Rasanya kalau baca tajuk dah boleh faham kot kan? Ini bukan nak marah orang gunakan gambar Fiza dan letak watermark mereka. Cuma untuk peringatan bersama lah kita sebagai blogger-blogger ni mahupun yang bukan blogger.

Dulu-dulu masa mula terjebak dengan dunia blogger main hentam je guna gambar orang kemudian tak letak credit pada pemilik gambar. Boleh maafkan kot kan masa tu tak tahu lagi etika seorang blogger. Ye, perbuatan tu memang totally salah. 

Tapi so far tak pernah lagi lah letak watermark sendiri pada gambar orang lain. Kalau nak edit pun akan letak edited by macam tu. Kes letak watermak sendiri pada gambar orang lain tu memang tak patut lah. Gunakan hasil kerja orang lain dan letak watermark sendiri. Siapa je yang tak marah kan? 

Tak kisahlah dari mana kau orang ambil gambar tu, tetap salah kalau letak watermark sendiri. Faham tu. Guna gambar dari cariaan google pun kalau tak tahu mana sumbernya. Credit je pada google senang. 

Itu cara Fiza lah. Sebab kadang-kadang tu kita save gambar terus dari google. Ada juga yang berkongsi gambar tu, dia pun ambil dari google juga. Jadi, tak tahu siapa pemilik sebenar kalau tak ada watermark pada gambar.

Kes macam tu memang Fiza letak credit google je lah. Sebab tu adalah lebih bagus sekiranya setiap gambar tu letak watermark sebelum upload (kalau gambar sendiri). Mudah lah orang lain nak credit kan bila kongsi atau guna gambar tu. Betul tak?

Nak dijadikan cerita, bulan lepas Fiza dapat komen dari pemilik gambar yang Fiza gunakan dalam entry jenis-jenis dekorasi dan ikatan hidden hantaran. Komen tu Fiza tak publish. Komennya begini :


Sampai sekarang Fiza belum publish lagi. Simpan buat kenangan. Dalam entry tu semua gambar adalah hasil carian google dan semuanya tak ada watermark. Fiza pulak tak letak credit google. Silap Fiza lah kat situ. Cuma ada satu video je lah letak credit sebab sharing dari youtube sah sah lah ada linknya kan.

Entry lama-lama ni memang tak dapatlah nak check satu satu setiap entry mana yang tak letak credit tu. Tapi bila dah dikomen macam ni, laju-laju letak credit google mana yang tak ada tu. Kang tak pasal-pasal dapat lagi komen macam tu.

Kira fahamlah kenapa dia tulis macam tu. Sebab tak ada credit pada gambar dia. Kenapa baru sekarang? Mungkin sebab gambar tu 1st page google. Then dia baru jumpa, tengok pulak tak ada credit pada dia. 

Fiza suspek dia maki hamun dah masa ni kot sebab tu terus komen macam tu. Ye lah, kalau ada link tu mungkin boleh menguntungkan bisnes dia jugalah secara tak lansung. Memang niat Fiza tu nak berkongsia idea je untuk yang mencari idea tu. Silapnya tak letak credit je lah pada gambar tu. Terus kena tuduh seperti plagiat.. Aduhaiii..

Fiza tak kisah kalau pemilik gambar terus komen, gambar tu milik saya ke. Sila kreditkan kepada link ini. Berdesup Fiza terus letak credit nanti. Tapi bila komen macam tu. Senyum dan tak perlu kata apa-apa dah. Inilah pertama kalinya dapat. Terkejut juga sebenarnya. Agak agak orang lain share gambar dia tu dapat komen yang sama tak agaknya?

Dunia internet ni sekali kau dah upload gambar, memang meluas lah pergi dia. Nak orang letak credit pada gambar kita, letak sesiap watermark kat gambar tu. Mudahlah orang nak letak credit atau nak claim gambar sendiri.

Sekali kita berkongsi dalam internet ni, kita tak dapat nak kawal. Lagi lagi kalau dah viral. Gigih ke nak komen satu satu dalam setiap post suruh letak credit. Berkongsi tu biarlah niat kan berkongsi yang positif dan memberi manfaat pada orang. 

Idea kita ni pun bukan datang bergolek. Dalam dunia internet yang meluas ni, pelbagai sumber inspirasi kita boleh dapat dari google ni. Pusing pusing situ juga pergi dia. Macam kita berniaga benda yang sama pun, percaya pada rezeki masing-masing.

Nak credit, boleh je. Boleh komen atau email atau direct message. Lama juga peram tak publish komen tu. Tak publish lah kot sebab gambar pemilik pun dah Fiza padam. Okaylah tu kan habis cerita dia. Jangan claim claim dah gitu.

Gambar lain Fiza creditkan google siap-siap. Akan datang, pemilik faham Fiza ambil gambar dari mana dan kalau nak kredit. Just tinggalkan link dan mention gambar mana okay. Kenapa delete gambar tu? kenapa tak credit je pada dia? Fiza anggap dia tak redha gambar dia dikongsikan. Biarlah dia dengan gambar-gambar dia. Kalau kau orang, apa tindakan yang kau orang akan buat?

Tujuan Fiza kongsikan cerita ni bukanlah nak memburukkan atau menyalahkan. Taknak cari salah sesiapa. Cuma peringatan kita untuk lebih beringat lah. Kalau gambar kita, letak watermark sendiri. Senang nanti orang lain nak credit kepada kita. 

Kalau bukan gambar kita, jangan pandai pandai letak watermark sendiri. Kena letak credit kalau guna gambar orang lain. Marilah kita sama-sama beringat okay. Tak nak lah kau orang pun buat silap juga. Jenis manusia tak kisah tentang gambar dia tak ada hal. Jenis yang kisah teramat sangat  ni, faham faham lah. Kadang boleh jadi isu besar juga tu. Orang sekarang main saman-saman tau!

Jenis Fiza, once dah upload ada orang nak guna gambar Fiza tak credit pun tak pe. Jangan pandai pandai letak watermark sendiri sudahlah. Tapi ada juga yang jenis gigih buang watermark pemilik dan claim gambar sendiri. Jenis orang macam tu memang tak leh cakap apa lah. Kita memang tak boleh kawal.

Sebab tu kadang-kadang isu ni terlalu rumit untuk dipersoalkan. Contohnya bab design pun. Macam nak design poster ke banner ke. Kadang kita pun cari idea dan gambar dari google. Susah sebenarnya nak cakap bab ni.

Walaupun sebenarnya kat dunia ni tak ada satu pun milik kita. Semua milik Allah termasuklah anugerah idea/inspirasi tu.

ingat lagi, masa terjebak dalam dunia blogger ni awal 2009-2010 dulu. Baru pandai design blog sendiri. Tiba-tiba ada orang tiru bulat-bulat design blog masa tu. Tipu lah kalau tak marah masa tu. Ada 2-3 kali juga lah kes tu jadi.

Lama lama Fiza tak ambil pusing dah. Malas nak fikir dan Fiza dah anggap benda ni perkara biasa je lah. Fikir positif je dan inshaAllah positif lah semuanya. 

Isu tak menghalalkan gambar ni bukan isu baru lagi. Antara isu sensitif bagi mereka yang berniaga. Ye, faham tu sebab usaha mereka kan. Semuanya bergantung kepada niat dan hati masing-masing. Takut nak cakap lebih-lebih. Takut disalah erti kan. Lain orang lain pendapatnya. 

Anggap je Fiza berkongsi pendapat dan meluahkan sahaja. Blog kau orang pernah dapat komen macam ni tak? Ke kau orang abaikan je? Jika ada tersalah pendapat atau idea, sila perbetulkan dalam kotak komen. Kotlah ter emosi semasa menaip.

Dapat sesuatu tak dari entry ni? Kita sama sama belajar dan perbaiki okay. 

Selamat pagi sekalian. Pagi ni cerita dia pasal diskaun bil elektrik pkp. Bulan lepas bil elektrik cecah RM200 juga lah, antara bil elektrik tinggi masa pkp ni. Lebih dari biasa purata setiap bulan. Ini bukan kes bil melambung sebab 3 bulan sekali tu ye. Memang bulan lepas terlebih sikit dari biasa.

Bila difikirkan, memang ada guna terlebih. Almaklumlah musim tengah panas masa tu. Lebih masa lah bukak air cond. Kira betul lah bil elektrik naik bulan lepas. Guna lebih, bil pun lebih lah. Tup tup bulan ni katanya ada Bantuan Prihatin Elektrik (BPE) tambahan.

Ramai yang mengeluh dan mengadu bil elektrik tinggi masa pkp. Boleh dikatakan bil elektrik tinggi dalam tahun 2020. Kena faham sebab kita duduk rumah 24/7 masa pandemik COVID-19 ni. Tapi yang tak fahamnya ada yang rumah ditinggalkan berbulan tapi bil elektrik melambung macam ada penghuni pulak. Kira tak logiklah macam tu kan. 

Jangan terus melenting marah-marah, kau orang boleh je buat aduan pada TNB dengan saluran yang betul. Mereka akan selesaikan masalah kau orang mengikut prosedur dan of courselah akan melaluinya proses-prosesnya. 

Bab ni memang kena sabar lah sebab bukan hanya satu dua aduan je. Rasanya orang TNB pun pening dengan bermacam aduan. Beberapa hari yang lepas pembaca meter TNB datang check meter tapi tak dapat bil. Katanya mereka akan hantar bil melalui pos. Then, dia hulurkan sekeping kertas ni. 


Rumah Fiza ni meter elektrik dia kat tepi bukan direct terus boleh tembak meter tu. Rumah design lama, pemaju dulu entah macam mana design rumah tak tahu lah. Bila tanya TNB, urusan pindah meter tu bukan dibawah mereka. Kena bagi kerja tu kat sub kontraktor buat. Kalau nak pindahkan, kena bayar lah dalam RM180 lebih macam tu.

Tak payah lah kalau macam tu, nak kena bayar bagai. Padahal memang meter tu dipasang macam tu. Setiap kali pembaca meter nak baca meter dia akan masuk rumah jiran sebelah tembak dari sebelah. Kalau ada yang extreme sikit mungkin akan panjat panggar kot. Ini kes kalau tak ada rumah. 

Kadang tu risau juga nak buka pagar kalau tinggal sorang-sorang. Dah bermacam macam kes orang menyamar dan menipu. Kita pun jadi takut. Jadi kenalah berhati hati. Ambil parcel pun jauh jauh je suruh letak je dalam pagar dan bagi no ic. Sekarang pun tak perlu sign parcel dah kan. Mostly minta ic je.

Sambung semula kisah tadi. Disebabkan pembaca meter tak dapat nak tembak meter, so dapat bil elktrik bacaan anggaran je. Sebab tu setiap bulan bayar bil elektrik online ikut average je. Tak tahu bil berapa jumlah pun still bayar average yang sama setiap bulan. Kalau terkurang boleh tambah, kalau ada lebih boleh bawa ke bulan depan. 

Janji setiap bulan maintain bayar walau berapa sekalipun. Kalau peram sampai 2-3 bulan tu fahamlah banyak dia macam mana. Mahu pening dok fikir nak membayarnya banyak banyak tu. Sekarang pun dah senang nak check bil elektrik online dengan aplikasi myTNB tu. 


Kau orang dah download ke belum? Kalau belum, cepat-cepat download. Boleh lah tengok graf naik turun bil elektrik kau orang. Dari situ, boleh lah kawal penggunaan elektrik kalau nak berjimat cermat. 

Selepas dapat bil, 2 hari lepas tu check lah dalam aplikasi myTNB. Maka benarlah bagai dikata. Lega sikit bila tengok bil elektrik dah dibayar dengan adanya Bantuan Prihatin Elektrik (BPE) tu. Siap ada lebihan bayar lagi tu haaa.. Kiranya tak perlu lah kita bayar bil elektrik ye untuk bulan Julai ni. Betul?

Tak salah faham kan? Alhamdulillah. syukur lah kan. Lega! Ada extra duit untuk bayar bil tu boleh guna untuk persiapan raya haji. Harap-harap bolehlah balik beraya di kampung. Jangan PKPP jadi PKP semula sudah lah. Menangis tadah besen lah kita..huwaaa

Bantuan Prihatin Elektrik (BPE)?

BPE adalah pakej bantuan tambahan yang diberikan oleh Kerajaan Malaysia bersama TNB kepada semua pelanggan domestik dalam bentuk manfaat penggunaan elektrik percuma sehingga RM77 sebulan, bersamaan penggunaan elektrik sehingga 300kWj pertama untuk tempoh 3 bulan pelaksanaan PKP.
Diskaun Prihatin diberikan kepada para pelanggan bermula April 2020 sehingga Disember 2020, manakala BPE adalah bantuan tambahan yang diberikan secara sekali gus bagi meringankan beban kenaikan bil yang lebih tinggi sepanjang April 2020 hingga Jun 2020 yang dihadapi para pelanggan.
Semua pelanggan domestik TNB akan menerima BPE yang jumlahnya akan dimasukkan secara sekaligus ke dalam bil bulan Julai 2020.-credit : TNB


Kawan-kawan, nak tahu tak ada port makan baru atas bukit yang cantik di Sepang. Siap sekali dapat pakej sunset view yang cantik. Nama tempat tu Hilltop Cuisine Kota Warisan.

Kalau kau orang bosan tak ada aktiviti hujung minggu bolehlah ajak family atau kawan-kawan makan di Hilltop Cuisine Kota Warisan, Sepang. Nak makan pada hari biasa pun boleh. Katanya hidden gems di Sepang. 

Tak pasti lah pulak dah berapa lama beroperasi. Yang pastinya permandangan hilltop/puncak bukittu memang awesome! Sambil makan sambil menikmati keindahan ciptaan Allah tersangatlahlah nikmatnya.

Credit : Hilltop Cuisine Kota Warisan

Ada rezeki dan datang tempat pada masanya, dapatlah enjoy sunset view tu. Kalau tak dapat enjoy sunset view boleh enjoy udara segar disertai dengan angin sepoi sepoi bahasa atas bukit waktu petang-petang.

Tak sempat datang petang, dinner pun menarik juga atas bukit ni kan. Tempat makan yang permandangannya mahal tapi boleh dapat secara percuma. Tak percuma lah, tetap kena makan kat situ. Ke boleh je datang enjoy tengok view? Entah lah ye.

Ada sesiapa boleh clarify ke? atau ada yang dah pergi bolehlah kongsikan pengalaman kau orang dalam kotak komen di bawah entry ni. Siapa je yang tak suka datang tempat macam ni. Haruslah semua orang pun suka.

Tambah lagi tengok hidangan menu dia nampak menyelerakan. Harga dan Kesedapan tu kau orang kena pergi dan nilaikan sendiri lah. Fiza tak pernah pergi tak boleh nak sembang lebih. Just nak share tempat makan yang menarik. 

Kalau nak kelainan sikit boleh lah makan kat sini. Buat surprise candle light dinner acah acah romantik pun menarik juga kan. Birthday party ke nak celebrate event ala garden ke pun nice sangat. Bolehlah difikir-fikirkan dan book sesiap.

Boleh juga letak dalam list tempat menarik untuk photoshoot kahwin ke, pre wedding ke dan lain-lain. Nampak ada juga yang kongsikan gambar photoshoot kahwin kat sini. Macam cantik pulak. Yang berdekatan tu bolehlah cuba datang dan rasakan pengalaman makan di Hilltop Cuisine Kota Warisan Sepang ni.

Yang jauh, kalau terrr lalu Sepang boleh juga singgah kejap di sini. Kalau rasa tempat ni menarik pada kau orang lah. 

Hilltop Cuisine Kota Warisan



Cosy · Casual · Good for kids
Address: Hilltop cuisine, Persiaran Warisan, Kota Warisan, 43900 Sepang, Selangor
Hours: Closed ⋅ Opens 4PM
Phone: 013-778 9244
Hours or services may differ
Happy Sunday everyone! Dah dekat seminggu lebih cuaca mendung dan ada kalanya hujan. Hujan turun bukan kejap kejap. Ada kalanya lama dan kadang kala hujan lebat dengan petir guruh berlawan-lawan. Di kala hujan ni syoklah duduk rumah berselimut. 

Nak keluar jalan pun leceh juga bila musim hujan. Lagipun bahaya drive waktu hujan. Samada kabur tak nampak jalan ataupun jammed satu hal. Lebih baiklah duduk rumah diam-diam. Tak ada hal penting baik duduk rumah je lah kan.

Sekarang masih lagi tempoh PKP Pemulihan. Adalah lebih baik sekiranya duduk di rumah jika tak ada hal penting untuk keluar. Duduk di rumah dugaan utamanya susah nak tepis bab lapar. Lagi lagi waktu hujan. Aduhaii mencabar betul.

Paling tidak pun, buat air teh O panas atau kopi panas. Stok biskut lemak wajib ada kat rumah. Fungsinya memang buat kudapan di kala perut lapar minta makanan. Hidangan ringkas dan mengenyangkan bila perut tiba tiba rasa lapar.



Walaupun tak betul betul kenyang seperti makan berat. At least perut terisi. Nikmat apa yang lagi yang kita dustakan? Cukup nikmat makan biskut kering cicah air panas. Agak agak masa lapar, berapa keping biskut boleh habis tanpa sedar. Lepas satu, satu lagi biskut di cicah.



Lainlah kalau kau orang sejenis yang tak layan biskut kering. Memang tak terasa nikmat sedap sekeping biskut cicah air. Orang dulu dulu mesti cicah dengan teh O atau kopi O kan. Kenapa mesti minuman yang O? Lebih sedap mungkin?

Cara buat teh panas orang dulu pun lain, ada yang masak dalam periuk serbuk teh campur air. Ada yang gunakan penapis kain tu. Zaman sekarang tak payah dah. Guna uncang lagi cepat dan mudah. Teh O pun dah bermacam macam perisa ada. Tapi yang klasik juga jadi kegemaran ramai.

Yang nak diet haruslah minum teh without sugar and milk. Kalau tanpa gula dan susu, Fiza lebih suka green tea lagi. Rasa dia lebih sedap tak pahit dan tak kelat sangat.