Qurban & Aqiqah di KembojaDAPATKAN HARGA ISTIMEWA UNTUK PEMBACA BLOG SIHATIMERAHJAMBU

afzalsukasuki

Saturday, March 10, 2012

Tutorial buat menu tab comel di tepi blog[ hover rotate -5deg]

Dah 2hari kot menu tab comel di tepi blog Fiza ni menapak tanpa ada masalah buat masa ni.So,selamat untuk digunakan sebab tak mengganggu loading blog dan mudah nak navigate blog juga.Paling best bila hover ada effects -5deg dan buatkan korang suka nak main main dengan hover tu.Seriously nampak style dan comel.^__^

Contoh macam bawah ni.Takpun korang click je kat tepi blog Fiza ni.
Disebabkan ada yang bertanya dan ada masa nak buat tuto simple ni.
So,Fiza akan buat tuto ni untuk dikongsi bersama.Dah mintak izin pada tuan punya tuto dan dia dah izinkan pun.Fiza buat ni pun dari tuto si dia[N comel] ni.Thanks a lot ye.^__^. OK,jomlah try jugak

[Sebelum mulakan tutor ni,save dulu template blog korang>>download]
1.Log in blogger>>Dashboard>>Design>>Edit HTML
2.Click pada expand widget templates
3.Cari code ]]></b:skin>
*tekan serentak ctrl+f dan masukkan code no 3 di dalam box untuk memudahkan pencarian
4.Copy code bawah ni
/* LIST #8 */
#list8 { }
#list8 ul { list-style:none;}
#list8 ul li { font-family:Georgia,serif,Times; font-size:18px;margin:1px; }
#list8 ul li a { display:block; width:80px; height:28px; background-color:#000000; border-right:10px solid #FFFFFF; padding-left:40px;
text-decoration:none; color:#FFFFFF; }
#list8 ul li a:hover { -moz-transform:rotate(-5deg); -moz-box-shadow:10px 10px 20px #000000;
-webkit-transform:rotate(-5deg); -webkit-box-shadow:10px 10px 20px #000000;
transform:rotate(-5deg); box-shadow:10px 10px 20px #000000; }
*Customize coding ikut kesesuaian blog,korang boleh tukar jenis font,warna font,size font,warna background dan position tab menu tu.
code warna[di sini]

5.Pastekan code no4 sebelum code  ]]></b:skin>
6.Cari code </body>
*tekan serentak ctrl+f dan masukkan code no 5 di dalam box untuk memudahkan pencarian
7.Copy code bawah ni
<div style='display:scroll; position:fixed; top:150px; left:-40px;'>
<div id='list8'>
<ul>
<li><a href='URL BLOG'>Home</a></li>
<li><a href='URL/LINK '>Tajuk</a></li>
<li><a href='URL/LINK '>Tajuk</a></li>
<li><a href='URL/LINK '>Tajuk</a></li>
</ul>
</div>
</div>
*letak link menu dan tajuk menu pada code di atas ni

8.Paste code no 7 sebelum code </body>
9.Preview
10.Kalau dah ok tekan SAVE

Mula mula Fiza buat tak menjadi,mungkin ada masalah coding dalam template.So,Fiza switch template baru dan buat  semula macam template asal.Alhamdulillah menjadi menu tab comel ni.So,kalau tak jadi masa first time buat tu,korang kena switch pada template baru dan buat balik blog.Sebelum switch template baru,save dulu template lama.

Selamat mencuba.
Credit tuto to [Nurulcomel]Thanks!

Notapink:Kalau dah siap menu tab comel tu..menu tab lama dah boleh delete.^_^

50 comments:

  1. tenkiu fiza cyg hihi sheda nk test kt second blog nanti hihi

    ReplyDelete
  2. haha.serius comel,sya suka main2 jugak kat situ nak tengok die senget2.*childish

    ReplyDelete
  3. menarik ! :) nanti wia nak cuba la..

    ReplyDelete
  4. cute la..mcm main piano pun ye jugak! :D

    http://pastelovegood.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. menarik2, terima ksh untuk tutorial ini =)

    ReplyDelete
  6. aci tak jijah nak buat kat tepi kiri tu..agak2 menganggu org nak baca entry tak fiza? huhuhu

    ReplyDelete
  7. patutla mira buat tak jadi..tapi bila test dekat second blog jadi je..padahal dua2 sama template..huhu..

    ReplyDelete
  8. baru folo sini. tq sudi folo blog gua :)

    ReplyDelete
  9. aah mas pun suka usik2 ni..hihihi.tapi tutup sikit side bar ek. n nape fiza xwat click jadi new tab?mesti lebih nice.

    pe2 pun suka2 usik2..hihih

    ReplyDelete
  10. nak buat yang menu tab awal2 tu macam mane? pening dah.. nak dapat kan (link/url) tu..

    ReplyDelete
  11. THANXX SIS !

    dah buat da . comell sangat ! :))

    ReplyDelete
  12. Jadi la ! Comell sangat ! ^^ May God bless you :) Thnxx

    ReplyDelete
  13. hi dear :) menu tab saya dah menjadi :)
    thanks atas tutor ni dear :)

    seweeettttt je..

    ReplyDelete
  14. yey..cantik da menu tabs sy..thank akak...muah.muah.hihi

    ReplyDelete
  15. yg dekat blog awok ni guna font ape ? :p

    ReplyDelete
  16. comel sangat !terima kasih

    ReplyDelete
  17. kaka. saya dah guna tuto nhh ! terima kasih ! comel. follow me tau

    ReplyDelete
  18. Thanks memg comel. Kk cmna nk buat kt tngah?

    ReplyDelete
  19. tak jadi lah , sebab qina tak pandai main code , macam mane erk ?

    ReplyDelete
  20. macam mana nak tukar font lain? boleh tolong inform kat blog sy . tengs :)

    ReplyDelete
  21. da lme cari. terime kasih ye kak.

    ReplyDelete
  22. dah buat..menjadi..sukanya..thanks

    ReplyDelete
  23. saya nak cuba ni..harap2 jadi.

    =)

    ReplyDelete
  24. mohon share..wan creditkan terus ke link nie k

    ReplyDelete
  25. Fiza, cantik blog,tutor ni jadi
    tapi tab menu home sy
    tk btul (link pegi ke lain)
    mcmn nk buat? new blogger.

    ReplyDelete
  26. kalu nak wat menu navbar kat bwah header mcam mna plak?
    yg ada home,contact us... macam mna nak wat page contact us tu,cthnya?

    ReplyDelete
  27. Dah jadi...tapi macam mana pulak nak letak benda ni ikut kategori...tekan semua benda tu...tapi keluar "home" sahaja..cth resepi dok dlm tab resepi

    ReplyDelete
  28. macam mana nak buat bila kita klik tu dia keluar new tab..saya dah letak code untuk new tab,,tapi tak menjadi kat tab tepi ni..please response

    ReplyDelete
  29. saya telah mengambil tutorial navigation tab ini,dan saya mengucapkan terima kasih yang teramat sangat xD

    ReplyDelete
  30. DIK KENAPA AKK BUAT , BILA PREVIEW , DIA KUAR PAGES BROKEN ! .. HUHU TOLONG DIK .. PENING DAH NIE .. DAH BANYAK KALI BUAT HUHU

    ReplyDelete
  31. Salam. Sy rujuk tutorial blog Azhafizah ntk wat tab kat tepi. Jadi. Tq sgt utk tutorial. tp sy buat cam xmnarik.he2.. jd nak tnye cmne nk wat cam admin pnye. mksd sy nak tuka shape kotak tab tu. TQ :)

    ReplyDelete
  32. salam. boleh tak terangkan mcmna nak buat url link tu? kurang faham -.-"

    ReplyDelete
  33. salam..kak..kalau buat image sndri pastu letak kat tepi mcm dlm tuto ni boleh ke? kalau blh..mohon bt tuto.huhuh

    ReplyDelete
  34. mohon share ya... deno akan kreditkan ke blog ni ... :)

    ReplyDelete
  35. Ahahah !! dah jadi ,, thank you akak !!

    ReplyDelete
  36. akak , macam mana nak dapatkan link ? pening lah ,

    ReplyDelete
  37. susah jugak tapi tak pe kita cuba ye...tq tau..
    jom la singgah
    suzana8378.blogspot.com

    ReplyDelete

My blog is around for the long haul because I 'm really appreciate our relationships with one another above just about everything else. A blog entry isn’t just a block of text, but a slice of humanity and an opportunity to begin a real conversation.Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much!