Image Slider

pakai contact lens boleh buta!

Wednesday, September 15, 2010
Saya memang suke pakai contact lens than pakai spek.nampak  macam saye ni ulat daun buku je..tak suke pakai spek pon saye dah ade 4 spek dah..due dah patah dan calar balar..so,saye amek keputusan nak pakai contact lens je..senang! tapi agak mahal la cost nye than pakai spek sebab lens leh pakai untuk beberapa bulan je..mengikut penjagaan kite macam mane..hampir 2thun pakai lens..alhamdulillah mate saye xde apeape effect pon..still da same lah!tapi..

pagi tadi,my bf text me..suruh bace berite kat kosmo pasal contact lens..o0m emm gee!saye penah beli korean lens ni..beli online jugak..baru sebulan pakai dah koyak sikit..bile pakai,agak menyakitkan mate...budget leh pakai sampai 6bulan-setahun seperti yang dijanjikan..tapi sebulan je pakai..ade hikmahnye lens saye tu koyak kan..cube bace berite kat bawah ni

[sumber dari kosmo 15sept 2010]
SHAH ALAM - Taip sahaja perkataan 'kanta lekap murah' di ruangan carian di Internet, anda akan menemui puluhan blog menawarkan produk tersebut dengan pakej harga yang murah.
Namun, ramai pengguna tidak mengetahui bahawa mereka terdedah kepada risiko buta apabila menggunakan kanta lekap tersebut yang kebanyakannnya buatan Korea tanpa mendapat preskripsi daripada pegawai optometri terlebih dahulu.
Perunding Optometri Fakulti Sains Kesihatan Bersekutu Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof. Madya Dr. Bariah Mohd. Ali berkata, lambakan produk itu yang dijual secara dalam talian bakal mengundang masalah kerana boleh menyebabkan masyarakat menghidap penyakit mata.
"Ramai remaja suka memakai kanta lekap yang bukan sahaja berfungsi sebagai alat bantuan penglihatan tetapi juga aksesori kecantikan kerana ia didatangkan dengan warna seperti hazel, violet, biru, hijau dan kelabu.
"Tetapi mereka perlu ingat bahawa pemakaian kanta lekap perlu diperiksa oleh pegawai optometri bagi mengelak sebarang jangkitan, alahan atau lebih kronik mengakibatkan buta," katanya ketika dihubungi di sini baru-baru ini.
untuk bace lagi..click sini 

dah rase takut??so,berhatihatilah contact lens user ye..saye memang dah tak beli contact lens online sebab yg saye  beli tu tak berkualiti,ditambah lak ngan news ni.saye beli kat kedai je..walaupon agak mahal tapi berbaloibaloi.owner blogshop lens mesti agak risau ngan berite ni..of coz bussiness jatuh punye..berite ni bukan niat untuk menjatuhkan bussiness mereka tapi info ni ntuk dikongsi bersame..kalo ade yg dah buta nnti,uolls jugak yang susah kan..pe kate korean lens tu digantikan dengan bussiness freshlook ke,acuvue ke..macam lenslens yang dijual kat kedai..specialist  kan ade..:))

Auto Post Signature

Auto Post  Signature