Seperti semua orang tahu dan semua orang faham, Perdana Menteri dah umumkan tentang pakej rangsangan Ekonomi Prihatin untuk seluruh rakyat Malaysia. Ye, untuk semua rakyat Malaysia yang rasa-rasa dia dalam kategori yang layak. Maka, bolehlah mohon Bantuan Prihatin Nasional (BPN). Jangan gaduh-gaduh. Sebelum nak mohon, check dulu siap-siap syarat dan kelayakan untuk mohon tu. 



Okay baik, sesudah itu bolehlah layari web rasmi LHDM iaitu https://bsh.hasil.gov.my untuk membuat permohonan. Sekiranya kau orang macam mak kiah yang dapat bsh tak perlu mohon sebab duit akan terus dimasukkan ke dalam akaun bank. Begitu juga kalau suami mak kiah berdaftar dengan LHDN yang membayar cukai, juga tak perlu mohon dan akan dimasukkan terus ke dalam akaun bank. 

Bila masa akan dibayar tu, seperti yang telah diwar-warkan akan diberikan pada hujung bulan April dan selebihnya pada bulan Mei. Sabar ye semua. Jangan rebut-rebut pergi office, kalau dah semua serbu LHDN serbu BSN, serupa tak payah susah payah PKP ni. Apa-apa roger office je okay kalau tak sabar nak tanya. Jangan keluar rumah, buat secara online je bermula 1 April 2020 nanti.

Pertama sekali, jangan kau orang ingat kek pisang ni dibeli di Secret Recipe ye disebabkan oleh cake board Secret Recipe tu. Kek pisang buat sendiri tumpang cake board SR je. Pisang tinggal sebiji tak tahu nak buat apa, 2 biji dah digoreng sehari satu. So yang last sebiji ni nak buat kek pisang je. Jadilah guna sebiji sebab pisang tanduk nangka ni sebab saiz dia lebih kurang pisang tanduk cuma kecik sikit sebab dah dikahwinkan dengan pisang nangka. Gitu cerita dia kenapa guna sebiji pisang je.


Buat kek pisang ni kira berbakat sikitlah. Kek lain kadang jadi kadang tidak. Tapi kek pisang confirm jadi. InshaAllah. Kek paling mudah lah pada Fiza. Cewahhh..mudah lah sangat kan. Boleh tengok resepi kek pisang gebu yang Fiza dah pernah share sebelum ni. Bekas aluminium foil takde, guna loyang springfoam senang nak keluarkan kek nanti.

Ni dia kek pisang Fiza, tekstur dia macam padat sikit dan kurang nampak serat pisang tu sebab guna pisang tanduk nangka tu. Tapi takpe, tetap menjadi dan ada rasa pisang tu. Bolehlah tu buat minum petang untuk 2-3 hari akan datang. Ke belum sempat esoknya dah habis dah. 

  
Kalau nak sedap lagi tambah coklat cip dan coklat masakan. Failed pulak nak buat coklat leleh disebabkan adunan cair. Takpe, janji nampak sedap sudahlah. Kek pisang dah lulus, lepas ni nak cuba buat kek marble pulak. Niat tu dah ada, nak cuba tu belum tahu lagi. Tengok bahan macam tak berapa nak ada. Simpan dulu lah niat tu.


Lega bila dah gunakan habis stok pisang yang ada daripada membazir menanti busuk. Pisang ni cepat betul masak. Daripada membazir tu, baik buat kelainan sikit supaya tak jemu. Sama juga macam roti, dah jemu makan roti kosong boleh buat puding roti. Nah, begitu caranya.

Hari ke-11 PKP, cepat masa berlalu sampai lupa harini hari sabtu dah. Harap cepat juga virus Covid-19 ni berlalu pergi jauh-jauh. Dalam tempoh PKP ni memang laku resepi-resepi encik google. Lagi-lagi resepi viral tu. Laju je orang mencari nak cuba dan up resepi masing-masing. Meriah timeline upload menu masing-masing macam bulan puasa. Baguslah macam tu berkongsi idea nak masak apa. Takde lah buntu otak nak fikir masak apa. Fikir positif okay di saat-saat macam ni kita perlu happy.

Masa awal-awal PKP haritu agak kecelaruan otak juga fikir nak masak menu apa pagi, tengahari, petang dan malam. Tu diaaa sampai 4 kali menu setiap hari. Eh, tu kalau terlebih rajin dan jarang berlaku. Paling sikit 2 kali hidangan tengahari dan malam. Itu biasalah lah kan. Kalau husband kerja masak pagi bawa bekal sekali dengan tengahari. Menu petang jarang-jarang dan makan malam menu lain. Lebih kurang sama je sebenarnya. Tapi masa PKP ni termasuk sekali supper tiba-tiba dah 5 kali makan. Itu bila tidur lambat lah.


Bila tidur lambat, potensi perut lapar tu lebih tinggi. Silalah jangan tidur lambat ye. Lapar tiba-tiba tengah malam haritu sebab kononnya nak dinner makan welcome-welcome cekodok je tapi sekejap je kenyangnya. Tidur pulak lambat. Jenis tekak melayu ni wajib makan nasi. Terpaksalah masak nasi dan kebetulan juga ada stok nanas sikit dari kampung tu terus dapat idea nak masak nasi goreng nanas. Kenapa pedas manis sebab letak cili api kampung dan manis tu rasa nanas tu manis. 

Resepi nasi goreng nanas pedas manis lebih kurang masak nasi goreng biasa je cuma tambah nanas je lah. Tapi Fiza tambah udang kering sikit nak cuba sedap ke tidak. Pada Fiza sedap lah, ke sebab masa tu tengah lapar tak tahu lah kan. Tekak masing-masing. Duduk rumah ni kena masak guna apa yang kita ada bukan tengok apa yang orang lain ada. Janji perut kenyang sudah. Rasa sedap ke tidak belakang cerita.


Dalam tak sedar tak masuk hari ke sepuluh perintah kawalan pergerakan di Malaysia. Ye, rakyat Malaysia pasti boleh bak kata Malaysia boleh. Harini ada sedikit berita gembira buat seluruh rakyat Malaysia. Dalam kita sedih memikirkan tentang kesihatan dan ekonomi, mendengar Perdana Menteri umumkan Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat bernilai ni sangat cukup memberi manfaat kepada rakyat. Trending #makcikkiah hari ni ye.

credit : google
Bersyukurlah dengan keperihatinan Perdana Menteri dan kerajaan untuk membantu rakyat yang terkesan dengan Covid-19 ni. Sekurang-kurangnya dapat menampung perbelanjaan dan simpanan untuk hari hari mendatang. Iyelah, duduk rumah dan fikir tentang perbelanjaan demi kelansungan hidup boleh buat stress juga. Dengan adanya berita ni, boleh beri kegembiraan sikit. Alhamdulillah.


Bukan mudah ye menjadi seorang Perdana Menteri baru di saat krisis sebegini. Sebagai rakyat, kenalah kita bantu PM kita untuk negara kita sendiri. Kerja mudah, patuh perintah duduk rumah diam-diam je. Kita untung boleh rehat di rumah, mereka orang atasan, medical frontliners, polis, askar semua kena kerah tenaga tak kira masa. Berat bahu memikul tu.

Antara peruntukkan yang diumumkan :
  • Muhyiddin berkata, tambahan RM1 bilion akan diperuntukkan kepada Kementerian Kesihatan, selain RM500 juta yang diumumkan sebelum ini, dengan bantuan akan diperolehi daripada hospital swasta.
  • Beliau berkata, elaun khas untuk doktor, jururawat dan petugas kesihatan dinaikkan daripada RM400 kepada RM600 sebulan mulai 1 Apr ini sehingga Covid-19 berakhir.
  • Katanya, elaun khas RM200 kepada anggota polis, tentera, kastam, imigresen, Jabatan Pertahanan Awam dan Rela yang terbabit dalam melaksanakan perintah kawalan pergerakan (PKP) mulai April hingga krisis ini berakhir yang membabitkan 169,000 kakitangan tambahan.

Peruntukan-peruntukan lain :
  • Bayaran “one-off” bagi golongan M40, petani, nelayan, peniaga kecil, peneroka Felda dan pekerja swasta berjumlah RM10 bilion.
  • RM1,600 untuk 4 juta isi rumah berpendapatan bulanan RM4,000 dan ke bawah dengan RM1,000 dibayar pada April dan RM600 pada Mei.
  • RM1,000 untuk 1.1 juta isi rumah berpendapatan bulanan RM4,000 hingga RM8,000, dengan RM500 dibayar bulan depan dan bakinya pada Mei.
  • RM800 untuk 3 juta orang bujang berumur 21 tahun dan ke atas yang berpendapatan RM2,000 dan ke bawah, dengan RM500 dibayar bulan depan dan RM300 pada Mei.
  • RM500 bagi 400,000 orang bujang berumur 21 tahun ke atas yang berpendapatan RM2,000 hingga RM4,000, dengan RM250 dibayar bulan depan dan baki pada Mei.
  • Bayaran “one-off” RM200 untuk pelajar institusi pengajian tinggi pada Mei.
  • Syarikat telekomunikasi menawarkan internet percuma berjumlah RM600 juta kepada semua pelanggan mulai 1 Apr sehingga PKP tamat. Tambahan RM400 juta untuk menambah baik liputan dan kekuatan rangkaian.
  • RM25 juta untuk makanan dan tempat perlindungan bagi warga emas, orang kelainan upaya dan Orang Asli, dengan kerjasama bersama NGO.
  • Moratorium selama 6 bulan untuk bayaran balik pinjaman PTPTN dan PTPK.
  • Pengecualian sewa selama 6 bulan bagi penduduk PPR.
  • Pesakit di bawah skim MySalam boleh menuntut RM50 sehari selama 14 hari. Ini juga diberikan kepada mereka yang dikuarantinkan kerana Covid-19.
  • Golongan B40 di bandar dikecualikan membayar sewa selama 6 bulan. Jumlah keseluruhan RM3 juta akan ditanggung kerajaan.
  • Pengecualian sewa bagi premis milik kerajaan seperti kantin sekolah, taska, kafetaria dan kedai serbaneka selama 6 bulan mulai April.
  • RM600 sebulan selama 3 bulan bagi pekerja berpendapatan di bawah RM4,000.
  • Majikan tidak dibenarkan memotong gaji pekerja yang berpendapatan tidak lebih RM4,000 sebulan. Ini akan memanfaatkan 3.3 juta pekerja melalui peruntukan sebanyak RM5.9 bilion.
  • Bayaran “one-off” RM500 kepada 120,000 pemandu e-hailing yang berjumlah RM60 juta.
  • RM110 juta untuk membayar gaji lebih 80,000 pekerja kontrak dalam perkhidmatan pembersihan dan katering di sekolah, universiti dan institut latihan awam serta agensi kerajaan lain. Kerajaan bersetuju melanjutkan kontrak mereka sebulan lagi sebagai ganti kepada PKP.
  • Dana khas RM8 juta diwujudkan untuk industri insurans dan takaful bagi menanggung kos ujian saringan kesihatan oleh pemegang polisi dan takaful perubatan di hospital swasta serta makmal berharga RM300 setiap seorang.
  • Putrajaya dan Tenaga Nasional Bhd akan memperuntukkan tambahan RM530 juta bagi diskaun bil elektrik. Penggunaan di bawah 200 kilowatt layak mendapat diskaun 50%, 25% bagi penggunaan 201 hingga 300 kilowatt dan 15% untuk penggunaan 301 hingga 600 kilowatt. 2% potongan bagi isi rumah diteruskan.
  • RM1 bilion diperuntukkan kepada Dana Jaminan Makanan.
  • KWSP akan menyediakan khidmat rundingan bagi majikan mulai 15 Apr. Ini termasuk pilihan untuk penangguhan, penstrukturan semula atau penjadualan semula caruman majikan. Ini akan menjimatkan aliran tunai RM10 bilion bagi majikan dan memanfaatkan 480,000 PKS serta syarikat, dan mengekalkan lebih 8 juta pekerjaan.
  • Mengecualikan bayaran levi Tabung Pembangunan Sumber Manusia bagi semua sektor selama 6 bulan mulai April membabitkan penjimatan RM440 juta bagi majikan.
  • Jumlah pembiayaan di bawah Skim Kredit Mikro dinaikkan daripada maksimum RM50,000 kepada RM75,000 bagi setiap usahawan.
  • Bayaran “one-off” RM500 bagi 1.5 juta penjawat awam dan 850,000 pesara kerajaan pada April.
  • Penangguhan cukai bagi sektor pelancongan selama 6 bulan.
  • Lanjutan moratorium untuk Tekun, Mara dan agensi berkaitan kerajaan lain yang memberikan pinjaman kepada PKS.
  • Kerajaan memperkenalkan program pembiayaan sosial baru untuk membantu perniagaan B40 dan mereka yang kehilangan punca pendapatan memalui institusi perbankan Islam dan Majlis Islam negeri. Individu layak akan diberikan latihan.
  • Sektor korporat menerima inisiatif baru di bawah skim jaminan bernilai RM50 bilion bagi sektor terjejas akibat Covid-19.
  • Pinjaman minimum RM20 juta bagi sektor perniagaan disediakan mulai 1 Mei hingga 31 Dis atau sehingga dana itu kehabisan.
  • RM2 bilion bagi projek berskala kecil seperti menyelenggara sekolah lama di Sabah dan Sarawak, projek Felda dan bantuan bagi golongan miskin.
  • Projek ECRL dan MRT2 diteruskan.
  • Putrajaya dan Bank Negara Malaysia menyediakan RM4.5 bilion untuk membantu PKS, khasnya usahawan mikro. Ini termasuk tambahan RM3 billion dimasukkan ke tabung bantuan kemudahan khas PKS dengan kadar faedah dikurangkan daripada 3.75% kepada 3.5%.
  • Kemudahan semua sektor ekonomi ditambah RM1 bilion dan RM500 juta dimasukkan ke skim kredit mikro yang dikendalikan Bank Simpanan Nasional dengan kadar faedah 2% tanpa cagaran dan terbuka kepada usahawan mikro dalam semua sektor.
  • PKS yang beroperasi kurang 4 tahun boleh mendapatkan pembiayaan sehingga RM300,000 melalui skim BizMula-i dan BizWanita-i di bawah Syarikat Jaminan Kredit Malaysia Berhad.
  • Syarikat Jaminan Pembiayaan Perniagaan menyediakan jaminan bernilai RM5 bilion dan meningkatkan kadar jaminan daripada 70% kepada 80% bagi PKS berdepan masalah mendapatkan pinjaman.
  • PKS boleh menangguh bayaran ansuran cukai pendapatan selama 3 bulan mulai April.
  • Semua kementerian diarah mengkaji belanjawan untuk mengurangkan kos.
Credit : www.freemalaysiatoday.com

Bila PM umumkan bantuan macamni seperti macam tempoh PKP ni akan dilanjutkan lagi. Harap-harap tak lah. Tolong lah duduk diam-diam di rumah supaya dapat putuskan rantaian tu sebelum tamat PKP. Jadi, boleh jalankan kehidupan normal 15 hb nanti. Boleh keluar, jumpa family, boleh berterawih di masjib, boleh balik kampung beraya. Kalau nak, patuhi arahan ye.

Dengan pemberian bantuan ini juga semestinya ekonomi Malaysia akan mengambil masa yang lama untuk pulih kembali. Kita juga perlu beringat untuk berjimat cermat.

Pokok angin atau lebih dikenali dengan Spanish Moss ni Fiza perasan dah ada lama kat kampung Mak buat hiasan luar rumah. Tapi masa tu macam tak rasa pokok ni menarik pun untuk dibuat hiasan. Lepas dah terjebak dengan aktiviti bercucuk tanam ni, barulah rasa spanish moss ni macam unik dan sangat menarik untuk indoor plant. Balik kampung haritu, sempat lah cantas sikit spanish moss mak. Jimat duit dah!

Musim panas ni pokok-pokok kat luar tu lambat pertumbuhan dia. Ada pulak tak tahan panas tu cepat mati. Buat masa sekarang lebih fokus indoor plant je lah. Senang nak pantau hari-hari tak payah keluar rumah siram pokok. Pilih pokok yang kurang perlukan cahaya dan mudah nak dijaga. Salah satunya adalah Spanish Moss ni.


Spanish Moss sejenis tumbuhan angin yang tidak memerlukan apa-apa medium seperti tanah untuk pembesaran. Hanya perlu gantung dan sangkut je pada mana-mana tempat yang kau orang nak sangkut. Janji ada lebih kurang 70% cahaya masuk kat kawasan tu serta pengudaraan yang baik. Cukup cahaya cukup udara membesarkan dia. Eh, jangan lupa spanish moss ni kena siram juga. Kalau letak dalam rumah tu, kau orang spray spray je pun dah cukup. 

Ada juga jadikan sabut, serpihan kayu sebagai medium letakkan spanish moss tu dan digabungkan dengan spesis air plant yang lain. Contohnya macam dalam gambar bawah ni digabung dengan air plant tillandsia ionantha atas tu. Tengah yang bulat tu fungsi dia sebagai pasu lah kiranya untuk letakkan air plant atas dan tempat gantung spanish moss. Boleh jugalah dijadikan sebagai medium. Bila basah tu boleh bekalkan air untuk kedua-dua air plant atas bawah.

Credit : google
Bila digabungkan kedua-dua air plant tu nampak jadi satu pokok pulak kan. Padahal, spesis berbeza. Paling cantik kalau spanish moss ni lebat macam tirai sebagai penyeri hiasan rumah. Kalau kat luar rumah gantung pada pokok besar dan macam gaya mossy forest. 

Kat kampung mak gantung pada bulatan dawai je. Pun nampak cantik juga. Buat masa sekarang nak lebatkan dulu, then baru fikir nak cantikkan nanti macamana.
pokok-angin-spanish-moss-air-plant

Untuk kau orang yang suka hiasan pokok yang mudah jaga, boleh cuba cari spanish moss ni. Unik dan cantik untuk hiasan. Tapi ye lah kan, kurang hijau sikit. Dia macam silver hijau tak berapa nak hijau sangat. Tapi okaylah untuk dibuat sekadar hiasan.  Tak sabar nak tunggu spanish moss lebat.

Okay, baling belakang bulan Februari punya cerita demi mengisi ruang dalam blog supaya duduk rumah tidak membosankan. Alhamdulillah, boleh dikatakan birthday tahun ni tersangatlah banyak rezeki yang Fiza dapat. Syukur sangat dengan apa yang diberikan. Hujung bulan Februari dapat hadiah birthday walaupun nak masuk March dah. Ada apa dengan lambat kan, janji boleh claim hadiah birthday. 



Nak kata lama tu tidaklah. Tapi berhajat jugalah nak ada casual sneakers shoes selepas dah berputus asa dengan heels dan wedges yang ada. Dah tak boleh pergi dah dengan kasut tinggi-tinggi. Faktor usia dan kesihatan mungkin. Kurang selesa sebab kaki akan sakit lepas pakai bila berjalan jauh. Berbeza masa muda remaja dulu, okay je. Ke sebab bertambah berat badan kasut pun tak terdaya dah nak tampung. Heeiii kejamlah kasut!

Oleh sebab itu, lebih suka pakai flat shoes je. Sebenarnya dah ada kasut nike acmi pink/plum tu beli sama dengan husband cuma warna berbeza. Tapi itulah, kurang suka dengan design tu walaupun pink dan sangat bagus untuk kaki. Sesuailah untuk jalan-jalan dalam tempoh yang lama. Nike mungkin tak sesuai dengan jiwa kot sebab first time beli brand ni. Lebih suka kepada adidas 3 calit tu haa. Terberkenan dengan adidas stan smith ni.


Yang latest Superstar Black Pink tu lawa juga tapi macam terlalu tebal pulak tu. So pilih stan smith ni je lah yang simple seiring dengan usia dan pilih warna yang senang nak disesuaikan. Plus, dia punya material kulit tu lebih berkualiti dan selesa untuk kaki. Lembut dan tak menyakitkan kaki. Happy  me! Orang dah offer nak belikan hadiah dan pilih je. Kita pun apa lagi..rezeki jangan ditolak. Alhamdulillah...Semoga terus dilimpahkan dengan rezeki yang berpanjangan. Aaminn..



Selama tempoh PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) ni mak mak mesti dah tepu otak nak masak apa setiap hari kan? Nak senang kerja, masak je nasi lebih lepas tu stand by buat pelbagai menu nasi goreng. Nak lagi jimat, masak sarapan sekali dengan makan tengahari. Dah boleh jimat masa masak lauk, jimat tenaga dan jimat bahan-bahan juga. Petang boleh buat cucur nasi rangup dan malam menu nasi goreng lain pulak. Biasa malam makan sikit je kan. 


Masak nasi goreng simple yang tak guna banyak bahan boleh menjimatkan macam Nasi goreng kampung, nasi goreng cili padi, nasi goreng cina, nasi goreng cili kering, nasi goreng belacan dan sewaktu dengannya. Kiranya bahan-bahan yang nak digunakan tu sedia ada sebab guna bahan asas je tu. Ataupun boleh je masak nasi goreng ikut suka nak letak apa.

Tapi kalau kau orang sejenis rajin, pelabagaikan lah nasi tu buat nasi tomato ke, nasi minyak ke, nasi hujan panas ke, dan lain-lain lagi dengan syarat bahan-bahannya tersedia ada kat rumah. Ye lah, musim terhad nak keluar ni kita masak mana yang ada je. Mana tahu kot dah takde idea lagi nak masak apa. Lagipun masa yang ada bolehlah nak masak masakan macam ni kan.


Jangan pening-pening cari roti yang terlajak laris tu. Ada tepung dan bahan-bahan lain dah boleh buat roti sendiri. Pendek kata, ada bahan-bahan asas tu macam-macam boleh dibuat. Janji kreatif nak gunapakai. Masa ni lah nak tunjuk skill memasak. Tak gitu? By the way, kalau jemu menu nasi je pelbagaikan pulak bihun dan mee pulak. 


Bila dengar perutusan daripada Perdana Menteri hari ni, rasa macam tak tahu nak kata apa dah. Speechless. Bila PM sendiri dah umumkan extend tempoh PKP sehingga 14 April 2020, kita dah boleh agak dah virus Covid-19 yang melanda Malaysia masih belum dapat dikawal lagi walaupun dah seminggu tempoh PKP berlalu. Setiap hari kes bertambah dan setiap hari juga ada kematian. 

Kita yang kena duduk ni duduk diam-diam je lah kat rumah dan bersyukur dapat duduk di rumah buat apa yang kita nak, makan dan berehat. Sedangkan mereka yang kena bertugas terutamanya frontliners di Hospital tu kena kerja dalam tempoh yang lama. Dengan tak cukup rehat, tidur, makan dan paling sedih mereka tak dapat jumpa dan spend time dengan keluarga. Bersyukurlah dapat duduk rumah.


Pandanglah dari sudut positif. Boleh buat bermacam-macam kerja di rumah. Selagi kita duduk rumah ni boleh bantu Malaysia. Why not kita duduk rumah diam-diam. Dalam masa yang sama, sedih juga mengenangkan nasib ekonomi sendiri terutamanya yang berniaga/bekerja sendiri. Runsing memikirkan tentang perbelanjaan akan datang.

Masa inilah kita kena jadi lebih bijak mengawal, mengatur segala apa yang dibelanjakan. Bermacam-macam perasaan sebenarnya. Apa yang baiknya sebab dapat berkumpul dengan orang tersayang, dengan keluarga mengeratkan lagi bonding tu. Dalam masa yang sama juga teringin juga keluar ambil angin luar, rasa otak dah tepu duduk dalam rumah dalam tempoh yang lama.

Apapun jangan stress, risau pun kena berpada-pada juga. Takut terlampau risau lain pula jadinya nanti. Banyak cara boleh happykan diri kat rumah. Memasak, bersenam, bercucuk tanam, menyanyi, menjahit, kemas rumah dan macam-macam lagilah. Janji tak keluar berfoya-foya kat luar. Banyak cara untuk hiburkan diri. #StayAtHome #KitaJagaKita

Jangan lupa juga doa supaya kita sentiasa dilindungi Allah SWT, kuatkan semangat kita dan semoga Malaysia bebas Covid-19. Kuatkan juga para frontliners yang berusaha keras merawat pesakit covid-19. Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Jalankan tugas kita sebagai individu dan rakyat Malaysia yang bertanggungjawab. Semoga virus covid-19 terhapus segera. Aaminnn...



Eh, macam dah lama tak review produk kan? Boleh anggap macam perkhidmatan review tidak diperlukan dah. Sendu kejap dari produk review. Review produk yang dibeli sendiri je lah ni. Benda bagus kenalah disebarkan, ye tidak? Sejak cuba beberapa rangkaian produk Good Virtues Co ni terus lupa produk lain dah. Padahal sebelum ni iklan Zahirah Macwilson dok promote dulu tu, taknak pulak tergoda dengan iklan tu. Sekarang baru sibuk nak cuba. Sis ketinggalan keretapi kejap nak cuba barang baik ni.


Bulan January lepas, kebetulan shampoo dan conditioner hampir habis. Plan nak tukar shampoo dan conditioner baru je lah sebab rasa macam nak cuba produk Good Virtues Co pulak. Sebelum ni pakai shampoo dan conditioner naturals by Watsons. Fiza beli shampoo, conditioner dan juga serum rambut. Lengkap penjagaan rambut. Kalau pakai shampoo semata-mata memang kurang bagus. Kena pakai lengkap barulah terjaga rambut sihat dan cantik.

Shampoo dan conditioner tu sesuai sangat dengan rambut Fiza. Kesan dia bagus dan bau pun wangi. Tapi yang paling best sekali serum rambut tu. Dalam banyak-banyak serum rambut yang Fiza pernah cuba, Good Virtues Co ni paling best, harga berpatutan tapi kualiti setanding lah brand terkenal tu. Serum wangi dan rambut tak mudah kusut. Serius best pakai! Dah cuba baru tahu. Harga dia masa Fiza beli harga normal RM17.++, kalau nak beli lagi murah kena tunggu promo lah. Watsons kan rajin buat sale. 


Then, sebelum perintah berkurung tu sempatlah Fiza tambah stok shampoo gara-gara promo buy 1 free 1 tu untuk selected items. Kebetulan shampoo & conditioner ada buy 1 free 1 tu, memang tak lepaskan peluang lah tambah stok. Tambah lagi satu, beli Glowing & Goodness Brightening Facial Toner. Nak cuba Facial care pulak. Lagipun Fiza memang suka kalau packaging jenis spray sebab mudah nak pakai. Jenis tepek-tepek macam leceh pulak.



Toner ni ramai yang dah cuba dan Fiza baca review daripada mereka pun semua kata bagus. Walaupun kulit lain-lain tapi so far Fiza cuba memang bagus sangat. kulit rasa lebih lembap dan lembut. Jenis spray macam ni taklah rasa lapisan tebal pada kulit. Rasa macam ringan je macam tak pakai produk. Itu yang suka tu. Ada yang pernah cuba?

Okay, lepas ni nak cuba apa pulak ye. Nak cuba facial cleanser, sleeping mask dan juga deodorant. Dah cuba 1 nak cuba yang lain pulak. Misi mengumpulkan produk Good Virtues Co. Memang bagus seperti namanya. Silalah cuba nak tahu best ke tidak.


Selamat pagi! Hari ke lapan Perintah Kawalan Pergerakan. Cuaca kejap panas kejap mendung. Tapi hati masih mendung memikirkan bilalah virus covid-19 akan berakhir. Sama-sama kita berdoa supaya Malaysia dan seluruh dunia bebas Covid-19. Aaminn..Duduk rumah takde buat apa tu bolehlah bercucuk tanam isi masa yang ada.

Takde lah bosan bila tak ada aktiviti nak buat. Paling mudah, kau orang boleh tanam bayam brazil sebab bayam brazil ni spesis sayur yang mudah tanam dan mudah hidup. Bolehlah nanti buat ulam ke goreng sebab sekarang nak dapat stok sayur pun susah. Telur, roti lagilah dah macam kepupusan. 

bayam brazil letak kat tingkap dapur, senang nak petik bila dah besar

Alhamdulillah bayam brazil yang Fiza tanam kali kedua ni semakin merimbun. Cuma daunnya lambat pulak besarnya. Sabar je lah menanti bayam brazil membesar. Tak sabar nak petik lagi. Rasanya kena tanam dalam pasu besar lagi kalau nak dia membesar dengan cepat. Kalau guna pasu kecil ni pertumbuhan pokok pun terhad. Tapi buat masa sekarang ni tak boleh keluar nak beli pasu semata-mata. Kedai pun tutup kan.

Nak makan sayur cepat, boleh cuba cara mudah tanam taugeh dirumah sebab hari ke-4 atau ke 5 dah boleh makan dah taugeh tu. Malas tanam sayur, tanam bunga pun boleh jadikan hobi. Rumah pun lawa ada hiasan bunga. Alang-alang duduk di rumah tu apakata kemas-kemas rumah pun seronok juga. Confirm tak bosan! Pandai-pandailah isi masa dan manfaatkan masa yang ada okay. Jangan stress dan be happy!


Balik kampung mesti akan tengok-tengok pokok mulberry yang satu ni. Buahnya tak pasti lah ikut musim ke tidak. Pokok mulberry kat belakang rumah. Kalau tak ke belakang rumah memang tak tahu lah kewujudan pokok mulberry. Pokok dia besar dah macam pokok rambutan yang rendang. Bila dari jauh nampak buah-buah banyak, terus pergi ambil bekas nak petik buah mulberry yang dah masak.



Bergumpal-gumpal segugus buah mulberry. Seronok betul tengok buah mulberry lebat macam ni. Geram je nak petik semua yang ada. Rasa nak petik terus makan je. Semut pun banyak berkumpul pada buah-buah ni. Kalau makan terus ni confirm makan sekali dengan semut kalau tak perasan.


Buah mulberry ni Fiza je yang dok kerjakan. Yang lain tak hairan pun. Ini je yang dapat Fiza petik sebab banyak yang tinggi-tinggi. Kita ni rendah memang tak sampailah nak memetiknya. Cukuplah untuk makan sorang. Paling suka makan yang hitam tu sebab manis.



Pokok mulberry ni kalau tanam kat tanah (bukan dalam pasu) memang hidup elok dan berbuah lebat. Kalau tanam dalam pasu, segan nak hidup apatah lagi berbuah. Jenuh dah Fiza ambil benih keratan batang nak tanam kat dalam pasu kat rumah, tapi kejap je hidupnya. Aduhaiii, giveup! Makan hasil mulberry kat kampung je lah jawabnya. Nak balik sekarang tak boleh dah. Tunggulah lepas habis tempoh berkurung baru balik kampung lagi. Itupun kalau masih ada lagi buahnya.

Masih lagi cerita throwback sambungan bekalan dari kampung. Selain buah-buahan tu, dapat juga bawa bekalan kuih muih yang tak habis masa kenduri hari tu. Tak banyak yang tinggal pun, bawa mana yang mana tinggal sebab nanti tinggal kat kampung pun takde orang nak makan dah. Adalah rezeki bawa beberapa potong kek butter marble biasa dan kek butter marble pelangi. Lawa haihh kek butter pelangi tu. Dapat 2 potong merasa kira okaylah tu. Tak pasti siapa yang bawa masa kenduri. Kalau tidak, boleh juga promote bisnes orang kan.


Orang kata nak buat kek butter marble ni mudah je. Orang yang kata. Bagi Fiza, susah sikitlah sebab dah biasa failed bab membakar kek ni. Jarang tak gagal kalau membuat kek kecuali kek pisang. Eh, kek pisang menjadi pulak? Entahlah, tak tahu tang mana yang failed. Kek lain kadang jadi kadang tidak. Suka makan kek butter marble ni. Kalau teringin beli je kat Giant RM5 tu je. Cukup buat lepas teringin tekak.


Lagi satu, dapat juga bawa kuih bahulu gulung. Bahulu yang jarang sangat jumpa. Macam swiss roll tapi texture dan adunan dia of course rasa bahulu versi lembut dan ada inti. Strawberry jem agaknya lah. Sedap! Kalaulah pandai buat, boleh makan selalu bila tekak teringin makan kan. Kagum lah dengan mereka yang pandai buat kek dan buat kuih muih ni. Apapun nak pandai boleh je, kena rajin kena practise selalu. Practise kan make perfect gitu.


Kek butter marble dan kuih bahulu gulung tu buat menu raya nanti mesti lauk punya kan. Bolehlah tambah kuih muih kau orang di hari raya nanti. Nak share resepi tak pandai buat. Google je sudah lah ye. Takpun beli je lagi senang.


Balik dari kampung selepas kenduri selesai, banyak bekalan yang dibekalkan. Tak pernah lah balik rumah dari kampung dengan tangan kosong. Ada je lah bekalan dari kampung yang kena bawak balik. Kadang tu kalau boleh tak nak bawak balik sebab lebih fikirkan bekalan mak abah kat kampung tu. Tapi bila dipaksa bawak balik, bawak jugalah. Bukan apa, takut membazir kalau bawa sekali banyak. Tinggal pun berdua je. Jenuh jugalah nak menghabiskan stok bekalan tu. 

Biasanya kalau terlebih dan tak mampu habiskan tu, awal-awal dah bagi kat jiran. Disebabkan kali ni ada kenduri dan adik-beradik semua balik. Masing-masing dah dapat bekalan masing-masing. Jadi, bahagian tu jadi sikit lah merasa sorang sikit macam tu. Kira cukup cukuplah bekalan untuk masing-masing bawak balik. Yang mana tak makan dan rasa terlebih tu, tolak pada yang nak lebih. Tapi kalau stok cili api dapat lebih pun takpe sebab kat bandar ni susah betul nak dapat cili api kampung. Dah dapat banyak macam ni pun dah syukur sangat.


Buah nanas dapat sebiji. Itupun besar kemain lagi. Siap buat nasi goreng nanas 2 kali dan selebihnya buat air je. Buah jambu batu, sekali hadap je habis terus. Kalau dapat asam tabur tu lagi sedap makan. Lama betul tak makan jambu batu ni. Pisang tanduk nangka pun bawak 3 biji je. Tunggu masak sikit baru goreng. Biasanya sehari satu je goreng, itupun dah cukuplah makan berdua untuk minum petang.

Semua bekalan ni dimanfaatkan sepenuhnya dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan ni. Syukur bawak juga bekalan dari kampung ni. Ada juga bekalan makanan kat rumah ni. Ye lah, nak keluar rumah kejap pun takut dan risau. Tapi kalau dah habis makan tetap kena keluar beli juga. Bertabahlah semua. Jaga pemakanan, kesihatan dan kebersihan dirumah. Semoga semuanya terjaga.

Heiiii, dalgona coffee viral ni asyik lalu lalang kat wall je. Pantang viral, mesti kena terjebak. Dah buat baru puas hati dapat rasa. Betul tak? Untuk kau orang yang penggemar kopi tu memang kena cuba buat. Tak ada bahan, kena tunggu perintah berkurung tu tamat ye. Jangan semata-mata keluar nak beli bahan kopi viral pulak ye. Nanti tak pasa kau orang kena kecam. Puncanya sebab dalgona coffee ni ha.
Dalgona (달고나), also known as Ppopgi (뽑기), is a very popular street snack made from sugar and baking soda. The name “Dalgona” originates from the way people eat this snack.
Kebetulan husband nak beli barang dapur. Bawang, beras, ikan bilis, tepung gandum pun nak habis. Nak tak nak kena keluar juga. Kalau tak ada barang asas ni memang pening lah nak fikir masak apa kan. Nak beli roti dan telur memang tak ada stok dah. Masing-masing dah borong sakan awal-awal dah. Kita ni baru keluar nak beli barang dah habis dah. Takpe lah, beli mana yang ada je. Sekali beli nescafe dan susu alang-alang dah keluar beli barang tu. Brown sugar dan kopi 3 in 1 memang dah ada stok kat rumah.


Siapa yang tak kecur kalau tengok kopi ais camni kan. Bahan-bahan pun sikit dan mudah nak membuatnya pun. Bolehlah buat bila ada banyak masa macam ni.

Bahan-bahan
* 2 sudu brown sugar
* 1 sudu nescafe
* 1 sudu 3 in 1 white coffee old town hazelnut
* 2 sudu air panas
3/4 cawan susu segar
Ais

Cara-cara
Campurkan semua bahan bertanda * Kemudian kacau sampai likat dan pekat guna mixer. Kalau nak guna whisk pun boleh tapi ambil masa lah nak sampai tahap likat tu. Dah likat pekat tu tuang terus dalam gelas susu dengan ais tu.

Kacau rata dan minum. Nyummylicious! Derhaka sikit kat resepi asal. Ikut resepi asal guna 2 sudu nescafe. Tapi tak boleh lah nak minum nescafe sampai 2 sudu. Even satu sudu pun boleh buat pening. So, Fiza gantikan satu sudu lagi dengan kopi 3 in 1 je. Pun sedap. Tak boleh minum kopi? Gantikan je dengan milo atau coklat. 



Pada Fiza, kesedapan dalgona coffee ni macam kopi dalam tin tu. Sedap! Ada yang cakap macam ala-ala starbucks gitu. Tak tahu lah ala-ala ke tidak sebab tak ber starbucks macam golongan bangsawan. Janji rasa dia sedap dan boleh minum. Terima kasih untuk yang kongsi resepi dalgano coffee sedap ni.



Mari kita baling belakang lagi (throwback) lagi cerita-cerita yang lepas. Alhamdulillah seperti yang dirancang, kenduri doa selamat berjalan dengan lancarnya pada 14 March lepas sebelum perintah berkurung berlansung. Kena tulis date ni, risau nanti orang salah faham tak pasal kena kecam. Walaupun Fiza sampai lepas kenduri berakhir disebabkan husband balik kerja lewat tapi syukur kenduri selamat dijalankan. Kenduri doa selamat untuk kesihatan abah, abang akan mula bekerja di Sudan bulan depan dan anak buah selamat nikah (sebelum ni dah update).


Kenduri doa selamat masih lagi kampung style makan berhidang dan lauk-lauk kampung je. Lauk ayam goreng, udang campur rebung masak lemak cili api, ikan baung campur umbut rotan masak lemak cili api, daging kijang masak goreng berlada, sayur maman goreng, ulam petai dan jering, sambal belacan, kuih muih dan buah-buahan.

Bila dah berkumpul ramai-ramai ni, lauk pun meriah sampai tak tahu nak telan mana satu ni. Baru makan sikit perut dah penuh. Kadang tu makan ramai-ramai ni rasa cepat kenyang. Berbual tu buat rasa lebih kenyang. Hebat betul! Belum sempat nak rehat, nak tak nak kena ada juga acara potong kek birthday beramai-ramai dari bulan Januari sampailah March. Okay, birthday sambut sepanjang tahun ni nampaknya. 


Sambutan ala kadar je ni. Janji ada kek. Masing-masing pun dah kekenyangan. 1 biji kek birthday abah dah selamat potong untuk tetamu yang datang. 2 biji kek lagi untuk keluarga. Birthday mak, abah, adik beradik, anak-anak buah dan menantu buah. Eh, ada eh menantu buah..apa nak panggil entah. Tak boleh nak berifkir pulak. Musim Covid-19 otak pun susah nak berfikir disebabkan risau lebih. 

Disebabkan Fiza sampai lewat, so kerja mengemas adalah tugas Fiza. Ye lah, tak menolong persiapan, kena tolong pengemasan lah kan. Kenalah cuci pinggan mangguk periuk kuali segala. Tapi anak-anak buah rajin, Fiza cuci yang last-last je lah. Bagus ada anak buah ramai yang rajin-rajin ni. Syukur dah selesai kenduri dapat tunaikan hasrat abah. Harap abah kembali cergas sihat hendaknya. Aaminnn...

Selamat pagi! Hari ke-4 Perintah Kawalan Pergerakan masih aktiviti yang sama dirumah. Yang susah nak kawal adalah pergerakan ke dapur. Pelik dan hairan sebab perut memanjang minta makanan je. Padahal selama ni memang duduk kerja kat rumah tak ada pula kerap makan. Almaklumlah partner ada kat rumah, selera makan tu menjadi-jadi. Selera makan berdua lain dengan selera makan sorang.

Sepanjang tempoh perintah kawalan berlansung ni bolehlah throwback cerita yang tak sempat update kat blog sebelum ni dek kerana sibuk. Jangan mengeluh duduk di rumah. Nikmat sebenarnya berada di rumah bersama orang orang yang tersayang. Mari membahagiakan diri dan buat orang lain bahagia juga ye. Ini cerita 2 minggu lepas kalau tak silap. Pergi nursery sebab tujuan utamanya nak beli pasu kecil untuk propagate pokok-pokok yang ada.

Tapi mana boleh nak beli tu je kan. Kalau pergi nursery ni dah tentu tentu tergoda dengan benda lain. Contohnya bunga-bunga lawa yang susah nak lepas pandang tu. Mujur bajet untuk beli hiasan ni kurang, kalau tak dah berangkut berpasu-pasu dah. Sementara ada di nursery tu sempatlah ambil gambar beberapa pokok cantik dan unik.

1. Fittonia (Nerve Plant)

Fittonia sejenis pokok bonsai hiasan daripada beberapa spesis yang mempunyai corak daun yang cantik. Antara jenis fittonia adalah Fittonia Fortissimo, Fittonia Frankie, Josan fittonia , Fittonium Red , Fittonia Red Vein, Fittonia Pink Vein, Fittonia White Vein, Fittonia White Anne, Fittonia Skeleton, Dwarf fittonia Perseus dan Fittonia Mosaic Kings Cross.

2. Peperomia Caperata Rosso

Peperomia sejenis tumbuhan tropika yang kurang suka pada cahaya. So, sangat sesuai untuk dijadikan hiasan tanaman dalam rumah. Peperomia pun ada banyak jenisscandens, glabella, argyreia, caperata, magnoliifolia dan fraseri. Yang menarik dan unik sikit adalah peperomia caperata rosso ni. Nice sangat letak atas meja study/kerja kan?


3. Curly Lipstick Plant

Mula-mula macam pelik kenapa nama dia ada lipstick. Yang curly tu faham lah bergulung maksud dia. Ohh rupanya kudup bunga dia akan berkembang membentuk silinder panjang macam lipstick. Patutlah ada terselit nama lipstick pada nama pokok ni. First time Fiza tengok dan terus ambil gambar. Unik dan menarik lah untuk buat hiasan luar rumah digantung macam ni.


4. Acalypha Hispida

Pokok acalypha hispida ni dikenali juga dengan nama pokok ekor kucing sebab bunga dia berbulu macam ekor kucing. Beza dia ekor kucing tak berwarna merah ye. Sangat cantik buat hiasan pokok gantung di luar rumah. Warna dia menyerlah sangat.


Itu je antara pokok-pokok unik, rare dan cantik untuk hiasan rumah yang sempat Fiza snap. Tak boleh berlama-lamaan di nursery ni, nanti itu nak ini nak. Tapi terrrbeli juga pokok bunga. Itu pun sebab pasu comel yang nak dibeli tak ada. Kena pergi IKEA jugalah nanti.  Apa yang Fiza beli anthurium dengan fittonia. Anthurium beli pasu kecil je, RM18 dan Fittonia tu 3 pasu RM20.



Anthurium ada 3 jenis warna bunga iaitu merah, pink dan putih. Fiza beli yang warna pink api dalam gambar nampak warna merah pulak. Fittonia tu Fiza beli lain-lain corak daun. Rambang mata nak pilih sebab semua daun jenis lain-lain coraknya. So untuk kau orang yang nak beli pokok hiasan dalam dan luar rumah bolehlah beli pokok-pokok hiasan yang Fiza kongsikan ni.


Semalam dah bermula perintah kawalan pergerakan sehingga 31 March 2020. Tapi masih ada yang tak faham atau memang pentingkan diri bajet diri kebal agaknya. Sampaikan Perdana Menteri buat pengumuman kali kedua nak bagi semua faham apa itu perintah kawalan pergerakan. Duduk rumah diam-diam, benda mudah faham dan mudah buat.

Kalau ada keperluan tu lain ceritalah kan. Masing-masing ada masalah dan kita kena bijak lah macamana nak uruskan urusan kerja di rumah dan bekerja dari rumah ni. Dalam keadaan sekarang ni nak keluar rumah pun takut. Even barang dapur kehabisan stok pun masih belum gigih nak keluar rumah. Makan apa yang ada je dulu. Dah betul betul habis baru keluar beli barang.


Sejak perintah kawalan pergerakan ni dibuat rasa sunyi sepi je, sangat berbeza seperti hari-hari biasa. Jalan depan rumah pun tak sibuk dengan kenderaan lalu lalang. Macamana duduk dirumah? okay je kan sebenarnya. Ada hikmahnya satu family duduk di rumah. Family bonding dan banyak aktiviti bersama boleh dibuat.

Masa ni lah nak spend masa dengan family, boleh kemas rumah sama-sama. Tak lama lagi nak raya kan. Boleh buat kuih raya, boleh sembahyang jemaah sama-sama dan banyak lagi aktiviti bersama. Tak perlu nak pulun keluar pergi kerja sesak dengan jammed. Bila kerajaan dah bagi peluang bekerja di rumah ni, gunakan sebaiknya. Sebab bila kita duduk diam-diam kat rumah kita boleh putuskan rantaian covid tu.

Perintah Kawalan Pergerakan ni bukan masa cuti untuk kita cuti-cuti Malaysia atau keluar rumah sesukati hati. Kena faham tu. Masih ada yang degil lagi tu keluar rumah tanpa rasa bersalah. Ish ish, tak tahu nak habaq lagu mana kat depa dah. 2 Minggu je pun, jangan sampai kena extend lagi masa kuanratin tu. Duk diam-diam dalam rumah okay.

Dalam masa ni, ada masa lebih boleh lah kembali aktif berblog. Rindu nak blogwalking kat blog awak awak semua. Kita buat comeback. Lama dah tak hadap blog ni. Rinduuu...

Bayam brazil yang dibeli bulan Januari haritu makin besar makin rosak pulak dedaunnya. Dah kenapa? Kusangkakan makin merimbun daunnya rupanya ada anasir jahat rupanya yang merosakkan daunnya. Belek punya belek rupanya kerja sang semut buat sarang dalam tanah. Ada juga nampak siput comel. Entah datang dari mana tak tahu lah. Mungkin juga ada lagi serangga yang tumpang sekali. Masa beli tu tak ada pulak. Agaknya letak luar rumah adalah tu yang menumpang dalam pasu buat rumah. 


Sudahnya potong terus daun yang masih elok. Boleh juga buat ulam walaupun dapatnya sejemput je. Jadilah rezeki merasa bayam hasil tuaian pertama. Krup krap krup krap rangup dia. Sedap tu tak tahu nak kata lah sebab macam tak ada rasa pulak bila makan tu. Mungkin kalau ditumis atau digoreng tambah garam sikit adalah rasa dia. Fiza pencinta sayur, jadi tak ada masalah pun nak makan mentah buat ulam. Plus, suka makan ulam-ulaman jugak. 


Batang, daun elok dan daun yang rosak Fiza asingkan siap-siap. Yang elok dah dibuat ulam. Yang rosak tu campak terus dalam tong sampah ye. Tapi batang dia jangan kau orang buang. Potong kecil-kecil dan cucuk semula dalam tanah. Kalau buang terus, rugilah lah. Baik tanam semula dapat juga hasilnya nanti.


Fiza ada tambah sikit lagi potongan batang bayam brazil ni. Selepas hari ke 8 dah nampak meriah pucuk baru muncul. Yeay! Suka tengok pokok cepat berhasil dan senang tanam. Fiza guna pasu baru dan tanah baru ni dengan harapan takde lagi anasir yang tak diundang datang. Dan Fiza buat racun organik untuk menghalang serangga datang.

Racun Organik
1 labu bawang putih, 5 tangkai cili api, air 500ml. Kisar semua bahan ni, tapis dan ambil air je. Hampas tu boleh letak pada pangkal pokok boleh buat baja. Air tapisan tu peram 24 jam simpan dalam peti ais. Esoknya nak guna masukkan 100ml air tapisan ke dalam penyembur dan campurkan dengan 1 sudu besar minyak masak dan juga 1 sudu teh pencuci pinggan jenis cecair tu.

Tambahkan air secukupnya dalam bekas penyembur kemudian goncang. Bolehlah kau orang semburkan pada daun, terutamanya bawah daun sebab bawah daun ni lah tempat lepak serangga dan kulat. Boleh sembur seminggu sekali untuk kawal dan halang serangga perosak datang. Suka guna racun serangga organik ni sebab selamat digunakan. Tak perlu nak beli dah. Buat sendiri je.


So memang betul lah senang je nak tanam bayam brazil ni. Bukan sekadar orang cakap je. Dah cuba sendiri barulah terbukti senang dan betul lah apa kata netizen. Seronok pulak tengok cepat membesar macam ni. Tolong besar cepat sikit. Boleh buat lauk pulak. Tapi kalau dah besar sikit kau petik buat ulam, bila masanya nak banyak buat lauk? Hihi



Kemana pergi entah masa untuk update blog. blogwalking semua tu. Sibuk dengan kerja design, tempahan sampul duit raya dan juga photoshoot produk. Ada masa pun guna untuk rehat je lah. Takpelah, masa ni je sibuk. Tak lama lagi dah stop tempahan sampul duit raya dan boleh rehat sikit dan ada masa untuk blog.

Cuaca sejak semalam macam mendung dan hujan. Alhamdulillah petang ni hujan lagi. Sejuk sikit lah. Kalau tidak, panas bukan main lagi. Rasa nak On air cond 24jam je. Tapi dek fikirkan nak jimat tu. Lansung batalkan je niat tu. Tak tahu nak menaip apa harini sebenarnya. Menaip dan cerita santai-santai je lah. Kebetulan ada masa sikit harini, deko-deko indoor plants mana yang belum dipindahkan dalam pasu tu. 


Disebabkan mendung. Lighting tak on point, gambar pun tak sharp lah kejadiaanya. Tapi masih okay lagi kan nampak pepokok yang ada. Pokok yang dah berakar dalam balang kaca tu selamat dah dipasukan. Beli pasu comel kat IKEA. NYPON (PVC) tu RM6.90 dan SOCKER (metal) RM1.90 mungkin masa tu tengah offer kot. Kalau tak silap harga asal dia RM3.90.  Pasu putih ceramic tu memang dah beli awal haritu kat KAISON RM4.90. Cuma pindahkan letak kat shelf je. 


Mostly pokok ambil kat rumah mak je kat kampung. Deko-deko bajet je semua ni. Janji ada pokok kehijauan dalam rumah. Selain untuk perhiasan, ada juga kegunaannya tanam pokok dalam rumah. Bukan hiasan semata-mata, boleh jadi terapi juga. Satu ketenangan juga tengok tumbuh-tumbuhan ni.


Lama tak update blog kan. Nak karang ayat pun sedikit janggal. Kemain dia punya janggal sampai ayat pun dah lain sikit. Sibuk dengan kerja yang lebih penting. Jadi, kena abaikan blog sekejap. Pejam celik pejam celik dah masuk bulan March meninggalkan bulan February yang penuh dengan bermacam-macam cerita. Penat nak hadam satu persatu segala cerita yang ada. 


Bulan March, permulaan episod baru rakyat Malaysia dengan kerajaan yang baru di bawah pimpinan baru Perdana Menteri ke-8. Bab politik ni kalau tak pakar, tak boleh nak sembang sembarangan. Jadi, kita diam je lah melainkan kalau kena mengundi tu kenalah jalankan tanggungjawab masing-masing. Bulan March harapnya lebih reda daripada bulan February.
It is not your job to be
everything to everyone.
You can only give your best.
Don't worry,
it's the effort that counts.

Happy enjoying March! Cuti sekolah bakal datang minggu depan. Mesti dah ada plan cuti-cuti Malaysia. Get ready makan nasi kenduri juga.