Healthy Nut Butter Untuk Diet

Thursday, June 04, 2020

Morning! Pagi-pagi nak sarapan apa? Paling mudah sarapan dengan roti disapu nut butter. Tak kisah lah nut butter apa sekalipun. Kira mudah dah tu nak sediakan. Betul tak? Are nut butters good for you? Tapi kalau nak makan hari-hari kenalah ambil healthy nut butter barulah menjaga kesihatan. Silap pilih jenis nut butter, sia-sia lah diet kau orang tu.

Nut butter for weight loss and KETO friendly

Nak lebih jaga kesihatan boleh ambil healthy nut butter yang no sugar, no additional oil dan juga no preservatives. Sesuai sangat untuk mereka yang sedang diet atau sedang amalkan keto diet sebab healthy nut butter ni the best nut butter for weight loss. 

Mana satu favourite nut butter kau orang? Fiza pilih semua! Tamak betul. Suka kekacang kot haruslah kena suka semua.

Healthy Nut Butter Untuk Diet

Jenis-Jenis Nut Butter

  • Peanut butter
  • Choco butter
  • Almond butter
  • Cashew butter
  • Hazelnut choco
  • Cashew Triple
  • Almond Choco

NO ADDED SUGAR!

Healthy nut butter menggunakan lakanto sebagai pemanis. Lakanto tu apa?Lakanto ni pemanis semulajadi daripada monk fruit. Sejenis buah dalam keluarga kundur. Tahu kan rasa manis buah keluarga kundur macamana kan? 

Macam buah honey dew, rock melon semua tu manis-manis belaka. Teringat pulak gula-gula kundur tu. Suka betul makan masa kecik-kecik dulu. Jadi, pesakit diabetic tak perlu risau lah nak makan healthy nut butter ni okay.

Healthy Nut Butter Malaysia

Peminat peanut butter, boleh cuba salah satu healthy peanut butter brands by farah tu. Healthy peanut butter Malaysia dengan low calorie peanut butter. No sugar peanut butter Malaysia sudah semestinya lah. Boleh kata top selling peanut butter brands juga tu.

Healthy Peanut butter mengandungi sumber protein dan lemak yang baik untuk kurangkan berat badan. Kandungan serat fiber yang tinggi juga buatkan kita akan rasa cepat kenyang. Yang kau orang beli kat pasaraya tu mostly peanut butter yang ada kandungan gula dan kandungan kacang yang sikit. Zat dia pun sah-sah lah lebih lemak dan gula tanpa kita sedari. Sedap tu memang sedap.

Ada juga healthy almond butter untuk perminat almond. Almond , kekacang yang popular dalam menu diet. Almond kaya dengan serat, mengandungi lemak tak tepu dan juga protein. Jadi, boleh kira almond butter calories dia rendah ke tinggi. Of course low calories dan high protein nut butter.

Peanut butter vs Almond butter

Which one better? Peanut butter lebih kaya protein dan almond butter pula lebih sihat. Jadi, dah tahu dah nak pilih yang mana?

Kalau kau orang penggemar peanut butter dan sejenis yang rajin tu bolehlah cuba healthy peanut butter recipes. Only Natural Honey from Borneo as sweetener, Premium 78% Dark Chocolate, Cocoa powder and Himalayan Salt. Bolehlah buat peanut butter untuk diet kau orang tu. 

Tapi! Kalau malas nak buat dan meragui kesedapan hasil buatan sendiri, beli je lah. Sekarang pun dah melambak jual pelbagai jenis healthy nut butter di pasaran Malaysia ni.

Nut Butter Bukan Sekadar Sapuan di Roti Sahaja.

Healthy nut butter ni boleh dipelbagaikan ye. Bukan hanya sekadar untuk disapu di roti. Boleh dibuat dips, buat smoothies, campur dalam adunan cookies ke pancake pun nampak macam sedap. Apatah lagi rasa. Heii, terliur pulak kita cakap pasal nut butter ni. Then dia ada chunky dan smooth. Pilih je mana satu yang kau orang suka.

Nak beli? Boleh order melalui instagram @whatevernedy atau whatsapp terus 0197040148.

If you are artisan nuts lover, should try one! Can last more that 6 month you know. More cheaper and more variety healthy nut butter.



20 comments

  1. Uitt bagusnyaa, takde gula dalam butter tu ek...Sis suka peanut butter, kadang nak sedap, sanggup ku beli yang mahal tau hehehehe...eh nak cuba gak lee yang ni, geram plak nengokkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba kak jangan tak cuba. kot kena dengan taste akak.

      Delete
  2. Bagus.. More variety healthy nut butter.

    ReplyDelete
  3. suka sangat dengan peanut butter. mesti beli nie... Tq for sharing

    ReplyDelete
  4. sy suke peanut ni sapu kat pancake..
    kalo kat roti wrap pon sy sapu lepas tu letak pisang.. sedap sgt!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg roti wrap letak pisang dan peanut tu macam sedap je.

      Delete
  5. menariknya.... nak kene usha jugak nih

    ReplyDelete
  6. sedapnya..kakak ada beli hazelnut coco, tak tahu brand apa..perghh....makan begitu saja pun sedap..

    ReplyDelete
  7. Belum jumpa lagi ni... kalau dah nampak depan mata, memang tamak nak hangkut semua.... hahaaaa orang tamak selalu untung!

    ReplyDelete
  8. dulu ade member diet makan peanut butter xde gula je malam2. mmg kurus hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. okaylah tu kalau makan selalu pun kurang sikit potensi nak menambah lemak

      Delete
  9. Macam nak cuba yang stater pack dia tu.. dah usha tadi kat IG dia..

    ReplyDelete
  10. pilihan mereka yang nak diet, peanut butter without sugar tu...dulu pernah gak amalkan sekejap...bila lama tinggal, first time nak makan balik tu rasa pelik gilerr sebab tak manis..hahahaha

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.