Senarai Hadiah Kahwin Untuk Pengantin

Sekarang dah masuk musim orang kenduri kendara terutamanya kenduri kahwin. Bila kenduri kahwin kawan-kawan mesti nak hadiahkan something special untuk hari bahagia kawan-kawan kan. Kalau trend orang dulu-dulu bagi duit salam kaut je. Eh, tak juga. Zaman sekarang masih ada salam kaut lagi cuma lebih kepada tetamu orang lama lah. 

Kalau zaman kita ni selain bagi duit hadiah salam kaut, hadiah juga diberikan kepada pengantin baru. Biasanya kalau saudara atau kawan-kawan rapat kahwin mesti kena bagi hadiah untuk mereka. Lagi-lagi musim kahwin dekat-dekat ni antara mereka, mesti jenuh nak fikir nak bagi hadiah apa. Bagi pinggan mangkuk macam cliche je kan. Dah biasa sangat!


Tak nak peningkan kepala, Fiza kongsikan sikit senarai beberapa hadiah kahwin untuk pengantin yang boleh kau orang hadiahkan kepada pengantin baru mengikut kesesuaian dan bajet kau orang. Fiza tambah sikit senarai daripada hadiah untuk pengantin yang pernah Fiza buat tahun 2011 dulu. Tahun ni Fiza upgrade sikit senarainya mengikut peredaran zaman gitu.

BARANG DAPUR
1. Set Pinggan Mangkuk.
2. Set Sudu/garfu
3. Blender
4. Toaster
5. Dapur Gas
6. Water dispenser
7. Oven
8. Kuali
9. Rice Cooker/Periuk
10. Lesung batu
11. Set Pisau
12. Cerek/cerek elektrik
13. Microwave
14. Coffee maker
15. Air fryer
16. Peralatan dapur : senduk, sudip dan lain-lain
17. Spies jar
18. Pressure cooker
19. Steam Cooker
20. Water filter
21. Juice Maker
22. Jug Air

HIASAN RUMAH
1. Frame gambar
2. Lampu Tidur
3. Jam
4. Frame ayat-ayat Al-Quran*bukan sekadar perhiasan
5. Pasu bunga
6. Album Gambar
7. Air humidifier

KEPERLUAN HARIAN DAN LAIN-LAIN
1. Iron/Steam Iron
2. Vacuum
3. Spray mop/Spin Mop
4. Barang dapur : Beras, rempah ratus, kicap, gula, sos dan lain-lain
1. Set cadar
2. Toto

Okay, ada lagi nak tambah? Sila tambah dalam ruangan komen ye. Sebenarnya hadiah barang dapur adalah keperluan utama untuk pengantin memulakan kehidupan baru mereka berdua sebagai suami isteri. Kalau kahwin-kahwin terus dengan golongan bangsawan tak jadi masalah memang lepas kahwin semua dah cukup sempurna. Bagi kita yang biasa-biasa ni kehidupan selepas kahwin agak sedikit payah lah sebab lebih banyak belanjanya daripada hidup bujang.

Sekurang-kurangnya hadiah yang disumbangkan dapat dimanfaatkan oleh pengantin. Tapi ye lah, jangan mengharap sangat sangat jadi pengantin ni akan dapat hadiah. Semuanya bergantung pada rezeki masing-masing dan sebagai tetamu berikan mana termampu seikhlas hati.

with love,
Sihatimerahjambu

Comments

Post a Comment

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi kata-kata maki hamun atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.