Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

[Wide]

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

No

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Yes

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Resepi Nasi Goreng Tuna


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Resepi dan menu masakan berpisah tiada dalam blog sihatimerahjambu ni. Sejak akhir-akhir ni memang banyak menu makanan Fiza kongsikan sampai ada yang komen, scroll scroll gambar makanan je yang ada. Maaf lah ye. Sekurang-kurangnya nanti kalau kecur air liur kau orang boleh masak dengan cepat dan mudah. Betul tak?


Kali ni Fiza kongsikan resepi nasi goreng tuna pula. Entah kenapa terfikir nak masak nasi goreng tuna satu hari tu disebabkan tiada bahan lain. Stok udang, sotong, ayam kebetulan dan habis. Yang nampak ada tuna in water versi diet tu. Macam best je kalau tambah tuna tu. So, Fiza bagilah nama nasi goreng tuna. Masak nasi goreng macam biasa je. Macam nasi goreng kampung. Cuma yang istimewanya ada tambahan tuna tu je. Bahan yang istimewa dalam menu ni.

Nasi Goreng Tuna

Hidangan untuk 2 orang

Bahan-bahan
2 mangkuk nasi (mangkuk sederhana besar)
2 biji bawang merah *dikisar
2 ulas bawang putih * dikisar
5 tangkai cili api ( ikut tahap kepedasan masing-masing) * dikisar
Ikan bilis *1/2 di kisar, 1/2 goreng garing
1/2 tin tuna in water
Garam secubit
2 sudu minyak besar
1 biji telur

Cara Masak
1. Panaskan minyak dan gorengkan ikan bilis yang untuk digoreng garing terlebih dahulu. Setelah garing, angkat dan toskan. Ketepikan dahulu.
2. Dengan menggunakan minyak yang sama, tumiskan bahan kisar. Bila dah garing masukkan garam dan juga tuna in water. Kacau rata.
3. Pecahkan telur dan kacau semua bahan. Kemudian baru masukkan nasi dan kacau rata lagi. Siap!


Cara masak setiap orang lain dan berbeza langkah-langkah dia. Ada yang suka letak garam dulu, ada yang suka letak garam kemudian. Ikut kaedah memasak nasi goreng versi masing-masing lah ye. Yang penting tuna tu perlu ada. Lagi sedap kalau dihidangkan bersama ayam panggang madu black pepper. Jangan dilupakan ulam-ulaman timun jepun yang rangup tu. Tak lengkap menu tanpa sayur.

With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
5 Comments
Share :

Konvokesyen UiTM Ke-86 di Dewan Agung Tuanku Canselor (DATC)


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Ehem, baru berkesempatan nak update cerita konvokesyen anak buah Fiza hari isnin lepas di Dewan Agung Tuanku Canselor (DATC) UiTM Shah Alam kali ke 86. Tanpa sedar rupanya kejap sangat anak-anak buah dah membesar. Bila datang sini, mulalah nak mengenang kembali kenangan konvokesyen di DATC ni. Masa Fiza konvokesyen, DATC ni baru dirasmikan dan kebetulan masa tu batch kamiorang konvokesyen. Memang teruja lah konvokesyen di dewan baru.

Konvokesyen zaman UiTM sekarang dah tak macam dulu. Kalau dulu konvo mesti di UiTM Shah Alam tapi sekarang dah ada konvokesyendi cawangan masing-masing. Anak buah Fiza ambil Diploma in Textile Technology di UiTM Kuala Pilah. Memandangkan UiTM Kuala Pilah yang tak berapa nak besar tu, haruslah kena konvokesyen di UiTM Shah Alam. Lagipun sekarang tengah sambung ijazah di UiTM Shah Alam.

Bila dah sampai sini haruslah bergambar sakan walaupun bukan hari konvokesyen sendiri. Cukuplah dah meraikan zaman diploma dan ijazah dahulu kala. Amboii nampak macam dah berzaman sangat tu. Takde lah lama sangat pun. Konvokesyen degree tahun 2011. Ala, baru 6 tahun lepas je tapi rasa macam dah lama je.

Special tag dan special baby's breath bouquet untuk anak buah Fiza. Baby's breath Fiza beli awal dari rumah sebab tak nak sama dengan orang lain. Lagipun sekarang trend baby's breath ni. Bunga rose dah terlalu biasa sangat kan. Tag tu buat sendiri je macam biasa. Tersuka dengan tema rustic ni. Tak boleh move on.


Tahniah kakak! Semoga ijazah nanti grad bertambah bintang jadi 3.

Paling seronok masa konvo dapat banyak bunga dan macam-macam lagi pemberian dari orang yang tersayang. 


Family and friends.

Berakhirlah konvokesyen sesi petang. Bila konvokesyen sesi petang ni agak takde masa nak bergambar bersama sebab istiadat konvokesyen tu habis lambat. Bila dah lambat semua nak balik cepat. Lagi-lagi yang dah penat menunggu. Penat-penat pun happy bila dah berkumpul meriah ramai-ramai macam ni. Bulan depan meraikan konvokesyen ijazah abang dia pulak di UiTM Penang. Wahhhh..teruja sebab boleh mengimbas kembali zaman diploma Fiza pulak. UiTM di hatiku sangat.


With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
4 Comments
Share :

Salad Plate Portmeirion Hadiah Dari Kawan Lama


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Sebenarnya dah lama teringin nak beli pinggan portmeirion. Tak dapat beli full set dapat beli seketul-seketul pun jadilah. Berminat dengan corak version botanical garden yang cantik-cantik pada pinggan portmeirion. Agak susah nak beli pinggan mangku portmeirion ni memandangkan tidak di jual di Malaysia secara meluas. Kebanyakkannya jual secara online disebabkan portmeirion ni barangan luar negara yang terkenal di UK. Made in England.

Kalau US terkenal dengan corelle. Portmeirion pula terkenal di UK. Gitu! Pinggan corelle Fiza tak berapa nak suka sebab macam terlalu nipis bagi Fiza dan corak agak biasa. Jangan marah ye peminat corelle. Masing-masing ada citarasa masing-masing. Bila dah terminat, kebetulan ternampak kawan update di instagram. Terus merisik bertanya khabar pinggan. Bukan tanya khabar tuan punya pinggan.

Dah dapat maklumat semua, Fiza simpan dulu kot-kot nanti sampai masanya boleh lah membeli. Tapi dok bertangguh je nak beli. Dalam masa bertangguh layan beli pinggan IKEA yang kebetulan menepati citarasa. Terus melupakan portmeirion.

Tak lama lepas tu, kawan Fiza ni bagi hadiah salad plate portmeirion botanical garden lilac ni. Wahhh..memang excited dapat apa yang dah lama di idamkan. Lepas ni boleh tambah koleksi lagi. Terberkenan sangat dengan corak tepi pinggan portmeirion ni yang menjadi trademark.


Bila letak makanan nampak cantik je hidangan tu. Bertambah selera nak makan. Harga pinggan ni agak mahal dalam RM60 ke atas dari apa yang Fiza survey atau ada yang lebih murah? Anak buah Fiza kata ini pinggan syurga ke apa mahal sangat. Fiza jawab ini pinggan cepat kenyang sebab tengok pinggan ni je dah boleh rasa kenyang. Lepas Fiza hantar gambar pinggan ni pada anak buah terus dia kata " Aah lah Ucu, tengok pinggan ni terus rasa kenyang. Kena beli satu ni jimat tak payah beli makanan". Hahaha..ke situ pulak dia. Bukan apa, bila tengok pinggan cantik rasa selera tu lain macam. Nak ambil gambar makanan pun cantik kan. Lagi-lagi kalu view dari atas. 



Terima kasih sahabat!

With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
2 Comments
Share :

Koleksi Pokok Sirih Gading


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Selamat pagi! Seharian semalam Fiza tak update sebarang entri. Kepenatan dek melayan kemeriah konvokesyen anak buah di UiTM Shah Alam. Masa itulah nak mengimbas mengenang kembali zaman konvokesyen di tempat yang sama. Semalam pula cuaca sangat panas, memang berkuah ketiak menunggu di luar dewan sampai habis. Sessi petang pula tu kan. Takpelah, bukan selalu merasa suasana konvo. Haruslah meraikan mereka yang dah berjaya menjadi graduan. Tahniah semua!

Bercakap pasal cuaca, baru-baru ni cuaca sangat tak menentu kejap panas dan kejap hujan. Dan bila musim panas untuk mengurangkan panas dalam rumah, adalah baiknya kita tanam pokok sirih gading. Tak perlu tanah, masukkan je dalam bekas air kerana air akan menyerap wap-wap panas. Tak pasti fakta atau apa. Tapi itu dari apa yang Fiza pernah baca dari artikel mana pun Fiza dah lupa. Kalau ada yang pernah terbaca, silalhah kongsikan fakta tersebut dalam kotak komen.

Selain itu, pokok sirih Gading merupakan tanaman yang bagus untuk membersihkan udara. Fiza pernah update entri berkaitan pokok gading sebelum ini. Boleh klik pada link di yang Fiza dah bold kan. 
Pokok Sirih gading atau nama lainnya Golden Pothos @ Devils Ivy @ Plant Scindapsus Aureus. Pokok yang paling mudah untuk ditanam dan cepat membesar. Fungsinya menyerap formaldehyde dan toksin-toksin berbahaya lain. Sangat cantik dijadikan perhiasan dalam rumah.
Pokok Sirih Gading antara tanaman yang senang nak jaga. Fiza paling suka letak dalam air je. Tak perlu fikir nak siram ke apa. Dari satu pokok dah berpokok-pokok dah. Disebabkan itu, mulalah mencari bekas pasu kaca untuk letak pokok sirih gading. Pokok yang sama tapi bekas pasu kaca yang berbeza. Bolehlah buat perhiasan dan letakkan di tempat yang sesuai dengan pasu yang sesuai.


Bekas kaca bulat tu Fiza beli di Mr. DIY RM11.90 kalau tak silap sebab dah lama beli. Yang 3 lagi beli di IKEA murah-murah saja, dari kiri RM9.90, RM3.90 dan RM7.90. Cantik memang cantik tapi kena pastikan bekas air tu tidak dijadikan tempat pembiakan nyamuk. Jangan lupa letakkan ubat jentik-jentik atau garam. Naya je kalau ade jentik-jentik. Selain kena saman, dapat penyakit pula. 


With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
6 Comments
Share :

Tempahan Sampul Duit Raya Hipster 2017


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Sakan masing-masing nak sambut raya. Eh, ramadhan pun belum masuk lagi. Semua tempahan untuk persiapan raya ramai dah ambil awal dan tutup tempahan awal. Masing-masing tak nak terlalu sibuk dengan persiapan raya bulan puasa nanti. Jadi, bolehlah penuhi masa bulan puasa dengan pengisian pahala. Betul tak?

Disebabkan itu, Fiza pun nak buka tempahan sampul duit raya hipster awal tahun ni sebabnya Fiza pun nak banyak berehat di bulan puasa juga. Tak nak lah jadi macam tahun lepas agak bertungkus lumus nak siapkan tempahan sampai kerja lain pun terganggu disebabkan ramai yang tempah last minit. Jadi, siapa tempah last minit tahun ni memang Fiza terpaksa mengecewakan kau orang je lah. Nampak macam kejam kan tapi lagi kejam kalau kau orang tempah last minit.

Tahun ni ada pembaharuan sikit sampul duit raya hipster yang Fiza buat. Sebelum ni saiznya kecil dan perlu lipat duit untuk masukkan dalam sampul. Tapi tahun ni Fiza dah upgrade sikit jadi saiz lebih besar dan tak perlu nak lipat duit dah. Saiz duit RM50 pun muat. Dan ada beberapa design yang baru. Lebih hipster kononnya. Padahal gitu je la hipster nya pun.

Lagi satu pembaharuan yang Fiza buat, lebih murah dari yang sebelum ni. Suka tak? Kualiti masih sama menggunakan laser ink. Macam biasa, mengekalkan gaya hipster masih menggunakan kraft paper dan yang penting glueless. Tahun ada Fiza buat 5 corak yang menarik. AN1, AN2 dan AN3 masih corak yang sama macam tahun lepas. Tahun ni Fiza tambah lagi 2 corak (AN4 & AN5) yang agak hipster. Hipster ke?


Paling penting, sampul raya boleh tulis nama sendiri dan nak tempah dalam kuantiti sikit pun boleh. Tapi kalau beribu riban tak sanggup lah Fiza sebab buat secara manual bukan pakai robot. Handmade okey! Nak gunting dan lipat tu memang kena ada kegigihan terlampau. Handmade with love by Fiza.






Maaf, kalau kualiti gambar kurang best sebab ambil gambar waktu malam pencahayaan kurang. Nanti Fiza kongsikan gambar yang lebih cantik ye baru jelas tengok.

Closed up 

Size : 6.5inci x 3.4 inci
Black laser printed
Recycle Kraft Paper Paper 90gsm
Glueless
Minimum order : 10pcs
Pos : Selasa dan Khamis
Harga Sampul Duit Raya Hipster
10pcs = RM6
20pcs = RM12
30 pcs = RM18
40 pcs = RM24
50 pcs = RM30
Postage RM8 SM | RM11 SS

Fiza cadangkan lebih baik tempah banyak baru berbaloi nak pos. Fiza gunakan pos laju sebab lebih selamat. Kalau gunakan pos biasa agak risiko kalau tak sampai dan tak boleh nak trace. Bagi yang berminat, boleh tempah awal ye. Proses menggunting dan melipat agak mengambil masa.



With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
4 Comments
Share :

Resepi Spaghetti Telur Masin


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Perasan tak hari-hari ada saja up entri menu makanan sedap-sedap. Saja lah nak bagi kau orang rajin memasak hari cuti. Mana tahu tengah takde idea nak masak apa, boleh jadi bila tengok entri Fiza adalah idea nak masak apa  nanti kan. Bukan saja-saja nak bagi kau orang terliur. Hanya berkongsi menu dan resepi.

Sebelum ni pernah nampak kawan Fiza update gambar spaghetti telur masin di instagram. Macam menarik je untuk dicuba. Kebetulan juga ada stok telur masin lebihan masak udang goreng butter telur masin hari tu, terus rasa nak masak spaghetti telur masin. Google punya google jumpalah resepi yang mudah tapi Fiza tak ikutlah resepi asal sebab mereka masak hanya menggunakan telur kuning masin tu. Tapi Fiza derhaka sikit pada resepi asal sebabnya Fiza tak nak membazir atau simpan telur putih tu tak tahu nak masak dengan apa nanti. Jadi, gunakan sekali telur putih masin tu. Lagipun Fiza masak tak banyak, gunakan sebiji telur masin pun dah cukup rasa telur masin tu.



Spaghetti telur masin ni ala-ala spaghetti Aglio Olio je sebenarnya. Tak perlukan sos khas untuk masak. Bahan-bahan sos buat sendiri je kaedahnya. Lebih kurang juga caranya macam nak masak udang goreng butter telur masin.

Bahan-bahan
2 genggam spaghetti rebus dan toskan
1 biji telur masin direbus dan di lenyek-lenyek
Udang ( ikut suka nak letak berapa banyak)
3 ulas bawang putih cincang halus
1 biji bawang besar di potong dadu
3 tangkai cili api di cincang
1 tangkai daun kari
100ml susu full cream
1 sudu besar butter

Cara Masak

1. Panaskan kuali dan masukka butter. Kemudian tumiskan bawang putih, bawang merah dan cili api.
2. Setelah garing sikit dan naik bau, masukkan udang dan biarkan udang masak dan kemudian masukkan daun kari.
3. Masukkan telur masin yang telah di lenyek tadi dan kacau rata.
4. Kemudian masukkan susu dan kacau lagi.
5. Last sekali masukkan spaghetti yang dah rebus masak tadi dan kacau rata. Siap!

Menu ni tak perlu letak garam dah ye sebab telur masin tu dah cukup rasa masin dah. Kalau nak letak black pepper pun ikut suka kau orang. Yang penting rasa telur masin tu ada.

With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
7 Comments
Share :

Beli Barang Make Up Murah-Murah


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Selama ni asyik beli lipstick je tak sudah-sudah sebab jarang ber make up. Kebetulan tengok eyeshadow, blusher dan mascara yang ada rupanya dah lama expired. Memang tak pakai lah kalau dah expired. Dah bertahun kot tak guna. Mulalah gatal tangan dok survey barang make up. Perancangan Fiza nak beli yang murah-murah je sebab jarang sangat nak guna. Survey punya survey jumpalah yang murah-murah di instagram. Pulak tu apa yang Fiza nak beli semuanya ada. Memang Fiza terus buat order je la.

Sebenarnya tujuan utama nak beli silicon sponge (silisponge) untuk blend foundation. Katanya lagi senang nak blend dan menjimatkan penggunakan foundation. Nampak pulak blusher, eyeshadow, mascara dan berus murah-murah. Jadi, terbeli sekali.


Sebenarnya nak beli mascara je memandangkan mascara lama dah expired. Tapi disebabkan tergoda dengan dengan Huda Beauty 3 in 1 ni di mana dalam kotak tu ada eyebrow pencil, eyeliner dan juga mascara dengan harga RM17 memang Fiza terus beli.


Tergoda pulak dengan pallete the balm yang dilengkapi dengan eyeshadow, blusher dan lip balm. Tak payah nak beli satu-satu semua dah ada dalam ni dengan harga RM25. Warna pun warna yang biasa digunakan. Kira okaylah untuk Fiza yang jarang ber make up ni.


Ikutkan berus-berus Fiza masih elok tapi saja beli sebab tergoda dengan kotak berus ni sebenarnya. Beli buat stok brush je, boleh ganti mana yang bakal rosak nanti. Berus lama tu boleh juga simpan sekali dalam kotak ni nanti. 


Harga untuk 12 batang berus bersama kotak besi ni RM25 juga.


Yeay! Akhirnya Fiza dapat juga beli silicon sponge ni menggantikan span air mata tu untuk blend foundation. Katanya lebih mudah, lebih rata dan lebih jimat guna foundation. Nak basuh pun senang juga tak perlu tunggu kering. Lepas basuh boleh keringkan terus guna kain je. Harga RM10


Total semua termasuk postage RM85. Kira berbaloi juga beli. Nak beli barang make up murah-murah boleh beli di instagram :  @makeupmurah.byshara

With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
7 Comments
Share :

Greek Yogurt Untuk Diet


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Dalam program diet, jangan risau kalau tak dapat makan snek yang sedap-sedap tu sebab korang boleh jadikan buah-buahan sebagai snek ataupun yogurt sebagai snek untuk isi perut sementara menunggu waktu makan seterusnya. Snek di ambil pada 10 pagi atau pada pukul 4 petang. Tapi kadang-kadang dah lapar Fiza bedal je makan snek tak ikut masa. 

Seperti yang dapur eat clean sarankan ambil greek yogurt rendah lemak. Sebelum ni Fiza pernah cuba original greek yogurt. Rasanya masam yang amat. Mujur dia suruh tambah berries dan epal. Kalau tak, memang terkemut-kemut muka tahan rasa masam yogurt tu. Untuk stok yogurt seterusnya kami orang decide beli yang ada buah-buahan sebab tak perlu nak topup buah kalau beli yang original. 

Kebetulan masa nak beli greek yogurt ni ada promosi. Kalau beli yang 100gram tu harga dia RM3.++ tapi kalau beli yang 470gram harga dia RM10.++. Agak jimat juga kalau beli 4 x 100gram tu dah RM12.++ lebih kan. Husband nak bawa bekal pun kena masukkan dalam tupperware kecil sebab kalau beli yang kecil tu terus bawa je. Nak jimat pembelian punya pasal kira takde masalah kalau husband nak bawa bekal. Fiza beli perisa strawberry sebab tak banyak pilihan. Kalau tak silap cuma ada 3 perisa je iaitu original, peach dan strawberry.  Dah tentu lah  pilih strawberry!

Yogurt Rendah Lemak

Yogurt dijadikan sebagai snek untuk mereka yang diet kerana nilai kalori rendah mempunyai lemak yang baik serta probiotik yang membantu mendapatkan usu yang baik. Yogurt juga dikatakan dapat meningkatkan metabolisme badan
Bila beli yogurt yang ada buah, barulah syok makan ada rasa manis buah sikit. Barulah boleh telan. Tapi macam biasalah bukan banyak buah pun. Janji ada rasa, Fiza tak kisah soal berapa buah yang ada pun.


Seeloknya makan 100gram untuk sekali hidangan snek. Tapi kalau sedap, tak kira dah 100gram ke tidak. Main bedal je. Aci tak?

.
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
8 Comments
Share :

5 Sebab Kenapa Anda Tak Boleh Tinggal Sarapan


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Jika di Muar, anda jangan pelik jika orang ramai bersarapan sate. Jika berada di pantai timur, jangan pelik jika orang bersarapan dengan nasi campur. Dan memang tak pelik kalau ramai kita lihat orang bersarapan roti canai dan teh tarik. Ia dah menjadi budaya masyarakat yang pelbagai latar belakang dan sedikit sebanyak mempengaruhi

Tidak kira orang tua, orang muda ataupun kanak-kanak semua pasti akan mengambil sarapan. Sarapan ni bukan sahaja satu budaya, tetapi juga merupakan satu keperluan yang kadang kala kerap diremehkan. 

Banyak kajian menunjukkan bahawa dengan bersarapan akan memberikan manfaat dari segi kecergasan minda, menurunkan kadar kolesterol, menurunkan risiko sakit jangtung dan juga kencing manis.

Tapi di Malaysia, ianya bergantung juga kepada sarapan yang anda ambil. Kerana kebanyakan sarapan di Malaysia mempunyai kadar karbohidrat dan lemak yang tinggi. Sebaik-baik sarapan adalah sarapan yang seimbang nutrisinya.

Ok. Ini adalah 5 sebab kenapa kita mesti bersarapan.

Memberikan Tenaga
Selepas tidur selama 5-6 jam, badan kita akan kehilangan banyak tenaga. Tenaga tersebut hendaklah di bekalkan secepat mungkin supaya semua sel dalam badan dapat berfungsi dengan baik.

Nak turunkan berat badan
Pernah dengan tak orang kata bahawa jika nak kurus, jangan lupa sarapan? Fakta ini ada betul nya. Orang yang bersarapan akan lebih mudah untuk patuh kepada diet yang dilakukan berbanding orang yang tidak bersarapan.

Elak makan berlebihan
Anda mungkin menyangka tiada masalah untuk menahan makan sarapan dan terus makan di waktu tengah hari. Ini secara langsung akan menyebabkan kita makan terlalu banyak di waktu tengah hari dan menyukarkan proses berdiet.

Lebih fokus
Apabila badan dah dapat tenaga yang diperlukan diwaktu pagi, kita akan dapat melaksanankan kerja-kerja yang diberikan dengan lebih tenang dan lebih fokus. Orang yang tidak bersarapan lebih sukar untuk fokus kerana perut yang kosong dan juga kekurangan tenaga. Ini adalah sangat penting terutamanya untuk kanak-kanak yang sedang membesar dan bersekolah.

Lebih Jimat
Makanan pada waktu sarapan biasanya lebih murah berbanding makanan yang dijual pada waktu tengah hari. Tambahan lagi, jika anda dah makan sarapan, pada waktu tengah hari anda akan makan lebih sedikit.

Jadi, sarapan memang penting untuk permulaan hari yang lebih baik untuk diri dan kesihatan anda. Tetapi jangan lupa untuk pilih sarapan yang seimbang ye .

Untuk lebih tips-tips kuruskan badan boleh baca di facebook page Kurus Oh Kurus dan kurusdancantik.com

With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
4 Comments
Share :

Keropok Lekor Rebus Kurang Umphh


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Beberapa jam lepas lunch mesti rasa macam dah lapar semula. Betul tak? Cepat sangat lapar. Lagi-lagi kalau dalam fasa diet sebab menu tengahari tak ambil karbohidrat yang banyak. Biasa ambil seggengam nasi atau lebih sikit. Dan waktu makan tengahari antara pukul 12:00 tengahari sampai pukul 2:00 petang. Bila dah lapar cepat, memang menantikan untuk minum petang pula pukul 4:00 petang.

Terfikir untuk menu minum petang ni nak buat apa. Kebetulan ada stok keropok lekor husband beli dengan kawan dia. Kalau sebut keropok lekor je terus terbayang keropok lekor goreng yang rangup tu. Memang syok. Tapi apakan daya bila berdiet kena kurangkan pengambilan menu yang bergoreng. Disebabkan itu, terpaksalah Fiza rebus je keropok lekor itu.


Sebelum tu, Fiza ada juga tanya pada rakan-rakan facebook. Sedap ke keropok lekor rebus ni. Ada yang kata sedap. Jadi, Fiza pun cubalah rebus juga. Selain rebus, boleh juga gunakan cara masak yang lain. Boleh bakar, boleh guna microwave ataupun kalau ada air fryer gunakan air fryer je lebih mudah. Lagi sedap! Disebabkan takde air fryer, jadi Fiza ambil keputusan guna kaedah merebus je.

Macam biasa potong nipis-nipis. Masak air, masukkan keropok lekor yang telah dipotong dan tunggu masak je. Bila merebus ni, kerja memasak pun jadi lebih mudah. Lebih jimat tak perlu menggunakan minyak dan menu lebih sihat untuk dimakan.

Rasa keropok lekor rebus tetap rasa sedap tapi itulah kurang umphh. Maksudnya yang bergoreng tu dah tentulah lagi sedap. Tapi takpe lah, janji boleh rasa kesedapan original keropok lekor terengganu yang sedap. Lagipun sekarang dah biasa macam menu-menu rebus ni. Kalau dah biasa, tak jadi masalah dah. Cuma awal-awal agak jemu. Orang kata tak kenal maka tak cinta. Sekarang dah jatuh cinta dengan menu rebus sebab lebih sihat, lebih cepat masak dan lebih mudah nak sediakan.

Fiza pernah cuba lepas rebus masukkan dalam microwave tapi tak boleh terlalu lama dalam microwave sebab nanti keropok lekor jadi keras. Jadi, macam tak sesuai je untuk gunakan microwave.

With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
7 Comments
Share :

Resepi Nasi Minyak Mudah


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Dalam Fasa diet ni banyak betul dugaan dan cabaran terutamanya godaan makanan menu sedap-sedap. Tergoda betul alahaiii...Tekak ni pula mengada-ngada terasa nak makan itu ini. Apa yang Fiza boleh buat kalau nak makan macam-macam, Fiza kurangkan apa yang patut seperti kurangkan penggunaan minyak, garam dan gula. Biar tak berapa nak rasa macam resepi sebenar, janji boleh rasa apa yang kita nak rasa pun dah mencukupi. 

Sebelum ni Fiza pernah cuba menu tanpa garam, gula dan minyak. Tanpa minyak tu Fiza boleh terima seadanya tapi tanpa garam tu akan azab juga nak masuk tekak. Fiza berjaya beberapa hari je tanpa garam tu. Kemudian Fiza ambil keputuasan buat menu biasa tapi kurangkan penggunaan garam. Nasi tu tetap dalam kuantiti yang sedikit. Karborhidrat tak perlu ambil banyak sangat ye.

Husband Fiza kononnya nak makan nasi tomato tapi tak sempat nak beli barang takut Fiza tak sempat nak masak untuk berbuka. Jadi, belek punya belek stok apa yang ada. Fiza cadang buat nasi minyak je la yang lebih kurang nasi tomato sebab laukknya sama cuma nasi je berbeza. Jadi Fiza buat guna resepi nasi minyak yang mudah-mudah je la. Sajalah nak buat menu special sikit untuk berbuka. Hidangan lengkap nasi minyak mestilah kena ada ayam masak merah dengan acar. Acar ni ada pelbagai jenis. Yang Fiza tahu dan paling senang nak buat acara timun dan carrot.

Resepi Nasi Minyak Mudah

untuk hidangan 2 orang

Bahan-bahan
1 cawan beras perang (Fiza guna beras perang sebab diet)
3 cawan air (sukatan air ikut jenis beras)
1/2 biji bawang besar dihiris
1 btg kayu manis, sekuntum bunga cengkih dan bunga lawang. Kalau ada buah pelaga letak sekali.
1 sudu besar unsalted butter (biasanya orang guna minyak sapi tapi kat rumah takde minyak sapi, gantiakn dengan butter pun boleh)
1 ketul kiub ayam
serbuk kunyit 
garam secukup rasa

Cara Masak Nasi Minyak
1. Cuci beras dan toskan.
2. Panaskan butter dan masukkan bawang, rempah tumis dan goreng sedikit garing dan naik bau. 
3. Masukkan kiub ayam dan serbuk kunyit. Kacau rata dan kemudian masukkan beras. Kacau lagi. Kalau nak beras masak tu wangi boleh letak daun pandan.
4. Masukkan air mengikut sukatan beras dan taburkan garam secukup rasa.
5. Pindahkan campuran beras ke dalam periuk nasi dan biarkan masak.

Resepi Ayam Masak Merah

Bahan-bahan
1 Bahagian dada - potong kecil(kalau tak diet guna je bahagian yang mana-mana)
Secubit garam
1 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 biji bawang besar di hiris
2 ulas bawang merah* dikisar
2 ulas bawang putih* dikisar
1 inci halia * dikisar 
1 batang serai - ketuk
1 batang kayu manis, 1 bunga lawang dan buah pelaga
1 sudu besar cili kisar 
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1/2 sudu kicap manis
1/2 sudu gula
Kalau nak berkuah tambah air sikit.

Cara Masak
1. Gaul ayam dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng hampir masak dan ketepikan.
2. Panaskan minyak kemudian tumis bahan kisar. Masukkan rempah tumis, serai dan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak. Masukkan sos cili, sos tiram dan kicap manis. Jika agak kering, tambahkan air sikit.
3. Taburkan garam dan gula.
4. Kemudian masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan kacau rata. Biarkan masak.

Disebabkan Fiza guna bahagian dada, jadi masa memasak tu agak cepat sikit.


Resepi Acar Timun
Bahan-bahan 
1/2 biji timun jepun
1/2 batang carrot
1 tangkai lada merah
1 biji bawang besar
Secubit Garam
1 sudu gula
1/2 sudu kecil cuka makan

Cara Masak
1. Hiris timun, carrot, lada merah dan bawang merah.
2. Kemudian gaul rata dengan garam, gula dan cuka makan.


Siap sempurna nasi minyak untuk hidangan berbuka. Alhamdulillah menepati citarasa tekak sendiri dan husband.  


Lepas ni kita cuba masak nasi tomato pula.

With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
7 Comments
Share :

Cara Simpan Serai Tahan Lama


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Bila dah jadi isteri ni, perihal dapur kena ambil tahu. Terutamanya bab petua-petua simpan barang-barang dapur. Barang-barang dapur yang Fiza maksudkan adalah bahan-bahan asas masakan. Kena simpan cara macamana baru tahan lama. Salah satunya serai. Memandangkan duduk taman bandar ni takde tanah depan belakang. Nak tanam serai dalam pasu pun memerlukan ruang juga. Disebabkan ruang takde, memang takdelah nak tanam serai tu.

Jadinya, kenalah cari alternatif lain untuk simpan stok serai. Walaupun bukan hari-hari nak masak gunakan serai tapi nak ke kedai beli serai semata-mata  boleh jadi malas masak. Lagipun serai pun dah mahal sekarang ni. Bila balik kampung memang wajib ambil stok apa yang ada kat kampung. Kalau serai tu memang ambil banyak untuk stok berbulan-bulan.

Sebelum ni Fiza pernah cuba petua simpan serai tahan lama. Caranya bersihkan serai dan masukkan dalam bekas. Kemudian simpan dalam peti ais sejuk beku. Guna cara tu sangat okay tapi kurang fresh sebab mengecut juga akhirnya terlampau beku. Kalau simpan bahagian bawah nanti cepat berkulat.



Lepas tu jumpalah dengan petua baru cara simpan serai tahan lebih lama dan lebih segar. Fiza tak ingat Fiza baca di mana tapi caranya memang Fiza ingat. Caranya sangat mudah. Cuci bersih serai dan masukkan dalam bekas yang diisi air. Kemudian simpan dalam peti ais



Kerja memasak pun jadi senang. Kalau tanam serai pun nak kena gali lagi kan. Bila dah simpan siap-siap macam ni nak masak tinggal ambil je. Jadi seronok nak memasak bila bahan bahan segar je. Masakan pun maintain sedap. Selain serai, dengan cara ini boleh juga digunakan untuk menyimpan halia, lengkuas dan kunyit. Orang duduk bandar boleh lah simpan cara macam ni. Kalau duduk kampung memang stok sentiasa ada kalau rajin tanam.

Setakat ni Fiza dah simpan hampir sebulan. Masih dalam keadaan baik. Kena tunggu lagi sampai berbulan-bulan. Kalau cara ni berkesan memang akan guna cara ini je lah.

With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
4 Comments
Share :

Kurma Madu Paling Sedap


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Kurma atau nama lainnya tamar biasanya kita akan jumpa bila nak masuk bulan Ramadhan je. Jarang sekali kita amalkan makan buah kurma dalam seharian hidup kita selain bulan Ramadhan. Bulan Ramadhan memang banyak kurma di jual dan ada pelbagai jenis-jenis kurma dan pelbagai jenama. Pilih je yang mana kau orang suka. Tapi Fiza sangat berhati-hati membeli kurma masa bulan ramadhan dan kalau beli pun yang betul-betul berkualiti dan sedap.

Ada pelbagai jenis packaging kurma yang di jual. Ada dalam balang, dalam kotak dan sebagainya. Kenapa Fiza berhati-hati membeli kurma dalam kotak tu. Sebabnya kadang-kadang kotak kurma yang tak bersampul plastik tu ada kemungkinan boleh dimasuki serangga ketika mereka letakkan di stor sebelum di jual. Yang dah bersampul plastik pun ada yang terbuka. Jadi berkemungkinan serangga lain boleh masuk juga. Ada juga pernah tengok dekat yang dah terbuka tu, ada serangga dalam kotak tersebut. Fiza tak ingatlah serangga apa. Terus tak jadi dah nak beli kurma packaging macam tu. Rugi lah kalau kita beli tapi tak boleh makan disebabkan ada serangga dan sebagainya. Tak bersihlah namanya tu.

Yang jenis lain tak berminat pula nak beli sebab Fiza suka jenis kurma yang tak kering dan tak terlalu basah. Sedang-sedang okay je. Susah nak cari. Fiza lebih suka beli kurma yang jenis timbang dan di jual di kedai yang bersih, kurma-kurma semua ditutup dalam bekas kaca/bertutup. Dan penjual orang islam bukan mat-mat bangla tu. Sangat cerewet Fiza ni kan. Ye lah, kebersihan makanan yang nak di makan tu harus di utamakan.

Tak lama lagi nak masuk bulan ramadhan, sekarang dah bulan rejab dan ramai yang menunaikan ibadah puasa. Memandangkan nak puasa, kena ada bekalan kurma. Selain bulan ramadhan ni memang kurang meriah jualan kurma. Fiza perasan di AEON Seremban 2 ada booth jual kurma-kurma dari mekah aras ground floor tengah-tengah tu. Terus Fiza ajak husband beli kurma kat situ. Ada pelbagai jenis kurma, buah kering, kekacang dari tanah Arab. Agak rambang mata nak memilih. Harga pun agak mahal sikit. Kira berbaloi lah beli dengan kualiti kurma besar-besar tu. Pilih punya pilih Fiza beli kurma madu ni.



Beli 300 gram RM13 kalau tak silap. Kira berbaloi dan tak rugi beli. Sedap yang amat! Rasa macam rugi beli satu bekas je. Seriously melting dalam mulut. Rasa dia manis tapi tak terlalu manis. Just nice. Buat air susu kurma ni mesti sedap! Confirm lepas ni tambah stok kurma madu sebab Fiza dah jadi hantu kurma dah. Setiap hari makan kurma untuk tambah tenaga. Lagipun kurma ada banyak khasiatnya

Selain khasiatnya yang banyak tu, biji kurma boleh buat air kopi. Yang tak suka kopi boleh buat air nabeez.  
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
3 Comments
Share :

Resepi Ayam Black Pepper Mudah


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Selamat pagi! Kalau ada yang perasan, sejak akhir-akhir ni Fiza rajin update resepi menu diet dan juga bukan menu diet. Dah macam blog masakan pula. Itu je la modal yang ada buat masa sekarang untuk update blog. Cerita lain tak berapa nak ada. Lagipun sekarang masa yang sesuai untuk update pelbagai resepi yang boleh digunakan masa bulan puasa nanti. Mesti ramai mencari resepi yang mudah-mudah je untuk berbuka Fiza melainkan kalau banyak masa dan rajin nak buat menu yang special.

Hari ni Fiza nak kongsikan menu yang tak berapa nak diet sebab ada gunakan minyak. Tapi kira bolehlah untuk mereka yang nak berdiet kurangkan penggunaaan minyak. Cara masak ayam black pepper ni sangat mudah dan salah satu resepi cepat masak.


Bahan-Bahan

1 bahagian dada ayam dipotong kecil
1 sudu besar black pepper
serbuk kunyit
secubit garam
1 biji bawang besar  
1 ulas bawang putih 
1 tangkai cili merah besar
4 tangkai cili api (kalau nak tambah kepedasan)
1 sudu besar kicap manis
1 sudu minyak zaitun(jika tiada minyak biasa pun boleh)

Cara Masak

1. Gaulkan garam dan serbuk kunyit bersama ayam
2. Panaskan minyak dan goreng ayam separa masak. Kemudian masukkan black pepper.
3. Tak payah keluarkan ayam, masukkan je bawang besar, bawang putih, cili yang telah dihiris² dalam kuali tu.Masukkan kicap manis. Gaul-gaul rata dan tunggu masak. Siap!



Kalau korang jenis yang tak berdiet tu bolehlah tambah sos tiram ke atau kicap lebih sikit ikut citarasa masing-masing. Dengan menggunakan bahagian dada ayam dipotong kecil dan cara masak macam tu cepat lah siap masakan ayam black pepper ni. Cara paling mudah. Sedap pun sedap untuk tekak sendiri la. Sesuai sangatlah untuk mereka yang nak cepat masak. 

Sayur-sayur tu guna je salad segar kalau tak cukup masa nak masak sayur. Dah jimat masa dan jimat bahan untuk memasak. Betul tak? Selain salad, boleh pilih ulam-ulaman juga.


With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
11 Comments
Share :

Resepi Udang Goreng Butter Telur Masin


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Telur masin sedap di makan dengan pelbagai menu. Kebiasaanya masak rebus je makan dengan nasi kosong pun dah sedap. Apatah lagi di tambah dengan menu masakan lain seperti ketam goreng telur masin. Memang sedap! Sebelum ni Fiza pernah cuba masak ketam goreng telur masin, kali ni cuba masak udang goreng butter telur masin pula. Nak juga rasa sedap ke tidak. Dah tentulah sedap kalau menu utamanya udang. Di tambah pula telur masin tu. Memang gabungan yang umphhh sangat. Dan kali ni masak lebih senang sebab udang jenis cepat masak. Mestilah lebih cepat masa memasak.

Paling sedap bila dapat udang galah. Tapi kalau takde udang galah, udang tak berapa nak galah pun boleh. Janji ada bahan utamanya udang dan juga telur masin tu. Jangan pula kau orang bedal guna udang geragau pula ye. 

Untuk mereka yang mengamalkan diet tu, eloklah kurangkan penggunaan butter dan minyak. Gunakan minyak yang sedikit dan butter ala kadar pun dah memadai sebab menu ni sangat berminyak kalau letak banyak. Garam pun tak perlu letak dah sebab telur masin tu dah cukup masin dan berasa. Ada orang suka letak telur masin 2-3 biji. Tapi resepi diet Fiza cukuplah letak 1 biji je.


Untuk resepi ni pandai-pandailah kau orang bajet berapa banyak nak guna ikut kau orang punya citarasa dan ikut berapa ekor udang yang nak di masak. Fiza masak ni untuk 8 ekor udang sederhana besar. Masak lebih sebab nak ratah lebih. Tahu dah udang masak apa pun mesti sedap!

Bahan-bahan
8 ekor Udang
1 biji Telur masin
1 sudu besar Unsalted butter
1 sudu besar Minyak zaitun
2 ulas Bawang Putih
2 tangkai daun kari
6 biji cili api
1 sudu besar Tepung Jagung
1/2 sudu kecil Serbuk kunyit

Cara Masak
1. Rebus telur masin kemudian hancur-hancurkan. Ketepikan dahulu.
2. Gaulkan udang bersama dengan serbuk kunyit dan tepung jagung
3. Panaskan minyak dan goreng separa masak. Angkat dan toskan.
4. Dalam kuali yang sama, masukkan unsalted butter bersama dengan lebihan minyak goreng udang tadi. Kalau tak nak campurkan pun boleh. Buang dulu minyak lebihan tadi. Ikut suka kau orang.
5. Kemudian tumiskan bawang putih dan juga cili. Dah garing dan naik bau sikit, masukkan daun kari. Kalau kau orang nak letak susu cair pun boleh lepas masukkan daun kari tu. Tapi di sebabkan Fiza tak de stok susu cair jadi tak letak pun boleh.
6. Masukkan telur masin yang dah dihancur tadi. Gaul rata dengan semua bahan. Last sekali masukkan udang yang telah digoreng separa masak tadi. Gaul-gaul semua dan biar masaka seketika dah siap! Mudah sangat kan? Silalah cuba. Tak kan tengok je. Mesti dah kecur air liur.


With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
6 Comments
Share :

Renu Bausch + Lomb Sensitive Multi-Purpose Contact Solution


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Memakai contact lens bukan sahaja untuk keperluan harian bagi mereka yang rabun selain memakai cermin mata, malah zaman sekarang dah jadi trend pakai contact lens sebagai fesyen. Tapi Awas, bergaya bergaya juga aspek keselamatan perlu di ambil kira juga. Dah banyak juga Fiza dengar tentang keburukan memakai contact lens jika tidak peka dengan langkah penjagaan dan pengunaan yang betul. Pastikan tahu tips pemakaian dan penjagaan contact lens yang betul.

Fiza dah pakai contact lens agak lama juga sejak tahun 2008 kalau tak silap. Pertama kali pakai contact lens memang agak kosong tak tahu nak memilih contact lens yang sesuai dengan mata sendiri. Setelah bertahun mencuba beberapa jenis jenama contact lens, akhirnya Fiza setia bersama dengan contact lens jenama freshkon yang betul-betul sesuai dan selesa dengan mata Fiza.

Bila dah jumpa contact yang terbaik untuk mata sendiri. Seterusnya mencari contact lens solution yang terbaik juga. Sebelum Fiza betul-betul faham tentang contact lens solution ni, Fiza main bedal je beli solution yang ada. Janji ada solution. Tapi selepas tahu beberapa maklumat tentang memilih contact lens solution yang betul, Fiza memang berhati-hati memilih yang betul-betul bagus dan sesuai dengan contact lens yang Fiza gunakan dan juga sesuai dengan mata.

Sebelum ni Fiza pernah cuba beberapa jenis contact lens solution. Mata Fiza pernah jadi pedih, merah-merah dan mata berair sampai nak buka mata pun sakit. Kalau jadi macam tu, memang Fiza buka terus. Check punya check rupanya silap contact lens solution tu juga. Sebenarnya contact lens solution bukan semuanya boleh digunakan untuk cuci, bersihkan dan untuk simpan. Ada juga yang hanya untuk cuci tak boleh guna untuk simpan contact lens. Jadi, ada bermacam jenis. Kena check betul-betul pada setiap produk contact lens solution. Rupanya yang Fiza guna tu hanya untuk cuci sahaja. Sigh~Salahkan diri sendiri

Selepas dah tahu maklumat yang betul, akhirnya Fiza memilih Renu Bausch And Lomb Sensitive Multi-Purpose Contact Solution disebabkan mata Fiza ni agak sensitive. Selepas bertukar kepada contact lens solution yang baru ni dan setelah menggunakan berbulan-bulan Fiza sangat-sangat berpuas hati. Rasa macam dah hilang masalah sakit mata semua tu. Serius takde pedih-pedih mata atau mata merah

Renu Sensitive Multi-Purpose Solution, gentle care for sensitive eyes
Renu Sensitive Multi-Purpose Solution is a gentle formula with fewer ingredients* for sensitive eyes. It gently cleans, rinses, disinfects and stores your soft contact lenses. Keep your sensitive eyes comfortable2 with a solution as gentle as your natural tears. Renu Sensitive Multi-Purpose Solution is proven to fight germs and clean your soft contact lenses.
Key Features & Benefits
  • Gentle care for sensitive eyes.
  • Cleans, rinses, disinfects
  • Creates a cushion of moisture between your lenses and eyes
  • Provides comfort everyday
  • Safe lens storage for up to 30 days.

Rasa Selesa Dan Lembap Sentiasa

Sebelum ni kalau pakai contact lens berada di tempat berhawa dingin mesti mata akan rasa cepat kering. Dan mulalah mata akan mula kurang selesa. Eyes mo moist pun takde. Tapi sekarang, dari nak pakai contact lens sampailah pakai berjam-jam pun dan kalau berada dalam tempat berhawa dingin pun masih rasa selesa dan lembap, mata tak rasa kering pun. Kagum dengan keberkesanan Renu Bausch And Lomb Sensitive Multi-Purpose Contact Solution. Memang tak cari lain dah. 


Terbaru, didatangkan dengan easy open cap.


Bila dah jumpa yang sesuai dan terbaik, terus Fiza beli yang twin pack. Jadi, kau orang kalau ada masalah mata merah, mata rasa gatal-gatal cubalah contact lens solution yang sesuai dengan contact lens kau orang sebab tak semua contact lens solution sesuai dengan contact lens yang kau orang beli. Pastikan juga beli contact lens di kedai optik yang di iktiraf selamat untuk digunakan. Bukan beli kat pasar malam RM5 sepasang tu ye dik. 

Kredit : bausch.com.au
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
4 Comments
Share :

Menu Diet Breakfast : Roti Panggang Telur Putih Bersama Bawang


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Selamat pagi kalian semua. Salam jumaat. Kau orang semua sarapan apa pagi ni? Untuk menu diet breakfast paling senang buat roti panggang telur putih bersama bawang. Kalau malas nak letak bawang, celup dengan putih telur dan taburkan lada sulah je. Tak ambil masa yang lama pun untuk buat 2 keping roti panggang putih telur. Untuk hidangan seorang hanya 2 keping roti wholemeal.

Untuk menu diet pantang ada telur kuning sebab kolestrol tinggi. Jadi, pastikan telur putih tak bercampur dengan telur kuning ye. Roti pula wajib guna roti wholemeal. Sebabnya kau orang boleh baca kat bawah ni.
Roti wholegrain/ Tinggi Serat
Roti yang tinggi serat mempunyai tekstur yang agak kasar dan tidak bewarna putih. Roti jenis ini membantu memberikan tambahan serat dalam hidangan seharian kita dan memberi rasa kenyang yang lebih lama. Ia juga bagus dalam membantu sistem pelawasan.-Dapur eat clean
Telur adalah sumber protein yang baik. Pengambilan protein dapat meningkatkan metabolisme dan kadar pertumbuhan otot dalam badan. Untuk pesakit yang mempunyai aras kolestro; yang tinggi perlu menghadkan pengambilan telur kuning keran mempunyai jumlah kolestrol yang tinggi.-Dapur Eat clean


Bahan-bahan
2 keping roti wholegrain
2 biji putih telur
2 sudu serbuk lada sulah
1 biji bawang besar- dipotong
 Salad

Cara Membuat
1. Pukul putih telur, masukkan bawang dan serbuk lada sulah.
2. Ambil roti dan celupkan. Kemudian masak atas pan grill.

Caranya sama macam buat roti telur tu je. Cuma bezanya guna putih telur dan taburkan lada sulah je. Semua orang pandai nak buat kan. Orang tak diet pun boleh buat jadikan sarapan pagi kalau nak cepat dan senang. Gunakan non stick pan dan panggang tanpa minyak. Tersangatlah mudah. Tiada alasan untuk cakap takde masa nak buat sarapan ataupun alasan tak sempat nak sarapan. Jangan skip skip okay. Sila tepati waktu makan untuk gaya hidup yang sihat. Penat dah ulang-ulang ayat ni. Selamat menjamu selera. Hidangkan bersama green tea tanpa gula atau kopi o tanpa gula.


Kredit resepi : Dapur Eat Clean Aizat Razak, Fatin Ayuni dan Khairul Azuan
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
9 Comments
Share :

Menu Diet Dinner : Ikan Percik


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Selamat malam! Teruskan misi update entri menu-menu untuk orang diet. Kali ni menu diet untuk makan malam yang macam best sikit ada rasa iaitu ikan percik. Sebaiknya guna ikan kembung sebab ikan kembung mempunyai kandungan protein yang tinggi dan omega 3 yang bagus untuk mengurangkan sakit jantung

Tapi disebabkan ikan kembung payah sangat nak jumpa dan mahal, Fiza guna je ikan selar kuning. Janji ada ikan tapi khasiatnya jadi lain lah jawabnya. Kecewa tak dapat ikan kembung. Cari je yang lebih kurang. Kalau dapat ikan kembung mesti lagi sedap dan dapat juga khasiat seperti yang Fiza sebutkan tadi. Takpelah, next time kalau jumpa cik kembung kita beli terus dan buat resepi ikan percik juga.



Bahan-bahan
1 ekor ikan 
1 cawan susu rendah lemak
1 sudu besar air asam jawa
1 biji cili merah - dikisar
4 biji cili padi - dikisar
1sm halia - dikisar
1 batang serai - dikisar

Cara Membuat
1. Gaulkan bahan kisar bersama ikan, susu dan air asam jawa
2. Ratakan semua bahan dan bungkus guna kertas aluminium.
3. Masak atas pan grill atau pemanggang ajaib. Biarkan sehingga masak sekata.

Senang dan sedap sebab ada kuah tu. Untuk mereka yang tak mengamalkan diet boleh guna susu full cream ataupun santan macam biasa. Boleh letak garam sekali baru sedap. Sesekali cheat day, ada juga Fiza buat guna resepi yang sama tapi tambah garam sikit dan gunakan susu full cream. Memang sedap lebih rasanya. Masa tu lah baru tahu nikmatnya menikmati makanan setelah berhari-hari hadap menu tanpa garam ni.

Masak ikan percik dah tak susah dah dan tak guna banyak bahan pun. Kisar je bahan yang perlu kisar, campurkan dan biarkan masak je. Ikan percik agak berbeza dengan menu lain sebab ikan percik ni berkuah. Jadi nikmat makan ada rasa tu lebih nikmat. Hanya orang yang berdiet je tahu perasaan menikmati makanan tu macamana.

Kredit resepi : Dapur Eat Clean Aizat Razak, Fatin Ayuni dan Khairul Azuan

With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
5 Comments
Share :

Jenis-Jenis Roti Wholemeal


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Dalam program diet, jangan sekali kali makan roti putih kerana roti putih bukan sumber karbohidrat yang bagus kerana akan menukar karbohidrat kepada gula dengan cepat. Akan tetapi roti wholemeal adalah kategori karbohidrat yang kompleks di mana akan mengambil masa yang lama untuk bertukar kepada gula dalam badan. Bila proses perlahan, tenaga yang dikeluarkan juga perlahan dan ini akan mengurangkan peluang lebihan tenaga membentuk menjadi lemak. Makan roti wholemeal pun akan rasa kenyang lebih lama. Faham ke tidak?

Roti wholemeal juga ada pelbagai jenis iaitu Bran & WheatGerm (Light Fiber), Finegrain Wholemeal ( High Fiber), 100% Wholegrain (with sunflower Seeds) dan juga 100% WholeGrain (with Canadian Purple Wheat). Kebiasaannya dalam menu harian Fiza, Fiza guna yang warna hijau tu iaitu 100% Wholegrain with sunflower seeds. Tapi Fiza paling suka yang canadian purple wheat tu sebab lebih banyak serat. Yang finegrain tu kurang suka sebab kurang serat. Memang kurang serat pun sebab light fibremeal tapi kandungan kalori 0mg.

Kredit foto : google
Confused juga nak memilih roti yang sesuai untuk pemakanan diet ni. Setelah di kaji, dapatlah beberapa keputusan nutrisi setiap jenis roti wholemeal ni. 

Bran & WheatGerm (Light Fibermeal)

Nutrition Facts
Gardenia - Bran & Wheatgerm Light Fibremeal Bread
  1.   
Calories71Sodium104 mg
Total Fat1 gPotassium0 mg
Saturated0 gTotal Carbs13 g
Polyunsaturated0 gDietary Fiber1 g
Monounsaturated0 gSugars0 g
Trans0 gProtein3 g
Cholesterol0 mg
Vitamin A0%Calcium0%
Vitamin C0%Iron0%

Finegrain Wholemeal ( High Fiber)

Nutrition Facts

Gardenia - Finegrain Wholemeal High Fibermeal

  1.   
Calories137Sodium0 mg
Total Fat2 gPotassium0 mg
Saturated1 gTotal Carbs0 g
Polyunsaturated0 gDietary Fiber0 g
Monounsaturated1 gSugars0 g
Trans0 gProtein7 g
Cholesterol0 mg
Vitamin A229%Calcium159%
Vitamin C0%Iron4%

100% WholegGrain (with sunflower seeds)

Nutrition Facts

Gardenia - 100% Wholegrain With Sunflower Seeds

  1.   
Calories148Sodium266 mg
Total Fat2 gPotassium0 mg
Saturated1 gTotal Carbs22 g
Polyunsaturated1 gDietary Fiber9 g
Monounsaturated1 gSugars0 g
Trans0 gProtein9 g
Cholesterol0 mg
Vitamin A0%Calcium0%
Vitamin C0%Iron0%

100% WholeGrain (with Canadian Purple Wheat)

Nutrition Facts

Gardenia - 100% Wholegrain With Canadian Purple Wheat

  1.   
Calories145Sodium249 mg
Total Fat2 gPotassium0 mg
Saturated1 gTotal Carbs21 g
Polyunsaturated1 gDietary Fiber5 g
Monounsaturated1 gSugars0 g
Trans0 gProtein9 g
Cholesterol0 mg
Vitamin A0%Calcium0%
Vitamin C0%Iron0%

Dah tahu maklumat tentang jenis roti, jadi bolehlah buat pilihan yang tepat untuk menu yang sesuai dengan pemakanan diet.

Kredit : myfitnesspal 

With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
5 Comments
Share :

DISCLAIMER


All content provided on this azhafizah.com blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of azhafizah.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

Blog Comments Policy

The owner of this blog reserves the right to edit or delete any comments submitted to this blog without notice due to :
1. Comments deemed to be spam or questionable spam
2. Comments including profanity
3. Comments containing language or concepts that could be deemed offensive
4. Comments that attack a person individually

This privacy policy statements is made on [January 23, 2017] and may have a change on the futures with or without notice. You should read this privacy policy on this page on the futures when updated.

[name=Azhafizah Md Nor] [img=https://scontent-kul1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-1/p160x160/14448782_10210636189243803_7128433474369868727_n.jpg?oh=4425e5a9103abc1ff3665fd0f83feec3&oe=58F1F071] [description=Married.Blogger.Graphic Designer.Johorian.B.Eng (Hons) Electrical & Electronics Engineering.UiTM.Untuk tempahan DESIGN, PENGIKLANAN, COLLABORATION, SPONSORSHIP, GUEST POST dan PRODUK REVIEW boleh emailkan ke :azhafizahmdnor@gmail.com] (facebook=https://www.facebook.com/AzhafizahMdNor) (twitter=https://twitter.com/Azhafizah) (instagram=https://www.instagram.com/azhafizah.mdnor/)

Blog Sihatimerahjambu

Follow @azhafizah.mdnor