Nasi goreng, menu paling mudah dan cepat disediakan. Kalau pening nak masak apa, masak nasi goreng je senang tak perlu nak fikir nak masak apa. Tapi kalau nasi goreng biasa setiap hari macam jemu juga tekak ni kan. Sesekali tu kena ubah citarasa sikit. Macam Fiza suka dengan nasi goreng sardin. Seminggu menu nasi goreng sardin untuk breakfast dan lunch pun takpe. Tapi malam kena menu lain pula. Kalau seminggu pagi petang malam hadap nasi goreng sardin jadi jemu nanti. Cukup menu untuk breakfast dan lunch je.


Biasa Fiza beli sardin tin sederhana besar. Dalam dia kadang ada 4 ekor sardin dan kadang ada 5 ekor sardin. Kalau ada 5 ekor tu cukuplah untuk 5 hari menu nasi goreng sardin. Sebab apa masak nasi goreng sebab mudah kerja nak sediakan menu breakfast merangkap bekalan kerja untuk suami. Sebab suami pun lebih suka bekal yang simple je, senang nak makan katanya dan juga tak nak menyusahkan isteri nak menyediakan lauk pauk bagai. 

Alhamdulillah. Jadi lebih mudah suami jenis tak cerewet. Dah boleh jimat masa, jimat belanja dan jimat tenaga kat situ. Okay berbalik kepada sardin tu. Fiza keluarkan dan asingkan seekor-seekor dalam bekas tupperware kecil dan simpan dalam peti ais. Sos sardin tu bahagikan sama rata dalam setiap bekas sardin yang diasingkan. Bila nak masak ambil satu bekas je. Kiranya sekali masak, seekor sardin lah macam tu. Janji ada rasa sardin sebab kalau letak seekor pun rasa sardin tu taklah kuat sangat. 

Resepi Nasi Goreng Sardin Masak Cara Fiza


Bahan-bahan
Nasi ( Biasa masak 1 1/2 cup untuk 4 hidangan)
Cili Api
4 biji bawang merah rose (kalau bawang besar guna separuh cukup dah)
2 ulas bawang putih
Ikan bilis sikit je cukup
4 sudu minyak masak
garam suku camca je
1 ekor sardin bersama sos sardin sikit
1 biji telur

Cara  Masak
1. Blend  cili api, bawang merah, bawang putih dan ikan bilis. Nak lagi sedap, tumbuk guna lesung batu tumbuk kasar je.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan blend sampai naik bau dan sedikit garing. 
3. Kemudian masukkan sardin bersama sos sardin. Hancur-hancurkan isi sardin tu ye. Kalau nak hancur-hancur kan sebelum masuk dalam kuali pun boleh. Biar masak kejap.
4. Pecahkan telur dan kacau.
5. Masukkan garam dan kacau rata. Akhir sekali baru masukkan nasi dan kacau lah sampai semua bahan tumis mesra dengan nasi tu. Siap!

Sama je masak macam nasi goreng biasa cuma tambah sardin tu je lah. Sesekali ubah rasa sikit. Kalau tak nak sardin, nak rasa ikan yang mild je guna tuna flakes tu. Tambah dengan salted egg lagilah sedap. Tak perlu tambah garam dah sebab dah masin. Sumpah sedap! Cubalah kalau nak rasa. Ini resepi untuk orang yang makan sardin je. Yang tak makan sardin mesti cakap tak sedap punya. Kan!

Yang pening nak masak apa untuk breakfast atau sediakan bekal hari hari tu bolehlah cuba menu nasi goreng sardin ni ha. Mudah, cepat dan sedap! 

Bangun pagi dapat sedut minty aroma memang terasa segar dan hilang rasa mengantok tu. Sejak dah terjebak dengan essential oil ni terasa berubah sikit lifestyle. Mood tu lebih baik dengan adanya aromaterapi. Dah terjebak barulah tahu ianya sangat membantu. Ingatkan minyak semata-mata. Tak kenal maka tak cinta. Sekarang memang dah jatuh cinta. Untuk minty aroma, Fiza suka dengan Young Living Essential Oil (YLEOPeppermint & Spearmint.


Young Living Essential Oil (YLEO) Peppermint

Fiza percaya, semua orang memang suka dengan minty aroma. Rasa berangin sejuk dan segar ya amat. EO Peppermint antara essential oil yang paling laris dan must have essential oil untuk kegunaan setiap hari. Sebab apa terlajak laris? Sebab manfaat YLEO Peppermint ni dapat membantu masalah pencernaan, rasa mual, kembung perut, sakit kepala, melegakan pernafasan, batuk dan menghilangkan bau yang kurang sedap. Sebenarnya banyak lagi kegunaan YLEO Peppermint ni. 


Kalau nak lebih fokus dan lebih segar buat kerja. Awal-awal pagi sebelum mula nak buat kerja design atau writing tu, Fiza diffuse je EO Peppermint ni. Kalau tak diffuse EO Peppermint, Fiza akan gunakan kaedah inhale terus dengan cara titiskan pada tapak tangan, gosok arah/lawan arah jam kemudian tekup pada hidung dan sedut bau EO perlahan dalam-dalam. Dia punya segar balik tu memang membantu sangat. Lega penafasan juga. 

Itu sebabnya lebih fokus dan relaks nak buat kerja. Pendek kata boleh mandatangkan mood positif. Kalau rasa kurang bertenaga atau stress sapu je EO Peppermint pada belakang leher. Tapi kalau nak sapu pada anak-anak kecil tu kena dilute EO Peppermint ni dengan carrier oil dulu. Carrier oil ni boleh guna organic oil macam coconut oil, olive oil atau seed oil.  Nisbah campuran tu boleh rujuk dalam gambar bawah ni.


EO Peppermint juga  boleh tambahkan dalam shampoo untuk rasa dingin kulit kepala. Lagi satu penggunaan EO Peppermint ni boleh titiskan dalam botol kaca spray untuk menghalau serangga. Masa musim banyak lalat tu, Fiza lapkan dengan kain basah campur setitis EO Peppermint terus lalat tak hinggap dah. Terus rasa macam 'wow' sangat. Dahlah EO ni tak mengandungi chemical. Rasa lebih puas hati guna EO 100% pure pati semulajadi ni. Rasa selamat kalau nak spray spray untuk pembersihan ni.

baca juga : Young Living Essential Oil Lavender
                  Young Living Essential Oil Lemon


Young Living Essential Oil (YLEO) Spearmint

EO Spearmint sama je dengan peppermint tapi dia punya kandungan menthol kurang daripada peppermint. Minty aroma dia lebih ringan sebab kandungan menthol dia lebih renda. Jadi, spearmint lebih sesuai untuk kegunaan anak-anak atau mereka yang lebih sesuai dengan minty aroma yang lebih ringan. Itulah perbezaan EO Peppermint dan Spearmint ni. Yang lain fungsi dan sifatnya lebih kurang je.


Fiza lebih suka dengan EO Peppermint sebab bau dia lebih kuat. Yang selalu rasa pening, mual, lesu tu boleh cuba guna EO Peppermint atau Spearmint ni. Letak siap-siap dalam handbag untuk memudahkan penggunaan di mana-mana. Kalau nak rasa fresh air dengan minty aroma, diffuse je EO dua-dua ni. Serius cakap, memang best gila kot dengan YLEO ni. Nak cuba, boleh je beli dengan Fiza.

Young Living Trusted Distributor N9
YL ID : 19148280

Broken link atau pautan rosak dalam blog ni kalau dibiarkan lama memang bersarang jawabnya.  Selalu lah check dan rajin membuang broken link sekerap mungkin. Walaupun sekali check dah buang habis senarai broken link tu tapi tetap masih ada broken link yang tinggal. Jadi memang kena kerap check dan buang. Kenapa?

Punca Broken Link

Broken link/Pautan rosak terjadi bila ada link didalam blog yang dah tak berfungsi, di delete, bertukar kepada link lain atau tidak wujud lagi dalam database enjin cariaan google. Biasanya broken link dalam blog ni seperti "Page Not Found" atau "Error 404 Not Found". Paling banyak broken link dalam entri giveaway sebab ada antara link blogger yang tidak aktif lagi ataupun entry yang telah didraftkan/delete.

Cara Semak Dan Buang Broken Link

Caranya mudah je dengan menggunakan Broken Link Checker Tool. Masukkan url blog dan click find broken links. Lepas tu masukkan security code dan tunggu sehingga checker tool habis semak. cara nak tahu link mana yang broken tu, click url atau src. 


Kalau link macam dalam gambar ni adalah link profile blogger yang tak aktif. Senang nak delete. Halakan cursor pada link profile komentator dan perhatikan link yang keluar pada bawah kiri monitor. Kalau link sama dengan senarai broken link tu boleh klik delete terus. Yang ni leceh sikit sebab kena check satu-satu link komentator daripada url broken link tu.

contoh check broken link profile blogger.com

Kalau broken link dalam entri blog, perlu tekan src. Dalam new tab tu akan tunjukkan lokasi broken link samada link dalam text atau pada gambar. Setakat ni broken link dalam blog Fiza makin susut lah. Tak macam dulu sampai beratus broken link nak kena buang. 

Kenapa perlu buang broken link ni? Jawapannya adalah broken link/pautan rosak ni akan menjejaskan prestasi SEO blog kau orang sendiri. Faham-faham lah bila dah terjejas tu. Nak tak nak kena buang jugalah broken ni. Siapa yang tak frust kalau google lepas tu masuk page not found pula kan. 

Benda ni dah lama dikongsikan oleh otai-otai blogger, cuma sajalah buat entri untuk ingatkan kau orang juga sebab kita ni mudah lupa. Note to myself juga lah. Sesekali nak juga blog hebat sikit. Bosanlah cakap blog biasa-biasa je. Siapa lagi nak membangunkan blog sendiri kalau bukan diri sendiri. Haa tepuk!

Rasanya Fiza dah beberapa kali give up nak tanam pokok dalam pasu. Yang hidup pun hanya pokok kaktus je lah untuk hiasan. Sudahnya Fiza buat tanaman dalam air je untuk buat hiasan dalam rumah. Fiza guna 3 tanaman dalam air untuk hiasan dalam rumah yang berfungsi untuk bersihkan udara dalam rumah. Bukan saja-saja buat perhiasan ye. Tapi ada fungsinya.


Kebetulan 3 tanaman yang ada boleh hidup dalam air. So Fiza pindahkan dari pasu ke dalam balang kaca. Risau pula dibiarkan dalam pasu lepas ambil dari kampung tu. Takut mati lagi sia-sia bawa dari kampung tu. 

3 TANAMAN DALAM AIR UNTUK HIASAN DALAM RUMAH


1. Devil's Ivy

Kalau bahasa melayunya dipanggil sirih gading. Pokok ni memang mudah hidup dalam tanah ataupun dalam air dan susah nak mati. Sejenis pokok yang membesar cepat bila cahaya dan air cukup kalau tanam dalam tanah. Letak dalam air lagi mudah jaga sebab hanya perlu letak di tempat yang cukup cahaya dah okay dah. 


2. Snake plant


Snake plant ni ada banyak jenis. Orang kita panggil pokok lidah mertua atau pokok lidah jin. Dengar nama tu jadi takut dan rasa berbisa je kalau terkena pokok tu. Tapi pokok ni memang sangat bagus tau jadikan hiasan dalam rumah sebab boleh menyerap racun karbondioksida, benzene dan lain-lain lagi. Lagi satu, dia boleh menghilangkan bau yang tak sedap dalam ruang bilik. Sejauh mana keberkesanan tu, kena lah cuba letak dalam ruang rumah. 


3. Spider Plant

Spider plant ni salah satu pokok favourite Fiza sebab suka tengok rimbunan daun macam labah-labah tu. Sedap mata memandang. Fungsi dia sama macam pokok sirih gading dan snake plant tu. Akar dia jenis macam ubi, unik sikit. Boleh hidup dalam air dan nampak menarik pula tengok akar-akar ubi tu kan.


Fiza rasa penjagaan pokok tanaman dalam air ni lebih mudah dijaga. Hanya perlukan cahaya yang cukup dan tambah air bila perlu ditambah je. Tak perlu beria nak siram sehari dua kali atau 2 hari sekali ni. Senang. Tapi, kena pastikan tukar air dan tiada jentik-jentik okay! Itu memang kena rajin. Jangan malas-malas. Tunggu apa lagi? Carilah pokok-pokok ni boleh jadikan hiasan di meja kerja kau orang tu. Tengok tumbuhan hijau satu terapi juga. 

Tips : Untuk makanan pokok tanaman dalam air ni, boleh rendam kulit telur yang dihancurkan dalam botol selama 4-5 hari. Kemudian masukkan air rendaman kulit telur tu beberapa sudu dalam bekas air pokok ni. Ada orang letak separuh air biasa dan separuh lagi air rendaman kulit telur tu. Tapi Fiza letak sikit je air kulit telur tu sebab tak nak air keruh. Cukup letak sikit dah memadailah kot untuk makanan pokok tu. Nak tahu lebih lanjut boleh cuba tengok kat youtube
Sumpah lawa bila tengok gambar orang kampung ambil gambar kat kebun lalang ni. Memang cantiklah dan sesuai untuk photography. Siapalah founder yang jumpa kebun lalang yang cantik ni. Walaupun hanya sekadar lalang tapi kalau tengok hasilnya. Masya-Allah. Indahnya kejadian alam ciptaan Allah. Salah satu hidden gem lah kalau tengah tumbuh lalang.

Gambar asal sebelum edit

Gambar atas tu belum edit lagi. Tapi kalau dah edit dengan menggunakan preset lightroom, lagilah bertambah cantik hasil gambar tu. Kau orang boleh dapatkan preset lightroom percuma je download online je.


Kalau nak gambar lagi cantik, lighting memang kena on pointlah. Natural light tu nampak gambar tu lagi terang jelas dan cantik. Itu kalau pakai smartphone. Kalau pakai DSLR tu kena tanya professional photographer sebab Fiza tak arif lah bab setting DLSR tu. Guna smartphone dan gopro je tahu. Tahu snap je. Bab setting sila jangan tanya.

Dah ambil gambar elok-elok tu lepas tu edit je guna lightroom. Nak cerah ke nak gelap ke nak tema orange teal ke ikut suka. Downloadlah banyak-banyak preset selagi muat. Tapi paling penting, lighting tu lah. Fiza suka ambil gambar tengah panas tapi cuaca panas kadang spoil mood juga sebab kena berpanas. 



Satu lagi gambar yang Fiza suka. Permandangan sangat cantik. Entah siapa punya kebun tak pastilah. Tapi Fiza ambil gambar ni tepi jalan je tak masuk dalam semak lalang tu pun. Tapi dalam gambar macam acah-acah dalam semak lalang kononnya. Suka tengok photography yang berlatar belakangkan alam semulajadi.

Lalang liar macam ni kat mana-mana ada kan. Kalau dia tumbuh rimbun banyak macam sepadang macam ni memang cantik untuk ambil gambar. Pantang jumpa tempat cantik mesti nak ambil gambar juga. 

Jarang sekali tukar template blog sebab kerja menghadap coding tu boleh buat pening kepala dan berlamaan depan dekstop tu. Selagi tak menjadi selagi tu lah akan cuba sampai berjaya buat template blog tu puas hati. lagi-lagi template beli online, lagi susah nak faham struktur coding dia sebab berbeza dengan yang basic. Silap buat, boleh nangis okay!

Bukan saja-saja tukar template blog sebab Fiza suka gila dengan template sebelum ni. Unique template dan harga template pun costly jugalah pada Fiza. Lama juga bertahan dengan template sebelum ni. Kalau kau orang masih ingat lah template blog lama. Tapi terpaksalah melepaskan pergi sebab template tu entah kenapa not mobile friendly pula dah. Padahal tak usik apa pun. Template pun responsive je sebenarnya kalau test. 

Template baru September 9, 2019

Almaklumlah sekarang ni google strict betul ye macam cikgu besar sekolah. Tukar rules baru lah apa lah. Yang zero knowledge ni terkontang kanting menggoogle nak solve problem. Sudahnya kita kasi tukar itu template blog je senang! Nak tak tak terpaksalah Fiza tukar kepada template baru yang lebih cepat loading dan responsive.

Ye, ada hikmahnya sesuatu tu terjadi kan. Akhir-akhir ni Fiza perasan traffik blog kurang dan earnings adsense turun tak pasal-pasal. Lepas check itu ini katanya tak mobile friendly, slow dan sitelinks pun tak ada kat google dah. Aduhaii, nak pitam sekejap! Sebelum ni elok tiba-tiba dia buat hal. Redha je lah tukar baru walaupun tahu traffik akan turun selepas tukar template baru.


Okay takpe, fikir positif je lah Fiza oii. Apa nak fikir lagi kan? Jadi, Fiza beli lah template yang rasa okay untuk new look blog Fiza ni. Fiza pilih minimalist design dan cepat loading. Tak letak banyak widget sebab tak nak beratkan blog lagi. Cukuplah tampung berat badan sendiri je. So macamana template baru? Loading, jenis tulisan, warna dan semuanya okay tak? Boleh berikan pendapat kau orang tentang template baru ni untuk perbaiki mana-mana kekurangan. Terima kasih.

Hikmahnya tukar template baru ni, traffik tak turun pun tapi makin meningkat dan earnings pun meningkat juga. Alhamdulillah syukur dan lega tak perlu susah fikir lagi macamana nak solve. Itulah kadang menjadi kadang tak. Syukur Allah permudahkan urusan. Boleh blogging macam biasa dah. Harap boleh kekal lama momentum berblog ni.


Selamat pagi selasa! Minggu ni masih lagi berdepan dengan tuesday blues. Minggu depan pun sama! Lepas tu barulah kembali ke monday blues semula. Long weekend pun terasa cuti dua hari je. Padahal long weekend tak ke mana pun. Duduk rumah je tapi bukan berehat, buat kerja yang tak pernah habis. Sudah-sudah lah membebel Puan oiii. Meh kena se tin wonda cofee sarawak edition ni ha. 


EDISI ISTIMEWA DAN TERHAD

Teruja tengok tin Sarawak Edition Coffee keluaran Wonda Coffee ni. Biasanya kalau wonda coffee, husband akan belikan kopi tarik. Tapi bila ada new edition mesti dia akan beli  nak cuba rasa. Sarawak Edition Coffee ni dikeluarkan sempena Hari Malaysia dan keluarannya adalah terhad sehingga october kalau tak silap. Nak rasa tu cepat-cepatlah pergi beli. Untuk peminat kopi should try!

ETNIK BUDAYA SARAWAK

Tin Sarawak Edition Coffee dihiasi dengan design yang menggambarkan tentang etnik dan budaya Sarawak. Yang jelas kelihatan gambar burung enggang kenyalang, orkid sarawak dan ukiran perisai kayu. Yang lain-lain tak pasti lah corak apa. Orang sarawak pasti lebih tahu kan? Sarawakian anyone?

KOPI PAHIT KAW GILER!

Sumpah pahit! Ye, memang pahit ya amat dan kaw giler!. Walaupun Fiza memang suka minum kopi pahit tapi Sarawak Edition Coffee hanya mampu minum seteguk je. Selebihnya Fiza campur sikit-sikit dengan kopi lain barulah habis satu tin tu. Punyalah susah nak habislah satu tin tu. Kalau kopi tarik tu satu tin sampai tak cukup.

Kau orang dah rasa belum? Tak silap Fiza, ada Melaka Edition juga. Yang tu belum cuba lagi. Rasa dia sama  ke? Kalau sama pahit, tak nak lah rasa. Kalau mengantuk tu memang celik mata lepas minum Sarawak Edition Coffee ni ha.

Morning! Waktu pagi adalah masa paling sesuai untuk minum air detox. Betul tak? Pagi-pagi minum air dengan titisan Essential Oil (EO) Lemon memang segar betul. Tak payah kisah nak potong lemon tu. Titiskan aje EO Lemon dalam air sejuk atau air panas untuk buat air detox. Selain buat air detox, EO Lemon ni kalau diffuse selepas bangun tidur tu aroma dia boleh buat segar. Hilanglah rasa mengantuk nak tidur balik tu. 


MUST HAVE ESSENTIAL OIL!


EO Lemon ni must have EO sebab sangat serbaguna ye kawan-kawan. EO Lemon juga antara EO yang murah dan mampu milik. Boleh digunakan untuk keperluan seisi keluarga kaedahnya. Fungsi dia bukan sekadar aroma yang wangi tapi banyak kegunaannya. Dulu Fiza ingat buat untuk diffuse je. Rupanya EO Lemon ni pelbagai guna.

KEGUNAAN ESSENTIAL LEMON

1. BERSIH DAN SEGARKAN UDARA

Fungsi diffuse EO ni memang untuk bersihkan udara dan menyegarkan susasana. EO Lemon ni sangat bagus kalau diffuse di dalam bilik untuk buat kerja atau belajar. Terasa lebih segar dan lebih fokus bila bau aroma yang menyegarkan. Selain tu, kalau ruang bilik lembap dan berbau tu elok sangat diffuse EO Lemon ni untuk kurangkan bau.

2. KESIHATAN

Terasa nak demam, batuk atau selsema tu cepat-cepatlah diffuse atau inhale EO Lemon ni sebagai salah satu cara untuk kurangkan rasa demam, batuk dan selsema tu. EO Lemon juga boleh dititiskan dalam air suam untuk buat mandian untuk hilangkan dan kurangkan tanda-tanda 3 penyakit tu. EO Lemon ni kaya dengan vitamin C yang boleh meningkatkan daya tahan tubuh badan macam tu. Yang alah mual-mual tengah pregnant tu boleh guna EO Lemon ni juga tau. At least kurangkan rasa mual tu.


3. KECANTIKAN

Lemon banyak digunakan dalam produk kecantikan dan dengan adanya EO Lemon ni, boleh ditambahkan dalam produk untuk mencerahkan dan menyegarkan kulit. Kalau ada jerawat tu boleh je tepek sikit sampailah jerawat tu kecut. Boleh juga letak dalam contioner atau masker rambut homemade untuk kecantikan rambut.
Caution: Citrus oils should not be applied to skin that will be exposed to direct sunlight or ultraviolet light within 72 hours

4. PEMBERSIH

Selain diffuse untuk bersihkan udara, boleh tambahkan setitis dua dalam penyembur air untuk bersihkan/lap perabot. Tapi pastikan letak dalam botol kaca ye untuk jaga kualiti EO tu sendiri. Kadang tu tambah sikit dalam air untuk mop lantai. Harum semerbak lemon bau rumah dan sekaligus membunuh kuman yang ada.

5. MENGHALAU SERANGGA

Bukan setakat boleh spray untuk bersihkan perabot, karpet, sofa dan lain-lain lagi. Boleh juga spray ditempat yang ada serangga seperti nyamuk dan lalat. Serangga dua tu memang selalu je rajin datang ke dapur kan. Pantang ada makanan manis dan bau hanyir makanan tu. 

6. AROMA MASAKAN

Bukan setakat boleh buat air detox, EO Lemon boleh dijadikan sebagai penambah aroma masakan seperti cookies ataupun kek. Yang ni fiza belum cuba lagi tapi nampak menarik untuk dicuba lah. Satu lagi yang Fiza tahu, EO Lemon ni boleh buat pembersih sayur dan buah juga. Okay, memang terbaik EO Lemon ni kan?

So, tak rugi lah kalau ada 15ml EO Lemon ni letak kat rumah tu. Macam-macam boleh guna setiap hari tau. Nak beli, tekan je link whatsapp bawah ni direct whatsapp Fiza okay! Atau nak tanya apa-apa, Fiza bantu.


Young Living Trusted Distributor N9
YL ID : 19148280
Sebut je bunga lavender terus terbayang aroma lavender yang menenangkan tu. Lavender memang sinonim dengan ketenangan. Selain tu lavender sangat popular digunakan dalam bidang kecantikan dan kesihatan. Disebabkan itu lah Essential Oil Lavender Young Living antara Essential oil yang wajib ada untuk kegunaan seharian. Bila dah terjebak dengan minyak ni, barulah Fiza faham kenapa perlu sangat ada essential oil lavender ni.


Aroma lavender tu sangat membantu dalam merawat masalah insomnia serta mengurangkan perasaan gelisah dan menenangkan diri. Mulanya macam beli untuk mewangikan rumah ala-ala macam di spa boleh rehat dan bertenang je. Rupanya banyak betul kegunaan Essential Oil Lavender ni. Selain dapat release stress, haruman aroma lavender tu dapat memberikan mood yang segar dan udara lebih bersih. Selepas terjebak dengan segala minyak Young Living terasa hidup berubah lebih kepada positive vibes macam tu.

Tak rugilah melabur beli Premium Starter Kit (PSK) beberapa bulan lepas. Ye, tahu harganya agak mahal dan memang kena menabung lah kalau nak beli. Tapi sebenarnya kalau beli satu set PSK tu lagi jimat sebenarnya sebab kalau beli satu-satu essential oil boleh cecah ribuan ringgit tau! Berkira-kira juga sebenarnya masa nak beli tu. Fikir punya fikir, why not kita melabur sikit untuk kegunaan harian kita memandangkan semua essential oil ni serbaguna rupanya. Tapi kalau beli set memang lebih berbaloi boleh dapat semua ni

PREMIUM STARTER KIT
  • Free Membership. Automatik akan jadi ahli dengan pembelian PSK ni
  • 1 x Air Diffuser. Boleh pilih samada nak dewdrop atau Desert Mist. Fiza pilih Desert Mist sebab lebih menarik dan ada 11 warna lampu.
  • 12 x 5ml Essential Oils
  • 10 x Essential Oils Sample bottles
  • 1 x Aroma Glide
  • 2 x 60ml NingXia Red Sachets
  • 1 x Product Guide

Ye lah, dulu fikir minyak je pun. Apa yang semua minyak ni boleh pun. Okay, nak tahu segala fungsi minyak ni nanti Fiza kongsikan satu persatu okay. Kita cerita essential oil lavender dulu lah ye. Kalau rasa set premium tu agak costly, kau orang boleh cuba Basic Set Kit yang ada air diffuser dan percuma 2 essential oil 5m (lavender dan lemon).



Secara ringkasnya kegunaan essential oil lavender ni untuk :
  • ketenangan
  • mudah untuk tidur 
  • gigitan serangga
  • kulit sunburn
  • luka
  • jerawat
  • kulit kering
  • parut
  • ruam
  • turunkan suhu badan demam


Cara nak apply essential oil lavender ni ada pelbagai cara mengikut keperluan dan kesesuaian masing-masing. Kalau nak tahu, pati Essential oil Young Living ni 100% pati minyak sebab tu dia pekat dan memang tidak mengandungi bahan campuran lain. Memang pure pati. No wonder lah harga dia pun agak mahal.

1. Topical (Sapu)
Untuk topical use pula ada dua cara samada dilute dengan carrier oil ataupun sapu terus(neat) pada kulit. 

  • DILUTE
Untuk kegunaan baby, pastikan dilute terlebih dahulu dengan carrier oil sebelum sapu pada kulit takut kulit baby tak tahan panas. Carrier oil ni boleh gunakan organic oil seperti vege oil, coconut oil, olive oil, grapeseed oil. Selain melindungi kulit, carrier oil ni bantu penyerapan Essential ol lebih banyak ke dalam kulit, memudahkan sapuan rata dan juga menjimatkan penggunaan essential oil.

Iyelah kan, dengan 1-2 titis essential oil dilute dengan carrier oil dapat sapu lebih banyak lagi kawasan lain berbanding hanya guna essential oil semata-mata. Boleh buat blend essential oil lavender + carrier oil letak dalam botol roll-on untuk memudahkan penggunaan di mana sahaja. Essential oil ni jenis mudah meresap kedalam kulit terutamanya bahagian nadi pergelangan tangan dan belakang telinga.
CAUTION : Jangan campurkan essential oil dengan minyak lain seperti minyak urut atau minyak angin yang lain. Dilarang sama sekali!
  • NEAT/UNDILUTED
Boleh je sapu direct pada kulit kalau tak ada carrier ataupun selesa sapu terus. Biasanya kaedah neat ni boleh sapu pada bawah tapak kaki dekat Vita-flex points. Letak 1-2 titis pada tapak tangan, activate minyak dengan cara gosok ikut atau lawan arah jam kemudian sapu dan urut.

Untuk kaedah sapuan dua-dua ni sesuai lah kalau untuk merawat luka kecil, kena gigit serangga ke, boleh membantu mengurangkan kesan tu. Macam kawan Fiza, dia beli Essential oil ni untuk rawat kulit baby dia. Memang berkesan katanya.

2. Inhale
Untuk inhale ni kaedah dia sama je, titiskan pada tapak tangan dan activate kemudian tekup kedua tapak tangan pada hidung dan sedut dalam-dalam bau essential oils tu. 

3. Diffuse
Biasanya diffuser akan dapat bila kau orang beli one set basic starter kit ataupun premium starter kit. Essential oil akan dicampurkan dalam bekas air diffuser kemudian akan menghasilkan wap air sebagai aromatheraphy. Wap air tu juga boleh melembapkan udara juga selain mendapatkan manfaat daripada essential oil tu sendiri.

Diffuser ni berbeza dengan air humidifier tu ye. Diffuser ni ada plate pemanas dalam dia tapi air humidifier tak ada sebab humidifier fungsi dia untuk melembapkan udara sahaja. Diffuser juga selamat digunakan sebab dia akan automatik off bila air kering. Paling penting jangan pandai-pandai letak perfume atau minyak essential oil yang lain dalam diffuser tu selain essential oil young living. Sebab kalau rosak disebabkan hal macam tu young living memang tak tanggung okay.


Happy okay bila kawan-kawan share feedback positif lepas guna essential oil lavender ni. Siapa yang tak happy bila dapat selesaikan masalah. Confirm happy! So kalau kau orang nak cuba essential oil lavender ni, nak beli diffuser ke boleh contact Fiza. Boleh email, boleh whatsapp, ikut mana yang senang lah. Atau yang betul-betul serius nak tambah pendapatan dengan Young Living, boleh contact Fiza juga.

http://www.wasap.my/+60129072776
Young Living Trusted Distributor N9
YL ID : 19148280
Bunga mawar atau lebih dikenali dengan rose antara bunga paling popular yang disukai ramai. Bunga mawar ni adalah pelbagai jenis dan warna. Kalau nak diceritakan setiap jenis dan warna tu memang banyak lah. Dari segi bau Fiza sukakan bunga mawar kampung sebab bau dia sangat kuat berbanding bunga mawar lain yang dijadikan flower bouquet tu. Betul tak? Ke Fiza sorang je rasa macam tu.


Gambar atas ni bunga mawar di kampung Kuala Pilah. Agak selalu berbunga dan kalau hidu bau dia sangatlah wangi. Pokok dia jenis rimbun, berbunga lebat dan berduri. Nak petik pun struggle takut terkena duri tajam tu. Warna dan kelopak dia sangat lembut.

Bunga mawar merah bawah ni pula tanaman mak Fiza di kampung Segamat. Warna dia sangat menyerlah dan tak berbunga lebat. Ada dalam 2-3 kuntum je macam tu. Nak petik memang tak dapatlah. Tak pasal kena bebel dengan mak.


Bunga mawar kampung memang wangi tapi kekurangan bunga mawar ni dia cepat layu dan kelopak bunga mudah gugur. Sebab tu tak sesuai dijadikan perhiasan (dipetik) atau hand bouquet. Perhiasan dalam pasu je lah tempatnya. Tapi paling sesuai lah untuk dijadikan air mawar atau salah satu bunga untuk dijadikan campuran air bunga. 

Cakap pasal air bunga tu, kalau mandi air bunga tu orang kata sebagai rawatan naikkan seri seseorang. Ye lah kadang kala aura bunga tu dapat juga naikkan semangat kita. Tapi mandi bunga untuk tolak bala tu tak pasti kak oi. Yang mandi nak dapat jodoh ke apa ke tu hanya budaya orang zaman dahulu. 
Tips Kurangkan Stress Dengan Bau Bunga Mawar
Taburkan bunga mawar di dalam air panas dan akan mengeluarkan bau aroma bunga mawar yang harum. Dengan cara itu dapat lah mengurangkan stress, menenangkan fikiran dan juga depresi. Atau boleh juga letakkan beberapa kelopak bunga mawar dalam secawan air panas tambah madu untuk dijadikan teh mawar. Kelopak mawar juga dikatakan meningkatkan metabolisme membantu menurunkan berat badan selain membuang racun dari dalam tubuh badan.
Bunga mawar ni banyak digunakan dalam produk kecantikan dan kesihatan. Kalau Fiza nampak produk berasaskan bunga mawar @rose ni memang Fiza beli. Bukan setakat suka dengan bau dia, menfaat bunga mawar pun bagus untuk kulit. 

Baca juga 
Hydragea, cara nak sebuta dia macam ni (hy-drayn-juh). Susah betul nak menyebutnya tapi nak senang panggil, sebut bunga zaleha je atau juga dikenali dengan nama bunga kembang 3 bulan. Okay, Fiza baru tahu nama lain bunga zaleha ni adalah bunga 3 bulan. Selain itu, nama kampung yang lain juga dipanggil bunga Siti Zubaidah. Banyak juga ye nama bunga ni. Tapi paling penting, bunga dia cantik dan unik.

Proses perubahan warna

KENAPA DIPANGGIL BUNGA KEMBANG 3 BULAN
Dipanggil bunga kembang 3 bulan disebabkan bunga ni akan berkembang setiap 3 bulan katanya. Tak pasti betul atau tidak. Tapi itu mungkin zaman dulu lah. Zaman sekarang ni dengan teknologi yang ada boleh buatkan bunga ni kembang sepanjang tahun macam tu. Siapa tahu kan?

Panggilan nama siti zaleha atau siti zubaidah tu mungkin pada zaman dahulu bunga ni di anggap cantik seperti gadis bernama siti zaleha atau siti zubaidah. Mungkin lah? Tak ketahui asal usul nama ni. Yang pasti bunga ni berasal daripada negara jepun yang beriklim sejuk. Sebab tu pokok Hydragea ni sesuai ditanam pada suhu yang tak telalu panas sebab kalau cuaca panas pokok ni mudah lecur. Dan lebih sesuai ditanam di dalam tanah bukan di dalam pasu.

KEUNIKAN HYDRAGEA
Nak tahu tentang keunikan hydragea ni? Fiza suka tengok kejadian bunga hydragea ni sebab bunga dia kembang rapat-rapat. kalau buat flower bouquet memang cantik dan no wonderlah harga dia mahal. Apa yang uniknya tentang hydragea ni adalah perubahan warna bunganya. Perubahan warna bunga bergantung pada pH tanah.

CARA MENGUBAH WARNA BUNGA HYDRAGEA
Untuk mengubah dan mengawal warna bunga hydragea adalah dengan memeriksa pH tanah terlebih dahulu. Untuk menghasilkan warna pink daripada warna biru sangat mudah tapi kalau nak ubah warna pink menjadi warna biru agak susah. Perubahan warna bunga hanya boleh dikawal selepas pokok matang 2 tahun.

Untuk dapatkan bunga bewarna biru, pH tanah perlu diturunkan dengan cara menambah sulfur atau tanah gambut pada permukaan tanah. Untuk mendapatkan hasil bunga warna pink, perlu letakkan kapur pertanian pada permukaan tanah. Menarik dan Unik bukan? Tapi kebiasaannya Fiza nampak hydragea ni warna kebiruan keungguan macam tu. Dekat rumah mak Fiza kat kampung dah banyak kali berbunga dan bunga tu warna biru je yang Fiza nampak.
23 April 2017

1 April 2018

If you are looking for a last-minute gift just because you forgot an important date, then a bouquet of flowers is enough to save the day. Well, you can never deny the fact how much joy flowers can give to a girl. It easily touches their heart and makes them feel important. No wonder why more and more people look for a Little Flower Hut florist when celebrating an important occasion knowing that they can already express their love just by giving flowers.

Reasons for Acquiring Express Flowers 

Celebrating important occasions like Valentine’s Day will surely make you think of sending flowers. However, during such occasions, it is expected that flowers are in demand and it would be hard for you to make reservations unless you will take advantage of a florist that offers express flowers. For sure you would never want to disappoint your girl just because you failed to buy a gift. By acquiring an express flower delivery, you can order the flowers and have it delivered the same day.


If you want to easily find the right flowers that you will send to your girl, then you can simply go  to online florist and visit the websites of various florists. It can be an advantage if you will go for the one that could provide you with a wide range of flowers to choose from without worrying about the cost. You also have to make sure that they can present the flowers in different arrangements to suit any event.

You have to expect that express flower delivery service is more expensive than making an early reservation. In this case, try to look for discounts so you can somehow alleviate the cost. Express flower delivery can guarantee that the recipient will receive fresh flowers on time. You can choose seasonal flowers because they are a lot cheaper.


Express flowers can be the best way for you to say “I love you” or “Thank You” to anyone close to your heart. You can do it anytime you want to and not just when celebrating an occasion. Enjoy the convenience of sending flowers by hiring an online florist so you don’t have to find time going to a flower shop. You can simply reserve the flowers online or call them so you can give the necessary details they need. Let your family and friends know that you think of them by simply sending a bouquet of fresh flowers.

Calathea Lutea atau cigar plant sejenis pokok berdaun seperti daun pisang yang selalu digunakan sebagai pokok hiasan landskap ataupun hiasan halaman rumah. Sejak tersuka dengan pokok Calathea Lutea ni, Fiza pun belilah nak cuba tanam dirumah kononnya nak menambah seri halaman rumah. Tanam dalam pasu. Tapi akhirnya mati, tak pastilah disebabkan apa. Mungkin juga cuaca masa tu tengah musim panas. Mati tak tahan dek panas rasanya.

Walaupun harganya sepokok RM15, Fiza beli untuk kali kedua. Beli dua pokok, satu letak kat rumah dan satu lagi tanam kat kampung. Pokok yang kat rumah ni husband propagate jadi 4 pokok. Tapi yang hidup cuma satu je. Tapi kat kampung, dia punya kehidupan lain macam meriah tengoknya. Dari sepoli bag terus jadi rimbun naik tinggi macam apa.
Calathea Lutea lebih sesuai ditanam terus ke dalam tanah tanpa pasu
Daun pun lebat dan besar. Memang suka tengok perubahan pokok hidup sihat membesar macam ni. Agaknya pokok calathea ni lebih sesuai ditanam terus dalam tanah. Mungkin kalau tanam dalam pasu perlu ditanam dalam pasu besar. Tapi kebanyakkannya yang tanam terus dalam tanah mesti dia akan merimbun macam ni.

Calathea Lutea ni kalau ditanam dalam pasu besar letak dalam rumah jadikan indoor plant memang lagi berseri je dalam rumah tu tengok tumbuhan hijau. Rasa fresh dan sejuk je bila memandang tumbuhan hijau ni sebenarnya. Betul tak? Jujur cakap, Fiza tak suka hijau tapi suka tumbuhan hijau. Tak pelik kan?

TIPS PENJAGAAN CALATHEA LUTEA CIGAR PLANT 
Jadi Tips penjagaan calathea lutea ni adalah lebih bagus tanam terus dalam tanah tanpa pasu. Jadi, dia akan tumbuh tanpa batasan dan bebas hidup membesar. So far calathea bila di tanam direct bawah matahari di kampung tak masalah. Pokok masih sihat membesar. Pengalaman Fiza tanam pokok di bandar, tak boleh cuaca panas sangat dan perlukan pasu besar untuk tanam kalau tak tanam dalam tanah. Rumah tak ada tanah memang terpaksa tanam dalam pasu. Bila tak menjadi, tanam kat kampung pun okaylah. Dapat juga tengok pokok membesar dengan riang. 




Isu boikot produk semakin hangat dibincangkan sekarang ni. Kempen boikot produk pula giat dijalankan dan macam biasalah kecaman dan isu perkauman pun timbul. Sebenarnya bab memboikot ni adalah sesuatu yang tidak bagus bila melibatkan perkauman. Bila melibatkan perkauman, kuranglah harmoni Masyarakat Malaysia yang berbilang kaum dan bangsa ni.


Sebenarnya bukan boikot tapi bagi seorang muslim kita sentiasa akan utamakan produk yang halal dan bersih dan kita tahu produk muslim adalah terjamin halal dan bersihnya. Dan juga pentingkan priority. Kalau produk muslim tu ada di pasaran berhampiran kenapa perlu pergi pasaraya jauh-jauh. Tak kisahlah siapa pemilik pasaraya tu. Ya, setiap orang ada pendapat masing-masing dan pengguna ada hak untuk memilih. Tapi kalau boikot sesama kaum susah juga tu.

Ada juga sesetengah produk yang bertopengkan produk muslim. Maksudnya produk itu bukan keluaran muslim tapi dilabelkan produk muslim. Nak tahu macamana nak semak produk  keluaran muslim dan bumiputera, cuma perlu gunakan aplikasi produk muslim. Siap-siap download dalam handphone masing-masing untuk lebih mudah semak bila membeli belah nanti.


Boleh muat turun secara percuma untuk pengguna android melalui google playstore. Pengguna perlu juga ada pengetahuan tentang sesuatu produk supaya tak tersalah beli atau tersalah boikot dan juga perlu tahu siapa pengeluar dan pemilik produk tersebut. Jadi, Fiza rasa aplikasi ni sangat membantu kita untuk tahu tentang setiap produk keluaran muslim dan bumiputera lebih tepat lagi. Fiza tak pasti aplikasi ni telah dilancarkan untuk pengguna iOS atau belum lagi sebab Fiza search tak jumpa pula aplikasi ni. Mungkin akan datang. Tunggu je lah ye.
Musim durian dah berlalu, sekarang musim buah cempedak pula. Tak pasti lah semua tempat bermusim cempedak atau tidak. Kat Segamat pun musim cempedak dah hujung-hujung katanya. Tapi merasa jugalah rezeki dapat buah cempedak walaupun dah hujung-hujung musim. Dah dapat cempedak tu memang fikir nak goreng je sebab tak berapa suka nak makan macam tu je. Cempedak goreng rangup memang sedap!


Kalau beli cempedak goreng sekarang ni bukan main mahal lagi harga dia. Kadang tu kalau teringin memang beli je walaupun harganya seulas cempedak goreng 50sen. Almaklumlah kadang beli cempedak sebiji tu bukan ada banyak isi. Pernah beli sebiji RM10 tapi ada 5 ulas je. Syukur jugalah isi dia tebal dan besar. Fiza suka kalau cempedak goreng digoreng rangup. Baru sedap makan. Sebelum ni Fiza guna resepi cempedak goreng tambah tepung beras. Kali ni ada resepi lain untuk buatkan cempedak goreng rangup.


Bahan-bahan
Tepung gandum
Serbuk kunyit
Garam 
Air sejuk (air dalam peti ais)
Minyak masak panas 2 sudu

Caranya cuma bancuhkan semua bahan dalam satu bekas. Sukatan tu bergantung pada berapa banyak cempedak yang nak digoreng tapi garam tu secubit pun dah cukup dah. Serbuk kunyit tu sikit pun dah okay untuk tambah warna kuning tu je. Air tu bergantung banyak mana tepung yang digunakan dan adunan tepung tu jangan terlampau cair sangat okay. 

Masukkan buah cempedak dalam bancuhan tepung kemudian goreng dalam minyak yang betul-betul panas. Bila buah cempedak dah masak, angkat dan toskan atas tisu supaya dapat menyerap lebihan minyak. Tak adalah cempedak goreng tu berminyak banyak nanti kan. Okay, itu je bahan-bahan yang boleh kau orang guna untuk goreng cempedak rangup kalau tak ada tepung beras tu. 

Sebenarnya inilah resepi mak-mak kita sejak zaman berzaman. Tapi ada juga yang guna tepung beras untuk merangupkan gorengan cempedak tu. Ikut masing-masing punya citarasa dan cara lah. Dua-dua cara Fiza dah cuba guna pakai dan dua-dua cara pun menghasilkan cempedak goreng rangup yang sedap!

Hai September! Ada apa bulan September tahun ni? Haa, masuk bulan September masing-masing dah plan cuti long weekend sebab akan ada 3 kali hari isnin adalah cuti umum bermula minggu ni. So, akan ada 2 kali lagi cuti hari isnin. Hari ni 2 September cuti Hari Kebangsaan dan juga Hari Kemerdekaan, 9 September hari Keputeraan YDP Agong dan 16 September pula Hari Malaysia.


Makanya setiap minggu akan bersesak lah dengan jammed di jalan raya. Tak begitu? Rancanglah perjalanan kalau nak kemana-mana supaya tak membuang masa atas jalan je. Jenis Fiza, akan tengok waze dulu kalau nak kemana-mana. Agak-agak tengah jammed teruk tu plan waktu lain je lah. Tapi kalau ternasib sesak dengan jammed, banyak bersabar lah menghadapnya.


Masuk bulan September, bermula juga tahun baru islam (1441H) Awal Muharram. Amalan yang biasa dibuat dalam bulan Muharram ni adalah puasa Tasu'a dan Puasa Asyura. Bermulanya tahun baru ni semoga kehidupan dan akhlak kita juga akan berhijrah kepada yang lebih baik hendaknya. Aaminnn...

What a sparkling September!
Being Thankful doesn't mean I don't desire more.
It is a grateful feeling for what I have and patient for
what's to come
Life is about becoming a better version of yourself each
and every day
'Hijrah'
Sometimes the smallest step in the right direction ends up
being the bigger step of your life.
Untuk kesekian kalinya Fiza update tentang pembersihan udara ni. Harap bergunalah untuk semua. Percaya tak kalau Fiza cakap, dari kecil memang tak suka warna hijau. Baju hijau ke barangan warna hijau ke memang tak ada. Sebabnya hijau tu serupa dengan katak pisang. Dan katak tu adalah salah satu spesis katak yang Fiza geli dan takut. Tapi dalam tak suka hijau, Fiza sukakan kehijauan tumbuh-tumbuhan. Suka dengan keindahan kehijauan flora semulajadi ni. Paling suka masuk hutan sebab hijau tu menenangkan.


Sedia maklum udara di bandar ni terdedah dengan udara yang kotor daripada industri dan juga asap kenderaaan. Walaupun duduk dalam rumah tak semestinya udara bersih. Kalau ruang udara tertutup memang boleh sesak nafas dibuatnya. Jadi, kalau nak rasa udara yang segar dan bersih secara semulajadi tu bolehlah tanam pokok di dalam rumah seperti pokok sirih gading, monstera, spider plant, aloe vera dan sebagainya. Boleh baca tanaman untuk membersihkan udara yang Fiza pernah update sebelum ni.

Pokok Sirih gading/Golden Pothos/Devils Ivy/Plant Scindapsus Aureus, pokok hijau yang terpaling mudah nak tanam dan cepat besar lagi-lagi kalau tanam dalam tanah letak di luar. Air dan cahaya cukup memang elok membesar. Yang mana panjang menjalar dalam pasu tu Fiza potong dan letak dalam balang kaca yang di isi air. Selain tujuaanya untuk membersihkan udara dengan menyerap formaldehyde dan toksin-toksin berbahaya, boleh dijadikan sebagai hiasan juga. Bila dah letak air, tak perlulah nak jaga sangat sebab air dah cukup. 

Cuma kena topup air lah dan maintain akar dia tenggelam dalam air. Bila letak tumbuhan dalam air ni kena pastikan juga nyamuk tak membiak dalam tu ye. Nampak jejentik tu terus tukar air. Kalau tak nak guna air boleh gunakan polymer crystal gel tu. Dari dulu nak beli tu tapi tak beli-beli lagi. Dan kalau nak tanam dalam tanah macam biasa pun okay je sebenarnya. Tapi tak berapa suka letak tumbuhan bertanah dalam rumah. Agak leceh nak angkat dan siram. Lebih baik letak dalam air senang kerja. Lepas ni misi mencari mini monstera pula.

Sedia maklum siaran televisyen digital akan dilaksanakan sepenuhnya di Malaysia bermula bulan September nanti. Perkhidmatan siaran televisyen analog pula akan ditutup secara berperingkat di setiap negeri. Yang ada astro, hypp tv dan dekoder lain tu tak perlu risau lah sebab tak ada kesan pun pada penggunanya. Disebabkan itu, Kerajaan telah memberikan dekoder MYTV secara percuma kepada penerima BSH yang terpilih terutamanya golongan isi rumah berpendapatan B40. Boleh semak di link : http://www.mytvbroadcasting.my/bsh/
 

Pengagihan dan pemasangan MYTV masih lagi dilakukan secara berperingkat sejak beberapa bulan lalu. Kalau ikutkan peringkat tu, rumah kampung di Kuala Pilah macam sepatutnya dah pasang sebab tengok jiran ada yang dah berpiring MYTV. Pemasangan dekoder dan piring MYTV macam astro tu akan dipasang selepas tuan rumah berjaya dihubungi melalui nombor telefon yang telah didaftarkan dalam BSH tahun 2016 masa BR1M.

DAPAT DEKODER MYTV PERCUMA TAPI...
Disebabkan nombor telefon kampung yang didaftarkan dah dipotong dan tiada orang di rumah. Jadinya, pemasangan MYTV tu tak tahu entah bila baru dapat pasang. Dah contact bahagian perkhidmatan pun tak dapat bantu. Nak berikan atau tukar no phone untuk dihubungi pun mereka tak boleh bantu sebab semuanya ikut pada apa yang telah didaftarkan. Sekurang-kurangnya kalau mereka hubungi no yang available boleh lah stand by kat rumah. Itulah masalahnya, dapat dekoder MYTV percuma tapi...

Sudahnya? Fikir positif je lah, mungkin akan tiba masanya nanti. Bagi yang ada IDTV (Integrated Digital Television) tak perlu susah payah dapatkan dekoder MYTV sebab boleh tengok MYFREEVIEW dengan memasang UHF Aerial. Yang ada TV biasa perlu ada DVB-T2 Decoder dan juga UHF Aerial. Itulah 2 cara macamana nak dapatkan MYFREEVIEW DIGITAL TV BROADCAST atau boleh rujuk gambar di bawah perkongsian daripada website MYTV.


CARA BELI DEKODER MYTV
Bagi yang tak dapat dekoder MYTV percuma tu boleh lah beli dekoder MYTV melalui wakil penjual yang sah.  ataupun beli secara online. Makcik Fiza beli melalui Go Shop pun boleh. Lagi beberapa hari nak masuk bulan September ni masing-masing siap sedia dah beli dekoder MYTV. Mak abah Fiza dah bagitahu awal nak beli dekoder MYTV untuk tv dalam bilik dia. TV ruang tamu tak ada masalah sebab dah ada astro njoi.

KELEBIHAN MYTV
Apa yang bagusnya ada siaran digital ni video lebih HD dan lebih banyak channel (15 saluran televisyen dan 6 saluran radio). Selain video lebih jelas, bunyi pun lebih jelas macam dalam iklan tu lah sampai nak masuk dalam televisyen dia punya gambarannya. Yang dah dapat MYTV tu macamana, okay ke siaran tu?

Masalah lengan besar dan dipenuhi dengan lemak salah satu penyebab seseorang itu akan merasa kurang yakin dengan penampilan diri masing-masing terutamanya kaum perempuan lah. Perempuan ni kalau bab kecantikan, kalau boleh nak semuanya perfect. Tak dapat perfect in real tapi perfect dalam gambar pun jadilah. Yang penting dalam gambar mesti nak nampak kurus. Betul ke tidak? Why perempuan so obses dengan perkataan kurus ni? Sebab kurus tu orang akan anggap cantik tapi sebenarnya cantik tu adalah subjektif.


Ya, tak dinafikan kalau kurus tu akan kelihatan lebih cantik. Bukanlah betul-betul kurus keding. Kurus yang bersederhana pada Fiza akan nampak cantik. Mempunyai badan yang kurus ada banyak kelebihannya. Walaupun tak semua orang kurus itu akan nampak sihat tapi bila kurus ni tidak mempunyai masalah dalam pergerakan seharian dan memilih saiz baju. Semua orang nak kurus kot! Azam yang popular setiap tahun tapi belum tentu dapat dilakukan. Asyik carry forward je lah azam nak kurus tu.

Satu lagi masalah kegemukan adalah tang lengan tu. Konon nak nampak kurus bila bergambar senget tapi bila tengok hasil gambar tetap lengan  besar tu menyerlah. Failed terus tips bergambar nampak kurus tu. Stress juga bila bergambar tak pernah nak menjadi kurusnya. Kan? Haa, apa kata cuba lah 6 senaman mudah cara untuk kecilkan lengan. Fiza rasa benda ni patut dikongsikan dan marilah kita mengurangkan masalah lengan besar tu. Benda pertama paling penting adalah RAJIN. Kalau malas, pergi main jauh-jauh.

6 SENAMAN MUDAH CARA UNTUK KECILKAN LENGAN

1. Buka dan tutup lengan

2. Gerakan naik dan turun

 3. Angkat lengan

4. Gerakan memutar

 5. Gerakan lengan

6. Peregangan

Gerakan senaman lengan ni memang mudah sangat dipandang. Pertama kali Fiza buat rutin ni memang terasa sakit betul lengan ni. Baru buat 2-3 set dah lenguh dan rasa nak give up dah. Beauty is pain, right? So, bertabahlah dan kena rajin buat senaman lengan mudah ni kalau nak dapatkan lengan yang kecil.

credit image to owner

Buah avocado sangat popular dalam setiap menu diet yang dijadikan salad. Pernah terperasan tak? Untuk menu diet di Malaysia Fiza rasa agak jarang menggunakan buah avocado dalam menu diet seharian sebab faham-faham ajelah harga buah avocado di Malaysia ni tak murah seperti di sesetengah negara. Plan menu diet di Malaysia kebanyakkannya menggunakan buah pisang.


Credit image

7 SEBAB KENAPA BUAH AVOCADO SESUAI UNTUK DIET

Tertanya-tanya juga kenapa buah avocado ni jadi pilihan utama dalam menu diet. Baru tahu yang buah avocado ni adalah sejenis superfood yang mempunyai pelbagai khasiat. Antaranya vitamin C, Vitamin E, potassium, zink dan bermacam-macam lagi. Kadar potassiumnya lebih tinggi daripada buah pisang.

Sebiji buah avocado memiliki 160 kalori, 2g protein dan hanya 15g lemak serta tidak mengandungi kolestrol dan rendah lemak dalam kuantiti lemak tepu. Okay, so dah faham lah kenapa mereka yang nak diet memilih buah avocado.

1. MEMBANTU MENURUNKAN BERAT BADAN

Dengan mengamalkan pemakanan buah avocado dapat mengurangkan kadar pengambilan kalori seharian. Serat/fiber antara nutrisi yang terdapat dalam buah avocado boleh membantu menurunkan kadar berat badan seseorang. Avocado di katakan boleh menambah rasa kenyang dan mengurangkan keinginan untuk makan. 

2. MENYERAP NUTRISI DENGAN BAIK

Buah avocado kaya dengan vitamin A,D, E dan K untuk dihadam dimana ianya boleh meningkatkan kadar penyerapan antioksida sebanyak 26%. Dengan kandungan lemak dan kaya vitamin ini secara tidak lansung membantu menghalang keradangan dan tekanan oksidatif  berlaku dalam saluran darah semasa memperbaiki aliran darah.

3. MENURUNKAN TEKANAN DARAH

Buah avocado yang tinggi kadar potassium boleh menurunkan tekanan darah. Pengambilan yang banyak dan terkawal boleh mengelakkan berlakunya masalah jantung, strok atau masalah buah pinggang. Jadi, memang sangat sesuai untuk mereka yang mempunyai tekanan darah tinggi dalam.

4. MENURUNKAN KADAR GULA DALAM DARAH

Serat/fiber yang banyak terdapat dalam buah avocado adalah sejenis serat yang tidak boleh dicerna di dalam usus dan disebabkan itu ianya sangat membantu dalam menurunkan kadar gula dalam darah.

5. MELAWASKAN PEMBUANGAN

Serat/fiber ini juga boleh membantu melawaskan pembuangan air besar. Sebab itulah ianya sangat diperlukan dalam menu diet seharian supaya tidak ada masalah pembuangan air besar yang mengganggu kesihatan semasa mengamalkan diet.

6. MENGEKALKAN JANTUNG SIHAT

Masalah jantung sering dikaitakn dengan saluran darah, kadar kolestrol, tekanan darah dan sebagainya. Vitamin B6 dan asid folik di dalam buah avocado mampu mengawal tahap homocysteine yang berisiko sakit jantung. Manakala vitamin E dan lemak mono tak tepu  (monounsaturated fatty acids) membantu mengekalkan jantung yang sihat.

7. MENGURANGKAN RISIKO KANSER

Walaupun buah avocado mempunyai kadar lemak yang agak tinggi tetapi kalori lemak ini adalah asid lemak  (monounsaturated fatty acids) iaitu sumber lemak yang baik untuk kebaikan dalam badan sama seperti lemak yang terdapat dapat minyak zaitun.

Jujur cakap Fiza memang tak pernah makan buah avocado fresh. Memang tak pernah teringin pun nak makan. Tapi lepas cuba rasa air avocado/alpukat tu memang terus rasa tersuka dengan buah avocado ni. Rasa lemak dia tu memang sedap lah! Dapat pula buah avocado kampung, terus cuba resepi homemade avocado juice. Nak diet nanti bolehlah cuba-cuba makan salad tambah buah avocado selain buat air.

Menu diet ni sebenarnya adalah makanan seimbang. Bagi mereka yang berbadan besar mesti agak susah nak amalkan diet dan exercise yang cukup disebabkan faktor kesihatan seperti sakit jantung dan beberapa masalah lain lagi. Tapi jika amalkan pemakanan buah avocado ni dapat juga lah membantu dari segi penurunan berat badan. Lepas ni boleh tambah avocado dalam menu diet kau orang okay!

credit : bidadari.my

Zaman sekarang ni nak edit gambar cantik lebih mudah dengan gunakan pelbagai jenis aplikasi yang boleh download secara percuma melalui smartphone masing-masing. Fiza pernah kongsikan 5 aplikasi edit gambar cantik dan untuk letak watermark yang mungkin kau orang boleh cuba guna. Sekarang Fiza dah jatuh cinta dengan aplikasi 'Lightroom' sebab memudahkan kerja edit gambar dengan menggunakan preset. Sebelum ni Fiza pernah beli preset dan memang suka sangat dengan hasil editing menggunakan preset.


Dengan itu, rajin lah Fiza cari preset yang menarik dan cantik. Finally Fiza jumpa FREE presets Lightroom yang boleh digunakan secara PERCUMA, of course! Banyak sangat pilihan presets yang buat rambang mata nak pilih. Rasa nak download semua tapi tak mungkin lah sebab kalau semua nak sumbat dalam smartphone memang penuh lah kan. Jadi, download mana yang mampu memenuhi kriteria citarasa masing-masing.

Boleh terjah website presetlove.com untuk download FREE Presets Lightroom. Pastikan sudah siap-siap download aplikasi lightroom dan telegram dalam smartphone kau orang tu. Preset yang kau orang download tu boleh pindahkan ke dalam handphone melalui telegram lagi mudah atau boleh gunakan google drive. Hanya transfer file 'DNG' sahaja ya. 

Cara Edit Gambar Guna Preset Lightroom

Open file DNG kat telegram dan copy to lightroom

Lepas klik akan terus ke lightroom dan create preset.

Namakan preset yang kau orang nak save tu

Okay, settle untuk save preset dalam lightroom. Kemudian untuk edit gambar tu add gambar dan klik preset. Then gunalah preset yang kau orang dah save dalam user presets tu ye. Pilih ikut sesuai dengan gambar untuk dapatkan hasil editing gambar yang lebih cantik daripada gambar asal.


Dah siap edit, jangan lupa save okay!

Gambar lebih nak cantik dan menarik. Lagi-lagi gambar travel, food dan products. So bolehlah create theme instafeed kau orang tu dengan theme yang cantik-cantik. Selamat mendownload dan mengedit.