Nak cerita pasal kahwin lah dalam entry ni. Boleh tak? Kalau sebut je pasal kahwin sure excited sangat kan.Sapelah yang tak suka kahwin kan.kalau boleh nak kahwin cepat cepat je kan.Boleh je, nikah gantung jalan penyelesaiannya.

Eh eh bukan Fiza nak cerita pengalaman Fiza nikah gantung. Fiza Nikah pun belum lagi so tak dapatlah nak share.Nak share topik ni sebab hari ni dok check keyword nuffnang ada yang mencari pengalaman pasal nikah gantung ni.


Nikah gantung (atau dalam Bahasa Arab disebut Nikah Khitbah) sebenarnya bermaksud pernikahan di mana pasangan pengantin tidak duduk serumah dalam satu-satu tempoh yang ditetapkan hasil persetujuan bersama kedua-dua belah pihak. Tanggungjawab pemberian nafkah oleh suami kepada isteri juga diringankan dan boleh dilepaskan.

Dalam kata lain, majlis akad nikah diadakan terlebih dahulu tapi majlis kenduri kahwin (walimatul urus) diadakan kemudian. Penangguhan majlis kenduri kahwin tersebut boleh hingga menjangkau tempoh bertahun-tahun lamanya.

Akan tetapi rukun-rukun perkahwinan seperti biasa perlu diikuti iaitu perlu ada suami, isteri, wali, saksi dan akad (Ijab Qabul). Tidak ketinggalan juga maskahwin pun perlu dibayar. Untuk hantaran boleh ditanggunhkan dulu.

Sebab-sebab biasa nikah gantung ini dibuat adalah seperti:
  • Suami masih tidak mampu menyara sepenuhnya kos hidup isteri seperti rumah sewa, pakaian dan sebagainya.
  • Pasangan masih lagi menuntut dan masih belajar.
  • Belum bersedia memberi komitmen sepenuhnya dalam menunaikan tanggungjawab berumahtangga.

Setelah majlis akad nikah berlangsung, kedua-dua pasangan perlu tinggal secara berasingan sehingga benar-benar bersedia untuk memikul tanggungjawab sebagai suami dan isteri. Pada kebiasaannya pasangan ini akan tinggal di rumah ibubapa masing-masing.

Tujuan utama nikah gantung ini dilakukan ialah bagi mengelakkan berlakunya penzinaan dan kelahiran anak luar nikah. Setelah kedua-dua pasangan ini melalui nikah gantung, mereka boleh bertemu, berdating, dan bermesra. Malah jika melakukan seks pun hingga melahirkan anak ianya tidak salah dan tidak haram. Anak yang mereka lahirkan itu adalah sah hukumnya.

Walaupun mereka nikah gantung, mereka adalah pasangan suami-isteri yang sah di sisi agama Islam dan undang-undang Kerajaan Malaysia. Dari sini anda dapat lihat bahawa kesucian institusi kekeluargaan itu dapat terus dipelahara. Si gadis yang hamil dalam tempoh nikah gantung tidak perlu berasa panik dan gerun oleh kerana anak yang dikandung adalah sah. Dengan ini kes-kes dan isu pembuangan bayi tidak akan berlaku.

Di sinilah anda boleh lihat bahawa ajaran Islam itu amatlah mudah dan mampu meringankan umatnya dalam menjalani kehidupan seharian. Harap entry ni berguna bagi mereka yang memerlukan.

Credit :http://myblacklens.blogspot.com/2012/02/apakah-itu-nikah-gantung.html
Kalau charlie's angel di atas ni dah memang popularlah kan.Tapi yang Fiza nak exposed kan dalam entry ni adalah charlie comel yang berwarna orange hitam ni.Nampak cantik kombinasi warna tu.Tapi AWAS!Charlie adalah sejenis serangga yang sangat berbahaya.

Korang tengok gambar bawah ni.
Nampak tak kesan dari terkena serangga ni.Ngeri tengok Kan.Dulu mase Fiza study diploma Kat UiTM Penang,memang popular sangat serangga ni.Ye lah tapak UiTM tu adalah kawasan padi dan memang banyak charlie kat situ.

Selalunya waktu malam memang banyak dan kiteorang memang selalu tutup tingkap.Tapi ada jugak yang terlepas masuk tu.Pernah jugaklah Fiza kena dulu..tapi nasiblah tak besar dan kena pulak di kawasan tertutup.Kalau kena tang muka memang nasib lah.Parut memang susah nak hilang.

Selalu kalau dah kena cepat cepat Pergi Pusat kesihatan memang dah tersedia ubat sapu.Mintak je ubat tu boleh dapat.Memang bekalan untuk student UiTM.hehehe...Kalau nampak charlie ni kecik je tapi kesannya boleh jadi besar macam kat atas tu kalau air dia pecah dan merebak.

Fiza ada sikit petua dan tips nak share ni.
Kalau jumpa charlie nak bunuh ada cara dia.Amek selotape dan tapekan pada charlie tu..seal terus.Kenapa  kena buat camtu?Sebabnya kita tak boleh bunuh terus nanti bau cecair dari badan charlie keluar dan boleh menyebabkan geng geng charlie datang beramai ramai.
Dan kalau dah terkena charlie ni.
Cepat cepat letak cream fair and lovely.Sebab dari pengalaman Fiza sendiri,Kalau guna fair n lovely luka tu akan cepat kering dan parut cepat hilang.Lebih berkesan dari guna ubat sapu kat Pusat kesihatan tu.Plus,boleh memutihkan kulit korang jugak.
Tu je la tips yang Fiza nak share.Kalau korang duduk di kawasan yang banyak charlie ni memang takut sangat kalau terkena tu.Dulu memang berjaga jaga sangat risau terserempak dengan charlie ni.Alhamdulillah tak pernah lagi terkena seteruk macam dalam gambar tu.

Sekarang ni charlie tengah popular kat Indonesia pulak.Charlie dipanggil juga dengan nama Tomcat.

article bawah ni Fiza copy dari facebook untuk di share kan.Credit to rakan rakan facebook
APA ITU serangga TOMCAT ?
Nama Am: Kumbang Rove
Nama Saintifik : Staphylinidae (Insecta: Coleoptera: Staphylinidae)
Nama Setempat: Semut Semai, Semut Kayap, Charlie dll
Spesies: Ädâ sekitar 47 000 Spesies
Habitat: Sawah padi dan padang sekolah.
Cairan hemolimfe yang terdapat di dalam badan (kecuali sayap) kumbang ini mengandung toksin sentuh hewan yang paling berbisa di dunia. Toksin ini dikenal sebagai 'Pederin' (C24 H43 O9 N) ditemukan pada tahun 1953.
Racun ini 12 kali lebih kuat daripada venom ular tedung. Kumbang rove yang telah dikeringkan dan disimpan selama 8 tahun masih tetap beracun.
Nasihat kepada penduduk yang dijangkiti:Kurangi penggunaan cahaya lampu pada waktu malam, karena kumbang rove amat tertarik kepada cahaya. Gunakan aerosol anti serangga, perangkap berpelekat atau
kelambu nyamuk yang halus
Hindari duduk dekat cahaya dan jika dihinggapi kumbang rove, jangan ditepuk, sebaiknya hembus/tiup supaya menghindar.. Jika bersentuhan dengan kumbang rove, cepat-cepatlah basuh pada bagian yang terkena kumbang rove dengan sabun dan air. (Sumber : pak hIdali)
Copas dari tetangga sblh Jika ada yg kena Tomcat, cepat cuci air bersih, kasih salep hydrocortisone 1% or Salep betametasone+antibiotik neomycin sulfat-3xsehari or Salep Acyclovir 5%
Binatangnya kyk kalajengking tp kecil pnjang warna merah belang hitam.. Klo digigit jadinya kyk herpes merah dan tengahnya bernanah diameter 2cm dan terus membesar bila tidak di tanggulangi
Notapink : Berhati hati dengan serangga comel ni ye.Jangan dibuat main pulak.

Dah 2hari kot menu tab comel di tepi blog Fiza ni menapak tanpa ada masalah buat masa ni.So,selamat untuk digunakan sebab tak mengganggu loading blog dan mudah nak navigate blog juga.Paling best bila hover ada effects -5deg dan buatkan korang suka nak main main dengan hover tu.Seriously nampak style dan comel.^__^

Contoh macam bawah ni.Takpun korang click je kat tepi blog Fiza ni.
Disebabkan ada yang bertanya dan ada masa nak buat tuto simple ni.
So,Fiza akan buat tuto ni untuk dikongsi bersama.Dah mintak izin pada tuan punya tuto dan dia dah izinkan pun.Fiza buat ni pun dari tuto si dia[N comel] ni.Thanks a lot ye.^__^. OK,jomlah try jugak

[Sebelum mulakan tutor ni,save dulu template blog korang>>download]
1.Log in blogger>>Dashboard>>Design>>Edit HTML
2.Click pada expand widget templates
3.Cari code ]]></b:skin>
*tekan serentak ctrl+f dan masukkan code no 3 di dalam box untuk memudahkan pencarian
4.Copy code bawah ni
/* LIST #8 */
#list8 { }
#list8 ul { list-style:none;}
#list8 ul li { font-family:Georgia,serif,Times; font-size:18px;margin:1px; }
#list8 ul li a { display:block; width:80px; height:28px; background-color:#000000; border-right:10px solid #FFFFFF; padding-left:40px;
text-decoration:none; color:#FFFFFF; }
#list8 ul li a:hover { -moz-transform:rotate(-5deg); -moz-box-shadow:10px 10px 20px #000000;
-webkit-transform:rotate(-5deg); -webkit-box-shadow:10px 10px 20px #000000;
transform:rotate(-5deg); box-shadow:10px 10px 20px #000000; }
*Customize coding ikut kesesuaian blog,korang boleh tukar jenis font,warna font,size font,warna background dan position tab menu tu.
code warna[http://userabbe.xtgem.com/code_warnai]

5.Pastekan code no4 sebelum code  ]]></b:skin>
6.Cari code </body>
*tekan serentak ctrl+f dan masukkan code no 5 di dalam box untuk memudahkan pencarian
7.Copy code bawah ni
<div style='display:scroll; position:fixed; top:150px; left:-40px;'>
<div id='list8'>
<ul>
<li><a href='URL BLOG'>Home</a></li>
<li><a href='URL/LINK '>Tajuk</a></li>
<li><a href='URL/LINK '>Tajuk</a></li>
<li><a href='URL/LINK '>Tajuk</a></li>
</ul>
</div>
</div>
*letak link menu dan tajuk menu pada code di atas ni

8.Paste code no 7 sebelum code </body>
9.Preview
10.Kalau dah ok tekan SAVE

Mula mula Fiza buat tak menjadi,mungkin ada masalah coding dalam template.So,Fiza switch template baru dan buat  semula macam template asal.Alhamdulillah menjadi menu tab comel ni.So,kalau tak jadi masa first time buat tu,korang kena switch pada template baru dan buat balik blog.Sebelum switch template baru,save dulu template lama.

Selamat mencuba.
Credit tuto to [Nurulcomel]Thanks!

Notapink:Kalau dah siap menu tab comel tu..menu tab lama dah boleh delete.

Apa yang dimaksudkan dengan drop cap adalah huruf pertama besar dalam artikel seperti yang korang tengok dalam majalah dan akhbar tu.Nampak macam style dan menarik kan?Macam contoh entry dalam blog Fiza ni.Nak try buat?Mudah je dan boleh customize ikut citarasa korang.

1.Log in blogger>>Dashboard>>Design>>Edit HTML
2.Cari code </head>
*tekan serentak ctrl+F dan masukkan code dalam box untuk memudahkan pencarian
3.Copy code bawah ni
<style type="text/css">
hufufbesar{
float:left;
width:80px;
font-size:400%;
font-family:Edwardian Script ITC;
font-weight:bold;
color:#343434;
line-height:80%;
}
</style>
Untuk customize:*80=lebar size drop capEdwardian Script ITC=Jenis tulisan343434=Warna tulisan
4.Paste kan code di no3[di atas] sebelum code</head>
5.Save

Cara nak gunakan drop cap.
1.Tulis entry macam biasa.
*untuk lebih jelas tengok pada gambar bawah ni


2.Click pada edit html dan taipkan code ni <hufufbesar> sebelum huruf pertama dan </hufufbesar> selepas huruf pertama.
*untuk lebih jelas sila tengok gambar bawah ni.
3.Kemudian preview.Kalau dah settle,boleh teruskan penulisan entry.
*kalau nak buat code ni selepas menulis entry pun boleh.Pastikan code ni di antara huruf pertama yang nak dibesarkan tu.
Nampak entry macam lagi menarik je kan.

credit tuto[http://www.carabuatwebgratis.com/2011/06/cara-membuat-huruf-pertama-pada-ertikel.html]

Previous entry Fiza ade inform pasal renew domain kan.Ramai yang bertanya pada domain ni.Ada sebahagian yang bertanya Fiza dah jawab,ada yang belum jawab lagi.Apa kata terus jawab pertanyaan satu persatu.Sila baca ye.Kalau tak faham,tanya lagi..cewaaahhh dah macam forum pulak ni.

Q1 shera:domain tu ape?
A1:Firstly Fiza akan terangkan hosting dulu.Hosting ni macam rumah kite sewa atau beli.Contohnyer blogspot.com/wordpress.com adalah free hosting.Macam Fiza ni fiza gune hosting blogspot.
Then domain pulak kire macam alamat rumah kite. contoh:azhafizah.com tapi masih gune rumah blogspot.com..haa..cemane nak terangkan tu ye..tapi kire pahamlah sikit beza die kan..domain alamat rumah.hosting pulak rumah yang kite beli/sewa

Q2 CikPipiTembam:Kalau mcm kita kan domain free setahun.. kalau dah habis setahun tu cmner ye ? maknanye dia nk kembalikan ke blogspot balik takde mslah kan ?
A2: Kalau dah abis setahun,dia akan kembali semula pada blogspot.Kena tukar setting kat blogspot supaya boleh guna blogspot semula.Then sama mcm sebelum pakai domain.

Q3 Shida:Shida berminat nk pkai tp..proses dia susah xfiza? mcm fiza byran dia mahal? shida konfius skit sbb de yg tawarkn murah de yg mahal..xtau kelbihan mcm mna yg kite as blogger perlu 
A3: Process dia tak susah,hanya perlu bayar dan pihak yang berkenaan akan uruskan.dalam masa 24 jam domain baru boleh digunakan.mengambil masa untuk tukar domain tu.
Ada 3tawaran yang boleh dipilih.Boleh baca [HERE].Fiza amek pakej domain names.RM30/year.Mampu milik dan sesuai untuk blogger biasa macam Fiza ni.^__^

Q4 Cik Ayumi:ape kelebihan domain ni berbanding blogspot ek?
A4: Kelebihan ada domain ni boleh check [HERE]

Q5 Afzal : rasa mcm nak tukar gak.fiza pakai ape ye?
Tukar le.Fiza pakai hosting blogspot.

Q6 Fifiey:how to use domain? teringin nak ada domain sendiri!:))) nanti ajar eh.
A6: Guna macam biasa je.Cuma perlu bayar dan pihak tertentu akan uruskan pertukaran domain.kemudian domain boleh digunakan seperti biasa.

OK itu je soalan yang ditanya.Harap berpuas hati dengan jawapan itu.Disini Fiza sertakan link untuk korang baca lebih lanjut:

Pemilihan pakej dan information [HERE]
Kelebihan domain[HERE]
Contact pertukaran domain : via web[http://amiruldin.com/tag/ihosterz/]
                                            via facebook[HERE]
Korang boleh tanya apa saje tentang domain ni pada dia sebab selama ni dia yang uruskan pertukaran domain Fiza.Dia sangat friendly dan senang berurusan dengan dia.So,Fiza suggest kalau nak tukar domain boleh contact pada link yang Fiza bagi tu.Then bagitau pada dia,Fiza yang recommend kan.^__^.hehehe...Ok kan?

Hanya perlu bayar dan dia akan uruskan dan setting pertukaran semua.Mudah je.Bayar,tunggu dan guna seperti biasa.

Notapink : Selamat bertukar domain kalau berminat.^__^.Ada yang kurang jelas?Inform ye..Thanks ^__^