Tutorial Tukar Font Dalam Blog Tanpa Install

Tuesday, September 27, 2011
Selamat petang peeps!Agak mengantok kan petang-petang ni..ape kate jom kite cube sesuatu yang agak menarik petang ni.Saje suke suki nak buat blog jadi fancy sikit sesambil exercise mata tu.Meh kite install fancy font dalam blog. Selain gune template designer yang boleh tukar font tu tapi agak limited,meh gune google font API pulak.Agak banyak jugak font yang menarik,boleh pilih mane suke.Tutorial ni boleh gune untuk mane-mane template ye.Lets do it~

1.Pilih font di web Google font API
nak pilih font click sini

[dalam ni ade banyak font tapi limited tak sampai beribu pun..korang boleh pilih mane suke]
contoh font yang  macam ni


2.Log in blogger>>Dashboard>>Design>>Edit HTML>>Cari code <head>
*untuk memudahkan pencarian tekan cltrl+F serentak,kemudian masukkan code<head> dalam box pencarian td.

3.Copy code ni
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="http://fonts.googleapis.com/css?family=Font+Name"/>

4.Paste di bawah code <head> tadi
*pastikan code Font+Name korang tukar name font yang korang dah pilih tadi [yang Fiza bulatkan dalam gambar kat atas tu adalah contoh name font]

5.copy code ni
font-family: 'Font+Name', arial, serif;
paste pada part yang korang nak tukar font

Page Text
cari code
body {

paste code
font-family: 'Font+Name', arial, serif;
selepas codebody {

contoh code yang dah siap
body {font-family: 'Font+Name', arial, serif; 

Tajuk Post entry
cari code
.post h3 {

 dan paste di bawah code .post h3{
contoh

.post h3 { font-family: 'Font+Name', arial, serif;

Sidebar
cari code
.sidebar h2 {
paste kat bawah code .sidebar h2{
contoh
.sidebar h2 { font-family: 'Font+Name', arial, serif;

untuk part lain pun same jugak..cari code dan paste selepas tanda { dan pastikan takde code font selain code font-family tu ye.
*jangan lupe code Font+Name perlu tukar kepada name font
font arial dan serif tu tak kesah nak letak font ape sebab tu 2nd and 3rd font yang akan appear kalau first font yang korang pilih tu PC tak leh bace.

kemudian preview..kalau dah jadi dah puas hati,save terus.Kalau masih tak puas hati atau tak jadi check re-check steps atau silap name font atau coding..Try la dulu kalau  masih tak dapat just ask me okay!
31 comments on "Tutorial Tukar Font Dalam Blog Tanpa Install"
  1. yeay! memang nak cari tutor ni.thanks!

    ReplyDelete
  2. Thanks kak fizah..mmg izzati nak cari tuto ni.. !!
    sayanglah kak fizah ! <3

    ReplyDelete
  3. menarik la..asyik pakai font sama je bosan!

    ReplyDelete
  4. tutorial yang sgt berguna..cayang kamu..muaahhhxxx...

    ReplyDelete
  5. ade aku kesah.. :D info bguna..thx sgt.. :D

    ReplyDelete
  6. kak bui dah buat..jadiiii..hihi..tengs fiza

    ReplyDelete
  7. @asamasin
    Tak kesah takpe..ade aku kesah..hihi..most welcome encik!

    ReplyDelete
  8. xjadi pn..huhu
    sy da kopipes kod2 tu, step by step tp xjd...tolong sy ye.. :(

    ReplyDelete
  9. kenapa aina buat tak menjadi erh ? aina buat kat post title .. Tolonggg !

    ReplyDelete
  10. @Aina Johari Tempat aku..menjadi tapi..tak sesuai la..dengan blog aku..
    mari lah ..tengaok blog aku

    ReplyDelete
  11. Kenapa saya buat tak jadi ye? 'Font+Name' tu tanda tambah tu mmg kena ada ke macam mana. :/ rasa frust sangat...

    ReplyDelete
  12. bleh x nak kat post title lain dengan font yg kat body tu..Tpi guna font web tu..Mcm mna?

    ReplyDelete

Komen yang baik-baik dan jaga adab sebagai komentator. Terima kasih.

Auto Post Signature

Auto Post  Signature