Sah! Mata Kena Jangkitan.

Tuesday, September 24, 2019

Assalamualaikum/Salam Sejahtera
Semalam hari ke empat sakit mata merah bengkak lepas bangun tidur hari jumaat lepas. Lepas dah tak tahan sakit dan tak ada perkembangan macam nak baik, terus pergi klinik juga. Mulanya bila husband ajak malas nak pergi sebab rasa macam sakit mata biasa je dan sebenarnya malas nak menunggu lama kat klink tu. Bila dah tak tahan sakit yang tak boleh bawa bincang tu, barulah rajin nak pergi klinik.

Sampai klinik tengok ramai orang. Rasa macam nak patah balik rumah je. Tapi sebab sakit, gigih melangkah dan sabar je lah tunggu giliran tu. Alhamdulillah tak sampai sejam menunggu sampailah giliran masuk bilik doktor. Doktor pun tanya "Dah berapa hari sakit mata". Harini hari ke empat doktor. Doktor balas "Dah empat hari sakit mata baru awak jumpa doktor?". Saya ingatkan sakit biasa je macam ada something dalam mata. 

Doktor pun check lah dan cakap ada putih-putih dalam mata. Maksudnya apa? Sah! mata kena jangkitan. Tapi tak ada pun tahi mata atau gatal-gatal. Tak tahu puncanya apa. Cuma terasa ada something dalam mata yang buatkan mata rasa tak selesa bila buka ataupun tutup. Doktor pun bagi antibiotik dan panadol untuk tahan sakit. 


Dalam masa seminggu kalau tak okay guna ubat titis ni, doktor suggest beli ubat titis yang lagi kuat kat pharmacy. Kalau masih tak okay, minggu depan kita jumpa dia semula. Fuhh, seram pula kalau tak okay. Harap-harap okaylah lepas guna ubat ni. Kalau rehat pun tak boleh rehat sangat sebab banyak nak fikir kerja yang belum settle. 

Lepas makan panadol tu memang tidur lena betul lah hilang rasa sakit tu. Ubat titis tu pula kalau dititis mengalir pula pada saluran tekak tu, aduhaiii kalau boleh taknak melalui rasa kepahitan kelat-kelat ubat titis tu. Pahit kelat ku telan jua. Doakan Fiza cepat sembuh ye. Sekarang tak boleh nak blogwalking sangat sebab tak boleh nak tengok screen terang-terang ni. Screen handphone dah habis low light pun masih sakit kalau tengok. Sipi-sipi je lah. 

Kalau kau orang kena sakit mata kalau dah sehari sakit, cepat-cepat pergi jumpa doktor okay. Jangan tunggu lama-lama. Kalau tak, kalau dah melarat lambat nak sembuh. Apapun doakan Fiza cepat sembuh okay. Terima kasih semua.

With Love, Sihatimerahjambu

26 comments

  1. Alahai...teruk sangat jerebu ni kot sampai kena jangkitan kat mata...akak pun selalu pedih2 mata...just x pi check je

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah kak, tak tahu apa puncanya kak. Bertabah dan bersabar je lah ni. apepun kena hati-hati musim jerebu ni

      Delete
  2. betul lah benci guna ubat titis kt mata sbb pahit nya terasa kt tekak, bukan sikit2 punya pahit... apa pun moga cepat sihat ye matanya tuh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pahit yang terpaksa ditelan juga kak. terima kasih atas doanya.

      Delete
  3. bersabar la...

    saya pun pernah kena juga nie dulu

    ReplyDelete
  4. get well soon sis. lama ray x singgah sini

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.