Lokasinya hanya beberapa jam perjalanan menaiki bot dari Kota Kinabalu, dan menjadi laluan feri untuk ke Brunei terdapat sebuah pulau yang mempesonakan, Labuan. Siapa sangka sebuah pulau yang chill dengan pantai-pantai indah yang famous di seluruh dunia ini pernah melalui zaman kegelapan masa perang dunia pertama dan kedua yang memusnahkan sebahagian besar bangunan-bangunan di pulau ini. Disebabkan itu juga lah yang menjadikan Labuan cukup istimewa, dasar lautnya menjadi attraction untuk diterokai penyelam dalam dan luar negara kerana kapal-kapal yang karam dari peperangan suatu ketika dahulu dan peninggalan-peninggalan jajahan yang menimbulkan rasa ingin tahu. Korang boleh start cari cheap Labuan Hotels booking untuk book tempat penginapan korang nanti.


Ya, lokasinya juga tidak jauh dari Victoria Town yang hanya 15 minit pemanduan adalah Pantai Layang-Layang. Sebuah pantai yang cukup indah terutama sekali ketika waktu matahari melabuhkan tirainya sekitar pukul 5.30 ke 6.30 petang. Sambil menikmati pemandangan yang memukau ini korang boleh menikmati pelbagai jenis makanan yang dijual di tepi pantai ini seperti cendol, sate, air kelapa yang menyegarkan dan banyak lagi. Bagi korang yang sukakan aktiviti menyelam, keindahan pemandangan di kawasan permukaan laut biru ini sama indahnya dengan flora dan fauna di dalam lautnya yang penuh warna-warni. Cukup kaya dengan pelbagai jenis ikan, kerana ini jugalah Pantai Layang-Layang juga turut terkenal dalam kalangan kaki pancing.


Di tepian Pantai Layang-layang, terletaknya dua lagi attraction lain di Labuan iaitu Taman Damai & Tugu Penyerahan Jepun. Taman Damai dibina dengan sumbangan daripada Japan Shipbuilding Industry Foundation dan juga keluarga diorang yang terkorban sewaktu pencerobohan Jepun. Pembinaan taman ini adalah untuk menjadi simbol keharmonian antara Malaysia dan Jepun. Di sebelahnya pula terletak Tugu Penyerahan Jepun, di sinilah peristiwa bersejarah di mana Angkatan Tentera Jepun yang diketuai Leftenan Jeneral Masao Baba telah menyerah kepada Tentera Australia pada tarikh 10 September 1945. Banyak perkara bersejarah yang dapat anak korang pelajari di sini bukan? Lain perasaannya apabila dapat melawat lokasi bersejarah ini sendiri. Labuan War Memorial Cemetary menempatkan tanah perkuburan tentera-tentera yang gugur sewaktu pencerobohan Jepun di Kepulauan Borneo pada tahun 1945. Terdapat sebanyak 1,788 buah kubur dimemorial ini yang turut menempatkan warga Australia dan India. Antara lain yang turut disemadikan di sini adalah Jack Mackey (1922–1945) dan Tom Derrick (1914–1945) yang pernah menerima Anugerah Kepujian Keberanian Victoria Cross. Menarik bukan?.

Bangunan 2 tingkat yang berbentuk seperti kerang, Muzium Marin Labuan ini cukup menarik untuk dilawati bersama keluarga. Bagi korang yang tidak berani menyelam di dalam air laut, di sinilah korang dapat mendekati flora dan fauna marin yang bukan sahaja daripada kawasan laut, malahan juga dari paya bakau. Menempatkan lebih daripada 570 koleksi, lawatan ke muzium ini pasti membuat korang jatuh cinta dengan keindahan dan kekayaan spesies hidupan dalam laut, mungkin ramai yang nak jadi penyelam lepas ini? Antara ruang pameran yang terdapat di sini adalah Seksyen Hidupan Marin dan Seksyen Batu Karang. Maklumat Kapal Karam dan Seksyen Paya Bakau. Di tingkat atas muzium ini pula mempamerkan banyak lagi maklumat tambahan yang lain yang melibatkan peralatan menyelam, peralatan memancing klasik dan moden, serta banyak lagi informasi berkaitan spesies hidupan marin.


Jika korang berjalan-jalan di tengah bandaraya Labuan, jangan terkejut kalau tiba-tiba terdengar bunyi dong! dong! dong! tak lain tak bukan bunyi tu datangnya dari Menara Jam Labuan yang penuh bersejarah. Pada asalnya, menara jam ini dibina pada tahun 1906 sumbangan daripada seorang peniaga terkemuka Melaka, Chee Swee Cheng. Menara ini merupakan salah satu daripada empat buah struktur lain di Bandar Labuan yang terselamat daripada pengeboman tentera bersekutu. Sedihnya pada tahun 1948 pihak British telah merobohkan menara jam ini dengan janji ia akan dibina kembali, namun begitu, menara ini sebaliknya telah dibina kembali oleh Perbadanan Labuan pada tahun 2002. Jadi, menara jam yang korang dapat lihat kini adalah replika menara yang asal. Untuk pengetahuan korang, jam ini akan mengeluarkan bunyi pada setiap jam. Oleh itu, rancang masa korang betul-betul untuk mendengar bunyinya ya?

Sebenarnya Labuan ni tempat yang banyak tersimpan segala sejarah untuk generasi seterusnya. Korang boleh try ada satu hotel ni namanya Labuan Point Hotel. Korang boleh plan bawak anak-anak kecil, adik-adik korang supaya mereka dapat belajar sejarah sikit. Apa tunggu lagi? Cepat buka laptop atau handphone korang sekarang dan book Hotel Labuan Point online sekarang juga. Cepat!!!!

Pulau Mersing @ Mersing Island, salah satu pulau yang menarik di Negeri Johor. Mersing memang terkenal dengan kepulauan yang cantik untuk dikunjungi. Bercuti di Pulau memang best selain menikmati keindahan pantai yang cantik, boleh buat pelbagai aktiviti dan for sure lah tak membosankan walaupun berada di Pulau. Apa yang boleh dibuat di Pulau seperti snorkeling, memancing, island hoping, hiking dan sebagainya.


Paling best dapat menikmati pemandangan indah pantai tu. Bangun-bangun tidur menikmati permandangan pantai sesuatu yang sangat mahal. Siapa yang tak suka pantai kan. Fiza suka sangat tapi agak aquaphobia. Tapi teringin nak pergi bercuti ke Pulau. Apa pasal lah semua pulau jauh-jauh. Salah satu pulau yang Fiza nak pergi adalah Kepulauan Mersing. Tak dapat bercuti lama dapat day trip ke Pulau Mersing pun jadilah. Dapat juga tenangkan fikiran menikmati alam semulajadi and close to nature.

Well, Fiza kongsikan satu pakej day trip ke Pulau Mersing, Johor kalau ada yang berminat untuk rasakan pengalaman pengembaraan pulau ke pulau dalam masa satu hari dengan pelbagai aktiviti.

1. Snorkeling set
2. Snorkeling 5 Pulau
- Pulau Lima Depan (Nemo)
- Pulau Lima Belakang (Gua)
- Pulau Sibu Kukus
- Pulau Mentigi
- Pulau Tinggi (Waterfall)
3. Simple lunch
4. Buah & makanan ringan
5. Mineral water & air kotak
6. Bot transfer pergi & balik(speedboat)


Serious lah Pulau di Mersing ni semua cantik-cantik. Seronok lah kalau dapat snorkeling dan hiking tu. Satu kepuasan! Bila lah agaknya nak sampai sini. Sebagai seorang bangsa Johor rasa terpanggil nak jejak kaki ke sini. Tak dapat lama, dapat buat day trip pun okaylah kan. Boleh siap-siap masuk dalam wishlist.


Untuk pertanyaan dan tempahan pakej, hubungi :
www.wanpulautioman.com
019-2941683

Rasa macam dah lama sangat tak share resepi dalam blog ni. Okaylah, hari ni saja nak kongsi resepi lala goreng pedas masak cara Fiza sudah tentulah. Sebenarnya dah lama sangat berhajat nak makan lala. Walaupun tahu isi lala tu kalau makan memang tak puas lah. Ciput je isinya lepas dah masak. Tapi kalau dah teringin, selagi tak dapat memang menyebut je la kan.

Kebetulan husband beli barang dapur nampak lala, dia belikan terus. Tapi bila sampai rumah isterinya pelik sebab lala tu bukan macam lala yang pernah Fiza tahu sebelum ni. Yang Fiza tahu lala warna putih tapi yang husband beli ni tak tahu lala spesis mana. Kulit dia kelabu tak macam putih yang Fiza tahu. Tapi ada juga yang putih cuma kulit dia corak lain. Yang pasti kat label tag tu tulis lala. Baik, mari kita belajar masak kejap. 


Bahan-bahan
Lala
4 ulas bawang putih *ditumbuk
2 biji bawang merah kecil * ditumbuk
2 sudu besar cili kisar ( Cili kering super hot)
2 batang serai * dititik
1 sudu gula
1 sudu kecil garam bukit
2 sudu besar sos cili
3 sudu besar minyak masak

Cara Masak
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk ( bawang putih dan bawang merah) beserta serai.
2. Dah naik bau dan garing sikit, masukkan cili kisar dan kacau rata
3. Agak garing sikit masukkan sos cili, gula dan garam.
3. Akhir sekali masukkan lala yang dah dicuci bersih dan gaul rata. Kemudian tutup dengan penutup periuk. Tanda-tanda dia dah masak, kulit dia akan terbuka. Tak perlu tambah air. Bila semua dah terbuka tandanya dah masak lah tu.

Ada orang suka letak halia, tapi husband tak suka makan halia. Jadi, tak letaklah. Kalau nak betul-betul pedas memang kena guna cili kering super hot yang kau orang boleh dapatkan kat supermarket Giant. Cili kisar tu kau orang siap-siapkan lah dulu. Buang biji, rebus dengan bawang putih. Toskan dan blend dengan sedikit air dan minyak masak. Simpan dalam bekas letak dalam peti ais. Senang masa nak memasak tinggal ambil je. Okay, mudah je resepi lala goreng pedas campak-campak cara Fiza. Alhamdulillah craving satisfied.

Bila april, dan bila april. Ha sambung! Bulan April datang terus teringat lagu Dato' Fazley tu. Hello April! Bulan March dah berlalu pergi dengan mencatatkan rekod bulan paling malas Fiza update blog. Boleh di kira berapa kerat je entry untuk bulan March. Aduhaiii, mana datang malas tu dengan tiba-tiba tak diundang. Tapiiii... dalam tak update entry tu earnings adsense meningkat dengan jaya. Yeay!


Bila earnings meningkat, memang bertambah malas lah nak update blog. Kadang tu diri sendiri jemu dengan entry sendiri. Mungkin ada juga yang dah bosan sebab entry review je memanjang. Well, nama pun blog tempat berkongsi segala yang nak dikongsi. Entry review Fiza tak semestinya yang berbayar sahaja. Ada je yang Fiza review hasil daripada pembelian dan bila produk tu okay why not share pada kau orang juga kan.



So, bulan april harap terlebih rajin lah nak update blog. Jangan hot hot chicken poop je Puan Fiza ye. Bulan april bakal sibuk dengan kerja sebelum berehat di bulan puasa nanti. Tak lama je lagi nak masuk bulan Ramadhan. Masing-masing dah mula berpuasa sunat di bulan rejab. Lepas ni masuk Syaaban dan Ramadhan pun menyusul.