ni Fiza kongsikan resepi ayam panggang sedap dengan menggunakan rempah misteri. Kalau kau orang suka ayam panggang berempah patut cuba dan rasa sendiri kesedapan ayam panggang rempah misteri ni. 

Dengan adanya rempah misteri ni kerja memasak pun jadi lebih senang dan cepat. Kalau nak masak ayam panggang ni biasanya Fiza perap dulu siap-siap simpan dalam peti ais. Biasanya sehari awal. Bila perap lama sikit barulah lebih berasa ayam perapan setelah di masak nanti. Senang bila dah diperap nak masak bila-bila masa pun boleh. Cuma perlu panggang je ayam perapan tu. Bukan ke mudah macam tu. Betul tak? Tengok kejadian ayam panggang yang telah di masak ni. Nampak sedap!



Rasa Rempah Yang Sedap
Dah tentulah rasa rempah yang sedap. Pada Fiza, rasa rempah yang tak terlalu kuat dan rasanya just nice. Tak pedas tak manis bak kata"rasa misteri" yang tak dapat digambarkan dengan kata-kata. Yang pastinya sedap!

Untuk kau orang yang sibuk dan malas nak masak menu yang susah. Guna je rempah misteri ni. Gaul-gaul je, perap seketika dan biarkan masak dalam oven. Cuma menunggu masak je la lama sikit. Tapi masih lagi mudah kerja memasak kan.

Nak bawa bekal hari-hari pun takde masalah. Senang nak sediakan waktu pagi dan sesuai juga untuk mereka yang berdiet untuk menu panggang ni. Cuba beli satu dan rasakan sendiri. Lain orang lain citarasa. Tapi kalau tak cuba, tak tahu.


Baby's Breath Bouquet

Monday, April 24, 2017

Eh bukan setakat minyak je naik harga. Harga bunga segar pun dah naik harga daripada hasil survey yang telah Fiza buat. Kalau nak beli apa-apa barang Fiza akan survey terlebih dahulu harga sesuatu barang yang Fiza nak beli tu. Jikalau harga barang lebih mahal daripada harga buat sendiri, Fiza lebih rela buat sendiri. Contohnya jambangan bunga yang Fiza telah survey rata-rata rate RM50 dan ke atas. Itupun sejenis bunga ala kadar. Nak yang cantik dan exclusive confirm harga lebih mahal.

Dah tahu harga bunga mahal, Fiza cadang nak DIY je baby's breath bouquet untuk konvokesyen anak buah Fiza. Berkenan sangat dengan baby's breath flower dan sekarang agak trending baby's breath bouquet ni samada warna putih ataupun warna warni. Katanya kalau jadi kering lagi cantik kejadiannya. Kira okaylah kalau untuk simpan dalam jangka masa panjang akan datang. 
Baby's-breath
Gypsophila paniculata yang lebih dikenal dengan sebutan Baby’s breath merupakan tanaman hias yang berasal dari Eropa Timur. Ada sekitar 55 spesies Gypsophila yang ditemukan di Eropa, Asia, dan Mediterania Timur. Tanaman ini termasuk dalam Caryophyllaceae yang merupakan sejenis bunga anyelir. Habitat alaminya adalah stepa, tempat berpasir dan berbatu, maupun tanah berkapur.
Bunga ini berasal dari Eropa Timur dan Eropa Tengah dan tersebar luas ke negara lainnya. Bunga ini sangat popular sebagai tanaman hias perkebunan, bahkan di negara Peru bibit bunga baby breath ini dibudidayakan dan bunganya dijadikan komoditas bunga ekspor karena banyak sekali florist yang menggunakan bunga ini terutama kerana banyaknya permintaan. Bunga baby breath memiliki waktu mekar bunga yang cukup lama, baby breath dapat mekar dari awal musim semi hingga akhir musim gugur, waktu tumbuh bunga ini juga hanya memerlukan 8 sampai 12 minggu dari bibit bunga baby breath menjadi bunga yang bermekaran.. Wikipedia
Bunga ros dah macam biasa sangat. Fiza kan suka kan kelainan. Haruslah cari something yang lain daripada yang lain. Lagipun kurang berkenan kalau beli bunga kat tempat konvokesyen tu sebab bunganya sama je, harga pula dah tentu tak berbaloi dengan bunga yang dijual.

Konvokesyen anak buah Fiza sesi petang. Jadi, ada masa nak mencari bunga pagi tu. Kedai bunga pertama Fiza pergi Petal Florist Seremban. Memang banyak bunga tapi baby's breath flower cuma ada bunga segar warna putih dan tiada perkhidmatan untuk warnakan bunga. Bila takde, Fiza cadang nak gunakan bunga carnation je sebab kalau beli 1 bundle agak murah agaknya. Tapi takde stok pulak. Kecewa kejap! Terpaksalah mencari kedai lain.

Kemudian Fiza pergi Seremban Florist. Sembang punya sembang dan nampak bunga yang macam Fiza nak, terus Fiza batalkan niat asal nak DIY sebab yang dah siap harganya lebih murah. Pada mulanya cadang memang nak beli 1 bundle baby's breath ni dan warnakan. Tapi 1 bundle baby's breath dah RM45. Tambah charge untuk warnakan bunga RM20. Kalau beli jambangan yang dah siap RM40 sahaja tapi baby's breath flower tu tak banyak satu bundle la. Ini pun Fiza beli yang saiz medium kalau tak silap. Kira berbaloi lah siap sekali semua. Inilah hasil kejadian yang dah siap digubah. Cantik ke tidak?


Kalau DIY ni nak beli paper lagi, bunga, charge spray bunga dan riben lagi jadi terlebih bajet. Jadi, inilah pilihan Fiza. Gabungan baby's breath flower warna putih dan pink. Kertas bunga warna purple sesuai sangat dengan warna UiTM di hatiku. Lagipun simbolik bunga baby's breath flower ni memiliki waktu mekar yang panjang dan sangat kena dengan pemberian di masa konvokesyen ni untuk kemekaran kejayaan yang mendatang. Gitu!

Untuk tambahkan kelainan dan sentimental value, Fiza DIY tag tema rustic. Lagi lagi tema rustic. Kan dah kata tak boleh move on lagi. Biar nampak lain sikit dari kad ucapan yang lain.


Walaupun agak kurang menyerlah warnanya tapi dalam masa akan datang ia akan menjadi bunga yang paling cantik dan paling senang di jaga. Tapi kalau lagi banyak mesti lagi cantik. Buat warna rainbow pun walaweh cantiknya!


Memang banyak ada perkhidmatan penghantaran bunga tapi disebabkan last minute preparation tak boleh nak buat apa, kena terus pergi kedai dan beli sendiri.

Resepi Nasi Goreng Tuna Telur Masin

Nasi goreng tuna lagi? Ye, tapi kali ni Fiza upgrade sikit resepi nasi goreng tuna menjadi  nasi goreng tuna telur masin. Haaa..terbaik tak nama menu tu. Kalau hari-hari masak pun buntu juga nak memikirkan menu apa untuk di masak setiap hari. Jadi, menu yang sedia ada tu kita upgrade menjadi menu luar biasa bukan seperti biasa.

Bila dah tersuka dengan menu nasi goreng tuna, asyik nak masak menu yang sama je. Bila masak menu yang sama, macam bosan pun ada. Kebetulan ada stok sebiji telur masin yang masih ada. Nak buat spaghetti telur masin macam tak cukup. Nak merebus makan dengan nasi macam dah terlalu biasa sangat. Makanya, muncullah idea nak gantikan telur ayam biasa dengan telur masin.

Bila kau orang dah gunakan telur masin, jangan pandai-pandai letak garam. Tak pasal-pasal menu jadi lagi tak sedap. Untuk masukkan telur masin tu Fiza pecahkan telur macam biasa dalam nasi goreng. Lebih cepat sikit kerja memasak. Tapi kalau kau orang nak rebus dulu telur masin tu kemudian lenyekkan dulu pun boleh. Ikut suka hati kau orang nak buat macamana untuk campurkan telur masin dalam nasi goreng. Selain nasi goreng tuna, boleh campurkan dalam nasi goreng yang lain juga.

Rasa dia dah tentu sedap sebab rasa cukup rasa yang semulajadi tanpa garam. Lebih sedap! Seriously Fiza cakap. Memang sangat sedap. Kalau tak percaya, sila cuba masak sendiri. Nah, Fiza sediakan resepi sekali.


Resepi Nasi Goreng Tuna Telur Masin

Hidangan untuk 2 orang

Bahan-bahan
2 mangkuk nasi (mangkuk sederhana besar)
2 biji bawang merah *dikisar
2 ulas bawang putih * dikisar
5 tangkai cili api ( ikut tahap kepedasan masing-masing) * dikisar
Ikan bilis *1/2 di kisar, 1/2 goreng garing
1/2 tin tuna in water
1 biji telur masin
2 sudu minyak besar

Cara Masak
1. Panaskan minyak dan gorengkan ikan bilis untuk digoreng garing terlebih dahulu. Setelah garing, angkat dan toskan. Ketepikan dahulu.
2. Dengan menggunakan minyak yang sama, tumiskan bahan kisar. Bila dah garing masukkan tuna in water. Kacau rata.
3. Pecahkan telur masin dan kacau semua bahan. Kemudian baru masukkan nasi dan kacau rata lagi. Siap!

Cara masak sama je macam nasi goreng biasa. Kalau tak suka ada ikan bilis goreng garing tu. Boleh terus tumis bahan kisar tu je. Mudah kan? Selamat mencuba!

Bungkusan Hadiah Yang Rare

Selamat bercuti semua. Takde istilah monday blues hari ni. Seronoklah kau orang bersantai. Pada Fiza, hari isnin tetap monday blues dan hari yang sibuk lepas dah bercuti lama dari hari rabu minggu lepas. Cukup-cukuplah tu cuti panjang. Kerja pun banyak menanti.

Fiza kembali update entri setelah blog bercuti 3 hari tanpa entri. Fiza mulakan entri dengan tajuk yang agak santai dan menarik mungkin? Macam biasa Fiza suka buat sesuatu yang unik lain daripada yang lain. Agak hipster dan agak rare tapi tak lari dari tema rustic. Tak boleh move on agaknya dengan tema rustic tu.

Sebelum ni Fiza ada update tentang hadiah salad plate portmeirion yang Fiza dapat daripada seorang kawan lama. Kebetulan beberapa hari lepas birthday dia. Jadi, bak kata pepatah "Orang berbudi kita berbahasa, Orang memberi kita merasa". Bolehlah rasanya gunakan pepetah tu. Bila dah orang memberi, kita balaslah dengan memberi juga.

Hadiah tu Fiza rahsiakan dulu sebab belum sampai ke tangan penerima lagi. Disebabkan Fiza ni sejenis yang suka keunikan dan kebetulan ada stok burlap fabric kat rumah. Makanya, timbullah idea nak membungkus hadiah dengan burlap fabric je. Nak mencari kotak entah ke mana. Disebabkan juga Fiza suka jepun style bagi hadiah bungkus guna kain tu. Jadi, Fiza pun hentam bungkus hadiah dengan burlap fabric. Bila dah bungkus nampak cantik pula style ni. Lain dari yang lain dan dah tentu memang rare dan hipster.


Untuk tambah lagi menarik, Fiza ikatkan bungkusan dengan tali guni dan Fiza sertakan sekali Tag dari kraft paper. Untuk tag tu macam biasa Fiza DIY je. Bila semua benda dah bergabung, makanya terserlah lah tema rustic seperti yang Fiza nak. Fiza memang tak boleh move on dengan tema rustic ni.

Burlap fabric tu nanti boleh buat perhiasan atau dekorasi rumah. Kira boleh di pakai semulalah nanti atau boleh buat alas apa yang patut. Suka tak kalau kau orang dapat bungkusan macam ni? Kalau dapat, terus suka tanpa sengaja. Kan?

Resepi Nasi Goreng Tuna

Thursday, April 20, 2017
Resepi dan menu masakan berpisah tiada dalam blog sihatimerahjambu ni. Sejak akhir-akhir ni memang banyak menu makanan Fiza kongsikan sampai ada yang komen, scroll scroll gambar makanan je yang ada. Maaf lah ye. Sekurang-kurangnya nanti kalau kecur air liur kau orang boleh masak dengan cepat dan mudah. Betul tak?


Kali ni Fiza kongsikan resepi nasi goreng tuna pula. Entah kenapa terfikir nak masak nasi goreng tuna satu hari tu disebabkan tiada bahan lain. Stok udang, sotong, ayam kebetulan dan habis. Yang nampak ada tuna in water versi diet tu. Macam best je kalau tambah tuna tu. So, Fiza bagilah nama nasi goreng tuna. Masak nasi goreng macam biasa je. Macam nasi goreng kampung. Cuma yang istimewanya ada tambahan tuna tu je. Bahan yang istimewa dalam menu ni.

Nasi Goreng Tuna

Hidangan untuk 2 orang

Bahan-bahan
2 mangkuk nasi (mangkuk sederhana besar)
2 biji bawang merah *dikisar
2 ulas bawang putih * dikisar
5 tangkai cili api ( ikut tahap kepedasan masing-masing) * dikisar
Ikan bilis *1/2 di kisar, 1/2 goreng garing
1/2 tin tuna in water
Garam secubit
2 sudu minyak besar
1 biji telur

Cara Masak
1. Panaskan minyak dan gorengkan ikan bilis yang untuk digoreng garing terlebih dahulu. Setelah garing, angkat dan toskan. Ketepikan dahulu.
2. Dengan menggunakan minyak yang sama, tumiskan bahan kisar. Bila dah garing masukkan garam dan juga tuna in water. Kacau rata.
3. Pecahkan telur dan kacau semua bahan. Kemudian baru masukkan nasi dan kacau rata lagi. Siap!


Cara masak setiap orang lain dan berbeza langkah-langkah dia. Ada yang suka letak garam dulu, ada yang suka letak garam kemudian. Ikut kaedah memasak nasi goreng versi masing-masing lah ye. Yang penting tuna tu perlu ada. Lagi sedap kalau dihidangkan bersama ayam panggang madu black pepper. Jangan dilupakan ulam-ulaman timun jepun yang rangup tu. Tak lengkap menu tanpa sayur.

Konvokesyen UiTM Ke-86 di Dewan Agung Tuanku Canselor (DATC)

Ehem, baru berkesempatan nak update cerita konvokesyen anak buah Fiza hari isnin lepas di Dewan Agung Tuanku Canselor (DATC) UiTM Shah Alam kali ke 86. Tanpa sedar rupanya kejap sangat anak-anak buah dah membesar. Bila datang sini, mulalah nak mengenang kembali kenangan konvokesyen di DATC ni. Masa Fiza konvokesyen, DATC ni baru dirasmikan dan kebetulan masa tu batch kamiorang konvokesyen. Memang teruja lah konvokesyen di dewan baru.

Konvokesyen zaman UiTM sekarang dah tak macam dulu. Kalau dulu konvo mesti di UiTM Shah Alam tapi sekarang dah ada konvokesyendi cawangan masing-masing. Anak buah Fiza ambil Diploma in Textile Technology di UiTM Kuala Pilah. Memandangkan UiTM Kuala Pilah yang tak berapa nak besar tu, haruslah kena konvokesyen di UiTM Shah Alam. Lagipun sekarang tengah sambung ijazah di UiTM Shah Alam.

Bila dah sampai sini haruslah bergambar sakan walaupun bukan hari konvokesyen sendiri. Cukuplah dah meraikan zaman diploma dan ijazah dahulu kala. Amboii nampak macam dah berzaman sangat tu. Takde lah lama sangat pun. Konvokesyen degree tahun 2011. Ala, baru 6 tahun lepas je tapi rasa macam dah lama je.

Special tag dan special baby's breath bouquet untuk anak buah Fiza. Baby's breath Fiza beli awal dari rumah sebab tak nak sama dengan orang lain. Lagipun sekarang trend baby's breath ni. Bunga rose dah terlalu biasa sangat kan. Tag tu buat sendiri je macam biasa. Tersuka dengan tema rustic ni. Tak boleh move on.


Tahniah kakak! Semoga ijazah nanti grad bertambah bintang jadi 3.

Paling seronok masa konvo dapat banyak bunga dan macam-macam lagi pemberian dari orang yang tersayang. 


Family and friends.

Berakhirlah konvokesyen sesi petang. Bila konvokesyen sesi petang ni agak takde masa nak bergambar bersama sebab istiadat konvokesyen tu habis lambat. Bila dah lambat semua nak balik cepat. Lagi-lagi yang dah penat menunggu. Penat-penat pun happy bila dah berkumpul meriah ramai-ramai macam ni. Bulan depan meraikan konvokesyen ijazah abang dia pulak di UiTM Penang. Wahhhh..teruja sebab boleh mengimbas kembali zaman diploma Fiza pulak. UiTM di hatiku sangat.


Salad Plate Portmeirion Hadiah Dari Kawan Lama

Wednesday, April 19, 2017
Sebenarnya dah lama teringin nak beli pinggan portmeirion. Tak dapat beli full set dapat beli seketul-seketul pun jadilah. Berminat dengan corak version botanical garden yang cantik-cantik pada pinggan portmeirion. Agak susah nak beli pinggan mangku portmeirion ni memandangkan tidak di jual di Malaysia secara meluas. Kebanyakkannya jual secara online disebabkan portmeirion ni barangan luar negara yang terkenal di UK. Made in England.

Kalau US terkenal dengan corelle. Portmeirion pula terkenal di UK. Gitu! Pinggan corelle Fiza tak berapa nak suka sebab macam terlalu nipis bagi Fiza dan corak agak biasa. Jangan marah ye peminat corelle. Masing-masing ada citarasa masing-masing. Bila dah terminat, kebetulan ternampak kawan update di instagram. Terus merisik bertanya khabar pinggan. Bukan tanya khabar tuan punya pinggan.

Dah dapat maklumat semua, Fiza simpan dulu kot-kot nanti sampai masanya boleh lah membeli. Tapi dok bertangguh je nak beli. Dalam masa bertangguh layan beli pinggan IKEA yang kebetulan menepati citarasa. Terus melupakan portmeirion.

Tak lama lepas tu, kawan Fiza ni bagi hadiah salad plate portmeirion botanical garden lilac ni. Wahhh..memang excited dapat apa yang dah lama di idamkan. Lepas ni boleh tambah koleksi lagi. Terberkenan sangat dengan corak tepi pinggan portmeirion ni yang menjadi trademark.


Bila letak makanan nampak cantik je hidangan tu. Bertambah selera nak makan. Harga pinggan ni agak mahal dalam RM60 ke atas dari apa yang Fiza survey atau ada yang lebih murah? Anak buah Fiza kata ini pinggan syurga ke apa mahal sangat. Fiza jawab ini pinggan cepat kenyang sebab tengok pinggan ni je dah boleh rasa kenyang. Lepas Fiza hantar gambar pinggan ni pada anak buah terus dia kata " Aah lah Ucu, tengok pinggan ni terus rasa kenyang. Kena beli satu ni jimat tak payah beli makanan". Hahaha..ke situ pulak dia. Bukan apa, bila tengok pinggan cantik rasa selera tu lain macam. Nak ambil gambar makanan pun cantik kan. Lagi-lagi kalu view dari atas. 



Terima kasih sahabat!

Koleksi Pokok Sirih Gading

Selamat pagi! Seharian semalam Fiza tak update sebarang entri. Kepenatan dek melayan kemeriah konvokesyen anak buah di UiTM Shah Alam. Masa itulah nak mengimbas mengenang kembali zaman konvokesyen di tempat yang sama. Semalam pula cuaca sangat panas, memang berkuah ketiak menunggu di luar dewan sampai habis. Sessi petang pula tu kan. Takpelah, bukan selalu merasa suasana konvo. Haruslah meraikan mereka yang dah berjaya menjadi graduan. Tahniah semua!

Bercakap pasal cuaca, baru-baru ni cuaca sangat tak menentu kejap panas dan kejap hujan. Dan bila musim panas untuk mengurangkan panas dalam rumah, adalah baiknya kita tanam pokok sirih gading. Tak perlu tanah, masukkan je dalam bekas air kerana air akan menyerap wap-wap panas. Tak pasti fakta atau apa. Tapi itu dari apa yang Fiza pernah baca dari artikel mana pun Fiza dah lupa. Kalau ada yang pernah terbaca, silalhah kongsikan fakta tersebut dalam kotak komen.

Selain itu, pokok sirih Gading merupakan tanaman yang bagus untuk membersihkan udara. Fiza pernah update entri berkaitan pokok gading sebelum ini. Boleh klik pada link di yang Fiza dah bold kan. 
Pokok Sirih gading atau nama lainnya Golden Pothos @ Devils Ivy @ Plant Scindapsus Aureus. Pokok yang paling mudah untuk ditanam dan cepat membesar. Fungsinya menyerap formaldehyde dan toksin-toksin berbahaya lain. Sangat cantik dijadikan perhiasan dalam rumah.
Pokok Sirih Gading antara tanaman yang senang nak jaga. Fiza paling suka letak dalam air je. Tak perlu fikir nak siram ke apa. Dari satu pokok dah berpokok-pokok dah. Disebabkan itu, mulalah mencari bekas pasu kaca untuk letak pokok sirih gading. Pokok yang sama tapi bekas pasu kaca yang berbeza. Bolehlah buat perhiasan dan letakkan di tempat yang sesuai dengan pasu yang sesuai.


Bekas kaca bulat tu Fiza beli di Mr. DIY RM11.90 kalau tak silap sebab dah lama beli. Yang 3 lagi beli di IKEA murah-murah saja, dari kiri RM9.90, RM3.90 dan RM7.90. Cantik memang cantik tapi kena pastikan bekas air tu tidak dijadikan tempat pembiakan nyamuk. Jangan lupa letakkan ubat jentik-jentik atau garam. Naya je kalau ade jentik-jentik. Selain kena saman, dapat penyakit pula. 


Tempahan Sampul Duit Raya Hipster 2017

Sakan masing-masing nak sambut raya. Eh, ramadhan pun belum masuk lagi. Semua tempahan untuk persiapan raya ramai dah ambil awal dan tutup tempahan awal. Masing-masing tak nak terlalu sibuk dengan persiapan raya bulan puasa nanti. Jadi, bolehlah penuhi masa bulan puasa dengan pengisian pahala. Betul tak?

Disebabkan itu, Fiza pun nak buka tempahan sampul duit raya hipster awal tahun ni sebabnya Fiza pun nak banyak berehat di bulan puasa juga. Tak nak lah jadi macam tahun lepas agak bertungkus lumus nak siapkan tempahan sampai kerja lain pun terganggu disebabkan ramai yang tempah last minit. Jadi, siapa tempah last minit tahun ni memang Fiza terpaksa mengecewakan kau orang je lah. Nampak macam kejam kan tapi lagi kejam kalau kau orang tempah last minit.

Tahun ni ada pembaharuan sikit sampul duit raya hipster yang Fiza buat. Sebelum ni saiznya kecil dan perlu lipat duit untuk masukkan dalam sampul. Tapi tahun ni Fiza dah upgrade sikit jadi saiz lebih besar dan tak perlu nak lipat duit dah. Saiz duit RM50 pun muat. Dan ada beberapa design yang baru. Lebih hipster kononnya. Padahal gitu je la hipster nya pun.

Lagi satu pembaharuan yang Fiza buat, lebih murah dari yang sebelum ni. Suka tak? Kualiti masih sama menggunakan laser ink. Macam biasa, mengekalkan gaya hipster masih menggunakan kraft paper dan yang penting glueless. Tahun ada Fiza buat 5 corak yang menarik. AN1, AN2 dan AN3 masih corak yang sama macam tahun lepas. Tahun ni Fiza tambah lagi 2 corak (AN4 & AN5) yang agak hipster. Hipster ke?


Paling penting, sampul raya boleh tulis nama sendiri dan nak tempah dalam kuantiti sikit pun boleh. Tapi kalau beribu riban tak sanggup lah Fiza sebab buat secara manual bukan pakai robot. Handmade okey! Nak gunting dan lipat tu memang kena ada kegigihan terlampau. Handmade with love by Fiza.






Maaf, kalau kualiti gambar kurang best sebab ambil gambar waktu malam pencahayaan kurang. Nanti Fiza kongsikan gambar yang lebih cantik ye baru jelas tengok.

Closed up 

Size : 6.5inci x 3.4 inci
Black laser printed
Recycle Kraft Paper Paper 90gsm
Glueless
Minimum order : 10pcs
Pos : Selasa dan Khamis
Harga Sampul Duit Raya Hipster
10pcs = RM6
20pcs = RM12
30 pcs = RM18
40 pcs = RM24
50 pcs = RM30
Postage RM8 SM | RM11 SS

Fiza cadangkan lebih baik tempah banyak baru berbaloi nak pos. Fiza gunakan pos laju sebab lebih selamat. Kalau gunakan pos biasa agak risiko kalau tak sampai dan tak boleh nak trace. Bagi yang berminat, boleh tempah awal ye. Proses menggunting dan melipat agak mengambil masa.



Resepi Spaghetti Telur Masin

Monday, April 17, 2017
Perasan tak hari-hari ada saja up entri menu makanan sedap-sedap. Saja lah nak bagi kau orang rajin memasak hari cuti. Mana tahu tengah takde idea nak masak apa, boleh jadi bila tengok entri Fiza adalah idea nak masak apa  nanti kan. Bukan saja-saja nak bagi kau orang terliur. Hanya berkongsi menu dan resepi.

Sebelum ni pernah nampak kawan Fiza update gambar spaghetti telur masin di instagram. Macam menarik je untuk dicuba. Kebetulan juga ada stok telur masin lebihan masak udang goreng butter telur masin hari tu, terus rasa nak masak spaghetti telur masin. Google punya google jumpalah resepi yang mudah tapi Fiza tak ikutlah resepi asal sebab mereka masak hanya menggunakan telur kuning masin tu. Tapi Fiza derhaka sikit pada resepi asal sebabnya Fiza tak nak membazir atau simpan telur putih tu tak tahu nak masak dengan apa nanti. Jadi, gunakan sekali telur putih masin tu. Lagipun Fiza masak tak banyak, gunakan sebiji telur masin pun dah cukup rasa telur masin tu.



Spaghetti telur masin ni ala-ala spaghetti Aglio Olio je sebenarnya. Tak perlukan sos khas untuk masak. Bahan-bahan sos buat sendiri je kaedahnya. Lebih kurang juga caranya macam nak masak udang goreng butter telur masin.

Bahan-bahan
2 genggam spaghetti rebus dan toskan
1 biji telur masin direbus dan di lenyek-lenyek
Udang ( ikut suka nak letak berapa banyak)
3 ulas bawang putih cincang halus
1 biji bawang besar di potong dadu
3 tangkai cili api di cincang
1 tangkai daun kari
100ml susu full cream
1 sudu besar butter

Cara Masak

1. Panaskan kuali dan masukka butter. Kemudian tumiskan bawang putih, bawang merah dan cili api.
2. Setelah garing sikit dan naik bau, masukkan udang dan biarkan udang masak dan kemudian masukkan daun kari.
3. Masukkan telur masin yang telah di lenyek tadi dan kacau rata.
4. Kemudian masukkan susu dan kacau lagi.
5. Last sekali masukkan spaghetti yang dah rebus masak tadi dan kacau rata. Siap!

Menu ni tak perlu letak garam dah ye sebab telur masin tu dah cukup rasa masin dah. Kalau nak letak black pepper pun ikut suka kau orang. Yang penting rasa telur masin tu ada.

Beli Barang Make Up Murah-Murah

Selama ni asyik beli lipstick je tak sudah-sudah sebab jarang ber make up. Kebetulan tengok eyeshadow, blusher dan mascara yang ada rupanya dah lama expired. Memang tak pakai lah kalau dah expired. Dah bertahun kot tak guna. Mulalah gatal tangan dok survey barang make up. Perancangan Fiza nak beli yang murah-murah je sebab jarang sangat nak guna. Survey punya survey jumpalah yang murah-murah di instagram. Pulak tu apa yang Fiza nak beli semuanya ada. Memang Fiza terus buat order je la.

Sebenarnya tujuan utama nak beli silicon sponge (silisponge) untuk blend foundation. Katanya lagi senang nak blend dan menjimatkan penggunakan foundation. Nampak pulak blusher, eyeshadow, mascara dan berus murah-murah. Jadi, terbeli sekali.


Sebenarnya nak beli mascara je memandangkan mascara lama dah expired. Tapi disebabkan tergoda dengan dengan Huda Beauty 3 in 1 ni di mana dalam kotak tu ada eyebrow pencil, eyeliner dan juga mascara dengan harga RM17 memang Fiza terus beli.


Tergoda pulak dengan pallete the balm yang dilengkapi dengan eyeshadow, blusher dan lip balm. Tak payah nak beli satu-satu semua dah ada dalam ni dengan harga RM25. Warna pun warna yang biasa digunakan. Kira okaylah untuk Fiza yang jarang ber make up ni.


Ikutkan berus-berus Fiza masih elok tapi saja beli sebab tergoda dengan kotak berus ni sebenarnya. Beli buat stok brush je, boleh ganti mana yang bakal rosak nanti. Berus lama tu boleh juga simpan sekali dalam kotak ni nanti. 


Harga untuk 12 batang berus bersama kotak besi ni RM25 juga.


Yeay! Akhirnya Fiza dapat juga beli silicon sponge ni menggantikan span air mata tu untuk blend foundation. Katanya lebih mudah, lebih rata dan lebih jimat guna foundation. Nak basuh pun senang juga tak perlu tunggu kering. Lepas basuh boleh keringkan terus guna kain je. Harga RM10


Total semua termasuk postage RM85. Kira berbaloi juga beli. Nak beli barang make up murah-murah boleh beli di instagram :  @makeupmurah.byshara

Auto Post Signature

Auto Post  Signature