Bercuti di Bayfront Hotel Port Dickson. Cantiknya Permandangan Laut!

Friday, July 03, 2020

Percutian 2 hari 1 malam di Bayfront Hotel, Port Dickson tanpa dirancang. Bayfront Hotel, Port Dickson hotel near beach antara hotel murah Port Dickson. Port dickson recommended hotel untuk kau orang yang suka menikmati keindahan tepi pantai yang cantik.

Memanglah Grand Lexis Port Dickson, Avillion Port Dickson lebih dekat dengan laut tapi ikut bajet sendiri belum ke tahap tu lagi. Kalau ada orang sponsor lain cerita dia. Nak booking port dickson chalet Fiza lebih prefer hotel.

Memang teringin sangat nak bercuti selepas terperap lama stay home. Nak rancang awal-awal haritu masih lagi PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dan PKPB (Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat). Memang tak boleh buat apa, stay home je lah.

Sejak PKPP (Pergerakan Kawalan Pergerakan Pemulihan) ni banyak perubahan normal baharu yang boleh kita buat dan kenalah mengikut SOP yang ditetapkan. Syukur angka pertambahan kes baru makin lama makin kurang. Bila angka zero, barulah kita boleh tarik nafas lega sikit dan banyak benda kita boleh buat ke sana ke sini.

Bila tahu PKPP ni boleh bercuti, terus rasa macam nak bercuti nak release stress bila dah berbulan-bulan stay home je. Kebetulan Birthday husband 30 June, sekali bercuti untuk celebrate birthday husband. Kiranya masa sedang elok untuk pergi bercuti.

Gigih cari hotel semua. Dah decide barulah cakap dekat husband. Tak surprise pun lah sebab husband yang akan booking via agoda. Fiza cuma cari dan bayar je lah. Birthday treat kan. Survey punya survey hotel, berkenan betul dengan Bayfront Hotel ni sebab ada balcony menghadap permandangan laut yang cantik! 

seaview from balcony

Fiza ni pantang nampak laut, terus rasa macam release terus segala stress. Siapa suka laut, kita geng! Fiza pilih Port Dickson sebab Port Dickson beach semua view dia cantik. Dekat pun dekat dengan rumah. Seremban je kot. Lebih kurang setengah jam dah sampai. Kalau tak jammed lah.

Bayfront Hotel, Port Dickson Hotel Near Beach.

Bayfront Hotel ni tak besar mana dan tak tinggi mana. Setingkat je pun. Mula tu macam tak best juga stay Hotel yang hanya setingkat cuma. Tak privacy lah kalau lepak dekat balcony tu kan. Tapi disebabkan this hotel near beach terus rasa macam best dah Bayfront Hotel ni.

Frontview Bayfront Hotel

Nearest Essentials

Selain berdepan dengan pantai, banyak kemudahan lain yang berdekatan. Dekat dengan Starbucks, McD, tealive, 7 Eleven, Mykori, Maybank,, Pasaraya TF dan banyak lagi. Turun bawah jalan kaki je senang. Tak jauh mana.

Signboard Bayfront Hotel


Entrance lobby Bayfront Hotel

Hotel Lobby

Check in start pukul 2 petang tapi sebab lambat sampai. Lebih kurang pukul 3 lebih baru sampai dan check in. Urusan check in kejap je lebih kurang 5 minit macam tu. Kamiorang je pun yang check in masa tu. Bercuti pada weekdays tak ramai orang dan mungkin masih PKPP ni belum ramai yang bercuti lagi. 

Memang suka pilih cuti weekdays sebab tak ramai orang. Elok juga tak bersesak dalam tempoh PKPP ni. Suka tengok dekorasi hotel lobby Bayfront Hotel ni. Nampak tu ada garisan tu. Kalau ramai kena lah beratur dan ikut SOP. Cuti cuti juga, SOP jangan dilupakan.

Hotel Lobby
Macam biasalah dalam bilik disediakan air, mug, sudu, cerek elektrik dan juga teh uncang. Bolehlah mengeteh ke mengopi malam-malam dan untuk breakfast.


Bilik Luas dan Bersih

Masuk masuk je, sebelah kiri open wardrobe, table top dan bilik air. Ada beberapa hanger yang tak boleh ditanggalkan. Orang tak berapa tinggi macam Fiza memang strunggle lah nak menggantung baju. Husband lah jadi mangsa tukang gantung baju. Hihi

Open wardrobe, table top and bathroom

Kalau stay mana-mana hotel, kebersihan tu paling penting. Sebab kalau bilik tak bersih memang spoil mood bercuti. Betul tak? Sangat puas hati dengan kebersihan bilik Bayfront Hotel ni. Bau bilik pun wangi. Tak ada bau-bau yang kurang menyenangkan. So far kebersihan masih di tahap yang bagus.





Kau orang tengok bilik ni luas ke tidak? Untuk kami berdua kira luas dah ni. Makeup table pun ada tapi nak makeup tu kurang yakin dengan pengcahayaan lampu kuning ni. Kena juga make up dekat sliding door baru puas hati. Siap-siaplah bawa cermin sendiri ye.


Sambil berehat dalam bilik bolehlah layan TV. Husband je yang sempat layan TV. Fiza dok layan view kat luar tu je. Tak berminat tengok TV. Kat rumah pun jarang tengok TV apatah lagi bercuti. Itu bukan Fiza lah. Lebih baik layan view laut kat luar tu.



King size bed
Sumpah suka gila dengan permandangan laut bila lepak dekat balcony ni ha. Duduk lama sambil menikmati permandangan laut lama lama pun tak pe. Tak ada hal lah. Sepanjang stay Bayfront Hotel ni, tak kemana-mana pun kamiorang. Hanya lepak kat bilik dan balcony je. Keluar pun turun bawah pergi 7 Eleven, tealive dan jalan jalan tepi pantai je.



Oh ya, kat bawah pun ada kedai kek King's. Tak perlu susah payah nak beli kek untuk husband. Beli je kat bawah. Fiza beli slice je lah. Nak makan pun berdua je kan. Beli Red Velvet Cake dengan Salted Caramel Cake. Dua-dua sedap!


Kononnya nak tunggu malam baru celebrate birthday. Tapi tak sempat ke malam, tempting dengan kek Red Velvet ni. So husband kata makan dulu lah. Lagipun tak ada peti ais nak simpan kek pun. Fiza pun ON je lah. Bab makan jangan ditolak. Tak sabar juga nak tunggu malam makan kek. Dahlah Red Velvet tu paling favourite.

Ni siapa punya birthday ni? Beli kek ikut taste sendiri. Alah, husband pun suka Red Velvet juga. Takyah gaduh-gaduh. Citarasa sama! Petang-petang sebelum maghrib kononnya nak tengok sunset view. Sekali non hado sunset. Tak ada rezeki lah kan.


Seronok dapat lepak kat balcony sambil menikmati angin sepoi sepoi bahasa tepi pantai dan menikmati keindahan laut. Walaupun tak ada pantai berpasir ada tambak batu. Kira okay dah tu kan. Ikutkan nak je lepak tepi pantai dengan walking trail tu. Ramai je lepak-lepak kat situ. 

  
Malas nak turun, why not lepak dekat balcony je. Sambil lepak sambil berangan. Kalau ada rumah tepi pantai macam ni tentu seronok kan! Tak salah berangan. Berangan kan percuma.


Malam tak keluar mana, lepak lagi dekat balcony enjoy view malam pulak walaupun tak nampak pantai. Haha..ini baru baru menikmati cuti dan rehat. Esoknya before pukul 12pm check out. Pagi tu tak keluar mana, sarapan roti je beli kat 7 Eleven. Sayang betul nak tinggalkan bilik dan view laut tu.

Ikutkan nak je extend cuti. Survey juga hotel yang lain kononnnya nak extend cuti. Tapi cuti pun masih kena fikirkan kerja yang masih pending tu kan. Marilah pulang ke rumah. So far sangat puas hati stay di Bayfront Hotel Port Dickson ni.


Sesuailah untuk bercuti honeymoon ke atau bercuti dengan family dan kawan-kawan. Bilik luas dan bersih. Harga pun semalam RM116 macam tu sekali tax dan tolak points agoda. Masih okay lah kan harganya untuk bilik seaview ni. Bilik hotel yang seaview ni selalu rate dia lebih dari seratus lebih. Ke?

Happy dapat bercuti setelah terperap lama. Ikut plan, masa birthday Fiza bulan February haritu nak bercuti. Tapi ye lah kan, belum sempat plan lagi masa tu dah pandemik dah mula merebak dan lepas tu baru PKP bermula. Kita hanya merancang, Allah yang menentukan. 

Kalau kau orang suka pantai dan nak bercuti di Port Dickson tu boleh lah cuba menginap di Bayfront Hotel. Recommended! Thank you Bayfront Hotel for your service.

Bayfront Hotel

1-1-3A Persiaran Waterfront, PD Waterfront Port Dickson, 71000 Port Dickson, Port Dickson Waterfront, Port Dickson, Malaysia, 71000 

Popular Landmarks

Alive 3D Art Gallery
Kota Lukut
Army Museum
Teluk Kemang Beach
Upside Down Art Gallery
Blue Lagoon Beach
Cape Rachado Lighthouse


16 comments

  1. Tandas siap ada tuala berbentuk kipas.
    Nampak ekdlusif hiasan dalam bilik dan tandas.

    ReplyDelete
  2. happy birthday Aidil :)
    wow..pintu toilet dia heheee, transaprent gitu

    best juga sekali2 release ape yg patut kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Shida. pintu shower je transparent shida :)

      Delete
  3. SELAMAT BERCUTI...WAHHHH...seronok bercuti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kak. cuti dokek yo. sehari pun jadilah.

      Delete
  4. Bestnya dah pergi holiday. Waaaa.. Bila lah boleh p trip family. Masa pkp cuti suami beku jdi frontliner. Skrg pon masih xdpt cuti. Jeles tgk

    ReplyDelete
    Replies
    1. holiday paling dekat je ni. harap nanti akak dapat bercuti juga. aaminn

      Delete
  5. arghhhh best nyaaaaa nak bercuti jugakkkkkkk kat siniiii

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.