Koleksi Ucapan Selamat Hari Raya

Hari ni nak share Koleksi Ucapan Selamat Hari Raya. Sangat berguna kalau dah takde idea sangat nak buat design kad raya kan. Credit untuk froyo share koleksi ucapan versi SMS setelah Fiza googling. Itu versi lama lah, Fiza edit bagi baru untuk tahun 2014 ni okay.


So bolehlah guna ayat yang sesuai untuk kad raya. Nak lagi kreatif, tukarkan kepada perkataan sendiri yang mana sesuai. Amboiii, dah sampai mood raya pulak dah. Bukan apa, dalam sibuk design kad raya bab ayat tu mesti blank. So cari idea sikit dari sini.

Kalau dilipek sebosar kuku
Kalau dibontang sebosar alam
Kok hilang dicaghi
Kok hanyut dipinteh
Kok tonggolam disolam
Datang biarla nampak muko
Kok poei biarla nampak belakang
Jauh diimbau,dokek digamit
Seuntai salam,sojambak kato
Dogup bicagho,meghisik raso
Salam Aidilfitri Maaf Zahir & Batin 

Ketupat pulut di atas para
Hendak direbus di tepi perigi
SMS dihantar pengganti kad raya
Tanda ingatan tak luput di hati
Selamat Hari Raya Aidilfitri, Mohon maaf Zahir & Batin

Masak lemang sambil berdiri
Hendak makan di Aidilfitri
Nak hantar kad raya posmen dah cuti
SMS sahaja dapat ku beri
Bukan lupatradisi tapi ikut teknologi yang ada dihujung jari
Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir & Batin

Biar hati sejernih air, jangan pula dipenuhi lumpur,
Kalau salah saya belum berakhir, diharap diampun dgn rasa bersyukur
Jika budi dipenuhi ikhlas, jgn ia disulam tuba,
Jika ada salah yg belum dibalas, harap diampun di hariraya
Biar amarah disunting senyum, ibarat pekerti disulam kasih,
Diharap dihalal makan dan minum, ibarat rezki yg tidak disisih
Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir & Batin

Anak Cina Sungguh lawa
Jadi Pelukis di bawah pohon
Andai kataku menusuk jiwa
Jari disusun maaf ku pohon
Selamat menyambut Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir & Batin

Sebelum  Äidilfitri datang
Sebelum  Ramadhan pergi
Sebelum operator bz
Sebelum  SMS asik pending
Sebelum  kredit habis
Nak wish awal², Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir & Batin

Bila raya line bz gila
Masa tu maki pun tak guna
Maxis, celcom, digi semuanya sama
Orang bijak tak yah tunggu raya
Ucap sekarang pun boleh apa
Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir & Batin

Di Aidlfitri ini, maafkan andai ada
TERsalah,
TERsilap,
TERumpat ,
TERsengaja atau tidak,
Moga kita telah mendapat keampunan,rahmat di Ramadhan lalu. 

Dalam kerendahan hati, ada ketinggian budi
Dalam kemiskinan harta, ada kekayaan jiwa
Dalam kelembutan lidah ada juga keterlanjuran kata
Dalam gurau & senda tentu ada khilaf & dosa
MOHON AMPUN & MAAF DI ATAS SEGALANYA
Selamat Hari Raya Aidilfitri
Moga silaturahim diberkati Allah 

Jambangan indah lg berseri
Menjadi hiasan di Aidilfitri
Sms dikirim pengganti diri.
Tanda ingtan  tak lupa dihati
Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir & Batin

Pelita diletak diatas para
Hendak dinyalakan d tepi perigi
SMS dhantar pengganti kad raya
Tanda ingatan di Aidilfitri
Salam tulus Ikhlas

Ramadhan telah kita tinggalkan, hampir menjelma syawal mulia
Aidilfitri berbahang gembira, di sambut dgn rasa suka
Di kesempatan ini saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf zahir dan batin 

Tiba kita di musim perayaan
Ramai juga yang shopping sakan
Salam lebaran daku ucapkan
Di hari raya saling bermaafan
Salam Aidilfitri, Maaf zahir dan batin

ISNIN cari SELASA
Nak tanya nampak tak RABU
Agar ingatkn KHAMIS, bagitau
JUMAAT, supaya tak lupa
Mesej kat SABTU, yang AHAD dah raya!!
Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri MaafZahir dan Batin

Kian Berlabuh Tirai Ramadhan
Lambaian Syawal Kian Dinanti
Luhur Hati Ikhlas Kemaafan
Semoga Kesalahan Dimaafi
Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin

Di Aidil Fitri Mulia
Maaf Dipinta andainya TERkasar Bahasa TERsilap bicara TERmarah yg tak kena TERtanya yang tak tentu hala TERsasul yang tak sengaja TERpukul kat mana² TERpinjam harta benda TERmoody tak semena² TERumpat bila² dan macam² lg yg TERsalah dan TERsilap. SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI

Pelita indah lagi berseri, menjadi hiasan di aidil fitri, SMS dikirim pengganti diri, tanda ingatan tak layu di hati, SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI, MAAF ZAHIR BATIN

Ada ketikanya…
MATA silap memandang, TELINGA slh mndengar, LIDAH trlnjur brkata, FIKIRAN khilaf mnafsir, dan HATI silap mnduga. Mohon maaf atas segalanya, Salam Aiil Fitri.

Sepuluh jari tersusun rapi,
Bunga melati pengharum hati,
SMS dikirim pengganti diri,
Memohon maaf setulus hati,
Mohon Maaf Zahir Dan Batin.

Malam-malam lihat lampu jalan,
Tengok-tengok hantu raya,
Hati-hati diatas jalan,
Supaya selamat pulang beraya.

Bulan ramadhan bulan yang mulia,
Di sambut dengan hati yang gembira,
Kini syawal semakin menjelma,
Tangan ku hulurkan maaf dipinta…

Ada mata pandanglah keindahan,
Ada mulut berbudilah pertuturan;
Ada hati berilah kesayangan,
Ada salah silap silalah maafkan.

Aidilfitri hari kemaafan
Menghapus kesalahan sesama insan
Memupuk perpaduan sesama ehsan
Mengikat tali keakraban

kuih makmur kuih tat
mari makan sama ketupat
bukan je selamat hari raya tapi hari raya yang slamat
itu yang perlu kita ingat

Terlebih bisa tutur bicara,
Disimpan jangan ampun dipinta,
Syawal dinanti kan kunjung tiba,
Ikhlas dari hamba yang cantik jelita.

Cincin disarung hati berdebar
Jarinan lembut wajah terhias
Ramadan disambut penuh sabar
Aidilfitri disambut dengan meriah

Saidina Affan menyusun kata
Tutur peri yang aulia
Maaf-bermaafan sesama kita
Di Aidilfitri yang mulia

Buah pauh ditengah bendang
Jadi dagangan ditengah kota
Saudara jauh datang bertandang
Bermaaf-maafan sesama kita

Sungguh rendang pohon rumbia
Tempat persinggahan sianak kera
Ketupat rendang sudah tersedia
Jemputlah semua menjamu selera

Sungai disusur sehari-hari
Dalam gelap menangkap ikan
Kami menyusun sepuluh jari
Salah dan silap harap maafkan

Disisir diandam dengan cekap
Potong rambut pelbagai gaya
Puasa sebulan sudahlah lengkap
Kita menyambut Hari Raya

Negara kita aman sentosa
Jangan dilupa orang terinyanya
Makan sudah baju bergaya
Orang fakir jangan dilupa

Masak udang dan gulai ketam
Pembasuh mulut kuih keria
Berbunyi mercun berdetum detam
Riang gembira dihari raya

Adik tersayang segak bergaya
Mengait kuih di atas para
Suasana riang di hari raya
Bermaaf-maafan riang gembira

Menyeberang lautan melintas negeri
Terbang jauh dari Itali
Datuk nenek muka berseri
Anak cucu telah kembali

Gua Niah pintunya lebar
Dayak dusun jadi penjaga
Datuk nenek tidak tersabar
Kuih tersusun di atas meja

Memukul gendang pelbagai gaya
Amat meriah riang gembira
Ramai bertandang di hari raya
Tersenyum riang sanak saudara

Sebelum lidah keluh,
sebelum hati kembali membeku,
sebelum tangan kaku & sulit hanya untuk sekedar minta maaf lewat sms
& sebelum semua operator sibuk..
MOHON Maaf atas semua khilaf yg ku lakukan

Buat meriam pasang pelita,
Asap keluar bunyi tak de,
Ucapan raya maaf dipinta,
Harap tak de yang mengguris jiwe.

Masak lomak cili api
Campo dongan ! daun turi
Hari rayo kolumpo sopi
Tinggal penyamun dongan pencuri
(org kolumpo jgn kocik ati!!)

secebis kasih membuatkan kita sayang
seucap janji membuatkan kita percaya
sedikit luka membuatkan kita kecewa
tapi sebuah persahabatan selamanya bermakna
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR DAN BATIN

Pulau Pandan jauh ke tengah
Gunung Daik bercabang tiga
Makan sudah bersalam pon sudah
Duit raya takkan dah lupa.

Gulai tempoyak ikan mayong
Deroyan busok tebok tupai
Pandu hemat ingat kampong
Asal teman selamat sampai


with love,
Sihatimerahjambu

Comments

  1. hehe terbaik....nanati nk dekat raya boleh whatsapp je pilih ucapan ni semua...kehkeh

    ReplyDelete
  2. boleh letak dekat dalam kad raya tahun nie

    ReplyDelete
  3. nak kad raya..hihi.. ayat2 nie selalu dpt time malam raye..hihi.. nak bookmark la..hihi

    ReplyDelete
  4. sangat bagus koleksi ucapan selamat hari raya
    terima kasih sudi berbagi

    ReplyDelete
  5. banyak sangat ni.. x tau nk pilih yg mane, ehehe

    ReplyDelete
  6. fiza...nk kopipes..sng nk bg kt wasap nnt..hihi

    ReplyDelete
  7. wah..awal benor ni ucapan ari raya keluar dah

    ReplyDelete
  8. lanie semua send by wechat, whatsapp pulak kan..hehe..

    ReplyDelete
  9. banyak collection tu nanti kalau tak ada idea nak wish mcm mana boleh copy&paste :D

    ReplyDelete
  10. Wah wah wah dah ada keluar ucapan SELAMAT HARI RAYA hehehee.....

    ReplyDelete
  11. lepas ni mudah sikit nak bagi ucapan boleh tgk kat sini jerr hehe.

    ReplyDelete
  12. kalau buat kad raya tu jgn lupa sy ye..hehhe.. =) salam ramadhan dear

    ReplyDelete
  13. bleh la buat smpanan tuk rya ni ..hehe

    ReplyDelete
  14. wahha boleh guna nanti..hee thanks

    ReplyDelete
  15. terbaiklah.. itu la semalam jijah pon blank nak buat ayat kad raya..hahaha

    ReplyDelete
  16. Mmg kreatif betul org yg cipta ayt ni..

    ReplyDelete
  17. yup, kdg2 blur jgak nk tulis apa utk ucapan raya, hikk...

    ReplyDelete
  18. kalau dulu waktu zaman smart phone belum wujud, bercambah sms yg mcm2 rupa muncul.. rindunyaaa..:)

    ReplyDelete
  19. pecah kaca pecah gelas
    sudah baca harap balas hihihih

    ReplyDelete
  20. Nice sharing!!!! blh la guna utk raya tahu depan hehehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.