Cara Terbaik Potong Buah


Sebenarnya ada Cara Terbaik Potong Buah yang selalunya kita rasa susah dan malas nak potong kan. Kalau dah potong laju je makan. Bukan je cara ni terbaik malah lebih mudah dan lebih pratikal ditambah dengan kreatif.

Buah tembikai kebiasanya kita potong empat dan potong satu² kan. Tapi dengan cara macam dalam gambar bawah ni memang sangat terbaik. Mudah nak potong, mudah nak makan dan tak membazir bila makan..sebab isinya sampai ke kulit senang nak gigit kan. kalau ada jamuan ni buat camni lebih pratikal kan.



Masih lagi buah tembikai. Bagi korang yang malas nak buat kerja dua tiga kali masuk dapur buang kulit boleh cuba cara ni pulak Sekali potong je kecil² masuk dalam bekas lepas tu boleh makan sesuka hati. Nak lagi sedap sejukkan dalam peti ais dulu.


Sekarang ni musim buah mangga kot. Tak berkesempatan nak rasa mangga harum manis lagi. Macam dah kecur air liur je tengok..huhu. Selalunya kita makan buang kulit dulu kan lepas ni boleh guna cara ni pulak.
masih mengekalkan ciri² potongan dadu :)


Buah nenas lah buah paling susah dan paling malas nak potong kan. Paling leceh bab buang kulit tu. Kene pulak tajam² tu. Pasni buat cara mudah ni. Gerenti rajin nak potong..hihihi..Kurang sikit nak makan buah nenas ni sebab nanti lidah jadi lidas kan. macam kebas² gitu..Tak tahulah korang panggil ape..

Last but not least, buah kiwi..jarang makan buah kiwi. Mahal sikit kan. Sekali ngap je sebiji kalau makan.hihi..lagi sedap makan dengan ice cream. Cara ni paling mudah Fiza rasa.

Semua cara yang dikongsikan adalah cara terbaik potong buang untuk lebih mudah, pratikal, jimat dan kreatif! Thanks to owner gambar dan idea kreatif ni. :) . Lepas ni kita pratikkan cara semua ni ye.

with love,
Sihatimerahjambu

Comments

  1. cara potong tembikai tu mmg bernas.. tak terpikir pula..

    ReplyDelete
  2. lahai..benda simple mcm ni pun tak pernah terfikir..hahaha..biasa buang kulit dulu baru potong segitiga...

    ReplyDelete
  3. sedapnya tengok nenas tuh..lama tak makan nenas..>_<
    mudah je cara diorang potong..

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum fiza...wah memang senang cara nak potong buah mcm ni...:)

    ReplyDelete
  5. hihi.. kebanyakn cara tu memang licha praktis kecuali yang tembikai mula2 tu lah. hihi.. boleh try pasni.

    ReplyDelete
  6. Wah! Boleh cuba ni. Bentuk dia pun nampak comel. Hehe.

    ReplyDelete
  7. Cara potong tembikai tu tak pernah cuba..nampak macam lagi senang nak potong camtu...bleh cuba ni

    ReplyDelete
  8. nampake senang jerr..

    ReplyDelete
  9. Menariklahhh... mudah n senang di mkn ni

    ReplyDelete
  10. yg tembikai tu xterjangkau dek akal nak buat camgituh slalu ptg 3 segi jer

    ReplyDelete
  11. Menarik. Tp ika sllu potong cara tembikai nombor dua. Mudah n cepat

    ReplyDelete
  12. menarik yang part nenas tu. boleh try ni :):)

    ReplyDelete
  13. nampak mudah la fiza..tak payah nak susah2 potong2 bagai sgt

    ReplyDelete
  14. Good info....lebih menyenangkan.......lebih cepat nehhh...aaahhh...nk mkn buaaahhhh

    ReplyDelete
  15. Ha, tak penah tepikir potong tembikai macam tu.. hehe :D
    GOOD INFO

    ReplyDelete
  16. ha'ah lah.. ptong tmbikai yg first tuh snang. simple jer, kjapp.. pstu, dan2 cpat sket hbis.. haha

    ReplyDelete
  17. huhu..lapaq buah nengok gambaq potong buah nie..huhu..

    ReplyDelete
  18. yang tembikai tu bagus juga buat panjang2 tu..hee

    ReplyDelete
  19. wah, senangnya la... tak terfikir pon nk guna mcm nie.. huhu

    ReplyDelete
  20. Hehe manarik..klau kita main potong ikut suka jer

    ReplyDelete

Post a Comment

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.