Image Slider

Doa Mohon Rezeki yang Halal

Friday, January 31, 2014



Salam Jumaat semua.Penat bekerja?Jangan..betulkan niat bekerja tu kerana apa.Selain berusaha,kita juga perlu berdoa mohon rezeki yang halal.Allah telah S.W.T telah memberi jalan buat setiap hamba-Nya untuk memperolehi rezeki dalam pelbagai bentuk yang menjadi punca kebaikan dunia dan akhirat.

Di antaranya:
1.Menyempatkan diri beribadah
2.Memperbanyakkan istighfar
3.Tinggalkan perbuatan dosa
4.Sentiasa ingat Allah S.W.T.
5.Berbakti dan mendoakan ibu bapa
6.Berbuat baik dan menolong orang yang lemah
7.Tunaikan hajat orang lain
8.Banyak berselawat
9.Banyakkan berbuat kebajikan
10.Berpagi-pagi,memulakan aktiviti harian adalah amalan yang berkat.
11.Menjalinkan silaturrahim
12.Melazimi kekal berwuduk
13.Bersedekah
14.Melazimi solat malam (tahajjud)
15.Melazimi solat Dhuha
16.Bersyukur kepada Allah S.W.T.
*Syukur ertinya mengakui segala pemberian dan nikmat dari Allah S.W.T.Lawannya adalah kufur nikmat.
17.Mengamalkan zikir dan bacaan ayat Quran tertentu
18.Berdoa
19.Berikhtiar sehabisnya
20.Bertawakal

Kesemua yang disebut di atas adalah amalan-amalan yang membawa kepada takwa.Dengan takwa, Allah S.W.T. akan memberi kita jalan keluar dari perkara yang menyusahkan dan memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya." – [At-Talaq: 2-3]

Bagi orang Islam, untuk murah rezeki dalam ertikata yang sebenar kuncinya adalah dengan melaksanakan amalan-amalan takwa.

Amalan-amalan ini akan menjadi sebab jatuhnya kasih sayang Allah S.W.T lalu Allah S.W.T pasti melimpahi hamba-Nya dengan keluasan rezeki dan rasa kaya dengan pemberian-Nya. Insha Allah mudah mudah an rezeki yang kita cari tu halal diberkati Allah yang akan menjadi darah daging kita.Betulkan niat kita ^__^

Credit :Source

Satay Ikan @Lok Ching Fresh dari Kelantan!

Tuesday, January 28, 2014
Satay Ikan @Lok Ching Fresh dari Kelantan memang sedap! Rasa sekali pasti nak lagi lagi dan lagi.Sebenarnya ni first time makan satay Ikan?Bunyi macam tipu je kan?Tapi memang betul pun,betul tak tipu! Adala kawan sekampung ni lepas kahwin terus stay kat Kelantan sebab husband dia ada biz kat sana.So alang² stay sana dia pun buat biz jugaklah,biz jual satay secara online..Ingat makanan tak boleh pos ke?Bolehlah...

Asyik dok post pasal satay ikan tu siapa je yang tak tergoda kan.So orderla kat dia.Kalau nak tunggu memasing balik segamat memang taklah.So pos je senang.Hari ni pos esok sampai,InshaAllah kalau takde problem pos laju.Lately banyak prob pos laju maybe sebab parcel terlalu banyak and nak CNY pulak tu.Mungkin sesetengah tempat la ada problem.

Fiza order 100 cucuk satay ikan ni.Kena bahagi² untuk sendiri,Mak dan MIL.Satay Ikan untuk MIL dah bagi dah cuma this week balik segamat bawak untuk mak pulak.kitaorang dah sakan melantak satay ikan ni.Bakar guna pemanggang ajaib senang tak perlu nak hidupkan api dengan bakar arang bagai tu.

Rasa satay ikan macam keropok lekor tapi texture lebih nipis sikit dan ranggup.Beli satay ikan dapat  free sos dan tupperware apple lady percuma.Nak tahu pakej yang ada boleh contact di fb kawan fiza ni : Facebook Awien.Cakap je nak berapa cucuk pun boleh..Jangan le pulak nak secucuk je..nak kena sekeh pulak?Ape² nak order atau nak tanya pasal satay ikan ni pergi tanya dia ye..

Sesekali pekena satay ikan best jugak..asyik satay daging,ayam je.Tukar selera lah pulak.Lagipun ni senang masak kat rumah.Tahan lama macam keropok lekor jugak.

Resepi : Healthy Breakfast Wraps

Monday, January 27, 2014
Healthy Breakfast Wraps | Morning Monday Sickness! Pagi ni masih lagi penat dengan 2 hari weekend yang busy.Kepenatan dua hari tak topup lagi dengan kerehatan.So hari ni breakfast pun agak simple je la.Yang penting menu sihat.Bagus jugaklah mintak idea dan pendapat kengkawan blogger minggu lepas.Tak sia² lah bertanyakan.Thanks Kak Zaza bagi idea wrap untuk breakfast.Serius jimat masa.Sesambil tunggu chicken slice masak dalam pemanggang ajaib,boleh siap potong tomato,salads dan buat air.

So ni resepi simple je.

Bahan²
1.Wraps/Roti pita tapi Fiza guna chicken slice je.Lagi senang..hehe
2.Tomato
3.Salads
4.Mayonis
5.Chilli Souce.
6.Slice cheese

Cara²
Bakar seketika wraps dalam microwave@oven@pemanggang ajaib@kuali dalam 30 saat untuk lembutkan wraps.Fiza gune chicken slice ni guna pemanggang ajaib amek masa 3-4minit untuk masakkan sikit chicken slice tu.Dah siap,susun je cheese,salads,tomato dan letakkan mayonis dan chilli sauce.Done!

Kalau guna chicken slice ni susah sikit nak wrap,bila nak makan baru wrap.But sokaylah still mudah what nak prepare breakfast.Sihat pun sihat sebab ada daging dan sayur kan.Moga husband lebih bertenaga dan sihat untuk berkerja..^__^.


D-Collagen Produk Anti Penuaan Terbaik

Sunday, January 26, 2014
D-Collagen Produk Anti Penuaan Terbaik | Apa itu collagen?Collagen merupakan sejenis protein yang terdapat di dalam tubuh badan kita yang terdapat di dalam kulit,tulang dan juga gigi dan sangat diperlukan oleh tubuh badan kita bagi memelihara keanjalan kulit.D-Collagen telah memperkenalkan produk anti penuaan terbaik bagi mengatasi masalah tanda-tanda penuaan yang kita akan alami bila umur meningkat.Siapa yang tak nak awet muda,kulit cantik dan juga sihat?Of course semua nak kan!Kat sini Fiza nak share tentang D-Collagen Produk anti penuaan terbaik yang bakal terlaris di pasaran.

Percaya atau tidak, D-collagen ini secara tak lansung boleh dijadikan makanan tambahan kesihatan atau supplemen kesihatan terbaik untuk badan kita.Bukan sahaja dari segi dalaman je.Malahan sekaligus memberi kesan luaran juga sebagai supplemen untuk kulit.Memang berbaloi sebab boleh bagi kesan 2 in 1.

Selain itu jugak kita mesti pernah mengalami masalah sakit sakit sendi kan?Dah nama pun produk collagen anti penuaan,mestilah dapat mengatasi masalah sakit sendi dan tulang kan.Memang kena sangatlah D-Collagen sebagai ubat untuk sakit sendi dan tulang.Dalam masa seminggu pengambilan D-Collagen ni Fiza rasa takde lagi masalah "sakitnya pinggang"lepas bangun dari duduk atau duduk lama menghadap PC.Kekal sihat bertenaga!

Apa lagi yang hebat tentang D-Collagen ni?
Bagi mereka yang ada masalah tentang parut yang ada,Fiza syorkan guna produk D-Collagen ni.InshaAllah boleh memudarkan dan menghilangkan parut secara berkesan.Kulit tidak akan mengelupas tapi akan beransur pudar dari pengambilan collagen yang membaikpulih kulit.Memang terbaiklah sebagai produk kecantikan dalaman dan luaran,Kulit Fiza pun dalam proses membaikpulih dan happy bila parut yang ada semakin menghilangkan diri.Itu yang seronok sangat tu!Ubat penghilang parut dan supplemen untuk kulit yang sangat bagus.

Siapa yang boleh ambil d-Collagen?
Ada sesetengah produk yang tak semua peringkat umur boleh ambil.Tapi tidak bagi D-Collagen kerana D-Collagen juga produk kesihatan untuk lelaki dan perempuan.So tak yah nak ragu²lagi la kan kalau preggy tu memang boleh ambil.Tak perlu jugak nak double ragu² dengan produk D-Collagen ni baik ke??tak mudarat ke?Semestinya tidak! Sebab Produk D-Collagen telah mendapat kelulusan KKM dan juga HALAL.

Rasa D-Collagen?
Of course la sedap! Rasa madu dan berry yang memberikan rasa masam dan manis.Tak loya,memang sedap macam minum ribena tu.Mana tak sedapnya dengan 5 bahan yang penting ni.Setiap bahan memainkan fungsi yang penting untuk anti penuaan dan kecantikan.


Bukan tu je tau kehebatan D-Collagen ni.Ni banyak lagi kelebihnya.
•kulit putih berseri, pinkish dan berseri
•anti aging menampakkan kulit sentiasa muda remaja
•memelihara ketegangan dan keanjalan kulit
•memelihara kelembapan kulit
•menyokong baik pulih tisu dari kecederaan otot dan tulang
•menguatkan otot dan tulang
•membantu hati dalam proses detoksifikasi(buang toksin)
•memelihara  kelenturan sendi
•mengurangkan keradangan(inflammation)
•memberi tenaga
•membantu pola tidur
•memulihkan penyakit saraf dengan membina semula lapisan protin pada saraf
•mengecutkan, mengurangkan dari bengkak akibat jerawat yang teruk dan bernanah
•mengecilkan pori-pori dan meghaluskan serta mencerahkan kulit
•mengurangkan kesan parut jerawat, jeragat, stretch-mark di perut, peha, pinggul
•mencerahkan kawasan yang tersembunyi seperti di celah ketiak, kelengkang,leher.

Selain itu,banyak juga kegunaan Collagen ni.
•menghasilkan asid amino  penting seperti lysin,prolin dan glysin yang secara khusus diperlukan oleh tubuh untuk membina struktur tisu penyokong, dan untuk mengawal fungsi sel.
•hydroxyprolin-memberi kekuatan dan keanjalan pada tisu penyokong dan tulang glisin -melembapan kulit.
•alanin, prolin  dan asparagin -menstabilkan struktur,melembap, menegang dan menganjalkan  kulit   lantas mengekalkan kulit cantik serta menghalang penuaan.
•arginin -memudahkan  tidur nyenyak, menghasilkan pola tidur.
•mengawal metabolisme tubuh dengan mencerna secara enzimatik.
•melindungi tulang rawan pada sendi daripada enzim dan kerosakan oksidatif .
•menegang,menganjal dan melembapkan kulit.
•menampung air dalam tubuh.
•meningkatkan penyerapan kalsium.
•menguatkan salur darahh dan melancarkan pengaliran darah di bawah lapisan kulit
•meningkatkan isyarat induksi
•menghasilkan kualiti rambut dan kuku yang baik

Cara nak minum collagen.
Untuk permulaan, 3 hari pertama setengah scoope sebelum sarapan pagi.Selepas 3 hari ambil pada waktu pagi (setengah scoope) dan waktu malam sebelum tidur (setengah scoope).Dengan cara macam ni 1 jar boleh tahan dalam sebulan.So penggunaan jimat macam ni dan kesan hebat,worth it!

Kalau korang berminat nak mencuba kehebatan D-Collagen ni boleh order online pembayaran melalui CIMB dan Maybank atau Cash On Delivery(COD).Boleh singgah di link yang Fiza provide bawah ni ye.

Instagram: @oh_mydiamond/@amalina8283
Contact Number : Ina : 017-6833148 

Tak perlu risau tentang shaker sebab akan dapat percuma dengan setiap pembelian 1 jar D-Collagen.


Dan D-Collagen memang berkesan!Parut semakin hilang.Kulit sihat sedang berkembang :) Glowing,flawless gitu.


Lain² testimoni dari D-Collagen


Untuk lebih testimoni : www.dcollagen.asia

Pelbagai soalan yang telah di jawab oleh D-Collagen.
Jika ada penyakit seperti darah tinggi, kencing manis, jantung atau penyakit kronik lain selamat di minum atau tidak?
D-Collagen selamat di minum.Ianya minuman nutrisi yang bebas kandungan gula dan bahan pengawet.Jika ragu dan bimbang akan tindak balas yang teruk, boleh mengurangkan dos pengambilan.

Adakah D-Collagen sesuai untuk ibu mengandung dan juga menyusukan anak?
Ya,ianya sesuai untuk ibu mengandung atau menyusukan anak kerana tiada kandungan yang berbahaya untuk bayi.Insyallah kulit baby akan jadi gebu dan halus bila di lahirkan.Kandungan seperti sarang burung, white yam,dan madu mempunya protein dan khasiat yang tinggi.

Alahan Seafood atau resdung boleh mengambil D-Collagen?
Boleh.D-Collagen di formulasikan dari sumber akuatik ikan talapia dan sarang burung(walid) serta kandungan pitera dan buahan-buahan sangat sesuai untuk kesihatan dalaman dan memperbaiki struktur kulit menjadikan lebih cantik dan lembap.

Terima kasih D-Collagen,@oh_mydiamond,@amalina8283 yang telah memperkenal D-Collagen Produk Anti Penuaan Terbaik ni dan merasai kehebatannya.Worth it.Jom korang grab one!

Fasa Kedua Giveaway Ephyra Serlahkan Kejelitaan Sebenar Anda

Tuesday, January 21, 2014
Ephyra serlahkan kejelitaan sebenar anda.Percaya tak?Perempuan mana yang tak nak kulit cantik dan sihat.Dan setiap orang mesti ada masalah kulit tersendiri.Kulit Fiza ni pulak jenis sensitif tak bertempat.Kejap okay kejap KO.Maksudnya ikut mood dan hormon.Susah betul nak menjaga =__='.Alhamdulillah tahun lepas di beri kesempatan dan rezeki menang 1 kotak Ephyra 30 sachets bernilai RM197 giveaway dari Blogger Mialiana.com dan oceanlife2u.com.

Mood Happy bila Ephyra sampai 
Sebelum consume amek mood Duta Ephyra dulu.Tiru gaya memey..hehe..menjadi ke tidak?Kotlah boleh dapat kulit cantik macam dia kan.

Lepas dapat terus buat sessi photoshoot.Tak pepasal husband kena jadi photographer terjun kan.First day dapat malam tu terus consume as first day bersama Ephyra.Untuk fasa ke dua ni Fiza akan share hari² Fiza bersama Ephyra dari segi dalaman dan luaran sebelum dan selepas.

Dalaman,Sebelum | Fiza ni jenis mudah penat mungkin sebab kenaikan berat badan dan kurang bersenam,mungkin.Seharian pulak kerjanya menghadap lappy dan masa lebih banyak duduk.Bila buat kerja mudah sangat sakit² sendi.Sakit pinggang lah,kejanglah..Dah macam orang tua pulak kan.Selera makan pulak kadang² tak menentu.Kalau masa lapar tu,memang banyak makanlah jawabnya.Suka pulak tu minum air manis²,nak minum air putih memang jarang sangat.Dah tu pulak sistem perhadaman dan pelawasan ni kurang.Banyak pulak masalah yang ada kan.

Luaran,Sebelum | Boleh refer pada gambar bawah ni. Kulit jenis sensitif memang bermasalah sangat.Memang kurang confident bila nak keluar rumah.Kulit pulak jenis cepat berminyak sebab cepat berpeluh.Eye bag jangan cakaplah,jenis tak cukup tidur.Jerawat pulak ikut mood jugak nak keluar.


Dalaman,Selepas | Hari pertama Fiza minum Ephyra sebelum tidur.Keesokkan hari Fiza rasa macam kerap masuk toilet pulak.Memang melawas habis ni.Dapat jugaklah kawal berat badan kan.10 hari pertama Fiza consume sebelum tidur.10 hari berikutnya Fiza cuba minum sebelum breakfast pulak.Yang bestnya bila minum waktu sebelum breakfast ni akan rasa cepat kenyang.Bila nak breakfast,terus hilang selera nak makan sebab rasa kenyang ya amat.Kadang² tu breakfast lambat sikit.Dalam masa beberapa hari rasa sakit² sendi sakit² pinggang mula okay.Lebih bertenaga la  nak buat kerja.Kalau tak asyik rasa penat dan mengadu sakit je.

Luaran,Selepas | Bangun pagi lepas mandi terus terjah cermin.Excited nak tengok perubahan kot la ada.Eh,ada la...kulit rasa lembap,lembut dan tegang.Hari kedua teruja sebab dah nampak flawless dan cerah sikit².Kulit muka kurang berminyak dan jerawat mula mengecut.Tona kulit pun makin sekata.Yang lain² boleh refer gambar bawah.Bab luaran ni maybe ambil masa untuk pulih sempurna.Bila kulit makin sihat,bertambah happy dan terus confident habis nak bersua muka dengan orang lain.

Apa lagi yang best tentang Ephyra ni?Mestilah rasa jus segar yang sedap! Fiza mengamalkan rasa original tak campur dengan perasa lain.Sebab rasa original pun dah cukup sedap.Ephyra berbentuk sachet ni sangat memudahkan untuk travel.Selama balik kampung,travel tak pernah tinggal,Lagipun sachet kecil tu boleh selit kat mana² dalam handbag pun.Sangat mudah dengan Ephyra ni.

So far itu je lah pengalaman Fiza 30 hari bersama Ephyra.Tak pernah skip,setiap hari 1 sachet.10 hari pertama minum sebelum tidur,10 hari berikutnya minum sebelum breakfast dan 10 hari terakhir minum sebelum tidur.Kedua waktu tu ada rasa kesan yang tersendiri.Untuk kesan maksimum dinasihatkan minum waktu sebelum breakfast masa perut kosong dan amalkan minum air masak banyak.

Kalau berkesempatan dan ada rezeki dapat try 2 sachet sehari pun best jugak.Lagi berkesan kot kan.Sorry entry ni terpanjang sikit.Fiza dah cuba kurangkan bagi ringkas tapi padat.Hopefully dengan perkongsian ni dapat membantu mereka yang ada masalah yang berkaitan.Moga entry ni di jadikan satu cas yang positive ye.

Alhamdulillah 10 kelebihan yang Ehyra janjikan sedikit sebanyak telah nampak kesannya.Memang tak rugi lah try Ephyra ni.Worth it!

1.Menjadikan kulit anjal,halus dan lebih cerah berseri
2.Membantu memulihkan wajah yang bermasalah
3.Mengurangkan kedutan dan garis² halus.
4.Manjadikan rambut lebih sihat,lembut dan bersinar
5.Melancarkan sistem pencernaa dalam badan
6.Mengurangkan kadar kolestrol
7.Meningkatkan tenaga dan daya ingatan
8.Meningkatkan sistem imunisasi dalam badan
9.Mengawal berat badan dan meningkatkan kadar metobolisma
10.Melegakan kisakitan sendir dan arthritis

Dan tak perlu risau jugak tentang bahan² yang ada dalam Ephyra ni,Ephyra ada sijil Halal Jakim dan Kelulusan dari Kementerian Kesihatan Malaysia.Minum tanpa was² dan tampil yakin terserlah dengan kejelitaan sebenar.Hadapi hari² mendatang dengan ceria bersama orang yang tersayang ^__^.Moga murah rezeki dapat bersama dengan Ephyra kembali.


*semua gambar di atas tanpa editing di bahagian muka kecuali gambar dari IG guna effect sikit.Maaf quality gambar kurang tapi hopefully jelas mana yang nampak perubahan.

Thank you Ephyra, +Oceanlife Ephyra+Mia Liana

Bagi pembaca setia Blog Fiza ni,kalau ada yang berminat nak mencuba Ephyra yang hebat ni Fiza nak bagi harga kasih sayang yang semestinya harga luar biasa murah.Boleh order kalau tak percaya.Harga biasa Premium Pack Ephyra (30 sachets) RM197 dan untuk Trial Pack Ephyra (10 sachets) RM68 tapi tapi tapi order dengan Fiza lebih MURAH dari biasa ye kawan² .Isi je FORM ORDER ni dan Fiza akan bagi harga kasih sayang tu ye dengan cara pembayaran sekali.Mudah dan senang je berurusan dengan Fiza.Simple as that.atau nak email terus pun boleh : azhafizahmdnor@gmail.com.Ikutlah mana yang lebih mudah nak order ye.

Boleh juga singgah ke link di bawah untuk info lebih lanjutOfficial Website : www.oceanlife2u.com
Fanpage : www.facebook.com/oceanlife2u
Twitter : https://twitter.com/Ephyra2u
Instagram : ephyra2u
Telefon : 03 4141 7889
SMS : 019 3999 238
Emel : info@oceanlife2u.com

Ucapan Hari jadi/Birthday Wishes yang sweet

Monday, January 20, 2014
Selalunya kita ni cuma ucap"Selamat hari jadi, selamat hari lahir, Sanah Helwah, happy birthday, happy bornday, Zhù nǐ shēngrì kuàilè, Otanjyobi omedeto gozaimasu, saeng-il chugha haeyo, Janmadina mubāraka hō". Haa amek ko dah macam² bahasa ada.

Kan best kalau lepas kita ucap tu disusuli dengan ucapan/doa yang lain.Lebih manis lebih sedap didengar barulah rasa hadiah harijadi yang lebih bermakna dengan doa dan jangan lupa aminnn...Ini tidak,"hb" awak.Lagilah tak boleh blah kan.

Ucapan Hari jadi/Birthday Wishes yang sweet
So kalau korang nak dapat ucapan yang best,apakata korang jangan gunakan"hb" tu lagi.Gunakan ayat yang penuh dengan kemanisan so orang akan ingat dan hargai.Mungkin on your birthday nanti ucapan sweet jugak untuk korang.Kann..Bila kita ucapkan sesuatu yang baik,tak mustahil orang itu akan bercakap sesuatu yang baik jugak untuk kita.InshaAllah.

So,Fiza nak share ucapan birthday yang sweet sangat ni boleh ingat sentiasa sambil tersenyum.Nice sangat dengar.Barulah happy sambut umur baru :)
Semoga dikurniakan iman yang sempurna, akhlak yang terpuji, pekerti yang mulia, umur yang bermanafaat, rezeki yang halal, ilmu yang berguna, jodoh yang membahagiakan, hidup yang dirahmati di dunia dan akhirat. 
Semoga dikurniakan umur yang bermanafaat, rezeki yang halal, ilmu yang berguna, jodoh yang membahagiakan, hidup yang dirahmati
Let Allah SWT decorate each GOLDEN RAY OF THE SUN reaching u with wishes of Success, Happiness and prosperity 4 U, Wish you a super duper Happy Birthday.
Beloved, today is the day when u’re born.the day that I thanks to God because u were born with those sweet smile, lovely face, and kindness heart. And I’m so happy today because u’re mine, and I will Love u with all my heart. Maybe I’m not so perfect because sometimes i make u cry, but all i can give is my trust, and my love for u. I’m yours. Happy Birthday my dear, wish u all the best in this world.
I’m so blessed to have a friend like you, This comes with many, Loving thoughts & warm wishes
I send to you, May ur day be filled with laughter, On this ur special day & may the finest things
In life always come, Your way happy birthday!
Its a nice feeling when you know that someone likes you,someone thinks about you,someone needs you,but it feels much better when you know that someone never ever forgets your birthday.
May your birthday and every day be filled with the warmth of sunshine, the happiness of smiles, the sounds of laughter, the feeling of love and the sharing of good cheer.
On this special day, i wish you all the very best, all the joy you can ever have and may you be blessed abundantly today, tomorrow and the days to come! May you have a fantastic birthday and many more to come... HAPPY BIRTHDAY!!!!
You will soon start a new phase of life! But that can wait until you are older. Enjoy another year of being young. Happy Birthday.
Its a nice feeling when you know that someone likes you,someone thinks about you,someone needs you,but it feels much better when you know that someone never ever forgets your birthday.
Many Happy Returns of the day!
All the best on your special day 
Wishing you the best on your special day 
May your birthday be filled with smiles and laughter 
I hope all your birthday wishes come true

Ni yang tak sabar nak celebrate birthday next month.Nak dengar ucapan sweet dari korang dan doa korang tu :)

Credit source :www.funnyhappynewyear.com

Donashi buatan sendiri

Wednesday, January 15, 2014
Pagi² lagi hari ni dah bersilat kat dapur siapkan kudapan pemanis mulut dan minum petang.Siapkan awal nanti senang terus ngap je.Lagipun buat untuk bekalan anak buah nak balik UiTM Pilah hari ni.Cuti dua hari ni dia stay kat rumah Fiza je la memandangkan lebih dekat kan.Bila ada tetamu datang memang sentiasa buat makanan special lah sikit sampailah dia cakap"Duduk rumah ucu ni tak sempat nak lapar dan kena makan yang lain"..hehe..nasiblah kan..Kene buli suruh makan.

Bercadang nak buat donut ikut acuan tu.Tapi acuan bentuk bintang,love,bunga tu lebih sesuai untuk cookies sebabnya lepas biarkan doh naik kembang dah tak rupa bentuk acuan dah.Rupanya jadi buruk.Nasiblah comel² je buat.Alang² nak buat donut topping chocolate,buat kek chocolate terus

Goreng donut ni kena api perlahan baru warna cantik.Macam ni tak berapa menarik tapi nasiblah rasa menarik.Sesedap rasa.Tambah pulak topping chocolate+ chocolate rice.


Konon nak buat donashi macam big apple ni.Jauh beza mak aihhh.Takpelah yang penting fluffy gitu.
Nak resepi donut gebu [KLIK SINI]

Pembahagian masa untuk blogging dan belajar

Friday, January 10, 2014
Sekejap je dah masuk ke petang.Esok dah sabtu masuk hujung minggu masa untuk berehat² bersama family.Kalau dulunya masa study Fiza selalu sangat balik rumah.Bayangkan kalau dulu study di UiTM Penang balik kampung di Segamat,Johor.Tak ke jauh tu sampai kengkawan cakap Fiza ni macam rumah dekat je padahal utara selatan tu.Kalau weekend je mesti tak nampak batang hidung Fiza kat Kolej melainkan kalau ada aktiviti wajib attend.

Kalau tak balik Johor,balik rumah kakak kat area selangor.Sama jugak masa amek degree Kat UiTM Shah Alam tu.Still jugak rajin balik rumah.Bukan jarang spend masa dengan kengkawan.Kalau ada aktiviti bersama memang tak balik rumah.Tak kira jauh mana pun tetap kerap balik.Kalau stay oversea memang taklah kan balik rumah.

Sedar tak sedar masuk tahun ni hampir 5tahun Fiza berblogging since study dulu.Masa tu terjebak sebab terpengaruh dengan anak buah yang suka berblogging tu.Now dia dah stop,Fiza pulak jadi blogger tegar.Kadang² Fiza ni lebih kepada blogging dari study sampai satu tahap Fiza rasa macam ini tidak adil tidak adil bagiku.so Fiza kurangkan masa blogging dan lebihkan study.Sampailah Fiza habis study jadi full time blogger.

Bila dah kerja pulak Fiza spend masa malam je la untuk update entry and blogwalking.Kalau busy 2 3 hari baru nak up 1 entry.Huh..Nak buat auto post pun macam takde idea.Redha je la kalau ada cerita ada la,kalau tak senyap sunyi sepi je blog.

Sekarang kembali ke full time blogger since jadi housewife ni.Walaupun ada masa yang banyak tapi tetap kena balance in real life kan.Ada jugak blogger yang bergelar student  yang rajin berblogging ni.Jom tengok macamana mereka spend time untuk berblogging.Student Vs Blogger


Yang penting kena manage masa tu betul².Barulah hebat.Ada orang kata nak jadi blogger hebat kena rajin jumpa orang,bukan hadap depan pc je.Pada Fiza setiap blogger ada kehebatan masing².Mungkin die hebat dari segi penulisan tak perlu nak berjumpa orang.Atau maksud lain nak jadi hebat kena jadi glamour?Masing² ada kelebihan untuk jadi hebat.
Notapink : Promote Blog#17 kategori student.Final entry untuk segmen promote blog.Thanks untuk blogger yang sudi join ^__^

Pelbagai resepi yang sedap,mudah dan sihat


Credit Image :Google
Salam jumaat.Pagi ni sempatlah siapkan bihun goreng untuk husband pergi kerja.Perut suami kena di isi sebelum pergi kerja.Boleh jimat perbelanjaan kat situ.Lagipun lebih afdhal makan masakan isteri kan.Boleh dapat pahala lebih jugak untuk isteri.Sebelum kahwin pun Fiza lebih prefer masak sendiri je dari makan luar.Zaman study pun rajin betul masak dan jarang sangat makan kat cafe itupun kalau class pack tak sempat balik rumah.

Masa zaman kerja pulak Fiza jarang masak sebab stay rumah kakak kan,so balik kerja memang dah masak dah le.Fiza rasa makanan kat kedai kurang khasiat pun ada.Bukanlah nak cakap semua..Kalau masak sendiri bolehlah masak ikut taste kita.Yang pasti kebersihan terjamin,kurang minyak dan di masak secukup masak.Memang kalau takde pilihan baru makan kat luar atau sesaje teringin nak makan kat luar.

Kadang² pening jugak memasak tiap² hari ni.Tak kan hari² nak masak menu yang sama je kan.Muak der.So kenalah google resepi lain dari yang lain.Kita ni kalau google resepi mesti nak yang mudah je.Kalau resepi tu ada bahan² yang susah nak cari memang taklah nak mencuba kan.So Fiza nak share lah blog yang ada resepi macam² yang mudah dan untuk resepi diet atkins pun ada,menu kuih muih dan macam² ado.Kotlah dapat idea untuk masak menu tengahari atau minum petang ke kan?

Notapink : Promote Blog #16 kategori resepi

Mood baru di tahun baru 2014

Friday, January 03, 2014
Morning! Di tahun twenty forteen ni mood kurang okay untuk berblogging.Bukanlah bermakna permulaan yang tidak baik tapi itu dugaan orang kata.Mesti ada hikmah disebalik apa yang berlaku.Since last week Fiza tak update blog sangat di sebabkan PC husband yang Fiza selalu buat kerja design tu rosak,Kejap okay kejap tak?Now dah antar kedai pergi service.Tak sure la bila siapnya.

Firstly PC tu diserang virus.Ingatkan lepas husband format dah okay dah..dia buat hal lagi,tak boleh nak masuk window.Husband kata mungkin motherboard rosak.Melayang lah budget tahun baru ni  nampaknya.Nak buat camna kan,nak tak nak terpaksa keluarlah kan.Terpaksa jugaklah buat kerja design juga lappy uzur Fiza ni.Lappy dah berusia 6tahun tapi still okay cuma tak boleh kerja kuat sangat..Hang pulak.

Dan bila hang Fiza pun stress la nak buat kerja,itu ini tak kerja.Hilang sabar dibuatnya dan mood blogging pun down seketika lah.Kejap je pastu ON balik mood tu disebabkan husband dah belikan workstation baru.Meja yang lebih besar dan kerusi best! Bila meja besar bolehlah letak pc,lappy dan notebook sekali.senang sekali hadap.Tamak!Eh taklah,bila dah guna PC lappy dan notebook off la sebab PC tu kan dah cukup kua buat semua kerja.Plus,tak perlu membazir bukak semua.Ingat Cyber cafe?


Sadly,kerusi tak de pulak warna PINK haihh..Lari pulak tema blog ni ha.Takpe takpe matching dengan wallpaper pun dah okay.Sebenarnya wallpaper tu Fiza beli dah lama dah since bujang dulu tapi Guna sikit je kan.Memang dah decide dari beli dulu nak letak kat workstation baru bila kahwin.Now dah sampai masanya Fiza deco yang baru dengan workstation baru.Fancy wall sticker dari Fancy Bugs.Nak tahu tentang wall sticker ni boleh refer entry ni >>Fancify your space with fancy bugs wall sticker.

Bila dah ada benda baru ni,mood baru pun datang tetiba kan.Tapi still kelembapan lappy yang uzur ni memang menguji kesabaran.Kerja yang sepatutnya seminit boleh jadi beminit minit.Takpe,demi kerja gagahkan juga siapkan segala order.

Dan sementara tunggu feedback customer tentang design yang dah siap,sempat pulak deco blog sendiri yang terabai dengan mood baru jugak.cuma tukar header dan footer je la mampu setakat ni.Tu pun idea ciput je.Takpelah,kasik settle segala order lepas tu make over blog sendiri pulak kan.Tema PINK la of course.

Ehem,bila lah nak memiliki Ipad Air ni.Mudah mudahan ada rezeki tahun ni.Orang lain sibuk berazam kan,Fiza tak ketinggalan jugak nak berazam.Azam apa ye tahun ni..Biarlah rahsia...ehem ehem..Simpan untuk diri sendiri.

Kalau bercakap pasal azam,memang banyak.So kita target mana yang lebih utama dulu.Kalau mana yang tak tercapai tu jadikan sumber inspirasi pun boleh.Terima kasih korang still singgah sini even Fiza tak update sekerap dulu.Semalam pun dah missed sehari.traffic jangan cakaplah,memang merundum habis.=__='.Apa nak buat,bukan blog hebat mana bukan blog gossip semata nak naikkan traffic.Yang penting,blogging tetap blogging jugak.Tak kisah naik ke turun pun kan..heeee

Sorry terpanjang cerita tahun baru ni.Semoga tahun baru ni hidup kita bertambah baik..Aminnn


Auto Post Signature

Auto Post  Signature