Website Althea Korea ni berhantu betul! Bahaya sungguh kalau dah termasuk website Althea ni. Semua benda kau nak masuk dalam bakul. Masa shopping sempena birthday rewards haritu ternampak Lovely etti Hair Band, salah satu Althea beauty tool yang super cute yang patut kau orang beli. Pantang nampak benda comel mesti nak beli.


Dan keinginan nak membeli tu kena disusuli dengan tujuan kegunaannya. Kegunaan etti hair band ni bukan sekadar menonjolkan kecomelan si pemakai tapi kegunaan utama dia adalah untuk memudahkan kita mencuci muka atau memakai sebarang jenis mask.



Bila pakai etti hair band ni, lebih senang lah kau orang nak cuci muka tu tanpa gangguan rambut dan rambut pun tak basah. Nak pakai sebarang mask pun lebih senang tak terkena pada rambut. 


Disebabkan harganya cuma RM15, Fiza pun tak fikir panjang dan terus masuk bakul je. Bila pakai pun selesa sambil-sambil baring tunggu mask kering tu. Kau orang boleh dapatkan lovely ettir hair band ni melalui website Althea Korea.

Bila musim cuaca panas kalau dapat air kelapa memang rasa lega sangat tekak tu. Tapi air kelapa ni susah betul nak dapat. Sebiji kelapa pun harga dah RM5. So, jangan pelik kenapa harga air kelapa mahal ye. Yang Fiza tahu, biasanya orang jual air kelapa pandan. Entahlah, apa beza dengan air kelapa lain tak tahu lah sebab Fiza rasa sama je rasa air kelapa tu. Noob! Sejenis yang tak pandai nak bezakan.

Kat kampung, mak abah Fiza tanam pokok kelapa pandan depan rumah. Kalau teringin air kelapa tu kait je senang. Tapi air kelapa pandan ni kalau sebiji kelapa tu air dia tak banyak sangat. Nak penuh satu jug tambah air batu pun kena kait 3-4 biji air kelapa pandan. Kalau tersilap kait kelapa pandan muda sikit tu lansung isi kelapa takde.


Fiza suka kalau isi kelapa tak tebal sangat ala-ala hingus tu orang panggil. Haha, kenapalah dipanggil hingus, rasa tak berselera bila dengar. Kan? Ikut style mak abah Fiza kalau air kelapa tu dicampurkan dengan gula melaka. Didihkan air campur gula melaka dan tapis gula melaka. Air tapisan gula melaka tu campurkan dengan air kelapa. Rasanya memang sedap! Rasa yang unik sebab gula melaka kurang manis tapi bila campur dengan air kelapa rasanya dah cukup sedap tak terlalu manis.

Tapi kalau kau orang suka rasa air kelapa yang original kena campur dengan air gula pasir lah. Rasa dia memang umphh la. Rasa puas hati kalau dapat minum air kelapa buat sendiri. Kalau kat kedai tu air batu je lebih. Sekali sedut dah habis air kelapa. Yang tinggal, air batu je. Kecewa betul! Kau orang kalau belum cuba air kelapa gula melaka ni, kena cuba buat macam ni okay dan bandingkan dengan air kelapa biasa.
Bila makeup stuff dah semakin bertambah, dan semakin rajinlah nak bereksperimentasi dengan makeup stuff yang ada. Salah satu produk makeup yang baru Fiza gunakan ialah Eye Palette Sixteen Brickit Shadow kit Choco Edition yang Fiza dapat sempena Xmas Giveaway. Masih ingat lagi tak entry yang lepas tu, kalau ada terbaca lah. 


Fiza sebenarnya sejenis yang jarang sangat pakai eyeshadow dan kalau pakai hanya yang nampak natural je tak terlalu terang. Takut silap blend jadi mata apa entah nanti. Tapi dengan adanya edisi nude choco shades Sixteen Brickit Shadow Kit ni rasanya pakailah shade  mana sekalipun memang nampak cantik. Paling cantik kalau buat smokey eyes. Kalau pakar bab eyeshadow ni nak nampak lain sikit boleh buat cut crease.


Sixteen Brickit Shadow Kit #Choco
  • Egg Nog
  • Cotton Sugar
  • Sweet Latte
  • Milk Coco
  • Rose Macaroon
  • Hazelnut Syrup
  • Cinnamon Powder
  • Deep Brownie
  • Melting Ganache
  • Cacao 100
Nak buat cut crease memang tak pandai. Tangan mengginggil kalau nak buat cut crease tu gerenti cut line dia nampak comot. So, Fiza cuba lah buat style entah apa pun tak tahu lah. Janji bila blend nampak macam okay. Okay ke tak?


Mula-mula Fiza buat potongan winged eyeliner, lepas tu baru blend dengan warna cacao 100, Cinnamon Powder, Deep Brownie dan Melting Ganache. Nak menarik lagi tambahlah glitter ke. Kagum gila dengan manusia yang pandai sangat bermakeup, lagi-lagi bab eyeshadow ni. Nampak cantik je kejadiannya. Tapi bila cuba sendiri daripada tutorial, tak menjadi sangat. Pratice make perfect lah orang kata.

Kalau nak pandai kena rajin pratice lah. Well, apa yang Fiza suak tentang eye pallette sixtenn brickit shadow kit choco ni shades dia menarik untuk peminat nude colours dan nampak lebih natural tak keterlaluan. Sesuai sangat untuk mereka yang suka makeup yang simple-simple atau daily looks lah. Shades dia sangat pigmented dan blend dengan warna lain pun tetap nampak cantik.

Kedua, Fiza suka packaging dia yang nampak macam coklat bar ni. Rasa macam coklat sebenar pula bila tengok packaging eye palette ni. Dilengkapi dengan cermin dan juga double applicator untuk lebih senang blend eyeshadow tu. Thank you Mamasan Tammy Lim and Althea Korea!



Stress sungguh kalau pagi-pagi tengok cermin nampak eye bag/dark circle yang macam mata panda tu. Aduhai! Nanti ada je yang menegur kenapa mata teruk sangat dengan eye bag tu. Sebelum ada orang tegur dan nak tahu cara mudah nak hilangkan mata panda dengan sekelip mata dan cepat, gunakan Maybelline Eraser Dark Circles. Memang padam terus dark circles yang ada tu.


TREATMENT CONCEALER
Dah lama juga sebenarnya nak membeli Maybelline Eraser Dark Circles sebab Fiza baca review ramai yang bagi feedback bagus lepas guna. Jadi, Fiza pun beli masa drugstore tengah buat sale half price hari tu. Memang sedang elok masanya untuk mencuba Maybelline Eraser Dark Circles merangkap treatment concealer yang didatangkan sekali dengan berus.


MUDAH UNTUK DIGUNAKAN
Bila produk dilengkapi dengan berus ni memang mudah untuk digunakan. Tak perlu nak cari berus dah. Ikut je arahan macam mana nak gunakan tu dengan putarkan mengikut anak panah untuk keluarkan liquid concealer tu. Kemudian ratakan concealer gunakan brush tu. Senang kan?


CODE CARAMEL
Dalam banyak-banyak code Fiza pilih warna caramel yang Fiza nampak lebih sesuai dengan tona kulit bawah mata bila blend tak nampak kelabu sangat kalau pilih warna cerah. Code caramel sedang elok bila blend dengan dark circle bawah mata tu.


Tadaa, tak nampak pun dark circles a.k.a mata panda tu. Nampak berseri dan segar bahagian mata tanpa mata panda. Mudah je nak sorokkan dark circles/eye bag tu. Guna je treatment concealer Maybelline NY ni lebih mudah nak blend dengan berus yang disediakan.



Kalau kau orang peminat ramen spicy perasa carbonara, kau orang patut cuba ramen spicy carbonara keluaran muslim ni. Makanan pedas-pedas ni memang favourite Fiza dan paling menarik sebab carbonara tu. Biasanya kita nampak ramen spicy tu yang berwarna merah pedas-pedas  tu kan. So, yang ni ada carbonara dan memang wajib cubalah!

Dah lama nak cuba ramen spicy carbonara ni tapi disebabkan asyik takde stok je. Bulan ni lah baru dapat stok dan rasa. Nak beli set dapat sebungkus je. Alahaii..Janji dapat rasa. Ada 2 lagi perasa sedap iaitu tomyam verapi dan curry cheese. Perasa yang jarang dan susah nak dapat di pasaran. Fiza pilih spicy carbonara sebab husband suka carbonara, dia tak makan tomyam.


Dalam pack ni, ada mee ramen, spicy carbonara flavour, chilli oil dan bijan/seaweed. Fiza suka mee ramen macam ni sebab biasanya macam mee maggi tapi saiz besar tu kan?



Cara Nak Masak Ramen Spicy Carbonara mudah sangat. Ikut je arahan yang disediakan pada pembungkus ramen tu.

1. Rendam mee ramen dengan air panas sampai kembang masak dan toskan.
2. Masukkan dalam pinggan/mangkuk. Campurkan spicy carbonara flavour, chilli oil dan bijan. Gaul rata dah siap!


Bila dah siap tu jangan tunggu lagi, terus makan okay barulah sedap makan panas-panas dan pedas. Kalau dah sejuk kurang sedap lah. Tulis kat pembungkus tahap pedas dia macam pedas tapi level pedas pada Fiza tak super pedas sangat. Masih boleh makan sekali hadap sebungkus tanpa air.


Rasa dia sangat sedap sangat!. Kalau kau orang suka carbonara tu memang wajib cuba lah. Rasa dia creamy cheesy dan pedas-pedas tu yang buat rasa dia sedap. Kalau sebungkus makan kongsi memang tak cukup ye kakak-kakak. Fiza makan kongsi rasa tak puas makan. Lepas ni nak beli lagi dan rasa yang lain. Kau orang kalau berminat nak beli boleh klik link dibawah untuk order terus.


Dua bulan lagi nak masuk bulan puasa. Bulan puasa tahun ni Fiza plan nak rehat dan menghayati bulan puasa dengan lebih baik. Tahun ni, Fiza buka tempahan awal sampul duit raya hipster 2019 dan tempahan juga ditutup awal sebelum bulan puasa 28 April 2019. Jadi, bulan puasa Fiza tak perlu fikir dah tentang tempahan dan semua orang dapat sebelum puasa.


TARIKH TUTUP TEMPAHAN : 28 APRIL 2019
Fiza tak akan terima tempahan selepas tarikh 28 April 2019 melainkan kalau tempahan yang sedia ada dah siap. Ada seminggu sebelum puasa tu mungkin Fiza akan dapat siapkan sebelum puasa. Fiza tak naklah macam sebelum ni tutup order lambat lepas tu kena marah berbakul-bakul sebab lambat. Sedangkan Fiza dah inform siap 7-14 HARI WAKTU BEKERJA. Sabtu ahad tu tak termasuk, tapi dia pergi kira sabtu ahad pula. Jenuh nak melayan karenah customer yang bermacam ni. 

SERIUS NAK TEMPAH DAN SABAR
Kali ni Fiza nak penuhi tempahan mereka yang betul-betul serius nak tempah dan bukan jenis yang tak sabar. Adakalanya tempahan banyak ambil masa sikit nak siapkan. Iyalah, yang buatnya Fiza sorang secara manual pula tu. Faham-faham kalau custom made dan hand made ni. Mesti ambil masa sebab bukan buat guna mesin kecuali printing je la guna mesin.


Tahun ni ada beberapa orang yang dah tempah awal. Terima kasih untuk tempahan dan sabar menunggu. 



Tempahan sampul duit raya hipster ni sesuai untuk mereka yang nak tempah sampul duit raya yang sikit tapi boleh customize. Kalau order kat kilang kena kuantiti banyak kan sampai beribu walaupun harga tempah lagi banyak lagi murah. Jadi, ini untuk tempahan yang sikit je la. Paling banyak pun Fiza mampu buat untuk satu tempahan maximum 100pcs je. Kena had kan sebab kalau order 1000pcs macam sebelum ni memang tak cukup tidur dan rehat dalam bulan puasa tu.

Kalau kau orang jenis yang suka hipster ni, patut tempah sampul duit raya hipster ni. Lain daripada yang lain. Made with love by Fiza. Rasanya untuk tahun ni takde lagi design baru. Belum sempat nak mencari idea baru. Oh ya, harga masih lama setakat ni. In case kalau harga kertas naik, Fiza akan inform kemudian.


Klik sini untuk lihat album design Sampul Duit Raya Hipster

Size : 6.5inci x 3.4 inci
Black laser printed
Recycle Kraft Paper Paper 120gsm
Glueless
Minimum order : 20pcs
Maximum order : 100pcs

Harga Sampul Duit Raya Hipster
20pcs = RM12
30 pcs = RM18
40 pcs = RM24
50 pcs = RM30
60pcs = RM36
70pcs = RM42
80pcs = RM48
90pcs = RM54
100pcs = RM60
Postage RM8 SM | RM11 SS

Whatsapp sekarang >> http://www.wasap.my/+60129072776

Bath bomb? Pertama kali dengar bath bomb ni agak kejakunan juga lah. Tapi lepas dah tahu apakah bath bomb ni, rasa excited gila nak mencuba. Fiza dapat mini bath bomb percuma daripada pembelian di ThePinkDiamond.co. Fiza dapat 3 ketul mini bath bomb ( pink x 2, purple x1) tapi 1 ketul pink tu terpecah dua. Jadi, Fiza ambil gambar mana yang masih elok terbentuk.


APAKAH BATH BOMB
Bath bomb adalah sejenis accesories mandian yang padat dan akan melarut dan berbuih di dalam air. Bath bomb mengandungi campuran dan gabungan bahan-bahan yang terdiri daripada essential oils, wangi-wangian, buih dan juga pewarna. 

Bahan utamanya adalah baking soda yang membuatkan bath bomb berbuih dan larut ketika di masukkan ke dalam air. Itu yang buat excited bila tengok bath bom larut meletup dalam air. Kebiasaanya bath bomb ni digunakan untuk rendaman badan ataupun rendaman kaki.


KEISTIMEWAAN BATH BOMB
Tujuan utama kegunaan bath bomb adalah untuk rendaman badan dalam bathtub yang boleh membuatkan badan kita release stress dengan campuran wangian dan bahan dalam bath bomb yang memberikan rasa relaks pada badan. 


Selain bersantai merehatkan badan, kandungan bath bomb juga dapat mencerahkan kulit, melembutkan dan melembapkan kulit. Sekali dah masuk dalam bathtub tu memang rasa relaks dan rasa nak berendam lama je.

CARA MENGGUNAKAN BATH BOMB
Cara nak gunakan mudah je dan paling bagus gunakan air suam ye supaya bath bomb tu cepat dan mudah larut dalam air.


HOMEMADE BATH BOMB
Kalau kau orang tengok di pasaran, harga bath bomb ni agak mahal tapi kau orang boleh dapatkan homemade bath bomb dengan harga yang berpatutan di instagram @thepinkdiamond.co. Kalau bercuti dapat bilik ada bathtub tu memang syok lah berendam lama-lama sampai tak nak bangun.

Hello March! Bulan February dah berlalu pergi dengan cepat. Mana taknya, satu-satunya bulan yang hanya 28 hari pada tahun ni. Melainkan kalau tahun lompat, lebih sehari menjadi 29hari. Siapa yang birthday 29haribulan tu, tahun depan 2020 lah baru merasa sambut birthday. Well, kedatangan bulan March bermakna ada 2 bulan lagi Ramadhan bakal tiba. Boleh buat persediaan puasa sunat dan jangan lupa puasa ganti ye.


Marilah kita struggle mengharungi 31 hari dalam bulan March yang macam agak lama je nak tempuh. Belum mulakan lagi dah rasa macam nak mengalah dah ye. Rasanya bulan March ni dapatlah berehat sikit kot dan tak sibuk macam bulan February. Harap-harap begitulah. Semoga apa yang dirancangkan berjalan dengan lancar.


Kadang terfikir bila struggle sangat bekerja sampai lupa kesihatan diri. Jadi macam life yang tak sihat. Life tak sihat kesihatan pun berkurang terutamanya mental lah sebab banyak bekerja menggunakan mental. Bekerja menggunakan mental lagi penat sebenarnya berbanding bekerja dengan fizikal. Betul tak?

Apepun demi kelansungan hidup, haruslah buat kerja yang boleh tambah pendapatan. Paling tak best bila orang anggap seorang suri rumah macam rendah sangat taraf dia. Ha ye lah, duduk rumah goyang kaki tunggu duit turun dari langit agaknya. Suri rumah bukan macam dulu lagi. Sekarang dah boleh buat kerja online dan takde istilah rehat pun. Tak tahu ke yang surirumah ni kerja tak pernah habis. Kena bahagi masa buat kerja sendiri dan kerja rumah. Sila bersyukur dengan kehidupan masing-masing, senang cerita.