Theme Layout

[Rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Wide]

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Yes

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Fesyen Baju Raya Terkini


Fesyen Baju Raya Terkini style yang camna yang agak² jadi trend? Kalau tahun lepas rasanya fesyen peplum kot. Tahun ni fesyen ape pulak? Korang rasa? Sekarang ni mesti ramai dok hunting baju raya kan. Kalau yang menempah baru raya mesti dah tempah awal punya.

Tahun ni Fiza beli dah siap je la. Rasanya fesyen jubah ala dress ni trending sekarang kan. Lebih sopan dan muslimah sangat. Longgar² sikit sesuai untuk jenis badan kurus atau sebaliknya. Tapi kena pastikan jenis kain jugak. Elakkan memakai kain jenis lycra yang melekap kat badan tu. Dah tak nampak muslimah dah melainkan ada lapik sehelai lagi bahagian dalam. Baru tak melekap kat badan kot.

Plus plus plus lagi, pakaian yang longgar ni senang sikit nak bergerak kan dan boleh makan banyak di hari raya..hehehe..sembunyikan perut sikit.

floral jubah dress
Credit Image : edz.com.my
Jubah stain lace
Credit image : NFH

Ataupun kombinasi moden dan tradisional nampak kelainan sikit.
peplum moden batik
Credit Image:google
Baju kurung moden yang memang trend sekarang kan. Murah pun murah.Cantik pun cantik, tak perlu nak beli kain dan tempah. Beli online lagilah senang. Untuk orang kurus sesuailah kot kan..


Puasa nanti baru sibuk nak beli kot sebab nak beli je kan. Bukan nak tempah. Kalau korang nak share blogshop online yang jual baju raya atau korang ada jual, drop je link kat komen ni ye. So orang lain pun boleh tengok jugak nanti. Terima kasih.

Notapink : agak² tahun ni pink lagi ke ek? First time raya puasa as husband and wife :)

Azhafizah Md Nor
30 Comments
Share :

Keberkatan Yang Dicari


Keberkatan adalah satu tuntutan dalam hidup kita untuk mendapat ketenangan jiwa, kemurahan rezeki, ringan melakukan ibadah, berjaya dalam hidup serta hidup yang aman. Untuk muhasabah diri dan sebagai manusia yang melalui liku liku hidup kita boleh  rasai kehidupan kita ni ada keberkatan, penuh berkat atau tidak berkat. Sebagai hamba Allah yang lemah perlunya ada kesedaran dalam dalam diri kita mencari keberkatan hidup.
rezeki yang berkat
Credit Image :google

Petikan dari tazkirah Ustaz Don Daniyal.

Mari fikir-fikirkan.
"Bukan hanya daging babi, haiwan tak disembelih, atau pun arak sahaja yang kita perlu jaga sangat-sangat supaya tak masuk ke dalam perut. Ada lagi sumber yang lain kita perlu dielak campurkan dengan darah daging.Nasi yang dimakan memang halal, tetapi kalau dibeli dengan gaji yang ditipu..pun ragu statusnya.

Jadi ragu disebabkan semasa waktu kerja, guna talian internet ofis berjam-jam melayan Facebook peribadi, lepak-lepak di kantin, kafeteria, ataupun konon keluar jumpa klien tetapi sebenarnya klien untuk bisnes sendiri.

Ataupun pergi rumah kawan untuk dengar gosip terbaru.Makan ayam goreng yang JAKIM sahkan halal, tetapi dibeli guna wang claim yang diada-adakan. Claim hotel, tetapi sebenarnya menginap percuma di rumah saudara-mara.

Minta pemandu teksi keluarkan resit palsu. Claim mileage ke lokasi meeting, tetapi melencong shopping sebelum pulang ke ofis.

Sengaja lengah kerja waktu pejabat kerana mahu claim OT. Ambil kertas A4, sampul surat, selotep, guna mesin fotostat pejabat untuk urusan bisnes online milik sendiri.

Kadang-kadang, badan asyik sakit-sakit, duit asyik tak cukup, masalah bertimpa-timpa..bukan sebab Tuhan tak sayang. Bukan sebab orang aniaya. Bukan sebab santau atau kerja jin. Tetapi puncanya daripada diri sendiri yang tak mengawal hati.

Fikir dalam-dalam. Apabila musibah datang tak perlu tuding jari, ataupun bertanggungjawab atas perilaku sendiri.

KEBERKATAN YANG DICARI
6 cara utk mendapat pahala setelah mati:
1. Beli Al - Quran kpda sseorang, setiap kali dia mmbacanya kamu akn mnerima pahala. 
2. Sedekah kerusi roda kpda hospital, setiap kali org sakit mnggunakannya nescaya kamu akn mndapat pahala.
3. Turut serta dlm pembinaan masjid.
4. Meletak watercooler di tempat awam.
5. Menanam pokok. Kamu mnerima pahala skiranya ada manusia ataupun binatang berteduh dibwahnya atau mkan darinya.

Wallahualam ..

Petikan copy paste via fb wall
Tanda tanda rezeki yang berkat
Credit Image : google

Notapink : Renung renungkan dan selamat beramal. Salam Jumaat.
Azhafizah Md Nor
16 Comments
Share :

Logo Halal Jakim


Logo Halal Jakim yang patut korang amek tahu adalah dalam gambar di bawah ni. Dalam kekecohan terdapat DNA B*** dalam coklat Cadbury dairy milk hazalenut dan Cadbury Milk Roast Almond, barulah sibuk² nak tengok barangan yang lain pulak ye. Selama ni ada pernah tengok tak? Persoalan lagi satu, dah ada logo halal pun masih tidak halal? Siapa nak jawab ni?

Bukan makanan je kena fikir halal haram, barang² yang digunakan dan juga perbuatan kena tahu jugak tu. Ade sesetengah tu, kemain fikir halal haram soal makan dari duit yang halal tapi perbuatan kurang pulak dititik beratkan halal haramnya. Ok, tak nak komen pasal tu.

Logo halal jakim yang terbaru macam dalam gambar bawah ni. Kalau confused nak beli barang nanti save je gambar ni. Senang untuk rujukan dari mengingat code makanan yang ada DNA B*** tu. Lagi² barangan yang di import dari luar negara sebab logo lain².
Logo Halal Jakim
Untuk check pemegang sijil halal pulak boleh gunakan perkhidmatan sms.
Antara Tips membeli barang makanan :
1. Logo Halal yang disahkan Jakim
2. Tarikh Pemprosesan
3. Tarikh luput
4. Keadaan pembungkusan produk.

sama samalah kita jaga dan pelihara pemakanan kita yang akan menjadi darah daging kita ni. Saling ingat mengingati. Nak makanan lagi sihat terjamin rajin² lah masak makan kat rumah sebab sekarang ni banyak aduan di restaurant yang kurang menitik beratkan soal kebersihan pulak. Terdapat ulat di dalam makanan. kembang tekak aii..

Kemudian kes udang kering yang dijemur diratakan dengan penyapu dan disitu ada anjing duduk berbaring atas udang kering. Bila dah tersebar benda macam ni, memang kena banned la makanan tu kan.


credit info : www.halal.gov.my
Azhafizah Md Nor
19 Comments
Share :

Prototaip Proton Zaara 2014



prototaip Proton zaara

Prototaip Proton Zaara 2014 yang di reka oleh Rosdi Osman sangat menarik perhatian bagi peminat kereta yang jenis sporty terutamanya remaja lah kan. Diberi Nama Proton Zaara, agak comel pulak nak menyebutnya. Kalau dimiliki oleh jejaka dah tentulah di anggap kekasih pertama yang bernama Zaara..eh? Boleh pulak. Ye lah, lelaki kan sayang kereta lebih. kalau boleh nak tidur dalam kereta. Lagi² dapat kereta camni. Tak nak keluar kereta lah kot..Calar sikit pun tercalar hati..gitu..hehehe

Proton Zaara mengekalkan design dua pintu macam Satrion Neo Gti dan design untuk Proton Zaara ni lebih awesome! Mungkin disebabkan Proton tak menghasilkan kereta Satria Neo lagi then keluarkan dengan design baru Proton Zaara ni. Nampak sangat menarik!

Bila launch? Ini hanya protaip sahaja. Kenalah tunggu berita dari proton. Berapa pulak harganya? Kalau harga affordable pasti ramai nak beli kan..Bolehlah mula kumpul duit dari sekarang.hehehe

prototaip Proton zaara

Tentang specification dan overview tu kenalah tunggu info nanti ye.Sabar sabar...

prototaip Proton zaara

Terbekenan pulak haishh..tapi Fiza cuma biasa bawak kereta comel kecik je..Kereta besar tak berapa nak confident bawak lagi² parking..agak failed..Al maklumlah, jarang sangat drive..Kalau dulu lainlah, hari²drive pergi kerja. Sesekali je drive sekarang. Kalau dapat Proton Zaara ni memang dok sebelah je la..hikss

 Notapink : Malaysia maju setapak lagi dalam menghasilkan design kereta yang hebat. Kena bangga dengan usaha yang dibuat :). Siapa lagi nak bangga kan.

Credit Image : Google

Azhafizah Md Nor
20 Comments
Share :

Ubat Kurus Murah Yang Berkesan


Ubat Kurus Murah Yang Berkesan ni mudah nak dapat. Setiap rumah pasti ada! Tak lain tak bukan ubat kurus yang bernama 'air masak' ataupun 'air putih' 'air kosong'. Bukan sahaja untuk kurus tapi untuk dapatkan kesihatan yang baik.


Antara Kebaikan Air Masak

1. Melancarkan sistem pencernaan
Minum air putih dalam kuantiti lapan gelas setiap hari akan melancarkan sistem pencernaan. Ia dapat menghindarkan dari mendapat sembelit malah pembakaran kalori juga akan berjalan dengan efisien. 

2. Menguruskan badan
Bagi mereka yang sedang berdiet kene banyakkan minum air masak. Air masak tidak mengandungi kalori, gula ataupun lemak dan ini ternyata mampu mengurangkan berat badan kita. Nak lagi berkesan boleh minum 1 jam 1 botol air masak :)

3. Meningkatkan kesuburan
Air Masak dapat menghasilkan hormon testosteron pada kaum Adam serta hormon estrogen pada kaum Hawa.

4. Melambatkan proses pertumbuhan zat yang menyebabkan kanser
Air Masak bukan saja melambatkan pertumbuhan zat penyebab kanser malah ia juga dapat membantu mencegah penyakit hati dan ginjal.

5. Perawatan kecantikan
Kekurangan pengambilan air masak menyebabkan tubuh menghadapi kesulitan untuk menyerap air, sekaligus mengakibatkan kulit kering dan berkerut.

6. Tubuh lebih segar dan sihat
Khasiat air masak bukan sekadar untuk membersihkan tubuh saja tapi juga sebagai zat yang sangat diperlukan tubuh. Kita mungkin dapat bertahan bila tidak makan beberapa hari namun tidak mungkin dapat bertahan jika tidak minum air. Ini kerana air merupakan bahagian terbesar dalam komposisi tubuh manusia.

7. Menyihatkan jantung
Air masak juga diyakini dapat menyembuhkan penyakit jantung. Bahkan pada saat ini juga sudah banyak perubatan altenatif yang memanfaatkan penggunaan air masak.

8. Ubat kepada penyakit strok
Air masak tidak hanya digunakan untuk mengubati berbagai penyakit kulit, namun sangat efektif untuk mengubati penyakit lumpuh. Ini kerana air dapat membantu memperkuatkan kembali otot-otot dan ligamen serta melancarkan sistem peredaran darah dan sistem pernafasan.

Nak cuba pulak cara tradisional ni. Yang penting kena konsisten dan amalkan setiap masa dan setiap hari. InshaAllah berkesan! Tak percaya? Sila cuba. Ada yang dah mencuba dan berkesan. Murah dan senang pulak nak sediakan. Di samping tu kalau nak extra berkesan bolehlah dapatkan supplement tambahan yang sesuai dengan korang :) ataupun boleh cuba kurus dengan Atkins diet :)

Shaklee
Ephyra
Clinicell
D-Collagen
Secret Laxing
Bramping Coffee

Azhafizah Md Nor
29 Comments
Share :

Ketahui Tarikh Lahir Dari Nombor Telefon


Selamat berhujung minggu! Aktiviti santai hujung minggu ni tanpa stress, Ketahui Tarikh Lahir Dari Nombor Telefon korang. Bosan² boleh try ni padahal boleh tahu dengan mudah je kan. Dah nama aktiviti santai, so try je la suka suka kan.


Caranya :
1) Lihat angka terakhir nombor telefon anda , 
2) Darab dengan 2 
3) Ditambah dengan 5 
4) Darab 50 
5) Ditambah 1764 
6) Ditolak pula dengan tahun lahir anda 

Sekarang kita akan dapat 3 digit hasil daripada pengiraan itu. Digit pertama ialah nombor terakhir nombor telefon korang dan digit ke 2&3 ialah umur korang . Cuba dan buktikan lah sendiri ye dengan menggunakan ilmum matematik ni :) Enjoy!


Azhafizah Md Nor
18 Comments
Share :

Permohonan Rayuan UPU


Permohonan Rayuan UPU kemasukan ke IPTA telah dibuka mulai hari ni. Untuk semak keputusan UPU [Klik sini] . Hanya pemohon yang gagal menerima sebarang tawaran ke IPTA/Politeknik/Kolej Komuniti & ILKA sahaja layak mengemukakan permohonan rayuan.

permohonan rayuan upu
Tarikh permohonan rayuan adalan seperti berikut:

Rayuan ke IPTA
Rayuan ke IPTA bagi program pengajian Lepasan SPM/Setaraf dibuka untuk capaian mulai 16 Mei 2014 jam 12.00 tengah hari sehingga 26 Mei 2014 di link berikut :


Rayuan Politeknik Premier
Rayuan ke Politeknik Premier bagi program pengajian Lepasan SPM/Setaraf dibuka untuk capaian mulai 16 Mei 2014 jam 12.00 tengah hari sehingga 26 Mei 2014 di link berikut:



Bagi calon lepasan SPM/setaraf
Bermula16 Mei 2014 jam 12.00 tengah hari sehingga 26 Mei 2014.

Bagi calon lepasan STPM/setaraf
Bermula 12 Ogos 2014 jam 12.00 tengah hari sehingga 22 Ogos 2014 (tentatif).

Rayuan boleh dibuat secara online melalui aplikasi e-Rayuan Kementerian Pendidikan Malaysia, di Laman Aplikasi e-Rayuan UPU

Semakan keputusan rayuan UPU untuk ke Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) boleh dibuat secara online dan SMS.

Tarikh semakan dibuka

Bagi calon lepasan SPM/setaraf
Bermula minggu kedua bulan Jun 2014 (tarikh akan dikemaskini kemudian).

Bagi calon lepasan STPM/setaraf
Bermula minggu ketiga bulan September 2014 (tarikh akan dikemaskini kemudian).

Kaedah semakan
Semakan secara online

Semakan melalui SMS
Berikut adalah cara membuat semakan keputusan rayuan UPU melalui SMS:

Taipkan:
UPU<jarak>RESULT<jarak>[No Kad Pengenalan]

Contoh: UPU RESULT 960325035243

Hantarkan SMS ke 15888

Selamat masuk U adik² semua. Semoga permohonan kali ini berjaya.

Credit : sumber1, sumber2

Azhafizah Md Nor
11 Comments
Share :

Resepi Jeruk Mangga Mudah


Resepi Jeruk Mangga Mudah | Musim buah mangga sekarang kan. Sana sini dok tengok blogger upload gambar macam² jenis mangga. Kebetulan sabtu lepas balik kampung, dapatlah bawak bekalan mangga sikit dari kampung. Ni namanya mangga epal. Isinya rangup tapi agak masam sikit ni. Kena peram tunggu masak.

Sementara nak tunggu masak tu Fiza amek sebiji buat jeruk. Jeruk versi cepat ekspress mudah dan fresh tanpa pengawet tambahan. Tak perlu peram berhari² punya. buat dalam setengah jam je dah boleh makan. Fresh macam rasa buah segar pun ada.


Bahan- Bahan
1 biji Buah Mangga
1 sudu kecil garam
3 sudu besar gula
Air

Cara- cara
1. Kupas kulit buah mangga dan basuh
2. Potong buah mangga (ikut korang nak potong camna pun) dan gaulkan dengan garam

 3. Masukkan air panas dan biar seketika 1-2minit.

4. Kemudian basuh dan toskan.

5. Masukkan mangga ke dalam bekas bertutup
6. Kemudian masukkan gula dan simpan dalam peti ais dalam 15-20 minit.

7. Dah boleh dimakan.

Terliur bila tengok jeruk masam² ni kan. Kalau masam sangat korang letaklah gula lebih ye. Fiza suka rasa yang tak masam dan tak manis sangat. Cara ni tak perlu perap lama..tekstur mangga pun masih rangup. Kejap je abis satu bekas Fiza makan sorang sebab husband tak suka masam² ni.

Buat sebiji mangga je pun sebab makan sorang kan. Kalau nak makan, bebila masa je boleh buat. Nak buat pun kejap dan mudah je. So korang boleh cuba cara ni ye.

Mangga ni kalau potong cicah dengan sambal kicap pun best jugak ni kan..
Azhafizah Md Nor
22 Comments
Share :

Secret Laxing Produk Kurangkan Lemak Dalam Badan


Secret Laxing Produk Kurangkan Lemak Dalam Badan | Impian semua orang kot nak kurus nak bentuk badan ideal. Bukanlah nak cantik semata mata tapi untuk kesihatan jugak. Ye lah dah dapat badan yang ideal senang nak buat segala pergerakan dan nak membeli pakaian ikut size pun senang kan sebab ikut standard size.

Secret Laxing

Selalunya kalau kita tengok produk pelansingan kurangkan lemak dalam badan ni dalam bentuk serbuk dan pil tapi produk Secret Laxing merupakan produk pelangsing yang menggabungkan berbagai aspek pengurangan lemak tubuh dalam satu botol secara mudah, sihat dan efektif dalam bentuk cecair. Lebih senang nak telan terus kan. Tak perlu bancuh dengan air. Fresh from bottle :)

Product Slimming Secret Laxing
Add caption

Kandungan Secret Laxing

Botol yang mudah dibawa kemana saja dengan kandungan  250 ml  cecair Formulasi dari  Honey, Prune, Delima, Goji Berry, Sireh, Beet root, L-carnitine, Senna Leaf, Garcinia Cambogia , Green Tea, Acai Berry, Dandelion, White Kidney Bean, Grape Extract, Rose water 

Information Secret Laxing

Cara Consume Secret Laxing

1. Boleh diminum terus 
2. Boleh diambil setiap hari 
3. Digalakkan untuk mengambil 2 sudu besar 2 kali sehari sebelum makan @ bersenam

Di sarankan minum banyak air masak selepas pengambilan produk untuk lebih berkesan. Produk ni sesuai untuk perempuan dan juga lelaki. Rasanya sedap tak macam ubat. Memang berselera nak masuk mulut pun. Cuma kena konsisten je la jangan skip!

Selain itu kena kurangkan minuman berkarbonat/bersoda dan beralkohol yang dapat mengurangkan keberkesanan produk secret laxing.

Cara pengambilan secret laxing

Bagi wanita hamil dan menyusui serta yang memiliki sakit gastrik, tekanan darah tinggi, dan gangguan jantung dilarang minum supplemen ini. 

Dah tahu kandungan dan cara consume, kita tengok pulak kelebihan Produk Secret Laxing ni.

Kelebihan/ kegunaan Secret Laxing

1. Membantu mengawal berat badan dan membentuk tubuh yang ideal. 
2. Membantu mengecilkan lingkaran pinggang dan merampingkan perut. 
3. Membantu meningkatkan pembakaran kalori & lemak tubuh (thermogenic) agar terjadi penurunan massa lemak dan peningkatan massa otot 
4. Green Tea membantu menormalkan kolesterol dan gula darah. 
5. Sebagai anti-oksidan dan mengoptimalkan proses detoks racun dan memperbaiki sistem pencernaan. 
6. Membantu memperbaiki penampilan tubuh dan mengencangkan otot. 
7. Membantu mengawal rasa lapar. 
8. Membantu meningkatkan tenaga dan stamina. 
9. Membantu meningkatkan metabolisma pembakaran lemak menjadi tenaga. 
10. Mengandungi serat konsentrat untuk membantu melancarkan proses buang air besar dan memperbaiki sistem pencernaan tubuh. 
11. Membantu mencegah timbulnya penyakit merbahaya. 
12. Membantu menjaga kesihatan mata dan kulit serta menjadikan tubuh awet muda.

Secret Laxing membantu kita mengawal berat badan dengan mengawal rasa lapar. Nak raya ni semua orang nak kurus cantik takpun bakal pengantin mesti nak sarung baju kahwin cantik² kan. Jangan skang ukur baju, dah sampai masa tak muat nanti. So why not try this product. Sihat dan cantik, 2 in 1 :)

Harga Secret Laxing

RM 33.00 / Sebotol (Semenanjung)
RM 39.00 / Sebotol (Sabah /Sarawak)
BRD18.00 /Sebotol (Brunei)
SGD18.00 /Sebotol (Singapore)

Produk ni bukan dalam Malaysia je ada, Kat Brunei dan Singapore pun terlajak laris gitu.

Untuk membeli dan info lebih lanjut, Boleh singgah di facebook :
Secret Laxing By Legacy Secret
B-vite HQ

Fiza dalam proses mencuba Secret Laxing ni. Nak juga turunkan berat badan sebelum raya ni kan. Sekarang lah masanya nak cuba pun. Nanti Fiza akan share pengalaman bersama Secret Laxing ye.

Azhafizah Md Nor
19 Comments
Share :

Resepi Jejari Roti Bersalut Coklat dan Nestum




Resepi Jejari Roti Bersalut Coklat dan Nestum  | Tak tahu nak bagi nama apa sebenarnya. Memandangkan bentuk panjang macam jejari tu, kira okaylah kan. Satu lagi menu kudapan yang tersangatlah mudah. Makan satu mesti nak makan lagi. Jom try buat.

Bahan-bahan
1. Roti ( Tak kisah roti jenis apa pun)
2. Coklat bar ( Tak kisah coklat brand apa pun)
3. Nestum Orginal flava


Cara-cara
1. Potong roti seperti jejari. Kemudian bakar seketika dalam oven


2. Panaskan/cairkan coklat bar dalam oven atau gunakan kaedah double boil.
3. Setelah roti siap di bakar, celupkan roti ke dalam coklat dan kemudian salutkan dengan nestum. Ok siap!




Mudah sangat nak buat kan? Mempelbagai menu yang berasaskan roti berserta coklat dan nestum . Rasa coklat yang sedap dan rangup sebab roti di bakar dan di salut nestum. Budak budak confirmlah suka. Kena buat lebih lah kalau ada anak or anak buah tu.


Azhafizah Md Nor
32 Comments
Share :

Resepi Churros Mudah dan Sedap


resepi-churros-mudah-dan-sedap

Resepi Churros Mudah dan Sedap | First time mencuba buat Churros atau nama lainnya Kuih Belimbing. Sebab bentuknya star macam belimbing kan. Mencuba sebab tergoda dengan Churros Kak Ina. Belek punya belek mudah sangat nak buat pun.

Bahan-Bahan:
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu besar butter
1 cawan air
1 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil esen vanilla
1biji telur
Nozzle muncung bintang
Piping bag
Minyak masak untuk menggoreng

Cara-Cara:
1. Didihkan air, masukkan butter, gula dan garam . Kacau sebati dengan api yang sederhana
2. Perlahankan api, masukkan tepung sikit² atau dengan cara mengayak supaya tepung tak berketul². Kacau sehingga rata dan tutup api.( Agak berketul sikit tapi jangan risau dah uli nanti okaylah)
3. Masukkan telur yang telah dipukul terlebih dahulu. Kemudian masukkan esen vanilla dalam adunan tepung tadi, uli sebati gunakan tangan bila adunan dah sejuk sedikit.
4. Masukkan adunan dalam piping bag
5. Buat bentuk stick atas baking paper (kalau takde boleh tabur tepung je sebab tak nak bagi melekat). Untuk first time buat ni bentuk masih tak proper lagi ni.Takpe, belajar kan.

6. Masukkan minyak dalam kuali, goreng dengan cara deep fry. Pastikan api perlahan supaya tak hangus. Bila dah warna kekuningan terus angkat.

7.  Salutkan churros dengan gula halus dan sedia untuk dihidang!

Mudah sangat kan? Rugilah tak cuba sebab rasa dia sedap sangat! Nak lagi sedap boleh dip dip dengan coklat cair..Wahh memang marvellous sedap! Plus, rasa kenyal² manis² rangup² bila kunyah masuk mulut tu. Lepas ni kena buat banyak sikit nampaknya :) Yeay, dah pandai men'churros'. Sebutan dah macam kurus pulak kan.hihihi..

Fiza guna nozzle jenis bunga sebab nozzle star kecik sangat. Letih nak menekan keluar. Guna apa yang ada dulu janji ada bentuk tu dah okay dah.

Okaylah ni untuk kudapan petang. Silalah cuba ye :)
Azhafizah Md Nor
50 Comments
Share :

Semakan Online Keputusan UPU 2014/2015


Semakan Online Keputusan UPU 2014/2015 | Calon calon lepas SPM, Diploma, Matrikulasi, STPM dan setaraf yang telah membuat permohonan ke IPTA sesi 2014/2015 boleh menyemak keputusan pada 10 Mei 2014 mulai jam 12:00 tengahari.

Semakan Online  Keputusan UPU  2014/2015

Semakan Online  Keputusan UPU  2014

Semakan Ujian Temuduga Pengambilan Pelajar Lepasan SPM/Setaraf Sesi Akademik 2014/2015


Makluman Awam

Ditegaskan bahawa KPM tidak pernah mengeluarkan atau mengedarkan sebarang bentuk surat panggilan temuduga untuk program Pengajian Asasi, Diploma, Ijazah dan Sijil Kemahiran Malaysia dengan Skim Biasiswa dari Institusi Pengajian Tinggi terpilih dan/atau pinjaman Pendidikan MARA/ PTPTN/ PTPK kepada pelajar lepasan SPM/STPM.


Makluman Untuk Calon STPM 2013

Semua calon STPM 2013 termasuk calon yang menduduki peperiksaan ulangan penggal 3 hendaklah menggunakan keputusan peperiksaan STPM 2013 yang akan diumumkan pada minggu ketiga Mac 2014 untuk permohonan bagi kemasukan ke IPTA sesi 2014/2015 (Fasa 1 : 20 Januari hingga 7 April 2014).

Calon yang menduduki peperiksaan ulangan penggal 3 STPM 2013 boleh mengemaskini permohonan pada Fasa 2 (2 hingga 6 Mei 2014) dengan syarat telah membuat permohonan pada Fasa 1.

Pada yang berjaya, tahniah! Pada yang tidak berjaya boleh buat rayuan dan ikut prosedur rayuan. Semoga semua dapat sambung belajar dan berjaya dalam bidang masing maisng. 

Azhafizah Md Nor
12 Comments
Share :

Dengar cakap mak


Salam Jumaat..Selamat pagi! Hari jumaat ni kena lebihkan amalan kebaikan ye. Banyak dapat pahala. Bercakap pasal pahala ni semua orang nak pahala kan. Berebut nak kumpul pahala, kadang kadang benda kecik kita buat pun Allah berikan kita pahala. Betapa sayang dan kasihnya Allah pada kita.

Salah satunya nak dapat pahala berbuat baik pada mak, dengar cakap mak. Berapa ramai yang dengar cakap mak? kalau mak tegur sikit perangai tu cepat je melenting cakap kasar dengan mak kan? even cakap 'ah' pun dah berdosa tau. Cuba fikir, ada sebabnya kenapa mak cakap itu boleh itu tak boleh pada kita. Sebabnya agama Islam telah mengajar kita bagaimana cara hidup yang sebenar dan sebetulnya.

Cuba tengok pada gambar ni.

credit image : muslim'show

Dah tahu kenapa kan? Bila dah kahwin ni memang terasa apatah lagi ada anak. Betapa sayangnya parents kita mendidik kita supaya dapat yang terbaik dan menjadi orang yang terbaik dalam kehidupan ni. Sebak pulak bila ingat kembali yang telah berlalu yang mana tak dengar cakap mak tu tanpa niat dan tak sengaja.

Jangan pulak tunggu raya baru nak mintak maaf kan. Selagi mereka ada, sayangi dan balas jasa mereka. 

"Better Late than Never"

Azhafizah Md Nor
31 Comments
Share :

Cara Merawat penyakit Eczema


Salah satu Cara Merawat penyakit Eczema adalah dengan pengambilan vitamin dari produk Shaklee. Fiza update entry ni bagi menjawab keyword 'cara merawat eczema' dalam keyword nuffnang. Moga entry ni membantu mereka yang memerlukan sedikit info ye.

Apakah Eczema

Eczema dalam bahasa melayu adalah Ekzema adalah sejenis penyakit kulit yang menyebabkan radang, gatal-gatal pada kulit, kulit kering dan mengelupas, kemerahan dan bersisik. Penyakit ini berkaitan dengan tindakbalas hipersensitif pada bahagian kulit, iaitu organ terbesar pada tubuh manusia.-wikipedia

Nak lagi jelas boleh refer pada gambar ni. Mesti tak sanggup nak tanggung penyakit eczema ni kan

Ekzema ini selalunya terjadi pada bayi dan kanak-kanak sebelum mereka mencecah usia 2 tahun lagi. Penyakit eczema ini perlu dicegah dan dikawal dan akan beransur hilang lama kelamaan dengan kawalan dan pencegahan yang rapi. 

Punca-punca gejala Eczema

Terdapat 2 punca iaitu  dari dalaman dan juga persekitaran.
  • Faktor daripada genetik atau sejarah keluarga yang menghadpi ekzema, asma dan juga allergi. 
  • Alahan kepada makanan seperti produk tenusu, makanan laut, gandum dan sebagainya. 
  • Alahan kepada habuk di rumah seperti karpet, haiwan peliharaan, habuk persekitaran dan juga debunga. 
  • Faktor suhu iaitu panas dan lembap. 
  • Alahan kepada produk kecantikan seperti syampu, sabun, serbuk pencuci dan sebagainya. 

Jenis-Jenis Eczema 

  • Ekzema atopik Dermatitis - berair 
  • Contact Dermatitis - berair (alergi sentuhan spt sabun, etc) 
  • Dyshidrotic Dermatitis - kering 
  • Lichen Simplex Chronicu - kering bersisik 
  • Seborriheic Dermatits - kering bersisik 

Tanda-tanda Eczema

"Erythema", kulit berasa panas, bergejolak dan gatal, keradangan. 
"Papules", pembentukan tompok-tompok merah. 

Kulit mejadi kering, berair dan bersisik. 
Kulit menebal, menjadi kasar dan berkedut. 

Kitaran penyakit  Eczema

Eczema disifatkan sebagai kegagalan fungsi penghadang kulit yang boleh menyebabkan alahan dan juga seterusnya kegatalan. Bila Pesakit tidak dapat menahan kegatalan yang berlaku dan kerap menggaru di kawasan tersebut. Sekiranya kawasan kulit tersebut kering, tahap kegatalan makin meningkat. Bila kawasan tersebut digaru secara kuat dan berulang, lapisan kulit akan mula koyak dan meruam. Lebih buruk lagi, keadaan sebegini boleh menyebabkan bakteria atau kuman memasuki ke kawasan kulit tersebut.

Langkah-Langkah Merawat Eczema

  • Sentiasa melembapkan kulit kerana keradangan bermula akibat kulit yang kering 
  • Elakkan makanan yang menjadi punca kepada Eczema
  • Pakai pakaian yg diperbuat daripada kapas dan pakai secara longgar.
  • Elakkan penggunaan sabun/syampu yang mempunyai bahan kimia yang tinggi
  • Catitkan apa yang anak anda makan yang menyebabkan eczemanya semakin teruk
  • Pastikan kuku bayi pendek untuk mengelak iritasi kulit akibat menggaru. 
  • Pastikan anak anda tidak terdedah kepada suhu yang panas terlalu lama.

Cara Merawat Eczema dengan pengambilan Vitamin Shaklee


Pengambilan vitamin shakle adalah SELAMAT untuk digunakan dan juga berasaskan sumber SEMULAJADI. Langkah pencegahan awal perlu di lakukan sebelum ianya melarat dan merebak yang akan menyukarkan lagi penjagaan nanti. Eczema hanya boleh dirawat dan dicegah tidak boleh disembuhkan jadi, so perlulah mencari produk yang betul-betul boleh mengatasi masalah anda ini dan tiada bahan kimia berbahaya yang akan memburukkan keadaan lagi.

Rawatan Eczema untuk Bayi berumur kurang 1 tahun 

Ibu yang menyusukan anak yg mengalami masalah eczema boleh mengambil ESP/Mealshakes dan Omega guard. Selain bagus utk Ibu, ianya juga boleh diterima oleh bayi melalui susu ibu. Menyusulah anak anda dengan susu badan sedari bayi anda dilahirkan kerana boleh membantu melindungi daripada ekzema dan alergi lain. 

Rawatan Eczema untuk peringkat Remaja dan Dewasa 

ESP ( Energy Soy Protein) 
Membantu menghasilkan sel kulit yang sihat dan membantu mempercepatkan penghasilan sel kulit yang cantik dan juga mengelakkan ekzema itu terus merebak dan mengjangkiti tempat-tempat lain yg belum dijangkiti.

Vitamin E 
Khasiatnya yang bagus untuk kulit. Ianya berfungsi melicinkan kulit dan merawat kulit yang rosak akibat eczema. Ia juga dapat membantu memudarkan parut dengan berkesan. Ekstrak biji anggurnya membuatkan kesan pemulihan kulit-kulit yang rosak dan juga mengelakkan luka dari terkena jangkitan bakteria. 

Omega Guard 
Memastikan kulit kekal lembap dan mengelakkan kulit kering. Omega Guard membantu masalah ekzema dengan menguatkan membran sel-mencegah keradangan kulit dan mengurangkan kegatalan dan mengelakkan ekzema itu terus merebak dan mengjangkiti tempat-tempat lain yg belum dijangkiti 

Herbal Blend 
Melegakan gatal dan pedih-pedih akibat luka ekzema. Bila disapu cream Herbal Blend ini, kulit akan rasa sejuk, jadi gatal dan pedih akan beransur hilang. 

Alfalfa
Menguatkan sistem dalaman badan dengan menyahkan toksin dr dalam badan. 

Vitamin C 
Meningkatkan sistem imunisasi badan. 

Basic H
Sesuai untuk pesakit yang mengalami masalah eczema. Tetapi sekiranya bayi mengalami eczema jenis kering tidak boleh ambil kerana boleh menyebabkan kulit bertambah kering.

Eczema tidak boleh dirawat dengan cepat dan mengambil masa untuk pulih. Eczema boleh di kawal diperingkat awal sebelum ianya merebak teruk dengan pengambilan produk yang sesuai. 

"Prevent is better than secure"
"Mencegah lebih baik dari mengubati"


Untuk pembelian produk shaklee ni boleh contact:
✍ PM: https://www.facebook.com/shaklycious
✐ Blog: http://shaklycious.blogspot.com/
✉ Email: azhafizahmdnor@gmail.com
✆ Call/SMS/WhatsApp: 012-9072776
➲ ID : 886743

Credit info : sumber
Azhafizah Md Nor
17 Comments
Share :

Cara Terbaik Potong Buah



Sebenarnya ada Cara Terbaik Potong Buah yang selalunya kita rasa susah dan malas nak potong kan. Kalau dah potong laju je makan. Bukan je cara ni terbaik malah lebih mudah dan lebih pratikal ditambah dengan kreatif.

Buah tembikai kebiasanya kita potong empat dan potong satu² kan. Tapi dengan cara macam dalam gambar bawah ni memang sangat terbaik. Mudah nak potong, mudah nak makan dan tak membazir bila makan..sebab isinya sampai ke kulit senang nak gigit kan. kalau ada jamuan ni buat camni lebih pratikal kan.



Masih lagi buah tembikai. Bagi korang yang malas nak buat kerja dua tiga kali masuk dapur buang kulit boleh cuba cara ni pulak Sekali potong je kecil² masuk dalam bekas lepas tu boleh makan sesuka hati. Nak lagi sedap sejukkan dalam peti ais dulu.


Sekarang ni musim buah mangga kot. Tak berkesempatan nak rasa mangga harum manis lagi. Macam dah kecur air liur je tengok..huhu. Selalunya kita makan buang kulit dulu kan lepas ni boleh guna cara ni pulak.
masih mengekalkan ciri² potongan dadu :)


Buah nenas lah buah paling susah dan paling malas nak potong kan. Paling leceh bab buang kulit tu. Kene pulak tajam² tu. Pasni buat cara mudah ni. Gerenti rajin nak potong..hihihi..Kurang sikit nak makan buah nenas ni sebab nanti lidah jadi lidas kan. macam kebas² gitu..Tak tahulah korang panggil ape..

Last but not least, buah kiwi..jarang makan buah kiwi. Mahal sikit kan. Sekali ngap je sebiji kalau makan.hihi..lagi sedap makan dengan ice cream. Cara ni paling mudah Fiza rasa.

Semua cara yang dikongsikan adalah cara terbaik potong buang untuk lebih mudah, pratikal, jimat dan kreatif! Thanks to owner gambar dan idea kreatif ni. :) . Lepas ni kita pratikkan cara semua ni ye.

Azhafizah Md Nor
27 Comments
Share :

Resepi Popia Goreng dan Sambal Manis


Resepi Popia Goreng dan Sambal Manis | Popia goreng cicah dengan sambal manis ni salah satu favourite Fiza ni. Sekarang ni popia dah di pelbagaikan contoh macam popia goreng bersira sambal dan popia basah. Semua jenis popia pun sedap!

Kadang² susah jugak nak dapat popia yang sedap. Kalau ada di jual, inti dalam punyalah sikit. Rasa tak puas makan, sesekali kalau nak tu kenalah rajinkan diri buat. Disebabkan Fiza ni suka sayur so Fiza lebihkan sayur la. Kalau suka popia jom try buat versi Fiza ni.
Resepi popia goreng
Bahan- bahan
Kulit Popia ready made
Kacang panjang di potong kecil²
Lobak di sagat halus
Daun sup di potong halus
Taugeh
Bawang besar di potong dadu
Isi ayam di potong kecil
Fishball di potong kecil *optional,tak nak letak pun takpe
Tepung gandum
Cili kisar
sedikit air asam jawa
garam
gula
air
minyak masak


Cara -cara
Inti Popia
1. Panaskan 3 sudu minyak, goreng ayam separuh masak. Kemudian angkat dan toskan.
2. Gunakan minyak yang sama untuk tumis bawang, kemudian masukkan fishball, kacang panjang, lobak, taugeh dan daun sup. Kacau rata , masukkan garam secukup rasa dan biarkan masa seketika tapi jangan biarkan sayur terlalu masak ye.
3. Angkat inti yang dah siap masak tu dan masukkan ke dalam bekas biarkan sejuk seketika.
4. Sementara tunggu sejuk, buat pelekat untuk gamkan kulit popia supaya tak terbuka masa goreng nanti. Ambil 2 sudu tepung dan bancuhkan dengan sedikit air. Pastikan adunan tepung dan air tu tak cair sangat.
5. Bila inti dah sejuk sikit boleh mula membungkus popia. Cara bungkus, letakkan inti, tutup ini dari bawah, kiri kanan dan gulungkan terus dan gam dengan adunan tepung tadi.
6. Dah siap bungkus popia boleh goreng  terus.

Sambal Manis
1. Masukkan cili kisar, air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Tambah sikit air dan panaskan kuah bagi tahan lama.

Dah siap popia goreng dan kuah sambal manis tu boleh lah dihidang :) Selamat mencuba!


Azhafizah Md Nor
29 Comments
Share :

Gangguan Bekalan Air Di Seremban


Gangguan Bekalan Air Di Seremban akhir akhir ni agak kerap pulak rasanya. Bukan disebabkan air berkurang ataupun di catu tapi disebabkan ade paip bocor. Walaupun paip bocor tapi amek masa lama jugak nak tunggu dorang baiki tu. Kadang² seharian dan kadang² sampai ke petang.

Terbaru, akan ada gangguan bekalan air esok, 6 Mei 2014. Siap Siaplah kena simpan air secukupnya. Boleh baca info dari keratan Sinar harian bawah ni.

SEREMBAN – Penduduk di sekitar bandar Ampangan, Senawang, dan Rahang bakal mengalami gangguan bekalan air sementara berikutan kerja-kerja penyelenggaraan Loji Rawatan Air Sungai Terip dan pengalihan paip pada 6 Mei ini.
Penolong Pengurus Unit Komunikasi Korporat Syarikat Air Negeri Sembilan (Sains), Norzita Ismail berkata, pihaknya akan melaksanakan penutupan sementara bekalan air berikutan kerja-kerja penyelenggaraan Loji Rawatan Air Sungai Terip dan pengalihan paip yang akan mengakibatkan gangguan di sekitar kawasan terbabit, bermula antara 8 pagi (6 Mei) sehingga 8 pagi keesokannya (7 Mei).
Katanya, bagi bandar ini kawasan yang terlibat dengan gangguan bekalan air ekoran kerja-kerja penyelenggaraan Loji Rawatan Air Sungai Terip dan pengalihan paip melibatkan, seluruh bandar Seremban, Seremban 2, Temiang, Templer, Light Industri Temple, Lobak, Jalan Rasah dan Mambau.
“Selain itu, Hospital Besar Seremban, KPJ, Columbia, Hemodialisis Mawar, Hospital Bersalin Cina Templer, Jalan Kuala Sawah hingga Taman Angsa Mas (Mambau), Jalan Labu, Taman Desa Rhu dan Taman Warisan Puteri (Sikamat).
“Turut mengalami gangguan, seluruh kawasan Ampangan, Paroi, seluruh kawasan Senawang, seluruh kawasan Rahang, seluruh kawasan Rasah Jaya, Industri Sungai Gadut, Taman Tuanku Jaafar, Seremban Selatan dan Seremban Jaya,” katanya.
Menurutnya, bekalan air akan disambungkan semula selepas waktu yang dinyatakan dan dijangka pulih secara berperingkat.
“Walau bagaimanapun, beberapa kawasan tinggi dijangka akan mengalami tempoh pembaikan yang lebih lama.
Katanya, untuk makluman, kerja-kerja ini merupakan usaha berterusan Sains dalam menambah baik dan meningkatkan mutu bekalan air demi kepentingan para pelanggan pada masa hadapan.-credit : sumber

Warga Seremban, hadapi gangguan bekalan air ni dengan sabar ye. Simpan air secukupnya dan jimat² sikit guna air tu. Harap² tak lama lah kan.


Azhafizah Md Nor
10 Comments
Share :

Tutorial Letak Widget Top Komentator Bulanan


Widget Top Komentator Bulanan ni rasanya yang terbaik boleh korang gunakan. Boleh kira ikut bulanan ataupun mingguan dengan set tarikh awal bulan dan hujung bulan sebagai tempoh bulanan komen. So dari situ dia akan kira start dari awal bulan sampai hujung bulan. Untuk bulan berikutnya kena setting date yang baru pulak.


Widget Top Komentator bulanan yang mesra coding dan mesra blog sebabnya tak menganggu loading page blog. Memang sesuai sangatlah untuk bloggers yang ada buat penghargaan kepada top komentator tu untuk senang kira. Sebelum ni Fiza pakai widget komentator yang Fiza sendiri tak tahu die kira start bulan berapa. Tapi since Fiza letak awal April So kira sebulan lah tu kan. Tapi dah jumpa widget top komentator ni. Tak payah cari lagi dah. Guna je yang ini senang dan kiraan lebih tepat.

Caranya pun mudah!

1. Log in blogger.com
2. Dashboard >> Layout >> Add gadget >> HTML/Javascript
3. Copy code bawah ni

<script type="text/javascript"> function getYpipe(feed) { document.write('<ol>'); var i; for (i = 0; i < feed.count ; i++) { var href = "'" + feed.value.items[i].link + "'"; if(feed.value.items[i].link == "") var item ="<li>" + feed.value.items[i].title + "</li>"; else var item = "<li>" + "<a href="+ href + '" target="_blank">' + feed.value.items[i].title + "</a> </li>"; document.write(item); } document.write('</ol>'); } </script> <script src="http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run? YourBlogUrl=URL BLOG &ExcludedNick1= NAMA ADMIN &ExcludedNick2= Anonymous &ShowHowMany=10 &ExcludeCommentsBefore=01-05-2014 &IncludeCommentsBefore=31-05-2014 &_callback=getYpipe &_id=50b225c916b74b06779b9489abceef2a &_render=json" type="text/javascript"></script>

4. Paste ke dalam box HTML/Javascript
5. Edit coding.
URL BLOG = Url Blog korang contoh http://www.azhafizah.com/
NAMA ADMIN = Azhafizah Md Nor 10 = Jumlah komentator 01-05-2014 = kiraan tarikh komen mula masuk Hari-Bulan-Tahun
31-05-2014 = kiraan tarikh komen berakhir Hari-Bulan-Tahun

6. Dah siap Edit. Save!

Selamat Mencuba! Kalau menjadi sila komen di bawah ye. Kalau tak faham, tanye je. Terima kasih :)

Azhafizah Md Nor
39 Comments
Share :
[name=Azhafizah Md Nor] [img=http://3.bp.blogspot.com/-T6929_GEAQE/WEcqCNF17ZI/AAAAAAAAoLo/OLVmtZMyIJMdZ5ZX4D8jyM6lbcxHp97wQCK4B/s1600/about%2Bme%2Bazhafizah.png] [description=Married.Blogger.Graphic Designer.Johorian.B.Eng (Hons) Electrical & Electronics Engineering.UiTM.Untuk tempahan DESIGN, PENGIKLANAN, COLLABORATION, SPONSORSHIP, GUEST POST dan PRODUK REVIEW boleh emailkan ke :azhafizahmdnor@gmail.com] (facebook=https://www.facebook.com/AzhafizahMdNor) (twitter=https://twitter.com/Azhafizah) (instagram=https://www.instagram.com/azhafizah.mdnor/)

Blog Sihatimerahjambu

Follow @azhafizah.mdnor