Pokok Lidah Mertua Dah Berakar

Thursday, October 10, 2019

Assalamualaikum/Salam Sejahtera
Entah hari keberapa entah sansevieria a.k.a pokok lidah mertua mula berakar lepas letak dalam air tu. Tahu-tahu dah berakar. Hari ni hari ke 25 sansevieria Golden Hahnii berakar banyak dah rupanya. Tapi Sansevieria Trifasciata Prain dan Sansevieria Trifasciata Bantel’s Sensation/ White Sansevieria masih masih berakar halus kecil lagi. Pertumbuhan akar tu macam lambat sikit kot.


Bila dah berakar ni, bolehlah pindah tanam dalam tanah pula. Tapi macam sayang nak pindahkan masuk pasu sebab lebih mudah nak monitor pertumbuhan pokok kalau letak dalam balang kaca macam ni. Lagipun letak dalam air tak perlu risau nak siram bagai ikut masa dan kalau tinggal rumah lama pun tak ada masalah.

Cadang nak pindahkan dalam balang lain lah. Nak letak batu putih kecil-kecil tu sebagai ganti kepada tanah dan cuma letak air sikit je nanti. Sesuai sangat untuk dekorasi dalam rumah sebab pokok ni memerlukan penjagaan yang minimum. Untuk dekorasi tu Fiza nak tiruvasi idea dalam video di bawah ni. Dok cari idea yang sesuai untuk pokok lidah mertua ni.


Biasa kalau kat kampung ni, aktiviti petang-petang tolong mak siram bunga. Takpun sapu sampah. Tak sabar nak balik kampung, nak ambil lagi pokok lidah mak mertua di rumah mak sendiri. Kat rumah mak pokok ni bersepah je hidup. Kita yang kat bandar ni nak beli sepasu pun boleh tahan juga harganya kan. Ikut hobi masing-masing. Ada orang suka bunga, ada orang suka makanan. Macam tu lah. Maisng-masing ada minat. Teruskan...

With Love, Sihatimerahjambu

16 comments

  1. Bunga ini cukup mudah dikembangbiakkan, Dari sehelai daunnya saja sudah bisa ditanam menjadi pokok yang baru

    ReplyDelete
  2. kita pun ada pokok lidah mertua ni.. ambik dekat rumah mak.. dah kluar 4 daun baru.. senang sangat nak jaga kann..

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang nak jaga..tapi lambat juga nak tunggu pucuk baru..huhu

      Delete
  3. Yup. Masing-masing ada minat. Mak saya pun suka berkebun. Ada tanah di sini untuk tanam macam-macam pokok.

    ReplyDelete
  4. nanti nk cari jugak lah... akak kadang teringin nk letak pokok2 gini dalam toilet... mcm jadi lawo lak boh gitu... tak pun kt tepi dapur.. mcm gaya omputih tu hehehhe...

    ReplyDelete
  5. Mak CR suka menanam bunga, CR pulak tak minat sangat.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mak mak kita mmg suka..kadang kita minat..kadang malas.hihi

      Delete
  6. cantiknyaaa . . boleh letak dalam toilet , kat meja sudut . .

    ReplyDelete
  7. Ooo ini ke pokoknya. Selama ni nampak tapi tak tahu nama

    ReplyDelete
  8. Cantik juga letak dlm bekas kaca clear tu

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.