Petang ni entah kenapa tiba-tiba rasa check dashboard guna phone je sebab malas nak on dekstop. Tapi sesuatu telah terjadi dimana rasa bersalah tu terasa sampai sekarang. Ceritanya begini, sedang elok check awaiting komen untuk dipublish tiba-tiba jari kau yang kurang runcing tu dengan tak semena-mena terkena button delete.


Laju je process tu dan of course tak sempat lansung nak back ke apa..Habis semua segala komen hilang macam tu je! Sempat Fiza baca beberapa komen untuk ditapis sebelum publish. Lepas terdelete tu lansung lupa siapa yang tinggalkan komen. Dengan itu, Fiza nak mintak maaf kepada mereka yang telah meninggalkan komen di blog ni pada mana-mana entri sehingga pukul 5 petang hari ni (15 November 2019), terutamanya entri Buah Tangan Dari Tanah Suci.

Kalau kau orang masih ingat ada komen, boleh tinggalkan komen di sini untuk Fiza jejak balas semula. Ada cara ke nak dapatkan komen semula? Cari-cari macam tak ada je. Fiza hargai segala komen yang ditinggalkan. Silap Fiza juga tak zoom out dulu sebelum tekan. Over confident dengan jari tu. Padahal kerap juga typonya kalau menaip guna handphone. Maaf sekali lagi ya kawan-kawan.

Alhamdulillah ahli keluarga yang mengerjakan umrah selamat sampai di bumi Malaysia awal pagi semalam. Flight landed tepat jam 2:35 macam tu ikut masa flight tracker. Fiza dengan husband sampai tepat masa landed tu terus parking kereta. Tapi macam biasalah nak menunggu urusan pelepasan dan ambil luggage lagi ambil masa.

Dalam sejam lebih jugalah menunggu. Takpe, janji semuanya selamat sampai dengan selamat. Biasanya kalau orang balik umrah mesti dapat buah tangan macam ni. Kurma tu wajiblah ada. Fiza suka kalau dapat kacang gajus dan pistachio ni. Kalau makan tak reti nak berhenti makan. Sedap kot makan kekacang ni. Memang masing-masing beli kacang ni je lah kalau balik umrah atau haji. 


Cuma ada satu yang rare tak pernah makan, iaitu butir biji jagung disalut tepung perisa kari kot. Rasa dia sedap macam makan kacang rangup salut tepung tu. Selain tu ada dapat coklat, kek, jajan dan air zam zam. Belum ada rezeki nak sampai sana. Dapat merasa buah tangan dari tanah suci kira bersyukur juga.

Pernah makan sayur pucuk manis tak? Sayur pucuk manis antara lauk paling kerap di makan masa kecil-kecil dulu sebab mak tanam dekat sekitar rumah. Bila nak masak buat lauk petik je dah boleh buat lauk dah. Biasanya pucuk manis ni mak masak goreng pedas je. Kadang-kadang je masak lemak putih campur keledek. Pun sedap juga.

Agak lama juga mak tak tanam sayur pucuk manis ni. Tiba-tiba balik kampung haritu ternampak banyak pokok pucuk manis ni. Apa lagi, terus petik lah buat sayur untuk makan tengahari. Fiza ni pantang nampak apa yang ada kat rumah tu. Confirm nak petik buat lauk. Ada pucuk ubi, confirm buat ulam. Senang kalau duduk kampung ni, tak putus ulam dan sayur. Pendek kata, memang hidup sihat lah dengan ulam-ulaman bila duduk kampung.


Kalau kau orang tak pernah tengok pokok sayur pucuk manis ni. Inilah rupa dia. Ada nampak buah-buah rupa macam ni, inilah dia pokok pucuk manis atau mungkin ada nama lain. Tempat kau orang panggil nama apa? Inilah satu-satunya sayur yang Fiza rasa tak pahit dan manis. Sesuai lah untuk kau orang yang tak suka sayur pahit tu.

Tekstur daun dia agak rangup bila dimakan. Memang sedap dan rasa manis tu buat lagi sedap. Sebab tu lebih sedap digoreng pedas. Barulah terasa makan sayur yang sedap bila ada rasa pedas tu. Dapat makan sayur segar macam ni memang satu nikmat. Lagi-lagi bila sayur ni susah nak jumpa. Kalau ada mungkin boleh jumpa dijual di pasar tani. Pernah jumpa tak sayur pucuk manis ni?

Buah mulberry selain dimakan begitu saja, paling sedap dibuat jus katanya. So Fiza pun macam excited lah nak cuba buat jus mulberry. Disebabkan buah dia masam manis macam tu Fiza suka, so berharap jugalah air buah mulberry ni sedap juga. Dengan berbekalkan kerajinan, gigih jugalah menyiapkan pati jus mulberry.

HOMEMADE PATI JUS MULBERRY CARA FIZA

Dengan buah mulberry yang tak berapa nak banyak tu, Fiza cuba jugalah buat sebab nak rasa punya pasal. Panaskan air secukupnya, tambah gula dan masukkan buah mulberry. Masak sampailah air bertukar menjadi warna merah. Sukatan gula dan air tu pandai-pandai adjust ikut rasa nak manis atau kurang manis.

Dah masak semua bahan, tunggu sejuk kemudian baru blend okay. Ada orang lepas blend tu dia tapis. Tapi Fiza tak tapislah, sebab suka serat-serat tu sekali dalam pati. Lebih bagus kot dicampurkan dengan serat buah mulberry tu sekali. Gigit-gigit rasa macam letak selasih pula. Rasa air buah mulberry sedap seakan-akan jus roselle macam tu.


Minuman jus buah lagi sedap diminum sejuk. Buah mulberry ni banyak khasiatnya. Lebih elok kalau tak ditambah gula. Nanti nak cuba buat jus buah mulberry guna buah mulberry yang hitam manis je tanpa gula. Barulah betul-betul berkhasiat. Bila dah campur gula ni memang tak sihatlah jadinya. Cuma rasa sedap je lah.

Tahu tak yang sebatang pokok buah mulberry ni mempunyai khasiat tersendiri dari hujung akar sehingga ke daun mulberry. Buah Mulberry mengandungi asid sitrik, vitamin C dan gula. Daun mulberry pula mengandungi adenin, amilas, asid suksinik, karotena dan kolin. Biji mulberry juga mengandungi ureas dan akar pokok memiliki beta-amirin, minyak meruap, resinotanol dan sitosterol.

Ada sesetengah orang jadikan daun mulberry sebagai ulam dan ada juga jadikan daun mulberry sebagai teh mulberry. Nampak menarik bukan? Daun mulberry juga boleh dimasak lemak cili api. Apa rasa dia? Okay, macam rasa nak cuba. Tapi kena tunggu balik kampung ambil stok. Banyak betul yang nak dicuba dengan pokok buah mulberry ni. Ada yang pernah rasa daun mulberry tak? Buat ulam ke, masak lemak ke. Ada?

Amboiii...lama menyepi tak berupdate blog. Apatah lagi nak berblogwalking. Ampun! 3 hari sepi sebab balik kampung. Bila dapat cuti lama sikit kat kampung memang tak menyempat nak update blog ni. Sekadar sempat update facebook, instagram dan twitter je lah. Itupun mana yang sempat. Kenikmatan berada kat kampung tu boleh lupa sekejap dunia internet ni. Cliche kan? Tapi itulah realitinya.

Ni dia hasil tuaian buah mulberry kat kampung. Sebenarnya tak pernah tahu kewujudan pokok buah mulberry ni kat  belakang rumah. Tapi haritu balik kampung, explore habis-habisan tanaman mak kat kampung tu. Baru tahu ada buah mulberry ni. Apa lagi, terus petik mana yang masak dan hampir masak. Tak dapat banyak sebab masih ada banyak yang masih belum masak lagi.


Geram sungguh la tengok buah yang nak masak ranum ni. Tangan tu rasa nak petik je lah. Memang petik terus makan je la jawabnya. Tak sabar nak rasa sebab tak pernah rasa pun sebelum ni. Yang hitam betul tu buah paling masak dan manis rasanya. Yang hampir bercampur warna hitam dan merah ni masam manis rasanya. Sedap juga!


Yang warna kurang merah ni memang agak masam. Tak mampu nak telan. Tapi kalau kau orang sejenis yang suka masam, mesti suka yang warna macam ni. Sedap tu sedap tapi bila rasa masam tu terasa. Mak aiiii..masam nau nau.


Warna ala pink ni kira masih baby lagi. Kalau berani, makanlah. Fiza berani cakap yang ni memang confirm masam ya amat walaupun tak cuba makan yang ni. Fiza berani makan sampai yang dalam gambar atas ni je. Lebih masam daripada tu memang tak sanggup lah.


Pokok mulberry ni macam pokok bunga raya je rupanya. Daun dan batang dia seakan-akan lebih kurang sama. Terjakun sekejap sebab tak pernah tengok depan mata. Pokok dah besar tapi kenapa tak pernah perasan sebelum ni eh? Sebelum ni tak pernah berbuah mungkin, itu yang kurang perasan agaknya.



Pokok dia jenis tinggi tapi dahan-dahan halus macam pokok bunga  raya cuma versi besar je lah. Buah buah banyak lagi atas pokok tu. Tak sampai nak ambil. Lagipun banyak yang belum masak betul lagi. Dalam masa terdekat ni kalau dapat balik kampung, nak potong dahan je. Mudah nak ambil dan lebih rimbun lepas potong.



Harap harap ada rezeki balik nanti dapat buah mulberry lebih sikit. Terasa nak buat pati jus mulberry. Ada orang kata sedap. Apa yang ada ni nak cuba buat dulu. Tengok macam mana kesedapan jus mulberry ni.

Tu dia nama menu air inspired di kala musim hujan ni. Musim hujan patut minum air panas. Ni minum air sejuk pula dia. Tiba-tiba rasa  nak minum air sirap lemon. Biasa air sirap limau. Limau tak ada, gantikan dengan lemon. Lagipun stok lemon ni sentiasa ada buat masa ni sebab husband kadang tu request teh o ais lemon favourite dia. Kalau dah minta, tak sampai hati pula tak buatkan air favourite.

Tapi lebih suka sirap lemon daripada teh o ais lemon. Nak buat sirap lemon pun lagi senang daripada nak teh o ais. Nak kena masak air, tungguh teh kembang, masuk air, masuk lemon  lagi. Banyak kerja nak buat. Kalau buat air sirap lemon ni mudah ya amat! Tuang kordial sirap, masuk air sejuk dan masukkan hirisan lemon. Letak ais sikit. Dah siap! Dapat minum masa cuaca panas memang sedap lah.


Siapa yang tak suka air sirap kan. Air manis tradisional dulu-dulu. Orang kata air murah tapi not for me. Murah tak murah pun tetap sedap sampai teringin minum sebab dah lama tak minum. Oh ya, masih ada gula tersembunyi. Tak boleh minum selalu. Kalau teringin baru buat dan kalau buat tak manis sangat. Letak lemon tu ada rasa masam sikit lagi sedap. Kuranglah sikit rasa manis tu. 

Kalau teringin je minum sebab lebih suka minum air panas daripada air sejuk sebenarnya. Ada orang suka minum air sejuk daripada air masak. Bila tekak terasa teringin tu, selagi tak dapat selagi tu lah ligat terasa rasa  kat tekak tu ha. Seksa tau! Mujur bukan mengidam bersebab. Tapi kalau betul betul mengidam agaknya lagi dasyat kot. Siapa suka air sirap lemon? Haa pergi buat cepat.

Opsss..short entry suka suka untuk petang ni. Teruk betul idea update blog sekarang ni. Guna gambar yang ada dalam handphone je ni untuk dijadikan cerita dalam blog. Ada gambar, ada lah cerita. Boleh?


Seawal pukul 5 pagi dah bangun siapkan breakfast dan bekalan untuk suami. Bangun pula dengar hujan kat luar tu. Hujan-hujan pun jangan haraplah nak sambung tidur ye. Hari ni menu nasi goreng je la paling cepat siap. Sekali dengan bekal je senang. Syukur suami bukan jenis cerewet bab makanan, janji isteri dia masak. Haa sebab tu lah kena rajin masak. Pandai tak pandai belakang kiralah ye. Ngam je siap masak, dah masuk subuh. Sekarang waktu solat pun dah makin cepat. Terus mandi dan boleh solat awal.

Kau orang biasa breakfast awal tak? Jenis Fiza, perut tak boleh nak terima makan berat awal waktu. Breakfast berat-berat selepas pukul 9 pagi tu kira waktu yang sesuai untuk seorang yang bernama Fiza ni. Kalau awal sangat, mulalah perut meragam mohon ke toilet. Kalau nak berjalan jauh tu memang tak akan makan awal sebab risau dalam perjalanan tu susah kalau perut buat hal. Dahlah bukan jenis yang suka guna toilet awam. Faham-fahamlah toilet awam macamana kan. Kecuali R&R je lah yang macam okay sikit.


Untuk tak membiarkan perut kosong, alas perut dengan roti sementara nak tunggu breakfast berat. Bekalan roti pun wajib ada kat rumah. Bila lapar anytime boleh makan cicah dengan air panas. Paling suka roti gardenia yang baru ni ada inti perisa coklat, jagung dan kacang merah. 

Yang jenis pek 6 buku roti tu. Rasanya beli yang tu lagi jimat daripada beli roti yang panjang satu-satu tu. Bagus juga kan gardenia keluarkan roti macam ni. Selain pelbagai pilihan inti, roti gardenia memang lebih lembut daripada roti biasa. Rasa roti pun sedap. Memang tak cari roti lain dan tak pilih jenama lain dah. 

Ikan bilis, antara barang asas dapur yang wajib ada. Tak ada ikan bilis macam serba tak lengkap sebab banyak menu masakan harian menggunakan ikan bilis. Lainlah kalau hari hari menu bakar je, memang tak guna ikan bilis lah kan. Ikan bilis pula ada bermacam-macam jenis dan yang Fiza tahu ikan bilis mata biru antara ikan bilis yang paling popular. Tapi ikan bilis mata biru agak mahal dan susah nak jumpa juga kan?

Pemilihan ikan bilis juga bergantung pada citarasa dan kena ikut bajet masing-masing. Ya, tak semua orang mampu beli ikan bilis mahal. Cukup sekadar ada ikan bilis pun dah okay. Kalau Fiza, mudah je. Ada ikan bilis yang Fiza suka dan elok, terus beli. Kalau mahal, beli sekadar termampu lah ikut bajet berapa yang ada. Janji dapat ikan bilis pilihan.


1. BETUL-BETUL KERING

Nak membeli ikan bilis tu kena pastikan ikan bilis tu betul betul kering dan tidak lembap ye. Sebab ikan bilis yang tidak kering betul dia akan mudah berkulat dan tidak tahan lama kalau simpan dalam bekas bertutup. Kejap je dah ada kulat-kulat putih dan berbau. Pernah terjadi kes macam ni sebab silap beli ikan bilis.

2. IKAN BILIS SAIZ SEDERHANA

Keduanya Fiza suka ikan bilis yang sederhana besar saiznya dan warnanya lebih cerah. (baca: lebih putih). Sebab Fiza rasa saiz yang sederhana ni sesuai untuk pelbagai jenis masakan. Ikan bilis ni jenis nipis. Bila digoreng sangat rangup dan tidak liat. Sesuai sangat goreng untuk buat nasi lemak atau sambal goreng ikan bilis.

Kalau beli jenis besar tu dan tidak betul kering, bila goreng di akan rasa liat dan kurang sedap. Tapi ada sesetengah suka ikan bilis macam tu. Macam Fiza cakaplah, ikut pilihan masing-masing. Fiza suka jenis ikan bilis yang macam Fiza terangkan kat atas tu. Tapi tak tahu nama jenis ikan bilis tu. Kalau nampak jenis ni memang tak cari lain dah.

Ikutkan , lebih suka beli yang dah siap dibersihkan sebab lebih senang terus simpan dalam bekas je lepas beli. Tapi yang dah bersih tak ada ikan bilis jenis ni. Terpaksalah beli yang belum dibersihkan. Nak tak nak kenalah ambil masa bersihkan perut ikan bilis ni sebelum simpan. Fiza simpan ikan bilis dalam bekas kedap udara dan letak dalam peti ais untuk lebih tahan lama.

Ikan bilis pun dah mahal sekarang. Kalau dulu orang kata tak ada duit makan ikan bilis pun jadilah. Tapi sekarang tak boleh dah pakai ayat tu sebab ikan bilis ni dah bukan dalam kategori makanan rakyat marhaen dah. Ikan bilis dah naik taraf antara barangan dapur yang mahal. Sedih!

Entah kenapa susah betul nak konsistent minum air masak yang cukup setiap hari. Kalau minum air masak banyak sangat walaupun belum melebihi had 3 liter sehari tu rasa macam nak muntah. Tapi kalau minum air manis banyak lebih 3 liter tak ada hal pun. Tak rasa nak muntah mula. Heiii memang saja tak nak bagi minum air masak ni.

Keperluan air dalam badan seseorang tu berbeza mengikut Body Mass Index (BMI) masing-masing. Dan dengan cara minum air masak secukupnya adalah tips rahsia kurus ataupun kurangkan berat badan dengan cepat dan semulajadi. Dengan syarat, jangan ambil minuman makanan manis dan konsisten minum air secukupnya. Kalau itu pun tak mampu nak buat, sila jangan mimpi nak turunkan berat badan dengan mudah.

So disebabkan nak termuntah minum air masak tu, bolehlah minum air detox paling mudah untuk dibuat sebagai 'perisa' air masak dan mungkin juga lebih terasa sedap untuk diminum. Bila sedap dan ada rasa barulah macam okay sikit untuk minum air masak secara konsisten. Jadi mudahlah cara untuk minum air masak secukupnya setiap hari.


AIR DETOX LEMON

Cara paling mudah adalah dengan tambah lemon dalam air masak. Cara Fiza, hanya letak sepotong hirisan lemon dalam air masak. Sudah mencukupi untuk penambah rasa air masak tu. Ada juga yang guna kaedah perah lemon. Demi nak cepat dan mudah, ikut je cara Fiza. mudah dan jimat lah kiranya tak perlu letak banyak dan tak perlu letak bahan lain. Fiza suka tambah dalam air sejuk ataupun air suam.

FUNGSI AIR DETOX

Air detox berfungsi mengeluarkan toksin dalam badan dengan cara paling selamat. Jika berjaya amalkan secara konsisten, pembuangan toksin akan jadi lebih kerap dan tidak terkumpul dalam badan. Bila toksin dibuang, organ dalaman bebas toksin dan badan pun jadi lebih sihat. Air detox ni tidak mengandungi kalori. Jadi, tak perlu risau lah okay.



Disebabkan lemon ni antara buah yang paling mudah nak beli dan tahan lama simpan, so Fiza anggap ini cara paling mudah lah nak buat tambah perisa air masak menjadi air detox. Biasanya harga sebiji lemon lebih kurang 80 sen hingga RM1.20. 

Sebiji boleh guna untuk seminggu. Kena pandai-pandai bajet potongan untuk kegunaan seminggu kalau nak jimat. Kalau banyak bajet, sehari sebiji pun okay kalau mampu nak tahan kemasaman lemon tu. Bila dah ada perisa tu mohon rajinlah minum air masak ye. 

BiO-LIFE, satu jenama produk kesihatan yang telah bertapak lama selama 29 tahun di Malaysia. Terdiri daripada team of Nutritionists, Biochemists, Food technologists and Microbiologists yang telah menghasilkan produk yang terbaik untuk pengguna. Segala produk yang dihasilkan telah mencapai piawaian bertaraf dunia disokong oleh kelulusan dari Thailand FDA, Australia TGA dan GMP Jerman.

PYNOCARE

Terbaru, BiO-LiFE telah menghasilkan produk terbaru iaitu PYNOCARE sejenis suplemen kesihatan de-pigmentasi oral pertama yang dirumus khas dengan kaedah breakthrough proprietary formulation - MSCC Complex Actisome ™, dengan ekstrak tumbuhan semulajadi dan vitamin yang diuji secara klinikal untuk mendapatkan kembali tona kulit yang cerah sekata dari dalam ke luar. 


BAHAN-BAHAN PYNOCARE

MSCC Complex Actisome ™
  • Mengandungi French Maritime Pine Bark Extract : Kaya dengan procyanidin oligomerik (OPCs) dan bioflavonoid yang berfungsi sebagai antioksidan untuk menghapuskan radikal bebas. Berupaya untuk membentuk  menghasilkan lebih banyak struktur antioksidan dengan cara mengitar semula vitamin C dan manghasilkan vitamin E.
  • Vitamin C (Ascorbic Acid) : Merupakan antioksidan daripada UVa, UVB dan cahaya yang boleh dilihat. Menghalang penghasilan dan pembentukan melanin serta bekerjasama dengan vitamin E.
  • D.Salina Ektrak : Membekalkan sumber semulajadi yang kaya dengan karotenoid, beta-karotena. Merupakan antioksidan semulajadi yang melindungi membran sel dari pengoksidaan lipid dan kerosakan yang disebabkan oleh cahaya UV.
  • Vitamin E : Sebagai antioksidan larut lemak utama yang menghalang pengoksidaan lipid dan menghapuskan radikal bebas. Memberi perlindungan UV serta mengurangkan kesan-kesan foto penuaan.
Dengan menggunakan MSCC Complex Actisome ™ ni dapat meningkatkan bioavailability untuk penyerapan yang lebih baik. Antaranya :

  • PERTAHANAN DARI RADIKAL BEBAS

Kaya dengan antioksidan untuk menghapuskan radikal bebas dan mengatasi tona kulit yang tidak sekata pada akarnya.

  • PELINDUNG UV

Meningkatkan pertahanan terhadap terhadap kerosakan kulit yang disebabkan oleh cahaya UV

PUNCA-PUNCA MASALAH KULIT

Banyak faktor dan punca masalah kulit boleh berlaku jika tidak dijaga dengan betul. Antara punca-punca masalah kulit :
  • Cahaya matahari, ini adalah faktor utama yang menyumbang kepada masalah kulit lebih teruk
  • Perubahan hormon semasa kehamilan dan pengambilan pil kontraseptif
  • Kosmetik yang bertoksik pada cahaya seperti merkuri dan asid salisilik
  • Ubat-ubatan yang bertoksik pada cahaya seperti antibiotik dan ubat anti-radang.

KENAPA PERLU DAPATKAN PYNOCARE

Jika ada masalah kulit tidak sekata dan inginkan kulit lebih cerah sekata, boleh cuba pynocare ni sebab produk ini telah diuji secara klinikal, semua ramuan daripada bahan semulajadi dan bebas daripada sebarang bahan pengawet. Pynocare adalah produk yang telah disahkan HALAL dan boleh diamalkan tanpa ragu-ragu.

CARA PENGAMBILAN PYNOCARE

Pengambilannya sangat mudah, iaitu hanya perlu ambil 2 kapsul sehari selepas makan. Boleh ambil 1 kapsul siang dan 1 kapsul malam.


UNTUK PEMBELIAN PYNOCARE

Boleh dapatkan di mana-mana famasi berikut :
#biolifemalaysia  #MegaBIOLIFE  #pynocare

Tahu tak cara simpan telur yang betul? Agak keliru sebenarnya cara simpan telur ni. Perlu basuh dulu ke tidak ye? Sebelum ni Fiza simpan telur dengan cara, lepas beli terus basuh dan simpan dalam peti ais. Letak pada tempat bekas telur yang memang biasa dalam peti ais tu lah. Rupanya salah cara simpan macam tu. Ingatkan dah basuh bersih macam tu bagus lah. Rupanya salah cara simpan telur macam Fiza tu.

Pertama sekali, beli telur yang elok dan tidak retak. Jangan basuh telur dan simpankan dalam bekas khas telur yang jenis bertutup. Kenapa tak boleh basuh dan simpan terus dalam peti ais? Masa ayam bertelur, ayam akan keluarkan sejenis cecair (egg bloom/cuticle) yang menyaluti seluruh liang-liang permukaan telur untuk elakkan kuman masuk dalam telur dan berfungsi juga untuk kekalkan kelembapan dengan cara menghalang air dari meruap keluar melalui kulit telur. 


Lapisan tersebut dipanggil protective layer. Jadi, kalau basuh telur tu akan menghilangkan protective layer tersebut. Sebab tu tak digalakkan basuh telur. Tapi...kalau ada tahi ayam melekat tu, sah sahlah kotor dan ada kuman. Telur ni boleh tercemar dengan kuman salmonella dan boleh memasuki dalam makanan yang lain dalam peti sejuk.

Jadi nak buat macamana yang ada tahi ayam tu? Boleh je basuh hilangkan tahi ayam tapi tak perlu sental beria sampai hilang protective layernya. Tapi nak masak nanti, utamakan guna telur yang dibasuh ni dulu daripada telur yang tidak dibasuh. Sebab telur yang tak dibasuh tu lebih tahan lama kalau simpan berbanding telur yang telah dibasuh.

Bila nak masak tu wajib basuh telur dahulu ye. Kau orang ada selera ke nak makan telur yang tak basuh tu? kot ada tahi ayam terlepas pandang melekat pada telur lepas tu tercampur dalam masakan. Eiii geli kan? Sangat sensitif tau bila nampak orang masak telur tak basuh. Terus hilang selera dibuatnya. Lainlah kalau kau orang jenis tak kisah. 



Nak simpan kat luar pun boleh juga sebenarnya. Cuma kalau simpan kat luar tu telur akan lebih cepat rosak. Kalau jenis hari hari makan telur tu tak pelah. Confirm stok telur cepat habis kat rumah tu kan. Simpan kat mana pun tak de hal kalau macam tu.

Selamat pagi semua! Salam jumaat. Hari yang penuh berkat dan paling ditunggu sebab esok cuti kan. Pagi ni menu breakfast Fiza nasi goreng dan kopi panas. Masak nasi goreng dengan sayur campur je rencah dia. Tak tahu nak bagi nama apa nasi goreng ni. Nasi goreng ala-ala nasi goreng cina tapi pedas. Kalau nasi goreng tak pedas tak rasa nikmat makan nasi goreng tu. Jenis suka makan pedas memang wajib masak pedas.



Blend bawang putih (1 ulas), bawang merah kecil (3 biji), cili api dan ikan bilis. Fiza suka blend kasar je baru sedap macam guna lesung. Tumis bahan blend, dah garing sikit masukkan sayur campur tu. Agak agak dah masak sayur tu, masukkan nasi dan masukkan 1 sudu serbuk cukup rasa. Kacau rata dah siap. Senang bukan?

Kalau dah letak cukup rasa tu tak perlu letak garam lagi okay. Kang tak pasal terlebih masin pula. Nak sedap lagi lepas tumis tu letak lah udang sikit. Tapi kalau nak cepat Fiza buat cara macam ni je senang. Malas nak defrost udang walaupun udang cepat je nak defrost kan. Tapi nak cepat dan senang kerja, masukkan sayur sebagai rencah pun dah okay dah. Sedap pun sedap. Lagi sedap kalau bahan tumis tu garing sikit dan blend kasar.

Itu ikut taste Fiza lah. Taste masing-masing kan berbeza. Makan nasi goreng ni berat sikit tapi okaylah kurang mengantuk kalau nak dibandingkan dengan nasi lemak berlemak lagi buat cepat mengantuk. Dah ada nasi goreng, kenalah hidangkan dengan kopi panas, barulah ngam hidangan breakfast kan. Kau orang breakfast apa pagi ni?

Eh, macam sesuai pula kedatangan bulan November dengan musim hujan sekarang ni. Welcome November rain! Kedatangan bulan November disambut dengan musim hujan setiap hari hujung-hujung bulan October. Alhamdulillah Allah turunkan hujan menyejukkan bumi yang dah lama kepanasan. Tumbuh-tumbuhan pun hidup gembira dengan turunnya hujan. Cuma part tak syok hujan ni bila risau akan banjir. Harap tak berlakulah banjir besar.

October melabuhkan tirai dengan beberapa kisah sedih. Mood pun turun naik bulan october ni rasa lansung tak bersemangat bila abah kat kampung sakit sampai tak mampu lansung nak bangun. (#cancerfighterstage4). Kanser dah merebak ke tulang buatkan tulang abah dah tak kuat lagi. Rasa sedih tu hanya Allah yang tahu. Tak sabar nak balik kampung minggu depan lama sikit jaga abah. Sekarang kakak jaga abah. Selagi belum boleh balik ni risau dia semua benda serba tak kena.


Doakan abah Fiza kuat dan kembali sembuh. Moga ada keajaiban berlaku dengan izin Allah. Fizikal Fiza nampak kuat tapi dalam hati tak tahu nak kata. Nangis tu biasa. Kadang makan pun boleh nangis camne. Nak elakkan sedih, kena buat something yang happykan diri sendiri. sebab tu orang nampak macam Fiza ni happy go lucky je. But deep inside my heart. So fragile!


Nice meeting you, NOVEMBER,
After all of the hustle and bustle,
I've decided to everything on hold,
take a break for a while and
enjoy life's sweet and simple little pleasures.
This is not a 'procrastinate'
maybe a short 'procaffeinate', I guees?
( a tendency to not start anything until you have had a
cup of coffee ;p)
Sometimes it is the Simples Thing in life that
brings you joy the most.
Be grateful!

Ye, faham. Ini ujian untuk Fiza dan keluarga. Memang kalau boleh nak positive dan terus kuat untuk semua orang. Maaf, entri ni tersedih pula. Jarang benar Fiza update kisah sedih atau terlalu personal dalam blog ni. Tapi entah kenapa rasa macam laju nak menaip. Harap semuanya baik-baik je. InshaAllah. Apapun bulan november rain ni jaga diri di musim hujan ni ye.



Blog personal Fiza ni yang niche dia tak tetap pendirian agak mencabar nak dapatkan earnings adsense yang lumayan. Nak fokus pada satu-satu niche tu bukan lah mudah. Kalau nak fokus pada resepi masak memasak boleh je tapi macamlah hari-hari memasak benda yang lain. Kadang kita ni rotate menu yang sama je. Sekali sekala je masak menu yang berbeza. Bila rajin ambil gambar je baru masuk dalam blog.

Alasan je kan! Padahal boleh je. Tapi yelah, kena sedar kemampuan diri dengan masa dan kerja lain. Makanya, kita fokuskan pada blog yang satu ni je. Bukan Fiza tak ada perancangan pun. Ada perancangan nak fokus niche masakan. Dah siap pun blog masak cara Fiza. Tapi itulah tak berupdate sebab tak berapa nak ada masa. Jadi, semuanya disatukan dalam blog yang ni je lah. 

Performance blog ni ada pasang surutnya kan. Kejap traffik okay kejap traffik merundum. Semua tu memberi kesan juga pada earnings adsense dan pengiklanan yang lain juga. Selama letak adsense ni biasanya 2 bulan sekali baru capai had untuk dapat payment. Kadang tu sipi je lagi nak cukup 100 USD. Tapi tak dapat juga, sudahnya kena campur dengan earnings bulan depan barulah melebih had payment.


Alhamdulillah, rezeki penutup oktober adsense melebihi 100USD buat pertama kalinya dalam masa sebulan dan melebihi had juga. Bulan lepas hampir nak capai 100 tapi tak ada rezeki. Syukur sangat ada rezeki lebih bulan depan. Dalam zaman kos hidup meningkat ni memang kena ada duit lebih. Tak boleh nak rasa selesa sangat.

Hasil usaha yang berbaloi dalam sebulan dua ni kena gigih update dan juga rajinkan blogwalking untuk naikkan traffik juga. Lagipun rindu zaman blogwalking dulu-dulu. Sekarang ni buat semula tradisi zaman kemeriahan blogwalking. Give and take macam tu. Nak harapkan job projek review sahaja tak boleh lah. Lagi-lagi blogger yang 'stand alone' ni. 

Lagipun sekarang macam-macam syarat untuk projek review ni. Mana yang memenuhi syarat dan mana yang mampu Fiza buat je baru ambil. Yang banyak sangat syarat dan bayar kurang nak suruh buat macam-macam tu memang taklah Fiza ambil. Lagi satu, produk review kena pilih juga ye. Jangan sebarang ambil produk terutamanya produk kesihatan dan juga produk kecantikan yang timbang kilo tu. No! no! no!

Opss...terbebel panjang dan terlari tajuk! Fiza tak ada tips untuk naikkan earnings ni sebab tak arif dan anggap ni satu rezeki. Pening juga nak faham segala term dalam adsense ni. Kalau google cara nak naikkan earnings tu, nak memahami tu ambil masa. Apapun kena rajin dan usaha. InshaAllah ada hasilnya nanti.

Hampir sebulan Betta Fish dalam jagaan Fiza. Beli betta fish awal bulan haritu menggantikan ikan guppy, swordtail fish dan black neon tetra yang mati beberapa Fiza beli. Awalnya memang tak pandai nak jaga dan silap tukar air. Lepas dah kaji sikit ilmu tanam ikan tu, baru kali ni berjaya membela betta fish dengan jayanya.

Haritu letak pokok sirih gading tapi lepas tengok gambar dari instagram siapa entah letak pokok penggaga dalam mini aquarium dia. Teringat mak kat kampung ada tanam pokok penggaga. Balik kampung haritu sempat lah ambil pokok penggaga sikit untuk letak dalam mini aquarium betta fish ni.

Pokok penggaga mak besar dan cantik-cantik pula tu daun dia. Sesuai sangat lah untuk jadikan tumbuhan hiasan dalam mini aquarium. Sebenarnya sama cantik je letak pokok sirih gading tu. Saja nak bagi ikan makan ulam. eh! Tak pasal ikan makan ulam. Letak tumbuhan dalam aquarium tu bukan hanya untuk mencantikkan aquarium


FUNGSI TUMBUHAN AKUATIK DALAM AQUARIUM

Fungsi tumbuhan tu adalah sebagai sumber utama bekalan gas oksigen yang dikeluarkan ke dalam air hasil dari proses fotosintesis. Gas oksigen akan digunakan oleh ikan untuk proses pernafasan. Selain itu, tumbuhan akuatik juga menyerap gas karbon dioksida (CO2) yang dilepaskan oleh ikan. Kiranya menggantikan pam oksigen tu lah. Disebabkan mini je, jadi tak perlukan letak pam oksigen tu. Cukuplah letak tumbuhan akuatik dah memadai.

Kadang kala tumbuhan akuatik ni boleh juga dijadikan sebagai makanan untuk sesetengah jenis ikan. Tumbuhan ni juga boleh dijadikan sebagai tempat berlindung dan bermain-main. Bukan saja-saja letak untuk bagi cantik. Tapi ada fungsinya tu. Tapi kena tahu jugalah tumbuhan akuatik yang sesuai. So far letak pokok penggaga ni ikan baik-baik je.

Musim hujan setiap hari memang mengundang rasa lapar setiap masa. Menu berkuah dan panas sangat sesuai lah dihidangkan pada musim-musim macam ni. Tapi yang tak bestnya bila kurang sihat ni, kurang pula selera nak makan. Makan apa yang rasa teringin nak makan je. Kerja memasak memang wajib sebab perlu masak untuk husband kan.

Nak memasak untuk orang lain kena tahu selera dia makan apa. Memasak ni satu kepuasan kalau dapat sediakan makanan untuk orang tersayang dan kalau sedap tu satu bonus lah. Tak harap pujian tapi seronok kalau makanan yang kita masak sedap sampai habis licin makan. Salah satu favourite husband kuew teow kungfu. Asal kalau makan kat luar mesti order kuew teow kungfu!

Menu makan malam biasanya yang ringkas je lah tak ada makan lauk pauk bagai dan Fiza jenis masak 2 kali sekali siang dan malam. Masak memang untuk 2 orang makan je. Cukup-cukup dan tak ada membazir atau perlu simpan dalam peti ais. Sebab Fiza lebih suka makan makanan panas yang baru dimasak. 

Nampak cerewet tapi begitulah cara Fiza menguruskan kerja masak ni. Kalau ada tetamu je baru masak extra macam tu. Opss...panjangnya intro! Kuew teow kungfu masak cara Fiza sangat mudah. Cara dia lebih kurang masak mee sup tu lah cuma ada bahan tambahan kena letak tepung jagung untuk pekatkan kuah.


Resepi | Kuew Teow Kungfu Masak Cara Fiza (Hidangan untuk 2 orang)

Bahan-bahan
2 ulas bawang putih
4-5 tangkai cili api
Minyak masak untuk menumis
Telur 2 biji
white pepper
1 kiub ayam
1 sudu cukup rasa maggi
2 sudu tepung jagung
Air secukupnya
Udang (ikut suka nak letak banyak mana)
Sayur (suka hati nak letak sayur apa, Fiza letak sayur campur dengan kailan)
1/2 bungkus kuew teow (cuci dan toskan)

Cara-cara
Dalam satu bekas, pecahkan 1 biji telur dan tambah white pepper sikit. Kacau telur dan masukkan kuew teow yang telah dibasuh tadi. Kacau rata. Kemudian goreng kuew teow tu sampai garing. Kalau Fiza, suka goreng kuew teow garing-garing sikit. Sementara tunggu kuew teow masak tu, gunalah kuali dapur sebelah untuk masak kuah pula ye. Kalau menunggu sampai kuew teow tu masak agak buang masa di situ.

Kuah
1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan cili api.
2. Dah naik bau dan garing sikit masukkan air secukupnya. Masukkan kiub ayam. Biarkan mendidih sehingga kiub ayam cair sebati dalam kuah.
3. Kemudian barulah masukkan udang dan sayur-sayuran. Dah masak sikit barulah letak serbuk cukup rasa maggi dan white pepper sikit.
4. Bancuh tepung jagung dalam air biasa, baru curah dalam kuah sebab kalau masuk tepung jagung terus dalam kuali dia akan berketul ketul nanti.
4. Akhir sekali baru pecahkan 1 biji telur dan kacau-kacau. Biarkan masak kejap.  

Bila kuew teow dah masak, letak dalam pinggan dan curahkan je kuah tu. Makan kuew teow kungfu ni kuah dia kena panas untuk kuew teow tu lembut sikit. Kuah buat lebih sikit sebab husband suka kuah lebih. Dulu rasa macam susah je nak masak. Bila dah belajar dan rasa macam lulus untuk selera husband. Okaylah, boleh diteruskan masak cara Fiza tu. 


Dah puas bercuti ke tu? Cuti lama mana pun tak pernah akan rasa puas. Cuti-cuti musim perayaan ni lebih suka duduk rumah je. Sayang masa nak dibuang untuk hadap jammed tu. Tapi kalau dah terpaksa nak kena hadap memang tak boleh elak. Semalam bukan cuti ke? Tapi tiba-tiba ada parcel atas meja. Husband kata ada dalam mail box.

Eh, barang apa pula ni? Barang yang beli kat shopee macam lambat lagi je nak sampai. Bila tengok pada consignment note barulah tahu barang apa. Ohhhh, hadiah daripada blogger Shikin Razali. Lupa pula haritu ada bagi alamat pada shikin untuk hadiah top komentator bulan october. Tak sabar nak nak buka bungkusan. 

Bila kau tak tahu hadiah apa, mesti macam teruja nak tahu apakah hadiah misteri tu. Wah! Dapat hadiah planner 2020. Bukan planner je, ada budget planner, bookmark, sticker, business card dan macam-macam lagi dapat. (rujuk gambar di bawah). Sumpah rasa macam suka gila dengan planner 2020 yang super comel ni. Dahlah ada gambar kucing yang comel tu.


Ini bukan hadiah kecil ni. Ini kira hadiah besar juga. Salah satu benda penting untuk tahun baru 2020 nanti. Tak payah dah nak prepare beli planner. Biasanya Fiza memang akan beli planner untuk setiap tahun selain dapat percuma takaful planner. Dah boleh jimat untuk beli planner baru dah ni. Terima kasih banyak-banyak untuk blogger Shikin Razali (www.shikinrazali.com) atas kiriman hadiah yang bermakna ni.


Menarik sangat isi dalam planner ni. Boleh dikategorikan sebagai planner islamic. Budget planner pula bagus untuk manage kewangan. Harap begitulah dapat manage sebaiknya sebab tahun ni budget lari banyak. Nak beli kat mana planner ni kena tanya Shikin lah. Takpun google je, kalau jumpa cover macam ni boleh lah beli.

Kalau dulu jumpa kuih bahulu masa raya je. Tapi sejak kahwin dengan orang Kolo Pilah (Kuala Pilah), kuih bahulu ni bukan lagi menu rare yang ada hanya masa raya je. Kuih bahulu ni dah biasa bagi Fiza. Mulanya agak pelik sebab orang jual bahulu bukan pada musim raya. Tapi lama-lama dah biasa dah dan anggap kuih bahulu ni sebagai kuih harian gitu. Mana taknya, rumah mak mertua wajib ada kuih bahulu ni. 

Sebab jiran depan rumah jual kuih bahulu depan rumah dia juga. Bila raya mesti order kat dia. Kalau pernah ke Kuala Pilah, sepanjang jalan Kuala Pilah-Seremban kiri kanan gerai jual kuih bahulu, lemang, itik salai, tolo itik dan bermacam-macam lagilah. Memang meriah kiri kanan jalan, itu juga salah satu sebab jalan sentiasa jammed. Lagi-lagi bila hujung minggu. 

Okay berbalik kepada tajuk di atas. Kuih bahulu yang biasa nampak jenis star shaped atau bahasa melayu dipanggil cermai. Macam buah cermai lah rupa dia. Bentuk lain macam jarang jumpa. Biasa mak mertua beli kuih bahulu dari jiran yang dah lama buat. Ada juga peniaga muda yang jual kuih bahulu tapi rasa dia tak sesedap orang lama buat. 



Harga sebekas kuih bahulu berubah-rubah juga. Kadang RM11, kadang RM12. Ikut musim agaknya kot. Fiza kalau dapat kuih bahulu ni buat cicah dengan air. Makan macam tu je pun sedap. Anak buah Fiza suka betul dengan kuih bahulu ni. Siap nak bawa balik sebekas. Memang bahulu ni kuih kegemaran sepanjang zaman lah.

Pada Fiza, rasa kuih bahulu ni sama je cuma bezanya kerangupan kuih bahulu tu. Suka makan kuih bahulu yang rangup sikit tu. Lagi sedap kalau dapat makan fresh from oven. Tapi tak mungkin tak dapat melainkan kalu buat sendiri. Dulu-dulu mak suka buat kuih bahulu ikut cara tradisional guna acuan dan bakar guna arang tu. Tapi sekarang tak buat lagi.

Nak membuatnya pun agak leceh dan ambil masa kan. Tapi dengan teknologi yang ada, semuanya guna mesin dan oven pun guna yang jenis besar gedabak tu. Maka, proses dia jadi singkat dan cepat siap. Bab rasa tu, memang berbeza. Cara tradisional juga yang win. Siapa je yang rajin buat zaman sekarang ni. Beli je lah senang kan.



Rasanya macam dah lama tak makan bahulu sejak dah jarang balik kampung selepas abah mertua meninggal tahun lepas. Mak mertua pun dah duduk bandar. Sesekali je balik kampung bila ada kesempatan. Kebetulan mak singgah rumah haritu, selain rendang dan mangga epal. Mak bawa bahulu juga. Boleh juga buat menu untuk minum petang. 


Tak tahulah nak update apa lagi dalam blog ni. Fiza kehabisan idea dan modal nak update apa. Dan bila banyak gambar makanan dalam handphone. Maka, gambar gambar tu lah akan dijadikan cerita dalam blog. Untuk projek produk review bulan ni dah settle awal dah. Senang kalau kerja dah siap awal. Boleh fokus dengan kerja yang lain.

Pagi ni rasa nikmat dan selera makan tu bertambah sikit sebab husband dapat beli nasi lemak bungkus daun pisang yang sedap. Biasa beli kat gerai kakak tu nasi lemak letak dalam polistren atau kertas bungkus coklat tu. Hari ni istimewa sikit dapat bungkusan daun pisang. Buka je bungkusan nasi lemak dah bau aroma daun pisang yang wangi membangkitkan selera nak makan bertambah.



Sudahlah nasi lemak kakak tu buat sedap, tambah pula dibungkus dengan daun pisang. Lagilah bertambah sedap. Cuma gerai kakak ni kadang buka kadang tutup. Nak beli hari hari pun belum tentu ada. Tapi tak adalah beli hari-hari. Pernah kecewa beberapa kali jugalah kalau teringin sangat tapi gerai kakak tu tak buka. Kejap buka kejap buka ikut suka hati dia sebab gerai dia kan.

Kedai nasi lemak depan Masjid Dato' Klana Petra Lela Mohd Yusof. (Masjid Qariah Sikamat)

Nasi lemak dia pun cepat habis. Kalau datang pukul 9 tu memang dah habislah. Pernah cuba beli nasi lemak gerai lain bila kakak tu tak buat gerai. Adalah dalam 3-4 buah gerai pernah cuba tapi tak sesedap nasi lemak kakak ni jual. Ada juga beberapa gerai jual nasi lemak gunakan daun pisang bungkus nasi lemak. Walaupun kurang sedap tapi bila dibungkus dengan daun pisang mungkin juga akan naik satu level sedap dia.

Kalau dapat nasi lemak panas lagilah sedap bau aroma daun pisang tu. Memang membuka selera sungguh la. Letak nasi biasa atas daun pisang pun boleh jadi sedap makan nasi tu. Duduk kampung daun pisang bersepah. Nak guna ambil je. Kat bandar ni daun pisang pun kena beli. Itupun kalau ada. Kalau ada pun harga dia mahal. Sebab tu lah susah nak jumpa nasi lemak bungkus daun pisang kat bandar ni. Kalau ada tu memang terasa nikmat nasi lemak daun pisang tu kan.

Stress sungguh la bila ambil gambar, gambar kabur dan tak sharp lansung. Mulanya dok fikir lighting tak on point sebab rumah jenis tertutup natural light kurang masuk. Puaslah mencari sudut yang sesuai untuk ambil gambar sampai terbeli studio lighting lah. Konon puncanya sebab cahaya. Dah beli studio lighting masih tak okay juga. Terpaksa guna iPad untuk ambil gambar baru cantik sebab dah ada studio lighting rugilah tak guna.

Tapi yang tak bestnya guna iPad sebab iPad tu gedabak dan tak boleh nak letak pada holder tripod yang muat untuk saiz handphone je. Sudahnya gambar masih tak menepati kriteria. Sebab bila tak guna tripod ni, tangan mungkin akan bergoyang bila snap. Tu sebab gambar tak sharp. Set timer pun sama akan ada risiko gegar juga.

Belek punya belek nampak beza glass lense belakang iPad dengan iPhone macam ada sesuatu yang tak kena pada glass lense belakang iPhone tu. Macam frosted menyebabkan gambar kabur dan over expose nampak dalam gambar. Bila dah tahu itu puncanya walaupun belum pasti lagi sebenarnya. Fiza pun google lah service repair iPhone murah-murah area Seremban ni sampailah jumpa istagram @Iphone FIX Seremban.

Dah jumpa, Fiza terus lah whatsapp tanya berapa harga untuk replace glass lense tu. Dia kata RM30 siap pasang. Masih lagi dalam bajet Fiza kira on je lah. Cuma masa nak service tu tak tahu lagi. Satu hari tu on the way balik dari KL, tanya husband okay tak kalau nak tukar. Husband dah bagi green light dan whatsapp owner instagram service iPhone Fix tu. Katanya jumpa di McD untuk dia buat service face to face. Lebih kurang dalam 30 minit macam tu ikut apa yang service dia tawarkan tu.


Lepas dah set masa dan tempat semua. Husband pergi jumpa dan tunggu sampai siap. Fiza tunggu dalam kereta je lah sebab kau orang tahu je lah McD tu penuh dengan orang 24jam kan. Lebih kurang 10 minit macam tu dah siap. Eh, kejap je. Okay, kes Fiza ni replace glass lense je. Sebab tu cepat siap kot. Lepas dah tukar baru dan test ambil gambar. Terus macam 'wow!'. Ini barulah okay kalau ambil gambar. Mood kemurungan bertukar jadi happy sudah.

Syukur dan lega bila masalah lense handphone dah okay. Lepas tu apalagi, beria ambil gambar nak test lense baru. Mujur bukan rosak part dalam. Part external ni okay lagilah. Belum ada rezeki nak tukar phone baru. Lagipun selagi masih boleh guna kenapa nak tukar yang baru kan. Zaman sekarang kena jimat lebih banyak.

Pagi pagi dah tunjuk gambar makanan buat orang kecur air liur je kan. Betul kata blogger Kak Zaza, bila tak ada cerita nak cerita kat blog kena gali cari gambar makanan untuk dijadikan modal cerita dalam blog. Dalam kes Fiza ni, tak gali gambar lama tapi gambar baru yang kalau nak update pun tak tahu nak update tentang apa sebab menu dah pernah update sebelum ni.

 Jadi, buat tajuk baru je lah kaedahnya. Tapi resepi kena rujuk entri lama lah. Nak dijadikan cerita, semalam mak mertua datang singgah kat rumah. Macam biasa mesti bawa bekal rendang ayam. Rezeki lebih sikit sebab mak bawa buah mangga epal jiran kat kampung bagi. Biasa kalau nampak mangga mesti akan rasa kecur air liur kan.


Buah mangga epal ni nampak macam muda lagi dan kurang bau. Bila muda lagi memang terus decide nak buat homemade jeruk mangga yang paling mudah dan sedap je lah. Malas nak tunggu masak sebenarnya. Buat jeruk pun Fiza sorang je menghadap sebab suami jenis tak makan jeruk sangat. Makan tu makan tapi tak berapa hadap sangat lah.


Buah mangga epal ni sumpah besar gedabak. Tak muat tangan nak pegang sebiji besar tu. Fiza cuba potong sebiji nak tengok mangga ni dah masak ke belum. Sambil potong cuba rasa sikit. Perghh dia punya rangup dan manis masam tu sedap. Ni kalau tak buat jeruk makan macam tu je dah sedap dah. Aduhaii, berbelah bahagi nak buat jeruk ke tidak ni.


Sudahnya yang masak sikit bahagian dekat dengan biji Fiza makan terus. Yang luar muda rangup sikit tu baru buat jeruk. Itu pun dah dapat satu bekas dah. Kiranya dapat sebekas jeruk untuk sebiji buah mangga. Berbaloi sungguh buah mangga epal ni. Buah mangga epal memang sedap buat jeruk sebab kerangupan dia tu. Dapat yang tak masam lagilah sedap. Kalau masam sangat tak mampu nak telan.


Cukup buat sebekas dulu. Yang lain macam nak makan macam tu je lah sebab rasa dia boleh tahan tak masam sangat. Biasanya kalau orang jual mangga jeruk dalam satu bekas memang mahal harganya kan. Paling tak suka kalau beli buah mangga potong atau jeruk dalam bekas tu tak rangup. Hilang rasa selera nak makan tiba-tiba.


Dek kerana tak nak hilang kerangupan tu, kali ni Fiza rendam sekejap je dengan air panas dan garam tu. Lepas tu cepat-cepat tos dan taburkan gula sikit. Simpan dalam peti ais. Lepas 5 minit dah boleh makan dah. Senang je cara Fiza buat jeruk mangga. Nak full resepi, klik link yang Fiza dah share selepas gambar pertama dalam entri ni.

Musim hujan ni cepat betul rasa lapar. Aduhaiii. Nak melayan perut lapar musim hujan ni kena makan menu yang panas-panas selain air panas. Biasa kalau tengah lapar tu ingat mee maggi je lah. Tapi mee maggi tak ada stok kat rumah. Yang ada cuma mee kuning je. Okay terus terfikir nak buat mee sup mudah je sebab kalau masak sup lagi sedap makan panas-panas. Lagipun husband pun tengah kurang sihat. Memang elok masak mee sup panaskan badan untuk keluarkan peluh.



Cara masak mee sup paling mudah ikut cara Fiza, tumis bawang putih dan cili. Masukkan air, dah mendidih masukkan kiub ayam, 1 sudu maggi cukup rasa, udang dan sayur ikut suka. Last sekali baru pecahkan telur. Fiza guna numee gardenia lebih sedap, lansung tak ada rasa kapur tu. Dah basuh mee, letak dalam mangkuk dan curahkan kuah sup panas yang dah masak tu. Bila dah letak kiub ayam dan maggi cukup rasa tu tak perlulah letak garam lagi. Cukup dah rasa sup tu.

Tak ada mee kuning, guna bihun pun boleh. Tambah white pepper dan black pepper sikit lebih kurang rasa bihun pama macam tu. Nak rasa sedap lagi tambah daun sup dan makan dengan sambal kicap. Memang nikmat ya amat makan mee sup panas-panas bila tengah hujan ni kan. Ni cara paling mudah dan cepat.

Nak defrost ayam ambil masa. Jadi, gunakan kiub ayam pengganti rasa ayam tu. Janji perut terisi bila rasa lapar. Tapi makan menu berkuah ni cepat kenyang dan cepat lapar. Kena makan nasi juga sudahnya kalau nak rasa kenyang. Perut jenis tak boleh tinggal nasi. Jenis makan kerap tapi kuantiti sikit.

Selesai Majlis Konvokesyen anak buah di UiTM Lendu. Saja menyampaikan hasrat pada husband nak pergi pantai kalau dekat. Husband kata okay dan decide pergi pantai tanjung Bidara dekat sikit agaknya kot. On Waze dan anggaran masa kurang lebih kira-kira setengah jam macam tu. Terus gerak ke Pantai Tanjung Bidara. Buat pertama kali jejak kaki kat Tanjung Bidara ni sebenarnya. Agak teruja!

Tanjung bidara ni tak macam Pantai Puteri yang Fiza pernah pergi sebelum ni. Suasana agak sunyi cuma ada beberapa buah kereta je parking. Boleh kira manusia yang ada lepak kat situ. Food court sunyi sepi tanpa peniaga. Kiranya kurang pengunjung petang-petang ni. Atau sebab hari biasa memang tak buka food court kat sini. Entahlah, tiada jawapan. Orang situ je tahu kot. Mujur bukan datang nak makan sekali. Dapat makan cendol tepi pantai tentu seronok.


Saja singgah pantai sebab Fiza suka tengok pantai dan sambil tu boleh ambil gambar cantik-cantik tepi pantai. Pantang nampak pantai mesti rasa macam tenang dan damai gitu. Terapi sebentar sebelum balik rumah. Tapi Fiza tak suka mandi air laut sebab cepat sunburn dan agak 'aquaphobia' sebenarnya. Suka lepak tepi pantai je menikmati permandangan ciptaan Allah. Ambil gambar tu sudah semestinya. Kalau rumah dekat dengan pantai, mahu hari hari belok ke pantai. Hehe

Pantai Tanjung Bidara ni bersih dan pantainya agak panjang. Jenuh juga kalau nak menyusuri pantai ni. Pantai pun bersih dan ada batu-batu besar tepi pantai. Cuma tak ambil gambar kat batu tu je sebab malas nak jalan ke sebelah situ. Air laut kat Tanjung Bidara agak keruh macam air sungai. Tak jernih dan tak biru. Kalau warna biru dan jernih tentu lebih cantik kan. Lain pantai lain warna airnya disebabkan faktor kedalaman, cahaya, kandungan dan sebagainya.


Air keruh macam ni sebab tak dalam dan disebabkan faktor ombak yang memukul pasir di tepian pantai. Mungkinlah kot. Kena kaji lebih kalau nak tahu. Paling suka bunyi ombak tepi pantai. Rasa nak pacak tiang buat rumah tepi pantai je. Tapi rasa takut pula. Bak kata pepatah "Kalau takut dilambung ombak, jangan berumah di tepi pantai". Haha Tiba teringat pepatah tu. Ada kena mengena juga tu kot.


Dah puas ambil gambar yang tak seberapa tu dan sedut angin petang tepi pantai puas-puas. Gerak balik kampung Segamat terus sebab masih ada baki cuti sehari lagi. Dah lama tak balik kampung. Alang-alang berkesempatan ni terus balik kejap. Dah lama tak balik kampung. Huwaa...


Selain suka dengan fresh flower (bunga segar), Fiza suka juga dengan dried flower (bunga kering). Paling tak rugi kalau beli baby breath sebab dah kering pun masih lagi cantik untuk dijadikan hiasan ataupun flower bouquet. Kadang tu beli sebab nak buat props untuk photography je pun. Tak tahu lah rasa baby breath ni sangat kena dengan jiwa.

Kalau kau orang tengok harga dried flower bouquet pun mahal juga tau. Jangan ingat bunga segar je mahal. Agak dah lama juga teringin nak beli bunga cotton flower ni. Akhirnya dapat juga beli dried flower masa beli fresh flower kat Petaling Street haritu. Fiza beli 1 pack ada 3 tangkai macam tu. 1 Tangkai ada 3 kuntum cotton flower. Harga RM15 untuk 1 pack cotton flower. Cotton flower yang macam kapas tu ye. Nama pun cotton, of courselah kapas.

Baby breath putih dan pink tu beli tahun lepas, tahun ni dah kering pun cantik lagi

Satu lagi, Fiza beli bunny tail grass yang warna putih berbulu macam ekor arnab tu lah. RM12/bundle. Ada banyak satu bundle tu. Cantik juga letak dalam pasu kaca untuk buat perhiasan dalam rumah. Beli warna putih mudah nak sesuaikan dengan tema dekorasi rumah dan sesuai untuk dijadikan props gambar untuk produk tertentu. 

Beli bunga kering ni tak perlu nak jaga pun berbanding bunga segar kan. Tujuan utama beli pun sebab nak buat props je. Sambil tu boleh buat perhiasan untuk rumah. 2 in 1 lah kiranya. Kalau lagi kreatif boleh lah buat hiasan untuk cover diari ke planner ke kad ucapan ke. Cotton flower ni cantik tau kalau buat flower bouquet. Tambah baby breath sikit, tambah bunny tail grass sikit. Boleh tiruvasi idea bawah ni.

Credit image : google
Dried flower ni kau orang boleh je spray kalau nak warna lain. Ada juga jual berwarna warni. Fiza pilih warna putih je sebabnya macam yang Fiza bagitau tadilah. Haritu konon nak gabung fresh flower dengan dried flower buat flower bouquet untuk anak buah konvo. Tapi tak menjadi sebab semua bunga warna putih. Tak naik seri. Sudahnya guna baby breath dengan eucalyptus je lah. 

Jenuh mencari sudu tembaga zaman dahulu kala kat kampung. Tanya kat mak, mak pun macam dah lupa simpan kat mana. Kononnya nak buat props lah untuk food photography ala vintage rustic macam tu. Haritu balik kampung dok cari juga tapi tak jumpa. Kali ni balik kampung cari pun tak jumpa. Tengah sibuk mengemas barang tu, mak cakap dah jumpa. Syukur, rezeki dapat sudu tembaga lama yang rare tu. 

Entah zaman bila sudu ni pun tak tahu. Yang Fiza tahu memang lama sungguh sudu ni. Zaman nenek dulu kot. Boleh dilabelkan sebagai barang antik juga ni. Mak jumpa dekat stor luar rumah. Memang berhabuk dan berkarat sungguh la. Tembaga karat tu ada warna biru biru turqoise sikit. Cakap ngan mak. Ni dah karat ni macamana nak hilangkan karat sudu?

Mak kata rendam dengan air asam keping je. Lepas tu sental bersihkan. Sampai rumah terus Fiza rendam semalaman sudu tu. Lupa nak ambil gambar sebelum kejadian rendam dengan air asam keping ni. Dalam gambar ni Fiza baru berus sikit sudu selepas semalaman rendam. Yang garfu tu belum cuci habis lagi. Masih perlu rendam sehari lagi dan berus dengan heavy duty scrub sponge. Kalau guna berus dawai takut macam tercalar teruk nanti.


Tambah sehari lagi rendam dan berus dengan sponge kasar tu, akhirnya hilang jugalah kesan karat dan kesan kotor pada sudu tembaga tu. Bahagian pemegang tu belum habis sental lagi. Mudah je nak hilangkan kesan karat ni rupanya. Bila dah rendam, lebih memudahkan kerja sental tu. Tak perlu sental beria. Tapi kesan dan karat degil tu kenalah beria sental sampai hilang.



Setelah sental sampai puas hati. Inilah hasilnya sudu tembaga rustic yang berkilat. Memang berhasillah ikut petua mak. Petua tradisional orang dulu-dulu memang berhasil. Puas hati tengok sudu dah cantik macam ni. Cuma bahagian kayu je yang kurang sikit. Rasa macam nak biarkan je macam tu baru nampak real rustic.



Sejak terjebak dan jatuh cinta dengan tumbuhan hijau dan bunga-bungaan ni, agak rajin sikitlah nak mengkaji dan ambil tahu tentang jenis-jenis tumbuhan ni. Salah satu tumbuhan yang Fiza baru tahu dan baru nak explore adalah daun eucalyptus ni. Kebetulan Fiza juga baru terjebak dengan produk Young Living dan nampak ada Essential Oils Eucalyptus. Ohh..baru tahu kegunaan dan kebaikan Eucalyptus ni dalam kesihatan.

Balik kampung haritu pun nampak mak guna minyak urut eucalyptus herb macam tu. Tak ingat jenama apa. Selain tu, Fiza pun ada nampak orang share daun eucalyptus ni digantung pada shower mandi sebagai aromaterapi untuk tujuan kesihatan. Jadi, memang betullah daun eucalyptus ni banyak kegunaan dan kebaikannya dalam kesihatan. Bukan sekadar daun je tau!


Sejak tahu bagus untuk kesihatan, memang niat nak beli masa beli fresh flower haritu. Bukan nak guna untuk flower bouquet dan hiasan rumah je. Tapi nak guna sebagai aromaterapi jugalah. Fiza suka betul dengan bau daun eucalyptus ni. Kalau lalu tepi balang daun eucalyptus ni memang boleh bau walaupun tak dekatkan hidung kat situ.

Jenis-Jenis Eucalyptus



Eucalyptus pun ada bermacam jenis eucalyptus. Untuk minyak pati biasanya guna jenis willow atau lebih dikenali dengan minyak kayu putih. Kalau tak silap Fiza lah. Mohon betulkan kalau silap. Eucalyptus yang biasa nampak untuk flower bouquet dan gantung dekat shower tu jenis true blue. Macam Fiza beli ni lah.


Daun dia jenis tebal dan agak susah juga nak koyak ataupun gugur. Tapi macam cepat kering kalau persekitaran panas tanpa letak air. Kalau dijemur kering mesti macam rangup macam tu. Disebabkan haritu buat flower bouquet pakai sikit je. Ada lebih daun eucalyptus ni Fiza letak dalam balang kaca dan letak air untuk kekalkan kesegaran daun. Memang cantik digabungkan dengan baby breath ni cuma saiz balang kurang sesuai. Tak ada stok balang kaca dah. Guna apa yang ada je dulu.


Tentang kegunaan dan khasiat eucalyptus ni kau orang boleh google kalau nak tahu. Tak berkesempatan lagi nak mencari dan membaca lebih lagi. Tapi serius suka dengan bau eucalyptus ni. No wonder lah dijadikan sebagai aromaterapi.

Isu body shaming makin menjadi-jadi sampai keluar dah akta "Body shaming adalah jenayah". Kalau tak keluar akta ni memang rasanya sampai kesudahlah isu body shaming ni tetap berterusan viral di laman sosial media terutamanya dalam dunia hiburan. Tak faham kenapa body shaming ni dijadikan sebagai lawak. Iyelah, melawak pun jadi sampai mengina rupa fizikal seseorang tu.
"Body shaming" atau perbuatan menghina rupa fizikal seseorang dimana-mana perkhidmatan aplikasi boleh didakwa di abwah seksyen 233(1)(b), Akta Komunikasi dan Multimedia 1998(Akta 588). Kesan kepada mangsa : Stress dan gangguan emosi, kehilangan keyakinan diri, kecelaruaan pemakanan, kemurungan dan kejadian bunuh diri.


Nampak tak kesan kesan akibat body shaming ni. Nampak macam remeh je tapi sebenarnya sangat sangat serius okay! Memang efek kehidupan seseorang. Gemuk, pendek, hitam, muka pecah, peha melimpah, muka berlubang dan bermacam lagilah kata-kata yang boleh menghiris hati seseorang. 

Luaran seseorang memang tak nampak terasa tapi dalam hati menusuk sangat. Ada juga mangsa yang dikenalpasti mengalami bipolar disorder disebabkan kes macam ni. Bahaya untuk diri sendiri dan orang disekeliling juga.

Body shaming adalah jenayah buli siber. Mangsa boleh buat laporan polis atau kepada SKMM. Mengikut seksyen 233(1)(b) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 ( Akta 588), jika didapati bersalah boleh didenda tidak lebih RM50k atau penjara tidak lebih setahun atau kedua-duanya sekali.
Agak berat juga hukuman tu. Jadi, jaga mulut dan jaga tangan jangan laju je nak body shaming orang lain di media sosial. Kalau viral kes body shaming di media sosial memang teruklah kena serang dengan bawang rangers.