Tutorial buat drop cap[Huruf pertama besar]

Friday, March 09, 2012

Apa yang dimaksudkan dengan drop cap adalah huruf pertama besar dalam artikel seperti yang korang tengok dalam majalah dan akhbar tu.Nampak macam style dan menarik kan?Macam contoh entry dalam blog Fiza ni.Nak try buat?Mudah je dan boleh customize ikut citarasa korang.

1.Log in blogger>>Dashboard>>Design>>Edit HTML
2.Cari code </head>
*tekan serentak ctrl+F dan masukkan code dalam box untuk memudahkan pencarian
3.Copy code bawah ni
<style type="text/css">
hufufbesar{
float:left;
width:80px;
font-size:400%;
font-family:Edwardian Script ITC;
font-weight:bold;
color:#343434;
line-height:80%;
}
</style>
Untuk customize:*80=lebar size drop capEdwardian Script ITC=Jenis tulisan343434=Warna tulisan
4.Paste kan code di no3[di atas] sebelum code</head>
5.Save

Cara nak gunakan drop cap.
1.Tulis entry macam biasa.
*untuk lebih jelas tengok pada gambar bawah ni


2.Click pada edit html dan taipkan code ni <hufufbesar> sebelum huruf pertama dan </hufufbesar> selepas huruf pertama.
*untuk lebih jelas sila tengok gambar bawah ni.
3.Kemudian preview.Kalau dah settle,boleh teruskan penulisan entry.
*kalau nak buat code ni selepas menulis entry pun boleh.Pastikan code ni di antara huruf pertama yang nak dibesarkan tu.
Nampak entry macam lagi menarik je kan.

credit tuto[http://www.carabuatwebgratis.com/2011/06/cara-membuat-huruf-pertama-pada-ertikel.html]

17 comments

  1. akan ku follow tuto ini nanti . hihi

    ReplyDelete
  2. mekasih fiza.. sayang fiza lebih lah kalu cemginih :P

    ReplyDelete
  3. ok ! dah jadi . mula2 buat tak jadi . hihi . Salah tgk . pikirkan . rupanya
    hihi . salah sendiri:P

    ReplyDelete
  4. terpikir juga nak tanya, akhirnya fiza buat tutorial! bolehlah cuba..

    ReplyDelete
  5. Dah jadi pun. Thanks sihatimerahjambu ^_^

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.