Ye, sedar diri. Pendek dan tak boleh nak meninggi lagi dah. Nampak je premis yang letak pengimbas suhu tinggi tu terus je rasa menyampah. Terus tak ada mood nak masuk.

Bukan apa, kita ni pendek tahu tak! Berapa lama masa nak ambil untuk dahi kena pada pengimbas suhu tu ha? Terjengket jengket lah kita nak bagi dahi tu kena tepat pada pengimbas suhu. Susah juga permis letakkan pengimbas suhu jenis ikut ketinggian ni.

Mungkin premis tu kekurangan pekerja nak menjaga kat entrance dan gunakan pengimbas suhu yang biasa kena pegang tu. 

Ada juga premis yang guna dua dua jenis pengimbas suhu. Satu hari tu, pengimbas suhu tu terlampau tinggi dia letak. Memang tak sampai lah walau jengket sekalipun. Haishhh menimbulkan kemarahan betul.

"Macamana nak scan tak sampai ni?" Sampai ke tempat pengimbas suhu terus laju je bertanya pada pekerja (seorang kakak) kat situ.

Kakak tu terus menjawab "Kalau tak sampai, guna tangan!" Fiza pun terus buat muka pelik. "Tangan? Boleh ke scan suhu kat tangan?"

Dengan penuh dengan keyakinan yang jitu kakak tu menjawab " Boleh!". Confident gila dia menjawab. Malas nak berbalas jawapan, laju halakan tangan dan terus masuk. 

Sebab apa scan suhu pada tangan

Akibat ura-ura yang mengatakan scan pada dahi menyebabkan kanser, ramai orang awam menolak untuk scan di dahi terutamanya warga emas. Mereka hanya mendengar, membaca dari sumber yang salah dan terus fikir bahaya boleh sebabkan kanser.
Ambil Suhu di dahi atau di tangan
Kredit : Kementerian Kesihatan Malaysia || Jabatan Penerangan Malaysia


Katanya kanser dari radiasi pengimbas suhu boleh sebabkan kanser. Sedangkan pengimbas suhu tiada memancarkan radiasi pun. Selamat digunakan.  

Siapalah yang buat cerita tu kan? Sudahnya dari cerita tu banyaklah premis menggunakan aktiviti scan pada tangan. Alasannya menjaga keselamatan orang awam yang cakap takut kanser, takut laser, takut mati sel lah. 

Bermacam-macam alasan luar kotak pemikiran hanya semata-mata tak nak scan suhu di dahi. Kalau scan di dahi tak pasal pakerja kena marah. Itu sebabnya bab macam ni kita kena baca dan ambil tahu maklumat dari pihak yang dipercayai dan lebih pakar tentangnya.

Ambil Suhu di dahi atau di tangan? Mana satu yang tepat?

Boleh ambil suhu di tangan kerana suhi di tangan adalah suhu pinggiran (periphery temperature). Tapi ianya mudah berubah mengikut keadaan. Jadi suhu yang di scan di tangan tidak tepat.

Sebab itulah perlunya scan suhu pada dahi sebab suhu pada dahi adalah suhu teras (core temperature). Bacaan di dahi lebih tepat berbanding suhu pada tangan.

Kita sedia maklum bahawa suhu badan manusia yang normal adalah 36.0°C sehingga 37.4°C. Kalau muncul bacaan 37.5°C ke atas tu memang kena tahan dulu lah.

Kadang cuaca panas menyebabkan suhu badan kita tinggi dari biasa. Kalau lebih dari bacaan normal tu biasanya dia suruh duduk tepi dulu dan rehat sekejap. Kemudian baru scan sekali lagi. Kalau bacaan normal okaylah tu.

Masih ada lagi kah premis yang mengamalkan scan suhu pada tangan, cek suhu pada pergelangan tangan. Hentikanlah ye. Ikut SOP yang sebenar, jangan pandai pandai sendiri. Risau bacaan yang tidak tepat ni akan mengundang sesuatu yang lebih teruk

Bayangkanlah contohnya seorang positive Covid-19 masuk premis scan pada tangan, suhu normal lalu masuk premis. Tak ke akan menyebarkan lagi teruk. نعوذ بالله من ذلك

Moga dijauhkan dan Allah lindungi kita semua. Aaminn...




Kredit : Sumber
Kampung People 2 episod 12 | Sedang leka agent shukri tengok cerita Drama Laut, I miss you dalam kereta. Ada seseorang ketuk tingkap.

“Kejap, kejap belum iklan lagi”, kata agent Shukri. Rupanya isteri ismot yang berjaya melarikan diri datang nak minta tolong pada agent shukri.

Belum sempat menghabiskan cerita. satu tembakan entah dari mana kena pada dia. 

Dalam masa yang sama Madame Mah (Tok Mah) juga tengah asyik melayan cerita yang sama juga.

Datang pula Karim beritahu Madam Mah yang dia belum dapat menjumpai lagi lokasi Razif menyimpan duit Tuan Suhaimi.

Naik takut Karim bila Madame Mah menghalakan pistol padanya walaupun masa tu Masa Madame Mah sedang leka layan drama.

Apa yang jadi lepas tu? Jom sambung tengok.

Tonton Online Kampung People 2 Episod 12

Kampung People 2 episod 2

SENARAI PELAKON DRAMA KAMPUNG PEOPLE

  • Elly Mazlein sebagai Mona/ Aminah
  • Rashidi Ishak sebagai Razif/ Abu Bakar
  • Riena Diana sebagai Laila/ Ruziah
  • Hun Haqeem sebagai Jaafar
  • Shah Kimin sebagai Ismail
  • Adibah Noor sebagai Dona
  • Daniella Fazli sebagai Tasha/ Saleha
  • Kamarul Eqifshah sebagai Imran/ Adam
  • Namron sebagai Tuan Shuhaimi
  • Haeriyanto Hassan sebagai Norbik
  • Fizz Fairuz sebagai Ejen Shukri
  • Razak Ahmad sebagai Tok Penghulu
Genre:Funny,Family,Comedy
Slot Lestary, Rabu- Jumaat pukul 9:00 malam.

sumber : iqiy
13 Oktober 2020, hari yang dinantikan oleh peminat iPhone. Itu dia kemunculan siri iPhone 12 2020. iPhone 12 release date dikatakan pada 23 atau 24 Oktober 2020. Boleh lah berkira-kira menabung membeli iPhone. 

Tapi janganlah sampai nak menjual buah pinggang tu. Baru bercita-cita menabung nak membeli iPhone 11 Pro Max. Sekali Apple keluarkan iPhone 12 pula dah. Lama dah berhajat nak upgrade iPhone 6s ni kepada yang latest.

iPhone SE hari tu murah, harga bermula dengan RM1999. Murah tu murah dah tapi lebih kurang yang pakai sekarang je. Cuma camera je berbeza sebab iPhone SE tu guna teknologi baru. 

Alang alang iPhone 12 dah keluar, mana tahu ada rezeki dapat iPhone 12 pro, iPhone 12 max ke kan. Saya mahu!

Bateri lebih besar dan tahan lama

Berkemungkinan iPhone Pro Max akan menampilkan bateri yang lebih besar. Harapnya bateri yang lebih besar ni akan menghasilkan daya tahan penggunaan yang jauh lebih lama. Jangan berikan harapan palsu ye wahai Apple. Siapa pengguna iphone mesti faham macamana perasaan bila iphone cepat betul low battery.

Rekaan Serba Baharu dan Warna Baharu (siri iPhone 12 Pro dan 12 Pro Max)

Walaupun masih mengekalkan tetapan tri-kamera seperti model siri iPhone 11 Pro dan 11 Pro Max tetapi model siri iPhone 12 Pro dan 12 Pro Max mempunyai kelebihan dengan sensor LiDAR yang sama pada peranti model iPad Pro.

Rekaan Serba Baharu dan Warna Baharu (siri iPhone 12 Pro dan 12 Pro Max)

iPhone 12 Pro dikatakan akan mengeluarkan warna baharu iaitu Pacific Blue. Ada peminat warna biru disini?

Kelebihan 5G dan Tiada Lagi 64GB

Menariknya semua siri model iPhone 12 dilengkapi dengan kelebihan 5G. Siri iPhone tidak akan mengeluarkan lagi saiz 64GB sebaliknya saiz permulaanya adalah pada saiz 128GB. Memang terbaik!

Pelayar OLED Super Retina XDR

Model iPhone 12, skrin 6.1" menggunakan Layar OLED dengan resolusi super Retina XDR. Paparan HDR tu. Dijana dengan cip Apple A14 Bionic, dwi-camera 12MP dan front camera pun 12MP juga.

Pelayar OLED Super Retina XDR

iPhone 12 mini pula menggunakan pelayar OLED dengan resolusi Super REtina XDR dan spesifikasi sama saperti iphone 12. Cuma saiznya berbeza!

Layar OLED mengurangi masalah burn-in dan juga mengawal kecerahan lebih rendah supaya pengguna tidak sakit mata atau sakit kepala bila menghadap terlalu lama.

iPhone 12 size | Saiz iPhone 12

Menariknya, bukan 1 model bukan 2 model. Tapi Apple telah memperkenalkan 4 model untuk siri iPhone 12. Untuk permulaan, iPhone 12 dan iPhone 12 mini akan diperkenalkan.
  • iPhone 12 Mini (5.4 inci)
  • iPhone 12 (6.1 inci )
  • iPhone 12 Pro (6.1 inci )
  • iPhone 12 Pro Max (6.7 inci )

iPhone 12 Mini

Nota tambahan : iPhone 12 Mini merupakan telefon pintar 5G paling kecil di dunia buat masa ini.

iPhone 12 price in malaysia | Harga iPhone 12 Di Malaysia

Berikut adalah senarai penuh harga iPhone 12 di Malaysia. Berita yang tak bestnya, tiada lagi pengecas dan earpods disertakan bersama dan hanya kabel USB-C ke Lightning sahaja.

iPhone 12 Mini (5.4 inci)

iPhone 12 Mini 64GB – RM3399
iPhone 12 Mini 128GB – RM3599
iPhone 12 Mini 256GB – RM4099

iPhone 12 (6.1 inci )

iPhone 12 64GB – RM3899
iPhone 12 128GB – RM4099
iPhone 12 256GB – RM4599

iPhone 12 Pro (6.1 inci )

iPhone 12 Pro 128GB – RM4899
iPhone 12 Pro 256GB – RM5399
iPhone 12 Pro 512GB – RM6299

iPhone 12 Pro Max (6.7 inci )

iPhone 12 Pro Max 128GB – RM5299
iPhone 12 Pro Max 256GB – RM5799
iPhone 12 Pro Max 512GB – RM6699

iPhone 12 H2O OK

Untuk maklumat lanjut dan pembelian boleh ke website Apple

Harap ada rezeki dapat iPhone 12 Pro atau iPhone 12 Max. Dapat yang 128GB pun okay lah. Harga pun lebih murah dari iPhone Pro Max 5999 untuk 256GB kalau tak silap. 

Nak check semula kat website cuma ada iPhone 11 je. Ada Harga yang murah dan semestinya yang Super Max tu Super Mahal lah harga dia.

Bukan apa, camera lagi better lah. Gambar gerenti cantik punyalah. Dengan ciri night mode dia tu. Semua best lah! Fiza kan suka ambil gambar. Better lah kot ada iPhone 12 Pro Max ni kan. kan kan..

Dengan kemunculan model iPhone 12 ni, makanya model yang sebelumnya automatik akan turun harga lah kan. Marilah kita menabung. Ada rezeki dapatlah. Kalau tidak, berhuhu je lah.

Kredit info & image : murai.my | Apple
Sebelum ke PD Waterfront dan Pantai Purnama PD tu, singgah Jalan Kuala Kelawang sekejap mencari papan pemotong kayu. Papan pemotong kayu in english dipanggil chopping board. Kotlah ada yang terpinga pinga fikir apa bendanya kan.

Ada yang panggil alas pemotong juga kan. Atau ada panggilan nama lain? Cuba share. Kenapalah gigih sangat mencari papan pemotong kayu tu? Walaupun dah ada papan pemotong kayu ikea nak juga cari yang kayu asli punya.

Dia bukan nak beli saja-saja. Tujuan membelinya untuk dijadikan props gambar. Agak agak nak jadikan papan pemotong daging atau ayam atau sayurpun boleh. Dah memang itu fungsi dia pun.

Papan Pemotong Kayu Murah

Pelbagai Jenis Papan Pemotong Kayu

Nampak tak banyaknya papan pemotong kayu. Dari sebatang kayu besar boleh dapat banyak papan pemotong kayu. Ikutkan nak beli yang original baru nampak rustic sikit. 

Kayu belakang yang dah varnish tu harga dia murah sikit daripada yang warna putih. Peniaga kedai ada bagitau jenis jenis kayu kat situ. Fiza dengar macam tu je lah. 

Tak ingat lansung sebab sibuk dok membelek kayu mana yang cantik. Kayu yang putih tu cantik dan berat. Bentuk cantik dan juga licin. Harga dia mahal juga tu.

Kayu Hiasan

Kayu Hiasan

Kat sini ada jual bermacam-macam kayu. Kayu hiasan pun ada dijual. Tengok harga dia boleh tahan juga. Ada cecah ratusan ringgit.

Tertanya juga ada ke beli kayu hiasan tu. Mesti lah ada kan pengumpul kayu hiasan. Lain orang lain minat dia. 
 

Tabung Buluh

Tabung buluh pun ada dijual.  Nampak macam ada lubang duit tu. Orang dulu dulu simpan duit dalam tabung buluh gantungkan pada dinding. Buat hiasan pun cantik ni. 

Harga dia pun masih mampu milik. Ada belasan ringgit dan ada puluhan. Bergantung pada saiz.

Buluh Hiasan

Bukan produk kayu dan buluh je ada, kat kedai ni ada jual bahulu sabut. Bahulu yang dibakar dengan sabut dan arang maksudnya. Ada jual lemang dan durian juga.

Apa yang Fiza beli cuma 3 keping papan pemotong kayu. Beli saiz kecil 2 dan 1 yang besar. Harga papan pemotong kayu yang kecil tu RM13 dan RM15. Yang besar bawah sekali RM27.

Papan Pemotong Kayu Asli

Corak kayu dia cantik lah. Kayu asli bukan fake. Cumanya kalau dapat kayu sebenar tanpa varnish tu lagi warna. Lagi nampak rustic. Haa rumah siapa ada tebang pokok ke, meh sedekahkan kan Fiza kayu atau papan lama yang dah tak pakai tu.

Lagi rustic lagi bagus. Kat kampung dah tak ada kayu lama dah. Sobs sobs

Kalau beli kayu baru dia tak nampak rustic tu dah. Alahaiii..masa ni lah nak mencari barang lama rustic dan antik. 

Wooden Chopping Board

Mesti ada yang tertanya-tanya beli kat mana kan. Kedai kayu ni kat mana? Kedai ni tepi jalan je. Boleh gunakan google maps di bawah ni. Dalam maps ni tak ada gambar kedai tu. Tapi boleh follow je google map ni okay.

Jln Kuala Klawang - Seremban, Kampung Batu Serambai, 71600 Kuala Klawang, Negeri Sembilan