Tapi kalau taknak letak santan pun tak apa. Saya suka masak tanpa santan, encik suami suka ada santan. Selera masing-masing. Dah cuba perisa kari laksa, kami beli perisa lontong juga.
Sebabnya encik suami pernah rasa, katanya sedap. Kami pun beli buat stok di rumah. Beli yang dalam 1 bungkus ada 4 pek tu. Sesekali teringin makan maggi, boleh lah masak. Nak makan selalu memang tidak.
Dulu zaman sekolah, mak selalu marah kalau makan maggi. Sekarang dah tahu kenapa mak marah dulu. Makan maggi selalu tak bagus untuk kesihatan. Sesekali kalau teringin je lah baru kita makan.
Belum pernah beli mamee chef versi cup ni. Haritu beli buat bekal kat hotel, sedap jugalah masak secara ekspress tuang air panas. Nikmat betul hirup kuah macam minum air.

Dalam ni ada 3 jenis pek perisa dalam tu. Ada serbuk perisa, sambal merah berminyak dan juga serbuk santan. Tuang semuanya dalam satu bekas, jadilah begini rupa dia.

Dalam ni ada 3 jenis pek perisa dalam tu. Ada serbuk perisa, sambal merah berminyak dan juga serbuk santan. Tuang semuanya dalam satu bekas, jadilah begini rupa dia.

Dia tak ada lah rasa lontong sebenar. Tapi adalah rasa sipi-sipi. Rasa santan berlemak, ada pedas sikit. Terasa bumbu-bumbunya. Itu menurut tekak saya lah. Tekak orang lain mungkin rasa berbeza.
Paling suka mamee ni mi dia kenyal. Tak mudah kembang kalau lambat makan sikit. Mulanya macam was-was je nak makan sebab takut tak sedap. Tapi sekali dah rasa, eh sedap juga Mamee Chef perisa lontong ni.
Ada 2 lagi perisa yang belum cuba, creamy tom yam dan spicy chicken shiitake. Maggi apa yang setara rasa dia macam maggi kari tu ek? Tak jumpa lagi penggantinya.
22 Comments
Eh, macam boleh percaya ulasan Fiza ni. Nanti nak cuba jugaklah. Sy jarang beli mamee chef ni.
ReplyDeleteBoleh cuba. Kot kena dengan selera pencinta lontong. Tapi ikut tekak saya, okaylah sedap. Kalau tak kena dengan selera akak, minta ampun ya..
DeleteMamee pun ada yang sedap. Ada juga yang sedap, aunty order di Shopee lupa brand apa.
ReplyDeleteYa, cuma kita je yang jarang nak mencuba. Ohh kalau ingat bolehlah share nanti.
Deletetak pernah rasa lg yg perisa lontong ni.
ReplyDeleteNanti bolehlah beli dan cuba rasa. Kotlah kena dengan selera kan.
Deletepernah makan, mmg sedap...
ReplyDeleteSama selera kita, sedap!
Deletewah saya jadi penasaran seperti apa rasanya
ReplyDeleteDitempat saya belum ada
Mungkin boleh tengok di online. Kot ada, bolehlah cuba beli dan rasa.
Deletesedap. kita try macam-macam perisa, suka perisa yg selain kari. sebelum kenal dgn mi segera gardenia, mamee chef mmg pilihan. kita suka mi dia kenyal.
ReplyDeleteYang lain tu sedap ye. Nanti nak rasa jugalah. Ya, saya pun suka mi dia kenyal. Mi segera gardenia saya belum cuba lagi.
Deletemmg sedap mamee chef ni. first ammi cuba yang curry tu mmg ngam kat tekak sebab pekat dan pedas.
ReplyDeleteKari laksa tu memang sedap. Betul, pekat dan pedas. Ngam! Cuma saya tak suka letak santan dia.
DeleteSaya suka perisa Shitake kalau Mamee ni.. Masin Masin gitu ..Kak dh pernah try Numee tak..keluarkan Gardenia..
ReplyDeleteOo rasa masin masin sikit eh. Kalau masin masin tak suka sangat. Numee tak pernah try lagi. Macam ragu ragu sikit nak beli, takut tak sedap. Mungkin boleh cuba. Tq share nona.
DeleteCuya suka yg nii
ReplyDeleteLama tak makan mamee chef
Kena beli ni!
Suka jugak ek. Sedap kan.
DeleteMamee chef perasa lontong, akak belum pernah cuba. Nampak sedap, dari gambar Fizah. Tapi akak pernah beli yang laksa kari. Bukan dalam cup punya. Yang dalam bungkusan. Masak di rumah, sedap. Kenyang juga.
ReplyDeleteYang akak beli tu saya selalu beli jugak. Sedap pekat cuma tak suka add on santan. Hihi...
Deletetak penah mkn tp buku nota mamee lontong ni sy ada hahahhaa
ReplyDeleteWahh..exclusive ada buku nota mamee lontong ni.
Delete