Tutorial Letak Widget Top Komentator Bulanan

Saturday, May 03, 2014

Assalamualaikum/Salam Sejahtera
Widget Top Komentator Bulanan ni rasanya yang terbaik boleh korang gunakan. Boleh kira ikut bulanan ataupun mingguan dengan set tarikh awal bulan dan hujung bulan sebagai tempoh bulanan komen. So dari situ dia akan kira start dari awal bulan sampai hujung bulan. Untuk bulan berikutnya kena setting date yang baru pulak.


Widget Top Komentator bulanan yang mesra coding dan mesra blog sebabnya tak menganggu loading page blog. Memang sesuai sangatlah untuk bloggers yang ada buat penghargaan kepada top komentator tu untuk senang kira. Sebelum ni Fiza pakai widget komentator yang Fiza sendiri tak tahu die kira start bulan berapa. Tapi since Fiza letak awal April So kira sebulan lah tu kan. Tapi dah jumpa widget top komentator ni. Tak payah cari lagi dah. Guna je yang ini senang dan kiraan lebih tepat.

Caranya pun mudah!

1. Log in blogger.com
2. Dashboard >> Layout >> Add gadget >> HTML/Javascript
3. Copy code bawah ni

<script type="text/javascript"> function getYpipe(feed) { document.write('<ol>'); var i; for (i = 0; i < feed.count ; i++) { var href = "'" + feed.value.items[i].link + "'"; if(feed.value.items[i].link == "") var item ="<li>" + feed.value.items[i].title + "</li>"; else var item = "<li>" + "<a href="+ href + '" target="_blank">' + feed.value.items[i].title + "</a> </li>"; document.write(item); } document.write('</ol>'); } </script> <script src="http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run? YourBlogUrl=URL BLOG &ExcludedNick1= NAMA ADMIN &ExcludedNick2= Anonymous &ShowHowMany=10 &ExcludeCommentsBefore=01-05-2014 &IncludeCommentsBefore=31-05-2014 &_callback=getYpipe &_id=50b225c916b74b06779b9489abceef2a &_render=json" type="text/javascript"></script>

4. Paste ke dalam box HTML/Javascript
5. Edit coding.
URL BLOG = Url Blog korang contoh http://www.azhafizah.com/
NAMA ADMIN = Azhafizah Md Nor 10 = Jumlah komentator 01-05-2014 = kiraan tarikh komen mula masuk Hari-Bulan-Tahun
31-05-2014 = kiraan tarikh komen berakhir Hari-Bulan-Tahun

6. Dah siap Edit. Save!

Selamat Mencuba! Kalau menjadi sila komen di bawah ye. Kalau tak faham, tanye je. Terima kasih :)

With Love, Sihatimerahjambu

35 comments

  1. nak cubalah. Saya punya top komen untuk tahun. Tq kak :)

    ReplyDelete
  2. nice tutorial..lama x singgah blog akk.dah byk perubahan..skrg simple sikit.yg sebelum ni gorgeous.sy suka,saya suka.hehehe.yg ni pn sy suka.teratur.hihi.terkomen plak..maap buk maap #gurau :)

    ReplyDelete
  3. Salam hujung minggu Fiza ..
    Haa aa dah ada cara nak buat ni bolehla letak kat blog masing2 lps nie kan ..

    ReplyDelete
  4. husna pon hairan jugak kadang tu.. boleh la tukar lepas nih..:)

    ReplyDelete
  5. wahh, bleh cuba neh .. nk try jugak nanti .. bru nak start aktif berblog .. hehe ^_^ TQ tutor neh .. =)

    ReplyDelete
  6. ni blh pakai x if pakai template klasik?

    ReplyDelete
  7. Macam best jer,teringin pula nak cuba..

    ReplyDelete
  8. Macam best jer,teringin pula nak cuba..

    ReplyDelete
  9. syira dah try yg ni..lg oke akak :) tq

    ReplyDelete
  10. salam. sy ikut tuto ni ya sis hhehhehe :)

    ReplyDelete
  11. tak jadi la fiza walaupun dah tukar yang fiza bagitau tu, dia keluar :

    Read more: http://www.azhafizah.com/2014/05/tutorial-letak-widget-top-komentator.html#ixzz3Az0GNxqw

    nape ek?...

    ReplyDelete
    Replies
    1. make sure akak isi mana yang perlu dan yang read more tu boleh buang je :)

      Delete
    2. fiza, aida da buang yg read more tu.
      tapi x kuar apa pun.
      boleh x bantu :(...
      tq fiza.

      Delete
  12. Nice entry... Teman pun dah letak kat blog teman tu...
    Done follow blog nie...

    ReplyDelete
  13. kenapa tetiba dia hilang ye sis? sebelum ni elok je ada..dah dua hari saya tak nampak pula :(

    ReplyDelete
  14. terima kasih share tuto ni..datang dari blog azizah..salam perkenalan.. :)

    ReplyDelete
  15. punya pulun buat dr awal bln asik x jd tgk2 ada tuto dlm blog fiza...try2 tup2 jd.Heran kt mn silap xtau.rsnya copy bnda yg sm gak dr tuto org lain :p

    ReplyDelete
  16. Terbaik tuto ni sis.. Huhuuu akhirnya berjaya buat

    ReplyDelete
  17. thanks atas ilmu sis... dah lama saya cari widget top komen bulanan ni... tq yea...

    ReplyDelete
  18. Menarik juga kalau letak komen terbanyak di blog.

    ReplyDelete
  19. dah try..tp xjadi juga..huhu..mcm mana ye..

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.