Aduhaiii... bila tiba musim buah kalau tak balik kampung memang rugi! Minggu lepas balik kampung, tengah musim segala buah ada. Rezeki musim buah dalam satu masa memang untung sangat. Paling yang dicari adalah raja buah, buah durian lah apa lagi kan. Itu paling nak makan tu. Selain buah durian, ada buah manggis, buah rambutan, buah langsat dan buah kundang.


Buah manggis ni berhantu betul. Makan satu mesti nak makan lagi. Boleh hadap sebesen sorang dibuatnya kalau tak ada orang tegur. Haha! Tapi makan banyak, terima lah padahnya kalau batuk ye. Rambutan pun sama, kalau makan banyak boleh mengundang batuk tak sudah. Rezeki musim durian kali ni dapat makan durian sedap. 

Yang tak sedapnya bila bawa balik durian letak dalam bonet kepanasan, bila keluarkan dari bonet dah merekah tak sedap dah. Lebih suka makan fresh baru gugur dari pokok tu. Kalau dah merekah dan masam tu memang buat tempoyak je lah. At least berguna juga kalau bawa balik buah durian ni. Boleh buat sambal tempoyak daun kayu ke kan.


Kalau duduk lama lai kat kampung tu memang hari-hari kenyang buah je lah. Pagi-pagi breakfast dah makan durian. Rare betul! Bila balik pula, penuh bonet kereta dengan buah je. Bau durian tu memang menusuk semerbak satu kereta. Hadap je lah ye. Mak abah kita ni kalau boleh semua nak dibekalkan bawa balik. Ini pun dah tolak macam-macam. Ini saja lah nak mampu bawa balik.


Nanas N36 tu beli masa singgah Aye Hitam hari tu pergi Johor Bahru. Memang sentiasa musim je kat Ayer Hitam tu. Rangup dan manis. Katanya baka baru. So saja beli nak cuba. Memang rangup dan manis. Selamat dua biji dah buat pajeri nanas. Harap-harap balik raya haji nanti ada lagi musim buah ni. Sejenis yang suka makan buah tempatan. Kat kampung kau orang tengah musim apa sekarang ni?


Saeng il chuk ha ham ni da Althea! Happy Birthday Althea! you're 4 years old now. Wishing you lots of success in the years ahead. Seperti yang dijanjikan, Fiza nak kongsikan tentang Magical Althea Turns 4 Birthday Carnival yang sedang berlansung sekarang ni sehingga bulan August nanti. Nak tahu apa dia? Memang magical sangat.


Setiap pembelian akan diberikan limited edition Carnival box, birthday kits(balloon and Canival ticket lucky draw) dan juga hadiah dengan pembelian tertentu. Bukan itu sahaja, ada pelbagai contest yang Althea adakan. Boleh menang points shopping dan hadiah paling best #FlyMeToKorea untuk dua orang yang bertuah. Wahh, untung sangat kalau shopping di Althea sekarang ni.

MAGICAL ALTHEA TURNS 4 BIRTHDAY CARNIVAL
  • Althea's Limited Edition Carnival Box, Balloon, Carnival Lucky Draw Ticket*
  • Althea Lollipop (gift-with-purchase)*
  • Althea's birthday sales & promos on the website*
  • Contests on Althea's Facebook and Instagram to win shopping points
  • Althea's #FlyMeToKorea contest (A round trip + Lotte World tickets for two)
Cute Pink Balloon

Carnival Ticket Lucky Draw


Lollipop Pen-Gift with purchase
Selain Lollipop pen, ada juga Ice-cream shower collectables gift. Best kan dapat free gift dengan pembelian ni. Limited edition pula tu. Dan tak rugi membeli sambil join contest. Mana tahu ada rezeki boleh menang hadiah. Mohon ada rezeki lah menang salah satu hadiah dari Althea.

My Althea's Collection Boxes 
Okay, tak seronoklah kalau tak kongsi berita gembira ni kan? Jadi, jom rasakan bersama Magical Althea Turns 4 Birthday Carnival ni. Nak tengok lagi apa yang best dan nak sertai contest sempena birthday Althea ni, check out Althea's websiteFacebook and Instagram


#AltheaTurns4 #AltheaKorea #AltheaCarnival #FlyMeToKorea

Yeay! Althea box baru yang Fiza nantikan dah selamat sampai. Super duper happy bila nampak parcel pink Althea ni. Fiza order 1 July dan selamat sampai 6 July. Kali ni hanya 5 hari je menunggu parcel dari Korea. Super fast delivery lah. Biasanya seminggu lebih baru sampai. Fiza beli apa lagi ni??? Jom Unboxing Althea Beauty Haul 18.0 sempena Althea Turns 4.



Bila sampai birthday Althea, of course lah ada Limited Edition box dan sempena birthday Althea, limited edition box diberi nama Carnival box. Selain box yang comel lagi menawan ni, ada birthday kits dan juga gift with purchase. Next entri Fiza akan kongsikan lagi tentang Magical Althea Turns 4 Birthday Carnival. Tunggu ye.

Magical Althea Turns 4 Birthday Carnival

  • Althea's Limited Edition Carnival Box, Balloon, Carnival Lucky Draw Ticket*
  • Althea Lollipop (gift-with-purchase)*
  • Althea's birthday sales & promos on the website*
  • Contests on Althea's Facebook and Instagram to win shopping points
  • Althea's #FlyMeToKorea contest (A round trip + Lotte World tickets for two)

Beauty Haul Fiza kali ni tak banyak sangat. Dua items iaitu Face Factory Aura Water Peeling dan Mamonde Rose Water Mist. Face Factory Aura Water Peeling tu dah lama aim sejak baru masuk Althea baru-baru ni. Yes, finally dapat juga. Rose Water Mist tu pun baru produk baru kat Althea juga rasanya. So dua-dua new arrivals yang Fiza nak cuba sangat.




A post shared by π’œπ“π’½π’Άπ’»π’Ύπ“π’Άπ’½ (@azhafizah.mdnor) on

Macam biasa Fiza akan review barang yang Fiza beli tu dalam entri seterusnya. By the way, tergoda tak dengan Limited Edition Carnival Box Althea ni? Jangan tunggu lagi, cepat terjah www.althea.kr okay. 


Langkah pertama cuci muka dengan menggunakan oil cleanser kalau nak hilangkan segala kotoran pada kulit muka dengan lebih berkesan. Kenapa guna oil cleanser? Kaedahnya umpama kotoran minyak dibuang dengan minyak. Tak faham? Rujuk entri 10 Steps Korean Skincare Routine dan kemudian kau orang akan faham kenapa. Chica Y Chico Killing Star Cleanser satu lagi oil cleanser yang baru Fiza cuba.


Chica Y Chico Killing Star Cleanser oil cleanser ketiga yang Fiza dah cuba selepas Althea Pore Purifying dan Nacific Fresh Herb Origin Cleansing Oil. Kedua-dua tu Fiza pernah review sebelum ni. So this time cerita untuk Chica Y Chico Killing Star Cleanser. Fiza tertarik nak cuba sebab cari maklumat produk ni banyak yang bagus. Why not Fiza cuba juga kan? Ada yang pernah cuba tak?

CHIYA Y CHICO KILLING STAR CLEANSER
Chica Y Chico's Killing Star Foam Cleanser adalah semua dalam 1 cleanser (all-in-one) yang mengandungi "dust kill" kapsul untuk menanggalkan makeup dan membersihkan segala kotoran dengan lebih berkesan terutamanya jenis kulit yang mempunyai pores yang besar. Kulit akan jadi lebih bersih dengan kesan kulit yang lembut, licin dan kekal lembap.


Dust Kill

OIL CLEANSER TERBAIK
Sebelum ni selepas menggunakan oil cleanser Fiza akan gunakan cleanser foam. Tapi kalau gunakan Chica Y Chico Killing Star Cleanser ni, tak perlu nak guna cleanser foam dan scrub dah. Boleh skip step 2 cleanser foam dan step 3 scrub tu sebab Chica Y Chico Killing Star Cleanser sekali dengan cleanser foam dan juga scrub. Bagus bukan? Memang sesuailah untuk yang jenis nak cepat dan malas nak ikut rutin skincare Korea tu.


PENGGUNAAN YANG MUDAH
Bagi yang jenis nak cepat cuci muka dan sibuk sangat tu. Lagi-lagi nak tidur cepat malas tanggalkan makeup, memang wajib ada Chica Y Chico Killing Star Cleanser. Pump 1-2 kali, urut lembut pada muka. Kemudian tambah air sikit bagi ada buih dan gosok perlahan pada muka. Akhir sekali bilas dengan air suam. Siap!


Biasanya Fiza guna 1-2 kali pump je sebab oil cleanser ni sangat likat pekat. Nak bersihkan lipstick yang supermatte dan foundation pun mudah je. Tak perlu beria nak gosok untuk hilangkan kesan makeup. Serius suka juga dengan Chica Y Chico Killing Star Cleanser ni. Kulit pun lebih bersih dan hydrated. Kalau tak, lepas cuci muka guna cleanser foam atau scrub cepat je terasa kulit kering.

Before
After

Kalau kau orang tercari-cari oil cleanser yang best trylah guna Chica Y Chico Killing Star Cleanser ni. Kalau tak biasa nak jenis light je boleh cuba Althea Pore Purifying. Nak yang sedang-sedang je boleh cuba Nacific Fresh Herb Origin Cleansing Oil. Semua best cuma althea tu tanpa pump. Chica Y Chico Killing Star Cleanser ni bau dia wangi ya amat! Suka gila kot.


Botol besar 150ml bolehlah tahan2-3bulan.

Chica Y Chico Killing Star Cleanser
150ml RM40
now RM50

Untuk pembelian >> Althea Korea
Dah lama Fiza cari produk hair removal yang mudah nak guna dan paling penting berkesan. Nak cabut memang jenuh lah kan. Bercukur pula akan buatkan kulit radang dan kehitaman. Lagipun tak buang sampai ke akar dan pertumbuhan jadi lagi cepat. Sebelum ni pernah cuba satu produk di drugstore tapi tak sesuai dengan kulit Fiza. Kulit melecur mungkin produk tu gunakan bahan yang tak sesuai dengan kulit Fiza barangkali.


Bila kulit dah okay. Fiza cari hair removal lain pula. Survey punya survey, Fiza pilih Wawawax Hair Removal Organic Natural Cold Wax Hair 100% Original. Itupun sebab iklan wawawax asyik lalu lalang kat instagram dalam sponsored post tu.

WAWAWAX HAIR REMOVAL ORGANIC NATURAL COLD WAX
Wawawax Hair Removal diperbuat daripada 100% bahan organik iaitu madu, lemon dan gula. Bila guna bahan organik ni, lebih selamat digunakan dan sesuai untuk semua jenis kulit. Boleh gunakan wawawax tanpa ragu-ragu.


SET WAWAWAX HAIR REMOVAL
  • 1 tube Wawawax Hair Removal Organic Natural Cold Wax 120ml
  • 4 Spatula
  • 12 Strips Cotton
  • Wawawax Pouch


KEISTIMEWAAN WAWAWAX HAIR REMOVAL
  • Boleh terus guna tidak perlu dipanaskan
  • Membuang bulu sehingga ke akar
  • Melembutkan kulit
  • Melicinkan kulit
  • Mencerahkan kuli terutamanya ketiak
  • Melambatkan pertumbuhan bulu
  • Tidak gatal masa pertumbuhan bulu baru
  • Mudah bawa travel

CARA GUNA WAWAWAX HAIR REMOVAL
Note : Pastikan bulu lebih 3mm panjang dan kulit mesti kering. Mampu tahan sakit.
1. Sapu wax ikut arah pertumbuhan bulu.
2. Tampal strip cotton pada bahagian wax yang sudah disapu. Urut 3-5 kali ikut arah sapuan wax
3. Kemudian tanggalkan strip dengan cara sentap secepat mungkin ikut lawan arah urutan tadi.

* Setiap bahagian ada langkah-langkah tertentu dan arahan ada disertakan sekali. Boleh refer sebelum guna.


Masa sentap tu sumpah sakit! Lagi lagi part ketiak tu. Beauty is pain is real. Haha.. Tapi puas hati dengan hasil cabutan tu. By the way, boleh reuse dan urut cam biasa strip yang dah dicabut tadi pada tempat lain. Agak agak dah tak boleh, guna wax yang baru lah. Pertumbuhan bulu baru pun lambat dan paling best tak gatal bila tumbuh bulu baru tu. Kulit lebih licin dan cerah. Suka dengan hasilnya tapi yang kena tahan sakit tu yang kena bertahan sikit.


Di Malaysia buah avocado ni jenis buah premium yang jarang dijumpai di pasaraya. Kalau ada pun mungkin di pasaraya besar-besar je. Buah import dan harganya agak mahal. Avocado juga sangat popular dalam menu diet seharian kerana avocado tidak mengandungi kolestrol atau sodium. Sebiji buah avocado mengandungi 160 kalori, 2g protein dan 15 g lemak. Kadar potasium lebih tinggi daripada pisang. Kalau tengok orang luar diet, mesti ada avocado dalam setiap hidangan.



Buah avocado yang biasa kita nampak adalah berbentuk lonjong macam tu kan? Nak dijadikan cerita, Fiza baru tahu yang belakang rumah kampung husband Fiza ada pokok buah avocado. Itupun baru tahu sebab pokok tu baru berbuah. Padahal sebelum ni tak pernah tahu itu pokok avocado. Kalau tak berbuah sampai ke sudah tak tahu. 

Kebetulan haritu buah agak banyak. Mintak tolong husband ambilkan sebab Fiza nak buat homemade avocado juice kononnya ala-ala jus alpukat jakarta tu lah. Walaupun tak pernah rasa tapi nak cuba buat lah dan nak rasa macamana walaupun tak tahu rasa sebenarnya macamana. Buah avocado pun Fiza tak pernah makan mentah lagi. Beli pun tak pernah lagi rasanya.

Khasiat lain yang ada dalam buah avocado adalah : Vitamin K, Folate, Vitamin C, Potassium, Vitamin B5, Vitamin B6, Vitamin E, sejumlah kecil magnesium, manganese, copper, zat besi, zink, fosforus, vitamin A, B1 (Thiamine), B2 (Riboflavin) dan B3 (Niacin).
Buah avocado ni Fiza panggil buah avocado kampung sebab bentuk dia unik sikit (refer gambar atas sekali). Dia punya atas tu panjang sikit berbeza dengan avocado yang biasa nampak di pasaran. Masa Fiza ambil tu muda lagi. Kena peram dulu baru boleh makan atau buat air. Masa Fiza belah ni dah seminggu macam tu lah. 

 
Cara Fiza buat homemade avocado juice ni simple je. Blend isi avocado sebiji tu campur dengan air dan simpan pati dalam peti ais. Pati tu dapat dalam satu jug jugalah. Bila nak minum bancuh secawan je dan tambah air sikit. Susu pekat 1 sudu. Rasa dia macam kejap rasa mango susu kejap rasa macam carrot susu pula. Confused pula haiihh. Tapi sedap! Creamy nyummy.


Sebenarnya teringin nak buat homemade avocado juice sendiri sebab pernah rasa Avocado Jakarta kat Eden Cowboy Kuala Pilah ni ha. Terus tersuka dengan jus avocado tak pasal-pasal. Secawan RM8. Mahal kan? Sebab buah mahal. Lebih kurang je rasa buah sendiri bezanya kalau buat sendiri tak ada whipped cream tu lah. Tapi buat sendiri memang tak boleh lawan rasa yang Eden Cowboy ni punya. Haha...


Sejak tahun 2006 memang selesa dengan bau Perfume oil Vanilla The Body Shop. Bertahun juga lah Fiza bertahan dengan bau vanilla tu. Suka sangat sebab bau dia sweet, light dan menenangkan bila bau. That's way lah tak pernah bertukar sampai husband Fiza pun pakai perfume oil yang sama masa zaman study dulu. Okay, taste sama!


Memang menggoda betul bau dia. Bau ala cookies tengah masak pun ada juga. Bau vanilla kan? Rasa sweet macam tu lah. Tahun lepas Fiza bertukar ke perfume oil lain sebab perfume oil vanilla tak dikeluarkan lagi. Yang ada jenis botol spray untuk eu de toilette dan body mist je kalau tak silap. Perfume oil memang tak ada dah. So, Fiza decided beli White Musk Smoky Rose pula sebab macam suka pula bau rose tu. Masih lagi beli di The body Shop. Loyal!

Tapi tak kekal lama sebab bau rose tu macam dah kurang bau pada Fiza. Ke dah immune dengan bau tu pun tak tahu lah. Tak pun tak sesuai dengan bau tu. Memang tak boleh move on agaknya dengan bau vanilla ni. So beli je lah Eu De Toilette Vanilla tu.


Walaupun perfume oil takda. Don't care! Janji bau vanilla tu ada dan tak pernah berubah bau dia. Eu De Toilette pun boleh lah. Fiza suka perfume oil sebab lebih tahan lama guna dan bau pun kekal lama. Jenis spray ni cepat habis sebab dok spray je tak sedar dah banyak guna. Betul tak?


JENIS-JENIS PERFUME

  • Perfume (Parfum)
Memiliki kepekatan minyak wangi 20%-50% yang membuatkannya lebih tahan lama dipakai.
  • Eau De Parfum (EDP)
Eau de Parfum mempunyai kandungan minyak wangi antara 10%-15% sahaja. Wangian juga boleh tahan lama dan harganya lebih murah.
  • Eau De Toilette (EDT)
Mengandungi campuran perfume di antara 3-8%. Minyak wangi yang tidak tahan lama dan perlu memakainya berkali-kali untuk mengekalkan bau dalam tempoh masa yang lama. Bauan juga tak terlalu kuat.
  • Cologne
Minyak wangi yang mengandungi pati perfume yang paling sedikit 3% sahaja. Jadi kepekatannya juga adalah kurang dan sangat murah berbanding dengan jenis-jenis perfume yang lain dan bau tidak tahan lama.


Eu De Toilette ni tahan sehingga 24 bulan selepas dibuka. Okay kita tengok berapa lama Fiza boleh habiskan perfume ni sebelum expired atau dah expired date pun masih ada lagi. Hihi. Kalau boleh tahan selama buka tu kira okaylah. Jimat duit beli perfume dua tahun ni kan. Siapa suka bau vanilla? kita geng!


Okay last box Althea sementara menantikan Althea Box yang baru dan lebih special akan sampai beberapa hari lagi sebab baru lagi shopping 4 hari lepas. So settlekan cerita Unboxing Althea Beauty Haul 17.0, Fiza shopping bulan June lepas. Untung shopping masa festive season sebab boleh dapat box limited edition yang cantik lagi cute tu.


Sempena musim raya haritu, Althea keluarkan Eid Mubarak Box limited edition. Fiza shopping awal raya haritu, kira rezeki lah dapat box yang sangat special ni. Selain happy dengan barang yang dibeli, double happy sebab dapat box secantik ini. Apa yang Fiza beli?


Sebenarnya tak tahu nak beli apa. Fiza restock apa yang Fiza selalu guna dan beli mana yang dah nak habis je lah. Cuma satu je produk baru yang Fiza excited nak cuba iaitu Chica Y Chico's Killing Star Foam Cleanser. Next review okay? Untuk produk lain boleh refer review yang Fiza dah kongsikan sebelum ni. Okay, short entry je lah harini. Bye~


Susah nak cari deodorant yang betul betul kering masa pakai tu. Biasanya jenis cecair agak sticky dan ambil masa nak kering sebelum pakai baju. Paling tak best kalau jenis deodorant yang melekit dan bile berpeluh akan tinggalkan kesan pada baju. Sudahnya bahagian ketiak baju berubah warna dan meninggalkan kesan yang merosakkan material baju tu sendiri. Tak best kan? Kalau tak pakai deodorant nanti berbau pula.


Pakai deodorant lah boleh cegah bau badan. Pakai perfume pun tak mampu nak protect bau kalau dah ketiak berbau. No no no! Kena pakai deodorant juga ye. Lagi-lagi jenis cepat berpeluh tu. Memang rimas kalau badan sendiri berbau. Apatah lagi kalau orang terbau badan kita kan? Tapi ada juga jenis orang yang tak kisah bau badan. Ishhh tolonglah! Jaga kebersihan diri okay!

Puff, powder, cap and powder seal

Haritu kebetulan tengah nak shopping online di website Althea nak menghabiskan reward points. Terperasan lah A'PIEU Deo Armpit Powder yang macam menarik je untuk dicuba. Selepas baca details produk, Fiza add to cart terus sebab nak cuba deodorant jenis powder. Lagipun tengah cari deodorant yang lebih bagus daripada yang tengah guna sekarang ni.

A'PIEU DEO ARMPIT POWDER
Dirumus dengan ekstrak lemon, white lily, aloe vera dan timun menjadi serbuk halus yang berfungsi untuk menyerap peluh dan mewangikan bahagian bawah lengan (ketiak). Deo armpit powder juga menjadikan kulit lebih licin dan berbauk enak. Say NO to stinky armpit and damp armpits!

SERBUK HALUS YANG LEMBUT 
Serbuk/powder deo armpit ni sangat halus dan sangat mesra kulit. Memang bila pakai pada ketiak akan rasa kulit lembut. Bila pakai deo jenis powder ni for surelah kulit kering dan tak perlu tunggu deodorant kering baru nak pakai baju. Lepas pakai deodorant boleh terus pakai baju je. Cepat bersiap lah macam tu. Membantu juga mencerahkan dan menghaluskan kulit selepas waxing.

MENCERAHKAN DAN MENYEGARKAN KULIT
Deo armpit powder juga membantu dalam mencerahkan kulit ketiak. Powder deodorant akan membuatkan ketiak terasa segar sepanjang hari sebab powder deodorant mampu mengawal peluh dan menyah bau dengan baik. Bau dia Fiza tak sure nak cakap bau macamana. Tapi bau dia macam fresh lemon rasanya. Tak tahu nak define bau dia macamana sebenarnya. Sorry ye.


TIDAK MENINGGALKAN KESAN PADA BAJU
Oh ya, walaupun kau orang nampak powder ni berwarna tapi tak merosakkan atau meninggalkan kesan pada baju kalau berpeluh sebab powder ni boleh kawal damp armpit. Tapi kalau berpeluh kuat tu memang akan tembus juga lah kalau bersukan. So far kalau berpeluh sakan atau dah seharian keluar tu dah petang mesti damp juga. Tapi kurang lah. At least boleh kering dan jaga bau badan dalam tempoh masa lama.
INGREDIENTS
  • Lemon Extract- Astringes skin and richly moisturizes
  • White Lily Extract- Brightens and clarifies dull skin
  • Aloe Vera Leaf Juice -Soothes sensitivities and protects the skin
  • Cucumber Extract - Cools down and moisturizes dry skin
Puff yang lembut.

Bahagian lubang bawah puff. Make sure buka seal powder dulu ye sebelum guna

SAIZ KECIL
Didatangkan dalam saiz kecil yang memudahkan kita untuk simpan dalam bag atau dalam poket. Packaging pun sangat comel. Kalau tak baca orang ingat loose powder pula. Jangan tepek kat muka sudah lah ye.


RECOMMENDED DEO ARMPIT POWDER
Yass! Fiza suggest kat kau orang cuba deo armpit powder tu. Memang best sangat pakai. Memang tak cari lain lah untuk deodorant ni. Kecuali kalau ada yang lagi best lah kan. Fiza pakai sejak bulan Mei haritu dan banyak lagi powder tu. Rasanya boleh tahan lama ni. Kira okaylah boleh jimat bab deodorant ni. Tapi tu lah nak membeli kena restock awal beli kat Althea Korea.


Next Althea Beauty haul, Fiza restock siap-siaplah. Senang stand by stok awal sebelum gelabah bila dah nak habis nanti. Sebelum ni Fiza beli RM22. Harga sekarang RM24. Masih lagi di bawah paras mampu milik lagi. Beli di Althea Korea ye. Tempat lain tak pasti ada ke tidak.

Masih lagi entry unboxing Althea Beauty Haul edisi 16.0. Itulah dok peram lama sangat berbulan. Bila baru ada masa dan ada mood nak update, terus jadi entri marathon lah jawabnya. Okay, parcel dari Althea kali ni tak ada box sebabnya Fiza beli barang kecil je dan tak banyak pun. Jadi, Althea guna kan pouch bag plastic bubble wrap untuk keselamatan produk sampai dengan selamat tanpa rosak. Bagus kan? Masih menjaga kualiti produk sampai dengan baik. 


Beauty Haul kali ni Fiza tambah stok dan beli untuk anak buah sebenarnya. Dan kebetulan nak dapatkan gift tapi tak ada rezeki. Stok gift dah habis mungkin. It's okaylah. Janji barang dah sampai dengan selamat cukuplah.


Fiza beli lagi Baby Meringue Puff untuk anak buah Fiza dan dapat free gift phone's grip lagi. Okaylah dapat gift yang ni pun jadilah kan. Meringue puff tu Fiza dah pernah review sebelum ni. Kalau nak tahu best ke tidak, boleh baca entri review Althea A'bloom Meringue Puff  yang Fiza dah review sebelum ni. Kalau tak best, tak adalah Fiza beli kan. Harga pun murah tu. 
Baby Meringue Puffs (3pcs)
PRICE: RM11 
Saiz: 30*28mm
Now : RM15

Watercolor cream tint Fiza beli lagi warna favourite. Restock yang lama dah nak habis sebab pakai yang tu je. Suka dengan style lipstick ala korea, kau orang boleh cuba watercolor cream tint ni. Fiza pernah buat full review watercolor cream tint. Bolehlah refer entri tu ye.
Watercolor Cream Tint 4.5ml
RM20/each
RM72/4pcs

A'Pieu Deo Armpit Powder ni Fiza akan review next entri ye. Nampak menarik sebab tu Fiza beli. Asyik pakai deodorant jenis cecair je. So cuba jenis powder pula tengok keberkesanan dia macam mana pula. Tunggu next entri okay Fiza akan review.
A'Pieu Deo Armpit Powder
RM24

Untuk kesemua produk ni kau orang boleh dapatkan di Althea Korea dengan harga yang berpatutan dan banyak pilihan.


Althea Beauty Haul 15.0 dah lama peram juga. Tapi box kali ni K-Beauty products yang pernah Fiza beli sebelum ni. Kiranya Fiza beli untuk tambah stok je lah dan sebenarnya tak boleh move on dengan Althea A'bloom Collection yang pernah Fiza review sebelum ni. Sementara limited edition box masih ada dan promo code pun masih valid, Fiza pun shopping lah sikit. Sikit je tak banyak.



Limited Edition Box Althea A'bloom ni cantik kan? Fiza harap dapat box pink purple tu tapi mungkin juga ikut warna tema barang apa yang Fiza tu. Layan video unboxing Althea Beauty Haul 15.0 Fiza ni dulu.


ALTHEA A'BLOOM
Althea A'bloom ni baru dilancarkan pada 23 April 2019 yang lepas. Ramai juga pencinta kecantikan yang terjebak macam Fiza shopping sakan Althea A'bloom Collection ni. Memang susah kot nak move on dengan benda yang comel-comel ni. Packaging dia buat semua orang jatuh cinta lah. Nak tahu apa yang ada dalam Althea A'bloom Collection ni boleh tengok entri yang sebelum ni.



Fiza beli one set A'bloom Nourishing Avocado Mask Sheet (Avo-Cuddle-Me), one set A'bloom Brightening Lemon Lime Mask Sheet ( Sparkle-Me-Bright) dan 2 Giant Meringue Puff. Avocado warna hijau dan lemon warna kuning, jadi dapatlah box tema hijau kuning ni. Kalau Fiza beli sheet mask peach dan watermelon mesti dapat box pink purple. Mungkinlah. Tak pasti! Yang penting box limited edition ni memang lawa. Itu juga salah satu sebab kenapa suka beli kat Althea Korea.

Fruit Sheet Mask
PRICE: RM2/Each 25g│0.88oz
buy 10 at RM15. Save RM5! 

Now : RM18 for 10 sheets
Giant Meringue Puff
PRICE: RM8 
Saiz: 48*46mm

Now : RM11


Dapat juga free gift Phone's grip dengan setiap pembelian meringue puff atau BHA Blackhead Blaster sementara stok masih ada haritu. Tapi sekarang promo dah habis dah. So sad!

Sebelum ni Fiza pernah cuba Boom De Ah Dah Everyday Sheet Mask Honey & Aloe Vera. Next haul Fiza beli Boom De Ah Dah Everyday Sheet Mask Berry pula. Beli satu set terus! Kalau Honey untuk nourishing kulit tapi berry ni untuk firming. Aloe vera tu Fiza beli one sheet je tapi tak sempat nak review. It's okay, lepas ni boleh beli one set Aloe Vera sheet mask pula ye.



BOOM DE AH DAH EVERYDAY SHEET MASK-BERRY
Mengandungi campuran blueberry, strawberry dan raspberry. Sebab itulah diberikan nama berry dan semua ekstrak buah-buahan ni berfungsi untuk mengetatkan/mengukuhkan lagi struktur dalam kulit dan menjadikan kulit lebih firm.


MASK TEBAL DAN ESSENCE BANYAK
Seperti yang Fiza dah kongsi sebelum ni. Boom De Ah Dah sheet mask agak tak terlalu nipis dan mempunyai essence yang banyak dalam satu pack ni. Kalau pakai tu memang Fiza topup habis lah. Kadang tu lebih 20 minit sebab nak tunggu kering sikit. Tapi kalau tak topup essence pada mask pun stay sampai 20 minit pun essence belum kering.

Thick mask and full of essence

Sheet mask jenis tak nipis sangat ni lebih mudah nak dibuka daripada lipatan dan mudah untuk pakai. Tak mudah koyak atau lari bentuk bila sebelum pakai. Sebab tu suka dengan sheet mask Boom De Ah Dah ni. Suka banyak!



CARA PAKAI
Macam biasalah cara pakai lepas cuci muka baru pakai mask. Pakai mask dalam masa minimum 10 minit dan maximum 20 minit. Boleh rujuk juga paackaging sheet mask.


Lebih selesa pakai bila mask ni kena dengan saiz muka. Tak lari lah lubang mata, hidung dan mulut tu. Lepas buka mask akan rasa sticky sikit sementara tunggu kering tu dan kalau nak cepat kering sikit tap tap je essence yang tertinggal biar mudah menyerap dalam kulit.


Untuk pembelian >>> Althea Korea

Selain sheet mask Boom De Ah Dah ni, ada banyak lagi jenis sheet mask yang kau orang boleh pilih di website Althea. Boom De Ah Dah antara recommended sheet mask dan best seller. Murah dan berbaloi beli on set.