Ada di kalangan blogger suka letak link mereka di dalam komen box ketika komen.Apa tujuannya? Tujuannya adalah memudahkan untuk menjejak balik atau mempromote entry.Niat korang tu dah betul tapi guna cara yang betul juga.

Korang tahu apa LINK WARNA BIRU?Link biru tu maksudnya SPAM LINK.SPAM LINK mengandungi http:// atau www.Dah faham?Kenapa dengan SPAM LINK atau LINK WARNA BIRU ni?FYI,google akan delete blog yang mengandungi SPAM LINK ni .Google akan detect melalui SPAM LINK yang ditinggalkan.

So,untuk kebaikan bersama,adalah lebih baik kalau korang nak tinggalkan link korang JANGAN LETAK http:// atau www di kotak komen.Letakkan saja macam ni azhafizah.com atau azhafizah.blogspot.com.Kalau korang letak macam ni www.azhafizah.com atau http://azhafizah.com dia akan automatic jadi LINK WARNA BIRU.Jelas tak?

notapink : Jangan ada lagi blogger tinggalkan link dengan http:// dan www  di kotak komen blog ye.Kita jaga blog sesama kita ya..boleh? Terima kasih


Ni vector minggu lepas WW#29.Jawapan nya adalah Lisa Surihani! Ramai yang teka betul dan ada juga kata fasha sandha..hehe ada rupe ye?Sebenarnya dah berapa kali Fiza try buat vector Lisa surihani ni..tapi banyak kali fail jugak.Sebab dah give up,Fiza post je yang ni.Tapi ada jugak teka betul,Kira wajah Lisa tu masih ada lah kan.Terima kasih semua.

Disebabkan 2 orang blogger terpantas teka betul dah dapat vector.So,Fiza bagi peluang kepada blogger yang berikut terpantas.Blogger yang bertuah adalah Eza boom boom yang teka betul.Dan inilah vector untuk Eza.


Vector Eza ni Fiza tak dapat siapkan awal mase Fiza offline hari tu dan agak busy.So,sekarang ada mase untuk siapkan kerja yang tertangguh.Alhamdulillah,akhirnya siap jugak! Hopefully Eza sudi terima  vector Fiza ni.Maaf juga kalau ada kekurangan sana sini.=_='.Kalau masih tak kenal sape Eza,jom ke blog Eza boom boom,cheksunnyboomboom.blogspot.com

notapink : macam banyak je kerja tertangguh ni =_='
Semua blogger sedia maklum dengan word verification ni kan.Ada yang memilih untuk letak dan ada yang tidak.Atau mereka tak tahu bagaimana nak tukar setting word verification ni.Ada yang suka ada yang tak.Tapi rata rata blogger tak suka dengan word verication ni.sebabnya sangat melecehkan..

Kalau mahu memudahkan orang komen blog kita,better hapuskan word verification tu je.Tak perlu lah pengkomen nak taip word lagi.Kalau internet slow pulak,problem nak tunggu word verification loading.Confirmlah teruslah pangkah x laju laju.Kesannya,tak de komen yang lekat pun pada entry tu.

So,Fiza cadangkan korang buang je word verification tu.Kalau tak pasti dah setting ke belum.Jom try check tutorial ni.

1.Log in blogger>>dashboard>>settings>>comments
2.cari ini
3.Tick pada'No'
4.Save

Mudahkan! So,kepada newbie atau blogger yang buat word verification ni,silelah bertukar sekarang..Tak rugi pun malah  berbaloi baloi sebab blog akan jadi friendly user.Mesra alam gitu! Fiza pun seronok nak tinggalkan komen!

notapink : kalau jumpa word verification lagi,tinggal terus je..kejam tak?Fiza tak sekejam itu kot..tapi biarlah memudahkan orang lain juga