Header Ads

Resepi : Sweet Potato Sihatimerahjambu

Petang petang ni tiba tiba macam terasa nak makan sweet potato.  Dah lama dok usha resepi Cik Yui ni. Ini lah baru nak mencuba sebab resepi resepi sweet potato rebus atau resepi salad kentang mayonis.

Resepi sweet potato diet/resepi salad kentang diet yang boleh diambil untuk mereka yang berdiet.
 
Resepi sweet potato diet/resepi salad kentang diet

Resepi sweet potato diet/resepi salad kentang diet

Bahan bahan
Kentang (ikut suka berapa banyak)
Bawang besar 1 biji
Mayonis
Sos Salad Thousand island (Kalau tak nak letak pun tak pe)
Black pepper
Garam

Cara penyediaan :
1. Kentang di potong dadu dalam size sederhana
2. Kemudian kentang yang telah siap dipotong direbus sehingga empuk
3. Bawang di potong dadu kecil kecil
4. Black pepper ditumbuk halus (Nak lebih mudah beli je yang dalam botol, saya suka black pepper yang ditumbuk sendiri sebab lagi terasa pure black pepper)
5. Masukkan kentang yang dah dimasak kedalam mangkuk,masukkan bawang yang telah dipotong dadu, black pepper, mayonis (ikut selera masing-masing)
6. Gaul rata bahan bahan dengan kentang sehingga serasi bersama.

Bahan yang telah siap dan dipotong hanya perlu gaulkan bersama je.


Sedia untuk dihidang. Mudah, simple dan cepat. Resepi asal dari Cik Yui dan saya ubah ikut selera saya.Thanks Cik Yui untuk resepi mudah ni. Rasanya memang sedap dan kenyang makan. Tak lupa jugak banyak khasiat sweet potato ni.


Untuk info khasiat tentang sweet potato ni boleh refer kat WHFoods

sumber resipi : Cik Yui

8 comments:

  1. wahh! resepi wajib try ni!

    lebih sedap kalau pekena dengan nugget sama salad coleslaw ^^

    nyum nyummm~

    ReplyDelete
  2. akhrnya buat..nyum2..mnyelerakan ..meh kasi yui sikit dear..

    ReplyDelete
  3. Thanx for the recipe.
    InsyaALLAH kalau rajen wajib try ni hee :D

    ReplyDelete
  4. confirm sedap ne.. nk try la nnti.. insyallah

    ReplyDelete
  5. oohhh simple je sbnrnya eh...nampak sedap gila! =D

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.

Powered by Blogger.