Resepi Aiskrim Oreo Sedap dan Mudah

Resepi Aiskrim Oreo Sedap dan Mudah ni korang boleh cuba buat di rumah. Peminat Ais krim Mcflurry Oreo McD tu korang boleh cuba resepi mudah ni okay. Rasa dia sama je. Selama ni tengok orang buat je kan. Kali ni buat sendiri. Homemade  menggunakan bahan bahan simple dan cara buat pun memang mudah sangatlah.

Aiskrim Oreo Sedap

Bahan bahan Ais krim Oreo

1 tin susu cair
1/4 tin susu pekat.*kurangkan sukatan kalau nak kurang manis
1 Sudu camca esen vanilla
1 pakej biskut oreo
1 sudu besar Ovalett *make sure halal ye

bahan bahan Aiskrim Oreo

 Cara cara Buat Ais Krim Oreo

1. Asingkan biskut oreo dan krim

bahan bahan Aiskrim Oreo

2. Hancurkan biskut oreo sederhana hancur.

bahan bahan Aiskrim Oreo

3. Untuk adunan ais krim masukkan susu cair, susu pekat, esen vanilla dan ovalett ke dalam mixer dan putar adunan dalam 15minit. Kalau takde mixer boleh gunakan blender.

adunan aiskrim oreo

4. Kemudian dan nampak gebu dan berkrim masukkan separuh biskut oreo yang dah dihancurkan tadi ke dalam adunan. Putar lagi sehingga gebu dan berkrim dalam 5 minit lagi.

adunan aiskrim oreo

5. Adunan dah siap masukkan adunan ais krim ke dalam bekas. Fiza guna bekas kaca yang comel ni. Senang nak makan nanti. Sekali ambil satu balang kan.

Aiskrim Oreo Sedap
6. Boleh taburkan baki biskut oreo tadi di atas ais krim
ais krim oreo

7. dah siap tutup bekas dan simpan dalam peti ais. Tunggu sehingga ais krim sejuk beku dan sedia untuk di makan :)

ais krim oreo

Petang semalam Fiza buat hari ni dah boleh rasa rasa kesedapan ais krim ni. Kena tunggu beberapa jam lagi supaya ais krim tu betul betul macam ais krim. Lepas ni kalau rasa esok nak makan ais krim kena buat hari ni sebab ambil masa nak tunggu sejuk beku kan. Apepun rasanya memang sama macam McFlurry Oreo tu.

Lepas ni nak cuba buat untuk flavour yang lain pulak guna fresh milk nampak putih sikit. Lagi puas hati makan buat sendiri kan.. Terjamin bersih dan sedap gitu :)

with love,
Sihatimerahjambu

Comments

  1. wah cantiknya bekas2 eskem tu, bertambah selera nak makan eskem...hik hik hik...

    ReplyDelete
  2. Wah,..nampak sedap la Fiza..lagi2 bubuh dalam bekas gitu..:)

    ReplyDelete
  3. Mudah je sebenarnya kan cuma tahap kerajinan tu kna tinggi hhee

    ReplyDelete
  4. sedapnyee.. kena beli blender dulu baru boleh buat.. terliur dibuatnye..huhu

    ReplyDelete
  5. dulu kerap gak buat sebab ada demand.. tapi, tak pernah try yg oreo pnya.. blh try setelah "melihat" keenakkannya...

    ReplyDelete
  6. dapnyeee..mmg dh lama tringin nk mkn..tp sbb boikot mcD so gagahkan jgk xnk beli..nk try la nnt..nmpk mcm senang je..tq fiza..akak dh copy resepi..

    ReplyDelete
  7. kalau sedap macam nie... sure hari-hari kena buat

    ReplyDelete
  8. terima kasih fizah... kongsi resepi. boleh akak buat untuk anak-anak dan mak anak2 jugakk hehehw

    ReplyDelete
  9. betul tu... kalau kita buat sendiri in shaa Allah terjamin kebersihan dan halalnya.

    ReplyDelete
  10. sedapnya.... menarik sangat bubuh dalam bekas tu..

    ReplyDelete
  11. senang nya nak buat.. since akak dah pangkah McD, boleh lah akak try Mc Flurry recepi Fiza

    ReplyDelete
  12. wah...nampak sedap la...tgok macam senang jer nak buat....tp tu la..kalau akak yang buat sure x jadi...

    ReplyDelete
  13. Dlm perancngn nk buat aiskrim sndiri.. Thank share resepi..

    ReplyDelete
  14. simple je rupanyaa....xpernh buat aiskrim sdri

    ReplyDelete
  15. Kalau tk taruk ovalet tu rsenya jdi tk ?? Sbb semua bahan da ade cuma ovalet je xde...by the way ,thanks for the recipe ..I love it

    ReplyDelete
  16. Dah cuba, tapi tak letak oreo. Hehehe, memang sedap

    ReplyDelete
  17. alahai . sedapnya .... dh lama sngt nak buat aiskrim ni.. hehe

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum kak...nk tnya...bhn2 wt aiskrim ni d blend sampai pekat ke?sy blend hampir sjam xnmpk pekat pn..juz berbuih je ckit2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam..mungkin ada sukatan yang kurang kot..sepatutnya adunan dia akan jadi lembut dan gebu

      Delete
  19. feveret anak2 ni...tggu mode rajin dtg baru leh menerai buat aiskrim DIY ni :)

    ReplyDelete
  20. Saya nak buat ni, untuk menambah baik MOOD down..huuuuu~thankss

    ReplyDelete
  21. mudah dan sedap....

    jemput singgah blog saya
    http://85mutiarabeauty.blogspot.com/

    ReplyDelete
  22. Lamanya tak homemade aiskrim oreo ni . Bila terbaca entri ni , mwronta ronta nak buat . Hujung minggu ni kalau free boleh la merasa aiskrim oreo

    ReplyDelete

Post a Comment

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi kata-kata maki hamun atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.