Resepi : Sweet Potato Sihatimerahjambu

Thursday, February 16, 2012

Assalamualaikum/Salam Sejahtera
Petang petang ni tiba tiba macam terasa nak makan sweet potato.Dah lama dok usha resepi Cik Yui ni.Ni lah baru nak mencuba sebab resepi ni mudah dan simple je.Bahan bahan pun ciput je.Tengok dulu yang dah siap ni.
Nampak sedap kan??Meh la cuba jugak.Ni resepinya...

Bahan bahan
-Kentang[ikut suka berapa banyak]
-Bawang besar 1 biji
-Mayonis
-Sos Salad Thousand island[Kalau tak nak letak pun tak pe ^^]
-Black pepper
-Garam

Cara cara
1.kentang di potong dadu dalam size sederhana
2.Kemudian kentang yang telah siap dipotong direbus sehingga empuk
3.Bawang di potong dadu kecil kecil
4.Black pepper ditumbuk halus[Nak lebih mudah beli je yang dalam botol*Fiza suka black pepper yang ditumbuk sendiri sebab lagi terasa pure black pepper ^^]
5.Masukkan kentang yang dah dimasak kedalam mangkuk,masukkan bawang yang telah dipotong dadu,black pepper,mayonis[mengikut citasa*Fiza suka letak banyak ^^],Sos salad Thousand island dan garam[mengikut citarasa]
6.Gaul rata bahan bahan dengan kentang sehingga serasi bersama.

Bahan yang telah siap dan dipotong hanya perlu gaulkan bersama je..^^

Dah gaul sebati dan di rasa sedap.Maksudnya dah siap lah tu.Sedia untuk dihidang. Mudah,simple dan cepat.Resepi asal dari Cik Yui Fiza dah ubah ikut citarasa Fiza.Thanks Cik Yui untuk resepi mudah ni.Rasanya memang nyummylicious ^___^.Tak lupa jugak banyak khasiat sweet potato ni.
Untuk info khasiat tentang sweet potato ni boleh referdi sini>>WHFoods

Credit Resepi:Cik Yui
Credit info: WHFoods
Notapink : Sekali rasa pasti nak lagi ^__^.Kan yui
With Love, Sihatimerahjambu

13 comments

  1. wahh! resepi wajib try ni!

    lebih sedap kalau pekena dengan nugget sama salad coleslaw ^^

    nyum nyummm~

    ReplyDelete
  2. terbaik la yui gan fiza!!! kena try la ni..hehe

    ReplyDelete
  3. Waaahhh . boleh try nih :)

    Senang dan nampak sedapp .

    *kemaruk ngan mayonisss

    ReplyDelete
  4. akhrnya buat..nyum2..mnyelerakan ..meh kasi yui sikit dear..

    ReplyDelete
  5. Thanx for the recipe.
    InsyaALLAH kalau rajen wajib try ni hee :D

    ReplyDelete
  6. x pnah try lg sweet potato nie..
    mcm sdap je..huhu..
    msuk dlm list nie..hehe..

    ReplyDelete
  7. oohhh simple je sbnrnya eh...nampak sedap gila! =D

    ReplyDelete
  8. perrghh kena try ni. mcm sedap je!!

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.