Image Slider

iPhone 5s gajet impian setiap blogger

Saturday, August 23, 2014
iPhone 5s GAJET IMPIAN SETIAP BLOGGER dan juga impian setiap orang di era zaman teknologi serba canggih ni. Kalau di suruh senaraikan gajet impian dah tentulah iPhone 5s mendapat tempat pertama. Semua orang tahu produk keluaran apple memang hebat dari yang lain.

iPhone 5s gajet impian setiap blogger

Banyak faktor yang boleh dibuktikan bahawa iPhone 5s gajet impian setiap blogger yang telah dilancarkan tahun lepas. Terdapat dalam 3 warna iaitu putih (silver), emas dan kelabu.

iPhone 5s


Kenapa iPhone 5s gajet Impian blogger?

  • Design menarik Design iPhone 5s yang elegant dan smart disaluti aluminium premium. Lebih nipis, ringan dan memiliki curve yang menarik.

Blogger berkata :
Sangat cool kalau memiliki iPhone 5s ni. Warna nampak high class dan sesuai di gayakan dan dimiliki oleh blogger lelaki ataupun perempuan. Lagi cool bila update blog guna sebelah tangan dengan gaya santai.

iPhone 5s


  • Kamera : iPhone 5s menggunakan kamera dengan dua flash LED dengan f/2.0 aperture yang memberikan kualiti gambar yang terbaik walau dalam keadaan cahaya yang kurang. Selain gambar, kualiti video juga terbaik dengan video HDR.

Blogger berkata :
Bagi menghasilkan entry yang menarik kena ada sekurang kurangnya sekeping gambar. Dan sekeping gambar tu dah semestinya adalah yang terbaik untuk menjadi santapan mata pembaca. Barulah seronok membaca dan gambar salah satu tarikan buat orang nak baca dan sentiasa singgah ke blog tu. Siang malam tak perlu risau nak snap gambar untuk buat entry sebab hasil gambar dah semestinya bagus. Tak perlu lagi bawak bekal DLSR untuk hasilkan gambar yang cantik. Susah pula tu nak transfer bagai. Snap guna iPhone 5s terus masuk dalam entry. Mudahnya nak update blog dengan gambar cantik kan?

iPhone 5s

  • Size : Size iPhone 5s sangat fleksible mudah dibawa kemana sahaja. iPhone 5s mengekalkan reka bentuk yang sama seperti iPhone 5 kerana apple menampilkan reka bentuk setiap dua tahun. Sebab tu dia nampak "mahal" seperti "keluaran terhad".

Blogger berkata :

Blogger ni jenis tak pandai nak duduk diam. Untuk sentiasa konsisten dalam berblog perlu menghasilkan entry secara konsisten dan kena sentiasa aktif mencari idea. Kalau boleh blog nak sentiasa update. Nampak itu ini mesti nak snap masuk dalam entry. So iPhone 5s kena sentiasa ada disisi. Size kecik dan mudah masuk poket memang sangat membantu. Tak perlu risau pula masuk poket sebab iPhone ni tahan lasak  disaluti aluminium yang premium

iPhone 5s

  • Kelajuan ProcessoriPhone 5s mempunyai dual core processor iaitu A7 dan M7 processor. Penggunaan cip A7  membawakan kuasa pemprosesan 2 kali lebih pantas termasuk sokongan grafik 2 kali lebih laju. Dengan  teknologi wireless LTE yang menghubungkan kepada rangkaian menjadikan lebih cepat. Ini menjadikan muat turun e-mel dan melayari laman web supaya lebih cepat. Kebanyakan muka surat dan e-mel boleh diakses hampir serta-merta. Semua pantas lah kiranya ni.

Blogger berkata :

Bila dah laju processornya memang laju lah publish. Baru semangat nak update blog dan buat entry pun cepat. Memudahkan kerja seorang blogger. Online dengan senang hati. Nak berniaga pun menjadi lebih mudah dan cepat berurusan.

  • Aplikasi iOS 7 Yang Canggih : Produk apple adalah terhad. Disebabkan itu aplikasi iOS terhad untuk apple sahaja yang mampu menyimpan data dan berfungsi dengan lancar. Tiada masalah hang yang biasa berlaku pada smartphone yang lain walaupun banyak install pelbagai application. Mempunyai Operasi sistem multitasking yang hebat dan mudah digunakan. Sumber seperti Gambar dibawah menunjukkan bahawa iPhone 5s adalah smartphone yang paling laju dalam perbandingan ujian keljauan pelayar. Ini bermaksud prestasi iPhone 5s lebih peka dan responsif bagi melayari laman sesawang. 

Blogger berkata :

Tak perlu risau nak install pelbagai aplikasi dan takde masalah hang. Lagi banyaklah media sosial yang blogger boleh gunakan. Laju pulak tu responsif dia kan. Nak melayari internet pun laju je. Performance telah pun dibuktikan.

performance iPhone 5s

  • Ketahanan bateri : Bateri iPhone 5s mempunyai kemampuan sehingga 225 jam dalam mode standby dan ia dapat bertahan 8 jam sekiranya menggunakan telefon ataupun internet.

Blogger berkata :
Salah satu faktor terpenting smartphone bagi blogger adalah ketahanan bateri yang lama. Selalunya kalau melayari internet menggunakan smartphone bateri cepat betul flat. Tak kan asyik nak charge je kan. Memang boleh bawak power bank tapi kekadang rimas juga ye ke hulur ke hilir nak membawa tu. Memang terbaik kalau bateri tahan lama.

  • Sistem Keselamatan : Fungsi sokongan pengimbas cap jari yang dipanggil TouchID yang membolehkan unlock telefon dengan hanya menyentuhnya. Sensor TouchID ini akan terbina pada butang Home apabila pengguna menyentuhnya. Fungsi ini juga membolehkan pengguna melakukan pembelian melalui iTunes tanpa perlu memasukkan kata laluan seperti biasa

Blogger berkata :
Nampak tak betapa pintar applikasi TouchID ni. Tak perlu risau data dalam iPhone 5s terjaga rapi. Hanya boleh dibuka tuan punya sahaja melalui cap jari. Memang pintar. Blogger juga perlu melindungi maklumat kan.
iPhone 5s

  • Mesra pengguna : Produk apple adalah produk hebat yang mesra pengguna. Button home yang lebih ringkas memudahkan segala kerja. Tak perlu nak bekerja dengan button back or cancel seperti jenama lain. 

Blogger berkata :
Ini tak dinafikan sebab produk apple memang berbeza dengan telefon pintar yang lain. Mudah nak guna pun. takde terkial kial nak mencari button lain kan.

iPhone 5s


  • Aplikasi terbaik : Segala aplikasi untuk produk apple adalah terhad untuk produk apple sahaja. Tak boleh di aplikasikan untuk keluaran telefon pintar yang lain.


Blogger berkata :
Selalunya orang yang memiliki produk apple ni mesti dapat aplikasi yang terbaik lebih awal dan kemudiannya baru lah jadi ikutan keluaran jenama lain membuat aplikasi yang sama yang boleh masuk dengan telefon pintar tersebut. Terasa macam first class punya layanan kan. Best kot.

Apa yang boleh Fiza buat kesimpulan iPhone 5s memang sempurna dan memilikinya adalah satu kepuasan bagi seorang blogger. Seseorang  akan sanggup buat apa saja untuk dapat iPhone 5s? Jangan hairan kalau ada yang sanggup beratur tunggu lama semata mata dapatkan keluaran iPhone ni. Nampak tak kesanggupan tu. Demi mendapatkan iPhone ni jugaklah Fiza sanggup menyahut cabaran iPhone5s melalui contest yang dianjurkan oleh denaihati. Korang juga boleh join untuk dapatkan iPhone 5s ni.

Menulis entry adalah cabaran pertama sebagai tiket untuk mendapatkan iPhone 5s ni. Kalau nak kena usaha sedaya upaya kan. Harap ada rezeki kali ni. Dapat jugak merasa memiliki iPhone 5s 16GB buat pertama kalinya. Hari tu takde rezeki nak dapat masa #SBB2014 .

Penaja Utama

Penaja Individu

Arwah Syuhada Baharudin (www.syuhada1981.comsyuhadabaharudin.com) juga salah seorang penaja. Kita sama-sama sedekahkan Al Fatihah untuk arwah semuga tajaan ini menjadi sedekah yang terima oleh ALLAH.

image source extracted by google

Oh Gigi

Thursday, August 21, 2014
Hidup seseorang takkan lengkap tanpa sakit gigi. Kalau dah sakit boleh buat stress dan rasa nak jadi hulk je kan. Dan sakit boleh sampai ke kepala tu. Pernah rasa?

Oh gigi...Beberapa bulan yang lepas pergi buat tampalan kat klinik gigi swasta tapi selepas beberapa bulan tampalan tu broken, terus jadi sakit. Bayar punyalah mahal tapi takde quality..Dua ratus lebih jugaklah habis,nak gigi eloklah kononnya malas nak tunggu since klinik swasta je pun yang bukak on weekend. Klinik kerajaan nak tunggu weekdays baru boleh pergi. Hubby pulak susah kot nak dapat cuti. 

Since selasa dapat cuti so pergi jugaklah klinik kerajaan. Risau jugak nak kena cabut gigi, dulu masa kecik je pernah sekali cabut. Now dah besar ni takut lah pulak kan. Mana taknya yang nak cabut tu gigi geraham kecil atas tu. Memang dah takde function bila dah broken better cabut dari sengsara menahan sakit.

jenis gigi
Alhamdulillah so far lepas bius dan cabut memang tak rasa sakit pun.Cuma bile nak cucuk bius 2 tempat tu memang rasa sakit sikit la. Lepas cabut darah pulak tak henti keluar, dah rasa telan air liur perisa darah pulak dah. asyik tukar kapas je la kat rumah. malam sikit baru okay darah dah mula berhenti. Cumanya sekarang terasa sakit lagi walaupun dah cabut..Mungkin amek masa untuk pulih kot. nasiblah tak demam. Harap okay je dapat habiskan puasa enam lagi 2 hari ni je lagi. Dah makan ubat tahan sakit pun tak de kesan...Dugaan =__=' Bertabahlah...


Bye bye gigi geraham kecilku yang telah berkhidmat selama ni...jasamu dikenang. Oh Gigi memang sakit kalau kamu sakit...

gigi pra molar
Notapink : gagahkan juga buat kerja even doktor kata rehat je jangan buat kerja berat ye. Mood design pun kelaut dah ni..Sorry customer.

Korang ada petua nak hilangkan sakit lepas cabut gigi?

Resepi Roti Puri Mudah

Monday, August 18, 2014
Resepi Roti Puri Mudah je rupenya. Bahan bahan pun tak banyak. Boleh buat santapan bila bila masa je. Bila dah bahan simple je memang rajinlah nak buat. Pertama kali cuba menjadi memang excited nak buat lagi. Cuma kurang kembung sikit roti ni sebab sepatutnya kena lenyek tepung nipis sikit. Tapi takpe, still kembung dan sedap dah memadai.

Roti puri ni sedap makan panas panas masa tengah kembung. Kalau dah sejuk ginilah jadinya, dah mula mengecut..huhu..Lambat snap punya pasal.

roti puri

Pepagi ni bolehlah try buat untuk breakfast.

Bahan²
1/2 kg Tepung gandum
Susu Tepung * tak kisah susu tepung jenis apa. Tapi Fiza guna susu tepung Dutch Lady wiith honey so tak perlu letak gula dah
Air
Garam
2 sudu Butter atau 1 sudu marjerin

Cara²
1. Sediakan air susu [ bancuh susu tepung dengan air dan tambahkan garam. Kalau guna susu tepung biasa tambahkan gula 1-2 sudu ikut citarasa].

air susu roti puri

2. Dalam bekas lain, masukkan tepung bersama butter yang telah dicairkan (atau marjerin) dan gaul.
3. Masukkan  air susu sikit demi sedikit dan uli menjadi doh. *Pastikan doh tidak melekat. Jika melekat tambahkan tepung.

doh roti puri

4. Dah siap doh, bulatkan kecil kecil dan letak minyak sikit.

doh roti puri

5. Rehatkan selama 5 minit
6. Sebelum menggoreng pastikan minyak panas dan banyak. Lenyek nipis tepung tadi dengen pengelek kemudian goreng setelah minyak panas. Roti akan mengembung semasa goreng :)

cara buat roti puri

Sediakan roti puri bersama sambal sardin. Tumis bawang merah,bawang putih dan tambah cili kalau nak pedas. Dah garing bahan tumis masukkan sardin dan biarkan masak seketika. Dah boleh dihidang bersama roti puri. Memang sedap!

sambal sardin

Selamat mencuba :)

Laman Sosial Ummaland

Thursday, August 07, 2014
Laman Sosial Ummaland adalah alternatif facebook untuk umat Islam. Rasanya ramai antara blogger dah mula buat account Ummaland ni. Kelebihan Ummaland adalah ia lebih menjurus kepada Islamik antara salah satu objektif laman sosial tersebut adalah untuk mengurangkan masa terbuang dengan memaparkan isi kandungan agama yang lebih mendatangkan faedah.

Fiza pun baru je create account. Baru je nak explore ape yang patut. Nampak sama macam facebook je tapi agak berbeza. Lebih banyak menu untuk di kaji. Kalau korang dah ada account bolehlah add friends Nanti ye. Itupun kalau sudi.

Create account Ummaland
Account Ummaland Azhafizah : http://www.ummaland.com/Azhafizah-Md-Nor/

Laman Sosial Ummaland


Notapink : Salah satu usaha memboikot barangan dan perkhidmatan yang menyokong zionis. Boleh jugak di akses melalui applikasi android dan iphone.

Auto Post Signature

Auto Post  Signature