Lathi Challenge

Tuesday, June 09, 2020

Sebelum ni pernah tengok Music Video Lagu Lathi di youtube. Nyanyian Weird Genius dan Sara Fajira. Tapi tengok sekejap je sebab tak rasa macam nak terus tengok sampai habis. Jadi, tak tahu lah lagu penuh Lathi ni macamana ceritanya. Tiba-tiba pulak Lathi Challenge ni viral.

Agak panas dan kontroversi juga Lathi Challenge. Tertanya-tanya jugalah kenapa viral pulak? Ada perasan jugalah kalau view explore instagram ada beberapa post Lathi Challenge yang asalnya popular dari aplikasi tik tok.

Ye, yang tak bertiktok macam Fiza ni memang lambat tahu menahu. Don't care lah lambat ke cepat ke. Barulah tahu rupanya ada kisah disebalik lagu Lathi ni. Then, baru faham kenapa Lathi Challenge ni Viral.

Disebalik Lagu Lathi

Lathi tu daripada bahasa Jawa Kuno yang bermaksud Lidah. Lagu Lathi adalah single pertama dari kumpulan muzik genre EDM, Weird Genius (2 orang youtuber dan seorang DJ) berkolaborasi dengan rapper dari Surabaya iaitu Sara Fajira. Keduanya adalah dari Indonesia.

Lagu Lathi menggabungkan elemen muzik elektronik dengan muzik tradisional budaya jawa. Pada awal lagu ni dia macam lagu biasa je dengan bahasa inggeris. Tapiiiii.. lepas masuk je rentak gamelan dan bahasa jawa yang satu apa pun tak faham dia bertukar macam pelik sikit dengan unsur-unsur mistik dan sedikit seram.

Credit : mojok

Katanya lagi, lagu ni diinspirasikan daripada pengalaman mereka yang terjebak dengan perhubungan cinta toksik yang penuh dengan penipuan dan juga ego. Macam kisah isteri yang terseksa disebabkan penipuan suami dia. Lepas tu dia balas dendam ke macamana entah.

Lirik lagu Lathi 


I was born a fool
Broken all the rules
Seeing all null
Denying all of the truth

Everything has changed
It all happened for a reason
Down from the first stage
It isn’t something we fought for

Never wanted this kind of pain
Turned myself so cold and heartless
But one thing you should know

'Kowe ra iso mlayu saka kesalahan
Ajining diri ana ing lathi'

Pushing through the countless pain
And all I know that this love’s a bless and curse

Everything has changed
It all happened for a reason
Down from the first stage
It isn’t something we fought for

Never wanted this kind of pain
Turned myself so cold and heartless
But one thing you should know

Terjemahan:

Aku dilahirkan sebagai orang bodoh
Merusak semua aturan
Karena semuanya nol
Menyangkal semua kebenaran

Semuanya telah berubah
Itu semua terjadi karena suatu alasan
Turun dari tahap pertama
Itu bukan sesuatu yang kita perjuangkan

Tak pernah menginginkan rasa sakit seperti ini
Mengubah diriku begitu dingin dan tak berperasaan
Tapi satu hal yang harus kau ketahui

'Kamu tidak bisa lari dari kesalahan
Harga diri seseorang ada pada lidahnya (perkataannya)'

Mendorong rasa sakit yang tak terhitung jumlahnya
Dan yang kutahu, cinta ini adalah berkah dan kutukan

Semuanya telah berubah
Itu semua terjadi karena suatu alasan
Turun dari tahap pertama
Itu bukan sesuatu yang kita perjuangkan

Tak pernah menginginkan rasa sakit seperti ini
Mengubah diriku begitu dingin dan tak berperasaan
Tapi satu hal yang harus kau ketahui

'Kamu tidak bisa lari dari kesalahan
Harga diri seseorang ada pada lidahnya (perkataannya)’.

Lathi Challenge/ Cabaran Lathi

Lathi Challenge di media sosial yang tengah viral sekarang menampilkan solekan yang cantik dan kreatif dan kemudiannya bertukar rupa karakter yang menyeramkan seperti hantu/syaitan. Tarian yang dilakukan tu sangat bahaya untuk dijadikan hiburan walaupun hanya niat untuk sekadar hiburan.

Pendakwah dan penceramah bebas pun dah membuat posting tentang hukum Lathi Challenge ni supaya dihentikan daripada meneruskan cabaran ini yang dilihat mengancam jati diti seseorang Muslim.

Sesungguhnya tarian2 yg kalian lakukan itu sgt merbahaya utk dijadikan hiburan. Ketahuilah kalian tarian itu wujud dari sesetengah budaya Jawa yg syirik & khurafat. Seperti memanggil Kuntilanak serta Roh Kuda Kepang. Tolong hentikannya!
— Wan Dazrin (Official) (@wandazrin) June 4, 2020

syedbakri_alyahyaofficial Lathi Challenge HARAM
Kecoh apabila ambe nyatakan bahawa perbuatan yg sedang viral sekarang iaitu Lathi Challenge adalah HARAM kerana ianya menyalahi apa yg dibenarkan oleh Syarak 'Barangsiapa yang merintis suatu sunnah (yg baik) dalam Islam, maka baginya pahala amalan yang dirintisnya itu serta (dia juga beroleh) pahala orang yang mengamalkannya selepasnya dan Barangsiapa yang merintis suatu sunnah (yg buruk) dalam Islam, maka baginya DOSA amalan yang dirintisnya itu serta (dia juga beroleh) DOSA orang yang mengamalkannya selepasnya ( HR Imam Muslim)
Dengan merakamkan video berlatar belakangkan lagu, dgn solekan ala2 syaitan, maka adakah ingin kita katakan perbuatan iti harus dilakukan?
Hukum dlm agama bukan berdasarkan akal semata² tetapi mempunyai nas
Semalam sy membawa hadis ttg meniru gaya org kafir, walaupun golongan penyokong lathi challenge menyebut bahawa ianya di asas oleh org Indon dan walau sekalipun dia seorang Muslim tetap ada sumber awal yg menyebabkan mereka berani membuat sesuatu yg menyalahi syarak
Anak² melihat perkara ini, dan ramai yg meniru terutama sekali org perempuan dgn gaya yg mengaibkan
Perlu kita menutup pintu² fitnah kpd agama dan umat Islam ini agar tidak merebak sehingga melalaikan manusia
Ambe guna hujjah dan dalil, namun tetap ada yg berani nak cabar dan argue dgn menyatakan itu dan ini
Sila teruskan jika rasa Lathi Challenge itu sunnah yg baik, ambe tak mampu nak menyekat kecuali hanya menegur
— Syed Bakri Al-Yahya



22 comments

  1. Seram pula baca macam campur unsure khurafat.

    ReplyDelete
  2. Ya, apa2 yang viral dan menjadi kesukaan ramai. Ada yang menjadi ikutan tanpa usul periksa dan bila ditegur ada pula yang sentap.
    Elok lah orang macam kita yang tak suka benda2 pelik nie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye, betul kak..sebelum terjebak tengok dulu buruk baiknya :)

      Delete
  3. itu lah, nampak jugak ada ustaz kupas pasal lathi challenge ni...masa viral kat tiktok tu just tengok gitu je semua orang buat...tertarik dengan mekap masing2...tapi bila tukar jadi setan tu whattt? apooo yang ku tengok ni..erkkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang cantik tu memang cantik tapi yang seram dan siap ada tarian tu buat seram je.

      Delete
  4. Replies
    1. kann..samalah kita. seram pulak dengar. Lagi-lagi kalau malam

      Delete
  5. Oh, kelompok musik ini berasal dari Indonesia ...
    Malah saya baru tau infonya dari sini, kak.

    ReplyDelete
  6. ohhh yang ni dorang dok cakap. Aien tak tahu mende pun. Haha Ingatkan yg mirror challenge tu. yang tu comel. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mirror challenge tu yang mana pulak..kita sekapal tak tahu ni. hihi

      Delete
  7. Adik saya buat! Tapi takdelah sampai buat tulisan tah pape kat muka.
    Ada macam macam jenis, cuma tak seram sangat, hehee~

    ReplyDelete
  8. saya serammmmm. huwaaaa. tetiba muncul wajah sebegitu.

    ReplyDelete
  9. Ya ampun, saya malah baru tahu kalau Sara itu dari Surabaya :D
    Memang lagi trend sekali tuh lagunya, tapi memang yang bikin lebih trend karena lathi challenge-nya.

    Saya sampai takut explore instagram karena banyak yang ikutan make up kayak setan hahaha.

    Aneh-aneh memang ya sekarang, di saat orang sudah bosan tampil cantik, sekarang make up tampilnya kayak setan hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jadi viral disebabkan Lathi Challenge. Jika tidak, pasti tidak diketahui. memang aneh aneh sekarang di media sosial.

      Delete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.