Tempat Tempat Menarik di Cameron Highland

Antara Tempat Tempat Menarik di Cameron Highland yang Fiza sempat pergi sikit je la sebab tak cukup masa bercuti sehari je pun. Tak cukup masa bukan apa sebab dah buang masa dengan jammed kat Cameron tu lagi² kat kawasan brinchang dan tanah rata.

Habiskan masa hadap jammed je la. Dahlah tu cuaca agak panas kawasan tanah tinggi ni, kawasan tanah rendah lagi lah kan. Ingatkan boleh jimat minyak dengan tidak menggunakan air cond tapi tidak. Kena jugak guna air cond di tempat sejuk kalau tak bersauna dalam kereta lah jawabnya.

So disarankan JANGAN PERGI CAMERON HIGHLAND masa MUSIM CUTI SEKOLAH. Yelah kalau yang ada anak tu memang meragam lah jawabnya. Boleh hilang sabar jugak dan boleh merosakkan mood cuti. Kena betul betul plan kalau nak bercuti biar kena masa. Bawak anak² jalan on weekend ke sini pun boleh, takdelah sesak sangat kan.

Ini kali kedua ke Cameron, ingatkan takde lah jammed. Tak expect pun boleh jammed melekat macam tu sekali. Rasanya on weekend sana sini jammed kan even kat highway pun. Sabar  jelah~ Bila masa dah berkurangan, So cuma sempat pergi ke tempat tempat dekat je la.

1. Ladang Teh Boh Sungai Palas.
-Masa ni pergi waktu petang dalam pukul 6 petang sampai sini sebab jammed. So terlepas lah nak pergi masuk ke dalam lagi sebab gate dah tutup pukul 4:30pm. Hanya amek gambar kat kawasan ni je la. 

Ladang Teh Boh Sungai Palas

Ladang Teh Boh Sungai Palas


Ladang Teh Boh Sungai Palas

Aktiviti selfie kena ada eh?
Ladang Teh Boh Sungai PalasLadang Teh Boh Sungai Palas

2. Royal Berry Farm
-Lepas balik dari Ladang Teh, still lagi jammed. Kebetulan berdekatan dengan jammed tu ada Royal Berry Farm, So singgah je la dari tempuh jammed. Kat sini pun tak sempat nak self pick up strawberry sebab dah closed waktu memetik. So jalan jalan dalam tu je la. Masuk kat sini FREE je.

Royal Berry Farm

Royal Berry Farm

Royal Berry Farm

Jangan lupa merasa strawberry bersalut chocolate. Sedap betul fresh strawberry bersalut chocolate ni makan petang petang. 1 cucuk ni RM2.00.
Royal Berry Farm

3. Pasar Malam Brinchang.
Kerana tak nak lepaskan peluang ke Pasar Malam Brinchang terpaksa gagahkan jugak hadap jammed lagi. Plus, nak beli makanan untuk dinner sekali. Hampir 1 Jam jammed sampai jugak kat pasar malam ni. Nak cari parking pulak satu hal. 2- 3 kali pusing baru dapat parking itupun jauh menapak naik bukit pulak tu. Phew~

Orang terlalu ramai dan sesak gila so beli makanan je la. So takdelah snap snap gambar pun.

4. Kea Farm
Singgah sini shopping beli strawberry,sayur dan sourvenir. Macam macam ade, nak membeli kena survey dulu harga sebab setiap  kedai berbeza harganya. Tapi Fiza tak pusing pusing sangat sebab cuaca panas, orang ramai dan nak cepat balik je.

5. Ladang Teh Boh, Ringlet.
 Kat sini tak singgah lalu je. Kalau singgah lagi lambatlah kan nak sampai.


Itu je la antara tempat menarik yang sempat Fiza singgah selama satu hari kat Cameron Highlands. Sehari memang tak cukup nak pergi semua tempat. Banyak lagi tempat menarik. Antaranya :

6. Taman Agroteknologi Mardi, Tanah Rata.
7. Kg.Tradisional Taman Sedia, Tanah Rata
8. Ladang Teh Bharat, Tanah Rata
9. Gunung Brinchang 
10. Gunung Berembum
11. Cactus Point.

Ada lagi tak tempat menarik kat cameron ni selain yang di listkan di atas? On the way balik tu Jangan lupa singgah di Lata Iskandar. Air terjun yang cantik ni.
Lata Iskandar

So far percutian sehari kali ni agak tak best la dengan keadaan hotel, kesihatan tak berapa okay tambah pulak jammed teruk kat atas tu. Tapi kira okaylah sebab dapat spend masa bersama habiskan cuti bawak sekali anak buah. Kira bermakna jugak ni. Kenangan :)


with love,
Sihatimerahjambu

Comments

  1. teringin nak kesana,tapi tak taulah bila...hehehe..tapi sayanglah kalau pergi habiskan masa dengan jammed tu kan...

    ReplyDelete
  2. sesuai utk bercuti dan tenangkan fikiran

    ReplyDelete
  3. Seronok tengok Fiza bergumbira ambik gambar hehehe..
    kalau ke CH sure lah kena ambik gambar degan ladang teh ye dak..

    ReplyDelete
  4. kalau kat kampung ni tiap minggu pergi..teringat first dating dekat lata iskandar tu..hehe..zaman mula2 blajar bercinta dulu2..haha

    ReplyDelete
  5. ai p cameron every month.....sebabnya CH sangat simbolik ngan ai n kisah kawen ai..hahhaha btw ladang teh boh sg palas tu tutup every monday tau. :)

    ReplyDelete
  6. lata iskandar mesti singgah sbb anak2 akk geram tengok...hhee

    ReplyDelete
  7. bestnyee + cantik nyee permandangann! :'D

    ReplyDelete
  8. weeee..sedapnya strawberi coklat..akak aritu ms pegi sn musim panas sket..strwbry die jual longgok2 je..memang murah sgt..tp xjln2 sgt pun sbb jem sgttt..time cuti skolah biase la..

    ReplyDelete
  9. sis, kita pon pergi last weekend. Sis tak pergi Lavender Valley? Ala syygggg!

    ReplyDelete
  10. Wah seronoknyerrr BERCUTI !!!
    Lama dah tak pergi sana ..
    last pergi masa Iman setahun ..
    Akif pon tak pernah jejak kaki lagi kat sini ..

    ReplyDelete
  11. Azwar pun baru balik dari Cameron..hehe..Lebih ok bercuti dekat Langkawi kot.. xD

    ReplyDelete
  12. Nice sharing... Mmg tahu dh.. Time cuti.ramai org..

    ReplyDelete
  13. strawberry bersalut coklatt.. yeahh ! nyummy nyummy.. sodapp

    ReplyDelete
  14. waaaa..dah laam xpegi CM fiza huhuu..oo padan fiza xdpt dtg bcuti dgn family eh :)

    ReplyDelete
  15. alaa.... bestnyaa... bila la nak g cameron ni... bestnya review di sana

    ReplyDelete
  16. So after this jgn pergi bila time cuti sekolah....

    ReplyDelete
  17. bestnya dpt pergi sana,
    saya x pernah pergi lagi...
    suatu hari nanti akan sampai jugak...
    huhuhuu

    ReplyDelete
  18. Cantik...
    Nk sahre promosi Airasia...

    http://nazribcm2012.sharethisstory.net/my-852398-5736

    ReplyDelete
  19. Selamat Sejahtera,

    Artikel anda memang baik! Bolehkah anda luangkan sedikit masa untuk layari laman web kami http://perkhidmatan-lamanweb.operion.com.my/ ?

    Syarikat kami mengadakan promosi yang hebat! Operion servis untuk membina laman web E – Dagangan dan juga web informasi.

    Operion menyediakan perkhidmatan dan reka bentuk laman web,aplikasi e-dagang untuk mengukuhkan perniagaan dan strategi pemasaran internet anda.

    Terima Kasih. :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi kata-kata maki hamun atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.