Image Slider

Tutorial buat menu tab comel di tepi blog[ hover rotate -5deg]

Saturday, March 10, 2012
Dah 2hari kot menu tab comel di tepi blog Fiza ni menapak tanpa ada masalah buat masa ni.So,selamat untuk digunakan sebab tak mengganggu loading blog dan mudah nak navigate blog juga.Paling best bila hover ada effects -5deg dan buatkan korang suka nak main main dengan hover tu.Seriously nampak style dan comel.^__^

Contoh macam bawah ni.Takpun korang click je kat tepi blog Fiza ni.
Disebabkan ada yang bertanya dan ada masa nak buat tuto simple ni.
So,Fiza akan buat tuto ni untuk dikongsi bersama.Dah mintak izin pada tuan punya tuto dan dia dah izinkan pun.Fiza buat ni pun dari tuto si dia[N comel] ni.Thanks a lot ye.^__^. OK,jomlah try jugak

[Sebelum mulakan tutor ni,save dulu template blog korang>>download]
1.Log in blogger>>Dashboard>>Design>>Edit HTML
2.Click pada expand widget templates
3.Cari code ]]></b:skin>
*tekan serentak ctrl+f dan masukkan code no 3 di dalam box untuk memudahkan pencarian
4.Copy code bawah ni
/* LIST #8 */
#list8 { }
#list8 ul { list-style:none;}
#list8 ul li { font-family:Georgia,serif,Times; font-size:18px;margin:1px; }
#list8 ul li a { display:block; width:80px; height:28px; background-color:#000000; border-right:10px solid #FFFFFF; padding-left:40px;
text-decoration:none; color:#FFFFFF; }
#list8 ul li a:hover { -moz-transform:rotate(-5deg); -moz-box-shadow:10px 10px 20px #000000;
-webkit-transform:rotate(-5deg); -webkit-box-shadow:10px 10px 20px #000000;
transform:rotate(-5deg); box-shadow:10px 10px 20px #000000; }
*Customize coding ikut kesesuaian blog,korang boleh tukar jenis font,warna font,size font,warna background dan position tab menu tu.
code warna[di sini]

5.Pastekan code no4 sebelum code  ]]></b:skin>
6.Cari code </body>
*tekan serentak ctrl+f dan masukkan code no 5 di dalam box untuk memudahkan pencarian
7.Copy code bawah ni
<div style='display:scroll; position:fixed; top:150px; left:-40px;'>
<div id='list8'>
<ul>
<li><a href='URL BLOG'>Home</a></li>
<li><a href='URL/LINK '>Tajuk</a></li>
<li><a href='URL/LINK '>Tajuk</a></li>
<li><a href='URL/LINK '>Tajuk</a></li>
</ul>
</div>
</div>
*letak link menu dan tajuk menu pada code di atas ni

8.Paste code no 7 sebelum code </body>
9.Preview
10.Kalau dah ok tekan SAVE

Mula mula Fiza buat tak menjadi,mungkin ada masalah coding dalam template.So,Fiza switch template baru dan buat  semula macam template asal.Alhamdulillah menjadi menu tab comel ni.So,kalau tak jadi masa first time buat tu,korang kena switch pada template baru dan buat balik blog.Sebelum switch template baru,save dulu template lama.

Selamat mencuba.
Credit tuto to [Nurulcomel]Thanks!

Notapink:Kalau dah siap menu tab comel tu..menu tab lama dah boleh delete.

Menjawab pertanyaan tentang domain

Sunday, March 04, 2012

Previous entry Fiza ade inform pasal renew domain kan.Ramai yang bertanya pada domain ni.Ada sebahagian yang bertanya Fiza dah jawab,ada yang belum jawab lagi.Apa kata terus jawab pertanyaan satu persatu.Sila baca ye.Kalau tak faham,tanya lagi..cewaaahhh dah macam forum pulak ni.

Q1 shera:domain tu ape?
A1:Firstly Fiza akan terangkan hosting dulu.Hosting ni macam rumah kite sewa atau beli.Contohnyer blogspot.com/wordpress.com adalah free hosting.Macam Fiza ni fiza gune hosting blogspot.
Then domain pulak kire macam alamat rumah kite. contoh:azhafizah.com tapi masih gune rumah blogspot.com..haa..cemane nak terangkan tu ye..tapi kire pahamlah sikit beza die kan..domain alamat rumah.hosting pulak rumah yang kite beli/sewa

Q2 CikPipiTembam:Kalau mcm kita kan domain free setahun.. kalau dah habis setahun tu cmner ye ? maknanye dia nk kembalikan ke blogspot balik takde mslah kan ?
A2: Kalau dah abis setahun,dia akan kembali semula pada blogspot.Kena tukar setting kat blogspot supaya boleh guna blogspot semula.Then sama mcm sebelum pakai domain.

Q3 Shida:Shida berminat nk pkai tp..proses dia susah xfiza? mcm fiza byran dia mahal? shida konfius skit sbb de yg tawarkn murah de yg mahal..xtau kelbihan mcm mna yg kite as blogger perlu 
A3: Process dia tak susah,hanya perlu bayar dan pihak yang berkenaan akan uruskan.dalam masa 24 jam domain baru boleh digunakan.mengambil masa untuk tukar domain tu.
Ada 3tawaran yang boleh dipilih.Boleh baca[HERE].Fiza amek pakej domain names.RM30/year.Mampu milik dan sesuai untuk blogger biasa macam Fiza ni.^__^

Q4 Cik Ayumi:ape kelebihan domain ni berbanding blogspot ek?
A4: Kelebihan ada domain ni boleh check[HERE]

Q5 Afzal : rasa mcm nak tukar gak.fiza pakai ape ye?
Tukar le.Fiza pakai hosting blogspot.

Q6 Fifiey:how to use domain? teringin nak ada domain sendiri!:))) nanti ajar eh.
A6: Guna macam biasa je.Cuma perlu bayar dan pihak tertentu akan uruskan pertukaran domain.kemudian domain boleh digunakan seperti biasa.

OK itu je soalan yang ditanya.Harap berpuas hati dengan jawapan itu.Disini Fiza sertakan link untuk korang baca lebih lanjut:

Pemilihan pakej dan information [HERE]
Kelebihan domain[HERE]
Contact pertukaran domain : via web[HERE]
                                            via facebook[HERE]
Korang boleh tanya apa saje tentang domain ni pada dia sebab selama ni dia yang uruskan pertukaran domain Fiza.Dia sangat friendly dan senang berurusan dengan dia.So,Fiza suggest kalau nak tukar domain boleh contact pada link yang Fiza bagi tu.Then bagitau pada dia,Fiza yang recommend kan.^__^.hehehe...Ok kan?

Hanya perlu bayar dan dia akan uruskan dan setting pertukaran semua.Mudah je.Bayar,tunggu dan guna seperti biasa.

Notapink : Selamat bertukar domain kalau berminat.^__^.Ada yang kurang jelas?Inform ye..Thanks ^__^

Auto Post Signature

Auto Post  Signature