Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

[Wide]

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

No

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Yes

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Resepi Aiskrim Oreo Sedap dan Mudah


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Resepi Aiskrim Oreo Sedap dan Mudah ni korang boleh cuba buat di rumah. Peminat Ais krim Mcflurry Oreo McD tu korang boleh cuba resepi mudah ni okay. Rasa dia sama je. Selama ni tengok orang buat je kan. Kali ni buat sendiri. Homemade  menggunakan bahan bahan simple dan cara buat pun memang mudah sangatlah.

Aiskrim Oreo Sedap

Bahan bahan Ais krim Oreo

1 tin susu cair
1/4 tin susu pekat.*kurangkan sukatan kalau nak kurang manis
1 Sudu camca esen vanilla
1 pakej biskut oreo
1 sudu besar Ovalett *make sure halal ye

bahan bahan Aiskrim Oreo

 Cara cara Buat Ais Krim Oreo

1. Asingkan biskut oreo dan krim

bahan bahan Aiskrim Oreo

2. Hancurkan biskut oreo sederhana hancur.

bahan bahan Aiskrim Oreo

3. Untuk adunan ais krim masukkan susu cair, susu pekat, esen vanilla dan ovalett ke dalam mixer dan putar adunan dalam 15minit. Kalau takde mixer boleh gunakan blender.

adunan aiskrim oreo

4. Kemudian dan nampak gebu dan berkrim masukkan separuh biskut oreo yang dah dihancurkan tadi ke dalam adunan. Putar lagi sehingga gebu dan berkrim dalam 5 minit lagi.

adunan aiskrim oreo

5. Adunan dah siap masukkan adunan ais krim ke dalam bekas. Fiza guna bekas kaca yang comel ni. Senang nak makan nanti. Sekali ambil satu balang kan.

Aiskrim Oreo Sedap
6. Boleh taburkan baki biskut oreo tadi di atas ais krim
ais krim oreo

7. dah siap tutup bekas dan simpan dalam peti ais. Tunggu sehingga ais krim sejuk beku dan sedia untuk di makan :)

ais krim oreo

Petang semalam Fiza buat hari ni dah boleh rasa rasa kesedapan ais krim ni. Kena tunggu beberapa jam lagi supaya ais krim tu betul betul macam ais krim. Lepas ni kalau rasa esok nak makan ais krim kena buat hari ni sebab ambil masa nak tunggu sejuk beku kan. Apepun rasanya memang sama macam McFlurry Oreo tu.

Lepas ni nak cuba buat untuk flavour yang lain pulak guna fresh milk nampak putih sikit. Lagi puas hati makan buat sendiri kan.. Terjamin bersih dan sedap gitu :)

With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
64 Comments
Share :

64 comments:

  1. wah cantiknya bekas2 eskem tu, bertambah selera nak makan eskem...hik hik hik...

    ReplyDelete
  2. Sedapnya dik Fizah..teringin pulak nak cuba buat...terima kasih atas perkongsian resepi ini dik...

    ReplyDelete
  3. Sedapnyerrr ..Mintak satu jar hehehehe ..takder bahan lagi nak buat ...kalau adamasa leh la buat ngan anak2

    ReplyDelete
  4. Senang cepat dan jugak mudah ..Jom sama2 kita mencuba..

    ReplyDelete
  5. Wah,..nampak sedap la Fiza..lagi2 bubuh dalam bekas gitu..:)

    ReplyDelete
  6. Mudah je sebenarnya kan cuma tahap kerajinan tu kna tinggi hhee

    ReplyDelete
  7. nyumm.. boleh la licha buat untuk husband pasni.. hihi

    ReplyDelete
  8. mc flurry favourite tu..dah bley buat sndri xpyah g mcd lagi..hehe..

    ReplyDelete
  9. wow...sedapnya eskem
    jemput singgah blog kami www.awesomevitaminsever.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. sedapnyee.. kena beli blender dulu baru boleh buat.. terliur dibuatnye..huhu

    ReplyDelete
  11. dulu kerap gak buat sebab ada demand.. tapi, tak pernah try yg oreo pnya.. blh try setelah "melihat" keenakkannya...

    ReplyDelete
  12. dapnyeee..mmg dh lama tringin nk mkn..tp sbb boikot mcD so gagahkan jgk xnk beli..nk try la nnt..nmpk mcm senang je..tq fiza..akak dh copy resepi..

    ReplyDelete
  13. kalau sedap macam nie... sure hari-hari kena buat

    ReplyDelete
  14. terima kasih fizah... kongsi resepi. boleh akak buat untuk anak-anak dan mak anak2 jugakk hehehw

    ReplyDelete
  15. betul tu... kalau kita buat sendiri in shaa Allah terjamin kebersihan dan halalnya.

    ReplyDelete
  16. sedapnya.... menarik sangat bubuh dalam bekas tu..

    ReplyDelete
  17. Menarik, bolehlah cuba buat lepas ini. Bahan-bahannya pun mudah cari :)

    ReplyDelete
  18. senang nya nak buat.. since akak dah pangkah McD, boleh lah akak try Mc Flurry recepi Fiza

    ReplyDelete
  19. wah...nampak sedap la...tgok macam senang jer nak buat....tp tu la..kalau akak yang buat sure x jadi...

    ReplyDelete
  20. Dlm perancngn nk buat aiskrim sndiri.. Thank share resepi..

    ReplyDelete
  21. simple je rupanyaa....xpernh buat aiskrim sdri

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum wrt wbt,

    Pertama sekali, ingin kami memohon maaf kerana meninggalkan komen ini di blog anda dan tindakan ini boleh disalah anggap seolah-olah seperti spam dan kurang professional. Tujuan komen ini adalah untuk menyebarkan berita baik tentang pelancaran laman web Letsmasak.com.

    Letsmasak.com merupakan sebuah laman web resipi yang mempunyai pelbagai fungsi media sosial yang menarik. Melalui Letsmasak.com , komuniti pengguna dapat memanfaatkannya sebagai sebuah platform untuk berkongsi resipi, ilmu dan tip-tip masakan agar dapat dimanfaatkan oleh semua. Dengan design yang kemas, mesra pengguna, serta komuniti yang interaktif dan proaktif, Letsmasak.com sudah pastinya sangat selesa digunakan oleh para pengguna sebagai personal-recipes-composer. Dengan rendah hati kami ingin menjemput anda untuk bersama menyertai komuniti kami dalam menyumbangkan ilmu melalui platform Letsmasak.com.

    Untuk mendaftar, anda boleh berbuat sedimikian melalui url tersebut:
    http://letsmasak.com/register

    Oleh kerana masih tidak ramai yang tahu tentang kewujudan Letsmasak.com ini, maka kami ingin memohon jasa baik anda sekiranya sudi untuk menulis entry review tentang Letsmasak.com di blog ini. Kami amatlah menghargainya.

    Kami memohon maaf sekali lagi atas tindakan ini. Kami amat berharap agar komuniti Letsmasak.com akan berkembang justeru dapat dimanfaatkan oleh semua.


    Ikhlas daripada,
    Letsmasak.com

    ReplyDelete
  23. Hi,

    Pertama sekali, ingin kami memohon maaf kerana meninggalkan komen ini di blog anda dan tindakan ini boleh disalah anggap seolah-olah seperti spam dan kurang professional. Tujuan komen ini adalah untuk menyebarkan berita baik tentang pelancaran laman web Letsmasak.com.

    Letsmasak.com merupakan sebuah laman web resipi yang mempunyai pelbagai fungsi media sosial yang menarik. Melalui Letsmasak.com , komuniti pengguna dapat memanfaatkannya sebagai sebuah platform untuk berkongsi resipi, ilmu dan tip-tip masakan agar dapat dimanfaatkan oleh semua. Dengan design yang kemas, mesra pengguna, serta komuniti yang interaktif dan proaktif, Letsmasak.com sudah pastinya sangat selesa digunakan oleh para pengguna sebagai personal-recipes-composer. Dengan rendah hati kami ingin menjemput anda untuk bersama menyertai komuniti kami dalam menyumbangkan ilmu melalui platform Letsmasak.com.

    Untuk mendaftar, anda boleh berbuat sedimikian melalui url tersebut:
    http://letsmasak.com/register

    Oleh kerana masih tidak ramai yang tahu tentang kewujudan Letsmasak.com ini, maka kami ingin memohon jasa baik anda sekiranya sudi untuk menulis entry review tentang Letsmasak.com di blog ini. Kami amatlah menghargainya.

    Kami memohon maaf sekali lagi atas tindakan ini. Kami amat berharap agar komuniti Letsmasak.com akan berkembang justeru dapat dimanfaatkan oleh semua.


    Ikhlas daripada,
    Letsmasak.com

    ReplyDelete
  24. Kalau tk taruk ovalet tu rsenya jdi tk ?? Sbb semua bahan da ade cuma ovalet je xde...by the way ,thanks for the recipe ..I love it

    ReplyDelete
  25. Here is the unique collection of hilarious and ultimate Happy New Year 2015 Messages for Friends,Happy New Year Greetings Messages
    lets visit to get
    new year greetings 2015

    ReplyDelete
  26. Dah cuba, tapi tak letak oreo. Hehehe, memang sedap

    ReplyDelete
  27. banyak2 posting...mata saya tajam nampak yg ni. Mengiurkan...

    ReplyDelete
  28. alahai . sedapnya .... dh lama sngt nak buat aiskrim ni.. hehe

    ReplyDelete
  29. Assalamualaikum kak...nk tnya...bhn2 wt aiskrim ni d blend sampai pekat ke?sy blend hampir sjam xnmpk pekat pn..juz berbuih je ckit2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam..mungkin ada sukatan yang kurang kot..sepatutnya adunan dia akan jadi lembut dan gebu

      Delete
  30. feveret anak2 ni...tggu mode rajin dtg baru leh menerai buat aiskrim DIY ni :)

    ReplyDelete
  31. Saya nak buat ni, untuk menambah baik MOOD down..huuuuu~thankss

    ReplyDelete
  32. x pernah buat lagi, tapi teringin sangat nak buat,,,kita nak try resepi ni yer fizah

    ReplyDelete
  33. weeee nak buat lah pasni thanks thanks thanks kak <3333333333

    ReplyDelete
  34. Nk try buat la...ais krim.
    Klo jadi nk selalu buat hehehe
    ..

    ReplyDelete
  35. saya dah buat tiga kali dah tp tak menjadi pun . padahal sukatan pun hampir sama dgn sukatan yang awk tgh buat ni . pelik lh .mohon penjelasan

    ReplyDelete
    Replies
    1. setakat ni yang mencuba resepi ni menjadi..putar or blend lama tak? kalau ikut sukatan sepatunya menjadi je.

      Delete
  36. mudah dan sedap....

    jemput singgah blog saya
    http://85mutiarabeauty.blogspot.com/

    ReplyDelete
  37. wahhh, boleh buat sendiri. nak cubaaaa. hehe

    ReplyDelete

My blog is around for the long haul because I 'm really appreciate our relationships with one another above just about everything else. A blog entry isn’t just a block of text, but a slice of humanity and an opportunity to begin a real conversation.Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much!

DISCLAIMER


All content provided on this azhafizah.com blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of azhafizah.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

Blog Comments Policy

The owner of this blog reserves the right to edit or delete any comments submitted to this blog without notice due to :
1. Comments deemed to be spam or questionable spam
2. Comments including profanity
3. Comments containing language or concepts that could be deemed offensive
4. Comments that attack a person individually

This privacy policy statements is made on [January 23, 2017] and may have a change on the futures with or without notice. You should read this privacy policy on this page on the futures when updated.

[name=Azhafizah Md Nor] [img=https://scontent-kul1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-1/p160x160/14448782_10210636189243803_7128433474369868727_n.jpg?oh=4425e5a9103abc1ff3665fd0f83feec3&oe=58F1F071] [description=Married.Blogger.Graphic Designer.Johorian.B.Eng (Hons) Electrical & Electronics Engineering.UiTM.Untuk tempahan DESIGN, PENGIKLANAN, COLLABORATION, SPONSORSHIP, GUEST POST dan PRODUK REVIEW boleh emailkan ke :azhafizahmdnor@gmail.com] (facebook=https://www.facebook.com/AzhafizahMdNor) (twitter=https://twitter.com/Azhafizah) (instagram=https://www.instagram.com/azhafizah.mdnor/)

Blog Sihatimerahjambu

Follow @azhafizah.mdnor