Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

[Wide]

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

No

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Yes

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Menu Diet Breakfast : Roti Panggang Telur Putih Bersama Bawang


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Selamat pagi kalian semua. Salam jumaat. Kau orang semua sarapan apa pagi ni? Untuk menu diet breakfast paling senang buat roti panggang telur putih bersama bawang. Kalau malas nak letak bawang, celup dengan putih telur dan taburkan lada sulah je. Tak ambil masa yang lama pun untuk buat 2 keping roti panggang putih telur. Untuk hidangan seorang hanya 2 keping roti wholemeal.

Untuk menu diet pantang ada telur kuning sebab kolestrol tinggi. Jadi, pastikan telur putih tak bercampur dengan telur kuning ye. Roti pula wajib guna roti wholemeal. Sebabnya kau orang boleh baca kat bawah ni.
Roti wholegrain/ Tinggi Serat
Roti yang tinggi serat mempunyai tekstur yang agak kasar dan tidak bewarna putih. Roti jenis ini membantu memberikan tambahan serat dalam hidangan seharian kita dan memberi rasa kenyang yang lebih lama. Ia juga bagus dalam membantu sistem pelawasan.-Dapur eat clean
Telur adalah sumber protein yang baik. Pengambilan protein dapat meningkatkan metabolisme dan kadar pertumbuhan otot dalam badan. Untuk pesakit yang mempunyai aras kolestro; yang tinggi perlu menghadkan pengambilan telur kuning keran mempunyai jumlah kolestrol yang tinggi.-Dapur Eat clean


Bahan-bahan
2 keping roti wholegrain
2 biji putih telur
2 sudu serbuk lada sulah
1 biji bawang besar- dipotong
 Salad

Cara Membuat
1. Pukul putih telur, masukkan bawang dan serbuk lada sulah.
2. Ambil roti dan celupkan. Kemudian masak atas pan grill.

Caranya sama macam buat roti telur tu je. Cuma bezanya guna putih telur dan taburkan lada sulah je. Semua orang pandai nak buat kan. Orang tak diet pun boleh buat jadikan sarapan pagi kalau nak cepat dan senang. Gunakan non stick pan dan panggang tanpa minyak. Tersangatlah mudah. Tiada alasan untuk cakap takde masa nak buat sarapan ataupun alasan tak sempat nak sarapan. Jangan skip skip okay. Sila tepati waktu makan untuk gaya hidup yang sihat. Penat dah ulang-ulang ayat ni. Selamat menjamu selera. Hidangkan bersama green tea tanpa gula atau kopi o tanpa gula.


Kredit resepi : Dapur Eat Clean Aizat Razak, Fatin Ayuni dan Khairul Azuan
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
9 Comments
Share :

9 comments:

My blog is around for the long haul because I 'm really appreciate our relationships with one another above just about everything else. A blog entry isn’t just a block of text, but a slice of humanity and an opportunity to begin a real conversation.Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much!

DISCLAIMER


All content provided on this azhafizah.com blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of azhafizah.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

Blog Comments Policy

The owner of this blog reserves the right to edit or delete any comments submitted to this blog without notice due to :
1. Comments deemed to be spam or questionable spam
2. Comments including profanity
3. Comments containing language or concepts that could be deemed offensive
4. Comments that attack a person individually

This privacy policy statements is made on [January 23, 2017] and may have a change on the futures with or without notice. You should read this privacy policy on this page on the futures when updated.

[name=Azhafizah Md Nor] [img=https://scontent-kul1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-1/p160x160/14448782_10210636189243803_7128433474369868727_n.jpg?oh=4425e5a9103abc1ff3665fd0f83feec3&oe=58F1F071] [description=Married.Blogger.Graphic Designer.Johorian.B.Eng (Hons) Electrical & Electronics Engineering.UiTM.Untuk tempahan DESIGN, PENGIKLANAN, COLLABORATION, SPONSORSHIP, GUEST POST dan PRODUK REVIEW boleh emailkan ke :azhafizahmdnor@gmail.com] (facebook=https://www.facebook.com/AzhafizahMdNor) (twitter=https://twitter.com/Azhafizah) (instagram=https://www.instagram.com/azhafizah.mdnor/)

Blog Sihatimerahjambu

Follow @azhafizah.mdnor