Baru berpuasa sehari dah nak sembang pasal raya ke? Sembang pasal raya, semua orang pun teruja nak bercerita. Kasut raya lah, kuih raya lah, baju raya lah dan semua berkaitan dengan raya. Tak ketinggalan tradisi balik kampung yang paling penting. Tak balik kampung tak raya lah kan. Dah plan ke nak balik kampung mana? Awal-awal ni lah nak merancang perjalanan untuk balik raya nanti. Yang kampung jauh-jauh tu lebih senang nak kapal terbang je. Cepat dan lebih murah dengan Traveloka.

TRAVELOKA? Mesti kau orang semua dah pernah atau dah biasa dengar tentang Traveloka. Sebut je Traveloka mesti kau orang terus terbayangkan percutian dan tambang tiket murah. Betul ke tidak? Satu Malaysia tahu yang Traveloka selalu menawarkan promosi-promosi percutian yang menjimatkan seperti yang di iklankan di TV dan media sosial. Ramai yang memilih Traveloka sebagai pilihan utama untuk tempah hotel dan tiket dengan harga jauh lebih murah berbanding yang lain. 


Nak tahu macamana nak dapatkan harga tiket penerbangan murah dengan Traveloka tak? Fiza akan kongsikan dengan kau orang semua dan baca sampai habis ye. Jangan skip! Lepas tu kau orang bolehlah merancang awal balik kampung atau bercuti dengan Traveloka di musim raya yang bakal tiba nanti. Boleh juga elakkan permasalahan jammed di jalan raya tu. Faham-faham je lah bila jammed musim perayaan ni. Perjalanan 1 jam boleh jadi berjam-jam lamanya nak sampai kampung. Jadilah pengguna yang bijak dengan rebut peluang gunakan Kempen Raya Bersama Traveloka ni dengan sebaiknya.

Apa Yang Menarik Dengan Kempen Raya Bersama Traveloka.

Untuk pengetahuan semua, Traveloka akan memberikan setiap pelanggan mereka tambahan 10% diskaun hotel dan penerbangan untuk semua laluan, semua destinasi dan semua tarikh perjalanan yang ada dalam kempen dengan menggunakan kod kupon Traveloka yang disediakan. Contohnya kalau masa promosi tu Traveloka bagi diskaun 50%, kau orang akan dapat tambahan 10% lagi jadi 60%. Lebih jimat bukan? 



Nak dapatkan kod kupon diskaun ni dinasihatkan orang ramai membuat tempahan awal disebabkan kod kupon ini sangat terhad. Sebelum tu, kau orang perlu melanggan newsletter Traveloka terlebih dahulu. Daftar segera newsletter Traveloka pada 20 Mei untuk rebut peluang dan berjimat dengan Kempen Raya Bersama Traveloka. Hanya pengguna yang berdaftar sahaja dapat kupon dan akses awal pada 21-22 Mei 2018. Kalau terlepas, jangan risau sebab kau orang boleh dapatkan kod kupon promosi melalui akses awam pada 23-29 Mei 2018 tapi lambat sikitlah daripada yang akses awal tu.

Istimewanya setiap pelanggan newsletter Traveloka yang berdaftar akan dapat akses awal 48jam di antara 21-22 Mei untuk setiap promosi kalau dafter sebelum 21 Mei pada jam 3 petang. Jadi, apa tunggu lagi? Daftar segera! Kemudian kau orang akan dapat kod kupon tersebut pada pagi 21 Mei dan boleh akses awal serta tahu awal promosi yang Traveloka tawarkan. Seronok ke tidak? Sudah tentu lah seronok bila ada diskaun. Boleh menjimatkan perbelanjaan kau orang masa hari raya nanti. Betul tak?

Nak Lebih Jimat? Gunakan Traveloka App!

Zaman sekarang setiap orang memiliki smartphone yang canggih. Jadi, jangan lupa untuk install Traveloka App dalam smartphone masing-masing sebab sangat menguntungkan kau orang sekiranya kau orang jenis yang suka travel sana-sini. Kalau yang jarang travel pun boleh install, boleh gunakan di masa akan datang. Mana lah tahu raya nanti nak melancong atau beraya dengan kapal terbang pula kan. Kalau dengan menaiki kapal terbang lagi menjimatkan. Mengapa tidak kita gunakan kemudahan yang lebih menjimatkan. Lagi-lagi dengan adanya Kempen Raya Bersama Traveloka. Lagi jimat!

Dengan menggunakan Traveloka App, kau orang akan dapat harga lebih rendah untuk hotel di app daripada laman web. Yang paling penting pengguna lebih mudah menguruskan tempahan on-the-go dengan mudah di mana jua berada. Semuanya dihujung jari je. Tak perlu dah bersusah payah nak akses website traveloka di komputer. Hanya dengan menggunakan Traveloka App je kau orang boleh tempah hotel dan penerbangan dengan mudah, jimat dan menjimatkan masa juga.  Jangan lambat-lambat install App sebab Traveloka sentiasa buat tawaran harga promo. Serius, tak tipu!


Semua kat atas tu kempen promosi terkini yang kau orang boleh grab sekarang. Sangat menguntungkan bila kau orang dah mendaftar dan langgan newsletter Traveloka. 

Daftar Dan Langgan Newsletter Sekarang!

Jadi, apa tunggu lagi? Daftar newsletter Traveloka segera sebab kau orang boleh dapat kod kupon awal dan akses awal. Kalau lambat nanti susahlah nak merancang percutian awal. Rugi kan? Jadi, cepat-cepat daftar dan rancang awal. Musim raya ni semua kena rancang awal. Kalau lambat, silap haribulan tak balik berayalah kau orang nanti. Jangan lupa sebarkan berita ni pada semua orang. Tekan button share di bawah artikel ni okay. Spread the news now!

Selamat berpuasa semua umat Islam di seluruh dunia. Bertemu lagi kita di dalam bulan Ramadhan tahun 1349H. Alhamdulillah. Bila Ramadhan bermula, bolehlah masing-masing kejar pahala berganda di bulan puasa ni. Siapa yang tak nak pahala tu memang rugi lah kan. Bulan puasa bukan sekadar menahan lapar, banyak lagi kebaikan yang kau orang akan dapat di bulan Ramadhan yang mulia ni.


Rukun Puasa
1. Berniat pada setiap malam sebelum terbit fajar
2. Menahan diri daripada perkara yang membatalkan puasa daripada terbit matahari sehingga terbenam matahari.

Niat Puasa Bulan Ramadhan

Lafaz Niat Puasa Harian di Bulan Ramadhan
نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ أَنْ أَدَاءِ فَرْضِ رَمَضَانَ هَذِهِ السَّنَةِ لِلَّهِ تَعَالَى
Nawaitu Souma Ghadin ‘An Ada-‘i, Fardhi Syahri Ramadhana Hazihis Sanati Lil’lahi Ta’ala
Maksudnya: Sahaja aku puasa esok hari pada bulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Ta’ala

Lafaz Niat Puasa Sebulan di Bulan Ramadhan
نَوَيْتُ صَوْمَ شَهْرِ رَمَضَانَ كِلِّهِ لِلَّهِ تَعَالَى
Nawaitu Souma Syahri Ramadhana Kul’lihi Lil’lahi Ta’ala
Maksudnya: Sahaja aku berpuasa keseluruhan pada bulan Ramadhan kerana Allah Ta’ala

Doa Buka Puasa Ramadan

اَللّهُمَّ لَكَ صُمْتُ وَبِكَ آمَنْتُ وَعَلَى رِزْقِكَ أَفْطَرْتُ بِرَحْمَتِكَ يَا اَرْحَمَ الرَّحِمِيْنَ

"Allaahummalakasumtu wabika amantu wa'aa rizkika aftortu birohmatika yaa arhamarra himiin"

Adab Puasa
  • Menjauhkan diri daripada maksiat
  • Mengelakkan diri daripada perkara-perkara yang membatalkan puada
  • Menahan nafsu
  • Bersederhana semasa berbuka
  • Mengurangkan tidur
  • Beribadat dengan bersungguh-sungguh
  • Sentiasa berfikir tentang hikmah puasa.

Sunat Puasa
  • Bersahur
  • Melewatkan sahur
  • Menyegerakan berbuka
  • Sahur dan berbuka dengan kurma
  • Tidak bersugi selepas gelincir matahari
  • Tadarus Al Quran
  • I'tiqaf di masjid
  • Bersedekah
  • Menjauhi perkara yang sia-sia
  • Solat Terawih
  • Berdoa
  • Beristighfar

Makruh
  • Bersuntik
  • Berbekam
  • Berkumur-kumur
  • Memasukkan air ke dalam rongga hidung
  • Mandi berlebihan
  • Merasa makanan
  • Tidur berlebihan pada waktu siang

Batal Puasa
  • Makan/minum dengan sengaja
  • Memasukkan sesuatu ke dalam rongga badan dengan sengaja
  • Muntah dengan sengaja
  • Keluar haid/nifas
  • Gila
  • Murtad
  • keluar mani dengan sengaja
  • Bersetubuh

Selamat berpuasa!