Tutorial buat menu tab comel di tepi blog[ hover rotate -5deg]

Saturday, March 10, 2012

Dah 2hari kot menu tab comel di tepi blog Fiza ni menapak tanpa ada masalah buat masa ni.So,selamat untuk digunakan sebab tak mengganggu loading blog dan mudah nak navigate blog juga.Paling best bila hover ada effects -5deg dan buatkan korang suka nak main main dengan hover tu.Seriously nampak style dan comel.^__^

Contoh macam bawah ni.Takpun korang click je kat tepi blog Fiza ni.
Disebabkan ada yang bertanya dan ada masa nak buat tuto simple ni.
So,Fiza akan buat tuto ni untuk dikongsi bersama.Dah mintak izin pada tuan punya tuto dan dia dah izinkan pun.Fiza buat ni pun dari tuto si dia[N comel] ni.Thanks a lot ye.^__^. OK,jomlah try jugak

[Sebelum mulakan tutor ni,save dulu template blog korang>>download]
1.Log in blogger>>Dashboard>>Design>>Edit HTML
2.Click pada expand widget templates
3.Cari code ]]></b:skin>
*tekan serentak ctrl+f dan masukkan code no 3 di dalam box untuk memudahkan pencarian
4.Copy code bawah ni
/* LIST #8 */
#list8 { }
#list8 ul { list-style:none;}
#list8 ul li { font-family:Georgia,serif,Times; font-size:18px;margin:1px; }
#list8 ul li a { display:block; width:80px; height:28px; background-color:#000000; border-right:10px solid #FFFFFF; padding-left:40px;
text-decoration:none; color:#FFFFFF; }
#list8 ul li a:hover { -moz-transform:rotate(-5deg); -moz-box-shadow:10px 10px 20px #000000;
-webkit-transform:rotate(-5deg); -webkit-box-shadow:10px 10px 20px #000000;
transform:rotate(-5deg); box-shadow:10px 10px 20px #000000; }
*Customize coding ikut kesesuaian blog,korang boleh tukar jenis font,warna font,size font,warna background dan position tab menu tu.
code warna[di sini]

5.Pastekan code no4 sebelum code  ]]></b:skin>
6.Cari code </body>
*tekan serentak ctrl+f dan masukkan code no 5 di dalam box untuk memudahkan pencarian
7.Copy code bawah ni
<div style='display:scroll; position:fixed; top:150px; left:-40px;'>
<div id='list8'>
<ul>
<li><a href='URL BLOG'>Home</a></li>
<li><a href='URL/LINK '>Tajuk</a></li>
<li><a href='URL/LINK '>Tajuk</a></li>
<li><a href='URL/LINK '>Tajuk</a></li>
</ul>
</div>
</div>
*letak link menu dan tajuk menu pada code di atas ni

8.Paste code no 7 sebelum code </body>
9.Preview
10.Kalau dah ok tekan SAVE

Mula mula Fiza buat tak menjadi,mungkin ada masalah coding dalam template.So,Fiza switch template baru dan buat  semula macam template asal.Alhamdulillah menjadi menu tab comel ni.So,kalau tak jadi masa first time buat tu,korang kena switch pada template baru dan buat balik blog.Sebelum switch template baru,save dulu template lama.

Selamat mencuba.
Credit tuto to [Nurulcomel]Thanks!

Notapink:Kalau dah siap menu tab comel tu..menu tab lama dah boleh delete.

With Love,
image

52 comments

  1. tenkiu fiza cyg hihi sheda nk test kt second blog nanti hihi

    ReplyDelete
  2. haha.serius comel,sya suka main2 jugak kat situ nak tengok die senget2.*childish

    ReplyDelete
  3. cute la..mcm main piano pun ye jugak! :D

    http://pastelovegood.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. menarik2, terima ksh untuk tutorial ini =)

    ReplyDelete
  5. aci tak jijah nak buat kat tepi kiri tu..agak2 menganggu org nak baca entry tak fiza? huhuhu

    ReplyDelete
  6. patutla mira buat tak jadi..tapi bila test dekat second blog jadi je..padahal dua2 sama template..huhu..

    ReplyDelete
  7. baru folo sini. tq sudi folo blog gua :)

    ReplyDelete
  8. aah mas pun suka usik2 ni..hihihi.tapi tutup sikit side bar ek. n nape fiza xwat click jadi new tab?mesti lebih nice.

    pe2 pun suka2 usik2..hihih

    ReplyDelete
  9. nak buat yang menu tab awal2 tu macam mane? pening dah.. nak dapat kan (link/url) tu..

    ReplyDelete
  10. THANXX SIS !

    dah buat da . comell sangat ! :))

    ReplyDelete
  11. Jadi la ! Comell sangat ! ^^ May God bless you :) Thnxx

    ReplyDelete
  12. hi dear :) menu tab saya dah menjadi :)
    thanks atas tutor ni dear :)

    seweeettttt je..

    ReplyDelete
  13. yey..cantik da menu tabs sy..thank akak...muah.muah.hihi

    ReplyDelete
  14. yg dekat blog awok ni guna font ape ? :p

    ReplyDelete
  15. kaka. saya dah guna tuto nhh ! terima kasih ! comel. follow me tau

    ReplyDelete
  16. Thanks memg comel. Kk cmna nk buat kt tngah?

    ReplyDelete
  17. tak jadi lah , sebab qina tak pandai main code , macam mane erk ?

    ReplyDelete
  18. macam mana nak tukar font lain? boleh tolong inform kat blog sy . tengs :)

    ReplyDelete
  19. mohon share..wan creditkan terus ke link nie k

    ReplyDelete
  20. Fiza, cantik blog,tutor ni jadi
    tapi tab menu home sy
    tk btul (link pegi ke lain)
    mcmn nk buat? new blogger.

    ReplyDelete
  21. kalu nak wat menu navbar kat bwah header mcam mna plak?
    yg ada home,contact us... macam mna nak wat page contact us tu,cthnya?

    ReplyDelete
  22. Dah jadi...tapi macam mana pulak nak letak benda ni ikut kategori...tekan semua benda tu...tapi keluar "home" sahaja..cth resepi dok dlm tab resepi

    ReplyDelete
  23. macam mana nak buat bila kita klik tu dia keluar new tab..saya dah letak code untuk new tab,,tapi tak menjadi kat tab tepi ni..please response

    ReplyDelete
  24. saya telah mengambil tutorial navigation tab ini,dan saya mengucapkan terima kasih yang teramat sangat xD

    ReplyDelete
  25. DIK KENAPA AKK BUAT , BILA PREVIEW , DIA KUAR PAGES BROKEN ! .. HUHU TOLONG DIK .. PENING DAH NIE .. DAH BANYAK KALI BUAT HUHU

    ReplyDelete
  26. Salam. Sy rujuk tutorial blog Azhafizah ntk wat tab kat tepi. Jadi. Tq sgt utk tutorial. tp sy buat cam xmnarik.he2.. jd nak tnye cmne nk wat cam admin pnye. mksd sy nak tuka shape kotak tab tu. TQ :)

    ReplyDelete
  27. salam. boleh tak terangkan mcmna nak buat url link tu? kurang faham -.-"

    ReplyDelete
  28. salam..kak..kalau buat image sndri pastu letak kat tepi mcm dlm tuto ni boleh ke? kalau blh..mohon bt tuto.huhuh

    ReplyDelete
  29. mohon share ya... deno akan kreditkan ke blog ni ... :)

    ReplyDelete
  30. akak , macam mana nak dapatkan link ? pening lah ,

    ReplyDelete
  31. susah jugak tapi tak pe kita cuba ye...tq tau..
    jom la singgah
    suzana8378.blogspot.com

    ReplyDelete
  32. salam,sis fiza. boleh tak buat tuto tentang menubar sekali kotak search macam blog sis ni? puas cari tuto utk menubar mcam blog sis ni tapi tak jumpa. hope sis dpat bantu. tq. :)

    ReplyDelete
  33. ALHAMDULILLAH.. jadi!! haha. best. thanks dear. May Allah Bless you always. Aminn..

    ReplyDelete

LATEST PHOTOS ON INSTAGRAM

All rights reserved Blog Sihatimerahjambu