Image Slider

Panduan dan Tips Sebelum Bercuti

Friday, December 27, 2013
Selamat petang.Kejap je dah weekend kan.Rasa macam baru je balik bercuti minggu lepas.Terasa nak bercuti lagi ni.Ke?Ala cuti balik kampung je la kali ni.Cukuplah bercuti sejauh minggu lepas.Ada rezeki dan masa boleh cuti lagi kan.Hujung tahun ni ramai lah menghabiskan cuti tahunan kan.Kalau dah bercuti tu mesti nak pergi tempat yang menarik tapi mengikut budget juga bukan main redah je.

Untuk membantu korang dalam merealisasikan percutian yang menarik dan tinggalkan seribu kenangan terindah tu apakata korang singgah ke blog blogger yang suka travel.Korang boleh explore travelog dorang ni.So korang boleh buat perbandingan tempat mana yang nak dituju dari segi cost,masa dan lokasi mengikut apa yang korang nak


Hopefully dengan perkongsian rakan blogger yang selalu travel ni sedikit sebanyak kita dapat prepare apa yang patut sebelum kita mulakan perjalanan/percutian kita and of course dengan adanya rujukan travelog macam ni senang juga Fiza atau korang nak refer nanti kan.Jom terjah dan jangan lupa follow mereka ya :)

Notapink : Promote Blog #2 Kategori Travelog

Bermulalah kehidupan bersama Ephyra

Thursday, December 19, 2013
Lambat pulak update entry hari ni.Not feeling well then pc pun ikut sakit.Ntah kenapa slow semacam je.So terpaksalah gunalah lappy yang slow ni tapi se slow lappy ni takde lah seslow pc tu.Kena tunggu husband balik la tengok kan.Selalunya Fiza guna pc husband tu sebabnya processor lebih laju,screen monitor pun besar.Puas hati buat kerja design kat situ dan berblogging.Sudahnya kembali la kepada lappy Fiza yang satu yang banyak berjasa selama ni.Nasib ada back up,kalau tak memang tak online sangatlah Fiza ni.Suruh rehat kot time tak sihat ni :(

Tak payah nak sedih sangat lah kan.Ephyra kan ada..hehehe..Alhamdulillah selasa lepas Fiza dah terima parcel dari oceanlife2u.com dengan selamatnya melalui courier Gdex.Fiza dapat ni sempena menang giveaway dari mialiana.com.First prize is RM150 + 1 Kotak Ephyra [30 sachets].Duit pun dah selamat clear dalam akaun hari ni.Bolehlah buat tambah duit belanja.Plus,this week nak bercuti sambil honeymoon katanya.

Bila dah menang bukan tamat macam tu je tau.Lepas dah terima hadiah ni,Fiza akan melalui Fasa ke dua pulak.Cabaran bersama Ephyra selama 30 hari.Tak sabar pulak nak tunggu keberkesanan Ephyra selepas 30 hari.Hari ni masuk hari ke tiga Fiza consume Ephyra ni.Fiza akan kongsikan pengalaman selepas 30 hari ye.Dan hopefully Ephyra dapat membantu masalah kulit dan eye bag yang sedia ada ni.Nak jugak kulit bersih,glowing ,flawless macam duta Ephyra ni kan.Memeylah...

Nantikan wajah yang berseri seri selepas 30 hari okay!Then korang pulak boleh ikut jejak langkah..Thanks Kak Mia dan ocealife2u.com.Wish me luck guys!


Untuk Fashionista dan Stailista dari Butik KZ Nabihah

Friday, December 13, 2013
Hari ni nak share tentang fashion pulaklah. Lately, banyak fashion yang luar biasa kita tengok. Mostly semuanya cantik² dan ramai yang buat blogshop or business online melalui facebook.Kita sebagai pengguna kena bijak memilih dan membeli online ni. Jangan sampai kita menyesal. Tapi kalau korang memilih butik KZ Nabihah dan membeli, confirm korang tak menyesal punya.

Inilah rupanya web blogshop Butik KZ Nabihah. Rupa blog pun dah stailista kan. Ni bagi tunjuk sikit je. Nak tengok banyak kena lah terjah nanti ok.

Yang tadi tu intro je. Apa yang ada dalam butik KZ Nabihah ni adalah baju,tudung dan pelbagai accesories untuk MUSLIMAH.Apa yang bestnya pulak, Butik ini menyediakan pakaian PLUSSIZE sehingga 6XL dengan kualiti yang terbaik dan harga yang mampu milik. Dengan gaya terkini dan fesyen yang up-to-date, KZ Nabihah cukup lengkap untuk menjadi butik pilihan terbaik! Korang tengok je la dress yang ada ni. Rambang mata nak pilih tau. Tak sama dengan butik lain.

Kadang² orang yang chubby ni kurang confident nak menggayakan baju yang ada kan.Tak perlu risau dah, KZ Nabihah bagi korang cukup pilihan untuk berfesyen.Pilih je mana yang berkenan di hati.Pelbagai corak dan warna ada.Lepas ni boleh lah bergaya sakan kan tak kisahlah dress up untuk event ke,casual ke.Sesuai je :).Lagi satu kain baju² berkuality tinggi dan tak jarang.So tak perlu nak risau juga kalau bila pakai nampak garisan yang dalaman tu. Boleh baca testimoni ni kalau tak percaya.[click here]

Mungkin dengan berfesyen up to date boleh menaikkan self confident korang kan.Sesekali nak jugak up to date.Tipulah kalau korang tak nak atau tak suka.Pada Fiza fesyen ni selagi tak melampau cara berpakaian dan selagi menutup tu kira ok.Setakat ni Butik KZ Nabihah menampilkan style loose..Tak terlalu fit dan melekap.Cuma perlu pakai dan gayakan mengikut kesesuaian.Sopan itu dah semestinya!


Perasan tak?Perasan tak?Ada sorang blogger jadi model Butik KZ Nabihah ni. Cer teka yang mana?Malas teka la tu kan.Meh sini nak bagitau. Blogger coklateyes yang comel ni dapat tajaan dari Butik ni tau [entry tajaan].Untunglah kan.Korang ingat model semua kena tinggi lampai,badan solid je kan.Oh No No No..ternyata Butik ni bukan biased okay! Fair untuk semua.

Butik KZ Nabihah ni bukan calang² butik okay. Butik yang berjaya sehingga kini. Masuk majalah dan dapat menang award lagi tu.Siapa tak bangga kalau owner nya kaum kita sendiri kan. Kalau dulunya biasa² sekarang dah berjaya. Alhamdulillah..Tahniah untuk owner Butik KZ Nabihah,Nabihah.Owner yang friendly.Korang pasti puas hati dapat layanan customer service yang terbaik.

Dari tadi sembang tak habis kan.Banyak nak di share kan tentang Butik ni sebenarnya.Tapi elok rasanya korang rasakan sendiri so tak perlu Fiza nak sembang terus kan.Kalau korang nak shopping baju cecantik dari size XS sampailah size 6XL.Kalau nak lebih selesa,ukur baju di badan sendiri dan KZ Nabihah sangat membantu.Harga pun tak mahal,mampu milik!

Jom singgah.Tak nak beli pun takpe,cuci mata dulu mana tahu esok² korang berkenan dengan latest fashion nanti kan.Kalau dah singgah tu,like lah sekali.Korang boleh dapat lebih info dan fesyen terbaru daru Butik KZ Nabihah ni.Lebih mudah untuk korang order jugak nanti kan.Siapa lagi nak support kengkawan blogger kita kan.Kalau berpuas hati,boleh share jugak.


Jom shopping!

Website : http://www.kznabihah.com
Fan page : https://www.facebook.com/kznabihahboutique

Nak tengok lagi cepat update boleh follow IG Butik KZ Nabihah, id : KZNABIHAHBOUTIQUE.

Bagi mereka yang berdekatan dengan Butik KZ Nabihah di bangi,boleh datang terus ke butik

No 20-02, Seri Bangi, Jalan 8/35,
Seksyen 8, Bandar Baru Bangi,
Selangor.
Telefon : 03-89200013

Currently, mereka gunasignboard Minaz Boutique.Korang naik je ke tingkat 3 ye.Dibuka SETIAP HARI (10am-7pm)

Hopefully dengan entry ini dapat membantu korang dalam dunia fesyen.Fashionista mesti suka punya! Barulah stailista gitu :) Sangat menepati citarasa.

Udang Galah kampung

Thursday, December 12, 2013
Last week balik kampung segamat masa musim banjir tu.Tapi takdelah banjir sangat...alhamdulillah.Musim banjir ni ramai pulak orang kampung memancing kat sungai tu.Kalau dah pemancing tegar dan kalau dah namanya nelayan,apa ada hal kan.Kalau balik kampung tak sah kalau mak tak masak sedap².Rasanya perut tak sempat rehat,ada je makanan mak keluarkan dan ada je makanan yang di simpan untuk anak² kalau balik.

Kadang² belum sempat hadam breakfast,mak dah suruh siap² makanan tenghari.Makan tengahari pulak kemain sedap² je.Yang memang tak dapat kat bandar.Rezeki minggu lepas balik kampung merasa jugaklah Udang Galah besar.Sekilo RM50 tu..phew~ Kalau kat bandar ni tak dapat harga murah.Mak beli dengan orang kampung.Kali ni dapat banyaklah jugak.Dapat jugak bawak bekal sekor setengah balik rumah.Muat se tupperware Ni ha.Letak dalam mangkuk pun tak muat..

Dari kecik sebenarnya dah biasa makan udang galah kampung ni.Tak selalu sangat tapi ade rezeki tu adalah.Kalau udang galah ni Fiza suka makan ketip dia tu..senang makan.Udang ni ekor dia kecik je so banyak isi tang kepala je.Ada orang tak suka makan otak udang atau tak boleh makan udang kurang cerdik katanya..Itu mitos je kot. Ke?Bila dah abis study je la Fiza di benarkan makan kepala udang ni.


Ni la seronoknya balik kampung.Makanan sedap² yang susah nak dapat kat bandar.Kalau dapat pun harganya sangat mahal.Alhamdulillah rezeki anak² mak kan..Terima kasih mak! Balik dari kampung penuh bonet kete dengan kelapa pandan lah,daun pandan lah,pisang lah..haihh kalau boleh semua mak suruh bawak balik. :)

Kalau dulu sebelum kawin bekalan kecik² je. Dah kawin ni kemain banyak bekalannya.

Artwork : Bussiness Card Sihatimerahjambu

Mostly bloggers dah ada name card/biz card kan?heh..kau ingat orang business je ke perlu ada card?No No No.Sekarang ni semua orang pun boleh ada card,formal atau tak lain cerita.Fiza pun tak ketinggalan le nak ada card sendiri kan.Ini pun buat kerana ada event sabtu ni kan so nak jugak bertukar² card sesame blogger.Kotlah ada job menarik ke kan..heeee..

Last minit punya kerja,inilah jadinya..asal ada katanya..Next time buat more proper lagi.Siap UV Spot ke kan.Baru gempak sikit.Ini buat setakat yang perlu ada je.Yang penting puas hati dengan hasil kerja sendiri.Tak sabar tunggu siap printing dari blogger apit ni. Harap² sempat sampai esok.




Kalau korang nak tempah design name card dengan Fiza pun boleh. Sekarang pun dalam process menyiapkan name card sorang blogger ni. Nanti dah siap baru Fiza upload ye. Setakat ni Fiza tak buat printing lagi.InshaAllah akan datang akan buat.So boleh design dan print sekali.Berminat nak tempah design email je ye [azhafizahmdnor@gmail.com].

Fiza nak ingatkan sekali lagi pada mereka yang nak order any design tu,Fiza memang tak buat rushing job.Sesiapa nak cepat,jangan order dengan Fiza.Fiza ni design kena cari idea,amek mase.Kalau korang tak suke draft design,dah kena re-design kan.So design ni perlu amek mase untuk cari idea bagi merealisasikan tempahan yang korang nak..Kalau hari ni order sejam lagi dapat,memang taklah.Tanya lah pada semua designer,semua tak nak amek rushing order.Trust me!

Hoyeh...dah ade biz card boleh la bagi korang nanti kan :).Ke korang tak nak pun?

Resepi : Donut Gebu Sihatimerahjambu

Inilah rupa donut yang dibuat semalam.Ni belum goreng lagi sebab nak tunjuk betapa gebunya donut I kan..hihi..second time buat donut ni dah terasa macam okay,saya dah pandai buat donut dengan jayanya.Ni yang rasa nak buat lagi dan lagi.Habislah borong yis mauripan kat kedai tu kan.No lah,semalam sebab teringin nak makan dan kebetulan ada sepeket yis.So dah ada bahan,tunggu apa lagi kan..Berperanglah kat dapur tu.

Rupanya buat donut ni mudah je.Tapi cuma amek mase sikit la.

Bahan²
500g tepung gandum
air
1 packet yis mauripan + 1 cawan air + 1 sudu besar gula (*Campur semua bahan² kacau seketika dan biarkan sehingga berbuih/kembang naik berkali ganda)
6 sudu besar minyak masak
6 sudu besar susu pekat
garam secukup rasa

Cara²
Masukkan tepung gandum dan garam,kemudian masukkan susu pekat dan gaul rata,Setelah itu masukkan yis mauripan yang dah kembang bersama air dengan gula td (*yang berbuih kembang tadi) dan gaul rata. Kemudian masukkan minyak masak dan last skali masukkan air.Gaul adunan dan uli sehingga menjadi doh,

Jangan sampai doh melekat di jari. Kalau masih melekat tambahkan tepung.Setelah di uli dalam 5 minit,Tutup doh dengan plastik dan biarkan selama 30 minit.

Biarkan doh naik dua ganda dari size asal.Then bolehlah buat doh kecil² dan bentukkan menjadi donut. Nak dapatkan bentuk yang cantik,ratakan doh dan tekapkan dengan cawan.Dapat bentuk bulat yang cantik dan buatkan lubang di tengah.Tak nak lubang pun takpe,macam big apple kan.Tak nak bagi doh melekat kat dulang,boleh taburkan tepung.

Dah siap membentuk,bolehlah goreng dengan api yang perlahan ye.Jangan sampai hangus pulak sebab donut ni mudah hangus base on experience..hihihi..okay selamat mencuba resepi mudah ni request dari kawan.So alang² dah mintak share je la. Fiza google dan ikut cara sendiri je la.

Nak sedapkan donut cara tradisional boleh blend gula kasar dan tabukan atas donut.Nak cara moden,celupkan donut dengan coklat atau sukakan yang spicy boleh sira dengan sambal.Pilih mana yang berkenan dan buat sendiri :p

Fakta Anak BONGSU

Friday, December 06, 2013
Happy weekend semua orang.Start this week dah mulalah operasi menghadiri kenduri kawen sanak saudara rakan taulan semua.Kira wedding marathon la.Phew~ Utara selatan semua redah.Pergi mana sempat.Yang tak sempat tu maaf sesangat.

Nak share sikit dengan korang pasal anak bongsu ni?Kenapa Fiza share anak bongsu je?Sebabnya Fiza ni anak bongsu lah..kemain expose lagi kan.Heh..saje cari geng anak bongsu..Kotlah sama perangai kan.Eh,tapi tak semua fakta ni berkaitan.Ada je yang tak berkenaan tu.



Anak² bongsu sekalian,Adakah korang setuju dengan fakta ini?Hehe..senyum sorang² je la.Anak bongsu ke anak sulong ke,anak tengah ke ibu bapa,mak abah,mommy daddy,ummi abi,mama papa tetap sayang kan.So takyahlah korang nak kata anak bongsu ni manja sangat.Nak semua pun dapat.Tapi hakikatnya anak bongsu ni la payah,segala keputusan semua nak ikut cakap abang akak kan..hehe.Itu adalah saya..hehe..tapi saya adik yang baik kan..Err..ke puji diri sendiri ni?Whatever it is jadilah anak yang baik.That's all :)


Pusat Pungutan Zakat

Thursday, December 05, 2013
Cuaca macam cerah je hari ni. Baguslah macam tu kan. Cepat sikit kering my laundry and takdelah air banjir naik.Mudah mudahan begitulah. Pray for Johor,Kuantan and Terengganu.Banyak² kan bersabar dan berdoa.Yang jauh pun turut merasai kerisauan tu. Jangan pernah putus berdoa.

Lately ramai blogger yang dapat CPUV dari nuffnang kan? Alhamdulillah, rezeki masing². Rezeki Allah yang bagi dan nuffnang sebagai medium penyampaian rezeki pada kita.Cuma cepat atau lambat je. Doa,Usaha,Sabar dan tawakal.InshaAllah..berhasil.

Kali ni Fiza dapat CPUV untuk campaign Pusat Pungutan Zakat-Ye... Tak sure pulak apa sambungan ayat tu.Kenapa ye kita tak dapat tahu full sentences campaign atau kena click kat mana mana ke untuk baca full?Anyone?Kalau tahu, let me know ye.Tak semua benda kita tahu.Kadang² Noob jugak.Thank you Nuffnang bagi CPUV lagi.

Campaign Pungutan zakat ni baru je dapat semalam dan harap harap dapat membuahkan hasil yang lebih seperti biasa.Bagi mereka yang nak tahu di mana atau apa² tentang pungutan zakat ni boleh click pada iklan zakat yang nuffnang keluarkan kat blog Fiza ni ye.Thank you^__^


Zakat adalah salah satu daripada rukun Islam yang lima. Ianya diwajibkan ke atas tiap-tiap orang Islam yang cukup syarat-syaratnya. Rukun yang lain ialah Syahadah, Sembahyang, Puasa dan Haji ke Mekah. Zakat adalah diwajibkan ke atas Muslim yang layak untuk membantu golongan-golongan yang memerlukan bantuan. Zakat mula diwajibkan pada tahun kedua Hijrah.Zakat juga terbahagi kepada beberapa jenis zakat iaitu Zakat PendapatanZakat Perniagaan , Zakat Wang SimpananZakat SahamZakat KwspZakat EmasZakat PerakZakat PertanianZakat Ternakan.-credit to : source zakat

Semoga kita mendapat rahmat daripada Allah SWT  dengan berzakat, harta dan rezeki kita akan bertambah dan bukannya berkurang.Dapat jugak kita mengeratkan Kasih Sayang antara orang yang kaya dan senang membantu orang yg miskin dan fakir. Mudah mudahan yang kaya dapat merasai kepayahan dan kedhaifan yang dilalui oleh saudara seislam yang lain.

Dengan berzakat,Allah SWT telah menjanjikan balasan Syurga yg tertinggi sekali iaitu Jannatul Firdausi buat semua pembayar zakat.Selain itu,kita dapat membersihkan Hati dan Harta Daripada perkara yg merosakkan kerana zakat mengajar dan mendidik kita agar bersikap pemurah, saling bantu membantu dan memberi pertolongan kepada org yg berhak mendapatkannya.

So,jauhilah sikap tamak, bakhil dan sombong yg berada di dalam hati Na’uzubillah. Semoga kita sentiasa dimurahkan rezeki oleh Allah SWT dan mendapat rezeki yang berkat.Aminnn

Notapink : End of this month nak cash out sebab terlepas nak cash out last month..Kira bonus la bekerja dari rumah untuk tahun ni.Alhamdulillah...

Auto Post Signature

Auto Post  Signature