Tengah counting hours ke tu? Fuhhh... Nak masuk tahun baru dah. Nak mengimbas setahun 2019 tersangatlah banyak dari January sampailah hari ni. Jadi, buat rumusan je lah untuk tahun tersangatlah struggle dalam semua hal. Sejak bertukar kerajaan ni terlalu banyak perubahan dan banyak budget yang telah dikurangkan. Maka, terkesan juga dengan hal tu. Tambah lagi dengan perbelanjaan dan harga barang yang semakin naik tak turun turun tu. Suara rakyat, siapa je yang ambil peduli kan.

Maka, ber huhu je lah kita meneruskan kehidupan. Selagi usaha, inshaAllah ada rezekinya. Tahun ni sekali lagi di uji dengan hal family, abah semakin lemah disebabkan kanser dah semakin merebak. Hari hari doa supaya abah diberikan kekuatan dan Allah kurangkan sakit abah.  Semoga abah kembali sihat. Aaminn..Hari hari mengadu sakit, tak boleh tidur dan macam-macam lagi lah. Fahamlah orang sakit ni mood dia akan berubah-ubah bila datang sakit menyerang tu. Kita ni kalau tak dapat balik kampung, mood kita pun akan terkesan sekali.


Yes, struggle is real untuk 2019 ni. Bestnine pun dipenuhi dengan produk review je. Mostly produk Althea je lah. Nama pun Althea Angels kan. Sejak beberapa bulan lepas Fiza tak kerap sangat buat produk review sejak Althea Angels sepi. Entah lah, kalau dapat offer melalui email untuk review produk skincare dan supplement Fiza agak memilih. Agak-agak produk yang tak selamat digunakan tu memang taklah Fiza nak review. Dan kalau yang hanya bagi produk tanpa bayaran tu, tolak tepi lah sebab kerja perlukan bayaran juga. Terpulang pada masing-masing lah. Fiza bercakap bagi diri Fiza je. 

Sampul duit raya tu tahun ni sangat menggembirakan lah sebab tempahan paling banyak dan berpeluang masuk paper online dan juga akhbar bercetak tu haa. Popular sekejap! Sampai tak cukup tangan dan tak cukup rehat membuatnya. Alhamdulillah, tempahan berjaya dibuat sebanyak 3000 lebih sampul duit raya tahun ni. Jenuh tak jenuh nak buat manual tu. Potong dan lipat sendiri bukan guna mesin tapi guna tangan sendiri. Syukur husband ada membantu. Ye lah, susah senang bersama kan.

Eh, terpanjang pulak ceritanya. Banyak rupanya nak diceritakan ni. Ingatkan nak cerita pendek je. Haa itulah bila perempuan dah mula mengarang ayat, serupa membebel kaedahnya. Okay, itu je lah kot rumusan imbasan untuk 2019. Harap tahun depan tak struggle macam tahun ni dan harap ada berita yang menggembirakan.

Morning! Eh dah nak tengahari dah pun. Kelambatan lagi nak update blog dok sibukkan hal lain tapi sempat lah bayar hutang blogwalking mana yang mampu. Alhamdulillah cuaca nampak baik dan nampak cerah dua tiga hari kebelakangan ni. Mendung tu mendung juga tapi tidaklah hujan lebat seperti biasa. 

Dengan cuaca yang semakin baik ni syukur sangat sebab kalau hujan berterusan dah tentu akan menyebabkan banjir. Banjir kilat pun satu hal juga. Apapun keadaan kita kena belajar bersyukur selalu. Tengah bercuti bila musim cuaca sedang elok ni seronok lah berjalan sana sini menghabiskan cuti sekolah, cuti hujung tahun dan cuti tahun baru. Banyak pula cutinya kan!


Minggu ni dah start lah parents sibuk buat persiapan dan dah mula minggu orentasi sekolah mana-mana anak yang baru masuk sekolah tu. Kalau dah ada anak ni, tengah sibuk sama buat persiapan. Masanya belum tiba lagi. Rezeki akan datang, mana tahu Allah nak bagi kembar 2, 3 empat ke kan. Sekali meriah hantar anak sekali ramai-ramai. 

Okay short and quick entry je harini. Otak buntu dah ni nak mengarang ayat. Kena stop dulu nak kena simpan otak untuk kerja design yang masih ada untuk disiapkan. Harap ada idealah nak mendesign dan semoga dipermudahkan kerja kerja design. Nak kena siapkan sebelum cuti nak balik kampung. Kita baru nak cuti awak. Cuti balik kampung je pun.

Terima kasih yang sudi singgah sepanjang blog ni kesepian. Lepas ni Fiza akan balas kunjungan kau orang ye. Yang mana rajin singgah dan belum ada header tu, meh tepek url blog dan berikan apa yang nak ditulis kat header.Sekali bagi email okay. Mana yang Fiza rasa Fiza nak buatkan header simple tu Fiza akan buatkan header for free. Simple yang Fiza maksudkan adalah tulisan sahaja. Tapi tak boleh lah nak request nak macam tu macam ni. Kalau nak request itu ini kena buat tempahan berbayar lah. Hihi.

url blog :
Details untuk header :
email :
Date closed : 31 Decmber 2019 11:59pm

Blog yang terpilih tu tak pasti nak pilih berapa. Ikut masa yang Fiza ada untuk buat. Harap yang tak terpilih tu jangan berkecil hati ye. Cakap awal-awal ni. Blog yang takde header diutamakan. Terima kasih. Tapi kalau nak cuba nasib pun aci juga lah. Takde masalah nak letak url blog. 

3 hari lagi tahun 2019 akan tamat ceritanya. Nak masuk tahun baru twenty twenty dah! Tak sabar nak tengok kereta terbang. Dulu zaman kanak-kanak kemain menantikan wawasan 2020. Tapi bila lagi berapa hari nak masuk wawasan 2020 terasa macam terasa mencabarnya tahun akan datang. Terasa tak macam tu? Bila masuk tahun ni tak tahu nak excited atau nak apa dah, just go with the flow.

Bab azam tu simpan dulu. Sebelum masuk tahun baru,macam biasa Fiza akan beli islamic planner daripada The Wife & Co. Ini masuk tahun kedua dan kali kedua Fiza pilih planner The Wife & Co. Islamic planner 2019 cover hitam, twenty twenty ni Fiza pilih cover putih bersih. Tahun ni The Wife & Co ada cover kulit tapi Fiza lebih suka dengan transparent PVC cover ni. 


Selain menggunakan high quality PVC Cover dengan butang, dilengkapi dengan pembaris juga. Tahun ni dapat sekali free gift, 2 batang pen dan juga sticker emoticon yang comel-comel. Suka gila dengan benda comel-comel ni. Dah dapat benda yang comel ni rasa sayang nak guna. Pulak dah!


Untuk tahun ni Fiza perasan The Wife & Co bertemakan pinkish. Yeay! Sangat kena dengan jiwa dan raga seorang sihatimerahjambu. Dan Fiza sangat sangat suka dengan setiap graphic dalam setiap planner ni yang sangat menepati jiwa seni juga. So, that's why lah tak lepaskan peluang dapatkan juga planner yang super cantik ni.


Ini antara beberapa pages yang ada dalam planner twenty twenty The Wife & Co. 

Goals setting ideas & Goals

Goals setting guidelines

Tahun lepas savings Challenge Fiza tak mencapai KPI yang ditetapkan. Tahun depan harap-harap berhasil lah cabaran menabung untuk kehidupan yang lebih semakin mencabar ni. Aduh aduh aduh. Apeni? Bertabahlah ye. Marilah kita menabung untuk masa depan.

savings challenge & montly budget

Ramadhan planner & Checklist

Monthly cover

blank pages
Cantik bukan? Bukan cantik semata-mata tapi sangat berguna lah untuk merancang dan menulis apa yang perlu. Pada Fiza, planner ni sangatlah membantu untuk rekod segala apa yang perlu dan merancang apa yang akan kita lakukan. Nak ingat semua benda memang taklah kan. Paling penting kena rajin menulis lah ye. Kalau ada planner tapi malas menulis tak guna juga kan. Jangan hot hot chicken poop sudah.

Opss, lupers pulakss (terjebak dengan slang Lailer dalam Kampung People). Untuk pembelian planner ni, kau orang boleh terjah instagram @The Wife & Co. Tak pasti ada lagi ke tidak balance ready stock sebab date pre-order dah tamat dah. Boleh terus tanya pada owner, bukan tanya Fiza okay.

Lama nau menyepi tuan blog ni tak update apa. Bukan bercuti ke apa cuma sibuk dengan kerja-kerja design. Almaklumlah, nak masuk tahun baru banyak benda nak kena baru kan. Bila dah fokus dengan kerja design, blog pun terabai lah kejap. Okay, I'm back again selepas beberapa hari menyepi. Mari mulakan dengan entri lauk kampungan.

Lauk kampungan yang dimaksudkan adalah lauk kampung. Dari mana datangnya perkataan 'kampungan' tu entahlah. Wujud ke tidak dalam kamus dewan agaknya ye? Pengaruh daripada drama 'kampung people' pun ye jugak ni. Keluar segala slang yang entah apa-apa. Salah satu lauk kampung yang sedap adalah labu masak lemak.



Lauk labu masak lemak ni mudah je nak masaknya pun. Orang kata campak-campak dah siap. Didihkan air, masukkan potongan bawang merah, serai yang diketuk, ikan bilis, garam sikit, serbuk kunyit sikit dan serbuk lada hitam sikit. Dah empuk sikit barulah masukkan santan dan kacau sampai masak supaya santan tak pecah minyak. Kalau malas, kecikkan api dan biar sampai masak pun boleh. Cili merah tu terpulang samada nak letak atau tak.

Daun kunyit tak ada dan udang kering tak ada pulak kat rumah ni. Gantikan je lah dengan ikan bilis dan serbuk daun kunyit. Mana ada je lah. Biasanya orang makan labu masak lemak dengan ikan masin dan sambal belacan. Ikan masin tak ada, bendi buat ulam cicah sambal belacan pun bolehlah. Alahaii sedapnya menikmati lauk kampungan untuk hidangan makan tengahari ataupun malam.

Jarang masak labu masak lemak ni sebab husband tak makan labu. Macam rugi pulak masak untuk sorang je kan. Bila balik kampung je baru rasa lauk kampungan macam ni. Tapi bila teringin tu, masak sendiri je sudah. Banyak lagi yang boleh dibuat dengan labu ni. Boleh buat pengat, buat cekodok, keria, lepat dan lain-lain. Tapi lauk labu paling favourite lah. 

Mengancam betul warna red velvet. Sudah warnanya red, pasti menggoda mata yang melihat. Sebut red velvet mesti terbayang red velvet cake dengan cream cheese tu. Alahai, kalau dapat sepotong pun tak cukup. Entah kenapa suka sangat dengan apa pun makanan yang ber 'red vevet'. Baru-baru ni Oreo ada keluarkan Oreo Red Velvet special edition katanya. Baru tak baru sangat lah kot.


Ramai yang dah cuba Oreo Red Velvet. Tapi Fiza baru ada rezeki merasa sebab baru tahu hanya dijual kat 7E sahaja. Patutlah tak jumpa. Sejauh mana  fakta tu Fiza tak pasti. Mungkin ada juga di jual dipasaraya lain. Tapi kat 7E confirm ada kalau masih ada stok lah. Tak silap Fiza Oreo Red Velvet ni pun keluaran edisi terhad sempena perayaan. Ala, janganlah keluar sekejap je. Mohon jual teruslah please...

Dah lama teringin nak merasa, bila dapat tu dia punya suka lain macam. Nak makan pun rasa sayang macamana. First, suka betul dengan warna merah tu. Second, suka dengan filling cream cheese yang sangat sesuai dengan rasa biskut oreo red velvet. Manis? Of courselah rasa manis. Oreo dan kemanisan krim dia tak dapat dipisahkan! Tapi manis manis pun sekali kunyah dengan biskut tu rasa kemanisan tu kurang sikit lah. Just nice! Cuma tak boleh nak makan banyak.



Tapi bau biskut tu buatkan rasa macam nak makan lagi. Hiks. Biskut Oreo cicah dengan susu lagilah sedap. Kurang keras bila nak gigit tu kan. Agak lama sebenarnya tak makan biskut oreo. Last entah tahun bila pun tak ingat. Tapi bila keluar oreo red velvet ni kemain teringin nak makan biskut oreo. Peminat red velvet lah katakan. Haruslah nak cuba juga. Lagipun terpengaruh juga dengan rakan sebaya blogger yang lain. Pengaruh lah sangat kan. Padahal diri sendiri yang nak makan tu.

Plastik, sampah yang paling banyak dibuang dan dijumpai setiap hari. Bagus juga Malaysia menjalankan kempen tanpa beg plastik untuk kurangkan pembuangan sampah plastik yang boleh menyebabkan pencemaran alam sekitar. Disebabkan pencemaran dari sampah plastik juga boleh memberikan kesan buruk kepada hidupan yang lain.

Salah satu kes yang berlaku, penyu tercucuk straw plastik tu. Mungkin banyak lagi kes yang boleh membunuh hidupan yang lain. Straw juga antara sampah plastik yang paling banyak dibuang di pantai-pantai kan. Disebabkan kes itu jugalah kerajaan telah melarang penggunaan straw plastik. Tapi masih ada je yang menjual air gunakan straw.

Buat masa ni negeri Selangor je lah kot yang melarang 100%. Setakat ni, masih ada yang menjual minuman sekali dengan straw plastik tu. Macam agak susah juga sebenarnya nak minum tanpa straw. Kalau minum di kedai mungkin tak ada masalah. Tapi kalau jenis menjual minuman air berbungkus tu susah juga ye tanpa straw. Mari bayangkan minum boba tanpa straw.


Straw Kertas

Bila dah dilarang guna straw plastik tu, boleh lah kot bertukar kepada straw kertas. Memang ada sesetengah premis perniagaan dah mula gunakan straw kertas. Bila guna kertas ni, lebih mudah dilupuskan. Tapi yang kurang bagusnya, jenis kertas ni tak mampu bertahan lama jika dibiarkan lama dalam air. Kena habiskan air sebelum kertas straw mengembang bertukar bentuk dan menjadi serpihan kertas. Tak pasal minum air bercampur kertas pula. 

Straw Stainless Steel

Jadi, untuk menyelesaikan masalah itu. Adalah lebih baik kita siap sedia sediakan straw stainless steel. Jenis stainless steel diperbuat dari keluli tahan karat yang sesuai untuk gred makanan. Lebih selamat digunakan dan lebih tahan lama. Boleh letak dalam kereta dan handbag untuk kegunaan bila pergi kemana-mana.

Tapi pastikan jugalah kebersihan straw terjaga. Pastikan juga beli sekali dengan berus untuk mencuci straw. Fiza beli straw kat MR. DIY je. Harga RM5.++ untuk 6 batang straw berserta berus comel tu. Okay sangat kan! Beli sekali straw kertas untuk props photography kononnya. Comel pula tengok straw kertas bercorak tu. Kalau ada pelbagai corak lagi bagus. Nak guna sikit je tapi tak ada pek kecil. Terpaksalah beli satu pek banyak macam tu.

Kalau beli minuman berbungkus tu pastikan buang straw plastik di tong sampah. Jangan buang merata-rata. At least kalau dibuang di tong sampah tu, boleh juga lah diasingkan plastik semua tu dan alam sekitar pun tak tercemar. Hidupan lain pun tak terkesan dengan pembuangan sampah di tempat yang betul. Paling penting, kena ada usaha untuk buang sampah di tong sampah tu sebenarnya. Kalau buang sampah dalam tong sampah pun tak tahu, tak tahu nak katalah.

Musim hujan guys. Dimana-mana pun sejuk sekarang ni. Air paip pun sejuk lain macam betul sejuk dia. Bila mandi, ketap gigi menahan kesejukan air bak air terjun tu haa. Ada water heater pun tak boleh diharapkan. Dah lama rosak, entah bila nak tukar baru tak tahu lah. Sejak water heater rosak dah memang jarang mandi air panas, lagi -lagi sejak musim panas terlampau sebelum ni. Macam tahu-tahu je bila masa nak rosak tu.

Seperti biasa, bila hujung tahun ni mulalah musim tengkujuh. Hujan lebat setiap hari dan bila hujan turun tanpa henti, mulalah banjir. Tengok kat facebook pun dah ramai yang share gambar-gambar banjir di Pahang dan Johor. Risau betul lah kalau banjir kat Segamat tu. Air sungai pun naik hampir ke jambatan. Bahagian kaji cuaca pun ada keluarkan notis yang hujan sampai 31 Disember ni. Lagilah bertambah risau.


View hujan dari tingkap dapur, risau tengok hujan setiap hari

Harap-harap tak berlaku banjir besar dan tak berlaku sebarang kejadian yang tak di ingini. Musim hujan ni, kena lebih berjaga-jaga dimana berada dan bawa kenderaan pun kena lebih berhati-hati terutamanya yang naik motor. Lagi satu, musim cuti sekolah jangan dibiarkan anak-anak mandi di kawasan yang dinaiki air. Memang lah seronok main air tapi kena tegah sebelum jadi apa-apa. Kena beringat Selalu.

Cuti sekolah pun ada banyak majlis kahwin kan. Yang mana majlis tak dibuat di dewan tu kena bersabar lebih kalau majlis musim hujan ni. Hujan atau banjir itu semua dugaan dan majlis perlu juga diteruskan ikut mana yang boleh dibuat. Semoga dipermudahkan segala urusan dan semoga semuanya selamat dan baik baik je. Semoga Allah lindungi kita semua. Aminnn...

Apa yang bestnya musim hujan ni adalah cuaca sejuk. Bila cuaca sejuk, boleh jimatkan penggunaan air cond. Nak buka air cond pun rasa macam "Eh, tak payah lah". Belum buka air cond pun dah sejuk kemahen tau! Ni kalau duduk dalam selimut tebal pun masih sejuk. Siap berstokin bagai lagi. Yang tak bestnya, perut asyik minta makanan je. Asal hujan je lapar, asal lapar je hujan. 

Gambar semalam tapi baru harini sempat update hari ni. Apa ada hal kan. Minum susu tak? Fiza ni peminat susu Nombor 1! Tapi susu lembu je lah. Susu kambing lansung tak boleh nak lalu kat tekak ni ha. Ada sesetengah orang lansung tak lalu nak minum susu. Ada juga yang boleh minum susu tapi perlu dicampurkan dengan makanan lain contohnya seperti cereal. Kau orang kategori yang mana satu?

Sebenarnya susu ni sangat bagus kalau diamalkan setiap hari. Seperti bayi, perlukan susu setiap hari bagi membekalkan nutrisi penting untuk tumbesaran yang lebih sihat. Orang dewasa juga memerlukan khasiat susu untuk kuatkan tulang. Tapi jika terlebih pengambilan susu akan memudaratkan hati. Suka macamana pun memang tak boleh over limit.


KANDUNGAN NUTRISI DALAM SUSU

  • Kalsium
  • Vitamin D
  • Mengandungi ketiga-tiga mikronutrisi  iaitu karbohidrat, protein dan lemak.
  • Vitamin A, B,C D,E dan K.
  • Potassium
  • Fosfat
  • Folate
  • Zat besi

KHASIAT SUSU

  • Membantu mengawal tekanan darah
  • Mencantikkan rambut dan kulit.
  • Membantu imunisasi badan.
  • Membantu proses penghadaman.
  • Membantu tumbesaran yang sihat.
  • Baik untuk pembinaan dan ketahanan tulang dan gigi.

Bagus kan amalkan minum susu setiap hari. Bila ada bajet lebih sikit okaylah beli stok susu pek kecil 6 kotak tu. Sehari satu kotak. Suka beli jenama goodday sebab susu dia lebih sedap, pelbagai perisa susu dan harga juga lebih murah. Kadang beli yang susu kurma, green tea atau honey. Itu antara perisa yang Fiza akan beli. Eh, yang Farm Fresh pun sedap giler kot susu kurma dia. Sebotol tu sekejap boleh habis. Tapi itulah, harga boleh tahan juga kan.


Dalam bidang kecantikan pun banyak juga produk yang berasaskan susu. Di spa pun ada menyediakan perkhidmatan mandi susu untuk memutihkan dan menyihatkan kulit. Untunglah dapat bermandi susu. Macam best je untuk dicuba jika ada peluang, why not! Tapi itulah, rasa sayang pula nak mandi susu. Setakat gunakan produk berasaskan susu tu pernah juga lah. Kau orang pernah mandi susu?

Sumber : bharian 
Tahu tak kau orang yang epal hijau ni boleh membantu turunkan berat badan. Mereka yang amalkan diet seimbang atau pemakanan seimbang yang sihat mesti tahu tentang kebaikan pengambilan epal hijau ni. Buah epal ni dikatakan mengandungi nilai kalori lebih rendah, ada pelbagai jenis mineral/vitamin dan tinggi kandungan serat. 

Sebab itulah pengambilan epal hijau ni sangat digalakkan untuk mereka yang ingin turunkan beat badan. Kadang tu rasa cepat kenyang bila makan sebiji epal hijau ni. Digalakkan juga makan sekali dengan kulitnya sebab ada kandungan vitamin C pada bawah kulit epal hijau tu. Tapi memang taklah nak makan kulit sekali. Sebab setahu Fiza lah, ada lapisan lilin pada bahagian luar kulit. Biasalah buah import kan, untuk kekalkan buah maintain elok.


Buah epal hijau ni agak masam. Untuk kau orang yang ada gastrik tu jangan makan ye. Nanti memudaratkan pula. Dan yang suka makan pun jangan makan melebihi had sebab kadar gula pun perlu dijaga.Tapi serius lah, bila makan epal hijau ni rasa sistem percernaan tu lebih bagus. Baguslah untuk mereka yang ada masalah sembelit tu.

Jadi, betullah tu orang kata epal hijau ni sesuai untuk diet dan turunkan berat badan. Kesimpulannya epal hijau ni tinggi serat, kalori rendah, bagus untuk pencernaan dan cepat kenyang. Tapi kalau ambil epal hijau semata-mata boleh turun berat badan tak? Apapun cara pengambilan tu kena betul.  Jangan pula makan epal hijau dengan kuah rojak. Itu memang salah! Bukan turun berat badan tapi tambah selera makan. Hihi...

Siapa je tak suka kerabu mangga kan. Mostly semua orang suka kerabu mangga. Yang tak suka tu mungkin kurang gemar dengan campuran bahan-bahan yang ada. Lain tekak lain citarasanya lah. Resepi kerabu mangga antara resepi kerabu paling mudah orang kata. Rajin tak rajin je lah nak membuatnya. Bila ada mangga lemak manis separa masak yang husband beli kat pasar malam tu. Maka, merajinkan diri kejap buat kerabu mangga.


Kerabu mangga pun ada berbagai versi. Ada yang letak udang kering, ada yang letak sos ikan dan bermacam lagilah. Fiza gunakan bahan-bahan yang ada je kat dapur tu. Cuma tambah ikan bilis garing sikit je lah. Nak letak boleh tak nak letak pun boleh.

Bahan-Bahan
(Hidangan untuk seorang)
1/2 biji mangga lemak manis (diracik halus)*
1/2 biji bawang merah rose (dihiris nipis)*
4 tangkai cili api (dipotong kecil)*
secubit garam*
1 sudu camca gula perang*
7 ekor ikan bilis digoreng garing
5 biji kacang tanah (beli yang sedia untuk dimakan-ditumbuk kasar)

Cara-Cara
Masukkan ke semua bahan-bahan yang bertanda * ke dalam satu bekas dan gaul rata. Taburkan ikan bilis dan akhir sekali taburkan kacang tanah. Siap! Mudah bukan? Bila guna mangga lemak manis ni rasa dia tak masam dan lagi sedap berlemak tu ditambah dengan kerangupan mangga tu. Guna mangga epal pun sedap sebab rangup.



Makan begitu je tanpa nasi pun sedap juga. Lengkap ada rasa masam manis dan pedas macam tu. Tambah sedap bila ada kerangupan ikan bilis goreng dan kacang tanah tumbuk kasar. sedap! Selamat mencuba.

Fuhh...semalam pergi IKEA Cheras penuh sesak dengan umat manusia. Nak masuk parking pun full, sudahnya parking dekat MyTOWN lah jawabnya. Itupun syukur dapat parking dekat dengan entrance escalator. Nak masuk parking pun, mesin tiket rosak. Maka staff lah kena hulur sendiri satu persatu pada setiap kereta yang masuk.

Almaklumlah cuti sekolah kan. Pula tu hari ahad, memang penuh sesak. Faham-faham lah sendiri. Lagipun masa cuti sekolah ni lah nak bawa anak-anak satu family jalan-jalan. Sesak tu memang perkara biasa lah. Hari-hari pun sesak juga. Cuma cuti sekolah extra sesak sikit. Bagi yang malas nak bersesak tu, boleh je buat bermacam aktiviti kat rumah dengan anak-anak. 

Matilanak bila huruf vokal terlebih ni

Salah satu contoh, main sahibba. Bukan sekadar main suka-suka tapi boleh meningkatkan daya fikir anak-anak. Seronok pula haritu balik kampung main sahibba versi kanak-kanak dengan anak-anak buah. Versi kanak-kanak ni board dia kecil dan huruf pun tak banyaklah. Kalau orang dewasa main memang cepatlah habis satu pusingan game tu.

If you are looking for baby gifts, be sure to check out Lovingly Signed

Paling untung kalau dapat banyak huruf vokal A sebab huruf A ni markah dia lebih banyak. Kalau buat perkataan panjang sekalipun kalau tak ada huruf A memang tak menang. Jenuh Fiza buat perkataan panjang². Sudahnya tak jadi juara juga. Huh! Dah lama tak main sahibba ni sebenarnya. Mencabar minda sungguh kalau dapat huruf yang susah nak dibuat perkataan atau sambung daripada huruf yang ada atas board tu. 


Permainan sahibba ni aktiviti santai sambil berfikir yang menyeronokkan. Sesekali lupakan gadget tu, main sahibba pun seronok juga. Boleh repeat nak main lagi selagi tak pegang title juara. Haa Fiza lah tu. Sampai 3 kali menang baru puas hati. Haha, tak pasal anak buah kena melayan mak buah pula. Okaylah tu, at least tak leka menghadap gadget je kan. boleh juga belajar perkataan baru. Bila seronok main sahibba, terasa macam nak beli sahibba pula. Hei, pengaruh sangat tau!

Setelah sekian lama mencari water crystal gel, akhirnya kutemui juga yang dicari. Masa pergi nursery bunga haritu, husband ada tanya kat owner kedai. Kalau tak tanya, tak tahu watercrystal gel tu ada ke tidak. Mujur jugalah husband teringat dan bertanya. 1 pack RM2.50 untuk satu cup besar pernuh. Fiza beli 3 pack sebab nak letak dalam semua balang kaca menggantikan batu-batu putih. Jadi, tak perlu topup air sangat kan.


water crystal gel/water beads/gel beads/crystal soil/ichigo soil atau hydrogel ni adalah satu inovasi dalam bidang tanaman menggantikan tanah dan juga air. Tapi tak semua jenis tanaman boleh ditanam menggunakan water crystal gel ni. Apa yang menarik sangat adalah warna warni yang memberikan unsur artistik dan menambahkan lagi seri pokok hiasan dalam rumah. Ye, Fiza ni kalau bab seni memang suka sangat. Cepat sangat tergoda!



Water crystal gel ni sebelum kembang, saiz dia kecil macam sagu tapi bila dah rendam lama dia pun besar berganda-ganda besar saiznya. Diperbuat daripada kristal polimer yang mampu menyerap dan menyimpan air. Kalau kau orang suka tanam indoor plants terutamanya yang suka letak air tu, boleh gantikan dengan water crystal gel lebih menarik dan tak perlu dah guna air. Cuma bila water crystal gel ni mengecut/mengecil, spray je atau rendam sekejap untuk kembalikan saiz dan bekalkan air yang cukup.


Settle menggantikan batu putih dengan water crystal gel. Sebenarnya macam sayang nak gantikan dengan batu putih tu. Tapi itulah, tukar jugalah nak tengok mana yang lebih bagus untuk pokok-pokok ni semua. Tapi suka sangat bila water crystal ni mewarna warnikan lagi pokok hiasan. Sesambil tu boleh nampak perkembangan akar juga. Menarik bukan?

Tapi tak disarankan untuk rumah yang ada anak kecil. Risau kalau termakan. Ini bukan bubble tea ye. Sebab ada kes sebelum ni kanak-kanak termakan dan disebabkan itulah water crystal gel tak dijual secara meluas. Fiza pun beli kat nursery bunga. Kebetulan ada dijual. Tapi Fiza perasan kat shopee banyak dijual.

Biskut gula icing ni mengingatkan nostalgia kenangan lama zaman budak-budak dulu. Mari kita back to 90's. Ke sebelum tu dah ada biskut gula icing ni ye? Sebenarnya tak berapa pasti nama sebenar biskut gula icing ni. Ada juga orang panggil biskut butang. Ada juga yang panggil biskut warna warni dan juga biskut aiskrim. Macam-macam nama ada kan. Kau orang panggil biskut apa?


Biskut gula icing ni boleh dikatakan rare jugalah zaman sekarang ni sebab susah nak jumpa juga. Masa Fiza kahwin dulu, inilah biskut yang Fiza letak dalam glass jar untuk door gift. Sekarang pun ada orang berikan biskut ni sebagai doorgift. Yang Fiza dapat ni di pack dalam plastik bungkus bentuk kon dan di ikat. Biskut ni sedap tapi tak boleh makan banyak sebab gula icing atas tu terlalu manis pada Fiza. Makan biskut bawah tu je lah.


Dulu kecil-kecil rasanya tak berapa suka makan pun tapi bila teringat nostalgia lama, teringat yang biskut ni dijual dalam tin dan biasanya beli ikut kira timbang macam tu. Zaman sekarang ni kena pergi kedai-kedai runcit lama baru jumpa biskut gula icing ni. Itupun kalau ada dijual lah. Sebut nostalgia lama ni, masih juga ada simpan majalah ujang lama. Siapa pernah baca dulu? Bila baca semula majalah ni terus terimbau kenangan lama dulu kala. Haishhh, rindu pula zaman kanak-kanak dulu.

Cerita pokok lagi??? Musim mood bercerita tentang pokok je lah sekarang ni sebab gambar makanan pun tak berapa nak ada dalam handphone. Kekurangan mood nak ambil gambar sekarang ni. Jadi, mana gambar yang ada, kita up dulu dalam blog. Entri ni berkaitan dengan entri Pokok Kastuba yang Fiza dah update semalam. Kekecewaan mencari bayam brazil yang tak ada tu, digantikan dengan pokok rosemary dan pudina pun bolehlah.

Sebenarnya dah lama juga nak membeli pokok herba ni. Senang nak guna bila nak memasak. Dapat guna yang fresh lagi seronok dan sedap. Lagipun bila beli tu, biasanya dijual dengan kuantiti yang banyak tapi nak guna sikit je. Sudahnya lebihan tu tak tahu nak guna untuk masak apa dan membazir je kalau tak guna.


Mulanya nak beli pokok pudina je tapi nampak pokok rosemary tu macam cantik macam menarik je. Tanya harga, Rosemary RM10 dan pudina pun RM10. Okay, harga masih berpatutan dan boleh tahan murah lah kot pada Fiza berbaloi dengan saiz pokok tu. Rimbun daun dua-dua pokok ni. Itu yang macam nak sangat beli. 

Senanglah nak buat air lemon atau soda herb tu tambah daun pudina. Petik je! Nak masak spaghetti ke nak grilled ayam ke petik daun rosemary tu. Rosemary ni ada dua jenis pokok. Satu lagi yang tegak je pokok dia. Yang Fiza beli ni jenis menjalar dan bau lebih kuar daripada yang satu lagi kata pekerja nursery tu.

Letak kat ruang makan je lah, senang nak guna nanti petik je. Kalau letak luar risau tak hidup sebab kat luar tu direct terus cahaya matahari. Pokok macam ni letak tempat redup sesuailah. Pokok pudina tu kena rajin trim juga tu baru tumbuh elok akan datang. Cadang nak propagate ke pasu lain sikit kalau ada masa. Buat masa ni kena perhati perkembangan pokok dulu dengan suasana baru.

Letak kat rak ruang makan tu pun okay juga. Boleh buat dekorasi sambil menikmati bau segar daun pudina dan rosemary. Menarik bukan? Silalah tiruvasi jika suka. Pengaruh rakan sebaya sangat kan!


Fuh! Senyap 2 3hari ni tak update dan tak dapat nak blogwalking. Bila dah balik kampung memang begitulah. Kurang perhatian sikit nak menjengah media sosial. Lagi-lagi nak hadap blog. Lupakan kejap seketika sebab sesekali balik kampung memang banyak aktiviti dan kerja nak dibuat. Semalam kononnya nak update tapi kena keluar beli barang dapur. Kemudian singgahlah ke nursery bunga kejap kononnya nak mencari pokok monstera dan bayam brazil tu.

Biasanya Fiza akan pergi ke Seremban Landscape & Nursery lah sebab nursery tu besar dan banyak pilihan. Bila sampai sini mesti akan rambang mata punya. Itu lawa ini lawa. Kalau boleh semua nak! Tujuan ke nursery nak beli pokok bayam brazil sebenarnya. Pokok tak ada, benih pun habis. Kecewa sungguh! Kena beli online juga nampaknya. 


Alang-alang dah ada kat nursery tu, jalan-jalan cuci mata tengok segala pokok bunga yang cantik-cantik. Tertarik sungguh dengan pokok bunga kastuba @Poinsettia ni. Atau nama lainnya adalah Euphorbia pulcherrima. Pertama kali rasanya nampak pokok bunga kastuba ni. Itupun menggoogle juga sebab nak tahu namanya. Dari jauh dah nampak warna merah menyala. Dipadankan pula dengan pasu warna putih.  Memang merah mak ngah sangat.


Tesktur bunga ni macam baldu dan nampak macam bunga palsu tapi bunga dia adalah real dan jenis keras sikit. Tapi nak menjaganya pun macam leceh je sebab pokok bunga kastuba ni jenis pokok bunga yang agak manja katanya. Bunga cantik dan harganya pun cantik juga. Sepasu bunga kastuba ni RM28. Padanlah harga dengan bunga yang cantik tu. Fiza tak beli tapi macam bercita-cita tinggi nak beli nanti. Nanti lah, kalau terasa nak beli. Risau beli nanti mati pula tak pandai jaga.

Bunga kastuba ni orang panggil bunga natal, mungkin sebab warnanya merah menyala macam tema xmas. Tak tahu lah ceritanya. Sesuai kot buat indoor plant, sebab pokok ni tak boleh terdedah kepada matahari terus. Kena letak kat bawah tempat redup macam tu. Tapi ada baca juga yang pokok ni juga beracun. Racun yang dimaksudkan adalah getah daun. Kalau termakan tu boleh menyebabkan muntah dan cirit birit.

Jika manusia normal, memang tak lah nak makan kan. Apa hal pula nak makan daun pokok bunga. Tapi mungkin akan memberikan kesan pada haiwan belaan kalau termakan lah. Yang tu kena juga ambil kira kan. Apapun pokok bunga kastuba ni sumpah lawa!

Eh, bulan December dah? Rasa macam kejap sangat je 11 bulan berlalu pergi. Kejap je dah masuk bulan December, bulan terakhir 2019. Hello December! Bila dah masuk bulan December ni rasa macam tak cukup masa je nak buat segala benda yang dihajati untuk tahun 2019 ni. Misi kurus tu memang sampai ke sudah tak tercapai. Hot hot chicken poop je lah. Tahun depan tak payah bising nak berazam kurus. Biar dia kurus sendiri je sudah. Tahu tahu dah kurus. Okay mimpi je lah dulu.

Bulan December yang menyeronokkan untuk budak sekolah boleh cuti sakan awal bulan ni kan. Hujung bulan esok dah siap sedia persiapan untuk tahun depan. Yang dah habis SPM untunglah boleh cuti lama sikit. December juga dipenuhi dengan undangan majlis kahwin dan masa untuk bercuti memasak di hujung minggu. Seronok bukan bernasi minyak setiap minggu.


Best friends are never apart
Maybe in distance but never in heart
Behind every succesful woman is a'best friend'
giving her crazy ideas ;p
Betullah tu seperti di kata. Jauh di mata dekat di hati macam tu. Tapi Fiza tak guna dah term best friends tu. Lebih suka guna 'kawan' sahaja. Biar berkawan macam biasa dan tak nak melebihi daripada itu. 



Bulan December pun ramai yang bercuti sana sini. Almaklumlah cuti sekolah dan masa ni lah nak bercuti dengan anak-anak. Fiza gerenti semua tempat-tempat menarik penuh sesak dengan orang ramai. Kalau pergi Cameron Highland musim cuti sekolah ni terpaksalah hadap jammed. Nak pergi bercuti kena pilih waktu dan tempat yang sesuai juga. Apapun marilah kita enjoy bulan december ni menghabiskan baki tahun 2019 ni.

Kalau di instagram memang bersepah komen pengumpul syiling lama (old coin collector) mencari syiling lama kononnya nak beli syiling lama dengan harga yang mahal. Awas ya! Jangan tertipu dengan komen dan jangan dilayan jika ada old coin collector yang direct message instagram yang dihantar tu. Ini adalah salah satu modus operandi mereka untuk menipu sesiapa sahaja. Jadi, kena ingat yang ini adalah scam!

Sekarang ni berbeluasa betul scammer sana sini dan pelbagai jenis taktik yang mereka lakukan. Bijak betul mereka yang menipu orang ni. Jangan sesekali terperdaya dengan janji manis scammer ni kononnya nak beli dengan harga yang mahal. Padahal ada udang disebalik batu. Harap kita semua dijauhkan daripada scammer durjana ni semua.


Ini je syiling lama yang Fiza ada. Syiling yang disimpan sebab dah tak ada nilai untuk digunakan. Simpan buat kenangan je lah. Duit syiling 1 sen tu lagilah tak laku lansung zaman sekarang ni. Kalau dulu berguna juga lah kot. Zaman sekarang pun duit syiling baru pun orang tak pandang dah. Kalau ada duit syiling tu masukkan dalam tabung je lah. Tak kuasa nak masukkan dalam purse segala syiling tu. Buat berat dan rosak purse je kan. So ke tabung je tempatnya.

Bila syiling dah penuh tabung, satu masalah nak masukkan dalam bank. Tak semua bank terima duit syiling tu. Kadang rasa macam nak maki je kalau bank tak nak terima duit syiling. Tabung Haji juga lah tempat untuk masukkan segala duit syiling dalam tabung tu. Tak faham kenapa bank susah sangat nak terima duit syiling. Malas nak kira ke camna entah? Mesin kan ada!

Tabung ni kalau penuh hampir RM1k tau! Haritu lebih setengah pun dah RM5++
Bila tak ada cash, ambil duit tabung dan biasanya digunakan membeli di pasar malam je. Peniaga pasar malam okay je kalau terima duit syiling. Tapi ada je yang shopping di mall pakai duit syiling. Jenuh cashier nak mengira. Nak buat macamana kan, sebab susah nak bank in bila bank tak nak terima. Katanya dah ada mesin cash deposit syiling tapi sampai sekarang masih tak nampak kewujudannya. Tapi tak kisah dah lah, menabung ni tetap untung. Lama-lama banyak juga.

Sebelum syiling tu hilang nilainya, lebih baik gunakan sementara masih bernilai. Kalau tak, macam ni lah jadinya. Simpan je untuk simpanan koleksi syiling lama. Okay lah tu kan buat kenangan boleh cerita kat anak cucu nanti. Kotlah nanti masa depan lansung tak ada duit syiling. dah. Mana lah tahu kan. Entah entah nanti semua main swap card je lansung tak ada cash..Heii, jauh betul fikir. Ye lah, tahun depan dah 2020 zaman kereta terbang. Eh!


Dulu pantang dengar ada BIG BAD WOLF (BBW) BOOKS mesti nak terjah sebab nak mencari buku-buku yang menarik untuk dibaca. BBW yang dulu sentiasa meriah di Serdang. Sekarang semua tempat dah ada BBW mengikut jadual. Pernah pergi di Malaysia Agro Exposition Park Serdang (MAEPS) dan The Mines. Di MAEPS tu faham-fahamlah dia punya sesak macamana dan kena naik bas. Masa tu hujan pulak tu, memang gigih betul.

Padahal Fiza bukan jenis yang suka bersesak dengan orang ramai. Tapi entah kenapa tergerak kaki nak ke sana dengan husband (masa tu masih status boyfriend). Masing-masing memborong buku dan majalah. Bermacam-macam buku kami orang borong. Buku ilmiah, majalah dan novel kami orang beli. Ratusan ringgit jugalah keluar duit masa tu.


Sekarang ni kalau ada mana-mana BBW memang tak pergi lah kecuali kalau betul-betul ada buku yang nak dibeli. Novel novel english yang Fiza beli ni pun dah lama terabai tak terbaca. Kalau baca komik laju je habiskan sebab suka baca komik daripada novel. Komik english yang Fiza suka baca "Diary of a Wimpy Kid". Itupun dah lupa kisah dia dan tak beli edisi terkini dah.

Ikutkan kalau pergi BBW tu nak je beli borong banyak buku. Tapi entah mana nak letak tak tahu lah. Rak buku pun dah penuh. Yang masih berbalut pun tak buka lagi. Husband punya novel english pun banyak melebih daripada koleksi Fiza. Aduhaiii, sama-sama pengumpul buku sejak dulu. Sekarang ni cukup sudah. Lepas kahwin lansung tak pergi dah. Duit digunakan lebih kepada keperluan lah.

Novel english Fiza suka baca walaupun ada part yang kurang faham. Dulu beli sebab nak improve english. Sekarang ni nak cakap english dengan siapa pula kan. Novel melayu ada satu je Fiza beli "Bukan Kerana Aku Tak Cinta" sebab masa tu tengah trending Drama tu lakonan Sharnaaz Ahmad dan Nelydia  Jebat dan Mastura). Pengaruh drama betul lah kan. Terbeli sebab tak sabar nak tunggu ending kisahnya.


Morning peeps! Salam jumaat. Breakfast apa pagi ni? Pagi ni sempat masak mee goreng je untuk breakfast merangkap bekal untuk husband. Nak masak nasi goreng kena tunggu nasi masak dan ambil masa nak menunggu tu. Kebetulan ada mee dan husband pun dah request awal nak bawa bekal mee goreng je. So okaylah menu mee goreng je mudah dan cepat siap.


Kalau beli mee mesti beli NuMee gardenia tu sebab lebih sedap tak rasa kapur dan telah dipasteur. Memang tak beli brand lain dah. Masak mee goreng pun tak perlu letak garam dah sebab dah tambah sos cili, sos tiram, kicap pekat dan kicap lemak manis untuk pelengkap rasa. Lagipun memang suka masak kurang garam. 

Bahan pun letak apa yang ada je. Udang pun nampak seketul je muncul. Yang lain udang disebalik mee. Oh ya, lagi satu wajib tumis dengan cili padi untuk tambah rasa pedas sebab cili kisar tu guna cili kering yang tak berapa nak pedas. Melayan tekak orang johor dan nismilan ni memang wajib ada rasa pedas tu.

Pagi ni tak mengopi. Kita mengeteh O lah pula. Satu jug Teh O buat guna 2 sudu gula sahaja ye dan seuncang teh boh. Kena kurangkan manis juga dalam minuman tapi kena lebihkan manis dalam senyuman. Cewahhh..Teh O yang tak habis tu hiriskan lemon dan masukkan dalam peti ais. Dah sejuk nanti boleh minum teh o ais lemon pula kan. Bagus tak idea ni?

Awak awak semua breakfast apa pagi ni? Seronok lah dah jumaat, esok dah cuti dah. Esok plan nak balik kampung. Tak sabar! Tapi bab packing tu yang malas tu. Okay short entry je pagi ni. Eh..tak berapa nak short sangat pun. Nak sambung buat design dan ada masa baru sambung blogwaking okay.

Masuk bulan November ni, Fiza perasan pageviews blog tak berapa nak cantik secantik bulan October. Disebabkan Google algorithm berubah lagi, makanya memang memberi kesan kepada turun naik pageviews sesebuah blog tu. Nak bercakap tentang Google algorithm memang tak arif lansung lah. Cuma tahu term perkataan je lah.


Apa yang Fiza perasan pageviews merundum agak teruk menurun. Lebih kurang dalam 20-30% penurunan pageviews blog Fiza. Pageviews blog kau orang okay tak? Mulanya pelik juga kenapa performance blog kurang bagus macam bulan October. Padahal tak ada ubah coding blog dan masih kekal aktif update dan blogwalking juga.

Kemudian ada blogger share pasal google algorithm berubah. Jadi, sedikit sebanyak ada kena mengena juga lah dengan punca penurunan pageviews bulan ni. Bila pageviews merundum earnings blog juga merundum teruk. Rasa kecewa dan sedih tu of courselah ada. Lagi lagi tak pandai bab SEO, dan yang berkaitan dengan google ni. Jadi, kena akur lah.


Apa apa pun kena berbalik kepada back to classic tujuan asal buat blog. Bila fikir semula dan update something yang berguna untuk dikongsikan, rasa kecewa tu digantikan dengan kepuasan berblog. Seronok bila berblog macam dulu-dulu boleh tulis anything yang kita suka dan tak terhad kepada review sahaja.

Lagi seronok bila dapat blogwalking ke blog blogger lain. Tapi kalau dah sibuk memang tak boleh nak kata apalah. Biasanya kalau blogwalking tu Fiza akan komen secara pukal atau at least akan komen 2 entri lah macam tu. Ikut keadaan masa yang ada. Orang kata, memberi itu lebih baik kan. So kita beri mana termampu.

Sebelum nak pergi KAISON dah list out dah nak beli apa mengikut bajet. Kalau tak disenaraikan nanti lain jadinya. Almaklumlah, perempuan ni pantang masuk tempat-tempat macam ni. Sekali dah terpandang benda cantik tu, tengok harga macam ngam dengan bajet terus masuk bakul. Siapa macam ni? Haha...kejadian yang sukar di atasi sejak zaman berzaman. Kan kawan-kawan?

Kebetulan semalam husband cuti dan memang nak ke Uniqlo. Mujur Uniqlo ada di AEON Nilai ni. Kalau tak, macam biasa kena pergi ke IOI City Mall atau MyTOWN yang paling dekat biasa pergi. Kalau pergi MyTOWN kang termasuk IKEA pulak camne. Eh! Lagi besar bajet tu. AEON Nilai pun okaylah, boleh masuk KAISON. Ye tak?



Seperti yang disenaraikan, dapatlah Fiza beli 2 ketul ceramic pots KAISON ni. Tengok dalam instagram terus tersuka dan tertarik dengan saiz dan juga lukisan pada pot ni. Fiza kan suka benda seni ni, of course lah tersuka. Bukan apa, nak beli untuk letakkan snake plants dan juga pothos. Fiza nak transfer pokok-pokok dalam air yang dah berakar banyak tu dalam mini pots macam yang Fiza beli ni lah.

Credit image : KAISON

Sedang elok pula tu lukisan tu sama dengan apa yang Fiza nak tanam dalam tu. Sesuai sangat! Nampak lebih comel dan cantik bersama. Wahai pokok yang disayangi, dah pindah masuk pot comel tu jangan berani-berani buat-buat mati ye. Eh, terugut pula! Harap hidup membesar dengan sihat ye. Awaklah penyeri dalam rumah ni. Yang belakang tu terbeli, untuk buat props photography. Ada tujuan, jadi tak rugi membeli. Alasan!

Tapi Fiza tak jumpalah cotton jute rope tu untuk buat macrame feathers tu. Yang ada jute rope guni yang keras. Nampaknya kena beli online kat shopee jugalah. By the way, terima kasih yang suggest KAISON.

Morning peeps! Pagi ni cuaca sejuk dan mendung sikit. Barangkali nak hujan mungkin. Pagi ni menatap lama sikit rupa baru mini aquarium untuk betta fish belaan tu. Ingat lagi tak Fiza pernah letak pokok pothos dan pokok penggaga.  Pokok pothos tu okay sangat letak dalam mini aqurium tu cuma Fiza saja nak letak penggaga lepas tu. 

Tapi sayang pokok penggaga tu macam kurang sihat letak dalam tu. Tak sesuai rendam banyak air sangat kot. Semalam ajak husband pergi kedai nak beli betta fish seekor lagi untuk letak dalam balang kaca bulat sebab dalam balang tu besar sikit dan sesuai untuk mini aquarium. Asalnya balang tu Fiza letak pothos je tapi macam baru baru ni ada jejentik dan kerap tukar air, jenuh juga. 


Itu yang plan nak beli betta fish untuk prevent jejentik hidup dalam tu. At least bila ada jejentik boleh buat makanan ikan kan. Lepas tu nampak water plant yang macam cantik je, macam nak beli je. Pantang nampak benda cantik sikit. Terus  beli water plant tu namanya cambomba Aquatica. Water plant ni nampak sangat cantik letak dalam air dia akan mengembang macam dalam gambar.

Fiza beli 2 ikat water plant tu untuk 2 aquarium lah cadangnya. Tapi rupanya satu ikat tu dah banyak sangat. Seikat RM3 dah cukup dah. Hang pi beli sampai 2 ikat tu pasaipa Fiza oi! Haa itulah nampak seikat tu nampak sikit je kan. Bila letak dalam satu satu aquarium mini tu diri sendiri terasa lemas tengok betta fish tak selesa. Kalau ikan tu boleh bercakap mesti dia dah menjerit lemas lemas agaknya. Haha...


Inilah dia betta fish baru. Comel dan cantik warnanya. Disebabkan dia kecil lagi saiz dia dan duduk banglo besar sikit. Fiza sumbat banyak sikit water plant dalam balang mini aqurium ni. Nampak seronok dia main sorok-sorok celah water plant tu. Yeay! Water plant cambomba Aquatica ni kalau letak dalam aquarium besar sikit memang cantik tengok terendam dalam air tu.

Kalau ikutkan minat memang nak je ada aqurium besar dan letak oksigen gas tu. Tapi yelah, fikirkan mana nak letak dalam rumah tak berapa nak ada ruang kosong ni. Lupakan saja. Ada yang mini pun cukup dah. Lagipun lebih mudah nak uruskan. Ikut kemampuan mana yang boleh dan sesuai lah.

Sejak sebulan lebih Fiza agak aktif blogwalking semula memandangkan tak sesibuk dulu. Tapi akan kembali sibuk dalam seminggu dua lagi. Biasalah ada kerja design hujung tahun untuk persiapan tahun baru. Masa dah sibuk ni kurang sikitlah masa nak berblogwalking. Kena perah otak untuk kerja design pula. Tapi tak sibuk sangat lah pun sebab tak ambil banyak sangat tempahan. Kesian dekat diri sendiri bila otak dan badan penat, nanti dia jadi macam kecelaruan sikit.

Okay, berbalik kepada tajuk utamanya. Rezeki dengan berblogwalking ni berpeluanglah jadi top komentator blog Suria Amanda untuk bulan October yang lepas. Seperti yang dijanjikan, hari ni selamat sampai hadiahnya iaitu buku resepi makan makan romantis oleh Chef Fazalina dari Blogger Suria Amanda. Resepi yang ada dalam buku ni adalah resepi barat yang diolah cara melayu.


Dah ambil gambar semua terlupa nak ambil gambar dalam buku ni. Okay takpe, Fiza kongsikan sikit apa yang ada dalam buku ni. Mostly resepi barat yang mudah contohnya seperti spaghetti, lamb chop dan banyak juga resespi minuman yang sedap-sedap. Sesuailah dengan tema makan malam romantis tu. Agak agak nak romantis sikit makan malam tu, boleh lah cuba resepi dalam buku ni. 


Apapun terima kasih atas pemberian hadiah buku resepi yang sangat menarik ni. Semoga terus dilimpahkan dengan rezeki yang berpanjangan. Aaminn...Doakan Fiza dilimpahkan dengan rezeki yang lebih. So boleh juga Fiza sambung tradisi macam dulu bagi hadiah pada komentator yang rajin tinggalkan komen. Sedang plan juga. InshaAllah ada rezeki lebih Fiza akan teruskan. Jika tak, mungkin boleh hadiahkan design untuk header blog ke kan sementara tak sibuk. Okay tak?


Seronok tau kalau bangun tidur buka mata terus nampak permandangan lawa macam ni rasa macam sayang nak tutup mata semula sambung tidur. Sumpah lawa Cambugahay Falls Philippines ni. Dalam hati berkata " Kalaulah dapat bercuti berdua dengan husband di Cambugahay Falls Philippines ni, memang rasa bahagia dan tenang sangat bila close to nature. 

Tengok gambar pun dah rasa wow, apatah lagi sampai sana. Mesti tak sudah sudah nak cakap cantik lawa best semua tu. Macam dah boleh bayangkan kalau berada di Cambugahay Falls Philippines. Takpe, mimpi dan berangan dulu. Mana tahu boleh jadi kenyataan satu hari nanti. 

http://www.azhafizah.com/
credit : google
Cambugahay Falls terletak di Lazi Siquijor Island. Tempoh perjalanan untuk sampai ke sini lebih kurang dalam 30minit. Kalau nak tahu, Cambugahay Falls adalah air terjun paling popular di Siquijor kerana air terjunnya yang bertingkat-tingkat. 

AKTIVITI

Selain mandi manda berenang tu, boleh jungle trekking, swinging from the tree swings, jumping from cliff spots, berehat di pondok yang disediakan dan bermacam-macam lagi aktiviti yang boleh dibuat di Cambugahay Falls. Confirm tak sempat nak boring. Paling syok dapat menikmati keindahan alam ciptaan Allah yang sangat indah ni.

KEMUDAHAN

Dah sampai sini mesti rasa nak stay lagi kan. Kau orang boleh glamping atau stay di resort dan hotel yang berdekatan. Untuk berehat santai di sekitarnya pun disediakan pondok kecil yang boleh disewa. Ada banyak pilihan tempat tinggal mengikut bajet masing-masing. Nak exclusive stay lah kat villa ke dan tak berapa nak bajet nak rasa suasana camping, glamping pun okaylah.

Cambugahay Falls Philippines
credit : google

Kalau depan mata terpegun tau tengok permandangan indah macam ni. Tapi dari hasil pembacaan Fiza, ada juga yang datang ke Cambugahay Falls agak kecewa sebab warna airnya tidak seperti dalam gambar. Ibarat kata "indah khabar dari rupa". Ada juga yang review tempat ni agak kurang bersih sebab ada banyak sampah. Haa, silap siapa tu? Itu semua silap mereka yang datang tak pandai nak jaga kebersihan alam.

Pantang tau kalau tempat cantik lawa macam ni pengunjung sendiri tak tahu nak menikmatinya dengan betul. Haa apa lagi kau orang, bookmark dan masukkan Cambugahay Falls siap-siap dalam wishlist tempat menarik untuk bercuti akan datang. Fiza kalau datang sini sekadar bergambar je kot. Tak berani nak masuk dalam air. Susah nak atasi sejenis aquaphobia ni. Setakat celup celup kaki dalam air okay lagi. Nak masuk mandi tu entah ada kekuatan tak tahu lah. Fiza is seram!

Tertengok mana entah macrame feathers wall hanging, terus rasa macam nak cuba buat satu lah. Panahan pandang pertama, terus rasa jatuh cinta dengan hiasan rumah macrame feathers wall hanging tu. Alang-alang ada lebihan tali jut (jute rope) kat rumah ni, saja cuba-cuba lah DIY macrame feather ikut tutorial daripada youtube.

Rasa macam nampak mudah je nak buatnya, jadi kena teruskan lah buat sementara kerajinan masih ada. Rupa dia elok ke tidak belakang cerita lah. Yang penting cuba dan belajar buat dulu. Hasil dari berkat kerajinan yang sementara cuma tu, siap jugalah macrame feather buatan tangan Fiza. Yang guna tali jut putih tu kira okay lagilah kalau sekali pandang. Tapi yang guna tali guna warna coklat tu agak serabut tengok. Jenis tali tak sesuai kot buat macrame feather ni.


Nak lagi cantik elok kena guna cotton jute rope katanya. Kat mana nak beli tali tu ye. Ada sesiapa tahu? Kena cari tali yang sesuai barulah cantik juga kejadian hasilnya. Tak mengapa, yang dah siap ni boleh buat hiasan juga lah kan. Nampak menjadi cuma rupa dia kurang cantiklah kan.


Fiza plan nak buat macam ni sebenarnya. Kena buat besar untuk hiasan gantung dinding dalam rumah. Fuhhh, jenuh nak buat banyak macam ni. Tapi kalau kena dengan tali yang cantik, dah siap memang nampak lawa. Suka lah tengok hiasan rumah ala boho (bohemian) style ni. Berambu ramba gitu. Ada juga yang buat gunakan tali yang berwarna warni lagilah cantik. 

credit : google

Selain dibuat untuk hiasan gantung di dinding boleh dibuat keychain, anting-anting, dream catcher, hiasan dalam frame dan bermacam-macam lagi lah. Google je macrame feather, bermacam-macam jenis dan style ada. Ini antara tutorial mudah untuk dibuat. Fiza ikut style ni je. Dah mahir sikit baru kita level up sikit belajar macrame knots yang lain. Tengok je kat youtube, bermacam-macam jenis tutorial macrame knots ada.

Credit : google

Mulanya tu nampak macam serabut je dan nampak susah je nak buatnya. Tapi mudah je rupanya nak buat kalau biasa dengan ikatan asas mudah ni. Cuba dulu baru tahu senang ke susah. Tak cuba tak tahu kan. Bila dah terpengaruh ni, rasa rajin nak cuba buat lagi sampai perfect. Tapi itulah, bahan utama cotton jute rope tu kena cari dulu.