Bila pisang dah menunjukkan tanda-tanda nak ke tong sampah, Fiza mula fikirkan idea nak buat apa dengan pisang yang hampir masak ranum ni. Dah lah tak tahu apa jenis pisang dan tak tahu apa yang patut dibuat dengan pisang tu. Nak goreng ke? patut buat pengat ke? Buat cekodok ke? Last-last terfikir nak buat kek pisang je. Takdelah membazir, sekurang-kurangnya dah jadi kek ada yang makan nanti.

Tak tahu lah pisang apa yang mak mertua bawa. Ada tanya haritu, tapi lupa dah pisang apa namanya. Then, mak mertua beli pisang rastali. Katanya pisang rastali ni untuk makan macam tu je. Rasa dia macam kelat-kelat sikit tapi sedap! Disebabkan ada yang tak suka, so adik ipar request buat kek pisang je untuk habiskan pisang tu. So, kali kedua lah Fiza buat kek pisang menggunakan pisang rastali. Sebelum ni guna pisang apa pun tak tahu. Main hentam je.

Alhamdulillah semua kek pisang Fiza menjadi tapi paling sedap yang kali ketiga Fiza buat. Mungkin sebab Fiza tambahkan 1 lagi kuantiti pisang daripada resepi asal. Barulah dapat rasa pisang tu lebih sikit. Rupanya senang sangat buat kek pisang ni. Kalau tahu dari dulu buat kek pisang je. Tapi pisang apa yang paling sedap untuk dibuat kek ye? Ada siapa tahu? 


Resipi Kek Pisang 
Bahan-bahan
Bahan A
2 cawan tepung naik sendiri ( boleh juga guna tepung gandum)
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
*satukan semua bahan di atas dan ayak dalam satu mangkuk

Bahan B
4 biji pisang rastali yang telah dilenyekkan 
1 cawan minyak 
1 cawan gula perang ( nak guna gula biasa pun boleh)
3 biji telur
*Blend dahulu telur dan gula sehingga sebati dan kembang, kemudian baru masukkan minyak dan akhir sekali blend pisang sekejap je untuk bagi sebati semua bahan.

Cara Penyediaanya
1. Setelah siap kedua dua bahan A dan bahan B, masukkan terus bahan B ke dalam bahan A. Kacau rata kedua-dua bahan sehingga sebati.
2. Tuangkan adunan kek ke dalam bekas aluminium foil tanpa perlu alas kertas minyak atau sapuan minyak. Boleh letak apa-apa topping sebagai hiasan (Chocolate chip, chocolate rice, almond slices, banana slices dan lain-lain lagi)
3. Bakar pada suhu 170c dalam masa 45 minit-1jam atau sampai kek masak. Nak tahu dah masak ke belum, cucuk kek dengan lidi. Kalau takde serpihan kek melekat dan lidi licin je maksudnya dah masak lah tu.
 4. Dah masak biarkan sejuk seketika dan sedia untuk dihidangkan.

Mudah sangat resepi kek pisang ni! First time Fiza buat siap alas baking paper lagi. Tak cantik rupanya. Almaklumlah baru belajar. Mulanya letak chocolate chip je. Yang gambar atas tu paling latest Fiza buat dan paling gebu. Presentation pun sedikit cantik lah daripada mula-mula buat dulu. Upgrade sikit letak almond slices. Kek pisang ni paling sedap kalau tambah topping chocolate chip ni.

Untuk adunan yang Fiza buat ni dapatlah 2 biji kek dalam aluminium foil jenis macam ni. Kalau ikut loyang dapat sebiji kek lah.



Lepas ni kalau ada pisang lebih tu tak tahu nak buat apa, buat kek je la sebab mudah dan boleh simpan makan esok lusanya. Kenyang pun kenyang makan kek pisang ni. Paling umphh  bila ada chocolate chip tu. Melting in my mouth!

Bertabahlah masuk blog Fiza hari ni ye. Berturut-turut update entri makanan aje lah. Ya ampun kalau buat kau orang terliur hari ni. Kau orang suka bakso tak? Kalau suka, kita geng! Bakso ni salah satu menu yang popular di Indonesia dan dah popular juga di Malaysia ni. Tapi yang sedia ada di Malaysia tak sama dengan rasa original di Indonesia.

Bakso atau baso adalah sejenis menu bebola daging yang lazim ditemukan pada yang sangat popular di Indonesia. Mengikut menu asalnya, bakso diperbuat dari campuran daging lembu giling dan tepung tapioka, ada juga bakso yang diperbuat daripada daging ayam, ikan, udang atau daging kerbau. Bakso dihidangkan bersama dengan kuah sup panas bersama mee, bihun, taugeh, tauhu, telur yang ditaburkan bawang goreng dan daun sup.


Kebanyakkannya bakso di Malaysia dah banyak diubai suai daripada menu asalnya. Tapi kalau dapat makan yang ala-ala macam original mesti best kan? Fiza salah seorang peminat bakso tapi agak susah nak jumpa bakso yang sedap sebab terkadang tu sup dah sedap, bebola daging pula tak sedap. Setelah bertahun Fiza tak makan bakso, anak buah suggest bakso sedap di Kuala Pilah.

Kebetulan masa tu ada di Kuala Pilah, so tak lepaskan peluang lah nak cuba rasa. Bila dah beli barulah anak buah Fiza cakap yang bakso ni agak lain sikit sebab jenis kuah sup yang pekat. Ada sesetengah orang tak suka katanya. ermm...Fiza lah salah seorang daripadanya sebab Fiza jenis suka kuah sup jernih dan light.

Disebabkan dah beli. So rasa je lah. Errm..masa curahkan sup dalam mangkuk tu nampak kepekatan kuah dia. Lain dari yang lain kuah sup dia ni. Rasa sup dia penuh dengan segala jenis rempah agaknya. Walaupun tak suka jenis sup yang pekat tapi so far boleh telan lagi sebab macam sedap pula.

Bihun dia banyak gila penuh satu mangkuk dan meatball bakso tu ada lah dalam 6 biji. Harga untuk 1 hidangan mangkuk RM6 kalau tak silap Fiza lah. Kira berbaloi lah tu boleh kenyang makan untuk 2 orang. Nak tahu kat mana? Kedai tu bawah jejantas pekan jejantas Kuala Pilah. Tak tahu apa entah nama kedai ni. Siapa orang Kuala Pilah mesti tahu, nanti boleh share nama kedai ni di kotak komen ye.


Sehari dua ni makin kerap hujan sebelah petang. Alhamdulillah sejuk sikit cuaca memandangkan dah berminggu rasanya cuaca panas terik setiap hari. Bila cuaca panas, memang tak boleh tahan. Tiba-tiba boleh datang sakit kepala ya amat. Cuaca panas juga buatkan kau orang rajin sangat minum air sejuk yang berais tu untuk sejukkan badan.

Selain sejukkan badan dengan minum air sejuk, kau orang boleh amalkan makan buah-buahan yang mengandungi banyak air seperti buah tembikai, Grape fruit, Plum dan sebagainya. Antara spesis buah tembikai yang Fiza suka adalah rock melon atau nama lain dia orang panggil cantaloupe. Buah rock melon ni macam buah tembikai susu @ honey drew. Tapi rasanya dia lain sikitlah.


Kalau buah honey drew tu macam cepat muak sebab rasa creamy susu tu tapi rock melon rasa dia kalau makan banyak pun tak muak. Rasa rangup dan manis yang sangat sedap! Lebih sedap daripada honey dew pada Fiza. Tak tahulah selera kau orang macamana. Tersuka sebab masa balik kampung abah Fiza selalu beli. Sebelum ni tak pernah nak rasa pun. Tapi dah rasa sekali, terus suka dengan buah rock melon ni. Makan satu, nak lagi dan lagi.


Dipanggil dengan nama rock melon mungkin disebabkan oleh kulit dia yang sedikit keras dan corak ala-ala batu agaknya kot? Harga pun boleh tahan mahal juga macam tembikai-tembikai yang lain. Ada juga berbentuk rock melon yang berbentuk lonjong tapi belum pernah nampak lagi. Fiza beli sebiji yang kecil harganya RM12.51. Ada juga yang jual separuh. Kalau kau orang nak cuba rasa, beli je yang separuh tu. 


Rock melon salah satu buah yang sangat sesuai untuk kau orang yang sedang amalkan diet sebab mengandungi banyak serat dan air. Boleh dijadikan sebagai snack pagi dan malam macam tu kalau lapar. Sebenarnya ada banyak lagi khasiat rock melon. Google je dah banyak dapat maklumat tentang buah rock melon ni.

Kalau kau orang sejenis kulit muka yang bermasalah macam berjerawat, berminyak, berparut dan bermacam-macam jenis masalah kulit mesti agak bermasalah untuk memilih foundation yang sesuai untuk jenis kulit kau orang. Betul tak? Bila ada masalah tu, mesti kau dah tak kisah nak bermake up sebab tak jumpa foundation yang sesuai.

Dah bermacam jenis foundation Fiza cuba. Jenis liquid, jenis cream masih belum jumpa yang sesuai. Sampailah satu hari tu Watsons ada buat sale yang 50% tu, ala yang ramai serbu drugstore semata-mata nak shopping barang makeup murah-murah. Kali pertama Fiza pergi hanya tinggal tester je. Kali kedua pergi dapatlah grab Maybelline New York Liquid Foundation Fit Me! Matte + Poreless yang terlajak laris. 

Disebabkan terlajak laris tu lah Fiza terjebak beli satu. Nasiblah ada satu kod yang sesuai dengan tona warna kulit Fiza ni ha. First time cuba terus rasa macam "Ohh bestnya, kenapalah dari dulu tak cuba beli foundation ni." Aduhhh...kalau tak dah boleh jimat duit dah beli bermacam foundation tapi pakai sekali dua je sebab tak best.

Tapi lepas ni memang tak cari lain sebab foundation Maybelline Fit Me kalau tak sale pun masih mampu nak beli dan senang nak beli kalau stok habis. Pergi ke mana-mana drugstore mesti ada jual. Cuma harga je la berbeza. Nak murah kena rajin lah survey. Liquid foundation Maybelline Fit me! banyak pilihan tona warna. So pengguna banyak pilihan untuk disesuaikan dengan jenis tona warna kulit masing-masing.


Packaging yang cantik dan penuh dengan segala maklumat tentang foundation ni. Bolehlah kau orang semak apa yang patut sebelum guna tu. Mana lah tahu kot ada yang alah dengan sesuatu bahan tu. Jadi, boleh lah tidak membeli dan pilih yang lain.  Kalau beli yang jenis repack atau timbang kilo tu, susah sikit nak trace bahan-bahan yang terkandung dalam produk tersebut. 


Fiza cuba kod 230 Natural Buff ( Chamois Naturel). Setakat ni Fiza pakai sangat kena dengan kulit. Masa nak beli hari tu agak ambil masa juga untuk memilih. Ye lah, kod dah tak banyak masa tu sebab sale. Sudahnya Fiza cuba je la kod 230 tu. Tapi rasanya dah cukup sepadan dengan warna kulit Fiza. 


Liquid foundation ni memang mudah sangat nak blend dengan muka. Yang Fiza suka sebab jenis matte sangat sesuai untuk jenis muka yang berminyak. Kalau muka berminyak pakai foundation yang berminyak mesti nampak lagi oily kan? 


Pros
  • Sejenis liquid foundation yang senang nak blend 
  • Warna sekata selepas sapuan foundation walaupun pakai nipis-nipis je
  • Suka dengan finishing matte
  • Kulit muka nampak natural beauty 
  • Foundation tahan lama walaupun berpeluh
  • Mudah untuk tanggalkan menggunakan makeup remover atau wet tissue
  • Mengurangkan penampakkan cela dan pori-pori terbuka
  • So, fit me!
Cons
Cons dia cuma satu je, kalau provide applicator brush lagi bagus. Ye lah kan, kalau takde brush mudah nak guna kalau disediakan. Susah juga nak tuang terus pada jari risau tertumpah sebab dah biasa pakai foundation jenis picit-picit je. 



Fiza rasa ramai yang suka dengan foundation ni sebab tu terlajak laris. Habis kosong rak kalau drugstore buat sale. Yang belum cuba dan nak jimat bajet boleh lah cuba Maybelline Fit Me Matte + Poreless Liquid Foundation ni. 

Sambal daun kayu atau sambal tempoyak daun kayu antara menu tradisi orang nismilan (Negeri Sembilan) yang popular dan wajib ada masa kenduri di kampung kampung. Sebut je sambal daun kayu dah buat orang terliur kalau kau orang sejenis yang suka masakan kampung yang berasaskan ulam ulaman dan tempoyak.


Kalau di Johor biasanya panggil sambal tempoyak je dan bahan bahannya tak sebanyak macam sambal daun kayu sebab letak udang, hirisan daun kunyit, tempoyak, dan beberapa lagi bahan lain. Mulanya macam pelik sikit sebab panggil sambal daun kayu. Rupanya bahannya banyak menggunakan beberapa jenis daun dan ulam ulaman. No wonderlah di panggil sambal daun kayu.

Disebabkan Fiza sejenis yang tak makan durian memang tak rasa nak makan pun tapi sejak dan termakan durian semula ni, Fiza pun cubalah rasa. Kotlah tekak ni boleh terima semula menu yang ada tempoyak ni. Setakat ulaman ni Fiza tak de hal nak makan pun. Bila dah cuba, ermm... macam sedap pula.

Terus tersuka makan dan kalau ada kat kenduri mana mana wajib ambil sikit untuk penambah selera. Well, masakan orang nismilan mana pernah tak sedap kan. Semua sedap sedap oiii. For sure lah tak akan tolak melainkan makanan yang betul betul tak makan.


Lepas ni nak try buat jugaklah guna resepi sambal daun kayu yang senang ya amat ni. Tak payah nak tunggu kenduri baru dapat rasa. Tapi masalah ya nak mencari tempoyak pula yang payahnya. Dahlah bukan musim durian. Durian pula mahal.

Sudahnya macam kena tunggu musim durian la baru dapat simpan stok tempoyak. Kalau kau orang peminat sambal tempoyak, Fiza gerenti yang kau orang juga akan suka dengan sambal daun kayu ni kalau pertama kali makan. Gerenti!

Resepi Sambal Tempoyak Daun Kayu @ Sambal Daun Kayu

Kredit resepi : julsjulie80

Bahan-bahan Sambal Tempoyak Daun Kayu 

1 ikat pucuk ubi
3-4 helai daun kunyit
Tempoyak (3-4 sudu besar)
Santan (anggaran lebih kurang 2 1/2 cawan)
Segenggam Ikan bilis yang telah dicuci bersih
Segenggam Cili Api bergantung pada tahap kepedasan masing-masing**
1 inci kunyit hidup **
3-4 batang serai (dihiris mayang halus)
3-5 papan petai (dibersihkan dan dibelah dua)
Asam Gelugor (2-3 keping)
p/s: Bahan yang bertanda ** kisar/blend terlebih dahulu 

Cara Membuat Sambal Tempoyak Daun Kayu

1. Pucuk ubi dicuci bersih, perah airnya dan dihiris halus. Untuk memastikan pucuk ubi tidak pahit atau kelat disebabkan getah, cuci dan rendam seketika dengan air garam terlebih dahulu.  
2. Kemudian masukkan bahan kisar ke dalam periuk bersama santan dan tempoyak dengan api yang sederhana. Kacau sebati.
3. Kemudian barulah masukkan pucuk ubi kayu, ikan bilis, serai dan petai. Masukkan garam secukup rasa dan asam keping. Masak sehingga pekat dan hampir kering. Siap!

Boleh dihidangkan dengan nasi panas. Memang bertambah makan. Lagi-lagi kalau rasa pedas tu ada. Kalau kurang pedas macam kurang umphh sambal daun kayu tu. Nama pun sambal kan, haruslah pedas. 
Sendu sangat haihh blog tahun ni. Entah kemana perginya momentum seorang blogger tegar yang dulu-dulu tu entahlah. Tahun ni sangat slow berblogging tapi masih setia menjadi seorang blogger ye. Itu haruslah! Bila blog dah sendu, sendu juga nak join segala contest blog jemputan para blogger semua. 

Memandangkan ada masa percuma ni, boleh lah join mana-mana contest/giveaway blog yang mudah-mudah je dulu. Salah satu giveaway yang sedang berlansung, Giveaway Hi Nona! Jemputan dari blogger Nona lama dah. Baru ni lah ada masa nak join. Yang bergelar blogger tu bolehlah join beramai-ramai ye. Syarat senang sangat!

Klik banner untuk sertai Giveaway Hi Nona!

Selain memeriahkan giveaway, dapat juga berkenal-kenalan blogwalking ke blog-blog yang lain. Secara tak lansung dapat naikkan trafik blog masing-masing. Tak menang hadiah pun masih berbaloi-baloi untuk blog kalau join. Betul tak? Kalau menang tu, satu rezeki lah. Hadiah-hadiah yang ditawarkan pun menarik.

Antaranya kau orang boleh dapat bag Quechua, Tshirt, Shawl, Lip Matte, Top Up RM5 dan juga USB Fast Charger. 3 Pemenang dicari. Jadi, join lah beramai-ramai. Mana tahu kau orang salah seorang daripada 3 pemenang tu.
Ye, tahu. Raya lambat lagi. Sajalah nak promote awal design sampul duit raya hipster untuk tahun 2018 ni sebab sekarang pun dah ramai yang tempah awal. Alang-alang dah ada yang tempah awal, Fiza siapkan beberapa design terbaru untuk tahun ni. Tahun ni tak banyak design Fiza siapkan sebab kekangan masa dengan urusan family. 


Kalau ada masa nanti Fiza akan tambah design. Kalau sibuk sangat, setakat ini je lah dulu tambahan design yang baru. Design untuk tahun ni Fiza ketengahkan corak batik dan songket yang ada kena mengena dengan tema raya. Sesiapa yang bertemakan baju raya batik atau songket tu bolehlah pilih antara dua design ni.




Selain dua tu, Fiza pilih tema bunga raya bunga kebangsaan Malaysia yang juga kena mengena dengan raya. Perkataan 'raya' mungkin. Sesuailah kot kan dengan hari raya tu. Dan beberapa lagi tema bunga-bungaan lain seperti jasmeen, bunga kertas dan bunga entah apa nama pun Fiza tak pasti.







Ehhh...Nanti dulu! Ada lagi ni. Untuk kau orang pencinta kucing, Fiza sediakan corak lukisan kekucing yang comel-comel ni. Dan ketinggalan corak owl comel pun ada. Kali ni semua design Fiza buat depan belakang. Kalau sebelum ni kebanyakkan corak depan je. Tahun 2018 ni Fiza bagi lebih sikit pada bahagian belakang sampul duit raya. Barulah meriah sikit design tu.



Pada bahagian belakang yang kosong tu bolehlah nak tambah apa apa ayat ataupun nama sendiri. Kalau kau orang jenis suka sampul duit raya custom made hipster dan rare ni bolehlah tempah sekarang. Open order untuk kuantiti yang sikit, minimum 20pcs.

Size : 6.5inci x 3.4 inci
Black laser printed
Recycle Kraft Paper Paper 120gsm
Glueless
Minimum order : 20pcs

Harga Sampul Duit Raya Hipster

20pcs = RM12
30 pcs = RM18
40 pcs = RM24
50 pcs = RM30

Postage RM8 SM | RM11 SS



Dah masuk hari kelima bulan Mac baru berkesempatan nak update entri. Bukan sibuk tapi mood kurang sihat. Seminggu berlalu dengan tekak kering, batuk-batuk, selsema, suara bertukar serak ala-ala husky voice. Ada orang kata suara rock, ada yang kata suara sexy. Whatever it is suara macam ni memang tak selesa nak bercakap, makan dan lain-lain. 

Seminggu jugalah bertarung menghadap penyakit semua ni. Boleh dikatakan cuaca panas sepanjang bulan februari lepas ramai yang jatuh sakit dan kadang kala cuaca pun berubah-ubah. Itu salah satu faktor punca penyakit yang datang. Takpelah, dugaan dan anggaplah sakit itu penghapus dosa. Ada hikmahnya bila sakit, boleh rehat lebih sikit. Betul tak?


Syukurlah masuk bulan mac ni boleh dikatakan cuaca tak sepanas bulan februari yang lepas dan hari-hari pun hujan akan turun. Sejuk sikit lah rasa acah-acah musim sejuk. Kalau bercuti ke tanah tinggi mesti lagi syok terasa sejuknya tu. Masa musim sejuk macam ni lah memang masa yang tepat untuk bercuti ke Cameron Highland ke, Genting Highland ke, Bukit Tinggi ke, Bukit Fraser ke kan?

Tapi musim sejuk macam ni kena berhati-hati juga walau dimana kau orang berada. Semoga Allah lindungi kita semua daripada segala bencana. Aaminnn... Bulan Mac ni Fiza takde perancangan apa-apa. Cuma nak kena aktif semula lah buat kerja design semua. Misi menyiapkan design untuk sampul duit raya. Siapa nak tempah, boleh tempah awal. Senang cepat siap dan boleh rehat awal bulan puasa nanti kan.

Adik-adik yang bersekolah confirm tak sabar nak tunggu cuti sekolah seminggu nanti tu. Dan hujung minggu kita pun sibuklah ke sana kemari attend kenduri kahwin. Memang meriah orang buat majlis kenduri kahwin masa cuti sekolah ni. Apapun semoga dipermudahkan segala urusan semua orang dibulan mac ni.