Nanas goreng??? Macam pelik dan tak pernah dibuat orang goreng nanas. Pisang goreng, keledek goreng, sukun goreng dah biasa dengar dah. Tapi nanas goreng? Hari tu dengan tak sengaja, tertengok berita TV3. Kan ada selingan sikit tu kan. 

Ada lah satu slot tu usahawan di Bandar Pasir Puteh, Kelantan jual nanas goreng. Dah setahun berniaga tapi baru-baru ni lah baru viral katanya. Dah keluar televisyen, mesti pergi jauh lagi viral dia. Ke belum lagi?

Nanas ni sejenis buah yang berair sedap di makan begitu saja. Sedap ke dibuat goreng? Yang Fiza tahu makanan berasaskan nanas ni sedap dimasak pajeri nanas. Sedap oiii! Tapi tak pandai masak pajeri nanas.

Nanas masak lemak pun sedap juga. Selain tu buat jus nanas pun sedap. Kalau nanas potong kecil-kecil yang masak campur gula dan air tu orang panggil ape ye? Yang macam dalam tin tu. Air nanas ke? Buat macam tu pun sedap juga.

Masak dalam seperiuk lepas tu simpan dalam bekas letak dalam peti ais. Minum sejuk sejuk sedap betul.

Tapi!

Nanas goreng tu memang unik betul. Seperti apa yang Fiza tengok haritu, dia guna nanas madu sejenis nanas yang manis dan kurang berair. Kiranya nanas paling sesuai lah untuk dibuat goreng macam pisang goreng tu.

"SAYA halalkan jika ada peniaga lain membuat nanas goreng, saya anggap rezeki masing-masing," kata peniaga yang tular dengan menu nanas goreng yang dijual di Kampung Panggung Rama, Pasir Puteh.
Noor Hidayah Abdullah, 32, mencetuskan fenomena baru apabila makanan unik dijualnya tular di laman sosial.
Ibu kepada tiga cahaya mata itu sudah menjual nanas goreng sejak setahun lalu di belakang Pejabat Tanah dan Jajahan Pasir Puteh namun hanya tular beberapa hari lalu.
Nor Hidayah berkata, dia mula berniaga nanas goreng dengan suaminya, Suzaimi Awang, 52, bermula dengan sepuluh nanas dan kini mampu menjual 200 hingga 250 kilogram nanas setiap hari.
"Pada mulanya ada yang menganggap menu itu pelik tapi mula menyukai keserasian gandingan rasa manis nanas dan kerangupan salutan tepung.
"Lagipun saya masih menjaga rasa asli nanas dan zat di dalam buah itu dengan hanya mencelup nipis salutan tepung dan menggoreng sekejap saja sekitar dua ke tiga minit sekadar tepung masak bagi mengelakkan nanas terlalu berminyak dan kecut," katanya ketika ditemui di gerainya hari ini.
Nor Hidayah berkata, dia juga hanya menggunakan nanas madu bagi mengelak buah itu terlalu berair dan merosakkan adunan tepung.
Nanas dipotong kecil dan dicelup adunan tepung sebelum digoreng seperti biasa, tujuan dipotong kecil supaya mudah sejuk dan kurang berair.

Katanya, dia juga menggunakan adunan tepung berasingan untuk nanas iaitu adunan lebih pekat selain turut menyediakan dua kuali khas untuk menggoreng buahan itu dan menu goreng lain.
"Sejak tular, pelanggan lebih ramai malah ada yang datang dari Sabah dan Pahang yang minta saya kongsikan resipi untuk mereka jual di gerai masing-masing.
"Saya dan suami tak marah sebaliknya rasa terharu kerana ramai yang datang memuji keenakan nanas goreng yang dijual selain menarik orang makan buah," katanya.
Nor Hidayah berkata, jika boleh dia ingin berjumpa semula dengan wanita usia 40-an yang pertama kali mengajarnya memasak nanas goreng yang akhirnya membuka rezeki buatnya.
"Wanita itu mendakwa dia buat nanas goreng supaya anak dan cucunya gemar makan buah dan menyarankan saya menjual nanas goreng yang hingga kini mendapat permintaan tinggi pelanggan, kalau boleh saya nak jumpa dia dan ucap terima kasih," katanya.
Nor Hidayah berkata, dia kini turut menjual nanas goreng keju dan buah sukun goreng bagi merancakkan lagi jualan makanan di gerainya yang dibuka setiap hari bermula 9 pagi hingga 6 petang.
Credit: Harian Metro

Resepi Nanas Goreng

Resepi nanas goreng ni Fiza rasa macam sama je adunan tepung goreng dia untuk goreng pisang. Kalau nak cuba rasa, paling mudah beli je tepung segera untuk goreng pisang tu. Mudah bukan? Kalau nak sedap lagi, mungkin boleh cuba resepi dalam video ni.


Macam menarik gabungan rasa nanas manis, ada masam sikit dan rangup bersalut tepung tu. Ada yang cuba? Atau baru je tahu? Kata viral. Biasa benda viral cepat je orang tahu.

credit : The Asian Kitchen
Selamat pagi sabtu semua orang. Esok last day raya. Fiza baru dapat feel mood nak balik beraya di kampung. Bukan Raya 2.0 dah. Ni raya penghujung Syawal nama dia. 

Cerita kuih raya sudah. Kita cerita kad raya pulak lah. Macam biasa setiap tahun mesti dapat kiriman kad raya dari blogger Shida ni sejak tahun 2016. Ke sebelum tu lagi tak pasti. Lupa!

Kalau tak silap, kad raya ni Fiza dapat seminggu yang lepas. Bila nampak sampul putih macam ni, kalau tak kad jemputan kahwin mesti kad raya. Tengok cop Ipoh pada sampul, dah boleh agak dah siapa penghantarnya. Siapa lagi kalau bukan Shida Radzuan.


Rajin betul dia setiap tahun hantar kad raya. Kad raya satu-satunya Fiza dapat tahun ni. Mostly yang Fiza dapat tu adalah hasil kerja design Fiza. Fiza design je dan Shida print sendiri sebab Shida ada buat bisnes printing kad raya juga setiap tahun. 

Kiranya setiap tahun Fiza collaborate dengan Shida juga lah bisnes design dan printing ni. Nak jugak guna perkataan collaborate tu. Nampak macam hebat lah gitu projek juta-juta. 


Seronoklah kan dapat kad raya yang kita design sendiri. Boleh juga buat simpanan hasil kerja yang ada dalam bentuk hard copy. Tak surprise tak apa. Simpan buat kenangan gitu.

Kau orang mesti dah kenal dengan blogger Shida kalau kau orang seorang blogger sejak 2010. Shida menyepi kejap. Sekarang baru muncul semula. Nak kenal? Terjah lah blog duniashida.com.

Terima kasih shida atas kiriman kad raya dan Terima kasih juga sudi tempah design.
Selamat pagi! Salam jumaat. Harini dah 27 Syawal. Tinggal dua hari je lagi nak merayakan Syawal. Sempatlah raya di kampung sehari hujung Syawal ni. Hari ni dah berkuatkuasa juga boleh sembahyang jumaat di masjid. Tapi tak semua tempat. Ada yang kena apply kedatangan melalui online. Walk in pun boleh kalau belum cukup had.

Pagi ni nak share cerita house plant lah. Rasa macam tak ada idea nak update apa dalam blog ni. Cerita apa yang best nak dikongsikan kat blog ye?. Nak update resepi, asyik masak menu yang sama je. Tak kan nak update resepi yang sama.

Baru-baru ni ada terbaca pokok viral which is pokok lidah mertua tu membahayakan kesihatan jika ditanam di dalam rumah. Kalau kau orang jenis baca tajuk je memang kau orang akan set terus dalam kepala pokok lidah mertua tu bahaya ditanam. 

Sila cari fakta dan rajinkan membaca. Jangan salah anggap. Biasalah letak tajuk nak gempak. Tajuk gempak tapi orang tak baca content tak bagus juga. Lain kali baca dulu

Ini apa yang Fiza baca daripada buzzkini.com
Seorang ahli Kimia, Dr Fatimah Salim yang juga Fello Penyelidik di Institut Penyelidikan Sebatian Semulajadi Atta-ur-Rahman (AuRIns), Universiti Teknologi Mara (UiTM) Kampus Puncak Alam, Selangor itu, meluahkan rasa bimbangnya dengan trend semasa yang menyimpan pokok dengan nama saintifik Sansevieria Trifasciata ini di dalam rumah lebih-lebih lagi didalam pasu berisi tanah kerana boleh membiakkan mikroorganisma.
Menurutnya ini kerana tanah merupakan lokasi kondusif untuk mikroorganisma bermandiri kerana kandungan bahan organik, inorganik dan mineral yang tinggi.
“Setiap jenis tanah didiami mikroorganisma yang berbeza seperti bakteria, alga, kulat, protozoa, actinomycetes dan ciliata. Setiap satu gram tanah yang subur mengandungi 10 bilion sel mikroorganisma terutama berdekatan dengan akar pokok (rhizosphere).
“Sebab itu tanah tidak sepatutnya di simpan dalam rumah, apa lagi untuk individu yang lemah sistem imuniti kerana akan mudah terkesan dengan kehadiran mikroorganisma ini,” jelasnya
Namun menurut Dr Fatimah, terdapat alternatif lain bagi menggantikan tanah jika ingin menyimpan pokok itu di dalam rumah seperti tanah liat yang dikembangkan atau Leca, sabut kelapa, sekam padi, ‘perlite’ iaitu sejenis mineral hasil letusan gunung atau menggunakan kaedah hidroponik.
“Antaranya tanah liat yang dikembangkan atau Leca, sabut kelapa, sekam padi, ‘perlite’ iaitu sejenis mineral hasil letusan gunung atau menggunakan kaedah hidroponik.
“Boleh juga gunakan air sahaja namun harus rajin menukarnya untuk elak nyamuk bertelur dan mengurangkan mikoorganisma bermandiri,” katanya.

Jadi, faham dah kan. Yang tanam di luar tu tak ada masalah. Cuma yang tanam dalam rumah tu kena ambil peduli sikit. 

Kebanyakkannya indoor plants Fiza guna kaedah letak dalam air atau guna crystal gel je. Cuma ada beberapa je guna tanah. Itupun tanah jenis yang kurang serap air macam sabut kelapa tu lah. Trend trend juga tapi  kena tahu juga tu mana boleh mana tidak.

Well, dah boleh move on dengan pokok lidah mertua tu. Nak share pokok mini parlour palm, satu lagi indoor plant yang menarik. Biasa orang panggil pokok buluh ke ek? Tak pastilah parlour palm ni sama ke tidak dengan areca palm.

Pokok-pokok ni bukan ada satu nama. Bermacam-macam nama ada kan. Itu yang  buat confuse tu. Pokok ni tak ada dalam senarai houseplant yang Fiza suka cuma entah kenapa masa pergi IKEA awal tahun hari tu sebelum PKP, tertarik pulak dengan Pokok Parlour Palm ni.

Mungkin sebab tengok harga dia macam murah sikit kot. Tu yang beli tu. Golden pothos ikea yang Fiza beli berjaya hidup bertahun-tahun sampai repot banyak pasu dah. Dracaena ikea kecundang tak panjang umur. Tak tahu sebab apa.

Kalau beli pokok kat IKEA tak tahu lah kenapa umur dia tak panjang. So far beli ikea palms ni okay pulak dia dah berbulan elok hidupnya letak dalam rumah. Fiza beli yang mini je lah nak cuba tanam kat rumah sesuai ke tidak. Yang large parlour palm tu rasa macam harga tak termasuk dalam bajet. So lupakan je yang large tu.


CHAMAEDOREA ELEGANS

Chamaedorea elegans, the neanthe bella palm or parlour palm, is a species of small palm tree native to the rainforests in Southern Mexico and Guatemala.The parlor palm is one of the most heavily sold houseplant palms in the world.-wikipedia



Harga untuk mini Parlour Palm ni RM8.90. Kira murah jugalah untuk sepasu pokok yang cantik ni. Dengar kata banyak pokok sold out kat IKEA. Betul ke? Penangan hobi baru rakyat Malaysia. Semua habis pakat beli pokok.

Elok jugalah rajin menanam pokok ni. Tenang sikit mata memandang pepokok hijau. Kat bandar ni kalau orang tak tanam pokok, tak dapatlah tengok hutan hijau. Hutan batu je banyak. Lagipun okaylah tanam pokok ni boleh produce more oksigen. Hidup kita kan saling berkait dan memerlukan. Tak gitu?

Parlour Palm Care

Perlu di siram dengan secara sederhana. Tak lebih dan tak kurang air. Sesuai untuk hiasan dalam rumah dan diletakkan pada tempat yang mempunyai cahaya. Elakkan letak di tempat yang direct sunlight.

Macam Fiza, letak je dalam bekas kaca berisi crystal gel ni. Air letak sikit je. Agak-agak crystal gel dah mengecil. Tambah air bagi kembang dan kurangkan air. Mudah je macam ni. Tak perlu nak siram hari hari.



Okay jugalah beli pokok yang boleh tanam dalam tanah dan secara hydroponik. Untuk tak pakar menanam guna tanah ni, boleh lah tiru kaedah hydroponik ni. Sesuai lah kot untuk newbie macam Fiza. Dulu heran orang suka tanam pokok. Now, dah terjebak baru faham feeling dia macamana.



Mendung je pagi ni disusuli dengan hujan bila hampir tengahari ni. Ikutkan hati nak je tarik selimut, on air cond. Wahh ala-ala duduk oversea musim sejuk gitu. Tapi terpaksa lah lupakan hasrat nak sambung tidur. Banyak kerja oii!

Awal pagi dah siapkan menu nasi lemak untuk menu sarapan dan makan tengahari. Kalau ada lebih buat minum petang. Senang tak payah bersusah payah nak masak tengahari dan buat minum petang. Tapi untuk makan malam memang tak lah. 

Masak nasi lemak kot! Nasi bersantan tu kurang tahan kalau nak sampai ke malam pun. Silap-silap petang nanti kalau tak elok-elok simpan dah boleh basi dah. Dua tiga hari ni dah tak tahu nak masak apa dah sebenarnya. Jemu makan masakan sendiri. Pernah rasa tak macam tu? 


Harga Biskut Red Velvet Murah Semasa Raya

Bila dah jemu nak makan masakan sendiri. Kita makan mana yang kita berselera nak makan. Mujur juga ada biskut red velvet beli haritu  sekali dengan biskut semperit kastard. sebab harga biskut red velvet boleh tahan murah juga kat Mydin tu. 

Harga pasaran sebelum raya tak pastilah berapa harganya. Murah tu memang murah RM14.15 untuk satu bekas. Tapi kann... Lepas rasa biskut red velvet ni, mengubah balik persepsi Fiza terhadap kuih raya beli yang kurang sedap. Sebagai penggemar tegar red velvet. Kecewa sikitlah tak dapat yang betul-betul sedap.


Jangan kecam pulak ye atau pengaruh kau orang supaya tidak membeli biskut red velvet. Cuma berkongsi apa yang dirasa. Mungkin pada kau orang sedap. Tapi tidak bagi Fiza. Tekstur dia kurang crunchy dan macam biskut lemau macam tu. Mungkin juga style biskut ni macam ni kot. Entah! Tak ada jawapan.

Bila rasa dia kurang sikit, lambat lagi lah nak habis. Slow sikit nak makan. Kuih semperit kastard kemain laju habis makan. Teringin nak buat sendiri tapi bab buat kuih ni tak berapa nak pandai sangatlah. Tapi ada lah beberapa resepi yang nampak macam senang je nak buat.

Mungkin boleh gunakan resepi biskut red velvet azlina ina atau resepi red velvet che nom. Ada jugak resepi red velvet cookies resepi seminit. Perghh seminit je membuatnya. Hebat betul! Atau mungkin juga boleh cuba guna tepung segera biskut red velvet. Gerenti jadi agaknya kot.

Kita rindu awak biskut oreo red velvet. Cepatlah muncul!

Ingat lagi masa mula-mula pandemik COVID-19 mula menular bulan March yang lepas. Masa tu, segala jenis topeng muka laris macam pisang goreng panas. Pantang letak, semua habis. Laku dipasaran. Dan disaat-saat semua orang memerlukan topeng muka, muncullah manusia yang mengambil kesempatan atas kesempitan orang lain.

Ramailah peniaga yang ambil kesempatan jual topeng muka dengan harga mahal. Masa ni, mahal macamana pun orang sanggup beli juga. Itu belum ada yang tertipu, kononnya jual topeng muka murah tapi yang dapatnya topeng muka buat sendiri. Bertabahlah siapa yang pernah menjadi mangsa tu.

Syukur alhamdulillah stok topeng muka pun dah mudah dapat di pasaran. Sekarang pun dah banyak surgical mask (topeng bedah) dijual di farmasi dan pasaraya. Tak risau dah nak dapatkan surgical mask. 

Jenis-jenis topeng muka

1. Topeng Bedah (Surgical mask)

Surgical mask adalah topeng muka yang paling sesuai digunakan semasa pandemik COVID-19 ni. Topeng jenis ini mampu menghalang virus daripada masuk ke rongga hidung dan mulut. Dalam masa yang sama fungsi dia menghalang air liur/bahan kumuhan pemakai yang bergejala terkeluar daripada lapisan topeng. 

Sekiranya pakai dengan betul, ia dapat menghalang penyebaran virus berlaku melalui titisan, semburan atau penyebaran cecair yang mengandungi virus. Sebab tu kena beringat supaya tak sesuka hati pegang topeng muka semasa pakai atau nak tanggalkan topeng muka. 

Sebaiknya basuh tangan sebelum dan selepas atau ketika terpegang topeng muka. Lagi satu, jangan sesekali berkongsi topeng muka dengan orang lain. Pakai sekali dan buang.

2. Topeng N95

Topeng jenis N95 ni biasa dipakai  kalau musim jerebu sebab lapisan topeng ni boleh manghalang zarah atau habuk. Digunakan juga ketika kecemasan.  Direka khas dengan bentuk yang jenis betul-betul melekap pada bahagian muka.

Tapi tak sesuai untuk mereka yang ada mempunyai masalah pernafasan dan sewaktu dengannya. Fiza pernah pakai, memang terasa lemas walaupun pakai sekejap. Topeng N95 pun jenis pakai buang dan tak boleh berkongsi juga.

Masih sesuai lagilah kalau nak guna masa musim COVID-19 ni. 

3. Topeng muka kain

Kalau dulu topeng muka kain lebih fokus pada fesyen. Tapi sejak pandemik COVID-19 berlaku ni dah ramai yang menjual topeng muka kain yang mempunyai ciri-ciri yang selamat digunakan bukan hanya fesyen semata-mata. Biasanya artis Korea yang suka style pakai face mask ni.

Topeng muka jenis kain memang cantik. Ada pelbagai jenis corak, jenis kain dan bentuk. Tapi kalau hanya diperbuat daripada kain semata-mata untuk fesyen ia tidak mampu menghalang virus masuk ke rongga hidung dan mulut. 

Sebab tu kena pilih topeng muka jenis kain yang telah direka untuk keselamatan. Kiranya ada filter atau tempat untuk letak filter tu. Topeng muka jenis kain ni bukan tak boleh dipakai lansung. Sekurang-kurangnya kita masih ada pilihan jika tak ada surgical mask tu. 

Dah ramai juga pereka fesyen dan owner butik yang menjual topeng muka kain ni kan. Bermacam jenama ada di pasaran sampai kau tak tahu nak beli yang mana satu entah. Tapi tahu tak kau orang yang cara pakai topeng muka kain ni dengan betul? 

Tak tahu? Sila rujuk gambar di bawah yang dikongsikan oleh World Health Organization. 


CARA MEMAKAI TOPENG MUKA KAIN DENGAN BETUL

  • Bersihkan tangan sebelum memegang topeng muka
  • Periksa topeng muka samada rosak atau kotor
  • Pastikan topeng muka sesuai dengan bentuk muka tanpa ada sebarang ruang. Kiranya kau orang pakai mask tu kena ngam-ngam dengan bentuk muka. Kalau longgar sila jangan pakai.
  • Topeng muka mestilah menutup mulut, hidung dan dagu.
  • Elakkan memegang topeng muka
  • Bersihkan tangan sebelum menanggalkan topeng muka
  • Tanggalkan topeng muka dengan memegang tali
  • Tarik dan jauhkan topeng muka daripada muka
  • Simpan topeng muka dalam plastik yang bersih, beg bertutup jika masih bersih atau tak basah dan bercadang untuk menggunakannya semula.
  • Keluarkan topeng muka daripada beg dengan cara memegang tali 
  • Bersihkan topeng muka dengan sabun atau bahan pencuci dengan air panas sekurang-kurangnya sekali sehari.
  • Bersihkan tangan selepas memegang/menanggalkan topeng muka


JANGAN LAKUKAN PERKARA-PERKARA BERIKUT JIKA MENGGUNAKAN TOPENG MUKA KAIN


  • Jangan gunakan mask yang telah rosak. Contohnya koyak.
  • Jangan pakai topeng muka yang longgar
  • Jangan pakai topeng muka di bawah hidung
  • Jangan tanggalkan topeng muka tanpa jarak 1 meter dengan orang lain
  • Jangan gunakan topeng muka yang boleh menyebabkan susah bernafas
  • Jangan pakai topeng muka yang kotor atau basah
  • Jangan berkongsi topeng muka dengan orang lain

Okay jadi faham dah kan? Pastikan pakai dengan betul dan jangan sesekali buat apa yang tak boleh tu. Preventation better than cure. Jadi, jagalah keselamatan masing. Walaupun sedikit confuse dulu tak perlu pakai mask jika tiada gejala. Tapi kalau keluar pakai mask tu kira double protection lah.

Kadang orang bergejala senang hati je keluar tanpa pakai mask. Jadi, kita lah yang kena jaga diri kita sendiri. Selagi risau masih ada dan selagi pandemik COVID-19 belum berakhir. Lagipun sekarang kalau keluar dah wajib pakai mask dah kan?


Credit photo : World Of Organization
Kuih Semperit kastard ni bukan Fiza buat. Bagitau sesiap, nanti kang ada yang komen pandai Fiza buat kuih semperit. Kalau ada yang komen gitu nampak sangat tak membacanya pun. Haha..berhati-hati jangan sampai kantoi. Hahaha...

Boleh tak nak cakap, baru tahu ada kuih semperit kastard. Betapa noob je alahaii. Berapa tahun dah beraya baru tahu ada kuih semperit kastard? Ke selama ni pernah makan tapi tak tahu. Iyelah kan, beraya rumah orang mana ada label nama-nama kuih. 


Kalau ada, memang rare lah tuan rumah label nama kuih dekat bekas kuih raya. Melainkan dia hidang guna packaging asal siap berlabel (kalau beli). Fiza baru tahu sebab baru tahun ni lah terjebak beli kuih raya (jenis biskut) sendiri. Sumpah tak tipu!

Selama ni jenis tak berapa buat kuih raya sangat. Buat kerepek pisang dan cookies mana yang mudah macam cornflakes cookies, cornflakes madu, popiah nestum tu je. Itupun kuantiti sedikit. Tak buat banyak sebab raya balik kampung dan weekend pun jarang ada rumah pergi beraya atau balik kampung.

So bila orang nak datang, tak ada orang kat rumah macam tu. Kuih yang buat tu pun bawa balik kampung. Cuma tinggal sikit untuk kat rumah sendiri. Kot kot ada tetamu datang tetiba kan. 

Sesungguhnya Fiza tak pernah cuba buat kuih semperit. Kuih semperit kastard apatah lagi. Jenis orang boleh masak lauk pauk je. Kuih muih masih di tahap membimbangkan. Risau betul kalau buat nanti termasuk dalam kategori 'masak apa tak jadi harini'.

Dia punya fobia nak membuat kuih dan kek-kek tu masih terasa lagi. Ajak husband pergi Mydin nak beli kuih raya. Sebenarnya nak cari tart nanas. Dia punya teringin tak boleh bawak bincang. 

Dah masuk Mydin, mata sibuk mencari kuih tart. Berakhir dengan kehampaan sebab kuih tart yang dicari satu pun tak ada! Siapalah yang memborang kuih tart entah.

Takpe! Cari kuih lain. Nampak kuih semperit. Kuih favourite juga ni sebab suka jenis semperit rangup. Beli lah kuih semperit. Masa tu tak baca label lagi. Ni jenis main ambik je. Musim PKP kan, kena cepat membeli grab apa yang depan mata walaupun masuk Mydin tak ada had waktu boleh masuk berapa lama. 


Mungkin sebab kamiorang pergi masa sejam lebih lagi nak tutup. Tak ada orang sangat. Tapi Mydin nak tutup dah kot. Nak berlama-lama kenapa pulak kan.

Cerita dia, balik rumah nak makan baru baca label 'Kuih Semperit Kastard'. Kastard? Sejak bila semperit ada kastard? Nasib kau lah Fiza oii tak tahu nama kuih ni dah upgrade taraf kluster kayangan kastard.

Sekali rasa, sedap oiiii! Hilang terus persepsi Fiza terhadap kuih beli tunjuk-tunjuk ni. Dulu selalu fikir kuih beli-beli kat luar ni macam kurang sedap sebab buat dari kilang kan. Yang homemade lagi sedap. Itu memang tak dapat dinafikan lah.

Rupanya sedap juga kuih beli ni. Mungkin tak semua lah. Kira boleh recommend lah untuk kau orang beli kuih Semperit Kastard kat Mydin tu. Kira sedap lah ikut citarasa Fiza. Kuih lain tak pasti sedap ke tidak.

Boleh je nak beli kalau nak cuba rasa. Harga pun tak mahal sangat. Seingat Fiza RM14.15 untuk sebekas macam ni. Kira berbaloi jugalah. Mungkin juga sebab lepas raya dia jual murah.


Dah tahu ada kuih semperit kastard, terus google resepi semperit kastard. Tengok dekat youtube buat orang lapo. Lahhh, senang je rupanya nak buat pun!

Resepi Biskut Semperit | Semperit Dahlia

Bahan-Bahan  
250gm Mentega
150gm Gula Aising
1 Telur Kuning
1 sk Esen Vanila
250gm Tepung Cookies
150gm Tepung Kastad
30gm Tepung Jagung Hiasan
Gula
Urai Coklat
Urai Ceri
Ingredients  
250gm Butter 
150gm Icing Sugar 
1 Egg Yolk 
1 tsp Vanilla Essence 
250gm Cookies Flour 
150gm Custard Flour 
30gm Corn Flour

Decoration :
Sprinkles
Chocolate Rice
Cherry


Nak lebih mudah membuatnya, boleh tengok video resepi biskut semperit dari youtube buat orang lapo. Bila tengok resepi ni rasa macam nak cuba buat. Cari bahan-bahan dululah ye. Selamat mencuba.

Credit : Buat Orang Lapo

Selamat berhujung minggu. Ada yang masih di kampung ke tu? Dengar kata jumaat lepas jammed teruk. Mungkin sebab orang ramai balik kampung. Hari ni sah sah lah jammed juga sebab orang nak balik bandar. Esok kan kerja.

Fiza belum balik kampung lagi. InshaAllah minggu depan lah baru balik segamat, sekali nak hantar abah appoinment di Hospital kat Johor Bahru nanti. Semoga urusan dipermudahkan oleh Allah. Aaminn...

Alhamdulillah puasa 6 pun dah settle. Raya 2.0 baru nak bermula. Tapi belum balik kampung. Feel raya baru separa on. aci tak? Orang lain dah sakan beraya kau baru lah nak terhengeh hegeh kan.

Golden Oreo Edisi Raya

Anyway, Fiza baru je tahu kewujudan golden oreo edisi raya lepas baca blog Kak Sha. Jenis mudah terpengaruh, bila husband keluar beli barang. Kirim sekali lah beli Oreo Golden ni. Kena beli cepat-cepat sebab limited edition sempena raya katanya lah.

Sampai bila Oreo Golden ni akan ada dekat pasaran tak pastilah. Nak rasa, silalah membeli dengan kadar segera.  Nama je golden. Tapi dia tak letak emas tau untuk buat biskut oreo ni. Mungkin sebab warnanya kuning keemasan kot kan?

Rasa Golden Oreo. Just Nice!

Kalau kau orang makan golden oreo ni. Dia buat kau lupa rasa oreo sebab biskut dia sejenis biskut yang klasik dengan rasa original. Tapi rasa biskut dia rangup dan rapuh. Filling dia pulak perisa vanilla dan tak manis sangat. 

Cookies yang sedap dan filling yang tak manis sangat berbeza dengan oreo yang biasanya manis gila tu. Oreo original hitam dengan vanilla filling tu memang Fiza kurang suka makan. Golden Oreo ni just nice rasa dia. Sedap!

Tapi!

Red Velvet Oreo Tetap nombor satu di hati. Rasa dia tak boleh lawan oreo-oreo yang lain. Mungkin sebab peminat Red Velvet. Itu yang tak boleh move on dengan Red Velvet Oreo. Tapi...dah habis edisi Red Velvet Oreo tu. 

Kalaulah ada setiap masa dipasaran kan bagus. Boleh lah nak makan anytime pun. 
"Putar, Jilat dan Celup"

Ingredients

Wheat Flour, Sugar, Palm Oil, Glucose-Fructose Syrup, Wheat Starch, Salt, Raising Agents (Sodium Hydrogen Carbonate, Ammonium Hydrogen Carbonate), Flavourings, Emulsifiers (Soya Lecithin, Sunflower Lecithin) -Oreo website



Biskut oreo ni sedap celup dengan air susu. Tapi yang golden oreo sedap lagi dicelup dengan air susu coklat. Mungkin lagi sedap sebab golden oreo ni tak berapa nak manis sangat kan. Sebab tu lagi sedap celup dengan air susu coklat.

Tak ada air susu coklat. Susu segar full cream pun sedap juga. Ikut lah citarasa masing-masing. Tapi ada orang tak suka makan oreo sebab manis katanya. Jadi, yang tak suka manis sangat tu bolehlah cuba rasa golden oreo.

Harga lebih kurang RM3.++ satu pek di 7 Eleven. Boleh juga beli di mana-mana pasaraya yang berdekatan. Kalau tak ada, maknanya dah habis lah tu. Biasalah kalau limited edition ni dia cepat habis. Lagi-lagi kalau ramai suka.


Harap tak jemu lah ye sembang pasal pokok je dalam blog ni. Dah macam salah bidang pulak masuk dalam bab pertanian. Dia ikut musim, kejap entry resepi kejap entri pepokok. Dah habis modal dengan pepokok, Fiza tukar makanan pulak. Haa gitu

Sekarang pun kan tengah musim pokok viral dan musim bercucuk tanam. Haruslah into the scene juga. Nanti kata tak cakna pulak. Selain pokok viral lidah mertua tu, pokok monstera kira dah jatuh nombor dua dah. Ke masih lagi viral pokok monstera ni? Dulu orang sibuk mencari monstera je, termasuk lah yang bercakap ni.

Monstera ni keunikan dan kecantikan dia adalah koyakkan pada daun tu. Lagi banyak koyak lagi mahal, percaya tak? Dari pemerhatian Fiza macam tu lah. Kalau salah mahap lah ye. Selain tu corak dan warna pada daun pun mempengaruhi harga pokok monstera.


Salah satu pokok monstera yang Fiza suka, Monstera Deliciosa. Suka dengan daun yang lebar dan terkoyak pada bahagian tepi tu. Pertama kali dulu beli pokok monstera deliciosa ni, umur dia tak panjang. Tak pandai jaga masa tu. Orang nak tanam pokok, kau pun nak tanam pokok jugak Sudahnya mati dan kecewa. Tengah trend monstera kan masa tu.

Dah cantik dan semakin banyak daun pokok monstera deliciosa yang Fiza letak kat luar rumah. Tak boleh letak dalam rumah sebab tak muat ruang. Nak letak dalam rumah punya pasal, Fiza gigih lah cari mini monstera (gambar di atas) masa pergi Nursery haritu.

Yeay! Finally dapat jugak pokok idaman versi mini. So bolehlah jadikan indoor plant. Daun pun banyak rimbun tu dan ada tunas baru tumbuh. Harap hidup sihatlah duduk dalam rumah. Pokok monstera ni ada bermacam-macam jenis. 

Kalau kau orang nak tahu pokok monstera delicosa variegata tu jenis yang have have. Golongan bangsawan dia ni. Harga bukan puluhan, ratusan dah! Kalau ada yang bertompok-tompok pun harga dia mahal juga. 

Fikir banyak kali kalau nak membeli tu. Pokok Fiza beli semua bawah RM20. Pokok monstera murah murah je lah mampu pun. Lebih daripada harga tu, sila abaikan. Kalau ada orang nak hadiahkan lagi syok. Kecil tapak tangan, nyiru saya tadahkan awak!

Jenis-Jenis Pokok Monstera.

1. Monstera deliciosa ‘borsigiana albo variegata’
2. Monstera. dubia (juvenile)
3. Monstera standleyana
4. Monstera subpinnata
5. Monstera sp. peru
6. Monstera obliqua
7. Monstera deliciosa (mature)
8. Monstera adansonii var. adansonii (juvenile)
9. Monstera adansonii var. adansonii (mature)
10. Monstera epipremnoides (mature)
11. Monstera adansonii var. laniata
12. Monstera siltepecana (juvenile)
13. Monstera pinnatipartita (mature)

Mana satu pilihan kau orang? Kalau Fiza, jawapan macam biasalah. Pilih semua.
Sambung cerita pasal pokok lagi boleh? Boleh tak boleh, kita bolehkan je lah. Blog sendiri kan. Tak ada siapa yang larang. Dah lama rasanya kot berhajat dan dapatkan pokok string of pearls. Dah beli baru tahu rupanya String of Pearls tergolong dalam kumpulan succulent plant.


Laaa, baru tahu. Itulah kan, tak cinta maka tak kenal. Eh bukan tak kenal maka tak cinta ke? Ini kes lain, dia terbalik.

Senecio Rowleyanus "String of Pearls"


Tertarik dengan rupa bentuk yang bulat dan bertali tu. Itu yang membuatkan string of peals ni sejenis succulent plant unik dan menarik untuk dijadikan pokok hiasan jenis gantung.


Sejenis tumbuhan sukulen yang mudah dijaga. Membesar dengan cepat tanpa perlu bersusah payah. Tapi memerlukan cara penyiraman yang betul supaya tidak mudah mati.

Cara Penyiraman

String of pearls sangat sensitif dalam penyiraman  berbanding dengan succulent plants yang lain. Kaedah terbaik siram succulent plant adalah dengan menggunakan kaedah 'rendam dan kering'.

 Apa yang Fiza faham kaedah ni pastikan tanah basah sepenuhnya dan Hanya perlu siram semula selepas keseluruhan tanah betul-betul kering. 

Siapa yang lebih pakar dengan kaedah siraman ni, boleh tinggalkan komen di dalam kotak komen bawah ni ye. Kotlah Fiza silap faham. Sila perbetulkan.

String of Pearls Propagation 

Apa yang Fiza baca, cara pembiakan dia sangat mudah. Hanya perlu potong batang dan biarkan kering lebih kurang 1-2 hari. Kemudian barulah cucuk dalam tanah dan hanya siram bila tanah betul-betul kering. Rujuk balik cara penyiraman yang Fiza dah kongsikan kat atas tu.

Tapi...

Jika ada anak yang masih kecil atau haiwan peliharaan sebaiknya jangan memilih string of pearls. Jika nak juga buat hiasan dalam rumah, boleh digantung supaya tidak mudah di capai oleh anak atau haiwan peliharaan.

Harga String of Pearls

Fiza lupa harga sebenar tapi lebih kurang sekitar RM5-RM8 macam tu. Kebiasaanya harga succulent plants ni dia murah sebab saiz pun comel-comel je kan. Yang mahal tu kalau jenis rare lah kot.

Boleh cari di Nursery berdekatan atau malas keluar beli online je awak.

Terkejut tau dapat komen yang luar dari biasa kat instagram. Katanya suruh check inbox. Cepat-cepat lah check inbox. Rupanya nak jemput Fiza jadi tetamu dalam sebuah rancangan TV pada hari sekian sekian.

Apa yang mengejutkan lagi jemput Fiza sebagai tetamu untuk bercakap pasal buat DIY pokok hiasan viral. Aduh, DIY macam mana tu? Fiza sendiri confused samada layak ke tidak nak bercakap pasal pokok viral yang tengah trend sekarang ni?

Padahal bukan pakar pun bab pepokok ni semua. Kalau nak kata pasal pokok viral tu, yang Fiza tahu cara tanam dia mudah macam yang pernah dikongsikan sebelum ni. Nak sembang lebih memang tak tahu nak kata apa.


Fiza bukan seseorang yang selayaknya nak bercakap pasal pokok. Kita pun budak baru belajar awak! Rasa macam kelakar pun ada. Bukan nak menolak rezeki masuk TV. Tapi itulah, tak tahu nak cakap macamana entah.

Ramai yang support suruh pergi juga jadi tetamu tu. Tapi...

Apa apa pun terima kasih semua atas sokongan. Penangan pokok viral sampai Fiza pun rasa terviral sekali. 

Ini kalilah tumpang popular pokok viral kejap. Eh! Nak juga menumpang popular orang. Ala, jadi lah sekejap je. Masuk TV ke tidak belum tahu..rasa macam tak je! 

Okaylah short and quick entry je pagi ni. 


Asyik cerita pokok hijau je. Bertukar kejaplah kepada tumbuhan succulent pulak. Ada yang suka tumbuhan succulent ke? Jenis succulent ni ramai yang suka sebab mudah nak jaga dan comel-comel semuanya. Sama juga penjagaan dia dengan pokok kaktus cuma kaktus jenis tumbuhan berduri.

Succulent Definition

Succulent plant/ Tumbuhan sukulen | Sukulen berasal daripada perkataan latin yang disebut sucus bermaksud jus. Succulent plant mudah dijaga dan sejenis tumbuhan yang sesuai dengan keadaan cuaca yang kering seperti di gurun-gurun Amerika Utara dan Afrika.



Sebabnya succulent plant mampu menyimpan air dalam daunnya sendiri. Succulent plant sesuai untuk hiasan indoor dan outdoor. Dia kalau lama tak siram pun mampu lagi bertahan untuk hidup. Cara tanam pun mudah. Cucuk sikit kat tanah macam tu pun dah boleh mampu hidup.

Succulents Care

1. Cahaya

Cahaya sangat penting untuk semua tumbuhan. Cahaya ni macam makanan untuk tumbuhan terus hidup. Ada jenis succulent yang memerlukan cahaya terus dan ada juga yang perlukan cahaya sekadar yang perlu. Jadi, kena kenal jenis succulent plant dan tempat yang sesuai untuk diletakkan.

2. Air

Sama seperti cahaya, air juga makanan kepada tumbuhan. Succulent plant tidak memerlukan air yang banyak. Sukatan air perlu dijaga. Terlebih atau terkurang air akan membuatkan succulent plant mudah mati. Boleh siram dengan kekerapan seminggu sekali dah memadai.

Jika Siram Terlebih Air.

Terlebih air dalam tanah boleh buatkan succulent plant macam membusuk dan akhirnya mati. Pastikan pilih pasu yang berlubang bawah untuk elakkan air bertakung dalam pasu. 

Jika memilih pasu yang tidak berlubang bawahnya, pastikan akar tidak berendam terlalu lama berhari-hari dalam air bertakung tu. 

Untuk pastikan pengaliran air lebih baik, letakkan batu-batu pada lapisan bawah sekali barulah dilapisi dengan tanah. Nak mudah, siram dengan cara menggunakan spray.

Jika Siram Terkurang Air.

Kalau air terkurang pula pertumbuhan akan terbantu seterusnya akan menyebabkan succulent plant akan mengecut dan daun mula gugur.

3. Tanah

Pemilihan tanah yang terbaik adalah jenis tanah yang sedikit berasid dalam kadaran pH 5.5-6.5. Boleh dapatkan di nursery yang berdekatan.

4. Baja

Baja ni dia macam supplement lah. Sebaiknya letak baja pada waktu yang sesuai. Waktu yang terbaik untuk membaja adalah pada waktu musim panas.

5. Ruang

Untuk dijadikan hiasan, succulent plant lebih menarik di letakkan di dalam satu bekas yang besar dan ditanam bersama dengan jenis succulent plants yang lain dan juga kaktus. Tapi awas ye. Jarak anta setiap succulent plants dan kaktus perlu dijaga juga untuk memastikan setiap tumbuhan membesar dengan baik.

Types Of Succulents




Credit photo : Aaron Apsley

Dalam gambar hanya sebahagian daripada Succulent Plants. Cantik-cantik semuanya. Ada yang lebih kurang sama tapi namanya berbeza. Fiza tak ada banyak succulent plant, cuma ada beberapa je lah. Kurang minat sikit dengan succulent plants dan kaktus walaupun mudah nak jaga. Mungkin lepas ni boleh buat hiasan succulent macam dalam balang kaca tu.

Echeveria imbricata "Blue Rose"

Kalau memilih succulent plants atau kaktus rambang mata dibuatnya nak pilih mana satu. Ikutkan memang tamak nak pilih semua. Tapi apakan daya, bajet tak banyak dan ruang tak berapa nak ada. Kalau beli semua baik buat nursery je kan, boleh jadi tokey nursery.



Sebenarnya nak beli String of pearls tapi terberkenan dengan si Echeveria imbricata "Blue Rose" ni ha. Terus terambil dan terbayar sekali. Terrr lah sangat kan! Padahal memang dah tergoda dan nak sangat tu sebab cantik. Dia macam memanggil-manggil suruh beli. Bahaya betul berlama-lamaan di nursery. Pepokok pandai memanggil-manggil. Haha..salahkan pokok pulak.

Jenis Echeveria imbricata ni antara spesis succulent plant yang popular dan cara pembiakkan dia mudah je dengan menggunakan potongan keratan daun. Dalam cuaca panas betul, daun dia akan bertukar menjadi warna pink. Itu tak pernah lagi berlaku sebab Fiza letak dalam rumah dan kurang cahaya. 

Boleh cuba nanti kot letak kat luar dan dedah pada cahaya matahari untuk tengok samada bertukar ke warna pink atau tidak. 


Sebenarnya macam tak pernah tahu pun kewujudan susu good vibes by Goodday ni. Tahu pun sebab ada yang kongsikan di facebook, katanya RM1 di 7 Eleven. Tapi masa husband nak beli, bukan RM1 pun. Masih dijual dengan harga retail biasa RM5.40 untuk 250ml. Mahal ke murah?

Ye, memang mahal kan. Beria ke 7 Eleven kot dapat harga RM1 tu sebab nak cuba rasa kan. Tapi nan hado! Mungkin harga RM1 tu cawangan tertentu je kot. Siapa tahu? Kalau dapat beli dengan harga RM1 daripada harga biasa tu, siapa je tak nak rebut peluang kan.



Boleh cakap goodday brand ni jenama susu paling favourite sebab rasa dia yang sedap berbanding susu yang lain. Lagi-lagi bila good day ada keluarkan susu pelbagai perisa tu susu kurma, green tea, honey milk, strawberry. Memang rajin Fiza beli susu tu sentiasa restock susu kurma, green tea dan honey milk beli pek yang ada 6 kotak tu.

Rasanya bukan Fiza je suka susu berperisa tu. Ramai suka kot kan? Agak susah nak dapat stok sebab sentiasa habis. Ada rezeki stok yang ada pun tinggal sikit. So Fiza expect rasa Good Vibes ni sedap jugalah. Harap tak mengecewakan!

Baru tahu yang good vibes ni  dah dikeluarkan sejak tahun lepas. Goodday Milk telah memperkenalkan 4 produk baru ni adalah di bawah rangkaian Good Vibes. Good Vibes merupakan produk air minuman yang tidak berasaskan tenusu Goodday Milk.

Akan tetapi, dihasilkan daripada bahan-bahan berasaskan tumbuhan yang dikisar dengan bahan lain seperti kekacang dan bijirin bersama air. Ini membuatkan minuman ini bersifat rendah kalori dann lemak dengan kandungan air yang tinggi dan juga rendah kolestrol.

Didatangkan dengan 4 perisa iaitu :
  • Almond Original
  • Almond Chocolate
  • Walnut Original
  • Walnut Chocolate

Kesemua rangkaian perisa baru  Good Vibes, masing-masing mengandungi 2 gram (g), 2.8g, 1.3g dan 1g protein. So , faham dah kenapa mahal. Sebab bahan-bahan kekacang yang digunakan tu bukan murah ye. Kalau bahan asas dah mahal, inikan yang dah siap sedia untuk diminum. So husband beli lah 2 kotak saiz 250ml perisa almond original dan almond chocolate untuk isteri dia rasa.

Sesuai Untuk Diet

Sebenarnya juga produk good vibes dikeluarkan inspirasi daripada trend rakyat Malaysia kini yang semakin sedar untuk menjaga kesihatan mereka dengan menjaga amalan pemakanan yang sihat.
  • Dairy free
  • Cholestrol free
  • Gluten free
  • No preservative



Disebabkan itu lah lah Goodday menghasilkan satu produk untuk memenuhi nutrisi yang diperlukan setiap hari. Siapa lah yang tak suka dengan rasa kacang almond dan walnut tu, dua-dua jenis kekacang yang sedap dan mahal. Sama macam kuih almond london. Kan mahal tu tapi sedap.

Memang sesuai untuk diet sebab rendah kolestrol dan mengandungi protein yang diperlukan. Tapi...kalau nak minum setiap hari, rasa macam tak mampu lah dengan harga sebegitu. Cukuplah sekadar nak cuba rasa je. 

Rasa Susu Good Vibes by Goodday

Kesimpulan rasa untuk kedua-dua jenis perisa yang Fiza beli ni, rasa dia macam kau orang minum minuman berperisa yang kurang manis. Rasa macam ala-ala minuman kurang gula/susu macam tu lah. 



Rasa almond original tu rasa dia betul-betul macam almond dikisar dengan air dan tambah susu low fat macam tu lah.



Yang almond chocolate tu rasa dia lebih sedap sikitlah berbanding almond original. Mungkin sebab ada tambahan rasa chocolate yang membuatkan rasa tu sedikit sedap.

Ada yang dah cuba ke? Apa pendapat kau orang? Sangat sesuai lah untuk yang berdiet. Sedap tu sedap. Kalau jenis dah biasa kurang manis dan dah biasa diet, of course tak rasa pelik dengan rasa dia. 

Cuma bab harga macam tu memang surrender sikit lah kalau nak consume setiap hari. Agak mahal pada Fiza. Kau orang boleh dapatkan di 7 Eleven atau stesen petrol yang terpilih kalau rasa-rasa macam nak cuba.


Dah sampai kampung ke tu? Alhamdulillah...Hari ni bermulalah fasa Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP). Dimana fasa yang dinanti-nantikan selepas PKP dan PKPB. Bila PKPP berkuatkuasa, tak bermakna kita bebas buat apa sahaja seperti kehidupan yang normal. Dia belum masuk tahap normal lagi, masih normal yang baharu.

Ingat normal baharu, ingat SOP (standard operating procedure). Ingat SOP, ingat Asas SOP iaitu PENJARAKAN SOSIAL/SOCIAL DISTANCING. Ini apa yang dikongsikan oleh page Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengenai asas SOP.

credit image : mykpdnhep

Bermula 10 Jun, hampir kesemua sektor ekonomi dan aktiviti akan kembali beroperasi seperti biasa. Jumlah pekerja yang kembali bekerja juga akan bertambah. Sebelum ini hanya sektor-sektor tertentu sahaja dibenarkan beroperasi di bawah PKPB.

Rapid KL menjangkakan bilangan penumpang LRT, MRT dan Monorel bertambah. Kesesakan mungkin berlaku kerana penjarakan sosial dalam tren dan di stesen-stesen.

Justeru, penumpang dinasihatkan merancang perjalanan lebih awal bagi mengelak kelewatan ke tempat kerja.

PKPP ini dilaksanakan dalam tempoh PKP dan ini bermakna Akta 342 (Akta Kawalan Penyakit Berjangkit 1988) masih terpakai untuk penguatkuasaan pematuhan SOP.

Justeru, kompaun masih boleh dikenakan kepada mereka yang tidak mematuhi SOP yang telah ditetapkan.

“Sebagai contoh kegagalan sebuah premis mematuhi SOP akan menyebabkan premis berkenaan ditutup dan dikenakan tindakan,” kata Menteri Kanan (Kluster Keselamatan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Asas kepada SOP ialah penjarakan sosial atau social distancing dan jarak paling selamat ialah tidak kurang daripada satu meter. Jadi, tidak kira di mana anda berada, penjarakan sosial perlu jadi keutamaan dalam kehidupan norma baharu ini.

Penjarakan sosial mengelak anda terkena jangkitan yang tersebar melalui titisan cecair (droplet) apabila individu yang positif COVID-19 bersin atau batuk. Ia juga bagi mengelak terkena percikan air liur ketika bercakap. Individu positif itu itu pula tidak sedar kerana tidak bergejala. (85% pesakit COVID-19 di Malaysia adalah tidak bergejala).

Setakat ini, tiada bukti virus ini disebarkan melalui udara. Justeru, pemakaian topeng penutup muka dan hidung di tempat ramai orang (tiada penjarakan sosial) adalah juga untuk melindungi orang lain jika anda adalah positif COVID-19 tanpa sedar (kerana tidak bergejala). Anda berpotensi menjadi ‘silent spreaders’.

Oleh kerana kita tidak tahu siapa yang membawa virus apabila berada di tempat ramai orang dan orang yang bergejala pula tidak memakai topeng penutup muka dan hidung, maka digalakkan semua orang memakainya di tempat ramai orang.

- Admin KKM

Di bawah pula petikan post daripada DG Noor Hisham Abdullah

1. Bermula 10 Jun, semua Person Under Surveillance (PUS) samada warganegara atau bukan warganegara yang dibenar masuk ke Malaysia yang disahkan negatif Covid-19 akan jalani tempoh kuarantin wajib selama 14 hari di kediaman masing-masing. Jika bercadang untuk dikuarantin di hotel, kos perlu ditanggung sepenuhnya oleh individu tersebut.

2. Keputusan ini juga terpakai untuk PUS yang masih berada di stesen kuarantin. Mereka dibenar pulang ke rumah namun perlu sambung tempoh kuarantin di rumah masing-masing.

3. Kesemua individu berstatus PUS perlu daftar diri di aplikasi Mysejahtera dan wajib kuarantinkan diri di alamat yang didaftar di dalam aplikasi tersebut.

credit : FB page KKM

Selamat berhari di kampung. Jaga diri dan patuhi SOP. Stay safe.
Masih lagi nak cerita tentang spesis pokok sirih gading yang namanya N'Joy Pothos. Bukan N'joi astro tu ye. Jangan salah faham pulak. Bagitau sesiap. Mula mula tengok macam nak beli, lepas tu dia berubah fikiran pulak. Errr...Macam tak payahlah.

Last-last terambil juga sekali. Eh eh..cepat betul perempuan berubah fikiran kan. Nasib lah husband pun jenis faham dan suka juga tanam pokok. Dia pun bodek pokok mak jugak tu kalau balik kampung.

Macam tak sabar dah ni nak balik kampung berhari raya dengan mak abah ni. Tapi bukan 10hb lah. Kita balik beberapa hari lagi lah. Puasa 6 berbaki lagi 3 hari lagi. Habis puasa 6 minggu ni terus kita balik kampung. Barulah betul-betul ada feel raya.

N'Joy Pothos @Epipremnum Aureum N' joy.

Photos varieties ada banyak. Kadang tu confuse juga dengan nama dan spesis dia. Pearls and jade vs N'joy pothos  ni lebih kurang sama rupa dia. Yang beza kan dia cuma Njoy tak ada tompok-tompok kecil. Cuma ada lorekan besar warna hijau dan putih/kuning je.



Disebabkan Fiza dah biasa membela pokok golden pothos selama beberapa tahun ni. So, macam tak ada masalah lah nak jaga pokok jenis pothos. Tertarik dengan corak N'joy Pothos yang macam marble gabungan warna hijau dan putih kuning macam tu. Nak kata kuning tak kuning nak kata putih tak putih. Entah!

Lagipun repotting pothos ni mudah. Potong keratan batang daun yang ada akar tu, kemudian repot je dalam pasu lain. Kalau tak yakin boleh hidup, rendam je dalam air sampai akar tu banyak dan pokok hidup sihat. Lepas tu baru lah repot pun boleh.

Kalau tak yakin lansung, kau orang tanam je lah dalam air. Ganti air seminggu sekali. Tak payah risau-risau nak siram pokok bunga tu. Cuma kena pastikan tak ada jejentik je lah. Boleh bela ikan laga dalam bekas kau orang tu kalau tak nak nyamuk bertelur.

baca juga : 3 jenis tanaman hiasan dalam air 


How to Water Pothos.

Sama macam pokok lain. Semua sekali siram je dalam kekerapan 2 hari sekali macam tu. Tapi kalau musim cuaca panas, kena tengok-tengok juga tanah dia betul-betul kering atau tak. Kalau dah kering tu, siram lah ye.



Tak sabar nak tunggu pokok N'joy Pothos ni membesar dan menjalar. Sebab tu siap-siap letak dalam pasu dan buat hiasan pokok gantung. Cantik okay kalau dia tergantung tu. Cepat sikit besar eh. Ye, tahu mesti ada yang tanya mana beli tali gantung pasu ni kan? 

Buat sendiri je. Cuma beli tali jut tu kat kaison. Tak ingat berapa harga tali tu. Kalau tak tanya pun memang nak cakap juga.

Dalam 1 gulung tali tu dapat buat 4 je hanging knot ni. Nyesal pulak beli satu je. Tapi satu pun boleh tahan juga dia. Nak murah sikit cuba tanya kedai hardware kot ada jual.  Ikatan tali gantung pasu tu Fiza ikut tutorial kat youtube je. 5 minit dah siap. Mudah je kawan-kawan. Cubalah.

baca juga : DIY macrame knot untuk hanging planters.

Jenis-Jenis pipremnum and Scindapsus (Pothos Houseplant Varieties)

Credit photo : Aaron Apsley Artwork


1. Marble Queen
2. N'joy
3. Golden
4. Manjula
5. Silver Anne
6. Treubii
7. Silver Splash
8. Jade
9. Exotica
10. Varietgated neon
11. Golden
12. Cebu Blue
13. Pearls & Jade
14. Jade Satin
15. Treubii Moonlight'
16. Neon
17. Silver Lady
18. Snow Queen
19. Argyraeus
20. Jessenia
Masing-masing tak sabar menantikan 10 Jun. Seolah-olah hari kebebasan untuk semua. Harinya telah tiba. Destinasi pertama yang masing-masing nak tuju dulu adalah kampung.  Hashtag balikkampung mungkin bakal trending hari ni.

Ke kau orang termasuk dalam golongan yang dah book hotel Langkawi siap-siap tu? Pecah rekod, hotel di Langkawi terima 1,000 tempahan dalam tempoh sejam. Lajuu masing-masing membook hotel. 

Ada yang dah siap pack awal-awal ke tu nak balik kampung? Masing-masing tak sabar nak pulang ke kampung. Masih mood raya lagi kan? Itu yang buat lagi tak sabar tu.

Balik kampung kali ni macam balik kampung yang terrrrlalu bermakna untuk kita semua. Perasaan lain macam bila PM umumkan boleh rentas negeri tu. Excited masing-masing dah ready menantikan PKPP ni. Macam setahun tak balik kampung.

Moh lah kita semua balik kampung. Ibarat macam raya 1 Syawal je kan. Baru boleh nyanyi lagu balik kampung. Okay, tak sentap dah. Dah boleh nyanyi lagu balik kampung dengan gumbiranya. Dah boleh lupakan lagu dendang perantau tu. 


Dalam kita gembira, ada juga yang masih bersedih tak dapat balik kampung sebab kerja. Takpe, sabtu ahad cuti hari biasa masih ada. Bukan esok je hari untuk balik kampung.

Apapun SOP jangan dilupakan lah. Sampai-sampai jangan terus salam peluk ye. Bersihkan diri dulu okay. Balik kampung tu, gembira-gembira juga keselematan diutamakan. Selamat balik kampung. Semoga selamat sampai di kampung tercinta masing-masing.


Lirik Lagu Balik Kampung

Perjalanan jauh tak kurasa
Kerna hatiku melonjak sama
Ingin berjumpa sanak saudara
Yang selalu bermain di mata
Nun menghijau gunung, ladang, dan rimba
Langit nan tinggi bertambah birunya
Deru angin turut sama berlagu
Semuanya bagaikan turut gembira
Balik kampung!
Ho-ho-ho ...
Balik kampung!
Ho-ho-ho ...
Balik kampung!
Hati girang!
Ho-ho-ho ...
Balik kampung!
Ho-ho-ho ...
Balik kampung!
Ho-ho-ho ...
Balik kampung!
Hati girang!
Terbayang wajah-wajah yang kusayang
Satu-satu tersemat di kalbu
Pasti terubat rindu di hati
Menyambut kepulanganku nanti
Perjalanan jauh tak kurasa
Kerna hatiku melonjak sama
Ingin berjumpa sanak saudara
Yang selalu bermain di mata
Nun menghijau gunung, ladang, dan rimba
Langit nan tinggi bertambah birunya
Deru angin turut sama berlagu…

Fiza tak balik kampung ke? Eh, mana boleh tak balik. Takpe, kau orang balik dulu. Fiza pendam sikit lagi semangat balik kampung tu. Bukan ape, kita risau awak ramai-ramai ni. Risau jammed juga tak gigih nak redah walaupun tak ikut highway. 

Ingat ikut jalan kampung tak jammed ke? Seremban ke Pilah pun kalau jammed boleh makan 2 jam menunggu. Jam berapa pulak nak sampai Segamat kan. Biar dulu. Ikut giliran. Kau orang gerak dulu. Pape roger!

Sebelum ni pernah tengok Music Video Lagu Lathi di youtube. Nyanyian Weird Genius dan Sara Fajira. Tapi tengok sekejap je sebab tak rasa macam nak terus tengok sampai habis. Jadi, tak tahu lah lagu penuh Lathi ni macamana ceritanya. Tiba-tiba pulak Lathi Challenge ni viral.

Agak panas dan kontroversi juga Lathi Challenge. Tertanya-tanya jugalah kenapa viral pulak? Ada perasan jugalah kalau view explore instagram ada beberapa post Lathi Challenge yang asalnya popular dari aplikasi tik tok.

Ye, yang tak bertiktok macam Fiza ni memang lambat tahu menahu. Don't care lah lambat ke cepat ke. Barulah tahu rupanya ada kisah disebalik lagu Lathi ni. Then, baru faham kenapa Lathi Challenge ni Viral.

Disebalik Lagu Lathi

Lathi tu daripada bahasa Jawa Kuno yang bermaksud Lidah. Lagu Lathi adalah single pertama dari kumpulan muzik genre EDM, Weird Genius (2 orang youtuber dan seorang DJ) berkolaborasi dengan rapper dari Surabaya iaitu Sara Fajira. Keduanya adalah dari Indonesia.

Lagu Lathi menggabungkan elemen muzik elektronik dengan muzik tradisional budaya jawa. Pada awal lagu ni dia macam lagu biasa je dengan bahasa inggeris. Tapiiiii.. lepas masuk je rentak gamelan dan bahasa jawa yang satu apa pun tak faham dia bertukar macam pelik sikit dengan unsur-unsur mistik dan sedikit seram.

Credit : mojok

Katanya lagi, lagu ni diinspirasikan daripada pengalaman mereka yang terjebak dengan perhubungan cinta toksik yang penuh dengan penipuan dan juga ego. Macam kisah isteri yang terseksa disebabkan penipuan suami dia. Lepas tu dia balas dendam ke macamana entah.

Lirik lagu Lathi 


I was born a fool
Broken all the rules
Seeing all null
Denying all of the truth

Everything has changed
It all happened for a reason
Down from the first stage
It isn’t something we fought for

Never wanted this kind of pain
Turned myself so cold and heartless
But one thing you should know

'Kowe ra iso mlayu saka kesalahan
Ajining diri ana ing lathi'

Pushing through the countless pain
And all I know that this love’s a bless and curse

Everything has changed
It all happened for a reason
Down from the first stage
It isn’t something we fought for

Never wanted this kind of pain
Turned myself so cold and heartless
But one thing you should know

Terjemahan:

Aku dilahirkan sebagai orang bodoh
Merusak semua aturan
Karena semuanya nol
Menyangkal semua kebenaran

Semuanya telah berubah
Itu semua terjadi karena suatu alasan
Turun dari tahap pertama
Itu bukan sesuatu yang kita perjuangkan

Tak pernah menginginkan rasa sakit seperti ini
Mengubah diriku begitu dingin dan tak berperasaan
Tapi satu hal yang harus kau ketahui

'Kamu tidak bisa lari dari kesalahan
Harga diri seseorang ada pada lidahnya (perkataannya)'

Mendorong rasa sakit yang tak terhitung jumlahnya
Dan yang kutahu, cinta ini adalah berkah dan kutukan

Semuanya telah berubah
Itu semua terjadi karena suatu alasan
Turun dari tahap pertama
Itu bukan sesuatu yang kita perjuangkan

Tak pernah menginginkan rasa sakit seperti ini
Mengubah diriku begitu dingin dan tak berperasaan
Tapi satu hal yang harus kau ketahui

'Kamu tidak bisa lari dari kesalahan
Harga diri seseorang ada pada lidahnya (perkataannya)’.

Lathi Challenge/ Cabaran Lathi

Lathi Challenge di media sosial yang tengah viral sekarang menampilkan solekan yang cantik dan kreatif dan kemudiannya bertukar rupa karakter yang menyeramkan seperti hantu/syaitan. Tarian yang dilakukan tu sangat bahaya untuk dijadikan hiburan walaupun hanya niat untuk sekadar hiburan.

Pendakwah dan penceramah bebas pun dah membuat posting tentang hukum Lathi Challenge ni supaya dihentikan daripada meneruskan cabaran ini yang dilihat mengancam jati diti seseorang Muslim.

Sesungguhnya tarian2 yg kalian lakukan itu sgt merbahaya utk dijadikan hiburan. Ketahuilah kalian tarian itu wujud dari sesetengah budaya Jawa yg syirik & khurafat. Seperti memanggil Kuntilanak serta Roh Kuda Kepang. Tolong hentikannya!
— Wan Dazrin (Official) (@wandazrin) June 4, 2020

syedbakri_alyahyaofficial Lathi Challenge HARAM
Kecoh apabila ambe nyatakan bahawa perbuatan yg sedang viral sekarang iaitu Lathi Challenge adalah HARAM kerana ianya menyalahi apa yg dibenarkan oleh Syarak 'Barangsiapa yang merintis suatu sunnah (yg baik) dalam Islam, maka baginya pahala amalan yang dirintisnya itu serta (dia juga beroleh) pahala orang yang mengamalkannya selepasnya dan Barangsiapa yang merintis suatu sunnah (yg buruk) dalam Islam, maka baginya DOSA amalan yang dirintisnya itu serta (dia juga beroleh) DOSA orang yang mengamalkannya selepasnya ( HR Imam Muslim)
Dengan merakamkan video berlatar belakangkan lagu, dgn solekan ala2 syaitan, maka adakah ingin kita katakan perbuatan iti harus dilakukan?
Hukum dlm agama bukan berdasarkan akal semata² tetapi mempunyai nas
Semalam sy membawa hadis ttg meniru gaya org kafir, walaupun golongan penyokong lathi challenge menyebut bahawa ianya di asas oleh org Indon dan walau sekalipun dia seorang Muslim tetap ada sumber awal yg menyebabkan mereka berani membuat sesuatu yg menyalahi syarak
Anak² melihat perkara ini, dan ramai yg meniru terutama sekali org perempuan dgn gaya yg mengaibkan
Perlu kita menutup pintu² fitnah kpd agama dan umat Islam ini agar tidak merebak sehingga melalaikan manusia
Ambe guna hujjah dan dalil, namun tetap ada yg berani nak cabar dan argue dgn menyatakan itu dan ini
Sila teruskan jika rasa Lathi Challenge itu sunnah yg baik, ambe tak mampu nak menyekat kecuali hanya menegur
— Syed Bakri Al-Yahya


Pokok sirih gading antara pokok favourite Fiza jugalah sebab cara penjagaan sirih gading dan cara tanam pokok sirih mudah. Itulah pokok pertama yang buatkan Fiza terjebak nak menanam. Kalau tidak, memang lansung tak berminat nak menambah houseplant. 

Dulu tak faham kenapa mak asyik beli pokok je. Penuh kawasan rumah dengan pokok sampai boleh nursery bunga dah. Asal ada orang datang mesti belek pokok mak minta benih pokok. Sekarang baru lah faham kenapa. Tanam pokok ni terapi diri dan berbakti kepada tanah juga. Tapi seronoklah ada kawasan luas macam kat kampung kan.

By the way, dari pengalaman Fiza tanam pokok sirih gading ni semuanya hidup sihat dan dah berpasu-pasu dah Fiza propagate. Sejak kenal dengan sirih gading lah baru lah Fiza rasa macam hebat pulak menanam pokok ni. Padahal dulu selalu set dalam kepala ni tak boleh tanam pokok sebab tangan panas. Istilah yang orang selalu sebut kalau tak pandai tanam bunga.

Tapi sebenarnya semua orang boleh tanam bunga. Kan? Cuma kena ambil tahu dulu jenis pokok dan cara penjagaan dia. Paling penting pokok tu boleh disesuaikan dengan cuaca dan persekitaran rumah kita. Contoh macam kalau beli bunga kat Cameron Highland tu.

Mostly bunga dari sana dah biasa hidup sejuk tapi bila kita bawa balik. Tak pernah nak hidup elok kecuali bunga kaktus sebab pokok kaktus ni jenis 'hard to kill' juga macam snake plant juga. 

Scindapsus Pictus/ Scindapsus Pictus Argyraeus/ Scindapsus Pictus Silver Satin

Terberkenan dengan pokok hiasan seperti daun keladi yang bertompok-tompok warna perak (silver) ni. Bila tengok terasa macam memanggil manggil je suruh di beli. Scindapsus pictus ni daun dia macam tebal sikit daripada golden pothos tu. 


Selain tompok-tompok tahi unta tu, daun dia kalau dilihat secara dekat nampak macam berkilat kilat dan macam baldu. Sangat cantik untuk ditatap. Dari jauh nampak cantik, kalau dekat apatah lagi.



Cara Tanam 

cara tanam pokok sirih gading ni mudah je. Potong batang yang dah berakar sikit tu dan letak je dalam air. Lama lama nanti dia akan berakar panjang dan tumbuh tunas daun baru. Boleh dijadikan sebagai dish garden. Nak cantik lagi letakkan batu batu atau crystal gel. Boleh klik label tanaman kalau nak tahu banyak lagi tentang tanaman yang Fiza kongsikan.

Pokok jenis macam ni dia akan menjalar dan cantik untuk hiasan dalam atau luar rumah. Kalau letak luar rumah kenalah tanam dalam pasu yang bertanah. Sama juga caranya pembiakkan melalui keratan batang.

Cara Penjagaan

Kalau letak dalam balang air, hanya pastikan air sentiasa ada dan secukupnya. Kalau diletakkan di luar, letakkan di tempat yang redup. Jangan letak direct bawah matahari takut daun dia melecur disebabkan panas. Nak daun dia rimbun cepat, letakkan baja.

Kebaikan tanam pokok ni sama macam Kebaikan pokok snake plant juga yang membuatkan pokok snake plant semakin popular sekarang ni kan.

Ehhh lupa pulak. Harga pokok scindapsus ni RM12 kalau tak silap di Seremban Lanscape and Nursery.

Jenis-Jenis Scindapsus

Credit photo : aaronapsley.com

1. Scindapsus Exotica
2. Scindapsus Argyraeus
3. Scindapsus Jade Satin
4. Scindapsus Silver Splash
5. Scindapsus Silvery Anne
6. Scindapsus Silver Lady
Starbucks New Refreshing Summer Menu | Starbucks telah memperkenalkan menu musim panas yang menyegarkan termasuklah Sweet Corn Frapuccino dan banyak lagi. Kesemua Starbucks new drinks Malaysia ni telah diperkenalkan pada bulan April yang lepas.

Bagi penggemar tegar kopi mahal jenama Starbucks sudah pastinya tidak lepaskan peluang mencuba menu Starbucks Malaysia 2020 yang dikeluarkan sempena musim panas ini. Ada yang dah cuba? Jika kau orang bukan penggemar kopi, patut cuba menu Starbucks yang baru ni sebab semuanya tidak berasaskan kopi pun. 

Starbucks New Refreshing Summer Menu

Frapuccino dan Starbucks berpisah tiada itulah trademark Starbucks. Untuk Starbucks Malaysia Frapuccino menu sempena musim panas ni ada 3 jenis minuman yang menyegarkan dan melegakan tekak. 

Musim panas tu merujuk kepada cuaca panas ye sebab Malaysia ni bukan negara bermusim. Faham-fahamlah kan cuaca panas di Malaysia ni macamana. Lain macam panasnya. Dapat minuman sejuk yang Starbucks Malaysia keluarkan ni memang sejuk tekak.

1. Caramel Sweet Corn Frappuccino



Caramel Sweet Corn Frappuccino di inspirasikan daripada air jagung Bazaar Ramadhan. Bulan April yang lepas kita masih dalam bulan Ramadhan kan. Jadi, Starbucks mencipta air jagung mengikut versi Starbucks dengan menggabungkan buttered sweet corn, a swirl of green tea whipped cream dan tak lupa sos caramel manis. 

Menarik betul gabungan semua tu menghasilkan air jagung premium. Siapa suka air jagung tu rugilah kalau tak cuba Air jagung Starbucks ni. Terasa bangsawan pula minum air Caramel Sweet Corn Frappuccino ni kan. Tak suka frapuccino? Boleh je order yang blended.

Harga bermula dari RM18

2. Oolong Jelly Matcha Royale



Jika kau orang peminat teh, boleh cuba Oolong Jelly Matcha Royale yang berasaskan matcha latte bersama dengan Oolong jelly. Oolong tu sejenis chinese tea dan jelly tu adalah cincau. Pernah nampak air matcha (green tea) campur cincau (jelly)? Tak pernah kan? 

Peminat matcha, jangan lepaskan peluang cuba rasa Oolong Jelly Matcha Royale yang serba mewah ni. Rasa kecur pula tengok Oolong Jelly Matcha Royale ni sebab Fiza peminat matcha. Teringin nak cuba.

Grande saiz dengan harga RM19.10

3.  Tropical Triple Citrus

Bila musim panas, dapat air buah-buahan pasti menyejukkan tekak. Untuk kau orang yang suka air buah-buahan tu silalah cuba Tropical Triple Citrus. Tropical Triple Citrus menggabungkan 3 jenis orange juices iaitu orange, lemon and grapefruit. Dicampurkan bersama  Teavana Emperor Cloud dan Mist Green Tea. 

Tak lupa juga didatangkan sekali dengan hirisan buah orange, lemon dan grapefruit. Minuman gabungan 3 buah orange ni rasanya sesuai untuk kau orang yang suka jus buah-buahan yang masam-masam. Menulis sambil tengok gambar air ni pun dah buat rasa kecur air liur. 

Grande saiz dengan harga RM19.10

Ice Pop Cold Cups Series


Ohh ya, untuk kau orang yang suka kumpul barangan ekslusif Starbucks. Starbucks Malaysia ada keluarkan juga koleksi barangan ekslusif terbaru yang di inspirasikan sempena musim panas. Ada cold cup, botol air dan juga mug. Kesemua koleksi ekslusif ni menampilkan warna warna yang ceria dan bermotifkan corak musim panas.

Starbucks Kati Kati Blend

Berita baik untuk penggemar kopi Starbucks dimana Starbucks Malaysia telah membawa semula  Kati Kati Blend Coffee (Starbucks Whole Bean Coffee). Kegemaran semua penggemar kopi di musim panas. Rasa-rasa nak minum kopi Starbucks selalu, belilah kati-kati blend ni.


Kati Kati Blend ni di hasilkan daripada biji kopi yang terpilih dan terbaik di East Africa. Kopi panggang yang diadun dengan sempurna dibungkus dengan citrus dan aroma rempah

Order Online Dengan Food Delivery FoodPanda

Best-best Starbucks menu keluarkan ni. Kau orang boleh dapatkan kesemua minuman musim panas ni di mana-mana cawangan Starbucks seluruh Malaysia selagi Starbucks Malaysia promotion still ON. Rasa macam nak rasa semua je.


Agak-agak macam teringin dan macam malas nak keluar rumah, boleh je order online dengan menggunakan servis food delivery dari FoodPanda. 

Tak payah susah-susah nak keluar beratur dan tak perlu nak gelabah tak tahu nak order Starbucks macamana. Almaklumlah susah juga nak order menu Starbucks di kaunter tu kalau tak biasa. Lainlah kalau kau orang yang dah biasa. 

Macam biasa, bila Starbucks Malaysia memperkenalkan rangkaian minuman terbaru mengikut musim ni dia akan dikeluarkan dalam tempoh terhad. Lambat memang tak dapat lah. Mana satu pilihan kau orang? Kalau tanya Fiza, Fiza pilih semua!