Makan luar? Jarang sekali nak makan di luar kecuali lah kalau keluar dalam masa yang lama. Kadang tu kalau balik lambat pun sanggup masak lauk simple janji kenyang. Ada kalanya ada juga mood tak rajin masak ataupun dah jemu nak masak lauk yang sama. Stress juga tau nak fikir menu masak hari-hari. Kalau masa tak rajin tu datang, mulalah terfikir nak makan apa dan teringin nak makan masa tu. 

Satu hari tu macam tak tahu nak makan apa dah. Nak masak macam malas teruk sangat dan terus fikir makan fast food yang boleh delivery je. Sesekali takpe kan? Jangan amalkan selalu sebab makanan fast food kurang sihat dan kurang juga duitnya nanti. Kalau delivery terus fikir Pizza lah, McD lah. Tapi area rumah Pizza dan McD tak delivery sampai sini pula. Last-last order Domino's Pizza je. Itupun gara-gara Ayam Haseyo Domino's Buy 1 Free 1 tu.


Nak order Pizza, tak pasal-pasal ter order Ayam Haseyo disebabkan Buy 1 Free 1 lah. Penangan barangan FREE ni memang buat kau orang akan membeli tanpa berfikir. Tak yah fikir pun dah tahu untung dah. Bayar satu harga tapi dapat 2. Memang untung sangat lah kan. Lagi-lagi memang penggemar ayam haseyo korea yang pedas manis masam sikit tu. Memang padu betul rasa dia!

Sekali hadap laki bini habis 2 pack ayam haseyo ni. Alah, satu pack 8 ketul je. Saiz seketul tu tak besar sangat pun. Sekali masuk mulut seketul sekejapan je habis. Rasa ayam haseyo ni memang pedas tapi sanggup je hadap rasa pedas tu sebab rasa ayam haseyo sedap sangat. Lagipun Fiza memang suka bahagian kepak. Mahu taknya suka sangat. 


Ayam Haseyo Domino's Buy 1 Free 1 LIMITED TIME ONLY!

Fiza tak pasti sampai bila promosi Ayam Haseyo buy 1 free 1 ni sebab katanya limited time only. Jadi, kalau kau orang peminat ayam pedas manis korea tu, haruslah cepat-cepat order Ayam Haseyo. Malas take away, order online je lebih senang.  Inilah masanya untuk makan banyak sikit makanan favourite kau orang.


Thank you Domino's untuk promosi ni. Walaupun ini bukan iklan berbayar. Nak juga lah promote pada kau orang yang sukakan ayam haseyo tu. Sharing is loving lah katakan.

www.dominos.com.my
Hi beauty! Sejak jadi Althea Angels ni banyak juga kenal dan tahu tentang beauty product yang wajib ada untuk hasil makeup yang terbaik. Sebelum ni Fiza tak pernah kenal dengan primer ni. Main hentam je apply foundation tanpa apply primer terlebih dahulu. No wonder lah sapuan foundation tak berapa nak cantik. Tambah pula kulit jenis pores besar, memang nampak ketara kalau pakai foundation tanpa pakai primer.
Fungsi makeup primer ni lebih kepada untuk menjadikan hasil makeup lebih sempurna. Dengan memakai makeup primer akan membuatkan makeup lebih tahan lama. Selain itu dapat menutup segala cela pada kulit muka seperti pori terbuka, tona kulit tidak sekata, menutup garis halus, kedutan pada muka, menutup parut jerawat dan juga bintik-bintik hitam. Mostly primer tidak berwarna dan dalam bentuk gel.
Masa beauty shooping haul di Althea Korea haritu Fiza survey juga primer yang best dengan harga yang berpatutan memandangkan points rewards kena had kan untuk beberapa produk lain. Jadi, Fiza target untuk beli primer dengan harga yang bajet je dulu. Lagipun Fiza bukan jenis makeup sangat. Cuma nak mencuba pakai primer before apply foundation. Cari punya cari, berminat nak mencuba Skin Liar Primer Brand Elizavecca di Althea.


Skin Liar Primer yang bersaiz comel 30ml dengan harga RM23 je tau! Sangat okaylah untuk beginner yang cuba nak belajar makeup macam Fiza. At least perlu cuba dulu hasil selepas guna samada sesuai ke tidak untuk jenis kulit. Disebabkan Skin Liar Primer ni sesuai untuk semua jenis kulit, so Fiza ON je lah masuk bakul.

INGREDIENTS

  • Sea cucumber extract - protects and improves elasticity of the skin
  • Phytosqualane - has strong moisturizing properties for that youthful glow
  • Illicium verum fruit extract - revitalizes skin and soothes irritations.


Packaging Skin Liar Primer ni sangatlah comel! Sebab tu terpandang terus jatuh cinta. Baca dan tengok daripada product description pun terasa macam best untuk mencuba. Jenis primer dalam tube sangat mudah untuk digunakan dan bawa travel.


Warna krim skin liar primer ni lebih kurang macam warna soft peach gitu. Kalau sapu pada kulit tidaklah jadi warna soft peach pada kulit tu. Primer kan warna nya transparent. Kalau bewarna nanti menggangu perubahan warna foundation pula. 


SKIN LIAR PRIMER TERBAIK!

Skin Liar Primer ni memang best pakai. Mudah menyerap dan tidak berminyak. Bila sapu tu kulit muka akan jadi lembut dan licin. Terlupa kejap muka jenis pores besar ni. Membantu sangat pakai primer ni melicinkan kulit before apply foundation. Wow! Tips daripada Makeup Artist, selepas pakai primer biarkan sapuan primer seketika before apply foundation. Pastikan sapuan rata supaya selepas pakai foundation, makeup tak cakey.
WHAT'S GOOD
  • Smoothes skin texture and fills in pores
  • Improves makeup application and wear time
  • Flawless almost-matte finish



Beza? Memang berbeza sangat bila pakai primer ni. Kurang kelihatan segala pores pada kulit muka tu. Kalau tak, memang nampak habis pores dan mudah sangat makeup cakey bila berpeluh. Elizavecca Skin Liar Primer antara best seller products di Althea. Sekejap je sold out. Tapi sekarang dah ready stok semula dah. Jadi, kau orang boleh masuk bakul cepat-cepat.

RATINGS
Smell : ⭐⭐⭐⭐
Texture : ⭐⭐⭐⭐⭐
Packaging : ⭐⭐⭐⭐⭐
Effectiveness : ⭐⭐⭐⭐⭐
Price : Affordable
Value For Money : Yes

LED ring light macam satu benda penting yang wajib ada untuk seorang blogger lagi-lagi seorang beauty blogger untuk review beauty products. LED ring light memang popular digunakan oleh makeup artist untuk buat tutorial live makeup dan sebagainya. Kebiasaanya ring light ni kita nampak di studio kedai gambar je. Tapi sekarang dah banyak jual portable ring light untuk tujuan photography.

Agak lama sebenarnya dah simpan hajat nak beli ring light ni untuk ambil gambar sendiri secara potrait. Sangat suka dengan pantulan ring dalam mata hitam tu kalau ambil gambar potrait macam dalam studio rasanya. Boleh juga dijadikan lighting tambahan kalau nak ambil gambar untuk product review.

Survey punya survey LED Ring Light di Malaysia, rata-rata jual jenis tripod yang macam dalam studio. Bersaiz besar dan sesuai untuk studio. Kalau ada jenis mini, mini sangat dan saiz sederhana macam yang Fiza nak mostly RM2++ ke atas. Tengok harga macam over budget, so Fiza hentikan pencarian sehinggalah Fiza tiba-tiba rasa nak google. Akhirnya Fiza jumpa LED Ring Light paling murah di Shopee.



Bukan setakat murah dengan harga tapi siap sekali dengan handphone holder dan juga mirror. Hey, mana nak cari harga semurah itu di Malaysia. Memang takde lah! Kalau ada jenis yang Fiza nak harga dalam RM210 macam tu sekali dengan handphone holder sahaja. Cermin non hado! Tapi mungkinlah yang itu jenis yang berkualiti sebab tu harga mahal ataupun penjual ambil harga murah dari Oversea dan jual mahal di Malaysia. Itu standard lah kan.

Sebenarnya ring light juga ada banyak jenis. Fiza jenis malas nak fikir bab brand kali ni. Cuma fikir under budget dan kalau baca review okay, memang Fiza proceed beli. Setelah buat perbandingan jenama, harga, kualiti, review dan akhirnya Fiza terbekenan dengan ZOMEI Camera Photo Studio Phone Video 128 LED Ring Light Beautify Lamp.

KELEBIHAN ZOMEI Camera Photo Studio Phone Video 128 LED Ring Light Beautify Lamp

HARGA MURAH

Harga asal RM123 dan harga promosi sekarang RM98, postage RM5. Tapi Fiza guna voucher code RM7 sebab first time beli guna apps dan kemudian tolak voucher code free shipping juga. Jadi, total Fiza kena bayar cuma RM91. Sangat berbaloi bukan? Do your math ^__^

2 WARNA RING LIGHT DAN ADJUSTABLE LIGHT

Eh, bukan 1 tapi dua jenis warna ring light tu iaitu putih dan kuning. Tapi tak boleh guna warna kedua-dua ni dalam satu masa yang sama. Kena gunakan salah satu lah. Dan lighting tu kau orang boleh adjust tahap keterangan lighting tu. Kalau pada highest level terang tu memang terang sangat. Puas hati dengan lighting le

Ring Light Warna Putih

Ring Light Warna Kuning

PERCUMA DUAL MIRROR

Dalam satu harga, kau orang boleh dapat mirror sekali secara percuma dan disertakan sekali dengan adapter untuk pemasangan pada pole. Jadi, tempat phone holder tu boleh digantikan dengan mirror kalau kau orang nak gunakan cermin untuk makeup. Sesuai sangat sebab lighting dah cukup superb! Lagi satu mirror tu dual ye. Satu pandangan cermin biasa, satu lagi pandangan cermin zoom out entah berapa besar pun tak pasti. Terkejut tengok muka besar sangat kat cermin tu. haha!

Dual Mirror : Boleh guna depan belakang

Contoh pemasangan cermin pada pole ring light.
    

MUDAH DIGUNAKAN

Ya, nak pasang dan gunakan ring light ni sangat mudah. Hanya menggunakan satu wayar cable usb je dengan menggunakan 3 kaedah samada USB disambungkan pada  pada charger handphone, komputer/laptop ataupun cable adapter yang sesuai. Janji ada power supply!


FLEXIBLE

LED ring light ni sangat flexible. Boleh adjust ke depan ke belakang, ke kiri dan ke kanan. Bukan tegak macam orang berkawad je tau. Adjust pole je untuk adjust position. Base bulat bawah tu berat untuk mengurangkan risiko kebarangkalian jatuh. No worries.

PAKEJ LENGKAP!

Dalam satu harga murah tu kau orang boleh dapat macam-macam dalam satu pakej.
1 Ring Light
1 Pole 
1 Base 
1 Mirror 
1  Phone Clamp 
1 Ball Head 
1  Mirror Base 
1  USB Cable 
1 User Manual(English/German/Japanese/Chinese) 

Kalau kau orang tercari-cari ring light murah dan ada pakej lengkap macam ni, kau orang boleh dapatkan di ZOMEI Camera Photo Studio Phone Video 128 LED Ring Light Beautify Lamp shopee. Iklan tidak berbayar ni tau tapi saja nak kongsi dengan kau orang barang baik ni. Tapi kalau nak survey lagi pun boleh. Fiza dah give up dah, rasa ini lah dah cukup murah.

KEBURUKAN

Macam biasalah kalau shopping di Shopee yang barangan dari Oversea tu memang murah tapi satu penyeksaan nak menunggu barang sampai tu. Bertabah je lah menunggu. Nak sangat harga murah, terpaksa lah menunggu. Fiza order 20 September dan barang sampai 29 September. Seminggu lebih juga lah menunggu. Tapi takpelah, murah punya pasal. Lagipun tak urgent nak guna. Kira berbaloi lah tu menunggu. Alhamdulillah, barang pun semua dalam keadaan baik. Cermin pun tak pecah dan barang pun tak rosak.

Nampaknya macam ada lagi satu makanan baru tengah viral lalu lalang di wall facebook iaitu ODEN. Siapa yang sudah biasa shopping di Family Mart mesti familiar dengan menu yang diberi nama ODEN ni. Untunglah orang Selangor dan Kuala Lumpur sebab Family Mart ada merata-rata. Negeri lain Family Mart tak nak bertapak ke camna? Aduhaiii, tergoda tengok ODEN yang ala-ala macam steamboat tu.


Oden (おでん) is a Japanese one-pot dish consisting of several ingredients such as boiled eggs, daikon, konjac, and processed fishcakes stewed in a light, soy-flavored dashi broth.
Disebabkan Family Mart hanya bertapak dua negeri ni. Jadi, rakyat negeri lain memang berduka cita lah jawabnya kalau nak merasa oden ni. Nak tunggu pergi ke Family Mart entah bila sebab jauh. Tak kan semata-mata nak pergi makan oden cari Family Mart. Dek disebabkan ramai yang nak merasa, adalah inisiatif cuba buat oden sendiri di rumah. Haa dah viral pun resepi tu.

Bolehlah kita semua cuba nanti. Dapat juga lah merasa kan. Katanya rasa tu boleh dikatakan 98% serupa dengan rasa asal oden sebenar. Bila dah terjebak, Fiza pun cubalah juga buat. Resepi asal Oden yang dikongsikan oleh Keronsong Tasbih Hani di facebook Fiza olahkan sikit ikut citarasa Fiza. Bezanya Fiza tak letak limau sebab Fiza rasa pes asam pedas tu dah cukup rasa masam dia dah.

JOM CUBA RESEPI VIRAL ODEN FAMILY MART

Bahan-Bahan Oden
1 paket pes tomyam Adabi
1/2 paket pes asam pedas Adabi
air secukupnya
Garam secukup rasa
Fishball ikut suka nak letak yang kau orang suka.


Resepi asal suggest beli steamboat mix yang ada dijual di Giant. Tapi Fiza cari tak jumpa. So Fiza beli fishball chicken dan sosej blackpepper je la. Dalam resepi asal menggunakan pes air limau yang dalam botol tu tapi sebaiknya gunakan limau fresh perahkan aje dalam kuah tu sebab yang ready made tu of courselah ada bahan pengawet dan sebagainya. Kalau guna limau fresh lagilah sedap kiranya kot. 

Cara Masak Oden
1. Didihkan air secukupnya.
2. Masukkan kedua dua pes dan fishball
3. Masukkan garam secukup rasa dan masak sampai mendidih.

Fishball tu kau orang boleh letak terus dalam kuah atau cucuk kat lidi bolehlah feel macam macam kat Family Mart gitu.

Cara nak masak sangat mudah sebab campurkan semua bahan tapi bahan-bahan tu memang kena terjah shopping mall lah nak membeli bahan pes dan segala adik beradik fishball. Makan beramai-ramai buat minum petang ke atau makan malam satu family pun rasa kenyang. Walaupun Fiza belum pernah cuba Oden original di Family Mart tapi Fiza rasa yang buat sendiri ni so far sedap lah. Cuma kalau masam sangat tak berapa nak sedap kot?

Bagi peminat tomyam confirm suka! Tapi kalau bukan peminat tomyam, boleh cuba dulu lah kot. Kot lah tiba-tiba rasa sedap pula kan. Fiza cuba pun sebab nak rasa lah juga sebab nak pergi ke Family Mart tu memang tinggal harapan je lah. Kalau pergi IKEA pun tak jejak MyTown sebelah tu. Jadi, macam kena buat sendiri lah nampaknya.

Zaman belum terjebak dengan makeup memang tak kenal lansung dengan tisu basah. Dulu anggap tisu basah ni hanya untuk golongan mak - mak yang ada anak kecil je untuk lap bersihkan baby. Tapi selepas terjebak dengan rajin makeup sikit, mulalah tercari-cari tisu basah yang terbaik untuk membersihkan makeup selain menggunakan makeup remover.

Tisu basah ni bukan setakat untuk menanggalkan makeup tapi multipurpose sangat!. Jadi, lebih bagus ada tisu basah daripada makeup remover tu. Dan tisu basah mudah di bawa kemana saja. Macam Fiza tisu basah bukan hanya letak dalam handbag tapi Fiza akan letak dalam drawer dashboard kereta dan beg telekung.

Tisu basah letak dalam kereta tujuannya mudah untuk cuci tangan kalau makan dalam kereta. Tak perlu lah nak cari air dan basah dalam kereta. Cukup sekadar ada tisu basah masalah tangan kotor boleh settle tanpa perlu fikir air tumpah dalam kereta. Plus, boleh juga bersihkan tangan selepas isi angin tayar atau isi minyak kereta jika terkena kotoran minyak.


Letak dalam beg telekung of courselah untuk bersihkan muka sebelum solat kalau pergi kemana-mana tu. Iyalah kan, biasanya paip untuk ambil wuduk tu penuh je setiap masa. Macam tak seronoklah kalau buat orang tunggu lama kalau cuci muka kat paip air. Jadi, bersihkan dulu muka dengan tisu basah lebih cepat dan mudah. Rasanya memang dah ramai gunakan tisu basah which is more better dan cepat.

Fiza dah cuba berbagai jenama dan jenis daripada beberapa brand untuk baby sampailah ke brand untuk cuci makeup. Sekarang dah ada pelbagai jenis tisu basah. Ada yang ber alchohol, non-alchohol, argan oil dan lain-lain lagi. Setakat yang Fiza pernah juga, tisu basah kleenex dan Oatmeal Theraphy Cleansing Tissue paling best! Tapi lepas dah jumpa tisu basah oatmeal theraphy cleansing tissue daripada Althea ni memang tak cari lain dah. Tapi masalahnya kena order nun jauh dari Korea tu. Nasib juga Fiza order 2 packs haritu masa shopping barangan Althea. Jadi, tak rugilah membeli hari tu.


BAU
Bau tisu basah oatmeal ni sangat menenangkan. Seriously! No wonder lah dia letak nama Therapy kat situ sebab memang kena dengan produk tu. Bau dia sangat lembut dan tak menyakitkan hidung bila bau tu. Pendek kata memang satu theraphy kalau bau dan juga theraphy pada kulit.

Oatmeal extract - Has hydrating and gentle exfoliating properties, also helps soothe the skin
Mung bean extract - Has anti-inflammatory properties to soothe the skin
Papaya extract - Gently exfoliates away dead skin cells for a smooth complexion

TEKSTUR
Tekstur tisu basah oatmeal theraphy tidaklah sederhana tebal dan cukup basah digunakan untuk membersih kotoran. Sejenis tisu yang lembut dan tidak merosakkan kulit muka dengan gosokan yang kuat.

MEMBERSIHKAN KOTORAN DENGAN MUDAH
Kau orang hanya perlukan sehelai tisu basah Calmia Oatmeal Theraphy Cleansing Tissue untuk menghilangkan kotoran/makeup dengan bersih. Lebih jimat bukan kalau sekali hanya guna satu helai sahaja.

MELEMBAP SELEPAS MEMBERSIH
Ada kalanya tisu basah akan meninggalkan kesan kulit muka menjadi kering selepas mencuci. Dengan Calmia Oatmeal Theraphy Cleansing Tissue ni akan meninggalkan kesan kelembapan pada kulit selepas menggunakannya.

PACKAGING
Jenis packaging yang bersaiz sederhana (travel Size) mudah untuk dibawa kemana saja. Mempunyai jenis pelekat yang kuat walaupun dibuka tutup berkali-kali dan masih mengekalkan kelembapan tisu basah dalam pack tersebut.

SELAMAT DIGUNAKAN
Tak semua tisu sesuai untuk semua kulit muka. Kalau muka jenis sensitif kenalah cari tisu basah yang sesuai untuk digunakan. Kalau Fiza elakkan jenis tisu muka yang jenis ber alchohol tu sebab bila guna tisu tu akan menyebabkan kulit rasa pedih. Mungkin tindak balas antara bahan makeup dan alchohol tu. Jadi, pilihlah tisu basah yang mempunyai bahan mempunyai bahan semulajadi dan sesuai dengan kulit.

WHAT'S GOOD
  • A rich, foaming cleanser containing oatmeal extract 
  • Removes dirt, impurities and gently exfoliates away dead skin cells
  • Keeps the skin hydrated to prevent dryness

So far Fiza sangat suka dan berpuas hati dengan Calmia Oatmeal Theraphy Cleansing Tissue ni. Memang best! Harga pun murah RM5/20pcs. Sebab tu Fiza beria nak beli. Ye, tahu kat Malaysia ni banyak lagi yang harga murah tapi setiap kualiti mestilah berbeza kan.

SWANICOCO2018 the hottest brand in korea dan juga merupakan Syarikat No.1 Produk Semulajadi di Korea. Sejak berjinak-jinak dengan produk K-beauty ni barulah Fiza kenal beberapa jenama produk kecantikan yang popular di Korea. Kebetulan diberi peluang mencuba Swanicoco Show The Velvet Lipstick (Juliet Red) Limited Edition ni, lagilah bertambah suka dengan koleksi produk Korea.


Mesti kau orang belum pernah dengar atau tak pernah dengar lansung jenama Swanicoco ni. Pada yang dah kenal dengan jenama Swanicoco, kau orang mesti tak sabar nak mencuba keluaran Lipstick Juliet Red ni. Pada yang belum kenal Swanicoco, Fiza ceritalah sikit ye. Tak kenal maka tak cinta.

SWANICOCO

word “Swanicoco” means that we pursue the elegance of a “swan” (feminine), and “coco” means “coconut” (as we offer botanical natural cosmetics) as well as “cuteness” in French. Our brand identity shows that we are a company that works hard to create natural cosmetics not only for women, but also for men, that is, for everyone.

Swanicoco menjalankan perniagaan dengan mencipta fermented soaps secara semulajadi dengan memilih herba-herba ubatan terbaik yang dipilih, merebus dan menapai bahan-bahan tersebut. Menapai tu maksudnya macam peram. Sehingga kini, Swanicoco merupakan Syarikat Kosmetik Semulajadi terbaik di Korea Selatan. Selain menggunakan bahan semulajadi yang terbaik, mereka juga menjalankan research dengan teknologi bio untuk setiap produk bagi memastikan produk Swanicoco selamat digunakan.

Fuhh, lega dengar bila sesuatu produk tu selamat digunakan. Iya lah kan, baru-baru ni banyak sangat dengar cerita tentang produk timbang kilo yang membahayakan. Jadi, bolehlah kau orang letak jenama Swanicoco dalam list koleksi produk kecantikan kau orang untuk dicuba nanti. Untuk pengetahuan semua, Swanicoco telah bekerjasama dengan Syarikat 50Gram Sdn Bhd di Malaysia dan 50Gram is the first to sell in Malaysia and Nationwide delivery!  


50GRAM

50Gram is the first online florist shop that offers complementary video messages on behalf of sender.
50Gram Florist mission is to delivery fresh flower bouquets to your loved ones, whether for men or for women, on every flower gifting occasions available such as Valentine’s day, Birthday, Mother’s Day, Christmas, Anniversaries, Graduation and other amazing surprises

Jadi, alang-alang buat surprise delivery flowers bouquet tu bolehlah tambah hadiah sikit berikan Swanicoco Show The Velvet Lipstick pada orang yang tersayang nanti. Perempuan lah of course! Sebenarnya Fiza excited sangat nak mencuba Swanicoco Juliet Red Lipstick ni sebab Fiza agak lama tak ada koleksi lipstick jenis stick dan tak membeli lipstick jenis warna terang ni. Macam bagai pucuk dicita ulam mendatang lah.

PENDAPAT TENTANG SWANICOCO SHOW THE VELVET LIPSTICK

PACKAGING/ATTRACTIVE COLOUR

Fiza akui packaging/container lipstick swanicoco yang bertemakan warna juliet red ni memang sangat menarik dengan packaging warna hitam. Vivid colour yang sangat menarik sesuai untuk semua jenis warna kulit si pemakai. Juliet red ni nampak sangat sesuai dan lebih menyerlah di pakai untuk acara tertentu. Lagi-lagi kalau dinner dengan si dia. Kelihatan sexy dan remember "Red Never Goes Wrong!" Cewahh...

BAU

Fiza tak tahu samada satu habit atau tak. Kalau beli sesuatu beauty product atau makeup stuff, mesti bau dulu sebelum mencuba. Kau orang sama juga ke macam tu? Heh, rasanya kita serupa! Well, pertama sekali buka penutup lipstick ni terus bau. Dah bau terus tersuka dengan bau rose yang sangat best. Jarang sekali ada lipstick jenis stick ada wangi-wangi ni. Ataupun Fiza yang dah ketinggalan zaman ambil tahu tentang lipstick ni.

TEKSTUR



Tekstur yang sangat lembut, ringan dan memudahkan sapuan lipstik pada bibir. Oleskan dengan nipis sudah memadai menghasilkan warna merah yang sangat wow! Apatah lagi kalau oleskan sedikit tebal. Tapi jenis Fiza agak rimas pakai tebal-tebal. Cukup sekadar warnanya nampak bersesuaian dengan kulit. Plus, Fiza suka dengan matte finish + satin glossy sikit yang ada pada Swanicoco Show The Velvet Lipstick ni.

TAHAN LAMA

Rugilah kalau beli lipstick tahan sekejap je kan. Swanicoco Show The Velvet Lipstick jenis lipstick yang tahan agak lama. Kalau selepas makan dan kau orang lap bibir pun masih ada tinggalkan bekas warna pada bibir. Walaupun tak seperti asalnya tapi at least bukan terus hilang ye. Bila dah hilang warna sikit tu, kau orang akan nampak macam korean style lipstick gitu. 

MUDAH DIBERSIHKAN

Sejenis lipstick yang sangat mudah dibersihkan samada menggunakan tisu basah, kain basah dan makeup remover. Kalau kau orang guna air sahaja memang dia tak kan hilang sebab salah satu kandungannya adalah natural oil yang berfungsi untuk melembapkan lapisan kulit bibir tu.

3 IN 1 LIPSTICK

Well, part ni paling Fiza suka sebab Swanicoco Show The Velvet Lipstick boleh di style kan pemakaiannya dengan 2 cara dan boleh juga dijadikan blusher. Trend zaman sekarang gunakan lipstick sebagai blusher dengan cara dap-dap pada bahagian cheekbones. Sangat menyerlah dan jimat belanja tak perlu beli blusher. 

Cara 1 : Pakai macam biasa Full Lips dan agak thick!

Cara 2 : Pakai ala korean style lipstick. Hanya oleskan pada bahagian tengah bibir.

Cara 3 : Oleskan lipstick sikit  dan Gunakan jari dap-dap pada bahagian tulang pipi untuk dijadikan blusher

WHY YOU SHOULD HAVE A SWANICOCO SHOW THE VELVET LIPSTICK (JULIET RED)

1. Limited Edition : 2018 the hottest brand in korea. Only a limited amount of quantity will be sold by Swanicoco and once it's sold out, they won't restock again! 
2. Natural Product : Contains natural moisturizing ingredients. Safe for pregnant women too.
3. Attractive Color : Sesuai untuk semua jenis warna kulit pemakai.
4. Safe To Use : Contains fermented extracts instead of purified water and are free of chemical ingredients, improving the skin while covering it well.
5. Great Quality : Swanicoco’s collection of various basic makeup products boasts of great coverage, long-lasting effects, and UV protection.

HOW TO PURCHASE

The price is RM88.85 and Swanicoco lipstick is not available for online purchase just through a regular link, but if you are interested to buy this, do check it out via this link >> GET MORE DISCOUNT HERE and you need to sign up first. No worries, you will get a link to purchase the product along with a discount code 10%, 25% and so on. Another thing, you'll get a chance to win a free lipstick or complimentary stay in villa somewhere at Pahang.

Selain Lipstick, Fiza dapat juga skincare sample set dimana mengandungi beberapa produk iaitu MGF Pure Ample, UV shield perfect sunblock cream dan AC Control skin toner & emulsion.


MGF PURE AMPLE


PRODUCT DETAILS
• Contains Silk Amino Acids and Galactomyces Ferment Filtrate to improve skin firmness & hydrate skin
• FGF promotes healing and tissue regeneration & EGF promotes epidermal cell renewal 
• Improves skin texture while strengthening skin's natural barrier
• Penetrates deep into skin to promote cell growth and obtain optimum hydration within

HOW TO USE
After using toner, tear off the aluminum cap and put conical cap on the vial. Spread evenly to entire face. Follow with moisturizer.
* (Store in a cool area or keep in the cosmetic fridge) 

INGREDIENTS
Silk Amino Acids, Galactomyces Ferment Filtrate, rh-Oligopeptide-1 ,rh-Polypeptide-11, Tocopherol, Allantoin, Carbomer, Arginine, Olibanum, Rosa Damascena Flower Oil 

UV SHIELD PREFECT SUNBLOCK CREAM


PRODUCT DETAILS
• A high protection facial sunscreen that enriched with Camellia Sinensis(Green Tea) Leaf Water
• Blended with Herbal & Botanical Extract to help soothe & moisturize skin
• Contains Niacinamide & Adeosine to improve skin tone and reduce fine lines & wrinkles
• Shields skin against harmful UVA+UVB with SPF50+/PA+++
• Suitable for daily use & under makeup and provides intense moisture
• Perfect for all skin types including sensitive skin


HOW TO USE
Apply after basic skincare & before outdoor activities. Reapply whenever necessary. 

  • For wrinkle and whitening and blocking the UV
  • For all types of skin
  • Green tea extracts/ niacinamide / adenosine
  • Freely use as it is not turbid. / Less stimulant to the skin as it contains the organic green tea extracts 

AC CONTROL SKIN TONER AND EMULSION



PRODUCT DETAILS
Tea tree leaf water and various herb extracts (jojoba seed, artemisia annua, calendula, and comfrey leaf) in the AC Control Care Skintoner help to soothe irritation and protect skin from harmful environmental factors. This Swanicoco toner also contains hydrolized algin, a submarine plant, which is chock full of mineral and fatty acids that gently exfoliates for smoother skin. Ceramide, another key ingredient, infuses the skin with long-lasting moisture that strengthens the skin’s elasticity. Living up to its name, this skintoner helps control easily irritated, sensitive skin and effectively controls sebum—it’s particularly recommended for teenagers or young adults with blemished, oily, and acne-prone skin.

Recommended for those who
  • Have sensitive oily skin
  • Have excess sebum
  • Want to maintain moisture and oil skin balance
  • Suffering from problematic skin (zits)
  • Frequently exposed to external stresses such as pollution
  • Want refreshing skin care
  • Teen skincare 

HOW TO USE
After cleansing, pump a moderate amount into the palm of your hands and gently apply evenly over your face. Pat gently to promote full absorption.

Sekiranya kau orang ada masalah kulit tu, boleh juga cuba set skincare daripada Swanicoco yang mengandungi bahan semulajadi yang bagus untuk merawat kulit secara semulajadi, sihat dan cantik. Yang penting, semua produk semulajadi daripada Swanicoco selamat untuk digunakan.

www.50gram.com.my | www.swanicoco.com
#50gram  #50gramxSwanicoco  #butterflymsia  #SwanicocoMalaysia 

Masih musim buah cempedak lagi kah? Sekarang macam tak nampak musim buah apa cuma sekarang tengah musim hujan dan sejuk setiap hari. Musim sejuk ni memang elok sangat dan nikmat sangat kalau dapat minum petang air panas dan sesuatu yang manis. Selain goreng pisang, bubur kacang, kuih muih tradisional dan lain-lain lagi, cempedak goreng adalah hidangan menu petang yang memang sedap dinikmati musim hujan ni. Fiza suka jenis cempedak goreng rangup! Tak berhenti makan kalau dapat yang rangup dan manis tu.

Penyediaan cempedak goreng sangat mudah. Yang tidak mudahnya bila duduk di bandar ni nak mencari dan membeli buah cempedak memang payah. Lagi-lagi kalau bukan musim buah cempedak. Kebetulan masa musim buah cempedak haritu, pokok cempedak kat kampung husband berbuah pula musim kali ni. Rezeki kamilah dapat merasa goreng cempedak hari-hari sampai muak.

Dapat jugalah memberi saudara mara, jiran-jiran dan kawan-kawan. Rezeki mereka juga dapat merasa buah cempedak. Kadang ada yang elok kadang ada yang kurang elok. Nak bagi orang pun kadang serba salah takut dapat yang tak elok. Kalau dapat yang elok, rezeki masing-masing lah.



Bahan asas untuk menggoreng cempedak ni cuma tepung gandum, serbuk kunyit sikit, garam dan air secukupnya. Ikut resepi mak mertua, tambah minyak sikit untuk bagi rangup. Resepi Fiza separuh tepung gandum dan separuh tepung beras, serbuk kunyit (untuk pewarna kuning), garam dan air secukupnya. Ada kalanya nak lebih rangup, Fiza lebihkan tepung beras sikit. Sukatan tepung ni ikut berapa banyak cempedak yang nak digoreng tu. 

Sukatan serbuk kunyit ikutlah kau orang nak warna pekat atau taknak letak pun boleh. Garam sikit je dah memadai dan air tu ikut berapa banyak tepung yang digunakan. Adunan tepung untuk menggoreng tu jangan cair sangat ye. Nanti tak melekat tepung pada cempedak tu.

Gorengkan bila minyak betul-betul panas barulah minyak tak meresap. Kemudian angkat cempedak goreng letakkan atas penapis yang berlapikkan tisu untuk tapis lebihan minyak. Bila makan cempedak goreng yang tak berminyak ni dia jadi lagi sedap! Biasanya kalau goreng cempedak goreng ni lebih baik habiskan terus sebab kalau dibiarkan sejuk nanti goreng garing tu jadi liat dan confirmlah selera pun berkurangan nak makan.

Sebenarnya goreng cempedak ni banyak resepi dan caranya. Tapi cara orang dulu-dulu gunakan bahan asas je dah sedap kan. Janji buah cempedak tu manis dan elok isinya, jadi bila menggoreng pun jadi sedap. Bila menggoreng sendiri ni memang nikmat makan dan puas. Mana taknya, kalau beli 3ulas pun RM3. Apo??? Ye, sebab buah cempedak pun mahal harganya. Apatah lagi bila sudah digoreng. Zaman sekarang makanan naik harga sebab semuanya naik harga. Lagilah buah cempedak payah nak dapat. Betul tak?

Jadi, kalau nak dapatkan cempedak goreng rangup dan tidak berminyak tu. Boleh ikut masak cara Fiza ni kalau berminat nak mencuba lah.
Seperti yang dijanjikan, Fiza akan review satu persatu Althea Beauty Haul yang baru Fiza unboxing baru-baru ni. Fiza akan review produk yang menarik untuk dikongsikan dengan kau orang semua yang suka dengan Korea Beauty Produk terutamanya daripada Althea. Kalau kau orang sejenis yang suka pakai mask, cubalah Carbonated Scoria Bubble Mask Pack. Sejenis mask yang berbuih (bubble) lain daripada mask lain.  


Produk pertama yang paling excited Fiza nak cuba ialah Carbonated Scoria Bubble Mask Pack. Excited sangat nak cuba Carbonated Scoria Bubble Mask Pack sebab:


1. Bubble


Ya, disebabkan mask ni jenis bubble membuatkan Fiza sangat excited nak mencuba. Nak rasakan sendiri pengalaman menggunakan bubble mask ni macamana. Almaklumlah tak pernah guna lagi jenis bubble. Jadi, rasa excited tu lebih sikit lah dan nak tahu juga keberkesanan menggunakannya.

2. Harga Murah

Tak dinafikan semua mask adalah mahal tak kisah jenis apa sekalipun. Yang jenis clay mask memang berpuluh harganya. Kalau beli tu memang kena gunakan sepenuhnya lah sampai habis. Kalau dah clay mask mahal apatah lagi jenis bubble ni. Mesti harganya up sikit kan. So cari punya cari, jumpalah jenis bubble mask dengan harga yang berpatutan pada Fiza iaitu RM30.00.

3. Packaging


Disebabkan packaging Carbonated Scoria Bubble Mask Pack ni jenis mudah guna berbanding jenis packaging jar, so Fiza rasa macam okaylah untuk digunakan. Kalau jenis jar tu, carabonic asid hilang di udara lepas jar dibuka. Yang jenis botol macam ni, mudah dengan picit je dan terus sapu pada kulit muka. Mengurangkan risiko mask jadi keras. Nak bawa travel dan pakai masa travel pun jadi mudah.

4. Review Best

Daripada review yang Fiza baca, kebanyakkannya memberikan review yang bagus dengan jenis kulit mereka. Memandangkan jenis kulit Fiza pun sama macam mereka yang buat review. So why not Fiza cuba juga lah. Harap-harap memberikan kesan yang sama lah.



Carbonated Scoria Bubble Mask Pack sangat sesuai untuk masalah berikut :

  • Kulit kering dan berminyak 
  • Large Pores 
  • Dead skin cells 
  • Kulit Kasar 
  • Liang kulit tersumbat

Hasil daripada penggunaan Carbonated Scoria Bubble Mask Pack

  • Pore tighting : Untuk kesa pore tighting ni ambil masa untuk tengok perubahannya kan. Jadi, Fiza kena pakai lama baru nampak ketara kesan perubahannya. Mungkin buat masa ni ada kesan tu cuma tak betul betul nampak. Iyalah kan, kena belek muka dengan teliti. Kalau ada scanner untuk kulit muka tu okaylah juga nak nampak kesan dalam masa yang singkat.
  • Peeling : Ada pengelupasan berlaku tapi sikit je. Tak ketara pun.
  • Improving elasticity : Yes, memang improving sangat sebab terasa tegang sikit kulit muka tu.
  • Moisturising : Disebabkan kulit Fiza jenis kering dan kombinasi, maybe kesan pelembapan tu kurang. Jadikan kulit kering. Jadi, Fiza tak kerap pakai lah. 2 hari sekali kira okaylah kan.
  • Sebum Absorption

Bahan Utama Carbonated Scoria Bubble Mask Pack


  • Carbonated Water
  • Volcanic Extract
  • Resin of snail
  • Horse Oil

Untuk maklumat lanjut tentang Carbonated Scroria Bubble Mask Pack ni dan untuk pembelian boleh terjah website Althea Korea terus. Serius best nak pakai hari-hari. Ini semua buih punya pasal!


RATINGS
Smell : ⭐⭐⭐⭐
Texture : ⭐⭐⭐⭐⭐
Packaging : ⭐⭐⭐⭐⭐
Effectiveness : ⭐⭐⭐⭐⭐
Price : Affordable

Value For Money : Yes
Zaman mak mak kita dulu memang biasa guna safety pins atau biasa dikenali dengan pin lampin bayi ni untuk pin ikatan/balutan lampin baby. Sejak adanya pampers, susah nak jumpa safety pins. Safety pins ni ada banyak jenis. Yang untuk baby tu biasanya bahagian kepala dia jenis plastik, besar dan berwarna warni. Kalau jenis safety pins biasa semuanya besi.


Rupanya safety pins ada kisah disebaliknya. Bukan direka untuk dikomersialkan tapi rekaan itu terhasil secara tidak sengaja. Hasil dari carian tentang safety pins ni, baru lah Fiza tahu cerita sebenarnya. Fiza copy paste cerita yang di ambil dari wikipedia. Mungkin kau orang juga berminat untuk tahu tentang Safety pins yang serbaguna ni.
Pin keselamatan direka oleh Walter Hunt secara tidak sengaja semasa beliau sangat memerlukan wang. Ketika itu, Walter telah meminjam wang daripada seorang kawa sebanyak US Dollar 15. Ketika itu, dia duduk di meja dengan sebatang wayar besi tanpa mengetahui apa yang hendak dilakukannya. Lalu, dia memutar wayar besi itu secara bulat dalam masa lebih kurang 3 jam. Apabila dia melihat hasilnya, Walter mendapati dia telah mencipta sesuatu tanpa diduga. Hasil ciptaannya itu boleh dijadikan penyemat baju ataupun pin baju. Walter telah mencipta pin baju yang pertama di dunia.
Walaupun telah banyak yang menggunakan pin selama ini, namun pin yang digunakan itu tidak selamat dan seringkali mencucuk badan. Pin ciptaan Walter selamat digunakan, sebab itulah ia dipanggil pin keselamatan (safety pin). Pin yang dihasilkan oleh Walter tajam pada bahagian hujungnya, mempunyai gegelang bulat pada tengahnya yang berfungsi seperti spring dan pada hujungnya direka pelindung atau penyangkut bahagian yang tajam tersebut. Pin ini sangat selamat digunakan kerana ia tidak mencederakan tempat yang disemat.
Pada mulanya, Walter menamakan pin tersebut sebagai pin pakaian (dress pin). Kemudian, dia menukarkannya kepada pin keselamatan(safety pin).
Pada tahun 1849, Walter Hunt telah mematenkan hasil rekaannya itu. Dia menjual paten rekaannya dengan harga US Dollar 400. Dengan itu dia dapat membayar hutang kawannya. Setelah beberapa lama, pin tersebut mendapat sambutan ramai dan digunakan di seluruh dunia. Pin tersebut diubah suai dalam pelbagai bentuk tetapi fungsinya tetap sama.

Tegangkan Cadar

Sejak zaman sekolah duduk asrama dulu safety pins ni wajib ada sebab Fiza gunakan untuk tegangkan cadar tilam asrama. Iye lah kan, cadar asrama kena sentiasa tegang. Kalau tak tegang tak pasal kena denda dengan warden. Pernah je kena denda sebab tak tegang cadar tu. Sudahnya kena denda tulis ayat banyak-banyak sampai berapa helai entah. Sejak tu, Fiza sendiri tak boleh tengok kalau cadar tak kemas atau tak tegang. Sampai sekarang applikasi kan penggunakan safety pins tu.

Caranya : Tarik cadar bagi tegang. Pin kan cadar pada bahagian bawah tilam di setiap penjuru. Kau orang boleh pin kan sisi cadar dengan sisi cadar ataupun pin kan cadar dengan tilam. Kalau tak nak rosakkan tilam better pin kan cadar dengan cadar sahaja. Janji cadar tegang dan memudahkan kerja mengemas katil lepas bangun tidur nanti. Sangat menjimatkan masa nak mengemas, bangun pagi tarik tarik cadar sikit je dah tegang.


Ada kalanya kalau guna jenis cadar yang kerap terbuka pun jenuh juga nak mengemas. Better pin kan supaya cadar tak mudah tercabut. Kalau untuk pin cadar, lebih baik guna safety pins bersaiz besar. Kalau tidur lasak pun pin tak mudah tercabut.

Pin Tudung

Dulu orang tak pandang pun safety pins untuk pin tudung. Kalau ada pun, perlu tambah bunga-bunga ke manik untuk nampak lebih menarik. Tapi sejak ada fashion tudung yang pelbagai ni safety pins dipandang cantik walaupun tanpa bunga dan manik bagai. Siap dijual dengan harga yang mahal lagi tu. 

Safety pins untuk pin tudung mula popular sejak Lofa mula pakai dan kiranya diperkenalkan oleh Lofa lah kot. Kalau Fiza silap info, sila betulkan ye. Safety pins yang dipakai oleh Lofa tu jenis black matte dan diberi nama HeyPins kalau tak silap Fiza. Kemudian ada timbul satu isu jenama D juga ada jual safety pins gold dengan harga RM10 untuk satu pins. Gila mahal!  Of courselah sebab jenama.


Jenis black matte tu memang macam susah nak jumpa kat shopping mall bahagian kraft/jahit tapi jenis gold ni Fiza jumpa kat kedai buku Popular bahagian alat tulis dengan harga RM1.10 (30pcs). Jauh lebih murah dan menjimatkan duit poket. Of course! Lagi satu tidak merosakkan tudung tarcarik sebab kalau guna brooch mudah sangat benang tercarik melekat pada pin.

Penyelamat Kain/Baju Koyak

Safety pins sangat selamat kalau disimpan di dalam beg. Sudah namanya safety pins, haruslah tidak tercucuk kan. Boleh digunakan sebagai penyelamat kalau kain/baju terkoyak dia. Dalam waktu kecemasan macam inilah safety pins ni sangat serbaguna. 

Selain kegunaan semua di atas, Fiza rasa banyak lagi kegunaan Safety Pins yang serbaguna ni. Kau orang guna untuk apa pula?
안녕(annyeong)! Asal nak update entry Althea je haruslah ada 안녕(annyeong). Orang kata ambil feel Korea gitu. Macam biasalah bila parcel Althea sampai memang excited terlebih nak kongsikan dengan kau orang semua. Kali ni Althea Beauty Haul Fiza guna Althea Angels rewards points dan Fiza topup sikit sebab nak beli apa yang Fiza nak. Alang-alang dah satu parcel tu, order lah melebihi rewards points sikit. 감사합니다 Althea Korea.


Dengan berbekalkan USD40 bersamaan MYR120 dan topup MYR2+ Fiza berjaya shopping kesemua barang yang ada dalam kotak pink Athea. Kalau kau orang pertama kali nak shopping di Althea mesti akan rambang mata nak pilih mana satu sebab semuanya sangat best. Tips shopping di Althea, kau orang kena rajin lah baca review setiap produk tu. Tapi kalau kau orang memang nak beli yang memang kau orang dah aim, terus beli je sebab kalau best seller produk memang cepat sold out.

Ada cerita di sebalik order Fiza kali ni, Fiza submit order pada 30 July, tapi selepas 15 hari yang sepatutnya parcel dah sampai Malaysia masih belum update apa-apa status. Setelah Fiza hubungi Althea team melalui email, katanya ada items yang out of stock. So kena tunggu item ada stock dan kalau lama sangat dia orang akan pos juga tanpa produk yang out of stock tu. Kebetulan agaknya item tu ada, so Althea pos parcel Fiza pada 27 August dan sampai Malaysia pada 2 September 2018. Agak cepat juga penghantaran kali ni. Salute lah Althea dan team courier.


Althea Beauty Haul Items
  • Oatmeal Therapy Cleansing Tissue (20pcs) = MYR 5/each
  • Skin Liar Primer (30ml) = MYR23.00
  • Carbonated Scoria Bubble Mask Pack (100ml) = MYR 30.00
  • Hello Aloe Vera Soothing Gel (300ml) = MYR 11.00
  • Drawing Eye Brow New (0.25g) Color Dark Gray E = MYR 15.00
  • Black & Black Pore Cleansing Set = MYR 36.00
  • Petal Velvet Powder #Pink Lavender (3g) = MYR 17.00

Total = MYR 142 dan FREE POSTAGE penghantaran ke Malaysia. Kebanyakkanya Fiza shopping produk skincare melebihi produk makeup sebab Fiza jarang makeup. Lebih baik cantikkan kulit dulu dari cantikkan kulit dengan makeup yang sementara tu kan. Paling special kali ni Fiza dapat sekali Free samples Innisfree Jeju Sparkling Mineral Special Kit to random lucky customers dan Fiza adalah salah seorang yang bertuah tu. Yeay! 감사합니다



Mulanya Fiza ingatkan salah item yang Fiza dapat tapi selepas email Althea Customer Care, katanya free sample. If so, okaylah kan. Anyway, kalau ada problem terus je contact Althea Customer Care. Service dia orang memang tip top. Tapi kena sabar lah sikit tunggu reply dalam masa 24 jam waktu bekerja. Okay, semua ni Fiza akan review satu persatu. Fiza dah cuba beberapa item dah, sumpah best!


Saranghaeyo ALTHEA KOREA!

Rasanya semalam lagi dah ramai berdesup check in sana sini. Almaklumlah dah start cuti long weekend. Silap-silap extend sampai minggu depan cutinya! Eh, mesti ada antara kau orang yang cuti sampai minggu depan kan, sampai Cuti Hari Malaysia. Tak best lah kejap cuti kejap kerja, baik terus ambil cuti direct sampai habis cuti sebenar. Barulah the real cuti-cuti Malaysia. 


  • 9 Sep (Ahad) : Hari Keputeraan YDP Agong Semua Negeri
  • 10 Sep (Isnin) : Cuti Hari Keputeraan YDP Agong Semua Negeri kecuali Johor, Kedah, Kelantan & Terengganu
  • 11 Sep (Selasa) : Awal Muharram Semua Negeri
  • 16 Sep (Ahad) : Hari Malaysia Semua Negeri
  • 17 Sep (Isnin) : Cuti Hari Malaysia Semua Negeri kecuali Johor,Kedah, Kelantan &
  • Terengganu

Bulan September sangat kaya dengan cuti umum yang terus menerus membuatkan ramai yang ambil cuti panjang. Lagi-lagi yang banyak baki AL. Tak ketinggalan yang buat kenduri kahwin masa cuti-cuti ni. Maka, marilah kita beramai dan bersesak di setiap pelusuk tempat. Weekend boleh dikatakan mesti akan jammed.

Bagi yang tak suka bersesak, lebih suka duduk rumah berehat layan movie atau berehat sepanjang hari. Ye lah kan, bagi yang sibuk sangat tu mana ada masa nak berehat. Masa ini lah masa yang sesuai untuk berehat. Tapi kalau takde aktiviti tu agak boring juga kan. So apa aktiviti cuti panjang kau orang?
  • Bercuti
  • Hiking
  • Shopping
  • Picnic
  • Tengok Wayang
  • Balik Kampung
  • Pergi Kenduri Kahwin
Banyak betul aktiviti boleh dibuat masa cuti panjang ni. Jangan layan sangat cuti tu. Nanti liat nak masuk kerja balik. Apapun selamat bercuti semua dan selamat enjoy serta menghabiskan cuti masing-masing.

23 August 2018, Genap 5 tahun usia perkahwinan. Alhamdulillah...syukur! Kata orang fasa pertama 5 tahun sudah berlalu. Memang sangat mencabar! Lagi-lagi awal-awal kahwin memang banyak dugaannya. Selepas beberapa tahun berkahwin dan masih tak punyai anak, lagilah mencabar dugaannya. Hanya yang pernah mengalaminya saja faham. Well, perkara tu kalau difikirkan memang boleh buat para isteri stress dan susah nak teruskan hidup hari hari kalau terus fikir. 

Just chill, sebab rezeki anak ni Allah akan bagi pada yang tepat. Percaya saja pada perancangan Allah untuk kita. Perancangan Allah adalah yang terbaik. Dulu memang asyik dok fikir, husband lah orang yang sentiasa bagi kata-kata positif. Kalau takde husband memang koyak mental ni dibuatnya. Lantaklah dengan apa persepsi orang lain. Kita fikir hal kita je sudahlah. Kadang rimas dengan soalan cepuemas cepuperak cepugangsa semua.

Sempena ulangtahun perkahwinan ke 5 tahun ni sambut simple je. Mulanya nak celebrate di Secret Recipe tapi masa tu hari kedua raya Haji. Confirmlah macam ramai. Tapi dalam masa yang sama kena cut off bajet yang biar lebih berbaloi makan dengan harganya. Faham-faham je lah restaurant mahal camne kan. Tak puas makan! Pulak tu tengah lapar teruk. Fikir punya fikir, terus plan cuma beli kek di Secret Recipe dan makan di mana-mana Cafe Hispter sebab terasa nak makan makanan Western. Beli kek pun beli kek yang ada je, memanjang kek habis bila musim perayaan.

Pusing punya pusing area berdekatan Secret Recipe Segamat, jumpalah Cafe Hipster Zara Sofea. Tengok suasana kedai dan menu depan kedai tu macam menepati citarasa je. Then try search kat instagram takde pulak cuma ada hashtag je lah. Tengok menu macam okay, so on je masuk Zara Sofea Cafe.


First Impression of Zara Sofea Cafe

Pertama kali masuk Zara Sofea Cafe ni dah terkagum dengan contengan pada dinding hitam ala-ala papan hitam. Fiza ni pantang tengok benda berseni ni. Senang betul nak jatuh cinta. Memang suka tengok contengan doodle yang comel comel ni. Decoration Cafe pula macam scandi industrial style. Lagilah Fiza suka sebab tu memang suka dengan cafe hispter ni. Unik dan sangat menarik.

Cafe yang sangat selesa walaupun pilih duduk luar. Duduk dalam lagi selesa rasanya kot. Masa tu kat dalam macam penuh. So terpaksa duduk luar. Service yang sangat bagus dan order pun cepat sampai. Fiza pesan air asam kedondong dan husband teh ais lemon. Setiap satu minuman ni beharga lebih kurang RM3.++. Sistem order hanya perlu tick pada kertas menu order yang diberikan. Ala-ala makan dekat Old Town White Coffee. Disertakan sekali harga. Lebih mudah kau orang nak kira-kira bajet makan.
  

Untuk makanan, Fiza order chicken Chop Combo. Hidangan Chicken Chop dengan meatball dan sosej. Harga lebih kurang dalam RM15 or RM18 macam tu. Lupa dah Fiza sebab ceritanya bulan lepas kan. So far sangat suka dengan hidangan ni. Sosej tu mungkin direbus dan kemudian di grill. Sedap sebab tak berminyak. 

Tapi tang meatball kurang suka sebab Fiza bukan pemakan daging lembu. Pada Fiza kurang senang dengan bau dan rasanya. Sorry meatball, bukan salah you I tak suka you. Tapi walaupun tak suka berjaya habiskan makan dengan cara makan sekali dengan kentang goreng tu.


Husband pula order Dulang Western. Fiza yang suggest husband order ni sebab ada macam-macam dalam sedulang ni. Chicken Chop, Spaghetti, Meatballs, Nuggets, Sosej, Kentang goreng dan lain-lain seperti dalam gambar. Sangat puas hati makan semua ni dengan harga RM25 rasanya kalau tak silap. Husband juga sejenis bukan pemakan daging lembu. Jadi, meatballs tu kurang bagi kamiorang. Sorry again meatballs.


Alhamdulillah licin semuanya. Cuma tinggal seketul meatball dah tak sanggup nak makan dah. Sedap hidangan di Zara Sofea Cafe dan harga pun berpatutan sekali pakej berbaloi. Tak rugi lah kamiorang datang celebrat anniversary kat sini. Walaupun sekadar datang makan dan takde decoration ke apa. Sangat enjoy dapat dinner berdua sempena anniversary. Table for two lah katakan even no candle light dinner bagai.


Zara Sofea Cafe : Jln Utama 3/1, Taman Utama, 85000 Segamat, Johor
Happy Anniversary Love,
Enjoy our bumpy rides journey. Terima kasih husband untuk segalanya. Stay positive! Positive mind, positive vibes, positive life in our life forever and ever. Moga yang baik di pengakhirannya. May Allah bless and grant our dua. Love till Jannah. Aameen...