Baru-baru isu masalah kemurungan atau depression jadi bualan ramai selepas kematian artis K-Pop Jonghyun SHINee yang dikatakan membunuh diri akibat daripada masalah kemurungan. Terkini, kisah masalah kemurungan dikaitkan juga dengan seorang artis Malaysia yang dikatakan sedang mengalami kemurungan akibat daripada pemergian ayahnya. wallahu a'lam.

Kes bunuh diri di kalangan artis Korea bukan lagi satu benda yang baru di dengar dan Korea sememangnya mempunyai jumlah kes bunuh diri yang banyak. Bukan nak kecam tapi kita kena faham yang kebanyakkan daripada mereka tidak mempunyai agama. Jadi kekurangan percaya kepada tuhan dan tidak menghargai diri sendiri dalam kehidupan tu sangat rendah. 


Mereka sangat percaya dengan konsep reinkarnasi(proses kelahiran semula) dengan harapan kehidupan baru lebih baik. Itulah salah satu faktor yang mendorong mereka untuk mengakhiri hidup dengan cara membunuh diri samada minum racun, gantung diri, terjun bangunan dan macam-macam cara lagi.

Apa yang menyebabkan orang bunuh diri? Sebab utamanya adalah kemurungan atau depression! Iaitu sejenis penyakit yang melibatkan perasaan sedih dan kemurungan yang berpanjangan berlarutan akibat berlaku sesuatu musibah. Kemungkinan apa yang berlaku tidak boleh diterima dalam masa yang begitu cepat dan tidak boleh menerima hakikatnya. Kemurungan juga adalah sejenis pembunuh senyap yang boleh berlaku pada bila-bila masa.

Nampak macam penyakit kemurungan ini remeh je. Tapi kalau berlaku dalam jangka masa yang lama ia akan menjadi satu penyakit yang kronik sehingga boleh menyebabkan seseorang bunuh diri. Penting untuk kita tahu tanda-tanda penyakit kemurungan ini supaya tidak berlaku di kalangan kita semua.

Tanda-tanda penyakit kemurungan.

1. Perasaan kemurungan atau kerap marah-marah setiap hari kerana perasaan rendah diri dan kerap nangis.
2. Tidak bersemangat dan tidak berminat untuk keluar dan bercampur dengan orang ramai.
3. Berat badan mula merosot dalam waktu yang singkat dan kurang selera makan.
4. Kurang tidur (insomnia) atau terlebih tidur (hypersomnia).
5. Berlaku perubahan aktiviti seharian samada terlebih aktif atau kurang aktif.
6. Selalu letih dan kurang tenaga dalam melakukan aktiviti harian.
7. Sering merasa bersalah yang dengan sesuatu perbuatan dan merasakan diri tidak berguna
8. Tidak mampu fokus atau berfikir secara rasional dan tidak mampu mempunyai keputusan yang betul.
9. Banyak berfikir tentang keinginan untuk mati atau bunuh diri dengan kerap atau mempunyai perancangan bunuh diri pada masa akan datang.

Kalau ada tanda-tanda semua tu di kalangan orang yang kau orang kenal, lebih baik kau orang bantu mereka dengan cara yang betul. Bukan terus kecam dan menyebabkan kemurungan bertambah. Golongan macam ni memerlukan kasih sayang lebih dan kata-kata semangat yang lebih berkesan. Kalau kita yang normal ni rasa sedih sekejap pun boleh rasa sakit sangat apatah lagi yang sedih berpanjangan tu.

Of courselah rasa sedih serta sakit sangat  dan keadaan ini sangat bahaya buat mereka. Sayangi mereka dan bantulah mereka. Sayangi diri sendiri juga ye. Sebagai orang Islam, kuatkan iman dengan solat, membaca Al-Quran dan berzikir supaya diri tu lebih dekat dengan Allah S.W.T.


Kelaut sungguh haih mood blogging bulan Disember ni. Makin parah nampaknya kejatuhan seorang blogger sihatimerahjambu ni. Ala, macam tak biasa pula mood seorang blogger macamana kan. Kejap mood kelaut, kejap mood tinggi menggunung. Yang penting, tidak akan sekali-kali berhenti blogging. Berhenti berehat itu mungkin akan berlaku satu masa nanti kalau dah sibuk sangat.

Well, pejam celik pejam celik lagi beberapa hari je lagi tahun 2017 bakal tenggelam dan tahun 2018 bakal muncul. Bersedia atau tidak, masa tetap berjalan tanpa menunggu kita semua. So klise ayat ni kan. Itulah kebenarannnya! Ada yang tak sabar menanti 2018 dan ada yang masih belum sedia lagi. Ye lah, azam kurus belum tercapai lagi. Eh?

Cukup-cukuplah azam kurus tu, kena buat azam lain pula tahun baru nanti. Azam mood positif sepanjang tahun, boleh ke? Entahlah, masih belum terfikir planning untuk tahun depan. Masih mengharapkan sesuatu yang sentiasa di harapkan. Lately, Fiza perasan ramai dah buat BEST NINE 2017 yang memaparkan 9 gambar  terbaik di instagram sepanjang tahun 2017.



Of courselah terjebak sekali seperti tahun-tahun sebelum ni dan taknak ketinggalan buat best nine 2017. Cara nak buat best nine 2017 mudah je macam sebelum ni.

1. Pergi ke website : https://2017bestnine.com/
2. Kemudian masukkan id instagram, klik get dan tunggu beberapa saat sehingga best nine 2017 muncul. Save gambar atau boleh share terus.

Senang sangat ni. Boleh buat Best Nine masing-masing ye. Nampaknya tahun ni lebih banyak post daripada tahun lepas. Itu je nak habaq!
Dalam kepesatan zaman teknologi yang semakin canggih, ramai peniaga suka berniaga secara online untuk menambah pendapatan mereka disebabkan oleh taraf hidup yang semakin hari semakin meningkat. Jika harapkan duit gaji bulanan tanpa melakukan kerja tambahan, agak sukar untuk menampung perbelanjaan seharian.


Bagi menjamin kewangan yang kukuh dalam jangka masa yang panjang, anda perlu menjadi seorang yang bijak dalam merancang perniagaan anda. Melabur adalah satu urusniaga paling mudah yang boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja dan keuntungannya adalah berlipat kali ganda daripada modal yang dikeluarkan.

Disebabkan oleh keuntungan yang lumayan inilah yang membuatkan ramai orang mengambil keputusan untuk melaburkan wang dalam pasaran kewangan terbesar di dunia iaitu pasaran pertukaran asing (Forex). Tambahan lagi dengan adanya kuasa internet yang meluas dapat memudahkan lagi urusniaga pelaburan di pelusuk dunia.

Apakah Itu Forex?


Forex adalah singkatan nama bagi FOReign EXchange atau lebih mudah difahami dengan urusniaga perdagangan/transaksi matawang yang boleh dilakukan selama 24jam secara berterusan tanpa henti. Perdagangan/transaksi ini memperdagangkan mata wang sesebuah negara terhadap mata wang negara yang lainnya yang melibatkan pasaran wang utama di dunia.

Dikatakan pasaran Forex ini mempunyai pasaran yang sangat kukuh sehingga mampu mengalahkan mata wang asing yang terbesar dan nilai transaksi pasaran forex mencapai nilai trilion sehari. Oleh kerana itu juga lah ramai prospek yang semakin ramai melabur dalam perdagangan Forex kerana ianya sangat menguntungkan.

Kenapa Anda Perlu Memilih Forex?

1. Modal Kecil.


Untuk mula melabur dalam pasaran Forex tidak memerlukan modal wang yang banyak. Anda hanya perlu membeli sejumlah minimum saham yang ditetapkan sebagai permulaan pelaburan anda. Dengan jumlah minimum ini dapat memberikan peluang kepada anda yang berminat dalam pelaburan Forex.

2. Untung Besar.


Tidak dinafikan lagi bahawa pasaran Forex memberikan lebih banyak faedah serta keuntungan daripada kerugian. Dengan melabur secara rasional dapat membantu anda menikmati pulangan keuntungan  yang berlipat kali ganda dan lebih lumayan daripada apa yang anda jangkakan.

Belajar Forex Dengan Trading Coach International di Masters Summit 1.0


Forex telah menjadi satu alternatif pelaburan yang semakin hari semakin popular diperkatakan oleh pelabur. Ini disebabkan oleh ROI ( Return On Investment) daripada Forex memberikan keuntungan yang cepat. Akan tetapi, sekiranya anda tidak mempunyai ilmu pelaburan Forex yang mencukupi akan menyebabkan anda berhadapan dengan risiko kerugian.

Bagi menguruskan kewangan yang baik, anda perlu mempunyai pengetahuan yang secukupnya terutamanya dalam pelaburan Forex ini. Sebagai persediaan untuk memulakan pelaburan, anda perlu mendapatkan ilmu dan maklumat pelaburan yang betul untuk menjadikan anda seorang pelabur yang bijak. Antara perkara-perkara yang perlu anda fikirkan ialah :  

1. Mempunyai modal melabur yang mencukupi.
2. Ketahui matlamat atau tujuan pelaburan.
3. Mendapatkan ilmu yang betul daripada sumber yang sahih dan dipercayai.
4. Fahami apa yang diajar dan dapat menguasai ilmu sepenuhnya.
5. Mampu membuat keputusan sendiri.
6. Sentiasa mengikuti per­kem­bangan semasa pelaburan.
7. Membuat pembelajaran sendiri dengan membaca.


Mungkin agak sukar untuk anda memikirkan semua ini sekiranya anda tidak mempunyai ilmu dalam pelaburan. Lebih-lebih lagi sukar untuk mencari maklumat yang boleh dipercayai. Adalah lebih mudah sekiranya anda belajar Forex dengan Trading Coach International di Masters Summit 1.0 yang dianjurkan oleh PIPSEMPIRE ACADEMY.

Kenapa Anda Perlu Menyertai Forex Masters Summit 1.0

1. Yuran Hanya Bayar Sekali Sahaja.


Dengan bayaran yuran sekali sahaja, anda akan dapat sertai kelas Forex berkali-kali. Tawaran istimewa ini hanya untuk mereka yang menyertai kelas anjuran Pips Empire Academy sahaja dan anda boleh bandingkan yuran kelas lain yang hanya menawarkan kelas secara on off dengan bayaran yuran yang mahal.

2. Kelas Selama setahun.


Dengan kadar yuran yang murah sekali bayar, anda akan menikmati kelas penuh selama 3 hari dan kelas pada setiap hari Isnin selama setahun. Dalam masa setahun ini anda boleh belajar sampai pandai dan boleh bertanya apa-apa soalan pada guru yang mengajar. Sangat menguntungkan bukan?

3. Silibus Yang Mudah Faham.


Kelas Forex Master  menyediakan silibus yang mudah difahami dengan strategi yang ringkas dan terbukit berkesan. Pembelajaran juga dilakukan secara bersistematik dan mempunyai silibus bagi memudahkan lagi pelajar memahami Forex dalam jangka masa selama setahun bagi menguasai ilmu Forex sepenuhnya.

4. Kemudahan Pembelajaran Yang Lengkap dan PERCUMA.


Selain mempunyai silibus yang mudah difahami, anda juga akan diberikan analisis percuma, signal percuma serta webinar percuma. Tambahan lagi anda akan dapat menyertai networking komuniti yang mempunyai sistem yang mantap dan berterusan daripada aplikasi telegram, whatsapp dan facebook.

Lebih menarik lagi sekiranya mempunyai Trading Floor di Singapura, Shah Alam, Melaka, Sabah dan tempat-tempat lain, anda boleh pergi bercuti sekali. Malahan kalau kebetulan berada di Shah Alam atau Melaka, boleh masuk kelas di sana secara percuma. Paling penting ialah dilengkapi dengan kemudahan “Auto Trade Management” (systematic trading by professional traders).

5. Tenaga Pengajar yang Berkemahiran Dan Berpengalaman.


Untuk berjaya, anda perlu belajar daripada mereka yang mahir dan berpengalaman dalam sesuatu bidang. Disebabkan itu, PipsEmpire Academy menyediakan tenaga pengajar yang berkemahiran serta berpengalaman dalam pasaran Forex untuk kelas belajar Forex ini.

6. Mempunyai Kelas Fast Track Trader.


Kelas Fast Track Trader Ini adalah satu satunya kelas untuk menjadikan anda seorang professional dan international trader dalam masa yang singkat. Pendek kata, ia adalah shortcut journey of Trade dimana anda boleh mengikuti kesemua program PipsEmpire Academy secara percuma tanpa perlu membayar apa-apa.

Kelebihan Kelas Fast Track Trader.
  • IB Training PERCUMA.
  • Daily Signal PERCUMA.
  • Maklumat PERCUMA.
  • Webinar PERCUMA.
  • Silibus yang MUDAH difahami. 
  • Perkongsian lebih 50 strategi yang mudah dan ringkas serta terbukti berkesan. 
  • Pengajaran secara sistematik dan bersilibus. 
  • Tenaga pengajar yang berkemahiran dan berpengalaman. 
  • Support sistem yang mantap dan berterusan (telegram, whatsapp dan facebook).
  • Kemudahan pembelajaran yang lengkap! 
  • Business To Business 
  • Kemudahan “Auto Trade Management” (systematic trading by professional traders)
  • Secret Techniques

7. 6 Speaker Hebat.


Pada Forex Masters Summit 1.0 akan menampilkan 6 speaker hebat dalam bidang pelaburan pasaran Forex ini untuk berkongsi pengalaman mereka kepada anda. Antara 5 speaker yang hebat ialah Mario Singh, Wayne Ko, Ahmad Zaki, Ibrahim, Zulhilmi dan Aun Khairul.
Mario Singh.

Mario Singh merupakan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Fullerton Markets dan pengurus Forex yang terkenal diserata dunia sebagai pendidik FOREX. Beliau telah mendapat latihan perbankan swasta dari Julius Baer (Bank Swiss yang terbesar di dunia dengan aset 340 Billion di bawah pengurusan CHF) dan perbankan ICBC (salah satu perbankan komersial terbesar di dunia dengan permodalan pasaran pada 269 Bilion.

Beliau juga adalah seorang pakar yang sentiasa mendapat perhatian ramai di dalam industri FOREX ini. Beliau juga telah muncul lebih 40 kali dalam rancangan CNBC dan Bloomberg. Seramai 350 juta penonton diseluruh dunia menonton setiap kali beliau menampilkan diri dalam berkongsi tentang pelaburan Forex ini.      

Wayne Ko.

Wayne KO adalah Ketua Penyelidikan dan Pendidikan di Fullerton Market. Beliau memberikan perkhidmatan “thought-provoking analysis” dan idea perdagangan kepada beribu pelanggan di seluruh dunia. Beliau sendiri adalah perdagang yang ternama yang mesra dan bersemangat membuatkan ramai orang dari seluruh dunia ingin mempelajari rahsia kejayaan beliau.

Sebagai seorang penceramah di peringkat antarabangsa, beliau telah berucap di depan beribu perdagang dan pelabur dari pelbagai negara di seluruh dunia termasuklah Singapura, Malaysia, Indonesia, Thailand, Vietnam, Kemboja, Australia dan China. Ucapan beliau dalam berkongsi pengalaman berdagang tidak pernah membosankan para pendengar.  
Ahmad Zaki.

Ahmad Zaki merupakan Pengasas akademi SIMPLYFX FOREX dengan lebih 10 tahun pengalaman dalam industri FOREX. Beliau juga telah dianugerahkan tempat pertama untuk dua tahun berturut-turut di dalam pertandingan FOREX yang di adakan di Singapura. Beliau juga adalah orang kuat di belakang penubuhan jutawan “SUPER SCALPER TRADERS”.

Selain itu beliau juga adalah seorang pengasas teknik/strategi khas yang telah terbukti berjaya di dalam perdagangan FOREX. Beliau juga baru sahaja dianugerahkan sebagai GRAND CHAMPION 2017 daripada Fullerton Markets.  Bukan calang-calang orang beliau ni.
Ibrahim.

Ibrahim adalah perdagang profesional dan pengurus dana proprietari. Beliau adalah orang yang tepat untuk berkongsi dan belajar strategi perdagangan. Beliau juga adalah pengarah pendidikan di SIMPLYFX. Beliau mula berdagang di dalam pasaran FOREX pada 2012 dan mempunyai rekod peribadi yang baik dengan 1000% pulangan pelaburan dalam masa hanya dua bulan. Beliau telah melatih lebih daripada 3000 perdagang dari Malaysia, Indonesia dan Singapura.
Zulhilmi.

Zulhilmi Yusoff adalah pedagang forex sepenuh masa dan merupakan salah seorang mentor di PipsEmpire Academy selepas tiga tahun menjadi ejen Unit Trust. Beliau mempunyai dua tahun pengalaman dalam FOREX. Pengasas teknik membunuh FusionFIBO yang diasaskan daripada FIBO yang asal, yang mana ia sudah terbukti sebagai satu strategi yang sangat efektif untuk perdagang scalping, intraday dan swing. Beliau telah mengajar dan membangunkan ramai pedagang yang konsisten dan berjaya.
Aun Khairul.

Aun Khairul diibaratkan sebagai kisah klasik “Zero To Hero” di dalam FOREX. Beliau telah diperkenalkan kepada Forex oleh SIMPLYFX Malaysia. Setelah berjaya, beliau kini adalah mentor dan menguruskan PIPS EMPIRE MALACCA TRADING FLOOR hanya selepas dua tahun aktif di dalam perdagangan FOREX. Beliau juga turut dikenali sebagai pakar perdagangan emas dengan memberikan analisis harian yang tepat dan hampir sempurna untuk perdagangan emas.  

8. Lokasi Yang Strategik.


Forex Masters Summit 1.0 2018 akan diadakan di IDCC (Ideal Convention Centre) Shah Alam yang merupakan tempat yang sangat strategik dan selesa untuk semua peserta. Antara kemudahan yang ada dan berdekatan di sini adalah : 
  • Parking Percuma 
  • Makan 3x (Breakfast, Lunch, Tea Break)
  • Dekat dengan hotel (Mewah / Murah) From RM108/night
  • Budget Hotel RM86/night.
  • Easy access Federal Highway
  • Wifi Percuma

Daftar Minat Anda Percuma SEKARANG!!!

Berminat untuk melabur dan ketahui lebih lanjut tentang Forex? Rebut peluang ini dengan menyertai Forex Masters Summit 1.0 sekarang kerana tempat adalah terhad. PipsEmpire Forex class dan Fast Track Trader Program juga menawarkan pakej dengan harga yang tak masuk akal. Jadi, daftar minat anda percuma sekarang juga. Jangan tunggu lama-lama.

Nama Penuh
Email:
No Telefon:

We respect your email privacy


Perempuan bertudung memang mempunyai banyak koleksi tudung tak kira jenis tudung sekalipun. Bawal ke, shawl ke, instant ke dan macam-macam jenis lagi. Mesti dah berpuluh-puluh koleksi dan mungkin ada yang sampai satu almari koleksi tudung dia. Tak mustahil ada banyak macam tu. Koleksi Fiza setakat ni cuma ada 3 laci bertingkat je. Itupun mana yang tak pakai banyak letak kat kampung je. Kalau tak, memang boleh jadi ada satu almari kecil koleksi tudung je. 


Nak buang sayang. Nak simpan tapi tak pakai, rugi juga kan. Kadang tu jual murah-murah je. Boleh buat koleksi baru? Errr, tu dah di kira menambah koleksi baru lagi. Almaklumlah fesyen tudung ni sentiasa berubah. Kenalah ikut up to date koleksi fesyen tudung terkini kononnya. Tapi lepas dah habis musim tetap juga dengan fesyen yang sama sebab dah terbiasa dan selesa pakai macam yang biasa kita pakai. Betul tak?

Bagi kau orang yang mempunyai banyak koleksi tudung tu, mungkin ada sesetengah tudung tu akan jadi tudung favourite kau orang dan selalu pakai tudung tu. Tapi kalau selalu pakai secara kerap memang agak kusam lah tudung tu. Macamana nak jaga tudung biar nampak macam baru? Haa, kau orang ikut 6 Tips mudah penjagaan tudung sentiasa nampak macam baru ni. Hari-hari lebih bersemangat nak pakai tudung yang cantik dan nampak baru gitu.

6 Tips Mudah Penjagaan Tudung Nampak Macam Baru.


1. Gunakan Pelembut Fabrik.

Pertama sekali, kau orang gunakan pelembut fabrik tak kisah jenama apa sekalipun. Rendamkan tudung seketika didalam air suam yang telah dicampurkan dengan bahan pencuci beserta bahan pelembut. Pastikan sabun pencuci tu jenis cecair ye bukan jenis serbuk. Kemudian bilas tudung dengan air bersih sehingga tiada kesan sabun ataupun kesan pelembut fabrik melekat pada tudung. Sidai macam biasa.

2. Jangan Sental Terlalu Kuat.

Untuk mengelakkan tudung kau orang cepat rosak, sebaiknya cuci tudung dengan cara menyental tudung dengan menggunakan tangan atau menggunakan kaedah ramas je dengan lembut. Kalau ada kotoran, boleh gunakan berus atau gunakan tangan dan gosok perlahan-lahan sampai kotoran hilang pada tudung.

3. Jangan Cuci Tudung Menggunakan Mesin Basuh.

Jangan masukkan tudung kau orang dalam mesin basuh dan basuh bersama dengan baju-baju lain sebab akan merosakkan kain tudung kau orang. Kain tudung kan diperbuat daripada fabrik yang lembut. Kalau nak basuh menggunakan mesin basuh, pastikan masukkan tudung ke dalam bekas berjaring supaya fabrik tudung tak rosak.

4. Tidak Terdedah Dengan Cahaya Matahari Terik.

Memang cepat kering kalau sidai tudung bawah cahaya matahari terik. Tapi kau orang kena beringat, tudung yang disidai di bawah cahaya matahari akan menyebabkan warna tudung kau orang cepat pudar sama macam baju-baju kau orang juga. jadi, sidai di tempat cahaya yang redup dan tidak terkena direct cahaya matahari.

5.  Gosok Tudung Dengan Suhu Yang Sesuai.

Disebabkan jenis fabrik tudung ada pelbagai jenis, kau orang kena tahu suhu yang sesuai dengan fabrik tudung tersebut. Untuk fabrik jenis chiffon dan silk kainnya memang lembut, jadi kena lebih berhati-hati menggosok dengan menggunakan suhu yang tidak terlalu panas untuk elakkan tudung kau orang terbakar.

6. Simpan Dengan Betul.

Ada banyak cara untuk menyimpan tudung kau orang yang banyak tu. Ada yang guna kaedah gantung menggunakan penyangkut khas, ada yang lipat dan susun elok dalam almari atau laci  mengikut jenis-jenis tudung. Pastikan caranya simpannya betul mengikut jenis tudung kau orang. Kalau jenis bawal dan shawl lipat je. Tapi kalau tudung sarung tu sebaiknya gantung untuk elakkan awning dia elok berbentuk. 

Sebenarnya ada banyak lagi tips penjagaan tudung, ini sebahagian yang Fiza baca dan kongsikan dengan kau orang. Kalau ada lagi tips penjagaan tudung yang lain, tinggalkan dalam kotak komen ye. Jangan lupa sharing is loving.

😜
Siapa peminat gameshow Running Man mesti dah tengok Running Man episod 379 minggu lepas antara episod yang best dan rating yang paling tinggi sejak 2015 katanya. Mungkin disebabkan geng Running Man terpaksa berdepan dengan denda yang agak extreme berbanding episod sebelum ni. Team Haha, Kim Jong Kook, Yang Se Chan, and Song Ji Hyo pergi ke New Zealand untuk cabaran bungee jumping di Nevis Swing.

Team Yoo Jae Suk, Lee Kwang Soo, Ji Suk Jin, and Jun So Min pula kena pergi  Australia untuk cabaran “cage of death” berdepan dengan buaya besar di dalam silinder kaca. Dua-dua penalti sangat-sangat mencabar. Kalau Fiza, entah berani ke tidak nak berhadapan dengan buaya walaupun duduk dalam silinder kaca tu. 

Mungkin kalau diberi peluang bungee jumping teringin juga nak buat tapi rasanya macam goyang juga lutut kalau dah berada di tempat tinggi macam di Nevis Swing ni. Bukan calang-calang tinggi Nevis ni tau. Nevis Swing adalah World's Highest Swing iaitu 300 Meter Arc. Aduhaii..gugur jantung terus bila tali tu dilepaskan. Walaupun acah-acah macam berani tapi tetap ada ketakutan nak buat bungee jumping.


The Nevis Bungy is a bungee jumping platform in the Southern Alps near Queenstown in New Zealand's South Island. It is the third highest bungee jumping platform in the world at a height of 134 metres. It is suspended by high-tension cords, which are fixed at both ends on either side of the Nevis River valley. Its glass floor allows spectators to watch others jump. This makes it a main tourist attraction for those visiting Queenstown.-wikipedia


Tapi Kim Jong Kook dan Song Ji Hyo memang berani habis buat bungee jumping dengan cara lebih extreme iaitu dengan cara upside down. Kalau kau orang berani tak? 




Sebelum tidur, jengah kejap blog yang agak suram akhir-akhir ni tanpa update. Mood tak sihat ikut tuan blog agaknya. Harap tekak ni cepat elok, kalau tak memang sakit tekak bila batuk. Nak buat kerja pun mood tergendala macam tu. Takpe lah, sakit itu penghapus dosa. Doakan tekak Fiza ni kembali sihat ye.

Fiza nak kongsikan satu lagi giveaway yang kau orang semua patut sertai iaitu Duck Giveaway by Blog Nadiaizzaty.nia. Hadiah dia memang semua perempuan akan suka sebab dUCk. Sebut je dUCk confirm kau orang pun teruja nak join kan? Nak join tekan je banner di bawah ni.


Selain dapat kawan baru dengan berblogwalking melalui giveaway ni, kau orang juga berpeluang memenangi hadiah-hadiah seperti di bawah ni. Dua-dua pun Fiza suka sebab shawl tu warna favourite Fiza dan planner tu of courselah suka sebab warna favourite Fiza juga. Aduhaii..kalau dapat salah satu memang happy sangat! Harap ada rezeki Fiza. Nak juga merasa brand dUCk ni.

1st winner: Brand New Duck Scarves Satin Silk - Rich Monaco colour

2nd winner: Brand New Duck Whenever Planner ( pink colour ) + New ' Tadabbur ' book

All the best untuk semua. Jangan lupa sertai beramai-ramai ye sebelum tamat 25 December 2017. Sharing is loving.

Eh, tak move on lagi ke dengan fattzura ni? Sejak Fazura dan Fattah Amin sah jadi suami isteri ni makin menjadi-jadi viral kemanisan fattzura ni. Ada yang dari tak minat mereka terus tersuka tanpa sengaja. Ada yang yang menyampah muntah hijau tengok pasangan bahagia ni. Well, biasalah pengantin baru. Haruslah sweet selalu dan diamalkan sampai bila-bila. Bukan baru kahwin je kena sweet romantik macam tu. Haruslah juga rindu walaupun masuk toilet sekejap.


Perasan sesuatu tak masa tengok video pernikahan Fazura dan Fattah Amin? Sesuatu yang dimaksudkan adalah lagu romantik dalam video tu yang menggunakan suara kanak-kanak perempuan. Sebenarnya bukanlah suara kanak-kanak sangat, kira remaja lah sebab penyanyi cilik tu baru je berumur 14 tahun yang bernama Harissa Adlynn Halim.


Lagu yang dinyanyikan oleh adik Harissa Adlynn dicipta oleh Aizat Amdan yang merupakan penyanyi dan komposer yang mana menulis lagu untuk Fattah Amin juga. Lagu tu pun dah ada official video music yang diterbitkan oleh Warner Music Official yang dikatakan OST untuk filem "Wanita Terindah" lakonan Fattah Amin dan Fazura sendiri. Wah sagat video dan lagu ni kan. Sangat memberikan kenangan manis untuk pasangan pengantin baru ni.

Apa-apa pun Fiza suka dengan suara Harissa tu. Sangat sesuai untuk tema pernikahan Fazura dan Fattah Amin tu. Kalau nak tahu, Harissa ni memang mempunyai latar belakang dalam bidang seni. Antaranya dia seringkali mewakili Malaysia di luar negara untuk persembahan tarian tradisional dan juga moden.

Harissa juga salah seorang pelajar cemerlang dan aktif dalam akademik. Pernah menyertai Asean Education Challenge di Chiangmai, Vietnam. Tahniah Harissa. Lepas ni ramailah cari Harissa untuk nyanyi lagu macam ni kan. Lagu ni juga ada versi Inggeris, liriknya ditulis sendiri oleh Harissa.

Dengar lagu >>>Harissa Adlynn - Aku Sayang Kamu (Official Music Video)

Lirik Lagu Aku Sayang Kamu -Harissa Adlynn

Dalam sendirian Wajahmu terbayang
Datang akan bulan 
Menemani terang 
Kau pejamkan mata 
Mimpi-mimpi yang terindah 

Aku sayang kamu 
Tiap detik waktu 
Ku ingin selalu 
Dekat di hatimu 
Biar selamanya 
Kekal bahagia 
Ku selalu menyayangimu 
Sayang bersabarlah Ini sementara 
Ku kan bersamamu 
Hingga ke akhirnya 
Jangan bimbang sayang 
Mimpi-mimpi yang terindah 

Aku sayang kamu 
Tiap detik waktu 
Ku ingin selalu 
Dekat di hatimu 
Biar selamanya 
Kekal bahagia 
Ku selalu menyayangimu 

Aku sayang kamu 
Tiap detik waktu 
Ku ingin selalu 
Dekat di hatimu 
Biar selamanya 
Kekal bahagia 

Ku selalu menyayangimu 

Aku sayang kamu 
Tiap detik waktu 
Ku ingin selalu 
Dekat di hatimu 
Biar selamanya 
Kekal bahagia

Ku selalu menyayangimu

kredit : beautifulnara
Selamat pagi semua! Mesti kau orang yang menyertai giveaway Fiza mesti tertunggu-tunggu entry pemenang giveaway photo polaroid ni kan? Maaf buat semua tertunggu-tunggu sebab Fiza terlajak cuti. Jadi, lambat sikit nak umumkan 2 pemenang hadiah photo polaroid. Dengan menggunakan kuasa random.org yang memudahkan kerja mencari pemenang yang bertuah, dapatlah Fiza cari 2 orang blogger yang bakal menerima 20pcs photo polaroid. 


Tahniah buat pemenang! Bagi yang tidak berjaya, ada rezeki di lain masa Fiza akan buat lagi giveaway yang simple macam ni ye. Terima kasih sudi turut serta. 

 20pcs photo polaroid saiz 3R

20pcs photo polaroid saiz 2R 


Untuk pemenang, sila emailkan 20pcs gambar ke email di bawah ini beserta maklumat yang lain.

email : azhafizahmn@gmail.com
subject : Pemenang Giveaway Photo Polaroid azhafizah.com

Nama: 
Alamat :
No.phone :
Link penyertaan :
Hadiah : 

Salam Maulidur Rasul 1439H. Hari ini 12 Rabiulawal merupakan tarikh bersejarah untuk diingati oleh umat Islam diseluruh dunia. Sejarah di mana Nabi Muhammad S.A.W sebagai utusan Allah diutuskan untuk menghentikan segala kerosakan akhlak dan memimpin manusia ke jalan yang benar.

Setiap tahun sambutan maulidur rasul disambut dengan selawat ke atas nabi, bacaan suci ayat Al-Quran, berzanji, dan sebagainya. Tema sambutan Maulidur Rasul pada tahun ini adalah " Kesatuan Ummah Kesejahteraan Negara". Sempena maulidur rasul ni sama-samalah kita menghayati perjuangan dan mencontohi baginda dan para sahabat dalam menegakkan syiar Islam sehingga mencapai kecemerlangan dan kegemilangan Islam merentasi dunia timur dan barat. 


Salam Maulidur Rasul 1439H
Semoga semakin bertambah cinta dan sayang kepada Rasulullah S.A.W


صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّد 
صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ 
صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّد 
صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ 

يَا نَبِيْ سَلاَمٌ عَلَيْكَ 
يَا رَسُوْل سَلاَمٌ عَلَيْكَ 
يَا حَبِيْبُ سَلاَمٌ عَلَيْكَ
صَلَوَاتُ الله عَلَيْكَ 

أَشْرَقَ الْبَدْرُ عَلَيْنَا 
فَاخْتَفَتْ مِنْهُ الْبُدُوْرُ 
مِثْلَ حُسْنِكَ مَا رَأَيْنَا 
قَطُّ يَا وَجْهَ السُّرُوْرِ 

أَنْتَ شَمْسٌ أَنْتَ بَدْرٌ 
أَنْتَ نُوْرٌ فَوْقَ نُوْرٍ 
أَنْتَ إِكْسِيْرٌ وَغَالِي 
أَنْتَ مِصْبَاحُ الصُّدُوْرِ 

يَا حَبِيْبِيْ يَا مُحَمَّد 
يَا عَرُوْسَ الْخَافِقَيْنِ 
يَا مُؤَيَّدُ يَا مُمَجَّد 
يَا إِمَامَ الْقِبْلَتَيْنِ 

مَنْ رَأَى وَجْهَكَ يَسْعَد 
يَا كَرِيْمَ الْوَالِدَيْنِ 
حَوْضُكَ الصَّافِى الْمُبَرَّد 
وِرْدُنَا يَوْمَ النُّشُوْرِ 

مَا رَأَيْنَا الْعِيْسَ حَنَّتْ 
بِالسُّرَى إِلاَّ إِلَيْكَ 
وَالْغَمَامَةْ قَدْ اَظَلَّتْ 
وَالْمَلاَ صَلُّوْا عَلَيْكَ 

عَالِمُ السِّرِّ وَأَخْفَى 
مُسْتَجِيْبُ الدَّعَوَاتِ 
رَبِّ إرْحَمْنَا جَمِيْعًا 
بِجَمِيْعِ الصَّالِحَاتِ 

وَصَلاَةُ الله عَلَى أَحْمَد 
عَدَّ تَحْرِيْرِ السُّطُوْرِ 
أَحْمَدُ الْهَادِي مُحَمَّد 
صَاحِبُ الْوَجْهِ الْمُنِيْرِ

صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّد 
صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ 
صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّد 
صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ

Selamat bercuti semua
Terima kasih buat semua blogger yang telah sudi menyertai giveaway photo polaroid by azhafizah.com yang cukup mudah ni. Berakhirlah sudah giveaway dan sementara menunggu keputusannya, bolehlah kau orang berblogwalking dulu kalau ada masa. Fiza akan umumkan pemenang minggu depan ye selepas cuti long weekend ni. Harap sabar menanti. Kita tunggu siapa 2 orang yang bertuah menjadi pemenang dengan menggunakan random.org.


Senarai Link Blogger.
  1. http://www.kisahsidairy.com/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom_22.html
  2. http://www.pokucu.com/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  3. http://salatulzarida.blogspot.my/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  4. http://najahmustapa.blogspot.my/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  5. http://www.dorsettpink.com/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  6. http://www.leaazleeya.com/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  7. https://ikashoid.blogspot.my/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  8. http://www.razanahanis.com/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  9. http://www.raydahalhabsyi.com/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  10. http://belongtomee.blogspot.com/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  11. http://www.akifimtiyaz.com/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  12. http://ameridzuan.blogspot.my/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  13. http://www.huhahuhajerr.com/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  14. http://ohthrillers.blogspot.com/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  15. http://colouroflifek.blogspot.com/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  16. http://nasuha-itsmyessay.blogspot.my/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  17. http://solehahgirlz.blogspot.my/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  18. http://meinnameisthazrina.blogspot.my/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  19. http://thezafirahnazri.blogspot.my/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  20. http://lienliedot.blogspot.my/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  21. https://kanvasdakwat.blogspot.my/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizah-com.html
  22. http://www.akuseorangtraveler.com/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  23. https://namcomel-blogspot.my/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  24. https://belogsjm.blogspot.my/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  25. http://irazulkeffele.blogspot.my/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  26. http://penselduabee.blogspot.my/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  27. http://muslimahsejati96.blogspot.com/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  28. https://itsnurulnajihah.blogspot.my/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  29. https://blogalasapphire.blogspot.my/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  30. http://seindahcerita.blogspot.my/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  31. https://farhannajafri.blogspot.my/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  32. http://myraaaaawr.blogspot.my/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  33. https://messarah.blogspot.my/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  34. http://cikcappuccinolatte.blogspot.my/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  35. http://theaaisya.blogspot.my/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  36. https://faranina89.blogspot.my/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  37. http://starlavenderluna.blogspot.my/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  38. http://www.syamimisaad.com/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  39. http://sujuelfarahin.blogspot.com/2017/11/gveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  40. http://www.ceriteraibu.com/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  41. http://www.mrspip.com/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  42. http://aimanziyad.blogspot.my/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  43. http://www.myafarisha.com/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  44. http://cikrikaa18.blogspot.my/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  45. https://asyiqin89.blogspot.my/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  46. http://nonasani.blogspot.my/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  47. http://www.zaizamree.com/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  48. https://cikash.blogspot.com/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  49. http://mulan-sahbanu.blogspot.my/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  50. http://redxky.blogspot.com/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  51. http://thezofiroh.blogspot.com/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  52. http://budaksukavanilla.blogspot.com/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  53. http://herneenazir.com/2017/11/24/giveaway-photo-polaroid-azhafizah-com/
  54. http://www.pokcikblogger.com/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  55. https://galaksiviral.blogspot.my/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  56. http://syaza-applemints.blogspot.com/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  57. http://www.fiezasani.xyz/2017/11/Giveaway-Photo-Polaroid-Azhafizah-com.html
  58. http://www.anasuhana.com/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  59. http://www.mrsliez.com/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  60. https://jiabumface.blogspot.my/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  61. http://nazatul-nashya.blogspot.my/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  62. http://www.tengkubutang.com/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  63. http://honeyoyeke.blogspot.my/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  64. http://www.kasihjuju.com/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  65. http://renex89.blogspot.my/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  66. https://silverlightsoo.wordpress.com/2017/11/26/giveaway-photo-polaroid-azhafizah-com/
  67. http://famf-tower.blogspot.my/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  68. http://www.jun-zie.com/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  69. http://www.naniena.com/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  70. http://marblemomo.blogspot.com/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  71. http://blognisalpunya.blogspot.com/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html
  72. http://www.suesopian.com/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html

Notapink : Kalau nama kau orang takde dalam senarai, boleh tinggalkan url di dalam kotak komen di bawah ye. Terima kasih atas kerjasama semua.