Tips Sihat dan Segar Berpuasa

Tips Sihat dan Segar Berpuasa ni kalau di ikutkan betul betul memang sangat membantu untuk kekal sihat dan segar sepanjang berpuasa. Berpuasa bukan alasan untuk kita tidak aktif bekerja macam biasa kan. Secara umumnya berpuasa merupakan kesan positif bagi kesihatan kita jika kita ikut tips sihat dan segar ketika berpuasa ni.

Tips Sihat dan Segar Berpuasa


1. Minum yang cukup

Minum air sekurang kurangnya 1.5 liter sehari ketika selepas berbuka puasa dan juga bersahur.


2. Pilih makanan yang sihat.

Kurangkan makanan berminyak dan manis. Pilih menu diet yang sihat. 


3. Mulakan dengan makanan ringan.

Makan dimulakan dengan makanan jenis ringan seperti kurma atau kuih muih.


4. Makan dengan kuantiti sikit.

Jangan makan terlalu banyak nanti mengantuk pulak nak solat terawih tu.


5. Ikut pola makan 3 hari sekali.

Walaupun berpuasa tapi pola makan 3 kali sehari ni boleh jugak kita buat iaitu ketika sahur, berbuka dan 2 @ 3 jam selepas berbuka.


6. Makan buah buahan.

Di sarankan makan buah buahan/jus buah untuk vitamin dan nasi sebagai sumber karborhidrat.


7. Makanan tambahan.

Dapatkan makanan tambahan untuk kekal bertenaga sepanjang hari seperti ESP Shaklee, performance drink Shaklee, Cinch shake, Meal Shakes  dan pelbagai supplemet terbaik shaklee boleh didapati di 

Tips Sihat dan Segar Berpuasa

Kalau ada tips lain yang boleh di kongsikan sila komen ye. Terima kasih :)

with love,
Sihatimerahjambu

Comments

  1. jgn makan bnyak..
    itu pnting,
    simple sahaja menu bbuka.
    terbaik tips nie

    ReplyDelete
  2. bila dah tua2 ni baru paham & dah tak ikut nafsu bila berbuka puasa.. hehehe
    skrg mkn pun dlm kuantiti sikit2 dah boleh kawal napsu kalau ke Param.. kalau tidak dulu suka sgt membeli ikut napsu..

    ReplyDelete
  3. tips terbaik sis....selamat berpuasa..:)

    ReplyDelete
  4. kalo makan oats .. nak masuk makanan lain rasa dah sengkak perut ni .... huhuhu .. Niat berbuka sebelom menjamah makann tu juga mustajap ... boleh dicuba ye!

    ReplyDelete
  5. tips yg bagus nih fiza..bleh ikut nti

    ReplyDelete
  6. sepanjang bulan puasa nih, makan dan minum harus dititikberatkan..:)

    ReplyDelete
  7. slamat brpuasa kak fiza~ bykkan mkn buah-buahan lain!

    ReplyDelete
  8. last2 iklan shaklee,.. haha
    makan pisang boleh bantu kekal cergas sepanjang hari.

    ReplyDelete
  9. Salam ramadhan kembali..
    Thanks follow..kite dah follow balik..:)

    ReplyDelete
  10. kalau i malam sebelum tidur amik snack ringan....lepas tu sahur makan berat....minum air banyak....tu je.....alhamdulillah bertenaga sangat siap leh exercise

    ReplyDelete
  11. minum air banyak paling berguna time bulan puasa ni..
    setiap kali sahur jijah minum ESP.. Alhamdulillah kenyang sampai berbuka..

    ReplyDelete

Post a Comment

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.